2022-02-15 112 浏览
同朋友一齊去食下甜品,飲下咖啡,最好係咩,就係出面就係停車位可以望住食食得開心又安心。我地叫左杯咖啡加一個柑橘窩夫。支雪條好驚喜,食落去好cream,因為我自己好鍾意食cream,個窩夫入面有麻糬。好煙韌。另外咖啡拉花好有心機,如果你係坐係巴台,兩個人情侶會有情侶拉花,一個人就會有飛馬拉花。
2022-02-09 228 浏览
據聞長沙灣區Top 3 Cafe呢間一定榜上有名😊餐廳位於轉角位 而且內外係好特別嘅黑白風裝修😋食物選擇比普通Cafe多 而且有幾款都好特別😋😋▾▾🍳🍞🍄全日早餐 𝙰𝚕𝚕 𝙳𝚊𝚢 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $𝟏𝟎𝟐 ▾配搭上唔算太驚喜嘅All Day Breakfast🤣比較特別嘅應該係Charcoal Toast😙咬落去係卜卜脆 但竹炭味比較淡🙈🦑🍝墨魚汁扁意粉伴蟹籽𝙻𝚒𝚗𝚐𝚞𝚒𝚗𝚒 𝚠/ 𝚌𝚛𝚊𝚋 𝚛𝚘𝚎 𝚜𝚚𝚞𝚒𝚍 𝚒𝚗𝚔 $𝟕𝟖 ▾睇落係平平無奇既墨魚意粉 但係味道出奇地好食😍😍帶有有鹹香嘅墨魚味 仲有好香嘅忌廉 配上啖啖蟹籽😍好好食👍🏻👍🏻👍🏻仲好大份添😋😋🥚🍮☕️蛋布甸配𝙷𝚘𝚞𝚜𝚎 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘 𝙷𝚘𝚞𝚜𝚎𝚋𝚕𝚎𝚗𝚍 𝚊𝚏𝚏𝚘𝚐𝚊𝚝𝚘 𝚙𝚞𝚍𝚍𝚒𝚗𝚐 $𝟔𝟎 ▾奇怪地係第一個上既食物🤣🤣但見到即刻😍😍嘅雞蛋布甸😙蛋味好濃郁😙😙😙特別欣賞House Espresso 味道偏苦 但同布甸又中和返😊😊╼ ╾💰 $𝟏𝟐𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟸𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)🏃環境舒適度: 𝟛.𝟠 / 𝟝💵ℂℙ值:𝟛.𝟡 /𝟝👀回頭率:𝟛.𝟡 / 𝟝
▾▾

🍳🍞🍄全日早餐
𝙰𝚕𝚕 𝙳𝚊𝚢 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝 $𝟏𝟎𝟐 ▾

🦑🍝墨魚汁扁意粉伴蟹籽

🥚🍮☕️蛋布甸配𝙷𝚘𝚞𝚜𝚎 𝙴𝚜𝚙𝚛𝚎𝚜𝚜𝚘

╼ ╾
💰 $𝟏𝟐𝟎𝘱.𝘱 ( 𝟸𝚙𝚙𝚕 • 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑)

🏃環境舒適度: 𝟛.𝟠 / 𝟝
💵ℂℙ值:𝟛.𝟡 /𝟝
👀回頭率:𝟛.𝟡 / 𝟝
2022-02-08 178 浏览
#emily出街食👅作為甜品控 基本上每次出街都會特登出去食一份甜品🤓我好鍾意食呢啲好煙韌嘅嘢 👅一直期待咗呢間好耐 因為佢呢個窩夫裏面有麻薯😻我好驚食太甜 會甜到喉嚨架唔舒服嘅甜品 ☠️而呢個窩夫佢唔算太甜 配埋蛋糕食雪糕食好夾😍份量都算多 兩個人share一份啱啱好😆一個人食晒就太滯啦~~
#emily出街食👅
作為甜品控 基本上每次出街都會特登出去食一份甜品🤓
  • 竹炭糯米窩夫
2022-02-06 342 浏览
荔枝角既轉角,呢間CAFE真係KEEP住都好多人但真係相當出色!!! 裝潢靚不得只,野食都非常高質我完全無諗過布甸加EXPRESSO會係咁正既事呢個布甸真係好味到痴左線首先個布甸個味道相當好,相當有蛋香,極重蛋味!!! 滑到SUU入口~ 真係好正~ 加埋額外個EXPRESSO入去再將布甸味道的層次感再昇華!!!邊有可能可以好食到咁先!!! 真係太正啦~FLAT WHITE相當唔錯奶泡細滑和薄身同EXPRESSO 好夾,口感好SILKY!!!唔錯~下次要黎呢度食下正餐先~ 話晒門口仲要可以泊到車~

