講起西班牙美食,大家又會想到什麼?𝓅𝒶𝑒𝓁𝓁𝒶?𝓉𝒶𝓅𝒶𝓈?還是海鮮呢?朋友找到位於中環的西班牙餐廳,來到時適逢假日,當然要試吓這裏的𝒷𝓇𝓊𝓃𝒸𝒽 𝓈𝑒𝓉𝓑𝓻𝓾𝓷𝓬𝓱 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓢𝓮𝓪𝓯𝓸𝓸𝓭*ℛ𝑜𝓎𝒶𝓁 𝒸𝒽𝒾𝓁𝓁𝑒𝒹 𝓈𝑒𝒶𝒻𝑜𝑜𝒹 𝓅𝓁𝒶𝓉𝓉𝑒𝓇 𝒻𝑜𝓇 𝓉𝓌𝑜1 𝒻𝓇𝑒𝓈𝒽 ℬ𝑜𝓈𝓉𝑜𝓃 𝓁𝑜𝒷𝓈𝓉𝑒𝓇 4 𝒻𝒾𝓃𝑒 𝒹𝑒 𝒞𝓁𝒶𝒾𝓇𝑒 𝑜𝓎𝓈𝓉𝑒𝓇𝓈 6 𝓉𝒾𝑔𝑒𝓇 𝓅𝓇𝒶𝓌𝓃𝓈𝒞𝒽𝒾𝓁𝓁𝑒𝒹 𝓉𝓊𝓃𝒶 𝓉𝒶𝓇𝓉𝒶𝓇𝑒 𝒶𝓋𝑜𝒸𝒶𝒹𝑜海鮮盤份量十足,擺盤又夠靚龍蝦肉味鮮甜,豐滿的蟹鉗,食得滋味又滿足虎蝦爽口彈牙,夠新鮮生蠔是來自法國的𝒻𝒾𝓃𝑒 𝒹𝑒 𝒞𝓁𝒶𝒾𝓇𝑒,鮮甜爽口,帶堅果香氣牛油果吞拿魚他他,口感幼滑,餡料脆片層次分明。配搭油脂甘香的吞拿魚粒,魚子點綴,不太喜歡牛油果菜色的我都鍾意𝓣𝓪𝓹𝓪𝓼*𝒞𝒽𝑒𝒻’𝓈 ℛ𝓊𝓈𝒶𝒫𝒶𝓉𝒶𝓉𝑜 𝓈𝒶𝓁𝒶𝒹, 𝓂𝒶𝓎𝑜𝓃𝓃𝒶𝒾𝓈𝑒, 𝓉𝓊𝓃𝒶*𝒫𝒶𝒹𝓇𝑜́𝓃 𝓅𝑒𝓅𝓅𝑒𝓇𝓈𝒟𝑒𝑒𝓅 𝒻𝓇𝒾𝑒𝒹 𝒫𝒶𝒹𝓇𝑜́𝓃 𝑔𝓇𝑒𝑒𝓃 𝓅𝑒𝓅𝓅𝑒𝓇𝓈, 𝑒𝓍𝓉𝓇𝒶 𝓋𝒾𝓇𝑔𝒾𝓃 𝑜𝓁𝒾𝓋𝑒 𝑜𝒾𝓁*𝒞𝓇𝑜𝓆𝓊𝑒𝓉𝒶𝓈𝒯𝓇𝓊𝒻𝒻𝓁𝑒𝒹 𝓂𝓊𝓈𝒽𝓇𝑜𝑜𝓂 𝒸𝓇

𝓑𝓻𝓾𝓷𝓬𝓱 𝓜𝓮𝓷𝓾
𝓢𝓮𝓪𝓯𝓸𝓸𝓭
1 𝒻𝓇𝑒𝓈𝒽 ℬ𝑜𝓈𝓉𝑜𝓃 𝓁𝑜𝒷𝓈𝓉𝑒𝓇
4 𝒻𝒾𝓃𝑒 𝒹𝑒 𝒞𝓁𝒶𝒾𝓇𝑒 𝑜𝓎𝓈𝓉𝑒𝓇𝓈
6 𝓉𝒾𝑔𝑒𝓇 𝓅𝓇𝒶𝓌𝓃𝓈
𝒞𝒽𝒾𝓁𝓁𝑒𝒹 𝓉𝓊𝓃𝒶 𝓉𝒶𝓇𝓉𝒶𝓇𝑒 𝒶𝓋𝑜𝒸𝒶𝒹𝑜
海鮮盤份量十足,擺盤又夠靚
龍蝦肉味鮮甜,豐滿的蟹鉗,食得滋味又滿足
虎蝦爽口彈牙,夠新鮮

