2024-02-28 57 浏览
今日溫度驟降想食熱辣辣的食物但又心思思想食壽司,同事就介紹咗呢間Chotto maki店舖給我,有熱食之餘又可以食壽司,一次過滿足晒我的選擇!這裡的菜單食物選擇唔算但每款也是自家製,全部即叫即整,絕對新鮮。腐皮烏冬,只係$38非常抵食!有二塊腐皮和一些紫茶昆布,烏冬彈牙爽口配上豬骨湯底,味道不過不失。另外叫了二款中卷的壽司,每份有8塊,全部都是足料!最驚喜是Philadelphia,有三文魚和忌廉芝士,面頭鋪上牛油果和飛魚子!另一款Double S,有碎帶子和三文魚,但稍嫌少了一些咬口!整體來說款司款式新穎有創意,若食厭了傳統壽司的話可以試試這家壽司。

2024-02-28 30 浏览
今日來到灣仔想食得健康一點,在利東街附近找到一家特色壽司店,店外有一個大大的人頭圖像,非常吸睛!店內有少量座位可以坐下來慢慢食!這家的壽司是即叫即制而且款色特別,有別於一般的壽司而是以材料多樣性,我就叫了二款試試!下單後大約等了5分鐘,外賣就制作完成!我叫了二款經典中卷,8號和11號!Mango Dynamite- 材料有炸蝦、青瓜絲、芒果和飛魚子,炸蝦保持脆度、配搭了青瓜絲後口感清爽不油膩,面頭鋪了芒果意外地夾,感覺清新!Philadelphia- 材料有三文魚、忌廉芝士、牛油果和飛魚子,個人比較喜歡這款,飛魚子彈牙有咬口!而三文魚和忌廉芝士配搭一齊有驚喜!人均約$100

下單後大約等了5分鐘,外賣就制作完成!

我叫了二款經典中卷,8號和11號!

人均約$100
2024-02-27 20 浏览
跟新同事吃午飯,帶她來了我的愛店Chotto Maki!😁😁 今次我終於試了新項目Philadelphia, 是三文魚、忌廉芝士、牛油果的小卷,上頭還有一些飛魚子、沙律醬和鰻魚汁,所以味道很豐富。特別驚喜的是那忌廉芝士雖然只是少少一塊,但味道跟口感都非常濃厚,喜歡吃芝士的人一定不能錯過這款!朋友點的是照燒牛肉卷,是大卷共4件,跟我交換了2件小卷,照燒牛肉卷中間還有大量青瓜絲,感覺會比我的清爽一點,牛肉本身味道不算濃,但因為有鰻魚汁和腐皮,所以會有點甜口,加上飛魚子跟炸蒜片,口感挺豐富的。這次還試了一個新項目,點了一個大阪燒軟骨丸,聽名字就明顯知道是想要裝成大阪燒那樣,應該是將軟骨丸炸過後加上柴魚片、大阪燒醬和沙律醬,第一次見,挺有趣的,不過45蚊六粒有一點點貴。整體chotto maki的質素仍然是挺不錯的,快捷好味又飽肚!

10 分钟 (外卖自取)
2024-02-24 41 浏览
之前喺尖沙咀買過呢間創意壽司店,原來都有幾間分店,而灣仔都有😍好近我啊餐廳主打創意反卷,Beef-iyaki $72係佢哋嘅人氣大卷之一,size 系Jumbo size😮咁大件系因為入邊包咗好多材料,照燒牛肉、青瓜絲、腐皮、牛油果、 飛魚子,果然好足料原來仲有得自選反卷,更加貼合自己嘅口味,讚啊👍🏻我就揀咗三文魚x 碎帶子x 牛油果x 青瓜絲 x 櫻花蝦,醬汁竟然見到有黑松露蛋黃醬,雖然唔知道咁多款材料夾埋會係咩味道😂 但自選就系要夠新穎!全部材料都係我鍾意食的,果然味道都好合符我心水🫶🏻另外仲追加左份油甘魚壽司,充滿油脂🐟壽司飯亦都手握得不錯👍🏻

