2020-10-06 111 浏览
We came to this restaurant quite a few times but will never go back again after our last visit. Staff/manager was extremely rude! We have never experience services like this before. It was beyond unacceptable! 😡
It was beyond unacceptable! 😡

2020-07-25 243 浏览
之前一路都想黎食依間 但唔知佢食咩菜搞到遲遲都未黎 今次終於黎食喇 入到去再望返出去個景係你覺得置身於第二個地方 好有東南亞嘅感覺 忽然間好想去旅行呀pomelo salad差唔多用哂成個西柚剝皮起肉加埋啲沙律醋撈出來 嘅沙律 勁開胃同好清新 加上佢有少少花生粒同香料 酸中帶甜 仲有啲口感 夏天食依個前菜係無敵onion and okra bhaji係炸左既洋蔥同秋葵 再加上惹味既醬汁作伴碟 外脆內爽 點埋醬汁食就更惹味 而且個醬好解炸完野啲油膩感 完全唔似食緊熱氣野咁butter chicken雞肉質鮮嫩 而且肉汁勁多 佢用既燒烤方法將雞既香味帶左出來 牛油令到雞肉本身既口感變得更加滑同香 phad thai蝦極大隻又鮮甜 酸酸地帶點少辣非常開胃 雞肉鮮嫩 河粉係幼河粉所以相對彈牙 香料同配菜都非常好 不過佢幾大份 兩個人一齊食岩岩好garlic naan好地道既薄餅 烤得又香又脆咁 好好食 強烈建議答配咖哩來食 效果會正好多野飲個方面就簡左Thai twist同mango margarita Thai twist飲落好fresh 好清新嘅 Mango margarita 飲落好濃嘅

pomelo salad

onion and okra bhaji

butter chicken

phad thai

garlic naan

Thai twist飲落好fresh 好清新嘅
Mango margarita 飲落好濃嘅果味 唔係假嘅水果味 層次好分明 感覺好飲去左亞熱帶咁
2020-07-15 201 浏览
呢間位於將軍澳海邊嘅多國菜餐廳環境唔錯感覺好chill,岩晒放工或者放假黎happy hour~餐廳環境舒適,氣氛良好午餐時段仲有午市套餐可以叫,我地叫左一個咖哩同埋泰式炒麵餐前小食可以揀泰式柚子沙律或者素咖哩角,我地兩樣都叫左一個黎試下。素咖哩角好脆,而且入面係充滿左薯蓉,配個香草醬都香口素咖哩角至於個柚子沙律都幾大碟,而且好多柚子肉,好清新~仲要沙律酸酸甜甜,好開胃呀泰式柚子沙律個人好中意個薄餅!因為佢唔會好油,而且又好煙韌咖哩就比較重椰奶味,而且入面有好多雞肉同埋薯仔,薯仔好入味。咖哩雞肉配飯及薄餅個phad thai好香,而且炒得好爽身。記得要撈埋d辣椒粉食,咁樣會香d泰式炒麵我地自己仲加錢叫左杯印度芒果奶昔。佢呢個芒果奶昔好香芒果味同埋好濃好滑,我個人係覺得相當唔錯印度芒果奶昔
呢間位於將軍澳海邊嘅多國菜餐廳環境唔錯

