2021-03-12 64 浏览
contrast 就係對比,黑白兩色就係要分明,你明唔明。一間餐廳真係除咗嘢食要好食,顏色都好重要,黃到金嘅咖啡店,仲要嘢抵食大件。黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士黃澄澄的炒滑蛋,滑溜水潤的炒蛋生熟剛好半生熟的口感,入口不用咀嚼便可吞下。黑松露配上鮮味一流的蟹肉。墨魚汁扁意粉配蟹籽用上大理石花紋的碗碟令食物看似更吸引,黑溜溜的墨魚汁味道濃烈,扁意粉掛汁一流,口感煙韌彈富彈性,配上海鮮更添鮮味,愈吃愈停不下來。
contrast 就係對比,黑白兩色就係要分明,你明唔明。

黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士

墨魚汁扁意粉配蟹籽

2021-03-12 63 浏览
*💭Contrast 長沙灣街角的cafe店,幸好味道還不錯,否則之前的排隊都變得沒意義🤔🤔點了個雞蛋布丁🍮,頂層的奶蓋有香濃的奶味🐮,布丁滑溜震騰騰。倒上espresso☕️,帶來了些許咖啡焦糖味,難怪人人必點。牛肉漢堡🍔比坊間其他仲店平,而且味道也不輸蝕。有大量沙律菜🥬,又有芝士。牛肉煎得一點也不老也很juicy。第一次吃炸牛油果🥑,比平時吃薯條更新奇。總括而言是值得一再光顧的cafe。
💭Contrast

總括而言是值得一再光顧的cafe。
2021-03-11 73 浏览
💛黃店🔱今次要介紹嘅食物就係位於長沙灣!📜”Contrast (長沙灣)📌 地址: 長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖🕐營業時間:9:00-6:30🍽分店地區: 長沙灣 📝評價💬📢 一間黑白色為主題既cafe🖤🤍設計好有格調 好有風格 打卡幾靚📸 食物方面都好吸引😋 食物都係會有黑白風🖤🤍 我自己中意墨魚汁意粉🤩真係每條意粉都有墨魚汁😋 另外甜品都比較出名🖤🤍布丁又香又滑同expresso好夾🖤🤍窩夫外脆內軟🤤burger比較普通 特別既就係炸牛油果都幾fresh🥰好多人排隊 一早11點幾去都要等20幾分鐘🙈好食既餐廳先會咁多人排隊🖤🤍🏵環境指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🏵味道指數:👅👅👅👅🏵抵食指數:💰💰💰🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️
💛黃店
🔱今次要介紹嘅食物就係位於長沙灣!
📜”Contrast (長沙灣)

📌 地址: 長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖

🏵味道指數:👅👅👅👅
🏵抵食指數:💰💰💰
🏵回購指數:❤️❤️❤️❤️

2021-03-10 49 浏览
「Contrast✨」..佢間舖環境幾好,幾夠陽光☀️間店都幾闊落👍🏻好啱打卡😌都幾高質素🍮店員幾有禮貌,服務唔錯😬..自家製牛奶雪條配竹炭糯米窩夫🧇$80條牛奶雪條真係好重牛奶味🥛另外窩夫有4塊都幾大👍🏻上邊仲有啲jam,酸酸甜甜幾開胃👍🏻但係如果啲jam可以再多啲就好啦🍓..蟹肉南瓜馬鈴薯沙律🥗$72首先佢啲蟹肉幾鮮甜👍🏻啲沙律菜都唔會乾爭爭👍🏻啲南瓜應該係同啲薯仔撈埋一齊🥔份量唔會話太少或者太多但係都夠飽😌.. 🍽環境 :🌟🌟🌟🌟🌟👀賣相 :🌟🌟🌟🌟💰抵食 :🌟🌟🌟✨👅味道 :🌟🌟🌟🌟✨🗺地址 : Contrast 長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖..
「Contrast✨」
自家製牛奶雪條配竹炭糯米窩夫🧇$80
👅味道 :🌟🌟🌟🌟✨
🗺地址 : Contrast
長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖
2021-03-08 191 浏览
Contrast採用半開放式嘅設計,入面位置唔多,tea time去都要排隊等,而且仲限時70分鐘堂食!雞蛋布甸🍮配House Expresso $58布甸🍮好動L,入口順滑,有種入口即溶嘅感覺。再倒少少House Expresso,咖啡嘅苦澀味可以中和焦糖嘅甜味,值得一試!Contrast竹炭糯米窩夫配自家製牛奶雪條 $98窩夫🧇好鬆脆,再配上酸酸甜甜嘅莓汁同生果🍓,好開胃,不過雪條就唔夠重牛奶味啦~🧇份量都算多,tea time兩個人share都好夠飽。

