2019-03-25 21 浏览
係中環返工, 想搵d 無咁肥又輕盈的餐廳,便試下呢間新開的和同事黎到呢間Chotto Maki 食lunch. 餐廳乾凈明亮,可以take away 或堂食,食譜嬴的食物很吸引,三個女仔order 了Chirashi don x 2 , 再加 mango dynamitetepura, philadelphia salmon. Chirashi Don 分量合適, 啱office girl , 有三文魚, 豆皮, 蟹子, 吞拿魚茸拌沙律醬等, 新鮮。Mango dynamitetepura, 入面有prwan cucumber , mngo , tobiki , unagi sauce, 賣相很可愛, 外面的芒果微酸,叫入口的料有小小脆口。值得一試的是philadelphia salmon,入面有cream cheese, avacado, tobiki mayo, unagi sauce. Avacado 和cream cheese 口感一流, 都是入口即溶, 混拿珍珠米, 加鼓油加washabi. 一試難忘。中環美食另一選擇.

中環美食另一選擇.
Happy Friday 懶得煮又懶得洗,放工後就近近地在中環的Chotto Maki外賣和風飯卷帶回家。小店面積不大,因為以外賣為主,座位也不多。所有壽司卷物都是即叫即製, 保證新鮮,下單後大約等5-10分鐘就可取貨。主打的卷物有大卷4件及細卷8件,另外還有刺身壽司供應,想發揮創意的也可自選飯卷、餡料醬汁都可自由配搭。雪藏櫃有其他sushi combo set、甜品及飲料可供選擇。今次一口氣外賣四個日式飯卷帶回家開餐。紙盒包裝很精美,而且長途跋涉返回家中,內裡的飯卷都沒有走樣變型。Chick Chick $70想不到大卷4件超巨型,餡料比飯量還要多,拿起時都覺得特別重手,吃完一整卷已覺十分飽肚。內有照燒雞、酸黃瓜、牛油果、沙律菜、芋片、蟹籽,伴以辣蛋黃醬及松露蛋黃醬,味道帶點微辣,甚為惹味。Mango Dynamite $70細卷8件比起大卷就相對份量較少,芒果蝦天婦羅卷色彩繽紛,讓人提起食慾。餡料包括天婦羅蝦、青瓜、蟹籽,配上蛋黃醬及鰻魚醬,以天然香甜的芒果切片舖面,酸爽清新特別醒胃。Cali Salmon $70這款則是炸三文魚、蟹柳及烤芝麻卷物,口味比其他幾款較清淡輕盈。卷物飯