感覺好chill,岩晒放工或者放假黎happy hour~
餐廳環境舒適,氣氛良好

午餐時段仲有午市套餐可以叫,我地叫左一個咖哩同埋泰式炒麵

素咖哩角好脆,而且入面係充滿左薯蓉,配個香草醬都香口

Vegetarian Samosa
素咖哩角

至於個柚子沙律都幾大碟,而且好多柚子肉,好清新~
仲要沙律酸酸甜甜,好開胃呀

Thai Pomelo Salad
泰式柚子沙律

個人好中意個薄餅!因為佢唔會好油,而且又好煙韌

Malay Chicken Curry with Rice & Nan
咖哩雞肉配飯及薄餅

個phad thai好香,而且炒得好爽身。
記得要撈埋d辣椒粉食,咁樣會香d

Shrimp Phad Thai
泰式炒麵

我地自己仲加錢叫左杯印度芒果奶昔。
佢呢個芒果奶昔好香芒果味同埋好濃好滑,我個人係覺得相當唔錯

Mango Lassi
印度芒果奶昔
题外话/补充资料: 服務都幾好,而且我中意佢環境舒服,可以坐好耐都得~
2020-07-13
Vegetarian Samosa
Thai Pomelo Salad
Shrimp Phad Thai
Mango Lassi
2020-07-14 187 浏览
飲品由於我地本身唔飲酒既,所以就揀左2杯mocktail試下。Refresh your mind味道好清新,少量既甜味,配上青檸汁同薄荷葉,更加清涼醒胃既感覺,去去油膩。的確幾refreshing。Shirley Temple 呢杯味道較甜,有汽酒的感覺,口感相對單一。燒烤串(雞肉,牛肉)食泰國菜點少得燒烤串呢?呢間既燒烤串係即點即燒、唔係返熱或加燒。能夠保留到肉汁同燒烤既香味,配埋沙爹醬就perfect啦。雞肉串唔會乾爭爭咁,而牛肉串是出色,有少量肥膏保留燒完更香口泰式雞/蝦 炒河炒得好乾身,惹味,加上少少青檸汁提鮮,味道一流。喜歡香口野的你,不容錯過。軟殼蟹米紙卷最出色的一道菜,令人驚喜。自似平平無奇,內有乾坤。除了基本瓜菜,軟殼蟹,牛油果外,配青色的芥末醬將層次昇華。芥末醬入口有微微的灼鼻感覺,但點到即止,不像一般的芥末醬久久不散,整個過程將米紙卷的味道提升,加入牛油果既滋潤又豐富口感,食落又唔會乾爭爭。有別於傳統既酸醋配搭,芥末醬可就是靈魂所在,絕對要試試。泰式咖哩牛肉咖哩味香濃,單看顏色及texture 就知用料十足,牛腩入味。食咖哩配上薄餅當然是定律,當然要試下啦。總結係將
飲品
由於我地本身唔飲酒既,所以就揀左2杯mocktail試下。
Refresh your mind
Shirley Temple
呢杯味道較甜,有汽酒的感覺,口感相對單一。

