2022-10-18
位於中環歌賦街的Chueca食西班牙菜,一直都比佢藍白色外牆門口吸引,今日終於約埋朋友過嚟品嚐一下佢地嘅菜式😍
除左門口吸引之外, 食物吸引都係重點
無論擺盤同味道都非常講究, 而且食材都係非常之靚同新鮮😍.Lunch 非常豐富, $380 ppl.Tapas -
🔺Chef's Rusa
🔺Tuna Tartare
新鮮吞拿魚粒配上軟軟牛油果蓉, 原來吞拿魚夾牛油果可以好好味。.🔺Padron Pepper (V)用橄欖油炸過嘅帕德青椒,入口鹹鹹地,而且完全唔辣,唔覺唔覺食晒🤣.🔺Croquettes 炸薯仔🥔球,炸醬好薄,入口香脆,中間有薯蓉火腿碎,非常惹味。.🔺Sobrasada Bikini三文治🥪中間係芝士醬同辣肉腸,三文治香脆,夾埋一齊好好味。.主菜我地一人揀要樣 share 食🔺Spring Chicken,半隻烤春雞,用上自家制檸檬同新鮮香草醃製,好入味,肉質非精嫩滑,再配上自製薯條,飽肚又好味😍.🔺Truffled Angus Beef Cheek松露安格斯牛頰肉
Lunch 非常豐富, $380 ppl
Tapas - 🔺Chef's Rusa 頂層滿滿三文魚子, 下邊係薯仔沙律同吞拿魚, 再將佢地放上多士一齊享用, 味道令人難以忘記。 . 🔺Tuna Tartare 新鮮吞拿魚粒配上軟軟牛油果蓉, 原來吞拿魚夾牛油果可以好好味。
🔺Padron Pepper (V)
🔺Croquettes
🔺Sobrasada Bikini
三文治🥪中間係芝士醬同辣肉腸,三文治香脆,夾埋一齊好好味。
主菜我地一人揀要樣 share 食
🔺Truffled Angus Beef Cheek
松露安格斯牛頰肉,肉質腍,有牛味,醬汁係我最愛嘅粟米蓉,味道甜香,同牛肉味道好夾。
甜品🍮
🔺Basque style cheesecake +$30
呢個好好味,入面口感有啲似布甸,好香滑,面層焗過之後有好香濃芝士味,好易令人成個食晒😂
🔺Coconut and fresh Berries +$30
面層泡泡充滿椰子味,拌埋底下嘅雜莓,微微酸味,非常好食😆
Cocktails 🍹兩杯打卡同飲都好正嘅cocktails
🔺Chueca Gin Tonic $160
🔺Lemon Love $160
當日好多枱人都嚟慶祝生日,店員會幫手一齊唱生日歌同慶生主角助慶,場地熱鬧。而且店員好細心,會問下客人對食物滿唔滿意,加分😂