小店面積不大,因為以外賣為主,座位也不多。

今次一口氣外賣四個日式飯卷帶回家開餐。
外賣

外賣

Chick Chick $70

Mango Dynamite $70

Cali Salmon $70
Cali Salmon

卷物飯粒握得緊密,軟硬適中,夾起來不易散開,而且帶有微酸的醋香,吃起來份外開胃。
Cali Salmon

C-Dragon $70
這款卷物餡料則有炸鰻魚、天婦羅芋頭、蟹籽,配以蛋黃醬及鰻魚醬,一口就有多重層次。
C-Dragon

而且拿到回家時,天婦羅炸物入口依然微暖脆卜卜,炸漿亦不厚,香口卻不覺油膩。
C-Dragon

另外還點了一支茶飲 $20。
茶飲
2019-03-22
C-Dragon
位於中環的Chotto Maki,是一間主打日式飯卷的餐廳。餐廳在設區頗有名氣,吸引極多中環區的打工仔光顧,當天中午時份來到,人客頗多,甚有人氣,需要等侯一段時間唷。Chotto Maki 主打外賣形式經營,設有數張餐台,但客人以外賣居多。營業時間只由中午至到晚上七時,所以基本上打工仔下班後就不再營業,若果不是在附近上班,只能星期六日來光顧啦。Sea Monster $72超級爆餡的卷物,是這裡食物的亮點哦。吃貨看到如此餡料豐富的卷物,感覺上很治癒,令人心情大好。包著蟹棒肉,天婦羅蝦,青瓜絲的大卷物,更放有櫻花蝦,炸蒜片,和撒上紫薯粉,色澤奪目,口感豐富,超級美味呀。Beek Iyaki $70這個放滿螢光綠色魚子的卷物,賣相很搶眼呢。包著肥牛肉,青瓜絲,腐皮,牛油果粒,後加上飛魚籽和炸蒜片,吱上鰻魚醬,牛肉醃至入味,柔軟帶甜,很好吃呢。Spice Me Up $72作為鰻魚控,這道包著鰻魚的卷物是必點的呀。包裹著鰻魚,帶子,萢菜,青瓜絲,海帶,加上蘋果啫喱,吱上辣蛋黃醬,是三個卷物中最惹味的哦。由於有萢菜和辣醬,微辣刺激,美味得有令人驚喜的感覺哦。

Sea Monster $72

Beek Iyaki $70

Spice Me Up $72

2019-03-16
2019-03-14 47 浏览
行過中環,俾呢間壽司店吸引到。佢無論裝飾、包裝、食物都好fusion,感覺似外國style 既壽司店。可能係中午四、五點既關係,而且餐廳以外賣為主,所以餐廳人唔多。壽司既味道好特別,材料亦好有創意,同一般傳統日式壽司點不同。Mango dynamite:芒果卷酸酸甜甜,仲有香脆既天婦羅🍤同埋爽脆既青瓜,非常醒胃。Sea monster:雖然得四件,但非常大件,而且餡料最多,味道最香濃。有蟹肉青瓜絲沙律🥗、櫻花蝦、天婦羅蝦、鰻魚汁,仲有炸脆左既蒜片。C-dragon:呢款都好有創意,飯內是天婦羅南瓜,飯面係炸鰻魚,仲有蟹籽和沙律醬。Cali salmon:我最喜歡呢款,因為味道較清淡,入面係炸三文魚,飯面係蟹柳沙律,無濃味既醬汁,呢款最食到食材既原味。

2019-03-11
2019-03-14 581 浏览
利源西街有中區女人街之稱,因為嗰度真係好似旺角女人街,有各式各樣嘢買。我和同事閒時食飽飯都會去八下。早幾日行經利源西街,就見到有間新食店,店名係英文(店員識講識聽中文),門口亦有個牌「自創卷物」。 價錢都好親民,放工就過去買啲返屋企食。店舖入面位置唔係好多,全部都係吧檯,卷物款式有12款,有啲4件,有啲8件。包裝好精美,盒外附有一對筷子,有一包包豉油和芥末醬。Veggie Lover第一次食素食卷物,好新穎, 有紅菜頭、露筍、芒果,上面放滿哂好香口的芋片,味蕾百感交集,有鹹有甜有酸。Black Magma面頭係一啲切碎咗的帶子, 包住一啲toro碎腩,混入黑芝麻醬, 碎腩軟綿綿,帶子有口感,好容易融入口中。Mango Dynamite新鮮芒果有甜甜的味道,包住一嚿脆卜卜的炸蝦,炸蝦脆漿唔厚又唔會油淋淋,加埋一粒粒綠色的飛魚子嗦嗦聲,越食越開胃。Philadelphia牛油果好綠唔會腍和爛,三文魚新鮮唔出水, 芝士好香甜, 配埋美乃滋和鰻魚醬,好味!以上各款卷物的飯都有口感,粒粒分明,筷子一夾都唔會輕易散開。Pebble Drink飲埋支波子汽水,飽哂。下次一定要試下自創卷物,睇下自己自