燒烤串(雞肉,牛肉)
食泰國菜點少得燒烤串呢?
呢間既燒烤串係即點即燒、

泰式雞/蝦 炒河

軟殼蟹米紙卷
最出色的一道菜,令人驚喜。

泰式咖哩牛肉
食咖哩配上薄餅當然是定律,當然要試下啦。

總結
係將南海邊,環境舒適,地方乾淨企理,價格合理,菜式有驚喜,不訪試試。
今次係兩位摯友同我慶祝生日🎂,多謝佢地怕疫情都肯出街同我食😆👏🏻小妹感激不盡🥺·不過事先說明,亦都係朋友指定要我提及的,就係佢地係開放式廚房,比我地睇到幾個廚師👨🏾‍🍳👨🏾‍🍳都係冇戴口罩,或者係拉個口罩係下巴嗰隻,同埋佢地掂嘢食都係冇戴手套的,例如整烤餅嘅時候,所以如果好介意嘅朋友就小心選擇食唔食了🙈好啦講返食評先👇🏻·✨泰式生蝦 $150有9隻生蝦,生蝦放係保鮮紙上面,保鮮紙下面就係一堆冰chill住啲蝦🤣🤣正常味道呀,但睇返價錢都比較貴(為咗認真寫食評,小妹有特登search其他泰菜餐廳做比較架,出面一般唔過百)·✨冬蔭功大蝦海鮮湯 $108細細碗,大概兩至三人份,有隻蝦,有隻青口,有啲蘑菇同魷魚咁😂酸酸甜甜辣辣咁,係幾開胃嘅,但呢個價錢呢個size就有啲少貴🤔·✨牛油雞咖喱 $128雖然係咖喱,但佢完全唔辣的,係好惹味個隻,我次次嚟都叫呢個,實在太愛食🤤朋友未食過呢個都話唔錯(佢地好嘴刁的🙊)·✨蒜蓉烤餅 $28Garlic Naan bread,叫嚟點牛油雞的,絕配👍🏻呢個性價比咁高,我地叫完一個食完再叫多一份,哈哈🤣如果有得揀cheese naan就更加好啦🥺·✨泰式青檸辣
✨泰式生蝦 $150
✨冬蔭功大蝦海鮮湯 $108
✨牛油雞咖喱 $128
✨蒜蓉烤餅 $28
✨泰式青檸辣椒汁蒸魚 $218
朋友叫的魚,酸辣的味道,唔係好辣的,魚比我想像中滑,朋友話出面食過嘅蒸魚會比較老同埋鞋,呢度嘅質素都算係ok👌🏻😬
✨Yellow Sky $47
Mocktail🍹: pineapple juice, orange juice, fresh lime juice, granadine syrup
8點前下單有happy hour價😆(原價$58)
🌟Tips: 某app預約有9折呀,但唔包括麵包、魚同埋嘢飲😹🙈
📍 Chilli Lime📍 將軍澳 • 澳南海岸MONTEREY PLACE地下G07號舖澳南海岸真的是將軍澳的一個世外桃源──低密度住宅、安靜、沿海,加上沿著海濱長廊,一路上有不同餐廳,一應俱全。這天晚上來了這家主打東南亞菜的《Chilli Lime》,享受一下彷彿到了異國旅遊的滋味🇹🇭🇲🇾🇮🇳《Chilli Lime》提供泰國/馬來西亞/印度食物,也有提供多款飲品,在一家餐廳都能夠吃到多國味道,多棒啊~天這麼熱,先點了兩杯無酒精飲品,涼涼味蕾~(星期一到五 中午12點到晚上8點 是他們的Happy Hour喔)Refresh Your Mind ($52/HH)- Fresh mint | Fresh green apple | Apple juice | Fresh lime juice | SpriteVirgin Mojito ($50/HH)- Fresh mint | Brown sugar | Fresh lime | SodaOnion and okra bhaji ($62)香炸洋蔥秋葵絲是他們的招牌菜式哦~~洋蔥和秋葵絲炸的香脆,可以沾印度香菜薄荷醬,喝酒的時候
📍 Chilli Lime

天這麼熱,先點了兩杯無酒精飲品,涼涼味蕾~

Mocktails
Refresh Your Mind ($52/HH)
Virgin Mojito ($50/HH)

Onion and okra bhaji
Onion and okra bhaji
Onion and okra bhaji ($62)
香炸洋蔥秋葵絲
是他們的招牌菜式哦~~
洋蔥和秋葵絲炸的香脆,可以沾印度香菜薄荷醬,喝酒的時候吃這個感覺應該不錯!
Chicken tikka
Chicken tikka ($138)
印度烤雞肉
雞肉沒有骨,很容易吃,雞肉也很嫩。
雞肉醃的有辣辣的味,滿惹味!
Khaw phad subparod
Khaw phad subparod ($138)
菠蘿海鮮炒飯
泰國美食的代表作~~
這個菠蘿炒飯,好看又好吃🍍
海鮮很足料,整個炒飯又很大,非常不錯!
Dosa
Dosa
Dosa ($65)
印度煎餅
印度美食的代表作~~
以往在印度餐廳吃的「dosa」都是脆脆的,這次的比較軟、濕潤,口感比較像班戟(可麗餅)🥞,味道卻不是班戟般的甜味,是鹹鹹的~
沾醬有椰子醬、咖喱、辣醬,與煎餅都很配!