2024-02-23 44 浏览
Lunch time唔想食得太重口味,有時都會食壽司、魚生飯🍣想有啲新意思,灣仔就有一間主打創意卷物嘅Chotto Maki,有好多款混合不同食材、醬料配搭嘅卷物,分中卷同大卷兩種size,一啖就食到多重味道口感😙😙係門口仲見到有宣傳牌寫住夜晚730後有8折,都幾抵食🤑Black Magma有碎帶子、碎蔥吞拿魚蓉、天婦羅脆脆、黑芝麻醬,餡料整體好軟滑,帶少許黑芝麻香味幾特別😛Philadelphia有三文魚、忌廉芝士、牛油果、飛魚子、蛋黃醬、鰻魚汁,口感好豐富。三文魚加上忌廉芝士🧀絕對係絕配,加埋飛魚子有啲咬口😗三文魚壽司、吞拿魚壽司除咗創意卷物呢度仲有啲經典款壽司,如果唔想食太多醬想健康啲就可以叫😆另外仲有poke bowl。人均消費:$80推介指數(10分為滿分):7分

Black Magma

Philadelphia

三文魚壽司、吞拿魚壽司

人均消費:$80
推介指數(10分為滿分):7分
2024-02-23
10 分钟 (外卖自取)
喺灣仔附近影相,嚟到廈門街呢間特色壽司外賣店,店面不大,勝在open kitchen,乾淨企理,夠衛生!油甘魚壽司 ($26) 壽司米糯而有光澤,上面放置著新鮮油甘魚片,色澤帶粉紅色,肉質新鮮。Crunch ($75) 色澤豐富多彩,大卷內材料有三文魚、沙律菜、蘆筍、甜蛋、天婦羅脆脆、櫻花蝦,非常豐富,沙律菜和蘆筍帶有爽脆口感,三文魚鮮嫩多汁,醬料配搭芥末蛋黃醬和黑芝麻醬,入口甜甜地,口感層次豐富,賣相更色彩繽紛。Lobster Roll ($98) 卷餅中包裹著龍蝦肉、火焰三文魚、牛油果、芥末蛋黃醬醬和彩色芝麻,龍蝦肉分佈均勻,火焰三文魚有烤香味,奶油口感好juicy,好特別!

油甘魚壽司 ($26)

Crunch ($75)

Lobster Roll ($98)

2024-02-23 50 浏览
在灣仔上班一直知道有間Chotto Maki,但未有機會嘗試,今天趁工作悠閒下午,前往買買外賣,好好享受一頓,想不到食物創意令我如此驚喜,而又十分美味😋😋首先,我點了他們其中一款招牌創意中飯卷 Westcoast($65)。這卷物絕對是一個創意十足的選擇。內部的組合包括碎吞拿魚、酸黃瓜、辣三文魚、黑芝麻醬和炸蒜。這些配料結合在一起,營造出豐富的口感和層次。碎吞拿魚和辣三文魚帶來鮮嫩口感和微辣風味。酸黃瓜提供了清爽的咸酸味道,而黑芝麻醬增添了濃郁的芝麻風味。最後,炸蒜為飯卷增添了脆脆的口感,使整個卷物更加令人愉悅。除了創意飯卷,我還點了他們的Salmon Poke Bowl($88)。這是一道以三文魚為主要成分的飯碗。除了新鮮的三文魚魚,碗裡還有蟹條、牛油果、毛豆、海苔、酸黃瓜和特製醬汁。這些配料組合在一起,提供了豐富的口味和質感。三魚肉質鮮嫩,牛油果提供了柔滑的口感,而毛豆和海苔增添了口感的層次,是一道美味而營養豐富的料理。大阪燒雞軟骨丸外層金黃酥脆,內部則保持著嫩滑口感。這種質感的對比使得每一口都令人驚喜。軟骨丸上的大阪醬汁非常美味,帶有微妙的甜和酸的味道,完美地平衡了整道菜的口味,

大阪燒雞軟骨丸外層金黃酥脆,內部則保持著嫩滑口感。這種質感的對比使得每一口都令人驚喜。軟骨丸上的大阪醬汁非常美味,帶有微妙的甜和酸的味道,完美地平衡了整道菜的口味,讓人回味無窮。

