2025-05-31 354 浏览
Couch 🛋️ Club It’s Japanese-western fusion cuisine. You pick one of their mains, udon or rice 🍚 🍜 and you got four side dishes, which include different meat and vegetables.The udons are worthy of tasting for their broth / soup are well made. It’s my favourite that they add shiso soya-bean sauce , the flavour and taste are unique and appealing. As for the meats, of course adding $18 for grilled beef blades is gonna be tasty (otherwise they can’t charge you for extra) but I find nuggets 🍗 is surpri
Couch 🛋️ Club

As for the meats, of course adding $18 for grilled beef blades is gonna be tasty (otherwise they can’t charge you for extra) but I find nuggets 🍗 is surprising too ‘coz its crust is golden-brown and thin, giving it a good mouthfeel. The miso-marinated halibut is also a good choice (+$8), well grilled and tender.
Nuggets
Grilled  beef blade

The club wins its reputation for its fusion style as its Hojicha latte is amusing, smooth mouthfeel and lovely latte art on the top! The smell and taste of Hojicha is well transformed into a cup of latte .
Hojicha  latte
2025-05-31
Nuggets
Grilled  beef blade
Hojicha  latte
  • Miso- marinated Hilibut
2025-05-26 327 浏览
最近我喺銅鑼灣發現咗一間好特別嘅樓上Café,最吸引就係佢哋可以帶寵物入去!呢間Café主打Bento Box,提供嘅係精緻嘅日式料理,有多種菜、肉同主食選擇,真係好吸引。### 環境一入到去,店內環境非常舒適,裝修風格簡約又有品味。牆上有一啲可愛嘅藝術作品,令整個地方充滿藝術氣息。座位方面安排得幾好,無論係一個人、情侶定係朋友聚會都好合適。最重要係,店內對寵物非常友善,令我帶住我嘅角狗狗都可以安心用餐。### Bento Box今次我哋叫咗兩set嘅Bento Box,第一set包括:#### 前菜桂花糖漬蕃茄同山葵山藥。桂花糖漬蕃茄味道清甜,搭配上桂花香,非常清新。而山葵山藥則有一種獨特嘅辣味,兩者搭配得非常好。#### 肉牛肩肉片同比目魚。牛肩肉片煮得啱啱好,鮮嫩多汁,味道香濃。比目魚則清淡又滑,口感非常好,搭配住前菜食,真係好味!#### 主食鰹魚湯烏冬,湯底濃郁,烏冬煮得剛好,滑順又有嚼勁,真係好滿足。第二set就包括:#### 前菜明太子蛋卷同麻醬菠菜。明太子蛋卷鬆軟,鮮味十足,麻醬菠菜則清新可口,味道唔會太重,搭配得好好。#### 冬菇雞肉餅冬菇雞肉餅外脆內嫩,味道香濃,

### 環境

### Bento Box

今次我哋叫咗兩set嘅Bento Box,第一set包括:

#### 前菜

#### 肉

#### 主食

第二set就包括:

#### 前菜

#### 冬菇雞肉餅

冬菇雞肉餅外脆內嫩,味道香濃,真係好好食!三文魚吞拿魚沙律則清爽,讓人食完有種舒服嘅感覺。

#### 主食

日本米,米粒鬆軟,味道清香,非常適合搭配之前嘅菜式。

### 飲品

飲品方面,我哋叫咗抹茶Latte,呢杯抹茶Latte真係好得意,杯面上有一隻貓貓拉花,睇落去好可愛!味道方面,抹茶香濃,奶味適中,飲落去非常順滑。

### 甜品

最後,食完主菜我哋仲叫咗甜品——鯛魚燒綠茶雪糕芭菲。呢個甜品真係一絕!鯛魚燒外脆內軟,搭配上綠茶雪糕,味道清新又有層次感。芭菲上面仲有水果同脆脆嘅材料,食落去口感非常好,真係一個完美嘅收尾。