Menu:
2020-07-04 119 浏览
將軍澳近海邊而家好多新樓,連帶餐廳都多咗好多選擇,住喺附近嘅朋友好推介呢間東南亞餐廳俾我,所以一於試吓🥰首先環境都好清幽,裝修亦令食客身泰國咁,全部侍應都係外籍人士,所以服務態度真係幾好!本身朋友覺得隻碟有啲啲污糟,所以抹下佢,店員好自覺咁拎過嚟,夠貼心!⭐️Grilled Beef salad $98牛肉份量好多, 有啲suprised,牛肉質素亦都唔差,燒到中間粉嫩,Mix埋各種蔬菜同香料,可以中和油膩感。⭐️Crab meat sweet corn cake $108唔好睇佢咁嘅價錢,因為份量都好多,每舊都好大舊,蟹肉同粟米混合得好夾,亦都令蟹餅增添口感。⭐️Chicken stir fried ginger $128呢個真係送飯一流,雞肉咁樣煮起上嚟特別滑。配搭埋間更加可以癖走雞肉嘅雪藏味。⭐️Garlic naan $28印度薄餅雖然平凡,但係食落都好正宗,事關見到廚師都係印度人。⭐️Mango margarita $88有個open bar 調製各款cocktail比客人,尼杯係沙冰咁上,飲落去唔算好甜,weekend 尼chill下都幾好㗎

⭐️Grilled Beef salad $98

⭐️Garlic naan $28

⭐️Mango margarita $88
2020-07-01 117 浏览
今晚想放鬆下,同朋友行下海邊加食晚飯,睇中咗呢間東南亞餐廳泰式柚子鮮蝦沙律$78-柚子夠曬爽甜,加啲酸酸地嘅汁同鮮蝦健康得嚟非常開胃素咖喱角$68-外面香脆入面包嘅薯仔蓉好入味,又可按需要點醬泰式蟹肉炒飯$148-熱辣辣好香,賣相吸引,飯炒到夠乾身粒粒分明,加埋蟹籽蟹肉食好有口感泰式香雞肉碎羅勒葉包$138-都幾辛辣下,用菜包住食好爽口Virgin Mojito$50-好清新嘅薄荷同檬味,飲完即刻好醒神Yellow Sky$47-鮮果味香濃,好fresh
今晚想放鬆下,同朋友行下海邊加食晚飯,睇中咗呢間東南亞餐廳

泰式香雞肉碎羅勒葉包$138-都幾辛辣下,用菜包住食好爽口

Yellow Sky$47-鮮果味香濃,好fresh
2020-06-23
2020-07-01 155 浏览
將軍澳站步行10分鐘左右,來到區內的新區,海邊的新根盤新商場之中,有好多迎開的食店,呢到既feel有d似愉景灣,加上天氣好好,真係好有渡假的感覺。呢到有set lunch,價錢$88-$98,有前菜、主食及飲料,而且另外有all day happy hour, 真係好正WOR.Paneer Tikka呢個印度式的前菜是烤芝士,好香而且好好味,是印度美食之一。泰式青木瓜沙律意想不到地有好多魷魚在入面的沙律,味道好FRESH而且食材真係好新鮮,夏日熱熱的最佳前菜。蟹肉煎蛋餅$98,配白飯。蟹肉好多,蛋也好香,份量比想像中大,食到好飽呢個椰汁咖哩牛肉是馳名馬拉食品,個汁好濃又好食,配上印度🇮🇳naan仲正,本身餐有白飯,但我不吃所以請店員不用俾飯我,佢哋又好貼心咁俾多份naan我,真是好開心🥳整體都非常好食,環境又好,真是享受生活之選

泰式青木瓜沙律

整體都非常好食,環境又好,真是享受生活之選
2020-06-29
2020-06-26 2947 浏览
將軍澳其實有不少隱世美食,價錢豐儉由人,這天就約了朋友,到她家樓下的餐廳開餐~還記得她在這裏置業時,我還勸喻他待樓市降溫再算,想不到現在樓市比之前更熾熱,是我錯了吧!這次來到MONTEREY感覺很舒服,低密度,椰林樹影,充滿渡假feel~隨她來到一間泰國餐廳 - Chilli Lime,她好像是熟客,不用看餐牌,就點了幾款菜式。先來飲品,我們點了兩杯mocktails,分別是Fruit Float 及Strawberry Delight,單單是賣相就已經拿滿分。Fruit Float 用上菠蘿、橙、芒果,再加入coconut cream製成,充滿熱帶風情,果香味重,味道香甜~Strawberry Delight 以士多啤梨主打,再加入菠蘿、橙及石榴汁製成,沙冰入口細滑,士多啤梨味濃郁,非常透心涼。印式椰香牛肉及烤餅(牛油燒餅)推介! 咖啡汁香而不辣,椰香味濃,牛肉份量足,肉質淋滑入味,而咖哩汁內還加入了紅蘿蔔及薯仔等配料,口感豐富,而烤餅帶有濃厚牛油香,口感煙韌Q彈,點上咖哩汁後,味道香甜,令人忍不住一口一口的吃下去。青咖哩雞炒飯 炒飯炒得非常有鑊氣,飯粒分明,不油膩,而青咖哩味道不辣

