2021-01-06 449 浏览
環境其實唔錯,幾舒服,坐戶外,飲住杯啤酒,望住過海,的確一流,就算晏晝過嚟食飯,都唔使排隊點解今次嚟食晏晝,午餐選擇都多,有泰國同印度食品選擇,盡量唔叫泰國嘢食叫咗個前菜係椰汁雞湯, OK嘅,椰奶味道濃郁,酸度都OK沙律有啲似當年KFC個酸菜沙律,非常一般,酸主菜係海南雞,啲雞係梅嘅,啲飯又唔好食,好後悔叫咗反而飲印度羊肉,好好味,羊肉夠林,咖喱汁好濃郁,加埋塊薄餅點吓點吓,綠豆味,連埋個印度飯,有啲回鄉嘅味道,一流

叫咗個前菜係椰汁雞湯, OK嘅,椰奶味道濃郁,酸度都OK

沙律有啲似當年KFC個酸菜沙律,非常一般,酸

主菜係海南雞,啲雞係梅嘅,啲飯又唔好食,好後悔叫咗

• 咖喱羊肉配薄餅
2021-01-04 298 浏览
Weekend咁好天氣,留喺屋企實在太浪費,相約朋友去將軍澳海旁食個Late Lunch Chill下。【Chilli Lime】係主打東南亞及印度菜式,食物款式多元化。揀左室外位置,先黎2杯啤酒爽下,免得烈日當空下中暑。馬來炒粿條 $128鮮黃色澤,賣相好吸引,粿條彈牙有嚼勁,材料豐富,有大蝦/魷魚/青口/豆卜,味道酸酸辣辣幾開胃,芽菜增添爽脆口感。高塔脆餅 $58第一次試印度高塔脆餅,非常有新鮮感,知道印度嗰d係超巨大,呢個賣相同樣吸睛!經過烤焗後,捲成圓椎形,入口薄而脆身,混合煉奶、花生碎同椰絲,甜甜地香口又好食。

揀左室外位置,先黎2杯啤酒爽下,免得烈日當空下中暑。

馬來炒粿條 $128

高塔脆餅 $58
2021-01-03 3028 浏览
兩個半星期前的七一回歸公眾假期已經想幫襯,但當日香港疫情已具全面緩和之勢,連續十多日本地零確診;所以,香港市民的心情也放鬆下來,餐廳的午餐時段也滿座。只有望門興嘆,改去附近另一間餐廳。今日再臨「Chilli Lime」,此一時彼一時,隨著第三波疫情殺到埋身,本地確診個案日日創新高,大部份香港市民再次隱居、足不出戶,餐廳附近人流再次變得稀疏;為了增加生意額,外賣仲有八折。還記得兩個半星期前,餐廳人流𣈱旺;因為毗鄰海濱及單車徑,附近居民到來散步及踏單車。即使今日天氣放晴,難得見到藍天白雲,偏偏人影都唔多隻,有點唏噓!室內裝修簡約,採用深色木皮、深色木地板作為主要裝修材料,再加上遠處一幅充滿印度風情的簡單線條仿油畫;很明顯是一間以印度菜為主題的餐廳。矚目所見,餐廳服務員及廚師,也是南亞裔人士⋯⋯但就不懂區別是否印度人。疫情重臨關係,餐廳內大把吉枱!雖然香港有不少印度裔人士,但只單純供應正宗印度菜的餐廳數量就不太多,大部份同時供應其他東南亞菜式,始終做生意要計算客源及成本。「Chilli Lime」沒有例外,除了主打印度菜式之外,亦有相當多款式的泰國菜及少量越南菜;所以餐牌表明餐廳定位為Pan
室內裝修簡約,採用深色木皮、深色木地板作為主要裝修材料,再加上遠處一幅充滿印度風情的簡單線條仿油畫;很明顯是一間以印度菜為主題的餐廳。矚目所見,餐廳服務員廚師,也是南亞裔人士⋯⋯但就不懂區別是否印度人。疫情重臨關係,餐廳內大把吉枱!