呢間銅鑼灣樓上Café真係一個唔錯嘅選擇,食物精緻又美味,環境又舒適,最重要係可以帶寵物去。
2025-05-12 303 浏览
Weekday約左朋友食個靚lunch,去左銅鑼灣Tower535一間食日式便當,餐廳以Retro Pop為主題,集美日風格於一,每個角落都放置了充滿美式復古的海報、燈箱,好適合打卡,環境闊落又悠閑舒適。Build Your Own Bento 自選便當可以自選一個主食、兩款肉類、兩款前菜,同一杯飲品,好豐富。其中一款揀咗,日本珍珠米,秋葵醬油漬,山葵山藥漬,味噌比目魚,烤牛肩胛。前菜嘅秋葵醬油漬同山葵山藥漬好特別,由其系山葵山藥漬,wasabi香而唔辣,令清甜淡口嘅山葵食落勁開胃牛肩胛好有牛肉味,醬汁調教啱啱好,牛肉唔會太過老。比目魚充滿魚脂,口感嫩滑,好香口。而朋友嗰款就揀咗其他選擇,有藜麥沙律,香草南瓜,溏心蛋,手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁,日式洋蔥炒牛肉。香草南瓜好香甜,溏心蛋嘅流心啱啱好。炒牛肉份量好多,味道濃郁,配埋洋蔥甜甜地非常適合送飯。手打雞肉餅都好好食,好香菇味,肉餅都好juicy!☕️瑪琪雅朵☕️靜岡焙茶🥐宇治抹茶牛角窩夫牛角窩夫烤得好香脆,加上抹茶醬同抹茶雪糕,非常濃郁,甜而不膩🧇

☕️瑪琪雅朵
☕️靜岡焙茶

🥐宇治抹茶牛角窩夫
自選小碟的便當組合一來款式多樣合意,二來擺盤開胃打卡,三來營養均衡😋這家價錢不算最便宜,但食材真的出色,比預期更好吃 ✿ 日式自選便當 $128up① 主食 ② 肉食 (兩份) 我們共試了3款, 不誇張,真的3款都很好吃,值得推薦🤣• 雞肉餅:調味簡單舒服,彈牙不肥膩,有冬菇馬蹄粒豐富口感味道• 味噌比目魚 (+$8):嫩滑,魚香十足,日式甜口調味超下飯• 烤牛肩胛 (+$18):全熟但口感佳,肉汁多! ③ 野菜/蛋料理 (兩份)• 明太子玉子燒 (+$15):蛋味濃,內嫩,外皮帶焦糖香甜,必試!• 溏心蛋:看起來很普通但超級入味,而且蛋黃熟度完美,也是大推薦❣️• 秋葵醬油漬:也是味道比外表高質的一道。食材選材高質,而且烹調得恰好,又嫩又脆👍• 桂花漬番茄 (+$8):甜甜開胃,不過期望番茄更多汁酸甜些 ④ 飲品• 洋甘菊香柚綠茶、洛神花玫瑰茶有很多其他選擇,這兩款都是無糖,都不用加錢~ 個人更喜歡前者,很香! ⑤ 追加• 醬油漬溫泉蛋:拌飯一流🤤• 關東煮 (+$25):有幾款配料,大根最出色,超大塊+入味😚 ✿ 開心果班戟 $98賣相可愛,配了開心果雪糕和忌廉醬班戟質感是比較挺身,
自選小碟的便當組合
一來款式多樣合意,二來擺盤開胃打卡,三來營養均衡😋

這家價錢不算最便宜,但食材真的出色,比預期更好吃

✿ 日式自選便當 $128up

① 主食

② 肉食 (兩份)
我們共試了3款, 不誇張,真的3款都很好吃,值得推薦🤣

• 烤牛肩胛 (+$18):全熟但口感佳,肉汁多!