印式椰香牛肉及烤餅(牛油燒餅)

青咖哩雞炒飯
炒飯炒得非常有鑊氣,飯粒分明,不油膩,而青咖哩味道不辣,相反,帶有點點香料及椰香,伴著雞肉來吃,非常滋味~

串燒沙嗲(雞肉&牛肉)
串燒分了雞肉及牛肉,雞肉帶有燒烤香,不粗鞋,而兩者比較個人更愛牛肉,牛肉入口帶有點點焦香,肉汁豐富,點上香甜的沙嗲汁,超惹味~
2020-06-23
2020-06-23 127 浏览
疫情關係冇得飛唯有搵個有feel ga餐廳食飯啦佢位於將軍澳海旁邊 門口就對住狗公園室內樓底高 唔會太嘈 室外既木枱木凳 加上附近既綠色草地 空氣好 環境好 變到好似置身外地咁好啦 講返食物先都真係幾多元化既今次5個大人 1個小朋友完全唔怕小朋友唔岩食員工服務態度都好好 乾炒雞河河粉炒得乾身但唔會爛曬好入味 因為好食既關係 再叫多左一碟西冷牛呢個真係極力推介 牛肉唔un 好淋 加埋個汁 好有驚喜原隻炭燒魷魚🦑好香 食落好淋 唔會難咬 加埋個汁 真係一流既配搭其他佢好多菜都好好味 值得一試簡單講住3樣先如果要彈既就係個菠蘿炒飯喇飯比較濕 唔夠乾身 食落好痴牙 腰果太少 冇肉鬆同埋份量比較少
疫情關係冇得飛

如果要彈既就係個菠蘿炒飯喇

飯比較濕 唔夠乾身 食落好痴牙 腰果太少 冇肉鬆
同埋份量比較少
2020-06-23 121 浏览
將軍澳人實知 要chill唔係去大商場 而係去海邊食嘢 再散下步 今日就試新嘢 食泰國菜!Outdoor夠chill 但indoor裝修都好靚!睇餐牌就知夠地道 而唔係只偏向香港人口味嘅泰菜/印菜!🥗加多加多今次沙律想食啲特別啲嘅 就試吓印度沙律 係凉拌的沙律,用料非常豐富,熟的蔬菜配上沙嗲醬!🍢泰式炸魚餅食得多泰式炸蝦餅 今次試吓炸魚餅 外脆內軟 入口濃郁嘅魚香味!再配上微辣又清新嘅醬汁 一流!🥘椰漿牛肉咖喱我哋揀咗個偏甜嘅咖哩 入口食到椰漿嘅甜先再出少少辣味!牛肉份量唔少 大大舊但唔會韌!食咖喱梗係要配烤餅,即烤嘅烤餅都係外脆內軟!🥭🍚芒果糯米飯一見到三色糯米飯即刻叫嚟食!糯米飯熱辣辣配上超甜芒果🥭!飲品試咗Pina Thai Coolada同Mango Margarita, 兩杯嘢飲都好有泰式風味!

🥗加多加多

🍢泰式炸魚餅

🥘椰漿牛肉咖喱

🥭🍚芒果糯米飯
一見到三色糯米飯即刻叫嚟食!糯米飯熱辣辣配上超甜芒果🥭!