雖然香港有不少印度裔人士,但只單純供應正宗印度菜的餐廳數量就不太多,大部份同時供應其他東南亞菜式,始終做生意要計算客源及成本。「Chilli Lime」沒有例外,除了主打印度菜式之外,亦有相當多款式的泰國菜及少量越南菜;所以餐牌表明餐廳定位為Pan Asian Cuisine。
但一翻到餐牌內關於煎餅及麵包一頁,見到款式之多及口味的多元化,就肯定主打印度菜。揀了兩款冇任何餡料的烤餅,由於不想食太過乾身的印度餅,放棄了烤麥餅 Tandoori Roti,揀了牛油烤餅 Butter Naan印度酥油薄餅 Roti Canai

Naan 有三款口味:原味、牛油蒜蓉,揀了牛油烤餅Butter Naan ($28)。質感軟身得來有點挺身;咬下去表層帶有酥皮的香脆,內層就鬆軟中帶點結實口感。可能因為揀了Butter Naan,同時又帶點油潤;如果揀原味的話,應該會更接近傳統的西方麵包口味。
牛油烤餅Butter Naan
驟眼望過去,印度酥油薄餅Roti Canai ($32) 好似同牛油烤餅Butter Naan 差不多,其實質感及味道皆有所不同,不過就同樣好味道。Roti Canai 表面較 naan 更加油潤;撕開薄餅,質感更煙韌,也可以感受到酥油滲入薄餅內層。一層層的質感有點似酥皮,但口感就介乎麵包及薄餅之間,煙靱、鬆軟、充滿油香。無論是 naan或者Roti Canai,蘸一點咖喱就是最佳配搭,簡單又好味的美食。
印度酥油薄餅Roti Canai
串燒沙嗲($118)一客六串,雞、牛各三串。望落去好似好吸引,但原來味道麻麻地。醃料味道唔夠香濃,失去了預期中的星馬沙嗲濃郁惹味;雞肉及牛肉的肉味一般。幸好沙嗲醬調味相當好,彌補不足。
串燒沙嗲
傳統咖喱羊肉($138)份量只有一個特大飯碗,又用了最簡單的金屬器皿上碟,望落去似乎只有濃稠的醬汁,完全見不到任何羊肉 ⋯⋯ 根據之前食過印度菜的經驗(雖然只有寥寥幾次),賣相相當正宗。
傳統咖喱羊肉
搯起啡橙紅色的醬汁。唔想用「咖喱」兩個字去形容,因為正宗印度菜有很多款不同口味、不同特色的醬汁,分別採用不同的香料調劑,每款味道皆非常濃郁、充滿香料味道,但辣度不一。細味品嚐的話,味道完全不同,但一個非印度人實在很難說得出具體分別,只可以肯定講同星馬或泰式咖喱完全不同;很難說是否好食,只可以講同傳統的泰式咖喱不同。羊肉份量也很少,只有四五塊;但醬汁味道實在太過濃烈,很難食得出羊肉味道,只勉強從肉質纖維分辨出並非雞肉或者牛腩。