雞蛋布甸🍮配House Expresso $58

雞蛋布甸配House Expresso

Contrast竹炭糯米窩夫配自家製牛奶雪條 $98

Contrast竹炭糯米窩夫配自家製牛奶雪條

雞蛋布甸配House Expresso
  • 雞蛋布甸配house  espresso
2021-03-07 133 浏览
最近開咗好多間文清Cafe,長沙灣好多嘢食,當中亦少不了這一間走文清風格嘅cafe都有幾多人排隊等,好嘢都唔怕等嘅。都唔係排好耐,大概15分鐘到。門口望埋去好舒服,空間感十足,而且門口入去有吧枱,可以清晰睇到佢哋整咖啡☕️全部都是年青人,服務態度都好好餐牌上有好多甜品🍮,有幾款特色waffle, 好可惜已經好多埋完了,叫咗個pudding, Cinnamon蘋果窩夫🧇 玫瑰花茶、Matcha Latte. 護膚會有一支雪條,賣相好特別喎,味道方面唔錯,不過窩夫唔夠鬆脆,個布丁🍮好香滑,值得欣賞,玫瑰花茶亦很香,Latte都好香滑,總括來講,這間Cafe值得一試。不過提一提大家, 佢哋收6:00pm,要是就早啲去
都有幾多人排隊等,好嘢都唔怕等嘅。
都唔係排好耐,大概15分鐘到。
全部都是年青人,服務態度都好好
Pudding
Pudding
Cinnamon    Apply  Waffle
玫瑰花茶
Matcha  Latte
🌈 Contrast (長沙灣) ✦✦▶︎ 鮮忌廉黑松露烤雞扁意粉 $82Creamy忌廉汁配埋黑松露係穩陣之選🍝烤雞略嫌有啲鞋口~亦食唔到烤既香味🤭配搭既菇菌口感唔錯🍄呢款汁意粉一定要襯熱食ahh!︎▶ 牛油漢堡配牛油果角 $96竹炭漢堡包感覺結實小小🍔牛肉幾juicy🥩配搭啡菇同埋芝士、番茄🍅非常豐富!以牛油角伴碟🥑即刻覺得健康左😝口感外脆內軟!幾特別咖😆▶ 咖啡巴克斯芝士蛋糕 $42 ❤️蛋糕面有小許焦香🍰輕輕地既咖啡味☕️芝士味道恰到好處😌唔算漏又唔算太甜👍🏻軟滑口感~如果軟心更加好啦🙂▶ 黑糖玉桂蘋果窩夫配自家製牛奶雪條 $96 ❤️😍糯米竹炭窩夫~煙韌過一般既雞蛋窩夫好蛋😗亦比較結實~好鐘意呢個口感!玉桂蘋果味道香甜🍎牛奶雪條都幾濃牛奶味🥛整體配搭都幾出色!味道 🌕🌕🌕🌕環境 🌕🌕🌕🌕價錢 🌕🌕🌕🌖服務 🌕🌕🌕🌕回頭率 🌝 8.5/10整體:餐廳半開放式設計~下午黎到感受到黃昏既陽光☀️感覺幾舒服😌3點零鐘排隊等左40分鐘左右🙈想試既朋友記得預時間😚
🌈 Contrast (長沙灣) ✦✦