𝓣𝓪𝓹𝓪𝓼
*𝒞𝒽𝑒𝒻’𝓈 ℛ𝓊𝓈𝒶
*𝒫𝒶𝒹𝓇𝑜́𝓃 𝓅𝑒𝓅𝓅𝑒𝓇𝓈
*𝒞𝓇𝑜𝓆𝓊𝑒𝓉𝒶𝓈
𝒯𝓇𝓊𝒻𝒻𝓁𝑒𝒹 𝓂𝓊𝓈𝒽𝓇𝑜𝑜𝓂 𝒸𝓇𝑜𝓆𝓊𝑒𝓉𝓉𝑒𝓈
𝒯𝒶𝓅𝒶𝓈喺西班牙小食裏,食物配搭可以非常隨意,蔬菜海鮮皆可
薯仔蛋黃醬吞拿沙律,清爽輕盈,出奇地好
*炸𝒫𝒶𝒹𝓇𝑜́𝓃辣椒🫑可以話係最地道的tapas,味道不辣帶點甘甜,滋味無窮
*松露磨菇𝒞𝓇𝑜𝓆𝓊𝑒𝓉𝒶𝓈,獨特芳香,口感較軟糯,食落都唔錯

𝓜𝓪𝓲𝓷𝓼
*ℒ𝑜𝒷𝓈𝓉𝑒𝓇 𝓇𝒾𝒸𝑒 每件龍蝦都啖啖肉,食得好滿足。龍蝦肉汁、番茄、魷魚等材料做成醬底。用了𝓅𝒶𝑒𝓁𝓁𝒶方式烹調,每粒米吸盡海鮮精華,使米飯保持濕潤

𝒷𝓊𝒷𝒷𝓁𝑒𝓈係𝒷𝓇𝓊𝓃𝒸𝒽不可或缺的東西。𝒷𝓇𝓊𝓃𝒸𝒽 𝓈𝑒𝓉加$𝟸𝟹𝟾/ᴘᴘ可以𝒻𝓇𝑒𝑒 𝒻𝓁𝑜𝓌(2𝒽𝑜𝓊𝓇𝓈)幾款酒精飲料,我就點了西班牙汽泡𝒸𝒶𝓋𝒶,口感清爽自然,我的不二之選

𝓢𝔀𝓮𝓮𝓽𝓼
𝒞𝒽𝑒𝑒𝓈𝑒 𝒸𝒶𝓀𝑒(𝒷𝒶𝓈𝓆𝓊𝑒 𝓈𝓉𝓎𝓁𝑒)
𝒞𝑜𝒸𝑜𝓃𝓊𝓉 & ℬ𝑒𝓇𝓇𝒾𝑒𝓈
濃濃芝士味,質感幼滑細緻,覺得比巴司克蛋糕更好
雜莓椰子忌廉杯,甜甜酸酸雜莓襯扎豐盈的椰子忌廉,一點都不覺膩,作為這個𝒷𝓇𝓊𝓃𝒸𝒽 的完美句號

2022-11-19 987 浏览
話說最近比我搵到呢間好嘢,主打西班牙菜,環境寧靜,格局令人舒服呢日放假就同朋友嚟到,一邊食嘢一邊靜靜哋吹吓水叫咗個Brunch set,有海鮮拼盤、西班牙小食、主菜同埋甜品,非常豐富▶️Royal chilled seafood platter for Two1 fresh Boston lobster,4 fine de Claire oysters, 6 tiger prawns, chilled tuna tartare, avocado呢個海鮮拼盤係整個set 嘅重點所在,食材新鮮,擺盤又靚,份量夠豐富🔹用上波士頓龍蝦,啖啖肉之餘又勁多蟹膏🔹生蠔鮮甜肥美,唧少少Tabasco更好味🔹虎蝦肉質爽嫩,味道清甜🔹吞拿魚他他,用上牛油果同薄脆片做底,2種唔同口感和味道,幾有心思!▶️Tapas🔹Chef’s Rusa - 薯仔沙律,正正常常🔹Padrón Peppers - 西班牙辣椒,半點都不覺辣,炸過後皮脆香口🔹Croquetas - 西班牙可樂餅,松露蘑菇做餡,偏向少少流質,但外皮炸脆後,食落口感還可以▶️Lobster Rice - 「正所謂手快有手慢無」,餐廳為咗確保食材新鮮,都沒

呢日放假就同朋友嚟到,一邊食嘢一邊靜靜哋吹吓水

1 fresh Boston lobster,
4 fine de Claire oysters,
6 tiger prawns,
chilled tuna tartare, avocado
🔹用上波士頓龍蝦,啖啖肉之餘又勁多蟹膏
🔹生蠔鮮甜肥美,唧少少Tabasco更好味
🔹虎蝦肉質爽嫩,味道清甜

▶️Tapas
🔹Chef’s Rusa - 薯仔沙律,正正常常

▶️Lobster Rice - 「正所謂手快有手慢無」,餐廳為咗確保食材新鮮,都沒有過度入貨,我哋稍為遲咗少少點餐,就已經吃不到紅蝦飯,唯有轉龍蝦飯。飯底加入咗魷魚同用西班牙蕃茄醬烹調,食落比較濕潤,而材料就係原隻龍蝦,每個部位都有啖啖龍蝦肉,爽口彈牙,超級大滿足!