馬拉盞通菜($78)並非採用泰國菜館常用的旱通菜,而用了粗莖的空心通菜;雖然選材唔正宗,但最緊要還是味道。可能始終是主打印度菜的餐廳,馬拉盞醬料的味道唔夠香濃惹味。
馬拉盞通菜
飲品就偏貴了,一個椰青也要$58。
椰青
價錢算合理,出品以印度菜式較佳,令筆者回想起多年前在印度所吃的正宗印度菜口味。至於其他東南亞及馬拉菜式,雖然只是試了馬拉盞通菜及沙嗲,未必可以作準,但兩款菜餚的質素皆一般而已。值得下次再來幫襯,但一定要食多一些印度菜式。
2020-07-19
牛油烤餅Butter Naan
印度酥油薄餅Roti Canai
不多說,真心超級推的印度crossover泰國菜吃了4款菜式(5💗最好吃,1💗不推薦)1.高塔薄餅💗💗💗💗通常印度薄餅都是咸食這款卻是把燒脆脆的薄餅配花生碎、白糖、煉奶一起吃真心特別🤩很好吃的小食2.粟米蟹肉煎餅💗💗💗💗💗這家店不只有蝦餅更在蟹肉煎餅吃起來每一啖都是粟米及滿滿的蟹肉☺️👍🏼最推的一款菜式3.黃咖喱雞飯💗💗💗💗黃咖喱辣度剛好,白飯軟熟非常惹味👍🏼沒有令我失望只是份量對於男生來說,或略嫌太少4.柚子蝦肉沙律💗💗💗💗整個沙律也是滿滿的柚子肉☺️只是略嫌蝦肉太少,只有兩隻但味道非常開胃
不多說,真心超級推的印度crossover泰國菜
吃了4款菜式(5💗最好吃,1💗不推薦)
1.高塔薄餅💗💗💗💗
通常印度薄餅都是咸食
這款卻是把燒脆脆的薄餅
配花生碎、白糖、煉奶一起吃
真心特別🤩很好吃的小食

2.粟米蟹肉煎餅💗💗💗💗💗
這家店不只有蝦餅
更在蟹肉煎餅
吃起來每一啖都是粟米及滿滿的蟹肉☺️👍🏼
最推的一款菜式

3.黃咖喱雞飯💗💗💗💗
黃咖喱辣度剛好,白飯軟熟
非常惹味👍🏼沒有令我失望
只是份量對於男生來說,或略嫌太少

4.柚子蝦肉沙律💗💗💗💗
整個沙律也是滿滿的柚子肉☺️
只是略嫌蝦肉太少,只有兩隻
但味道非常開胃
2020-12-14 317 浏览
早一天打電話來訂枱,怎料外藉人士接聽電話,在未有心理準備下,唯有硬著頭皮說下去。剛進店內抬起頭,滿滿的月亮擺設,旁邊的畫亦很有浪漫的格調。環境寬敞舒服,亦令心情放鬆,可以慢慢享受午膳。鮮蝦米紙卷,米紙卷包著大量清新沙律,配上酸甜的醬汁,一口也咬不完,屬於一個不錯的開胃菜式。炒通菜,份量很多。感覺鑊氣不足,但味道還不錯的。泰式蟹肉炒飯,飯粒分明加上蟹肉青瓜車厘茄蟹子等材料,味道一般,有點失色。飲品略嫌太甜,可以再調較一下甜度。星期六,日沒有午市套餐,只能單點餐單上的食品。食物雖不是最佳,但環境搭夠,肚滿腸肥之後,還可以到外面的海濱長廊散步。

炒通菜,份量很多。感覺鑊氣不足,但味道還不錯的。

飲品略嫌太甜,可以再調較一下甜度。

2020-10-03
2020-11-25 280 浏览
🌍Chilli Lime (將軍澳)心事重重 想搵朋友傾下心事 於是搵左間將軍澳海旁附近餐廳 餐廳主要食多國菜同飲酒 而且燈光較暗淡 柔和 營造輕鬆舒適 淡雅的氛圍 最啱傾悄悄話 我地坐室外位置 間中有一陣海風吹過 真心舒服 食物方面 口味都啱我地 而且有印度 泰式 越式菜 種類繁多▫️Chicken tikka $138表面紅色係印度烤雞正宗標誌 紅紅的但完全唔辣 啱曬唔食辣既我 肉質乾身唔會油膩 淋上檸檬汁 味道更有層次 煙燻味再帶點酸味 加埋綠色醬汁Chutney仲好味▫️Pineapple rice $138食材好豐富 包括好多隻鮮蝦同大大塊魷魚 而且分量十足 仲有我最愛既菠蘿 🍍粒粒都甜美同口感好 不過飯有點濕 如果炒到飯粒分明 乾爽更加好 ▫️Garlic Naan$28不過不失印度薄餅 我地簡左蒜蓉味 未食已聞到淡淡香味 引唔住食落肚 大大塊咁咬好過癮 ▫️Grapefruit mojito $68好多薄荷葉呀 感覺清爽好入喉 喉嚨仲帶住rum酒淡淡的醺香味 味道好啱唔飲酒既女仔🍹▫️Long island ice tea $88朋友指Long island ice tea 🍸既酒
🌍Chilli Lime (將軍澳)