③ 野菜/蛋料理 (兩份)

④ 飲品
• 洋甘菊香柚綠茶、洛神花玫瑰茶
有很多其他選擇,這兩款都是無糖,都不用加錢~
個人更喜歡前者,很香!

⑤ 追加
• 醬油漬溫泉蛋:拌飯一流🤤

✿ 開心果班戟 $98

賣相可愛,配了開心果雪糕和忌廉醬
班戟質感是比較挺身,像雞蛋糕,很有分量🤣
其實一份便當都已經很飽足,建議多人分享這份甜品
或是像我們一樣,在這cozy的環境下,一邊閒聊,一邊配茶慢慢享用🌸😚

2025-05-06 156 浏览
B.Y.O.B.!🍱即係Build Your Own Bento,可以自己選擇主菜肉類前菜等等,相當具自由度🥘我叫左個木魚湯烏冬set,清新嘅木魚湯飲落口好舒服,烏冬夠彈牙🥘前菜係桂花糖漬蕃茄🍅首先係聞到天然又優雅既桂花香氣,然後伴著清新又開胃既蕃茄,絕對啱晒今日炎熱既天氣🥵另一個前菜係椒鹽玉子豆腐,外脆內軟味道啱啱好😎主菜我揀咗期間限定嘅芝心漢堡扒🥩Juicy 嘅漢堡包入邊有濃郁流心嘅芝士加埋惹味嘅醬汁,令人垂涎欲滴🌸🌸最後一個係味噌比目魚,滑捋捋嘅魚夠晒營養我仲飲咗杯開心果拿鐵💚、食左個鯛魚燒芭菲💚鯛魚燒熱辣辣焗出嚟 入邊係吉士配合抹茶雪糕 穀物 紅豆 仲有餡餅添
B.Y.O.B.!🍱

前菜係桂花糖漬蕃茄🍅
首先係聞到天然又優雅既桂花香氣,
然後伴著清新又開胃既蕃茄,
絕對啱晒今日炎熱既天氣🥵

另一個前菜係椒鹽玉子豆腐,外脆內軟
味道啱啱好😎

主菜我揀咗期間限定嘅芝心漢堡扒🥩
Juicy 嘅漢堡包入邊有濃郁流心嘅芝士
加埋惹味嘅醬汁,令人垂涎欲滴🌸🌸

最後一個係味噌比目魚,滑捋捋嘅魚夠晒營養

我仲飲咗杯開心果拿鐵💚、食左個鯛魚燒芭菲💚
鯛魚燒熱辣辣焗出嚟 入邊係吉士
配合抹茶雪糕 穀物 紅豆 仲有餡餅添
2025-05-04 137 浏览
今日去咗Couch CLUB食bento 自選便當!😋 呢間餐廳好特別,係一間寵物友善餐廳而且嘢食好好食🤩 便當我揀咗紫蘇醬油醋蕎麥麵🍜、椒鹽玉子豆腐🥚、明太子日式蛋卷🍳、味噌比目魚🐟同埋烤牛肩胛🐮!蕎麥麵🍜口感清爽,配上紫蘇醬油醋,好開胃!😋 玉子豆腐🥚外脆內嫩,椒鹽味好香口!👍🏻 明太子日式蛋卷🍳充滿明太子嘅香味,好惹味!😋 味噌比目魚🐟肉質鮮嫩,味噌嘅味道好香濃!🤤 烤牛肩胛🐮肉質粉嫩,燒得啱啱好!👍🏻我哋仲叫咗個鯛魚燒芭菲🍦🐟!鯛魚燒外脆內軟,配上雪糕同水果,真係好正!😍 同埋叫咗杯白桃芒果冰茶🍑🥭!白桃同芒果嘅味道好夾,加上冰茶,好解渴!👍🏻朋友叫咗個辣白味噌本菇義大利麵配香煎帶子及大蝦🍄🍤辣白味噌醬汁好惹味