黑糖玉桂蘋果窩夫配自家製牛奶雪條
  • Contrast竹炭糯米窩夫配自家製牛奶雪條
  • 牛肉漢堡配牛油果角
2021-03-03 58 浏览
甜品係女人嘅生命🤤不枉我排咗大半個鐘~佢嘅拉花好特別好靚!💕係唔同嘅烏類!PS淨係認得天鵝🦢 甜品又打卡able同yummy able💓個窩夫上面仲有佢自家製嘅雲呢拿雪條

甜品係女人嘅生命🤤不枉我排咗大半個鐘~

佢嘅拉花好特別好靚!💕係唔同嘅烏類!PS淨係認得天鵝🦢

午餐
2021-03-01 93 浏览
食過好多次因為ok la⋯只係無時間分享⋯排隊系常識⋯排左大概30分鐘左右喇⋯系餐廳外面一邊吹水一邊曬太陽咁等位😅都好多好多人排隊下午2:30左右我哋一坐低服務員通知我哋只可以坐70分鐘我就叫咗一件芝士蛋糕+抹茶咖啡我朋友就叫咗一份意粉+咖啡兩杯飮品拉花好靚芝士蛋糕好味唔係好甜ok ar意粉唔錯吖軟硬ok味道剛剛好位置吹水打卡一流
食過好多次因為ok la⋯
意粉唔錯吖軟硬ok味道剛剛好
位置吹水打卡一流
2021-02-28
2021-02-26 102 浏览
呢間黑白餐廳,連嘢食都係黑白為主打感覺比較有特色weekend去排隊差唔多半個鐘左右,好多人,所以應該唔錯嘅。有啲人甚至坐喺餐廳出面嘅小凳,兩個人對坐,幾寫意。見到個個都食呢個黑白窩夫同埋雪條就好想試吓,好耐冇食過牛奶雪條, 味道清新。黑白窩夫其實同普通窩夫嘅味道冇乜分別,只係顏色上嘅分別。叫咗個墨魚汁意粉,上面有啲蟹子,比我想像中好食,其實仲有叫一個忌廉意粉,但冇影相。不過兩者之間我都覺得墨魚汁比較好食服務方面,印象比較深刻就係,staff嘅態度非常之好,因為好幾次都唔小心整污糟咗個地下或者跌咗嘢落地下,staff都會好細心咁幫我哋執返或者比紙巾我哋!
呢間黑白餐廳,連嘢食都係黑白為主打
感覺比較有特色

2021-02-26 54 浏览
近期大熱既咖啡店Contrast,店內既格調令小肥妹諗起以前係墨爾本既生活,恬靜舒適既感覺,懶懶閒咁就坐足半日。係香港依個步伐咁急速既城市,都不忘停低腳步放鬆一下,暫時放下煩憂🌿• 雞蛋布甸配 House Espresso🍮 $58入口首先感受到咖啡既濃郁,然後蛋香同焦糖既甜味再慢慢滲出黎。焦糖中和左Espresso既苦味,平時唔飲Espresso既小肥妹都接受到,建議可以慢慢逐少咁落,調出適合自己既味道。布甸滑嘟嘟,面頭嘅忌廉非常之有奶香😋• Contrast 咖啡巴斯克芝士蛋糕 $42蛋糕既咖啡味薄弱,如果係為咗咖啡味而試既話,可能會有啲失望,不過作為芝士蛋糕黎講佢的確係好出色,質感軟滑又輕盈,芝士味出眾,食哂成件都唔覺漏,焦面為蛋糕帶黎一陣獨特既香氣,一啖接一啖,唔覺意就食哂🤯• Matcha latte $42意外地係唔甜既,但飲落好順口,抹茶味足夠,不過飲到最後仲有啲粉粒未溶晒😟