荔枝角既轉角,呢間CAFE真係KEEP住都好多人
但真係相當出色!!! 裝潢靚不得只,野食都非常高質

我完全無諗過布甸加EXPRESSO會係咁正既事

呢個布甸真係好味到痴左線
首先個布甸個味道相當好,相當有蛋香,極重蛋味!!!
雞蛋布甸配HOUSE EXPRESSO

再將布甸味道的層次感再昇華!!!
邊有可能可以好食到咁先!!! 真係太正啦~
Flat White

FLAT WHITE相當唔錯
唔錯~

下次要黎呢度食下正餐先~
話晒門口仲要可以泊到車~
2022-01-06
Flat White
2022-02-02 245 浏览
話說年初一番夫家拜年,食完齋沒事幹就到附近的人氣cafe👉🏻Contrast歎個下午茶!/🌟雞蛋布甸配House Espresso $60好耐之前買過外賣,已經覺得佢地既布丁好好食😋所以今次都有encore!布甸滑溜富蛋香,質感屬於厚實type。焦糖忌廉唔怕甜,加上一shot咖啡後更有如畫龍點睛,更添香濃💯推介給咖啡迷🙌🏻/🌟抹茶糯米窩夫配自家製牛奶雪條 $102抹茶窩夫新鮮熱辣辣,外脆內軟糯,而且散發陣陣糯米香💛抹茶的甘香味濃,完全唔怕甜!大大力甩上甘甜軟滑的抹茶忌廉,非常滿足抹茶控👍🏻若果唔夠甜仲可以自行添加旁邊的紅荳蓉、栗子和蜜糖,仲有一大枝牛奶雪條,好豐富呢❣️/🌟Flat White $38拉花是漂亮的獨角獸,用上明治4.3牛乳,香濃奶滑,咖啡的香氣也出眾。附上一張印花卡,相信很快便會蓋滿😍/這間cafe已經開了一年有多,食物質素都很不錯,價錢也合理,難怪每次經過都見倒要轉彎的人龍,實在是有它的可取之處🙌🏻
🌟雞蛋布甸配House Espresso $60
🌟抹茶糯米窩夫配自家製牛奶雪條 $102
🌟Flat White $38
  • 雞蛋布甸配House Espresso
  • Flat White
  • 糯米窩夫配自家製牛奶雪條
2022-01-25 341 浏览
長沙灣良心型格Cafe💛依家都有唔少Foodie介紹過今次就試住佢嘅小食同埋咖啡先 下次再試佢嘅mochi窩夫整體來講野食幾好食 coffee正常🥪黑松露蟹肉炒蛋竹炭多士 $64 📊7/10呢度嘅炒蛋好明顯係用過唔少心思 幾滑幾好食而第一眼好吸引到我係個竹炭多士 真係幾特別不過食落口就唔會話有竹炭味😂蟹肉再加埋黑松露配炒蛋依個combination 基本上就冇得輸整體唔錯幾好食🍰焙茶巴斯克芝士蛋糕配朱古力醬 $52 📊6.5/10茶味幾香濃 甜度算係小編接受到佢食起上嚟其實都算幾膩 但係配埋杯coffee就啱晒☕️Charcoal latte $42 📊6.5/10其實飲落就係似正常嘅latte偏苦味重 奶泡幾幼細 特別好欣賞個拉花拉得好細緻好靚👍🏽又係有功夫有心思!🍫Valrhona Coco $42 📊5.5/10奶泡都依然好細滑 但係朱古力味就相對唔係好出成杯整體奶味比較重 如果朱古力味重啲就好了Overall🔥6.5/10會唔會再去: 如果住附近又想食cafe 可以去支持下💛
長沙灣良心型格Cafe💛

佢食起上嚟其實都算幾膩 但係配埋杯coffee就啱晒

☕️Charcoal latte $42 📊6.5/10
其實飲落就係似正常嘅latte
偏苦味重 奶泡幾幼細 特別好欣賞個拉花
拉得好細緻好靚👍🏽又係有功夫有心思!