網上見很多好評,但實際食過之後很失望😓.我們星期六中午12點剛開舖就到達,qr code落單叫了自選便當,但竟然沒有米飯選擇,唯有焗住揀烏冬。配菜方面我點了生薑五花腩片、手打雞肉、明太子蛋捲、南瓜。餐點端上來時,看那份量少得可憐的五花腩片(圖左上角),實在難以置信!肉切得非常之薄,只有4塊左右,完全是靠下面的青瓜來充場面,我懷疑自己是點了一份青瓜而不是肉😵後來在網上看其他人的食物圖片,份量好像沒我這麼少!?而且menu上寫是有跟餐飲品,但落單時冇得選擇,我們問店員,她以英文回答,大概就是說沒有飲品附送🫨🫨🫨menu完全不可信😵.值得一讚是明太子蛋捲很厚很好吃👍🏻超足料!是全部餸菜中最感誠意的。手打雞肉也好吃,味道就像冬菇肉餅一樣。而南瓜就很硬,也是涼的,不太好吃。友人則點了另一個配搭,他說洋蔥炒牛肉很柴很乾,不好吃;比目魚很嫩滑👍🏻👍🏻;菠菜也很好吃。.整體而言是ok的,這裡的環境裝修幾得意和適合打卡,但食物質素才是一間餐廳的精髓,食過後覺得和網上食評有出入、言過其實。我認為食物份量可以控制得更好、標準一致。
網上見很多好評,但實際食過之後很失望😓
自選便當(生薑五花腩片+手打雞肉+明太子蛋捲+南瓜+烏冬)

自選便當(洋蔥炒牛肉+比目魚+菠菜+明太子蛋捲

2025-04-12
2025-04-22 140 浏览
復活節長假期嘅第一日,我哋嚟到銅鑼灣Couch Club $128 自選便當 (日本珍珠米,手打雞肉餅配香蒜日式菇汁,唐揚炸雞配他他醬,椒鹽玉子豆腐,麻醬菠菜)珍珠米軟硬程度適中,配合手打雞肉餅一齊食好好味。手打雞肉餅口感鬆化,調味剛好,有自家屋企菜感覺唐揚炸雞味道不錯,玉子豆腐內裏好滑,涼拌麻醬菠菜調味啱啱好$55 開心果奶蓋士多啤梨奶 開心果、士多啤梨、牛奶嘅味道都好平衡,入口順滑$88 宇治抹茶窩夫宇治抹茶醬超級濃郁!配合綠茶雪糕一齊食,好似去左宇治旅行嘅感覺 窩夫新鮮做起,熱辣辣,外脆內軟;加上紅豆蓉、雪糕、綠茶醬一齊食,非常好味$78 鯛魚燒芭菲非常可愛嘅甜品,鯛魚燒熱辣辣, 下邊嘅芭菲包括紅豆、雪糕、脆米、啫喱等等,口感豐富$98 開心果班戟班戟好厚實,開心果醬滿滿鋪咗上去,味道濃郁,充滿開心果鹹鹹甜甜嘅香味,而開心果雪糕亦都好重開心果味開心嘅午餐
復活節長假期嘅第一日,我哋嚟到銅鑼灣Couch Club

