2021-10-05 30 浏览
Chilli Lime將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G07號舖早2日放假行開海濱🏖️經過見到有間幾Chill嘅泰國餐廳🇹🇭今日就約咗朋友收工去試下<Chilli Lime> 座落於將軍澳海濱長廊嘅餐廳,距離將軍澳站10mins路程,餐廳有分室內室外,我就揀咗室內有冷氣嘅卡位,入到去坐低無耐,職員就推薦左幾個餐廳嘅王牌,果然冇失望👅 泰式柚子鮮蝦沙律🥗柚子好清爽食落去好freshHoy Tod泰式香煎蠔餅🦪用鐵板上,送過嚟嗰陣好香沙沙聲,個底有啲芽菜同少少湯汁,食落好juice、唔腥越式軟殼蟹米紙卷🦀1碟有4件,有成個拳頭咁大,點埋佢嗰醬簡直超晒班Phad Thai 泰式蝦炒河粉🦐食落去唔會覺得好油膩,濕度啱啱好,啲蝦仲好鮮
Chilli Lime

泰式柚子鮮蝦沙律🥗柚子好清爽食落去好fresh

Hoy Tod泰式香煎蠔餅🦪

越式軟殼蟹米紙卷🦀
1碟有4件,有成個拳頭咁大,點埋佢嗰醬簡直超晒班

Phad Thai 泰式蝦炒河粉🦐
食落去唔會覺得好油膩,濕度啱啱好,啲蝦仲好鮮

去澳南探朋友,朋友介紹咗佢樓下一間泰國菜餐廳,佢話坐得好舒服,又啱傾偈,好chill🍂🍂🍂落到去見到好多間餐廳都可以坐戶外,對住海旁,好清靜,播著音樂,環境真係十分好👍🏼介紹返餐廳食物先😋😋辛口啤酒🍻做緊優惠,$78兩杯,大大杯👍🏼泰式柚子鮮蝦沙律 $78每次去食泰國菜必點,呢個價錢相對都比較平,食落去酸酸甜甜,仲有少少羅勒葉調味,好泰國feel🤣馬拉盞通菜$78通菜份量都幾多,炒得好入味好有鑊氣,又唔會好辣😋👍🏼印度奶油雞$128 配 烤餅$28先講講個奶油雞,唔好睇佢個碗好似好細,但其實雞件份量都幾多。而且好香奶油味,又有咖喱味,又唔會好辣,真係好好食同好特別。再配埋烤餅,烤餅叫咗蒜蓉味,大約一塊可以分四件,拎嚟配咖喱汁,絕配😋👍🏼串燒 (只有牛肉和雞肉) $118(6串)串燒燒得唔錯,肉質唔會燒到太乾,而且都好大舊🤣好夠飽🤣配埋佢嘅沙嗲汁醬,好好食👍🏼兩個人,埋單一共5百幾元,性價比都幾高👍🏼總體環境,服務態度,食物質素,都係高水準👍🏼

介紹返餐廳食物先😋😋
辛口啤酒🍻做緊優惠,$78兩杯,大大杯👍🏼
泰式柚子鮮蝦沙律 $78

馬拉盞通菜$78

通菜份量都幾多,炒得好入味好有鑊氣,又唔會好辣😋👍🏼

印度奶油雞$128 配 烤餅$28

串燒 (只有牛肉和雞肉) $118(6串)

兩個人,埋單一共5百幾元,性價比都幾高👍🏼
總體環境,服務態度,食物質素,都係高水準👍🏼
2021-10-04
  • 泰式柚子鮮蝦沙律
2021-10-04 14 浏览
🖤Chilli Lime (將軍澳)🤍將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G07號舖收工試咗喺將軍澳嘅呢間餐廳,餐廳主打泰越印菜,一入到waiter即刻介紹佢哋嘅招牌菜,款款都好吸引!泰式柚子鮮蝦沙律🥗 $78大大碟嘅柚子沙律,配埋炸蒜同埋香蔥甜甜酸酸非常開胃,大蝦爽口有鮮味,加埋少少甜甜酸酸嘅冬陰公汁好夾!🍤越式軟殼蟹紙米卷🦀 $108非常啱打卡用既精美米卷🤍入邊除咗軟殼蟹,仲有青瓜,紅蘿蔔,生菜同埋牛油果,啖啖爽脆清甜🥕🥒🥬🥑畫龍點睛係個wasabi蟹子沙律醬,令成個米卷感覺冇咁乾泰式鮮蝦金邊粉🍲 $138份量非常之多而且夠鑊氣,我哋兩個人食完真係夠晒飽肚🤣金邊粉炒得唔算油,配料都好多泰式香煎蠔餅🥘 $158蠔餅用鐵板奉上,上枱熱辣辣😆蠔仔算大粒厚肉,而且都好香蠔味,整體望落去好似好厚,其實係個底墊左好多芽菜~加埋泰式辣醬夠晒惹味🌶