Chotto Maki (廈門街) (灣仔)
地址:灣仔廈門街33號地舖
電話:8481 2861
2024-02-21 18 浏览
成日經過呢間餐廳都好想試今日終於有機會買到😍款式種類好多好吸引!.💎 $75 Sea Monster (Crabstick, Tempura Prawn, Cucumber, Sakura Shrimps, Garlic Chips, Sweet Potato Powder, Unagi Sauce, House Special Sauce)呢款飯卷結合咗好多食材蟹肉棒同炸蝦帶嚟嘅脆脆口感🫶🏻加埋清爽嘅黃瓜,令味道更加豐富仲有櫻花蝦同蒜片增添咗海鮮嘅風味😍再撒上甜薯粉,鳗魚醬同特製醬汁令整體味道更上一層樓🥰.💎$75 Philadelphia (Salmon, Cream Cheese, Avocado, Tobiko Mayo, Unagi Sauce)呢款飯卷展示咗新鮮嘅三文魚魚、奶油乳酪同牛油果嘅細緻風味再結合埋蛋黃醬同鳗魚醬😎帶嚟一啲鹹香嘅味道食落好爽口🤩.💎$45 Chicken Tsukune呢款雞軟骨丸好好味😆燒得好多汁多肉一啖咬落去好滑嫩再加埋秘製醬汁🥳令味道更加豐富
成日經過呢間餐廳都好想試
今日終於有機會買到😍
款式種類好多
好吸引!

呢款飯卷結合咗好多食材
蟹肉棒同炸蝦帶嚟嘅脆脆口感🫶🏻
加埋清爽嘅黃瓜,令味道更加豐富
仲有櫻花蝦同蒜片
增添咗海鮮嘅風味😍
再撒上甜薯粉,鳗魚醬同特製醬汁
令整體味道更上一層樓🥰

呢款飯卷展示咗新鮮嘅三文魚魚、奶油乳酪同牛油果嘅細緻風味
再結合埋蛋黃醬同鳗魚醬😎

一啖咬落去好滑嫩
再加埋秘製醬汁🥳
令味道更加豐富
2024-02-07 99 浏览
今日唔想岀街食,諗下買咩外賣番去先,係廈門街呢邊搵到呢間chotto maki,係特色卷物呀,好似好好味。好,睇下有咩好食先。外賣袋袋都好靚好可愛呀。Philadelphia roll,三文魚做核心,用飯包住,外層有厚厚牛油牛,忌廉芝士,非常creamy,仲有飛魚子食落卜卜聲,最後係鰻魚汁提鮮,無論口感層次都超級豐富。腐皮烏冬,有海苔紫菜大大塊甜腐皮,烏冬份量都唔少,個湯底又濃郁。帶子壽司,散件壽司都好新鮮肥美,帶子鮮甜爽口。油甘魚壽司,新鮮既粉紅色加上油脂豐富既肉質,好味味!

好,睇下有咩好食先。

外賣袋袋都好靚好可愛呀。

2024-02-07 69 浏览
放工諗住買外賣返屋企食,見到呢間壽司店主打創意卷物,有成10幾款卷物可根據自己喜歡口味選擇👍🏻 全部卷物即叫即做好新鮮,簡簡單單食卷物也不錯😋California Roll $75經典配搭 蟹柳沙律同牛油果配搭味道清新,入面有好多蟹柳,用料豐富食落好清爽。Philadelphia Roll $72招牌卷物 牛油果配三文魚卷物,中間夾住軟綿綿嘅忌廉芝士,芝士鹹香味更出,口感好軟滑又不會太膩。面層仲有一大堆蟹籽,口感更豐富。Melon Soda $25 香甜醇厚的蜜瓜味梳打👍🏻透心涼

California Roll $75

Philadelphia Roll $72

Melon Soda $25
香甜醇厚的蜜瓜味梳打👍🏻透心涼

2024-02-06
  • Philadelphia
2024-02-02 88 浏览
喺灣仔修頓球場打完波餓餓地又望下附近有乜食呢間主打日式卷物嘅餐廳好吸引揀咗幾款試下卷物嘅配搭好有創意唔同食材放在一齊製作出不同口感同味道店員以純熟嘅手法.即時製作外賣盒包裝環保又精緻輕輕按壓.進食時就非常方便✨Chick Chick4件好有份量.好少食到咁大件足料加入照燒雞.沙律菜.黃瓜.牛油果再添上炸蒜.黑松露蛋黃醬✨Westcoast加入碎吞拿魚.酸黃瓜.辣三文魚面層灑上粒粒香口嘅炸蒜添加黑芝麻醬味道又幾夾✨Ebi-Taiko加上炸蝦令口感更香脆配搭青瓜絲.紫菜粉明太子醬.鰻魚汁.味道突出除咗卷物之外仲有壽司.小食.Poke Bowls係附近返工一族嘅最佳選擇
喺灣仔修頓球場打完波