珍珠米軟硬程度適中,配合手打雞肉餅一齊食好好味。
手打雞肉餅口感鬆化,調味剛好,有自家屋企菜感覺
唐揚炸雞味道不錯,玉子豆腐內裏好滑,
涼拌麻醬菠菜調味啱啱好

$55 開心果奶蓋士多啤梨奶
開心果、士多啤梨、牛奶嘅味道都好平衡,入口順滑

$88 宇治抹茶窩夫

$78 鯛魚燒芭菲

$98 開心果班戟
開心嘅午餐

2025-04-16 135 浏览
呢間餐廳地點其實都算隱蔽,係一棟寫字樓入面既其中一層既一個角落😂雖然地方吾係好大,不過勝在坐得舒服,人少少,餐廳用左日本渡假村文為主題,擺飾裝修都幾有feel,重點係佢係動物友好餐廳,呢間都有兩枱客人帶埋狗狗一齊食lunch,岩哂主子們🤭.👁‍🗨Bento mix & match (7.5/10)💲128起.➰同朋友一人叫左一個bento set,主菜可以揀一款,肉同菜各揀兩款🤭主食分別叫左木魚湯烏冬同埋要加$15既紫蘇醬油醋蕎麥麵😇前者就正正常常,分量吾算多,後者相對特別,坊間好似未見過呢個味道既蕎麥麵🤔酸酸地幾開胃.➰肉類其實好多款都好吸引😂比較推介手打雞肉餅配香蒜日式菇汁🌟 烤牛肩胛🌟雞肉餅食落真係有好濃郁既菇味,幾juicy😎牛肩胛好香口,牛味突出,咬落都吾會太韌身,不過就要加$18先有🥲另外都加左$18試下季節限定既三文魚沙律,每一啖都係三文魚肉,好足料,不過食果時就要小心啲,有機會會有一兩條骨😬.➰菜類推介加$15既明太子日式蛋卷🌟蛋卷好厚實,明太子份量又慷慨,呢$15加得好值得😂椒鹽玉子豆腐既椒鹽味都好好食,如果豆腐可以大舊啲啲更好.👁‍🗨抹茶柚子梳打(7/10)💲45.

👁‍🗨抹茶柚子梳打(7/10)💲45

➰配搭幾特別,飲落一啲都吾伏,不過柚子味就有啲啲搶左抹茶味,柚子味居多
👁‍🗨開心果拿鐵(7/10)💲55

➰飲得倒有陣陣既開心果味,雖然吾係非常濃郁,但係都已經係合格既質素,面頭仲有個拉花好似係史諾比既圖案
👁‍🗨是日甜品 - 烏龍茶奶凍配雲呢拿雪糕 (7/10)💲48

➰奶凍有淡淡既烏龍茶味,質地吾係易爛果種,反而雲呢拿雪糕有啲驚喜😂
🔛 整體評分(7.5/10)
2025-04-15 150 浏览
原來喺銅鑼灣有間幾得意嘅西日式Cafe,本身餐廳嘅裝飾都好得意,仲可以帶狗狗一齊嚟㖭 🐶 佢有個𝘽.𝙔.𝙊.𝘽. 𝘽𝙪𝙞𝙡𝙙 𝙔𝙤𝙪𝙧 𝙊𝙬𝙣 𝘽𝙚𝙣𝙩𝙤 自選便當都幾特別,見都好多人揀,好有日式便當嘅感覺,每人可以揀兩款野菜、兩款肉類同埋一款主食🤗 我同朋友就每人叫咗一set自選便當,每人都叫咗唔同嘅小食全部可以試吓🤗🥬 野菜 ▫️明太子日式蛋卷▫️桂花糖漬蕃茄▫️麻醬菠菜▫️椒鹽玉子豆腐🍗 肉類▫️唐揚炸雞配自家製他他醬▫️芝心漢堡扒▫️手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁▫️烤牛肩胛🍚 主食▫️日本珍珠米▫️木魚湯烏冬黑糖烤奶 ☕️飲品方面就要分開叫啦,見到呢個都幾特別,黑糖會比較甜啲,都幾好飲🍯靜岡焙茶🍵叫咗一杯焙茶拿鐵,拉花好精緻😌 係一隻熊啤啤 🐻 宇治抹茶牛角窩夫 🧇 試咗佢嘅抹茶牛角窩夫甜品,真係好適合兩個人分享😊 熱辣辣嘅牛角窩夫,再配埋抹茶雪糕,同埋抹茶醬汁超好食😍
1976 浏览