🍫
Valrhona Coco $42 📊5.5/10
奶泡都依然好細滑 但係朱古力味就相對唔係好出
成杯整體奶味比較重 如果朱古力味重啲就好了

Overall🔥6.5/10
會唔會再去: 如果住附近又想食cafe 可以去支持下💛
2022-01-23 370 浏览
🖤長沙灣黑色型格Cafe💛📍 Contrast 長沙灣福榮街512-518號依時大廈地舖呢間近長沙灣廣場嘅Cafe 下午茶時段都要排一陣隊 不過有限時70分鐘食 所以都唔會話等太耐餐廳係自助形式 要自己出去落單斟水攞餐具等等🖤竹炭糯米窩夫🧇 $102呢間餐廳其中一個signature就係黑色嘅窩夫😍真係好特別🧇窩夫都好脆 不過唔係好食到中間有mochi🤔睇其他食評個個都話好煙韌but我冇☹️🥛上面有條牛奶雪條 配上亂粒粒嘅窩夫好夾 而且好重奶味🍦不過相比之下我咁鍾意佢pat cream好軟滑🍓啲水果都新鮮🍼另外佢有一兜仔奶畀你點整體來講成個presentation好靚🥰🦑🖤墨魚汁扁意粉伴蟹籽🍝 $78又係一碟黑蚊蚊嘅菜式🤣🖤$78真係好抵食!👍🏻意粉份量都好足 兩個人share都夠😋味道亦都好好濃郁 鹹鹹地😻上面都有幾多蟹籽增加口感🦑亦都有啲墨魚圈 不過份量唔多我哋食到個嘴污糟晒🤣🤭Overall CONTRAST 都值得大家去try try but staff可以nice d🙂

🖤長沙灣黑色型格Cafe💛

🍼另外佢有一兜仔奶畀你點
整體來講成個presentation好靚🥰

🦑🖤墨魚汁扁意粉伴蟹籽🍝 $78
又係一碟黑蚊蚊嘅菜式🤣🖤
$78真係好抵食!
👍🏻意粉份量都好足 兩個人share都夠
😋味道亦都好好濃郁 鹹鹹地
😻上面都有幾多蟹籽增加口感
🦑亦都有啲墨魚圈 不過份量唔多
我哋食到個嘴污糟晒🤣🤭

墨魚汁扁意粉伴蟹籽
墨魚汁扁意粉伴蟹籽
2022-01-23 166 浏览
同朋友特登過黎長沙灣試試呢間黑白色風cafe,黎到已經見到好多人排隊。我地大約排左20分鐘左右就有位。係排隊個時都見到好多人帶埋狗仔一齊黎😍入面環境裝修都好靚,好適合打卡!!🔹All Day Breakfast黑色係竹炭多士,好特別但偏硬炒蛋好滑好香👍🏻牛油果唔係老有渣,好新鮮👍🏻👍🏻🔹竹炭糯米窩夫窩夫好煙靭牛奶雪糕好重奶味,但要食快D,因為好快溶個cream好香好滑,唔會太甜🔹雞蛋布甸配House Espresso雞蛋布甸好滑,郁既時候會彈下彈下Espresso係另上,可以因應個人口味要添加👍🏻