係附近返工一族嘅最佳選擇
2024-02-02
午餐
2024-02-01 79 浏览
唔想煮飯又想食好少少,就叫朋友放工買外賣返屋企食。估唔唔佢買咗我平日返工係尖沙咀食開的壽司外賣,就係鐘意佢多選擇,有熟食,又有素菜選擇,最重要是價錢合理。朋友唔食魚生,叫咗個Cali Salmon($72), 有炸三文魚同蟹柳,配芝麻和椒鹽粉。而我就係Black Magma ($75), 有滿滿的吞拿魚蓉和碎帶子,口感非常軟綿綿。仲有加多兩枝日本梳打,有比較少見的柚子口味。今餐是高質外賣,又可以在家舒舒服服食晚餐。

2024-02-01
  • Black  magma
原來Chotto maki在灣仔廈門街也有分店,前幾天順路便買了外賣,餐廳內都有少量座位可供堂食。<See monster > $75餐廳Signature roll之一,餡料有蟹柳、炸蝦、青瓜絲、櫻花蝦、炸蒜、紫薯粉、鰻魚汁及自製醬。蟹柳、炸蝦加青瓜絲的配搭口感豐富,咬下去一絲絲的。<C-dragon > $75其中一款中卷,材料有炸鰻魚、炸番薯、飛魚子、蛋黃醬和鰻魚汁。入口比較乾身,壽司表面放了一塊炸蕃薯,蛋黃醬和炸鰻魚則包裹在米飯之中,香口惹味。<Scallop nigiri> $45Sashimi+$5點多了一份帶子壽司,加$5轉為帶子刺身。帶子味道鮮甜,質素不俗。

<See monster > $75

<C-dragon > $75

<Scallop nigiri> $45
Sashimi+$5
  • Sea  Monster
2023-11-18 275 浏览
利東街有咩好食?我第一時間就諗起那創意卷物店「Chotto Maki」,他們有多款足料的創意卷物,以豐富的餡料,創造出一款又一款的特色卷物,真讓人一食愛上。Philadelphia這款卷物有齊多款餡料:三文魚、忌廉芝士、牛油果、飛魚子、蛋黃醬、鰻魚汁等,層次豐富,入有充滿忌廉芝士的鹹香,又有軟腍的牛油果,肥美的三文魚,口感超豐富,一食著迷。Tempura Salmon而另一款卷物則是有炸物的Tempura Salmon。卷物中有:炸三文魚、忌廉芝士、飛魚子、明太子醬、蛋黃醬,其中炸三文魚當然係主打,口感彈牙,味道濃郁,還有明太子醬汁,令層次更豐富。吞拿魚壽司/油甘魚壽司吞拿魚口感軟滑,魚味濃郁;油甘魚甘甜鮮味,份外甘香。

Philadelphia

Tempura Salmon

吞拿魚壽司/油甘魚壽司
吞拿魚口感軟滑,魚味濃郁;油甘魚甘甜鮮味,份外甘香。

2023-11-14 1611 浏览
之前跟同事來灣仔吃lunch 時發現原來大愛的Chotto Maki在廈門街原來有分店,所以這天來了買外賣!跟之前尖沙咀分店一樣,出餐快,即點即製,保證新鮮,而且用料很足,每次吃它都一定非常飽!每次來Chotto Maki 都必點的是我最愛的三文魚夏威夷魚生飯!三文魚加牛油果、海帶、枝豆、蟹柳絲等,配上他家特製有點像沙律醬但又好像有點不一樣的醬汁,一整個就是完美!畫龍點睛的部分是加了日本的醃酸黃蘿蔔,令整個poke bowl吃下去沒有那麼油膩,而且有一些芋頭脆片,加強口感不單調!同事還有一個搞笑的評價,因為點poke bowl所以他給了匙羹,但那匙羹很大一個,撈飯超級方便!同事則點了一份8件裝的Black Magma﹐是碎帶子加碎吞拿魚蓉,再加了一些黑芝麻醬。我覺得他家的醬料也挺特別的,平日吃日式卷物很少有這種黑芝麻醬之類的。試食了這個感覺也是挺有設計的,因為都是一些碎海鮮,所以吃下去口感比較綿軟,但又加了天婦羅碎,即時增加了口感! 最後再點了兩件帶子壽司跟同事share﹐ 又是太擔心點了太多食物非常飽的一天!大滿足!

5 分钟 (外卖自取)