▫️日本珍珠米
▫️木魚湯烏冬

黑糖烤奶 ☕️

靜岡焙茶🍵
叫咗一杯焙茶拿鐵,拉花好精緻😌 係一隻熊啤啤 🐻

宇治抹茶牛角窩夫 🧇
餐廳位於銅鑼灣鬧市中嘅一個商業大廈,有仿Glamping嘅梳化位,亦都有露天嘅座位,自成一角,感覺休閒。❤️午市自選便當今次嚟呢度主要試吓佢嘅午市自選便當,一份便當128蚊起,主食、肉同菜都可以自己揀,睇餐牌全部都做得好精緻。⭐️桂花漬番茄呢個係期間限定小食,原隻去皮番茄,凍凍地,桂花味好清香,加埋番茄本身酸酸甜甜嘅味道,係好開胃嘅小菜。⭐️山葵山藥漬wasabi有少少攻鼻但係唔太辣,我覺得份量啱啱好,淮山系有少少脆嘅,裡面粉粉地,加埋木魚絲喺面,鮮味提升。⭐️麻醬菠菜穩陣嘅前菜,菠菜分量唔少,煮成碧綠色,加咗好香嘅日本芝麻醬,系一定好食嘅。⭐️芝心漢堡呢個係期間限定嘅肉食,漢堡圓碌碌好厚肉,熱辣辣,肉汁多,入面嘅芝士有少少拉絲,系日本食到嘅漢堡味道。⭐️手打雞肉餅配香蒜日式菇汁呢個雞肉餅我好鍾意食,肉餅質感有住家嘅感覺,出面煎得香脆,入面嘅菇粒好香,口感好豐富。⭐️紫蘇醬油醋蕎麥麵平時紫蘇雞肉就食得多,紫蘇蕎麥麵都係第一次食。紫蘇嘅味道真係好香好特別,同蕎麥麵好夾。而蕎麥麵本身就係比較硬身嘅,係我鍾意嘅軟硬度,凍凍地加埋wasabi好開胃。❤️辣白味噌本菇義大利麵配香煎帶子及大蝦呢個係西日式整法嘅意

❤️午市自選便當

⭐️桂花漬番茄

⭐️山葵山藥漬

⭐️麻醬菠菜

⭐️芝心漢堡

⭐️手打雞肉餅配香蒜日式菇汁

⭐️紫蘇醬油醋蕎麥麵

❤️辣白味噌本菇義大利麵配香煎帶子及大蝦
呢個係西日式整法嘅意大利粉,味道其實唔辣,有少少味噌香味,加咗一啲茶樹菇,帶子同蝦都好新鮮,蝦肉爽口。

2025-04-10
午餐
餐廳係銅鑼灣一座商業大廈入面,真係好少會行過發掘到呢間餐廳,但入到去個下OMG,點解會有一間咁適合打卡嘅cafe🤣🤣 環境係美式復古風格,有置身國外感覺!⭐️Bento Mix & Match $128up食物主打自選日式便當,亦都有少量西式主食!基本可以選擇兩款蔬菜同兩款肉類!我哋揀咗嘅每一款無論蔬菜定肉類都好好食,份量充足,雖然都係大家預期中嘅味道,但係充滿日式感覺!⭐️唐揚炸雞配他他醬⭐️味噌比目魚⭐️日式洋蔥炒牛肉⭐️手打雞肉餅⭐️椒鹽玉子豆腐⭐️明太子日式蛋捲⭐️山葵山藥漬⭐️日式糖心蛋甜品同飲品都揀咗含有Baileys嘅Tiramisu同咖啡,特別係Tiramisu,同Baileys特別夾!

⭐️Bento Mix & Match $128up
食物主打自選日式便當,亦都有少量西式主食!
基本可以選擇兩款蔬菜同兩款肉類!