▶️Sweets
🔹Coconut & Berries - 雜莓椰子泡沫,正正常常,但兩者味道都幾夾
🔹Cheesecake - 以巴斯克風格做嘅芝士蛋糕,有焦香味,又不太甜,最適合做餐後甜品

▶️Aperol Spritz - 餐廳cocktails選擇都唔少,所以額外叫咗杯signature cocktail,橙色的氣泡飲料,酒精度不太高,飲落都清新爽口

2022-11-17 124 浏览
點了他們的anniversary menu, 頭盤全部都很好吃也很新鮮, 份量也很多, 全部吃完已經飽了60%. 主菜是紅蝦西班牙飯, 調味豐富但有因應香港人的口味把咸度降低, 值得稱頌. 飯的生熟程度也剛剛好, 飯芯保留一點兒生, 絕對值得encore! 甜品是cheese cake, 不太甜, 不知不覺間整個吃掉! 這個套餐包送紅洒一支, 質素不差, 而且餐廳也十分大方, 旁邊那桌單身寂寞女士一個人來用餐也送一支給她享用! 那天是朋友的生日, 侍應唱生日歌唱得非常用心悅耳, 氣氛很好, 是一個慶祝生日的好地方! 餐廳不收加一服務費, 值得多支持!

餐廳不收加一服務費, 值得多支持!
2022-11-06
庆祝纪念
生日
  • Lobster Rice
  • Basque Style Cheesecake
2022-11-16 118 浏览
中環人氣熱店主打西班牙菜既Chueca大廚以傳統手藝加入新元素令你可以一嚐不失傳統精粹又有特式既西班牙菜適逢Chueca 週年慶 • 決定試下佢地新推出既2人套餐ꔅChueca週年慶2人套餐($550/位)♡ Chef's Rusa賣相非常精緻 難怪成為店家熱門菜式之一小鐵盒放滿閃閃發光既三文魚籽而下層係用薯仔沙律加入吞拿魚配搭脆片一齊進食 · 是個咸香鮮甜既好傢伙♡ Tuna Tartare用吞拿魚推成小搭配上牛油果醬 剛好一口一個 · 非常滋味♡ Ham Croquettes西班牙既迷你炸薯餅綿密薯蓉加入火腿 · 口感豐富剛炸起薯蓉熱辣辣 · 絕對要小心進食♡ Padrón Peppers橄欖油炸青椒 · 微酥既外層爽嫩既青椒 · 完全唔膩口·♡ Carabinero Rice本日既焦點所在 · 上枱果刻不自覺咀角向上揚兩大隻既紅蝦 · 爽嫩鮮甜是基本最正係個飯 · 完全吸收哂龍蝦汁每啖都係濃郁蝦香 · 飯粒軟腍帶咬口仲加入魷魚令口感更多層次真係睇番相都不自覺吞口水♡ Flan de Nata我係個焦糖布甸控佢地布甸真係驚艷度十分佢唔係Q彈款 · 係偏口感綿密路線細膩嫩滑 · 完全

中環人氣熱店
主打西班牙菜既Chueca

大廚以傳統手藝加入新元素
令你可以一嚐不失傳統精粹又有特式既西班牙菜
適逢Chueca 週年慶 • 決定試下佢地新推出既2人套餐
ꔅChueca週年慶2人套餐($550/位)

賣相非常精緻 難怪成為店家熱門菜式之一

細膩嫩滑 · 完全俘虜咗我

♡ Burnt Cheesecake
芝士蛋糕香滑 · 帶濃郁芝士味
可惜佢同布甸一齊出現 · 完全被搶風頭

♡ Chueca Gin Tonic ($160)
好岩女仔飲 · 帶士多啤梨香甜
Gin酒真係配咩都好好飲

♡ Crushed Cucumber ($130)
非常清爽 · 超級足料
我飲左一啖 · 秒變包公
༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞༞(๑•́‧̫•̀๑)ఌ
小小總結:
超抵食既週年慶套餐
無論小食主菜甜點都好有水準
由其係紅蝦燴飯同布甸 · 自己睇相都引誘番自己
2022-11-15 104 浏览
終於有機會朝聖中環人氣西班牙菜😍難得喺繁忙嘅工作日裏面嘅朋友一齊食餐豐富嘅午餐,當然唔可以hea! 朋友悉心揀咗呢一間環境氣氛都好好嘅西班牙餐廳,平日夜晚都已經滿座,中午都不如例外!唔講唔知道平日嘅lunch Menu價錢相宜,$380起就已經享受五款前菜、一款主菜、一款甜品,仲有一杯嘢飲添!喺食嘢之前我同朋友分別另叫紅、白Sangria 🍹🍹happy下😙前菜Chef's Rusa三文魚籽同金䱽魚配薯仔沙律,味道清新又開胃😋Tuna Tartare吞拿魚他他呢邊有金䱽魚同牛油果🥑,加上三文魚籽,清新帶點鹹香,撻底仲脆卜卜添Padrón Peppers炸西班牙青椒仔一定係西班牙菜必食tapas之一,炸得香而不膩,配上海鹽味道更甜。Sobrasada Bikini香腸混乳酪混成 嘅Sobrasada 三文治,甜甜辣辣都不錯。Croquettes用上伊比利亞火腿製成肉丸,鹹香十足。主菜Truffled Angus Beef Cheek以安格斯牛嘅面頰肉燉煮而成,牛香味濃、入口軟焾,膠質十足。配上厚切松露片,味道更有層次。Alaskan Halibut以阿拉斯加比目魚魚柳煎得金黃,魚肉好似香
終於有機會朝聖中環人氣西班牙菜😍