▫️Chicken tikka $138

▫️Pineapple rice $138

▫️Garlic Naan$28

▫️Grapefruit mojito $68

▫️Long island ice tea $88
朋友指Long island ice tea 🍸既酒分量少 而可樂分量多啲 味道易入口 甜甜地 但佢想酒分量重d

小貼士:happy hour:8pm前落單
人均消費:$250
環境衛生:7/10
推介指數:7.1/10

📍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G07號舖
2020-11-24 260 浏览
將軍澳呢個海旁多左唔少餐廳進駐,今次黎試呢間泰式x西式餐廳,呢度不少店員都係用英文落單,黎食嘢嘅人士請留意等餐時間較耐,唔好諗住食快餐,黎海旁食飯應該享受一下不過可能係下午茶時間,店員較少,亦都較難嗌得郁,要兩杯水都等左好耐嗌左炒通菜同生牛肉河粉炒通菜味道比一般食到嘅辣一點,味道偏鹹生牛肉河粉的牛肉不是生牛肉,更像牛𦟌之類因為友人不吃牛𦟌,所以感覺不太開心😂我試了覺得味道正常牛排有切薄片所以不會有筋或韌,味道普通,點左醬料會偏鹹偏辣整體而言,食物不算驚艷,服務態度不算很好有點後悔冇去隔離啲店舖度食

等餐時間較耐,唔好諗住食快餐,黎海旁食飯應該享受一下
炒通菜&生牛河

嗌左炒通菜同生牛肉河粉
炒通菜味道比一般食到嘅辣一點,味道偏鹹
生牛肉河粉的牛肉不是生牛肉,更像牛𦟌之類
因為友人不吃牛𦟌,所以感覺不太開心😂
我試了覺得味道正常
燒牛肉