⭐️唐揚炸雞配他他醬
⭐️明太子日式蛋捲
⭐️山葵山藥漬
⭐️日式糖心蛋

2025-04-10 1000 浏览
熱鬧既銅鑼灣,想搵個位忙裡偷閒,呢度係一個唔錯既選擇。Tower 535 裡面,樓底高又有自然光,感覺寬敞舒適。中午套餐主打係自選便當 ,賣點唔係大碟,係多碟。1個價錢5樣嘢,1主 2肉 2菜,仲可以追加。自選便當芝心漢堡扒係期間限定,切開有漢堡扒有芝士流出。椒鹽玉子豆腐,外脆內嫩,椒鹽惹味。唐揚炸雞配自家製他他醬,香脆又惹味。山葵餃子,餃子配山葵,食法創新,亦有和風口味。溏心蛋配日本珍珠米,簡單又好食。自選便當桂花糖漬蕃茄係期間限定,酸酸甜甜,開胃好食。明太子日式蛋卷,蛋卷軟熟,中間仲有明太子,味道突出。味噌比目魚,皮香肉嫩。烤牛肩胛,肉嫩多汁。柚子雞翼,單骨雞翼有柚子醬,甜甜地滿有滋味。木魚湯烏冬,魚湯鮮香,烏冬軟滑。鯛魚燒芭菲鯛魚燒搶眼,中間有軟滑忌廉,配上清新口味的抹茶雪糕和其他口感豐富的食材,令人難以抗拒。靜岡焙茶復活節前夕,有兔仔同復活蛋拉花應節,幾有心思。髒咖啡咁好既環境,食飽最岩飲番杯dirty,refresh 一下。
熱鬧既銅鑼灣,想搵個位忙裡偷閒,呢度係一個唔錯既選擇。

Tower 535 裡面,樓底高又有自然光,感覺寬敞舒適。

自選便當
芝心漢堡扒係期間限定,切開有漢堡扒有芝士流出。
椒鹽玉子豆腐,外脆內嫩,椒鹽惹味。
唐揚炸雞配自家製他他醬,香脆又惹味。
山葵餃子,餃子配山葵,食法創新,亦有和風口味。
溏心蛋配日本珍珠米,簡單又好食。

自選便當
桂花糖漬蕃茄係期間限定,酸酸甜甜,開胃好食。
明太子日式蛋卷,蛋卷軟熟,中間仲有明太子,味道突出。
味噌比目魚,皮香肉嫩。
烤牛肩胛,肉嫩多汁。
柚子雞翼,單骨雞翼有柚子醬,甜甜地滿有滋味。
木魚湯烏冬,魚湯鮮香,烏冬軟滑。

鯛魚燒芭菲

靜岡焙茶
復活節前夕,有兔仔同復活蛋拉花應節,幾有心思。

髒咖啡
2025-04-08
2025-04-07 253 浏览
位於銅鑼灣謝斐道嘅Couch CLUB主打西、日式融合風味,仲有寵物友善嘅戶外露台,簡直係有毛孩父母嘅福音!餐廳主打嘅「B.Y.O.B」(Build Your Own Bento)靈活組合,食得開心又滿足。Couch CLUB 嘅裝修行Retro Pop復古風,餐廳內部燈光柔和,用咗舊式海報同燈具點綴,感覺好溫馨。主食:日本珍珠米飯:飯粒夠飽滿,煮得好有彈性,香氣四溢。紫蘇醬油醋蕎麥麵:面條爽滑,紫蘇醬油醋嘅味道清香微酸,好醒胃。料理薯仔沙律:滑溜中帶少少咬口,食落好清新。椒鹽玉子豆腐:豆腐炸得金黃酥脆,入面仲係滑嘟嘟,椒鹽嘅鹹香味令整體更突出。手打雞肉餅配牛油香蒜日式菇汁:雞肉餅咬落好Juicy,配埋啲濃郁嘅牛油香蒜菇汁,香氣一流。 醬油漬溫泉蛋:溫泉蛋完美流心,蛋白滑到好似啲布甸咁,入口即溶!明太子日式蛋卷:蛋卷好滑,明太子餡料帶少少鹹鮮味。生薑五花腩片:煎到微焦,夠香口,加埋生薑嘅辛香味平衡咗油膩感,真係幾開胃。烤牛肩胛:肉質嫩滑,帶有淡淡嘅炭烤香氣。火灸辣味吞拿魚:吞拿魚表面輕輕火灸過,魚肉仲保持住鮮嫩口感。飲品:茉莉綠茶黑糖烤奶甜品:宇治抹茶牛角窩夫窩夫外脆內軟,帶住淡淡牛油