前菜

Chef's Rusa
三文魚籽同金䱽魚配薯仔沙律,味道清新又開胃😋

Padrón Peppers

Croquettes
用上伊比利亞火腿製成肉丸,鹹香十足。

主菜

Alaskan Halibut
以阿拉斯加比目魚魚柳煎得金黃,魚肉好似香滑,健康又好味。配埋新鮮嘅薯菜,仲好飽肚。

甜品

Basque Style Cheesecake
呢度嘅燒焦了的芝士蛋糕一定係必食之一嘅甜品!非常香滑,入口即溶,配上果醬,減少油膩感,酸酸甜甜好好味!

Coconut and Fresh Berries
撥開似空氣般嘅椰子泡泡,呢邊係新鮮嘅紅莓,味道好清新。

#中環美食 #中環西班牙菜 #西班牙菜 #上環西班牙菜
#上環美食 #hkfood
2022-11-13 109 浏览
其實自助餐唔洗下下食嘅用差唔多嘅budget去享受下食下有情調有質素嘅西餐都唔錯架淨係呢個海鮮拼盤已經值回票價啦原來食海鮮都可以咁新穎好似噴香水咁將tabasco同醋噴落生蠔度除咗得意之外仲好均勻呢龍蝦啖啖肉好鮮甜彈牙仲好多膏小食有3款精緻美味最鐘意黑松露薯餅炸得鬆脆熱辣辣好正紅蝦飯係重頭戲一上枱已經完全被陣香味吸引飯粒粒都吸曬啲蝦汁軟硬度剛剛好食曬侍應好好傾好有心機介紹飲品俾我地其中杯gin tonic好特別連啲冰都係gin嚟唔會錯失任何一滴精華個甜品係有幸福感椰子慕絲味道天然橙皮絕對係加分點芝士蛋糕有焦香入口即溶配合埋藍莓醬真係好享受再嚟食多幾餐我都願呀!
其實自助餐唔洗下下食嘅

椰子慕絲味道天然
橙皮絕對係加分點

芝士蛋糕有焦香
入口即溶配合埋藍莓醬真係好享受

再嚟食多幾餐我都願呀!
2022-11-12 726 浏览
這間西餐廳的食物太高質每道菜式都令人回味!店員非常親切,附近的客人生日,職員窩心地為她唱送生日歌。環境優雅,太多打卡位置。我選了這款套餐吃:Chef Rusa:有個小巧玲瓏的鐵兜,裝著薯仔蛋黃醬沙律,上層佈滿醃漬三文魚籽,我很喜歡鹹香鮮味,再加上麵包脆片一起吃,是妙絕的配搭。Tuna Tartare吞拿魚他他撻:精緻的四件撻,內餡有牛油果蓉,吞拿魚粒份量充足,牛油果蓉滲入口中,吞拿魚控必吃!Padron Peppers西班牙烤青椒,不太油膩,鹹淡度適中,滋味極了! Croquettes薯蓉脆球外脆內嫩,內餡有Iberico Ham非常碎小,証明廚師廚藝功夫好, 每一口都感受到口感層次豐富。主菜:Carabinero Rice 紅蝦意大利飯:飯非常軟身煙韌,飯粒充滿龍蝦汁。紅蝦味很濃,紅蝦好大隻,原產地是西班牙,飯粒夾雜墨魚粒,賣相和味道都完美。份量充足,回味無窮!🍰 Basque Style Cheesecake :圓形賣相很靚,芝士味香濃,不會太飽,外面微燻,切開後有流心芝士的效果,芝士太嫩滑了。Flan de Nata 我特別喜歡焦糖布甸,甜度剛好,既香滑,又有鮮果配搭,清新不膩,
這間西餐廳的食物太高質

我選了這款套餐吃:

Padron Peppers
西班牙烤青椒,不太油膩,鹹淡度適中,滋味極了!

主菜:

Carabinero Rice 紅蝦意大利飯:

🍰 Basque Style Cheesecake :

Flan de Nata
我特別喜歡焦糖布甸,甜度剛好,既香滑,又有鮮果配搭,清新不膩,奶香味適中。

飲品:

🍨Chueca Martini 有多款味道選擇:
我選了Strawberry味,因為喜歡草莓清新香味,加上粉絲色打卡味。鮮果味道突出,有少量酒精但比較易入口,最特別有針插著草莓擺放在杯上。

🍸Lemon Love
Lemon Juice ,White Vanilla Syrup , Orange Bitters。
酸甜度適中, 充滿住檸檬橙的清香,口感fresh,威士忌味道挺正,酒精濃度不會太高。另外,大家還可選擇紅酒喝。