店舖入面位置唔係好多,全部都係吧檯,
卷物款式有12款,有啲4件,有啲8件。
包裝好精美,盒外附有一對筷子,有一包包豉油和芥末醬。

Veggie Lover
Black Magma
Philadelphia

以上各款卷物的飯都有口感,粒粒分明,
筷子一夾都唔會輕易散開

Pebble Drink
飲埋支波子汽水,飽哂。

下次一定要試下自創卷物,睇下自己自創會變成咩味道?
2019-03-12 41 浏览
收工時分,打算買少少野返屋企加餸,聽同事介紹中環地鐵站附近有間壽司好好食,又多combination,所以就去咗一探究竟。店舖唔係話好大,但有足夠嘅位置比人坐,menu選擇都唔少,可以選擇diy,價位大約70蚊就有交易。如果搞party,仲有party set,不過就要早兩日預訂。雪櫃位除咗一般飲料,仲有set揀,幾岩路過嘅人買走做lunch/晚餐。今次揀咗二號、三號同八號卷物,再加帶子壽司。帶子超厚身又新鮮肥美,$36 3件真係物超所值!二號係牛肉腐皮加牛油果,味道好match,一啲都唔油膩。而且餡料超級多,啖啖口感都好豐富。三號係帶子為主,再加其他蔬菜同日式泡菜,加咗泡菜好醒胃,唔會話好辣入唔到口,會再encore!八號就係天婦羅炸蝦加青瓜芒果,雖然包咗炸蝦喺入面,但完全唔會話令天婦羅冧哂,芒果都好甜,令個卷物更加fresh!總結而言,呢間舖頭仔嘅壽司都真係幾高質素,大舊版卷物食兩三件都已經好夠飽,一定會再去食過!

2019-03-08 526 浏览
星期五放工唔想煮飯,喺朋友FB見佢買呢間飯卷做lunch,睇落唔錯,諗唔到食咩就跟佢。呢度主要賣壽司卷,即係Maki,有signature rolls同classic rolls各六款,係四件同六件嘅分別,另外有三文魚帆立貝呢類刺身壽司。黎得呢度我當然試下特別野,叫左四款,同老公每人兩盒。外賣盒幾吸引,中間透明可以望到入面色彩繽紛嘅壽司。Sea Monster (4件)呢款餡料係蟹棒、天婦羅蝦、青瓜絲,面頭有大量櫻花蝦仔、炸蒜、紫薯粉,再加入特別醬汁,賣相好靚,特別係紫薯粉帶出黎嘅紫色,睇到我心心眼。餡料清新,配料惹味,一濃一淡加埋岩岩好。Beef-iyaki (4件)螢光綠魚子好搶眼,餡料有牛肉、腐皮、牛油果、青瓜絲,醬汁同上,牛肉醃得入味,腐皮甜甜地,一甜一鹹,又幾好食喎。呢兩款壽司每件都好似手板咁大,食四件其實都飽左一半。Mango Dynamite (6件)芒果、天婦羅蝦、青瓜呢個組合冇唔好食嘅理由,芒果酸酸甜甜,中和天婦羅嘅輕微油膩感,一啖一件,趕時間食最方便。Black Magma  (6件)係我最愛嘅吞拿魚蓉,另加切碎嘅帆立貝撈魚子,黑色係芝麻醬,都幾令人意想不到。刺身鮮

Sea Monster (4件)
Beef-iyaki (4件)
呢兩款壽司每件都好似手板咁大,食四件其實都飽左一半。
Mango Dynamite (6件)
Black Magma  (6件)
刺身鮮甜,另外加入天婦羅脆脆增加口感,我估鐘意食刺身嘅人都會鐘意呢個。

甜品加$15,有兩款現成日本布甸,自家製就有呢款水信玄餅,估唔到可以喺呢度食到。
口感類似啫喱,但滑好多,味道主要黎自黑糖同黃豆粉,可以自己決定加幾多,我鐘意甜,全部落哂就岩岩好,日本黑糖味道好特別,$15我覺得好抵。

