2021-10-17 173 浏览
勁多人排隊,一點前到,排左八個字有輕柔嘅背景音樂,坐得好舒服,全部店員都好有禮貌,好有耐性介紹解釋餐牌上嘅食品🥰🥰🥰香蒜白酒蜆肉扁意粉,算係乾身,唔會好油,微辣,香口惹味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻不過好似唔係好覺有白酒味😛竹炭糯米窩夫,牛奶雪條好rich! 香濃牛奶味,雪條有啲冰碎,係為左增加口感(?)🤔Cream: 平時唔食cream都覺得好好食,因為佢係yoghurt cream,仲有啲碎紅莓乾,中和下,唔會好甜好漏😌😌窩夫好香,外脆內軟,煙韌👍🏻👍🏻☺️☺️☺️加埋杯熱嘅matcha latte,好濃抹茶味,正!意粉好大碟,兩樣嘢兩個女仔食都夠飽!餐具同水要自己出去攞🍽
勁多人排隊,一點前到,排左八個字

窩夫好香,外脆內軟,煙韌👍🏻👍🏻☺️☺️☺️

加埋杯熱嘅matcha latte,好濃抹茶味,正!

意粉好大碟,兩樣嘢兩個女仔食都夠飽!

餐具同水要自己出去攞🍽
  • 竹炭糯米窩夫
  • 自家製牛奶雪條配竹炭糯米窩夫
2021-10-09 245 浏览
𝘾𝙤𝙣𝙩𝙧𝙖𝙨𝙩, 𝘾𝙝𝙚𝙪𝙣𝙜 𝙎𝙝𝙖 𝙒𝙖𝙣 ☕咁岩經過開長沙灣,想飲杯#咖啡 提提神就上#OPENRICE 睇下附近有熱門推介。見呢間咁出名就決定買杯咖啡試吓。雖然我個人對咖啡就唔算好有要求,但佢哋杯#咖啡 絕對係驚喜 ☕ 今次冇叫#齋啡 ,專登叫咗杯#LATTE 試下。咖啡味好濃郁(老老實實我真係唔係好識點樣品評一杯咖啡😅),但個人覺得味道黎講絕對拍得住中環好幾間好出名嘅咖啡店。好彩我淨係過嚟買杯嘢飲,因為堂食嗰條隊排到好長,我諗起碼要排成個鐘先有得入去食。疫情下都咁好生意,佢人氣都的確係唔錯👍🏽.📍 長沙灣 福榮街 512-518號依時大廈地舖 🌟HappiMuffin Rating: 7.5/10
𝘾𝙤𝙣𝙩𝙧𝙖𝙨𝙩, 𝘾𝙝𝙚𝙪𝙣𝙜 𝙎𝙝𝙖 𝙒𝙖𝙣 ☕
📍 長沙灣 福榮街 512-518號依時大廈地舖
🌟HappiMuffin Rating: 7.5/10
2021-10-04 234 浏览
食過好幾次!!!!最最最鍾意都係佢既墨汁意粉❤❤❤呢個係我食過CP值最高同埋最好食既墨汁意粉!佢係好濃郁,條條意粉都被佢既墨汁包圍住...而且冇任何腥味...亦唔會唔夠味!呢個真係每次黎都必食!🤩🤩仲有竹炭waffle,佢外脆次外,內裡係帶點煙韌,係同一般既waffle有d唔同,牛奶雪條都好香滑..記得上次食過佢既綠茶限定waffle,個個都係好出色!不過好快就轉左味道嚕,希望以後有機會食番喇~🥰🥰而佢既熱朱古力係非常好飲~🥰
食過好幾次!!!!
最最最鍾意都係佢既墨汁意粉❤❤❤

墨汁意粉
竹炭糯米waffle
熱朱古力
2021-10-03 366 浏览
二訪contrast 終於的起心肝寫食評今次同朋友黎 👭 平日下晝入去完全唔使等位😎因為係接近晚餐嘅時間所以同朋友叫左一人一份主食再加一份甜品share首先有墨魚汁扁意粉伴蟹籽🍝 聞落去都好香🙂入面仲有啲魷魚煮得啱啱好唔會太韌不過好搞笑食親呢啲都會食到成咀烏卒卒😛之後仲有一份牛肉漢堡配牛油果角🥑 個牛肉扒好juicy🙂 同埋塊包係依然乾脆 唔會好似平時食漢堡咁俾啲汁浸到林晒 所以呢個值得一讚不過牛油果角我就唔太好 所以都冇食晒但係中立啲講其實都炸得幾好食🙂 甜品方面叫咗一個竹炭糯米窩夫🧇 個窩夫配中間嘅cream好好食😋 加埋mixed berries 好refreshing 🍓 擺盤好靚用嚟影相都唔錯📸 唯一個雪糕雪條我同朋友都冇食到因為覺得味道一般 但好彩個窩夫都出色所以成個甜品都仲值得推薦🙆🏻‍♀️🧇
二訪contrast 終於的起心肝寫食評