裝修有氣派
門面太吸引

午餐
  • Tuna Tartare
  • Lobster Rice
  • Cheesecake
特意為了他們的海鮮冷盤而來 為着勾起一番在西班牙感受到的休閒感🥂由於人多 戶外對街又熱 唯有在沒有選擇的選擇下坐了吧枱環境較細比較難傾偈 即使有卡位他們枱與枱中間的空間也不大可能融雪時間唔夠 定係冷盤海鮮不嬲都係冇錦鮮味既呢。所以咬落去嘅時候我係失望嘅仲有少少腥…講真俾成七舊水有一半以上都係為呢個拼盤而來 但呢個表現 滿足唔到我可能係新餐廳 食具不太夠 所以佢哋好急去收回個盤 去拼新的海鮮餐D 小食還可以 但沒有太大驚喜感 簡單嚟講就係食物嘅原味主菜很好 豬肉嫩 外層烤得香 火侯剛好魚滑清甜 配上微鹹的汁 配合得剛剛好生日仲有生日歌聽添 大家一齊和你慶祝朱古力雪糕配蛋糕濃度剛好甜而不膩斯巴達芝士蛋糕濃郁的香味是我的最愛
特意為了他們的海鮮冷盤而來

生日仲有生日歌聽添 大家一齊和你慶祝
朱古力雪糕配蛋糕濃度剛好甜而不膩
斯巴達芝士蛋糕濃郁的香味是我的最愛

2022-11-08 86 浏览
Chueca is located in Central Soho that delivers authentic Spanish food with modern decor to match. I had the lunch experience menu (HKD 380/pp), which included five tapas, one main course, and Nordaq water. All the dishes were a surprise when they arrived, served in a way that defies expectations. Chef's Rusa was one of my favorite tapas, combined with potato salad, mayonnaise, tuna, and marinated salmon roe. You can pour the mixture on the cracker to eat it. It's a good combination of savory and fresh. Tuna Tartare stuffed with avocado mash, seaweed, and ikura that served on a cracker. The presentation was beautiful and tempting.

For the main course, we had Truffled Angus Beef Cheek. It's a must-eat item. The truffle and corn puree gave the beef cheeks an amazing flavor. The meat was so soft and pillowy, easily falls apart when pulled. The Spring Chicken was marinated in lemon and herbs. Served with perfectly crispy fries. This lunch experience menu is what you can get enough of, offering you a wider variety of foods, flavors, and textures while showcasing what the chefs are capable of producing.

LUNCH EXPERIENCE MENU

Mains:
- Spring Chicken
- Truffled Angus Beef Cheek

Dessert:
- Basque Style Cheesecake (+HKD30)
- Coconut and Fresh Berries (+HKD30)
2022-11-07 82 浏览
Walk-in 冇訂位 見門口幾靚就入去食本身唔算好肚餓,所以見到有lobster rice Sharing dishes雖然好想食,但係以為好大份,所以冇嗌食食吓見到隔籬枱,個個人都叫,原來個份量都唔係好大~有啲後悔,但係已經帶咗好多其他嘢,所以最後淨係見到人哋食Iberico Ham 正正常常Pardon peppers 唔係好夠味Ham croquettes 好好食,係一啲蓉加hamMushroom croquettes 都好唔錯👍🏼Tomato bread 一般般Lobster roll 正常水平👍🏼叫咗兩個甜品,一個蘋果批一個焦糖布甸兩個都麻麻哋反而坐咗喺吧枱,係咁叫嘢飲,兩個Bartender都非常好傾 仲係咁整野比我哋飲😽所以我覺得反而係飲品枱,更值得期待
Walk-in 冇訂位 見門口幾靚就入去食
食食吓見到隔籬枱,個個人都叫,原來個份量都唔係好大~
有啲後悔,但係已經帶咗好多其他嘢,所以最後淨係見到人哋食
Iberico Ham 正正常常
Iberico  ham