等嘅期間見到雪櫃入面仲有十款八款日本飲品,同埋原來呢度都有做埋到會。
2019-03-01
  • Black Magma
  • Beef-iyaki
2019-03-07 55 浏览
呢間主要食創意壽司我最鐘意食新派野喇,有好幾款都好想食店內有好多座位,不過今日有好多野做,所以要買外賣返公司呢個好吸引呢個走唔甩了外賣盒好得意原來3盒既份量係咁多睇menu以為會食得哂🤦🏻‍♀️同同事兩個食都食唔哂有1盒唯有當tea啦Veggie Lover好有驚喜蘆筍、紅菜頭、青瓜&芒果併埋一齊原來係咁好食仲有啲脆脆係上面有多重口感Lobster Roll有魚籽架成個感覺高檔左有龍蝦🦞汁,仲有龍蝦肉,呢個roll真係無得輸三文魚仲好肥美Mango Dynamite 係有吉列蝦,青瓜,加左鰻魚醬汁呢個都好美味
呢間主要食創意壽司
我最鐘意食新派野喇,有好幾款都好想食

店內有好多座位,不過今日有好多野做,所以要買外賣返公司

呢個好吸引
呢個走唔甩了

外賣盒好得意

原來3盒既份量係咁多
睇menu以為會食得哂🤦🏻‍♀️同同事兩個食都食唔哂
有1盒唯有當tea啦

Veggie Lover好有驚喜
蘆筍、紅菜頭、青瓜&芒果併埋一齊原來係咁好食
仲有啲脆脆係上面
有多重口感

Lobster Roll有魚籽架
成個感覺高檔左
有龍蝦🦞汁,仲有龍蝦肉,呢個roll真係無得輸
三文魚仲好肥美

呢個都好美味

2019-03-05
午餐
2019-02-24 73 浏览
Came with a friend and shared the Philadelphia roll and a build-your-own with asparagus/taro chips/unagi. We weren’t too hungry so the two were perfect for sharing. The restaurant can get a bit busy but we went at 1pm and had some standing room to eat the sushi. The rolls remind me of those “Americanized” sushi (think California roll) and I personally like it for lunch. It’s not your Japanese sushi bar experience. Lots of people came to share several rolls with their friends.

Philadelphia roll and build-your-own
2019-02-22 48 浏览
My friend brought me there for lunch. I didnt have high expectation for this since i have tried some pretty great ones back in the state. We went there on weekday and there are plenty of people lining up to place order, food doesn’t take so long which is good! I ordered the one with apple jelly on the top since it sounds interesting to me lol The portion is good enough for me as a lunch and it taste good! Will come back for a second time for sure
2019-02-18 52 浏览
這間壽司店的壽司卷做得很快!價格在中環中算便宜。有六種獨特的卷,或者從各種各樣的食材中選擇適合自己的。如果你有選擇困難症,他們也有預製的壽司版本。我們這次選擇了一個自選卷物,一個預製的牛油果卷物。特意一提的是牛油果卷每一塊都很厚實,非常juice! 醬汁和牛油果的比例是完美,不誇張的說,這是我們人生之中食過卷物壽司最好味的,所以好快就咬哂每一個美味的壽司卷!而且價錢貼地,十份推薦這個牛油果卷壽司下次經過中環我們都一定再品嚐一次這個牛油果卷壽司!

這間壽司店的壽司卷做得很快!
價格在中環中算便宜。
有六種獨特的卷,或者從各種各樣的食材中選擇適合自己的。
如果你有選擇困難症,他們也有預製的壽司版本。
我們這次選擇了一個自選卷物,一個預製的牛油果卷物。

下次經過中環我們都一定再品嚐一次這個牛油果卷壽司
2019-02-16 69 浏览
店鋪位置不在大街上,而在利源西街的窄路上,不過好食既關係,人流都是多的叫左3 號的Spice Me Up $72 有四大件其實好貴,一件即係$18!卷物料有鰻魚,帶子,青瓜,日式kimchi,紫菜,少少蟹子上面一粒粒的,竟然係apple jelly!! 好驚喜成個combination 其實好有創意不過,第一眼望落去,係有一點失望既,因為我覺得有d 理想與現實,menu 上的圖,青瓜的部分係好少,但現實係青瓜部分估了起碼一半,多青瓜唔緊要,但唔好俾張咁少青瓜的圖黎誤導我呀好彩,味道還是好好的,青瓜令成件卷物fresh 左好多,好好食呀!!

