2021-02-26 54 浏览
近期大熱既咖啡店Contrast,店內既格調令小肥妹諗起以前係墨爾本既生活,恬靜舒適既感覺,懶懶閒咁就坐足半日。係香港依個步伐咁急速既城市,都不忘停低腳步放鬆一下,暫時放下煩憂🌿• 雞蛋布甸配 House Espresso🍮 $58入口首先感受到咖啡既濃郁,然後蛋香同焦糖既甜味再慢慢滲出黎。焦糖中和左Espresso既苦味,平時唔飲Espresso既小肥妹都接受到,建議可以慢慢逐少咁落,調出適合自己既味道。布甸滑嘟嘟,面頭嘅忌廉非常之有奶香😋• Contrast 咖啡巴斯克芝士蛋糕 $42蛋糕既咖啡味薄弱,如果係為咗咖啡味而試既話,可能會有啲失望,不過作為芝士蛋糕黎講佢的確係好出色,質感軟滑又輕盈,芝士味出眾,食哂成件都唔覺漏,焦面為蛋糕帶黎一陣獨特既香氣,一啖接一啖,唔覺意就食哂🤯• Matcha latte $42意外地係唔甜既,但飲落好順口,抹茶味足夠,不過飲到最後仲有啲粉粒未溶晒😟

• 雞蛋布甸配 House Espresso🍮 $58

• Contrast 咖啡巴斯克芝士蛋糕 $42