下午茶
牛油漢堡配牛油果角
  • 牛肉漢堡配牛油果角
2021-10-03 169 浏览
雖然住嗰頭但成日經過都見到長長嘅人龍都即刻卻步,今次好好彩竟然唔使排隊就入得✨無論係食物質素、服務態度同環境,都俾我覺得佢地擺咗好多心思!絕對唔係只係for打卡嘅cafe👍🏻 📌黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士 ($64) 黑色嘅竹炭多士令賣相變得特別,增加玩味,炒蛋份量好多,配合蟹肉一齊食個口感更加滑!不過我覺得如果多士可以加少少煉奶或者果醬就更加perfect啦(「・ω・)「 📌蘑菇忌廉芝士煎蛋竹炭多士 ($64) 切開半熟蛋之後啲蛋汁留晒出嚟嘅畫面真係好治癒(ᗒᗨᗕ)/ 蘑菇炒得好香唔會有草青味,唔錯! 📌檸檬茶磅蛋糕 ($42) 🍋呢個蛋糕極力推介!其實我本身份人唔鍾意食水果味嘅嘢,不過呢個檸檬蛋糕真係融化了我的心(〃´∀`) 檸檬味好清新但又唔會太濃烈,而且食落一啲都唔膩!會再食! 📌Hot Espresso ($26)☕ 大家都知道Espresso口感濃烈,未必個個消化到,上菜嘅時候餐廳貼心地送上一杯水,除咗俾我飲之前將味覺清零之外,仲方便客人配合水一齊飲,減少Espresso帶嚟嘅刺激~ 📌Iced latte ($42) 口感柔順,唔會太苦澀,配合檸檬蛋糕一齊食真係perfect
📌Iced latte ($42) 口感柔順,唔會太苦澀,配合檸檬蛋糕一齊食真係perfect match🍰💛 💡舖頭內有好多值得睇嘅書同雜誌,見到一大堆蘋果日報真係有啲莫名嘅感動🥺
2021-09-20
  • 檸檬茶磅蛋糕
2021-10-02 140 浏览
我大概12:45左右落去排隊見到已經轉咗彎但係樂觀嘅25分鐘到就已經有位OK 㗎因為有帳篷,之前就曬住等而家改善好多陣陣涼風撳吓撳吓電話就已經有位 其實今日星期六都叫做多人㗎入去坐定定出邊又排長龍😅如果平日兩點後都唔使等位⋯就好似早兩日11點左右係直入嘅🤣已經諗好咗食乜嘢就叫咗兩杯咖啡拉花一樣咁靚叫咗一個白汁蒜蓉蜆肉意粉點知睇漏眼原來係辣嘅都幾辣啊(我都係第一次嗌睇漏眼下次唔會嗌😅)再叫多個黑松露蟹肉蛋竹炭吐司(呢個次次都嗌嘅因為唔錯)一直都欣賞呢間舖頭合理價錢好味同埋唔使加一希望下次有第二啲款式嘅嘢食因為太方便⋯經常幫襯
我大概12:45左右落去排隊
見到已經轉咗彎但係樂觀嘅25分鐘到就已經有位
OK 㗎因為有帳篷,之前就曬住等而家改善好多陣陣涼風
撳吓撳吓電話就已經有位
其實今日星期六都叫做多人㗎入去坐定定出邊又排長龍😅
如果平日兩點後都唔使等位⋯
就好似早兩日11點左右係直入嘅🤣
已經諗好咗食乜嘢就叫咗兩杯咖啡拉花一樣咁靚
再叫多個黑松露蟹肉蛋竹炭吐司
(呢個次次都嗌嘅因為唔錯)
一直都欣賞呢間舖頭合理價錢好味同埋唔使加一
希望下次有第二啲款式嘅嘢食因為太方便⋯經常幫襯
2021-10-02
2021-10-02 95 浏览
人氣店 Contrast 每次經過都大排長龍,講咗十世話要食,結果都係食唔到,早排因為要過去做啲嘢,終於因利成便,自肥成功😌🤩。叫咗個夢寐以求嘅竹炭糯米窩夫配自家製牛奶雪條,好大份,最少要兩個人 share 先得。糯米 Waffle 口感偏腍,中間軟糯,有啲似食緊麻糬,好特別。由於唔太甜,蘸埋草莓果醬甜度就剛剛好。牛奶雪條造型可愛,味道甜美,真係打卡食用兩相宜。伴碟嘅雜莓都唔少,有藍莓,紅莓同草莓, 全部都食出新鮮味道。至於中間嘅乳酪忌廉係我最鍾意嘅部份,既有乳酪嘅獨特香味,忌廉亦中和咗部份酸味,再加上草莓乾,真係勁好食,食完絕對會心心眼😍。