🔹All Day Breakfast
黑色係竹炭多士,好特別但偏硬
炒蛋好滑好香👍🏻
牛油果唔係老有渣,好新鮮👍🏻👍🏻

🔹竹炭糯米窩夫
窩夫好煙靭
牛奶雪糕好重奶味,但要食快D,因為好快溶
個cream好香好滑,唔會太甜

🔹雞蛋布甸配House Espresso
雞蛋布甸好滑,郁既時候會彈下彈下
Espresso係另上,可以因應個人口味要添加👍🏻

2022-01-20 313 浏览
難得放假就同朋友去咗間見到成日都有好多好多人排隊,裝修顏色以黑白色為主嘅cafe。環境闊落,但座位有啲係矮枱櫈,係食嘢或者對啲著短裙嘅女仔會有少少唔方便啦~今次叫咗All Day Breakfast 作為我哋嘅brunch 同埋叫多個人氣甜品~ 留意番~水同餐具係自助形式,出去攞餐具/斟水記得帶口罩!😷😷- All Day Breakfast $102我個人唔鐘意食茄汁豆,而佢冇,仲要有我鍾意食嘅牛油果🥑!很好👍🏻 個蛋炒得好滑,好食!成碟份量都多嘅!- 竹炭糯米窩夫 $102佢有:窩夫x4, 牛奶雪條x1, yogurt cream同埋幾多berries我一食落去,佢比較煙韌,可能係用咗糯米粉整啦,但冇乜味.... 加埋個cream食會好食啲.....個牛奶雪條味濃,但都幾快溶。啲berries 都幾鮮~- *Honey Lemon Soda (*local honey) $50飲得出係用蜂蜜沖嘅凍檸蜜😆- 雞蛋布甸配House Expresso $60推!推!推!鍾意食咖啡味嘅嘢嘅人要試試佢!好好食😋甜甜滑溜嘅布甸+苦嘅expresso竟然match 到!正!

- All Day Breakfast $102

雞蛋布甸配House Expresso
  • All day breakfast
  • 雞蛋布甸配 House Espresso
2022-01-18 249 浏览
👧🏻😋👅🍽✨Contrast (長沙灣福榮街) 排長龍cafe都值得💛-💛少去長沙灣, 去開就打下卡💛見到好多人排隊, 但店內都算多位, 加上有限時間70分鐘, 為食物唔係為嘆既都絕對可以去, 因為好好食!💛自助形式免加一, 自己拎餐具同斟水, 都好方便-🧇🍓🥛🍦竹炭糯米窩夫 $102✨賣相100分, 四舊厚身既竹炭窩夫, 一大堆雜莓, homemade牛奶雪條, 中間一大舊yogurt cream上面仲有莓乾✨窩夫咬落係有外脆, 入面糯糯地既口感, 但就唔係食出真係拉晒絲咁誇張, 熱辣辣好厚身, 連cream食有冰火交融感覺好正✨yogurt cream 超soft超滑, 唔太甜但重cream味, 莓乾都係冇加糖, 係天然既莓香✨strawberry好甜! raspberry非常少見好軟身 (即係冇核)!✨menu就寫配homemade莓醬, 不過就俾左比較稀身既milky sauce, 都OK既, 但有yogurt cream我就唔使用呢個汁-🥩🍔🍠🍟牛肉漢堡配蕃薯條 $102✨又係竹炭包😂 好少可個名唔加竹炭, 個包又係做到外脆內軟!!✨餡料都係比較經典, 生菜番茄芝士同牛肉漢堡
👧🏻😋👅🍽✨
Contrast (長沙灣福榮街)
排長龍cafe都值得💛
💛少去長沙灣, 去開就打下卡
💛自助形式免加一, 自己拎餐具同斟水, 都好方便
🧇🍓🥛🍦
竹炭糯米窩夫 $102

🥩🍔🍠🍟
牛肉漢堡配蕃薯條 $102
✨餡料都係比較經典, 生菜番茄芝士同牛肉漢堡, 個包100分, 有齊classic burger 應有既特色
✨但個蕃薯條就差少少, 幼身仲要縮水, 偏油, 蕃薯味唔出