叫左3 號的Spice Me Up $72 有四大件
其實好貴,一件即係$18!
卷物料有鰻魚,帶子,青瓜,日式kimchi,紫菜,少少蟹子
上面一粒粒的,竟然係apple jelly!! 好驚喜
成個combination 其實好有創意

• Spice Me Up
喺中環食lunch 如果想食日本野又要快嘅話 通常都係拉麵多咁岩行過利源西街 見到壽司就入去試試呢間餐廳可以話係快靚正 我諗佢主打外賣堂食座位大概得廿個左右 self service 型式 枱上寫名Please clean up after yourself買完等Number自己去攞 食完自行清理我同老公一共點左兩份壽司再加一份炸雞加埋$170壽司等左幾分鐘就ready 然後隔咗陣炸雞先至有得攞感覺佢好似真係即叫即做最鍾意就係佢嘅Mango Dynamite 一客有八件第一啖放落口就覺得芒果味好香而佢個天婦羅蝦都真係有蝦味食唔出有雪藏味跟住就食咗個Spice Me Up,入邊有鰻魚, 帶子, 紫菜等等 一客4件 鍾意食辣嘅朋友就會覺得好正 佢嘅spicy mayo 真係有啲料到 比我嘅感覺係辣到即止 唔會辣到嗌救命最特別嘅係壽司上面有啲粉黃色嘅啫喱 賣相幾別緻 - Apple Jelly 食落好得意帶子嘅味道相對唔係太突出 可能俾啲辣味蓋過咗 至於炸雞都做得唔錯 一客有四件唔會有種油淋淋嘅感覺 食落去仲有少少脆口嘅一定會再嚟試其他壽司!正人均消費小過$100又好味算係咁啦仲見佢有par
咁岩行過利源西街 見到

唔會有種油淋淋嘅感覺 食落去仲有少少脆口嘅
炸雞

一定會再嚟試其他壽司!正

人均消費小過$100又好味算係咁啦

仲見佢有party trays 搵日同啲朋友一齊share都係一個幾好嘅選擇

2019-02-14
Mango  Dynamite
Spice  me  up
炸雞
2019-02-13 58 浏览
今晚約左老公喺屋企睇戲未放工就上openrice搵定好味外賣哩間Chotto Makki 喺中環,主打特色創意卷物我比佢個三文魚cream cheese roll 釣左過泥仲可以Customize 你鐘意ge 卷卷!不過自問煮野食麻麻,驚整出泥口感、味道各方面會比自己破壞左就order 左menu ge rollss 啦超。多。款睇其他食評得知,左邊ge signature roll 係monster - size 諗番我地陣間要一邊睇戲一邊食我都係保守D, 㨂番右邊Classic roll仲有d 三文魚、帶子Sushi先生最鐘意火炙最後我地order 左:Philidelphia (salmon/avocado/cream cheese)Black Magma (Scallop/ Tuna/ Crunch)火炙三文魚Scallop sushiPack 得好整齊好靚店員喺透明bar 台即order 即整望住佢張勁多款唔同配料、醬mix n match番到屋企依然企理原來佢個款roll 用一個長盒裝住唔會shake 到散哂!膠袋、盒、店舖都有哩個Kawaii日本娃娃頭,好petite不過
今晚約左老公喺屋企睇戲
未放工就上openrice搵定好味外賣

哩間Chotto Makki 喺中環,主打特色創意卷物
我比佢個三文魚cream cheese roll 釣左過泥

仲可以Customize 你鐘意ge 卷卷!
不過自問煮野食麻麻,驚整出泥口感、味道各方面會比自己破壞左

就order 左menu ge rollss 啦

超。多。款

諗番我地陣間要一邊睇戲一邊食
我都係保守D, 㨂番右邊Classic roll

仲有d 三文魚
、帶子Sushi
先生最鐘意火炙

最後我地order 左:
火炙三文魚
Scallop sushi

Pack 得好整齊好靚

店員喺透明bar 台即order 即整

望住佢張勁多款唔同配料、醬mix n match

番到屋企依然企理
原來佢個款roll 用一個長盒裝住
唔會shake 到散哂!