🖤Chilli Lime (將軍澳)

泰式柚子鮮蝦沙律🥗 $78

越式軟殼蟹紙米卷🦀 $108

泰式鮮蝦金邊粉🍲 $138

泰式香煎蠔餅🥘 $158

2021-10-04
TKO不再是美食的沙漠, 但偏偏少見印度餐廳. 按自己在TKO的行動路線計算, 真係未遇過囉!    看到有食評推介TKO海邊有印度菜, 就帶小米到此, 看看是否<真-印度>!  早早7點來到, 晚市初啟, 加上是平日, 客人不多, 職員安排在4人枱就座. 爽! 餐牌裡有多款東南亞美食, 但我倆目標是印度菜系, 所以很快就決定好菜餚.         DOSA 印度煎餅     自己常常光顧印度餐廳, 知道DOSA的規格. 那薄薄一塊圓筒形的傳統印度美食, 對我來講只夠<攝牙隙>, 所以只會當作小食. 視覺: 這份DOSA濶度約40CM, 表面顏色偏白又平均&統一, 没有啡色環狀紋理.  因為DOSA在加熱期間没有打圈圈, 而且加熱時間不足, 過多水份而塌下來, 做不到脆身又堅挺.  沾醬配料有SAMBAR燉蔬菜, 薄荷醬, 辣椒醬, 卻不見椰子醬. 細看薄荷醬杰撻撻, 有細碎的纖維, 還有粒粒小黑子. 原來椰子醬早已跟薄荷醬混在一起了!  要出動五指山來享用DOSA吧! 自己以純熟的手法就可以單手撕出一小角DOSA, 再沾上辣椒醬及椰子薄荷混醬了! 只
TKO不再是美食的沙漠, 但偏偏少見印度餐廳.
按自己在TKO的行動路線計算, 真係未遇過囉!
DOSA 印度煎餅
自己常常光顧印度餐廳, 知道DOSA的規格.