Pardon peppers 唔係好夠味
Patton peppers

Ham croquettes 好好食,係一啲蓉加ham
Croquet as de  jamon     &  boletus  con  trufa

Mushroom croquettes 都好唔錯👍🏼
Tomato bread 一般般
Pan  con  tomate

Lobster roll 正常水平👍🏼
Lobster roll

叫咗兩個甜品,一個蘋果批一個焦糖布甸
Apple  tart

兩個都麻麻哋

所以我覺得反而係飲品枱,更值得期待
Hokkaido  scallops  carpaccio
2022-11-05
Iberico  ham
Lobster roll
Hokkaido  scallops  carpaccio
  • Lobster  roll
  • Croquetas  de  jamon
❀ Chueca #中環 ❀❗️人氣新開張西班牙菜 真係咁好食?❗️——————————————————上環歌賦街一向係美食嘅集中地,最近開咗間人龍西班牙餐廳🍴以藍色金色拱門為主題,行過絕對會俾佢吸引😆Lunch set有四款tapas + main + dessert都只係$380,價錢都算合理,所以決定一試!.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Lunch Set $380♥ Tapas✦ Chef's Rusa (3.3/5)主要由吞拿魚蓉整成,再加上啲薯仔同埋三文魚籽,望落去賣相吸引。不過味道就令我諗起細細個超市買到嗰隻吞拿魚餅乾小食😂.✦ Tuna Tartare (4/5)用上脆脆嘅撻皮裝住三文魚粒,加埋creamy嘅牛油果蓉🥑.✦ Croquettes (3.3/5)香脆嘅金黃色炸皮內包住忌廉薯蓉,似薯仔沙律味🙈.✦ Sobrasada Bikini (3.8/5)細細件烘香三文治,餡料簡單,主要係蕃茄芝士腸加上少許辣肉腸,不過都算惹味👌🏻.♥ Main✦ Truffled Angus Beef Cheek (3.8/5)滿滿嘅黑松露片夠有睇頭。可惜牛面頰唔夠淋,有少少失望。醬汁亦都比較鹹,好彩
❀ Chueca #中環 ❀
❗️人氣新開張西班牙菜 真係咁好食?❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ Lunch Set $380
♥ Tapas
Chef's Rusa (3.3/5)
不過味道就令我諗起細細個超市買到嗰隻吞拿魚餅乾小食😂
Chef's Rusa

✦ Tuna Tartare (4/5)
用上脆脆嘅撻皮裝住三文魚粒,加埋creamy嘅牛油果蓉🥑
Tuna Tartare

✦ Croquettes (3.3/5)
香脆嘅金黃色炸皮內包住忌廉薯蓉,似薯仔沙律味🙈
✦ Sobrasada Bikini (3.8/5)

♥ Main
滿滿嘅黑松露片夠有睇頭。
可惜牛面頰唔夠淋,有少少失望。
醬汁亦都比較鹹,好彩有啲甜甜地嘅粟米蓉伴碟,勉強可以中和返🤓
Truffled Angus Beef Cheek

✦ Alsakan Halibut (+$20) (4/5)
呢道相對好啲,煎得外脆內軟,肉質依然嫩滑多汁。
最欣賞佢用上龍蝦汁,龍蝦鮮味都幾突出。
仲配有少量龍蝦肉🦞!
Alsakan Halibut

♥ Dessert
✦ Basque Style cheesecake (4/5)
正常巴斯克芝士蛋糕配上雜莓醬。
Basque Style cheesecake

✦ Coconut and fresh berries (3.8/5)
用椰子打成嘅忌廉配上糖漬過嘅雜莓,有少少過甜😶
Coconut and fresh berries

——————————————————
✨整體味道: 3.6/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.8/5
✨性價比: 4/5
✨再訪興趣: 3/5
💞整體來講
平日都爆滿,不過唔知係咁啱失準定點,我覺得食物質素一般😶不過勝在賣相吸引環境又靚,而且性價比都算唔錯。
Alsakan Halibut
Basque Style cheesecake
Coconut and fresh berries
適逢𝐡𝐚𝐩𝐩𝐲 𝐦𝐨𝐧𝐝𝐚𝐲適宜對自己好少少🤭今次就去咗呢間裝修超級舒服嘅西班牙餐廳𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥下🤓 ✤ 𝐋𝐔𝐍𝐂𝐇 𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐈𝐄𝐍𝐂𝐄 $𝟑𝟖𝟎 ———𝙏𝙖𝙥𝙖𝙨: ✰ 𝐂𝐡𝐞𝐟’𝐬 𝐑𝐮𝐬𝐚 蛋黃醬混合嘅綿滑薯仔沙律、罐頭吞拿魚以及漲卜卜三文魚籽,實在賞心悅目!食果陣可以將全部食材塗抹係薄脆嘅多士片更添口感🍞 ✰ 𝐓𝐮𝐧𝐚 𝐭𝐚𝐫𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐫𝐢𝐬𝐩𝐲嘅撻皮上面有牛油果蓉🥑、上面再放上角切𝐛𝐢𝐭𝐞 𝐬𝐢𝐳𝐞嘅吞拿魚刺身以及爽口嘅海藻! ✰ 𝐏𝐚𝐝𝐫𝐨𝐧 𝐏𝐞𝐩𝐩𝐞𝐫𝐬 西班牙菜之中我每一次都一定會𝐞𝐧𝐜𝐨𝐫𝐞呢個傳統𝐭𝐚𝐩𝐚𝐬,用高溫橄欖油𝐝𝐞𝐞𝐩 𝐟𝐫𝐢𝐞𝐝過嘅青椒仔🫑完全唔會辣,配合海鹽點綴更為惹味! ✰ 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞 西班牙可樂餅內餡係用白醬𝐁𝐞𝐜𝐡𝐚𝐦𝐞𝐥+料,呢個入面采用𝐈𝐛𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨 𝐇𝐚𝐦,炸醬漿透薄、餡料綿滑 😝✰ 𝐒𝐨𝐛𝐫𝐚𝐬𝐚𝐝𝐚 𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢 呢個酷似西多士嘅三文治入面有融化嘅芝士再夾埋𝐂𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨辣肉腸!吐司烤得香脆帶有牛油香🧈 ———𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨: ✰ 𝐀𝐥𝐚𝐬𝐤𝐚𝐧 𝐇𝐚𝐥𝐢𝐛𝐮𝐭 +$𝟐𝟎 比目魚油脂味香濃郁,魚肉嫩滑無比!雪白嘅片裝魚肉啖啖滋味