免收加一服務費
🕒3-4點呢段時間鋪頭都出現一條人龍, 🙆🏻‍♀️證明Contrast嚮長沙灣有一定既人氣! 今次一於就試試佢啦!😜🧄香蒜白酒蜆肉扁意粉 ($78)🧄🍝扁意粉上面鋪上滿滿既蜆肉粒同藏紅花, 🌶食落去係辣得黎唔會太刺激果隻小辣, 😎調味做得幾好, 呢碟真係越食越開胃!🤤🦐大蝦芒果沙律 ($78)🦐🥭店員話當日芒果賣曬, 但可以轉做無花果, 🤩賣相出到黎仲吸引添! 🍬無花果夠曬熟又夠甜, 🍤蝦大大隻好彈牙, 沙律菜新鮮又大塊, 配埋酸酸甜甜既沙律汁超正!🌱◼️凍竹炭拿鐵 ($46)◼️☕️竹炭整既拿鐵係淺黑色, 味道比一般拿鐵濃郁, 🏝而口感就好似有無數細沙粒嚮口漂浮, 🤣咬下咬下會有聲出, 係幾過癮既!🤗❄️凍朱古力咖啡 ($46)❄️😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 8/10——————————————————————————————🕒There is a queue at 3-4pm outside the shop, 🙆🏻‍♀️which shows that Contrast is one of the popular restaurants in Cheung Sha Wa

🧄香蒜白酒蜆肉扁意粉 ($78)🧄

🦐大蝦芒果沙律 ($78)🦐

◼️凍竹炭拿鐵 ($46)◼️

❄️凍朱古力咖啡 ($46)❄️

🕒There is a queue at 3-4pm outside the shop, 🙆🏻‍♀️which shows that Contrast is one of the popular restaurants in Cheung Sha Wan, so lets give it a try!😜

🧄Linguine Alle Vongole ($78)🧄
🍝The linguine is top by lots of clams and saffron, 🌶it taste mildly spicy and appetizing. 😎They do the seasoning well and you would love to have more after each bite!🤤

🦐Prawn and Mango Salad ($78)🦐
🥭The waitress said the mangoes were sold out that day, so its changed to fig instead, 🤩which look even more attractive for its presentation! 🍬The figs are sweet and the prawns are huge and tasty. 🍤The salad vegetable are in big pieces and fresh, which matches well with its sweet and sour salad sauce!🌱

◼️Iced Charcoal Latte ($46)◼️
☕️The charcoal latte is of light black colour and taste more rich than a normal one. 🏝The drinking texture is like there are thousands of tiny sands in your month and 🤣you could hear some sound when you chew them🤗

❄️Iced Mocha ($46)❄️

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 8/10
下午茶
2022-01-15 201 浏览
終於去到呢間喇 😍. 梗係要試人氣嘅「竹炭糯米窩夫」先啦 💕😙窩夫好鬆脆😋 擺盤又靚🖤🤍❤️佢支自家製牛奶雪條好犀利,太陽照咗佢咁耐都唔溶😂 但佢本身唔係硬架喎 😯夾埋雜莓、士多啤梨果醬、中間白色嘅乳酪一齊食,好好味😋👍👍👍Iced Mocha 好滑好好飲 ❤️我一定會去多次,因為想叫埋個布丁,但食唔落喇 😆🙈
終於去到呢間喇 😍.

梗係要試人氣嘅「竹炭糯米窩夫」先啦 💕😙
窩夫好鬆脆😋 擺盤又靚🖤🤍❤️
Iced Mocha 好滑好好飲 ❤️

我一定會去多次,因為想叫埋個布丁,但食唔落喇 😆🙈
2021-11-18
午餐
  • Contrast竹炭糯米窩夫配自家製牛奶雪條
2022-01-13 195 浏览
周日2時多去到見到大排長龍決定先轉戰到別家餐廳吃午餐4時多再回來等了5分鐘左右就可坐了(*゚▽゚)ノ空間比想像中闊落而且張貼了不同的文化活動推廣海報食物方面☕️Expresso 只有一陣苦澀味🥲而且口感也不順滑Flat white 奶與啡比例不如理想,咖啡的味道不太出,有點失望🍰焙茶巴斯克芝士蛋糕配朱古力醬出色!茶味香濃,而且甜度適中,十分creamy👍🏻眼見很多客人都是吃主菜,貌相甚吸引!有機會也想試試🔍不過希望是不用大排長龍的日子😂
周日2時多去到