視覺:
DOSA
細看薄荷醬杰撻撻, 有細碎的纖維, 還有粒粒小黑子.
DOSA
只是自己想要更多的椰子醬囉!
間中來一口SAMBAR做中和.
DOSA有微微的酸味, 有IDLY的影子.
誰叫DOSA是用米和豆粉溝出來的煎餅呢!
PULAO RICE
PULAO RICE 印度黃飯
 餐牌裡有BIRYANI炒飯和PULAO RICE.
自己想要減少攝入油份, 所以選擇了PULAO RICE.
PULAO RICE是把香料跟生勾勾的BASMATI一起煮熟, 所以油份較少.
除了喜歡其鬆化又清爽的口感, PULAO RICE還有其他用途.
NAAN
NAAN PLAIN
食印度咖哩當然要配NAAN. 我倆比較喜歡原味NAAN, 保證不會影響到咖哩, 喧賓奪主.
LAMB ROGAN JOSH 傳統咖哩羊肉
小米堅持要食咖哩羊肉, 所以點這款.
份量比想像中大盤.
其實金屬盤裡的羊肉只是配角, 咖哩汁才是我的目標.
LAMB ROGAN JOSH 傳統咖哩羊肉
濃稠的咖哩汁有蕃茄有洋蔥YOGURT和多種香料,  自己在家肯定煮不出這款帶酸的咖哩呢!
羊肉已成粒粒, 自己喜歡把羊肉壓碎, 變成絲絲纖維, 方便吸附更多的咖哩汁, 同時也方便咀嚼.
LAMB ROGAN JOSH 傳統咖哩羊肉
舀出一匙放在碟子裡, 配原味NAAN一流.
可是碟子上還有咖哩汁, 為了不浪費, 就以PULAO RICE吸附著咖哩,
輕輕一抺, 就可以令碟子變得乾乾淨淨了!
相信餐廳洗碗職員會歡迎這種食用方法.
假如肚子有更多空間, 一定會點MANGO LASSI & MASALA TEA.
PULAO RICE
NAAN
1K
2021-09-30 23 浏览
今日天氣好熱,令我諗起泰國🇹🇭火辣辣的菜式。呢間餐廳更設有户外,有熱帶雨林嘅feel,想扮下自己去左泰國渡假,不妨可以試吓邊打卡邊食個lunch!今日提供左套餐A🎖呢個餐好抵食,包括前菜、主菜、飲料,加多$48仲有一款甜品。主菜係烤玉米鮮蝦沙律🥗玉米經過燒烤後,變得爽脆, 配上泰式酸辣醬,非常滋味又刺激味蕾!泰式濕炒海鮮河粉🦐估唔到咁多海鮮和蔬菜:青口、大蝦、魷魚、蘑菇、芥蘭、西蘭花、椰菜花、紅蘿蔔….數之不盡的配菜!醬汁加入咗面試同埋黑胡椒,幾惹味。口感濕潤,比一般湯河粉醬汁會更加濃郁!🥭芒果糯米飯有三球糯米飯, 仲要係唔同顏色:白色、薰衣草紫、深紫色,打卡一流!💟旁邊仲有兩大塊芒果肉,點一點椰汁🥥,討人喜愛!我自己想試多一款甜品,仲叫咗Roti Banana ~印度薄餅夾住甜甜的香蕉和煉奶,抵受唔到誘惑🥲🥲🥲呢間泰國菜做得好出色,賣相不錯👌🏻食物質素都好好👍🏻

泰式濕炒海鮮河粉🦐
郁!

呢間泰國菜做得好出色,賣相不錯👌🏻食物質素都好好👍🏻
2021-09-30 30 浏览
將軍澳海旁開咗好多唔同類型嘅餐廳🍴,食得多中餐,都想試吓啲充滿特色嘅東南亞菜,所以特登嚟咗呢間馬來西亞餐廳😍。雖然餐廳標榜自己係馬來西亞菜為主,不過其實裏面都仲有泰菜同印度菜,啱晒三心兩意嘅你哋🔥。Enjoy the Chilli TIME🤤‼️.📍泰式咖喱羊腿($178)Lamb Shank Massaman咖喱蕃茄味比較重🍅,一啲都唔辣。但感覺冇平嘢食嘅印度咖喱味道咁濃厚,比想像中平淡,有啲失望😔。咖喱落咗薯仔🥔、 紅蘿蔔🥕、車厘茄同洋蔥🧅做配料。羊腿真係好大件🐏,羊味唔算重,用上慢煮方法烹調基本上已經骨肉分離又夠腍,強烈建議換咗個咖喱底🥘相信成個菜式會更好食。.📍蒜蓉烤餅($28)Garlic Naan 同平日食開嘅口感好唔同,比平日嘅薄身,多氣泡空氣感重,一共有3大塊,分量夠晒多,不過蒜蓉味唔重🧄,都係鍾意食平日厚身嘅Naan多啲🙈。.Menu
泰式咖喱羊腿 Lamb Shank Massaman
📍泰式咖喱羊腿($178)
Lamb Shank Massaman
蒜蓉烤餅 Garlic Naan
📍蒜蓉烤餅($28)
Garlic Naan
Menu
2021-09-29
成日去海旁食西餐都會見到呢間東南亞餐廳,今次終於走入去試一試。氣氛同裝修都唔錯,座位坐得都幾舒服。細睇先知原來餐廳提供fusion東南亞菜,有泰式🇹🇭、馬來西亞🇲🇾,仲有印度菜🇮🇳,真係一次過可以滿足多個要求。.📍串燒沙嗲($118)Sate Ruam Mit一碟6件可以揀雞/牛或者係Mix🍢,無論係雞肉定係牛肉都好大件,每一串都好重秤好墜手😍。牛肉燒得啱啱好熟唔會好韌,加上少少脂肪位食落好香口🐃。雞肉就全部都係大大件嘅雞腿🍗,有獨特嘅香料味🌿醃得非常入味。肉質嫰滑又juicy,點埋旁邊嘅沙嗲醬就更加好食💛🤟🏻。.📍泰式蝦炒河粉($138)Phad Thai草根覺得炒泰粉做得好一定要帶明顯酸味,呢度嘅味道都算唔錯仲帶少少辣味。金邊粉口感煙韌,而且份量非常多,可以分到2大碟。最正係落咗5隻大蝦做配料🦐,爽口又有鮮味,配上花生粒🥜、蛋絲🐣、芽菜同香蔥味道唔錯。