• 雞蛋布甸配 House Espresso🍮 $58

• Contrast 咖啡巴斯克芝士蛋糕 $42

• Matcha latte $42
2021-02-25 60 浏览
新年期間要搵間早開既coffee shop嘆下其實都幾難。今次就俾我好好彩食到IG成日見到既 Contrast!舖頭用黑白色做主色調,形成左對比感。老公就叫左黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士 ,一上枱就聞到好香既黑松露味!而且蛋既份量都好多,食落滑嫩,仲可以吃到一絲絲既蟹肉,滋味十足。我就最鍾意早餐食到飽一飽,所以就叫左個全日早餐,有綿滑既炒蛋同竹炭多士🍞 ,蕃茄🍅腸仔、牛油果🥑 同量沙律菜,份量都好足夠只係我覺得味道比較清淡。再加兩杯 奶味十足嘅Flat White 做總結!兩公婆難得嘆番杯chill一下,為全日叉叉電!
新年期間要搵間早開既coffee shop嘆下其實都幾難。
今次就俾我好好彩食到IG成日見到既 Contrast!
舖頭用黑白色做主色調,形成左對比感。
再加兩杯 奶味十足嘅Flat White 做總結!
兩公婆難得嘆番杯chill一下,為全日叉叉電!
2021-02-15 88 浏览
最近好鐘意去啲cafe食吓tea,年初一就去咗Contrast ,係黑白風嘅cafe.當日都幾多人,好彩等咗30mins就入得🙆🏻‍♀️.可能因為冬天嘅關係,冇關屏風,所以有一兩隻烏蠅🪰飛咗入嚟。除此之外,衛生冇咩問題.黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士 $64份量ok,可惜只有少量蟹肉同黑松露,所以黑松露香唔算濃。Toast 烘得脆脆哋,軟硬度適中.Latte $38.咖啡巴斯克芝士蛋糕 🍰 $42蛋糕🍰最好食,不過偏細件。有淡淡嘅咖啡香,芝士味濃,而且好creamy !·matcha latte $42抹茶味幾濃,但係唔夠滑,飲到最尾有好多粉

當日都幾多人,好彩等咗30mins就入得🙆🏻‍♀️

可能因為冬天嘅關係,冇關屏風,所以有一兩隻烏蠅🪰飛咗入嚟。

除此之外,衛生冇咩問題

黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士 $64

Latte $38

咖啡巴斯克芝士蛋糕 🍰 $42

matcha latte $42
抹茶味幾濃,但係唔夠滑,飲到最尾有好多粉
2021-02-12
2021-02-14 84 浏览
以前行過這附近也無好味的咖啡店,原來此店上年開始開店,之前也無留意,但見多人在外排隊就去試下排隊位置在內衔都幾正太陽幾熱的,大家最好穿可除的外衣背對太陽。店员近期也好細心放左張長凳方便大家等位,值得一讚!店員點算人數齊人就入,他們好有禮貌安排我哋去指定位置,量完體我哋就入座。食物飲品選定後就去cashier比錢,餐具涷水就在另一旁自己拿,同好多咖啡店一樣。本人去過多次,食過意粉,是日蛋糕,最愛是漢堡包加炸牛油果,咖啡布丁,熱意大甜咖啡 嘢食飲品好食,侍應有禮貌但上次食漢堡包面略欠奉無整香翠希望堅持番水準啦

嘢食飲品好食,侍應有禮貌
但上次食漢堡包面略欠奉無整香翠
希望堅持番水準啦
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分💛Contrast長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖-忌廉黑松露蘑菇雞意粉🐔聽個名以為有好多材料呢😀忌廉唔係白汁個隻無乜味😢黑松露見到但食唔出🥴雞偏乾身好彩面頭有dddd芝士粉🤣好彩個意粉口感幾好😍最sad係真係勁細份😢小肥食完忍唔住去隔離買串燒賣🤣🤣🤣🤣🤣不過呢間應該食環境食蛋糕布丁🍮出名🤣下次可以再戰-🚽(5🌟滿分)🌟🌟🌟🌟好彩餐廳夠新所以🚽都新😄基本乾淨有設備☺️☺️☺️
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5分
💛Contrast