牛排有切薄片所以不會有筋或韌,味道普通,點左醬料會偏鹹偏辣

整體而言,食物不算驚艷,服務態度不算很好
有點後悔冇去隔離啲店舖度食
下午茶
1K
2020-11-22 184 浏览
Chilli Lime印尼炒飯拼雞肉串燒牛油雞咖哩配蒜容烤餅價錢💲: $78/ $68好味程度😋: 3.8/5服務🍴: 3.8/5環境🗾: 4.4/5性價比🥢: 3.3/5回頭率😚: 3.3/5-繼續介紹將軍澳海旁的新餐廳,今次就係係A tavola bar & grill隔離的chilli lime。呢間就係食泰菜,印度菜😋 呢堆餐廳其實定價都唔平,因為附近都係豪宅😏 但原來佢地都會有下午餐!所以今次就叫左2個餐試下。-第一個係印尼炒飯拼雞肉串燒😍 份量一啲都唔小。首先炒飯夠乾身,粒粒分明既👍🏻 落左啲老乾媽醬咁,鹹鹹香香,係好傳統的印尼味🤤入面有小小提子乾同蘿蔔粒。面頭有一隻煎蛋,煎得勁靚,係金黃色的焦邊!🤗 個邊好脆,入面就唔係流心,都全熟架啦,但撈埋飯食,可以中和下個鹹味🤓 旁邊有2舊鍋巴,好脆。雞肉串就有4大舊到,又係燒得勁好,有小小黃薑粉味,成舊雞好入味😝-另一碟叫左牛油雞咖哩配蒜容烤餅。呢款完全係殿粉控的選擇😂 有一碗印度個啲香料飯,米型尖尖長長,有3隻色,比較乾,同埋有陣香料味唔係個個中意,我就ok🤪 另外仲有4塊個啲naan,佢都幾厚下,烤得幾乾。但都比較韌,要大大力
Chilli Lime
服務🍴: 3.8/5
環境🗾: 4.4/5
性價比🥢: 3.3/5
回頭率😚: 3.3/5
另一碟叫左牛油雞咖哩配蒜容烤餅。呢款完全係殿粉控的選擇😂 有一碗印度個啲香料飯,米型尖尖長長,有3隻色,比較乾,同埋有陣香料味唔係個個中意,我就ok🤪 另外仲有4塊個啲naan,佢都幾厚下,烤得幾乾。但都比較韌,要大大力扯開先得😌 有啲似食麵包咁,用來沾咖哩好食好多。咖哩好橙色,係印度咖哩。濃香料味啲,有小小小小的椰奶感覺。食落唔係幾辣,偏甜,我就覺得幾好食😚 整體下午茶都幾好食,唔平但絕對有質素,可以同朋友傾成個下奏。
2020-11-20 196 浏览
喺將軍澳南近海皮既呢間泰國餐廳,已經去過不下一次,佢除左有室內可以坐仲有室內。每次去到呢間餐廳,都好鐘意飲佢既mocktail 😋今次試左新野(我未食過就當係新😜)青咖喱炒飯!喜出望外,好鐘意呢種味道,再叫埋個辣椒膏炒青口,啲汁好食到呢🤤最衰叫左個飯,如果唔係要啲汁送薄餅就真係冇得頂😋呢度既啤酒仲有buy one get one free,呢餐飯叫左一個飯、一個沙律、一個紙米卷、一個青口,仲有三杯野飲,埋單$600幾蚊,算係抵食啦😎
紙米卷(素)
2020-11-18
  • 泰式柚子鮮蝦沙律
  • 青咖喱雞肉炒飯
2020-11-18 92 浏览
.🔺Masala Dosai 第一次點左呢個印度捲餅試下揀左塔配薯仔做餡.店員送餐黎時😳哇,甘大塊既切開一小舊點醬,都幾特別今日維基一下呢個餅係乜📑描述印度瑪撒拉香料捲餅是獨特的南印度薄餅料理,它最早是源自於圖魯納德地區的傳統門格洛爾料理,後由於烏杜皮市的旅館業有提供此道料理而受歡迎,最後甚至普及整個印度。 瑪撒拉捲餅使用的材料有:蒸穀米、印度黑豆仁或扁豆、葫蘆巴籽、印度扁米片、咖哩葉、馬鈴薯,並且搭配著傳統印度酸辣醬以及酸扁豆燉菜湯食用。.🔺Butter Chicken印度咖哩雞,奶油味豐富,配飯一絕!入口已有驚喜,呢種咖喱一食難忘.📯室內配以多盞月亮燈舉頭望明月 低頭食咖哩果然係東南亞fusion酒吧餐廳 .食物:6/10環境:7/10 服務:6/10

🔺Masala Dosai
第一次點左呢個印度捲餅試下
揀左塔配薯仔做餡
店員送餐黎時😳哇,甘大塊既
切開一小舊點醬,都幾特別

今日維基一下呢個餅係乜📑
🔺Butter Chicken
印度咖哩雞,奶油味豐富,配飯一絕!
入口已有驚喜,呢種咖喱一食難忘

📯室內配以多盞月亮燈

服務:6/10

2020-11-15
  • Butter  Chicken
2020-11-17 126 浏览
之前行過見到已經想試,今次既lunch menu係set lunch C,上網睇見到有三個set,估計應該日日唔同。揀左蔬菜香雞炒河同印式鑊仔雞配黃飯和烤餅。首先上左個湯同沙律先,冬陰功蝦湯好唔錯,味道濃郁,幾開胃,沙律就出事,唔知點解食落有種怪既腥味,所以食左2啖就放棄左。炒河正常發揮,如果加少少辣椒醬應該會好食啲,鑊仔雞有啲驚喜,雞食落幾嫩同個汁好食,特別要講佢個烤餅,食落煙韌同幾香,配埋雞既汁好得~🔸蔬菜香雞炒河🔸印式鑊仔雞配黃飯和烤餅🔸冬陰功蝦湯🔸泰式青木瓜沙律🔸椰子雪糕