☕️
Expresso 只有一陣苦澀味🥲而且口感也不順滑

🍰
焙茶巴斯克芝士蛋糕配朱古力醬
出色!茶味香濃,而且甜度適中,十分creamy👍🏻

眼見很多客人都是吃主菜,貌相甚吸引!
有機會也想試試🔍
不過希望是不用大排長龍的日子😂
2022-01-09 366 浏览
🐣流心蛋牛油果superfood 沙津 $70包括藜麥、鷹嘴豆、合桃仁、紅蘿蔔粒、栗米、沙津菜、牛油果、流心蛋,賣相真係色彩繽紛😳不過啲牛油果好大殺風景,甘既樣😀不過味道就無變壞既,整體味道就係混合芝麻醬既味,無咩太大驚喜。🍮雞蛋布丁配house expresso $60佢本生已經係爛左🤷‍♀️🤷‍♀️想講呢,個員工應該同我地講聲囉….不過可能佢覺得食落肚都係一樣姐,覺得好無誠意,hea做懶理😮‍💨,味道雖然係好食,不過佢甘既態度 好食都唔想幫趁,大把地方都有得食,點解要食呢間?!竹炭糯米窩夫 $102材料包括:牛奶雪條、士多啤梨、忌廉,賣相好令🤩糯米窩夫比出面窩夫更加鬆軟、煙靭,幾夾忌廉同牛奶雪糕!☕️Gingerbread latte $45中意薑味人士應該幾中意!但我地2個都覺得麻麻地😂☕️Latte $38唔係好苦,唔酸既,都唔錯😯其實真係好不快既經歷,佢啲餐具係自助式自己拎,甘岩無晒叉,甘我地個沙津到左,我問個職員問佢拎叉,佢答我啲姐姐好努力洗緊,但佢無唸住幫我拎左2隻叉比我先,好無奈甘要用匙羹食沙律?!😮‍💨黑人問號?!其實我同朋友都知到限時70分鐘,無人排隊之下都會強制性要我地離
🐣流心蛋牛油果superfood 沙津 $70
包括藜麥、鷹嘴豆、合桃仁、紅蘿蔔粒、栗米

🍮雞蛋布丁配house expresso $60

竹炭糯米窩夫 $102

☕️Gingerbread latte $45
中意薑味人士應該幾中意!但我地2個都覺得麻麻地😂

☕️Latte $38
唔係好苦,唔酸既,都唔錯😯

其實我同朋友都知到限時70分鐘,無人排隊之下都會強制性要我地離開,好窩心甘提我地仲有10分鐘堂食,唔講唔知以為自己食緊放題😂我同我朋友準備帶口罩走,仲坐係度既,佢地啲員工已經擺晒自己啲員工外賣係我地張枱度,佢地既意思就係擺明要趕您走,連基本尊重都無😮‍💨
2022-01-07 267 浏览
終於黎到試呢間好出名嘅黑白⚫️⚪️Cafe🤟🏻估唔到呢間連平日都要排隊😂我哋排咗大約20分鐘就入到去😆咩都想試吓,所以嗌咗兩份同朋友share😋1)蘑菇忌廉芝士煎蛋竹炭多士HK$64切開半熟蛋非常流心😍多士烘得脆口岩岩好,蘑菇忌廉炒得好香,配埋香濃嘅芝士,整體好夾💛💛💛2) 竹炭糯米窩夫配牛奶雪條HK$96竹炭窩夫外脆內軟,配埋雜莓醬好好食!🤩乳酪忌廉非常好食,忍唔住食哂😍😍😍牛奶雪條香濃滑口😋💛
終於黎到試呢間好出名嘅黑白⚫️⚪️Cafe🤟🏻
估唔到呢間連平日都要排隊😂
我哋排咗大約20分鐘就入到去😆

咩都想試吓,所以嗌咗兩份同朋友share😋

1)蘑菇忌廉芝士煎蛋竹炭多士
HK$64

2) 竹炭糯米窩夫配牛奶雪條
HK$96
竹炭窩夫外脆內軟,配埋雜莓醬好好食!🤩
乳酪忌廉非常好食,忍唔住食哂😍😍😍
牛奶雪條香濃滑口😋💛
午餐