主食:
日本珍珠米飯:飯粒夠飽滿,煮得好有彈性,香氣四溢。

料理
薯仔沙律:滑溜中帶少少咬口,食落好清新。

明太子日式蛋卷:蛋卷好滑,明太子餡料帶少少鹹鮮味。
烤牛肩胛:肉質嫩滑,帶有淡淡嘅炭烤香氣。

飲品:
茉莉綠茶

黑糖烤奶

甜品:宇治抹茶牛角窩夫
窩夫外脆內軟,帶住淡淡牛油香,配埋微苦嘅宇治抹茶醬同少少糖霜,甜而不膩。
2025-04-05 194 浏览
今日放假約咗朋友去銅鑼灣呢間餐廳食lunch,地點非常方便,地鐵站行3分鐘就到。嚟到餐廳,樓底好高,裝修有格調,座位好闊落。我坐嘅位置,剛好對住Bar,感覺好Relaxing。呢度主要係食便當,可以自己Mix and match,主食、肉類、菜品,都可以自己任意配搭。我同朋友一人嗌咗一set便當+飲品,再點咗個甜品開心share。主食我哋都揀咗日本珍珠米,因為覺得啲餸口味多多,好啱下飯所有菜式都唔錯,重點係好多小碟,拼埋一齊好靚,好啱打卡。以下係幾款比較喜歡嘅菜式。烤牛肩胛呢個牛肩胛,牛肉質素唔錯,加上七味粉調味,經過火烤,肉味同油脂都非常豐富。日式洋蔥炒牛肉係甜甜嘅日式醬汁味道,洋蔥炒到焦香,超甜好味道。味噌比目魚比目魚好嫩滑,配上日式味噌調味,好好食。流心芝士漢堡扒呢個係佢哋嘅新菜式,一切開芝士就流出嚟,好吸引。明太子日式蛋卷蛋卷比想像中香濃好味道,甜甜嘅玉子,配上鹹香嘅明太子,非常夾。麻醬菠菜菠菜有滿滿嘅纖維,配上日式麻醬同黑白芝麻,健康又美味。飲品點咗焙茶latte同Mocha,熊熊拉花好可愛甜品係鯛魚燒芭菲,鯛魚燒係吉士餡,暖暖哋,再配上凍冰冰嘅雪糕,加上多重口感,好滿足

主食我哋都揀咗日本珍珠米,因為覺得啲餸口味多多,好啱下飯
所有菜式都唔錯,重點係好多小碟,拼埋一齊好靚,好啱打卡。

以下係幾款比較喜歡嘅菜式。

烤牛肩胛

日式洋蔥炒牛肉
係甜甜嘅日式醬汁味道,洋蔥炒到焦香,超甜好味道。

味噌比目魚
比目魚好嫩滑,配上日式味噌調味,好好食。

流心芝士漢堡扒
呢個係佢哋嘅新菜式,一切開芝士就流出嚟,好吸引。

明太子日式蛋卷

麻醬菠菜
菠菜有滿滿嘅纖維,配上日式麻醬同黑白芝麻,健康又美味。

飲品點咗焙茶latte同Mocha,熊熊拉花好可愛

2025-04-05
  • 鯛魚燒芭菲