🔸蔬菜香雞炒河

🔸印式鑊仔雞配黃飯和烤餅

🔸冬陰功蝦湯
🔸泰式青木瓜沙律

🔸椰子雪糕
2020-11-15 109 浏览
今日特意黎到將軍澳澳海南岸食一間幾出名既餐廳佢就係Chilli Lime.一入到餐廳,氣氛環境都尚算幾好,睇得出裝潢都下左一番功夫。我地就嗌左*熱前菜 -串燒沙嗲分別有雞肉同牛肉2款肉類都幾好食!特別係雞肉,肉質幾嫩滑,而且會食得出佢陣炭燒味 再配合個醬汁,整道菜既風味都提升左!另一道既熱前菜就係 - 泰式炸魚餅呢款炸魚餅口味偏重,佢所配既醬汁都偏重口味,其實食落唔差既,只係唔係好岩我食姐之後亦嗌左款牛油雞咖哩 + 烤餅咖哩份量唔算大,但味道相當唔錯!係傳統東南亞風味個種咖哩入面既雞肉係好嫩滑!有驚喜當軟綿綿又帶有少少脆口既烤餅沾上特色咖哩!一個字~正呢款係我成餐飯最滿意既一道美食!最後嗌左2杯野飲埋單$527 但其實都唔平所以性價比唔算好高
今日特意黎到將軍澳澳海南岸食一間幾出名既餐廳
佢就係Chilli Lime.

一入到餐廳,氣氛環境都尚算幾好,睇得出裝潢都下左一番功夫。

我地就嗌左
*熱前菜 -串燒沙嗲

分別有雞肉同牛肉

再配合個醬汁,整道菜既風味都提升左!

另一道既熱前菜就係 - 泰式炸魚餅

之後亦嗌左款牛油雞咖哩 + 烤餅

咖哩份量唔算大,但味道相當唔錯!係傳統東南亞風味個種咖哩
入面既雞肉係好嫩滑!有驚喜
當軟綿綿又帶有少少脆口既烤餅沾上特色咖哩!一個字~正

呢款係我成餐飯最滿意既一道美食!

最後嗌左2杯野飲
埋單$527 但其實都唔平
所以性價比唔算好高
2020-11-07
  • 烤餅
  • 牛油雞咖哩
喺朋友推薦下,嚟呢間東南亞餐廳,係有驚喜喎!入到去見到,無論係侍應,還是廚師都係東南亞人,相信可以食到傳統味道。的確,無令我失望😋😋😋食物份量適中、服務主動親切、室內裝修什至室外環境仿如置身渡假一樣🌴當晚坐戶外,吹住涼風同屋企邊食邊飲,真係好寫意。推介:1. 「南瓜布甸 」,真係原片南瓜加布甸,好特別👍🏻2. 「牛油燒餅」要拼「芝士燴菠菜」,將芝士同菠菜打成蓉,味道出奇地夾,小見的印度菜式😋3. 「酸辣椰奶雞湯」,食泰國菜唔一定次次都飲冬陰公,今次試新嘢。由於坐室外所以燈光比較暗,要用閃光燈影食物,希望大家唔好介意顏色唔靚
喺朋友推薦下,嚟呢間東南亞餐廳,係有驚喜喎!