2021-10-02 117 浏览
生日-梗係希望開心啲⋯梗係去呢間食個開心午餐先⋯食過無數咁多次都係一樣水準💯所以一定係去呢間唔使諗嘢😆唔使等位因為尚早梗係叫杯咖啡☕️同埋一件竹炭黑松露蛋多士⋯Yummy 超香⋯食嘅時間⋯唯持70 分鐘 ok ar 自己休息一下話咁快
生日-梗係希望開心啲⋯
2021-09-29
庆祝纪念
生日
2021-09-30 147 浏览
想試呢間好耐喇,出開長沙灣做泰massage就順便去望下多唔多人😚好好彩平日下午茶時間唔洗排隊就入得!#竹炭糯米窩夫 🍓🍒🥞Charcoal waffle雜莓|乳酪忌廉|紅莓乾|自家製牛奶雪條竹炭黑色好eye catching ,糯米窩夫比一般窩夫軟糯,但仲keep到外脆既!火喉岩岩好,外脆內軟,唔會好似某啲地方整得over左會吉口,夠鬆軟,窩夫本身甜度唔高,配埋酸甜雜莓,乳酪忌廉好特別,乳酪味道 忌廉質地,一啲都唔heavy😍牛奶雪條似牛奶冰,都係牛奶味 都幾香~整體做到甜度低又唔heavy😋HKD98#Latte ☕小妹唔係咖啡控,唔係好識分點先好🙈杯杯拉花都好唔同,有啲好簡單,亦都見到有啲幾復雜既,呢杯係咖啡味算濃,帶微微苦,唔澀既,拉花飲到底就唔見左lu😝小妹既感覺HKD36免加一

#竹炭糯米窩夫 🍓🍒🥞

HKD36

免加一

Latte

竹炭糯米窩夫
性價比極高cafe(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)呢到裝修好靚 鋪面好大 店員又好有禮貌 不過都幾多人 有限時㗎~ 蘑菇忌廉芝士煎蛋竹炭多士($64)蘑菇用少少garlic炒香 份量好多!麵包軟熟 不過唔係烘脆嗰種 襯埋cream cheese好好食 但cream cheese唔夠 如果多啲就好啦~ 建議多少少side salad 因為女仔食完都唔太夠飽🙊好味程度😋:7/10 再試一次程度🥳:7/10
性價比極高cafe(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

蘑菇忌廉芝士煎蛋竹炭多士($64)

好味程度😋:7/10
再試一次程度🥳:7/10
2021-09-28 176 浏览
想食好耐,但屢次眼見多人喺門外排隊,所以放棄😞適逢今日係平日,再次去碰下運氣❤️‍🔥終於有幸食到✌🏼亦無令我失望🥰🍔牛肉漢堡配牛油果角🥑個漢堡好厚身;塊牛肉唔會好乾,都算juicy💦特別欣賞佢嘅醬汁,提升左成個包嘅味道👍🏽🥑炸牛油果角就麻麻地~無咩味…食得出佢係真係就咁炸左舊牛油果,如果牛油果炸之前先調味一下可能會好味啲🐙墨魚汁扁意粉伴蟹籽為咗食不顧形象嘅我係唔會怕食到成個咀黑晒嘅墨魚汁扁意粉!個意粉落咗啲蒜油~煮得好香😍魷魚好新鮮~令意粉多點鮮味。我覺得蟹籽份量都好足夠,可以啖啖都食到卜卜聲😋☕️ Charcoal latte基於竹炭本身冇咩味😅所以都無咩特別既味,係飲落好好有d一粒粒咁🤔感覺似芝麻糊多d🤣🧇竹炭糯米窩夫配自家製牛奶雪條🍦🍦依個牛奶雪條犀利囉!!係我有生以來食過唔會溶嘅雪條😱奶味亦都濃郁到不得了!!稱得上係我食過最好味嘅牛奶雪條😍🧇個糯米窩夫外脆內軟,表面本身已經淋上適量嘅紅莓醬,酸酸地食起上黎唔會好漏,再自己倒埋d奶同加埋個堆乳酪忌廉一齊食,無得頂🤤平時一般嘅忌廉我係唔會浪費自己嘅quota黎食,但依個乳酪忌廉一來我覺得無咁肥(可能係自欺欺人😂)二來真係控制唔到唔食,因

🍔牛肉漢堡配牛油果角🥑

🐙墨魚汁扁意粉伴蟹籽
為咗食不顧形象嘅我係唔會怕食到成個咀黑晒嘅墨魚汁扁意粉!