✤ 𝐋𝐔𝐍𝐂𝐇 𝐄𝐗𝐏𝐄𝐑𝐈𝐄𝐍𝐂𝐄 $𝟑𝟖𝟎

✰ 𝐂𝐫𝐨𝐪𝐮𝐞𝐭𝐭𝐞

✰ 𝐒𝐨𝐛𝐫𝐚𝐬𝐚𝐝𝐚 𝐁𝐢𝐤𝐢𝐧𝐢

𝙈𝙖𝙞𝙣𝙨:
✰ 𝐀𝐥𝐚𝐬𝐤𝐚𝐧 𝐇𝐚𝐥𝐢𝐛𝐮𝐭 +$𝟐𝟎
比目魚油脂味香濃郁,魚肉嫩滑無比!雪白嘅片裝魚肉啖啖滋味;配料方面有西蘭花以及龍蝦肉;醬料採用龍蝦莎莎更為提鮮🦞

✰ 𝐓𝐫𝐮𝐟𝐟𝐥𝐞𝐝 𝐀𝐧𝐠𝐮𝐬 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐤
輕而易舉就可以將嫩滑嘅安格斯牛面頰肉切開,肉質粉嫩、牛味香濃、口感綿滑,充滿豐富膠質!醬汁濃郁,配上鮮刨松露片瞬間香氣滿溢,配料方面則有香甜綿密嘅粟米蓉🌽

𝙎𝙬𝙚𝙚𝙩𝙨:
✰ 𝐁𝐚𝐬𝐪𝐮𝐞 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐜𝐚𝐤𝐞 +$𝟑𝟎
切開巴斯克蛋糕可以見到中間部份帶有少許流心效果,口感濕潤且帶有香濃綿密嘅芝士味道🧀藍莓果醬都為此增添不少酸甜感覺🫐

✰ 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐚𝐧𝐝 𝐅𝐫𝐞𝐬𝐡 𝐁𝐞𝐫𝐫𝐢𝐞𝐬 +$𝟑𝟎
面頭雪白嘅係豐盈椰子泡沫,質感輕盈、香甜不膩;底部有紅莓醬以及新鮮紅莓片,混合搭配進食更為清新!
難得約朋友食lunch ,㨂了一間高質西班牙菜🇪🇸。呢間餐廳平時dinner 都唔平,所以食lunch 就經濟好多🥰Lunch set $380起,當中包括5️⃣款前菜、main course 同飲品🍹。難得好開胃,所以仲加配埋甜品🍮,超滿足嘅一餐❣️꧁ Tapas ꧂Chef's Rusa🥔以薯仔沙拉🥗、 蛋黃醬、金槍魚同 醃製三文魚子拼合而成,味道鮮甜中帶清新,配餅乾食一流,已經好享受🥳Tuna Tartare以金槍魚、牛油果蓉🥑同三文魚籽製成小韃,味道鮮甜而甘潤,都好讚❣️Padrón Peppers炸西班牙青椒仔🫑,係西班牙嘅傳統小食。上面配海鹽調味,香口而不油膩👍🏻Croquettes以伊比利亞火腿製成肉丸,滿有鹹香,口感creamy ☺️Sobrasada Bikini以香腸混乳酪🧀️混成Sobrasada三文治🥪,應該係唯一嘅澱粉質😂꧁ Main ꧂Alaskan Halibut🧡採用阿拉斯加比目魚魚柳🐠,魚肉新鮮香滑,邊位煎得脆口✨,旁邊配龍蝦莎莎醬,更加滋味😋Truffled Angus Beef Cheek採用安格斯牛嘅面頰🐮,牛味香濃、肉質好厚身,但口非常軟焾,中間更有牛嘅膠