當晚坐戶外,吹住涼風同屋企邊食邊飲,真係好寫意。

推介:
1. 「南瓜布甸 」,真係原片南瓜加布甸,好特別👍🏻

2020-11-09
庆祝纪念
生日
2020-11-02 111 浏览
咁啱放假,一於黎近住海邊,充滿東南亞風情嘅餐廳,黎個渡假之旅!鹽燒魚——魚肉很滑,一啲都唔腥,點個醉辣汁開胃又惹味。生牛肉河,特別之作,用上牛𦟌肉和肥牛,湯頭濃郁,十分入味!每樣菜式都非常高質,仲有户外座位,仿如置身泰國,啤酒仲做緊買一送一,黎個chill chill嘅下午👍🏻

鹽燒魚——魚肉很滑,一啲都唔腥,點個醉辣汁開胃又惹味。

生牛肉河,特別之作,用上牛𦟌肉和肥牛,湯頭濃郁,十分入味!

2020-10-22 173 浏览
天秤天蠍生日月今次就朋友, 入將軍澳食飯由將軍澳港鐵A出口向右邊沿路直行慢行大概7-8 分鐘就會到海濱區首見就係一排新式餐廳Chilli Lime 就係第2間, 好易搵餐廳有室內及室外位置室外記得訂枱時預留喔當天用餐位置於室內用餐區枱與枱之間位置寬敞(聽唔到隔離枱對話)餐廳主打越南、泰國菜、印度菜店員都係東南亞人需要用英文點餐餐牌價亦合理呢間餐廳有一個吧既位置都有調酒師COKETAIL MOCKTAIL 紅白都有生啤(朝日/加士伯) 做緊優惠買一送一 友人點左呢杯飲品 好match泥緊helloweenCHILLI LIME MARTINI ($78)東南亞餐廳 咖喱薄餅一定係首選牛油雞咖哩 ($128) 牛油烤餅/蒜蓉烤餅 ($28/$28)咖哩惹味, 辣度適中棷香味重, 配烤餅敵烤餅香酥, 兩種口味都出眾香炸洋蔥秋葵酥   ($62)青醬酸酸甜甜好開胃, 食到洋蔥的味道, 但炸完的秋葵真係食唔出可能係我問題炭燒香茅西冷牛肉($118)繼續食,發覺呢間餐廳的醬汁真心出色每款食物溫道,味道都剛剛好, 但配上醬汁後絕對係提鮮提味西冷牛肉肉質又淋又嫩,略嫌刀工有點差每片都分不開海鮮冬蔭功大
天秤天蠍生日月
今次就朋友, 入將軍澳食飯
由將軍澳港鐵A出口向右邊沿路直行

餐廳有室內及室外位置
室外記得訂枱時預留喔
當天用餐位置於室內用餐區
枱與枱之間位置寬敞

(聽唔到隔離枱對話)
餐廳主打越南、泰國菜、印度菜
店員都係東南亞人
需要用英文點餐
餐牌價亦合理

呢間餐廳有一個吧既位置都有調酒師
COKETAIL MOCKTAIL 紅白都有
生啤(朝日/加士伯)
做緊優惠買一送一
友人點左呢杯飲品 好match泥緊helloween

CHILLI LIME MARTINI ($78)

CHILLI LIME MARTINI

東南亞餐廳 咖喱薄餅一定係首選
牛油雞咖哩 ($128)
牛油烤餅/蒜蓉烤餅 ($28/$28)
牛油雞咖哩

咖哩惹味, 辣度適中
棷香味重, 配烤餅敵

烤餅香酥, 兩種口味都出眾

香炸洋蔥秋葵酥   ($62)
香炸洋蔥秋葵酥

青醬酸酸甜甜好開胃,
食到洋蔥的味道,
但炸完的秋葵真係食唔出

可能係我問題

炭燒香茅西冷牛肉($118)
繼續食,發覺呢間餐廳的醬汁真心出色
每款食物溫道,味道都剛剛好, 但配上醬汁後
絕對係提鮮提味
西冷牛肉肉質又淋又嫩,略嫌刀工有點差
每片都分不開
炭燒香茅西冷牛肉

海鮮冬蔭功大蝦湯($108)
湯可以選素菜/海鮮
價錢一樣, 每間餐廳的冬蔭功味道配方都不一樣
這間的, 都是合香港人口味的

海鮮冬蔭功大蝦湯

Chill in Chilli lime