飲品
2020-06-23 79 浏览
今次又喺將軍澳海濱花園附近搵食,附近都有幾多間靚靚嘅西餐廳同cafe 。今次就去左試呢間主打泰國同印度菜嘅餐廳,餐廳環境都充滿東南亞風味,餐廳有分室內及室外兩邊。泰式柚子鮮蝦沙律 $78柚子都算新鮮清甜,大蝦肉質彈牙爽口。沙律配上魚露、洋蔥🧅、花生🥜及炸蒜,食落酸酸甜甜幾開胃。香炸洋蔥🧅秋葵絲 $62食落香脆可口,食得到洋蔥嘅清甜味,秋葵就薄左啲粉比較多,但食到最尾個碟嘅油都唔多,呢樣真係值得一讚!👍🏻泰式蟹肉炒飯 $148唔好睇佢個色水以為佢味道都會普普通通,食落呢個又有驚喜喎!蟹肉都算多又大大粒,食得出蟹肉嘅新鮮鮮甜,配上蛋、蟹籽、香蔥及洋蔥🧅,令炒飯嘅口感再次提升。香脆薯仔🥔煎餅 $75超~大份量!!煎餅有三個醬汁可配搭,煎餅內更有惹味薯仔洋蔥粒,食落幾惹味!Refresh your mind $52呢個係無酒精嘅Mojito , 內有薄荷葉、青檸等~味道好清新~好fresh ~Strawberry Delight $68呢杯係用左青檸、士多啤梨🍓、紅石榴調配而成嘅,味道酸酸甜甜好開胃。

泰式柚子鮮蝦沙律 $78

香炸洋蔥🧅秋葵絲 $62

泰式蟹肉炒飯 $148

香脆薯仔🥔煎餅 $75

Refresh your mind $52

Strawberry Delight $68
  • 泰式蟹肉炒飯
2020-06-22 1728 浏览
在將軍澳新發展區,澳南海岸就在這邊,活像一個外國的樓盤一樣,低密度住宅區加上半開放式餐廳,戶外位可以吹海風看夕陽,非常寫意這家泰國菜餐廳裡頭很有高級泰菜feel,菜單也是。食物炸洋蔥圈跟秋葵$62剛上桌時熱辣辣,加上檸檬薄荷,既解膩又令人十分上癮!軟殼蟹米紙卷$108非常厚肉的軟殼蟹配上生的蘿蔔跟青瓜,清爽得很,配以軟稔全熟的牛油果,極好吃米紙卷的皮很黏又薄,非常少見雞肉生菜包$138比豬肉生菜包少了一份油膩感,不過就沒那麼惹味,生菜不會有大小不一的情況,比一般的生菜包新鮮一點菠蘿海鮮炒飯$138甜,爽,蝦肉大而彈牙,菠蘿夠新鮮多汁,甜中帶微酸非常開胃!Fruit float $58以芒果汁,橙汁,菠蘿汁跟椰奶製成,甜酸帶清爽,非常適合夏天喝!Thai twist$78以伏特加跟檸檬葉跟青檸為主調的雞尾酒,想當然是超開胃吧!全外藉侍應令人有如置身外國,氛圍非常舒適

這家泰國菜餐廳裡頭很有高級泰菜feel,菜單也是。

食物

炸洋蔥圈跟秋葵$62
剛上桌時熱辣辣,加上檸檬薄荷,既解膩又令人十分上癮!

軟殼蟹米紙卷$108

米紙卷的皮很黏又薄,非常少見

雞肉生菜包$138

菠蘿海鮮炒飯$138
甜,爽,蝦肉大而彈牙,菠蘿夠新鮮多汁,甜中帶微酸非常開胃!

Fruit float $58

Thai twist$78
以伏特加跟檸檬葉跟青檸為主調的雞尾酒,想當然是超開胃吧!

全外藉侍應令人有如置身外國,氛圍非常舒適
2020-06-22 93 浏览
將軍澳海旁越開越多餐廳,環境大都舒服,晚上更見熱鬧,有點度假的感覺今次揀了Chili Lime東南亞+印度菜,餐廳侍應看來都是印巴人事,全英文落單。餐廳整體環境幾靚幾舒服就是有點逼夾,但食物質素還可以!飲品比較貴,埋單價錢每人差不多$300
柚子大蝦沙律
Chicken  tikka