不過好洗腦😂
去過一次應該都會記得哩間野

依然企理的 - Philidelphia
有8件,性價比高!

入口有牛油果ge 香軟加埋三文魚ge 魚肉口感仲有creamcheese 少少膩口、邪惡ge 味道

媽太完美了

不過先生就麻麻,佢一向唔係cheese - lover
所以我食左7件

點會唔知自己老公口味呢,
order 左佢最愛 - 火炙三文魚
燒得好靚
三文魚都好大舊😏
特別之處係,on top 仲有一層醬汁
好夾火炙三文魚

Scallop 都好大粒
而且都幾厚身

Black Magma

睇唔睇到邊到係scallop?
頂上面嗰堆呀!係mix 左芝士、蟹粰ge scallop😏
roll中間就係tuna
口感味道兼備

龍蝦同燒三文魚都係好正好岩我食既野,睇黎下次一定要試下先得

除左食物,呢度都有各式汽水同其它飲品~非常方便
有平時唔常見既食物combo,味道又幾好,下次絕對會再encore試埋其它
剛好當天給客戶到中環送資料,經過小巷的時候遇見了這間Chotto Maki,見到壽司突然就好想吃了,所以就買了一點外帶回家吃,而且外賣盒超級可愛,亦非常方便地在旁邊附著一雙筷子。有多款壽司,其實真的看到眼花繚亂其中有是一盒四件的壽司大卷,內容都很豐富,難得來到當然要試不一樣的,亦有自選配搭,不過有選擇困難的我還是選店家預設的Menu好了。(604) CRUNCH (HKD 70)內容物有:三文魚,雜錦蔬菜,蘆筍,雞蛋,天婦羅碎,橫花蝦,Wasasbi蛋黃醬,黑芝麻醬。超多的蔬菜類,再配上天婦羅碎等等,所以吃起來特別爽脆清新,加上櫻花蝦少少鹹香和蛋黃醬、黑芝麻醬,令這個主要以蔬菜為主的壽司卷不單調。SEA MONSTER (HKD 72)內容物有:蟹肉,天婦羅蝦,芽菜,黃瓜,櫻花蝦,蒜片,甜薯粉,鰻魚汁,自家秘製醬汁。這個大概是三個壽司卷裡面最濃味,而且我最為喜歡的一款。因為蟹肉基本上帶醬,好香濃又creamy,再有瓜瓜菜菜,同樣爽脆,我最喜歡吃這款又甜又脆的壽司卷。C-DRAGON (HKD 70)內容物有:炸鰻魚,南瓜天婦羅,飛魚籽,蛋黃醬,鰻魚醬。面頭有炸鰻魚肉,入面就是南瓜天婦羅

有多款壽司,其實真的看到眼花繚亂

(604) CRUNCH (HKD 70)
SEA MONSTER (HKD 72)

C-DRAGON (HKD 70)
內容物有:炸鰻魚,南瓜天婦羅,飛魚籽,蛋黃醬,鰻魚醬。
面頭有炸鰻魚肉,入面就是南瓜天婦羅,南瓜不會好硬,兩款夾起來反而意外的好吃,我本身也喜歡吃南瓜和鰻魚的,加上飛魚籽卜卜脆,也是很好吃。
扇貝壽司3件 (HKD 39)
非常肥美大舊,一口咬落去,豐滿的肉令到口感十足,仲要係好鮮甜既帶子,HKD 39真心抵食!好過食連鎖普通又薄又唔鮮甜既扇貝壽司