꧁ Tapas ꧂

Padrón Peppers

Croquettes
以伊比利亞火腿製成肉丸,滿有鹹香,口感creamy ☺️

꧁ Main ꧂

Alaskan Halibut

Truffled Angus Beef Cheek

採用安格斯牛嘅面頰🐮,牛味香濃、肉質好厚身,但口非常軟焾,中間更有牛嘅膠質;配頂層嘅松露片🍄,非常香溢🤩

꧁ Desserts ꧂

Basque Style Cheesecake
Basque芝士蛋糕🧁口感柔軟,芝味香濃,上層有果醬加倍香甜

Coconut and Fresh Berries
以椰子制成輕盈嘅椰子泡泡,底層有紅莓紅甜中帶微酸,配搭一齊好有驚喜🥳

꧁ Drinks ꧂

兩位顧念工作嘅小員工,一人一杯咖啡提提神,Latte同Cappuccino 啡味都好濃厚,口感柔滑,好滿足
2022-10-22 1184 浏览
上環歌賦街雖然條街短短地, 但一向有好多美食,有好多仲係人龍店, 以前人龍店絕對非勝香園莫屬,但而家就由呢家人氣西班牙餐廳取代,單睇藍白色外觀確實係好靚, 所以我今日清假都約朋友黎呢度食個late lunch, 避開人潮~~ 第一次黎, 梗係試吓佢lunch set(HK$380 p.p) 試吓佢最精選既嘢, 價錢都OK,放假食一個long lunch 要好好對待自己 Lunch set 有4款Tapas, 係餐廳最signature dishes, 一黎到就知點解,除咗好味之外, 外表完全啱晒打卡~ 🥢Tapas: 🌟Chef’s Rusa 見到每枱都有呢一款Tapas, 可想而知係幾受歡迎, 薯仔沙律+ 吞拿魚, on top 再舖滿微微醃過的三文魚籽, 超IG-able; 薯仔沙律+吞拿魚無可能唔好味, 再加埋三文魚籽, 味道再提鮮, 配埋個脆多士食, 口感層次豐富。 🌟Tuna Tartare 另一款熱門IG-able 既tapas, 三文魚tartare, 配上牛油果蓉, 加強Creamy 味道但又唔會好漏, 一口一個啱啱好~ 🌟Padron Peppers 烤西班牙青

🥢Tapas:
🌟Chef’s Rusa

🌟Tuna Tartare

🌟Padron Peppers
烤西班牙青椒, 原本驚會辣, 但原來一D 都唔辣, 仲好清甜~

🌟Croquettes
炸薯蓉球, 炸得金黃香脆, 入邊薯蓉好細滑, 餡料仲加入少少Iberico Ham 碎, 提升個咸香味,

🌟Sobrasada Bikini
細細件烘香三文治, 內裏餡料有chorizo , 同埋cheese, 仲有蕃茄醬, 夾埋一齊食好開胃

🥢Main:
Main course 係5揀1, 我地揀咗
🌟Spring Chicken
春雞以檸檬及香草醃後一齊烤焗, 火喉控制得剛剛好, 春雞D皮脆但肉質仲保持到嫩滑, 而且有淡淡的檸檬清香, 減低油膩感

🌟Truffled Angus Beef Cheek
牛面頰上面刨滿黑松露,為道菜增添香味, 牛面頰炆煮得好腍, 配以濃濃的醬汁,但又唔會好濃味, 伴碟既醬係粟米蓉, 配埋一齊食估唔到幾夾, 個粟米蓉醬個味都幾出, 帶出牛肉味

🥢Dessert
🌟Basque Style cheesecake
🌟Coconut and fresh berries
甜品因為得2款, 所以無仔細睇就各點1個, 只知有一個係Cheesecake, 另一個就係berries, cheesecake 係預想到既味道, 反而另一個甜品有驚喜, 一來個樣好靚, 新鮮berries 上邊原本以為係cream, 但食落原來係椰子打成既cream, on top 仲有少少橙碎, 食落有好香既椰子味, 加埋D 莓一齊食中和咗莓既酸味, 反而感覺好清新

🥢Drink:
Set lunch可以以($65/ 一杯)既價格點佢地既house wine/ cava, 都幾唔錯, 但我地唔想咁快飲wine, 所以就各自點杯Cocktail

🌟Cheuca Gin Tonic / Lemon Love
我杯Gin Tonic 黎到覺得好靚, Gin 既味唔會好搶, 而且D 冰係用Gin 黎整, 所以唔會越飲越淡, 飲到尾都仲係好夠味。

• Chef’s rusa
  • Coconut and Fresh Berries
  • Tuna Tartare
2022-10-20 63 浏览
Lunch Experience $380/pp(Includes all tapas, one main course and Nordaq water).We also ordered some cocktails and mocktail🍸 The Bartenders are very engaging & friendly! They definitely enlighten your day😆Lemon Love: This cocktail tastes like a dessert! Love the silky cream on top😍Chueca Gin Tonic: The Gin Flavour Ice with Fresh Strawberry in Gin & Tonic! Not the ordinary Gin & Tonic you usually have! Violet: A fruity & lovely cocktail that you will enjoy throughout the while night!Strawberry Bas
Lunch Experience $380/pp

Strawberry Basil Smash (Mocktail)

<Tapas>
Chef's Rusa
- Tuna mixed with potato salad, mayonnaise, marinated salmon roe. Perfect with crispy bread slices!
Tuna Tartare
- Avocado mash, seaweed, ikura on cracker. You can do wrong with tuna & avocado 🥑

Sobrasada Bikini
- Butter toasted sandwich with spread chorizo and cheese🧀

Iberico ham Croquettes

Padrón Peppers (V)
<Main>
⭐️Spring Chicken
: Half roasted spring chicken marinated in lemon and fresh herbs, the meat is juicy🤪Homemade fries are thick and crispy!

⭐️Truffled Angus Beef Cheek
- Super soft texture, the beef just melts in your mouth✨ paired with corn puree & beef jus shaved truffle😋 The truffle brings out the umami flavour which elevates the juicy beef cheek🤌🏼

<Sweets>
Basque Style Cheesecake (+$30)
- The middle is half-baked & soft in texture. The blueberry jam is fruity and appetizing☺️
Coconut and Fresh Berries (+$30)
- If you love fresh and tangy dessert, the coconut cream with fresh raspberries will win!