☕️ Charcoal latte
🧇竹炭糯米窩夫配自家製牛奶雪條🍦

🧇個糯米窩夫外脆內軟,表面本身已經淋上適量嘅紅莓醬,酸酸地食起上黎唔會好漏,再自己倒埋d奶同加埋個堆乳酪忌廉一齊食,無得頂🤤平時一般嘅忌廉我係唔會浪費自己嘅quota黎食,但依個乳酪忌廉一來我覺得無咁肥(可能係自欺欺人😂)二來真係控制唔到唔食,因為同個窩夫實在太夾,仲有d乾紅莓脆脆,正啊😀

唔知大家有冇留意到今餐食物嘅顏色係以黑色為主呢?😁
(小心機☺️)
2021-09-27
午餐
2021-09-26 94 浏览
*✲゚*。🍞黑白cafe🖤🤍
同其他cafe唔同 呢度個多士係黑色架竹炭多士原來冇咩味 不過顏色夠特別🖤 同埋烘左所以幾脆身👍🏻中間蛋嘅分量超多而且好香滑😋加埋蟹肉同黑松露成個配搭都好好味😆但係我覺得都係甜品好食啲🤣第二次黎都仲係好長龍😵 Weekend 12點去等左9個字先有位🙈仲要限時75分鐘 真係有啲趕🏃🏻‍♂️-✨ 黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士 ($64)-📍Contrast @contrast_hk
長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖G/F, Easey Building, 512-518 Fuk Wing Street, Cheung Sha Wan-
*✲゚*。🍞
黑白cafe🖤🤍

同其他cafe唔同 呢度個多士係黑色架
中間蛋嘅分量超多而且好香滑😋
加埋蟹肉同黑松露成個配搭都好好味😆
但係我覺得都係甜品好食啲🤣

仲要限時75分鐘 真係有啲趕🏃🏻‍♂️
✨ 黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士 ($64)
📍Contrast @contrast_hk
長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖
2021-09-04
✔✔ House Expresso 雞蛋布丁 // $58用高身玻璃杯盛著布甸 像個典雅的藝術品先試試不加咖啡 口感超滑溜creamy 蛋香超濃再淋上 expresso咖啡中和了甜度 帶出了焦糖味✔✔ Latte // $38.✔✔ 墨魚汁扁意粉伴蟹籽 // $78扁意粉煮得 al dente每一條也均勻地塗滿墨汁帶有香濃的咸鮮味 魷魚爽口彈牙當初看見鄰桌那盤超級漆黑的 有點猶豫嘗過後覺得這個必點!✨吃完會滿口黑色擦不掉幸好現在戴口罩也看不見 🤷🏻‍♀️.✔ 鮮忌廉黑松露烤雞扁意粉 // $82烤雞片不夠嫩滑忌廉醬非常 Creamy加上黑松露味道更有層次✔ 黑松露蟹肉炒蛋多士 // $64上桌飄來一陣黑松露香氣蛋的份量毫不吝嗇 很嫩滑沒放太多調味料 能嚐到濃郁蛋香還有一絲絲蟹肉的鮮味竹炭吐司邊很松脆可惜中間吸收了蛋汁變腍了- ‎- - - - - - - - - ‎- - - - - - - -
✔✔ House Expresso 雞蛋布丁 // $58

還有一絲絲蟹肉的鮮味
竹炭吐司邊很松脆
可惜中間吸收了蛋汁變腍了

2021-09-23 116 浏览
未返新工,所以今日都係放假。最近長沙灣開左好多文青或者靚cafe,今日專登黎朝勝一下。好多選擇,最後揀左呢間Contrast,因為有黑色墨魚汁嘅意粉食🤣講返cafe嘅野食,我叫左杯凍嘅朱古力咖啡同墨魚汁扁意粉伴蟹籽。咖啡正正常常,不過我嫌奶比較多蓋住左朱古力味,同埋比較細杯,如果熱飲用呢隻杯就冇乜問題。扁意粉有驚喜,份量正常同埋蟹籽份量都多。食緊意粉同時要不停抹嘴🤭個嘴俾啲墨魚汁搞到好似中左毒咁。餐廳價錢略貴,今日係平日,午飯時間冇set lunch,只有散叫。喺長沙灣呢個位置開中價cafe,呢個價錢只有上班族先負擔到,不過都唔會成日幫襯。對於我黎講只會幫襯一次,未必會再食。

2021-02-22
2021-09-21 219 浏览
食物算是有外面有內涵,睇見都好開心。難得公司附近有這種質素既餐廳,確實好方便。但如果可以訂位就好喇,成日要排隊呢樣野有少少扣分,大熱天時好鬼辛苦,所以唯有次次要食個早飯。
食物算是有外面有內涵,睇見都好開心。
2021-09-21