📍串燒沙嗲($118)
Sate Ruam Mit

📍泰式蝦炒河粉($138)
Phad Thai

2021-09-28 16 浏览
終於去了東南亞旅行!Just kidding 容易滿足的我,吃餐美食,就像是去了旅行。人生想要快樂,真的好簡單。將軍澳這一區的海濱餐廳,真的很適合約會,環境超級棒,裝修都各有特色。主要是東西好吃😋又有品味。吃完飯,還可以海邊散步,吹吹海風,簡直就是perfect 🥰 今天這間東南亞餐廳,集結了我最愛❤的所有菜式,看來之前好不容易瘦的一點點,又要長回去了。人生不易,吃飽才能有力氣减肥。 Grilled squid salad 🥗  98超級新鮮的口感,酸酸甜甜中還有小米辣,後勁很足,辣到刺激快感,可以嘗試一下。魷魚和蝦都很多,還有喜歡的小番茄。 Pho Beef Noodles 🍜 128生牛肉河粉,湯很清淡且鮮美,適合我的口感,把小青檸檬🍋擠出汁,澆上去,又多了一層滋味。瞬間開啟了度假風。 周二給自己放個假,人生可以很美好。Chilli Lime將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place地下G07號舖
終於去了東南亞旅行!

Just kidding

Grilled squid salad 🥗  98

Pho Beef Noodles 🍜 128

周二給自己放個假,人生可以很美好。

Chilli Lime
2K
午飯時間同朋友一齊, 經過呢度,見到裏邊企企理理,食東南亞菜🇸🇬🇲🇾🇹🇭🇮🇩🇻🇳🇮🇳,似乎幾啱我哋呢日嘅胃口,咁大家都唔反對,就決定入去開餐😆呢度有午市套餐,可以揀一個前菜、一個主菜、咖啡或茶,咁我哋揀咗 $108嘅「牛油雞咖喱配黃飯和烤餅」同埋 $118嘅「泰式濕炒海鮮河粉」,前菜就要「烤玉米鮮蝦沙律🥗」同「酸辣炸魚湯」,全部 share 嚟食😆-「烤玉米鮮蝦沙律🥗」簡單新鮮幾好食,仲有四隻蝦仁🍤-「酸辣炸魚湯」又酸又辣好開胃😋-「牛油雞咖喱配黃飯和烤餅」竟然有四塊 naan 同埋 一碗印度🇮🇳 long grain rice,份量好多,沾咖喱汁幾好食,仲食得好飽😆-「泰式濕炒海鮮河粉」濕濕哋又炒得幾香口,好容易入口;海鮮有蝦仁🍤、魷魚🦑、青口,仲加咗一啲蔬菜🥬跟餐加 $25轉咗杯「泰式熱奶茶☕️」,熱辣辣兼幾滑😋

-「烤玉米鮮蝦沙律🥗」簡單新鮮幾好食,仲有四隻蝦仁🍤
-「酸辣炸魚湯」又酸又辣好開胃😋

跟餐加 $25轉咗杯「泰式熱奶茶☕️」,熱辣辣兼幾滑😋
2021-09-20
2021-08-31 123 浏览
一間好有特色嘅餐廳,餐牌種類非常多元化!叫咗一個好香脆嘅高塔脆餅!非常香口,而且煎得啱啱好!仲有香炸蟹肉粟米餅!喺出面其他餐廳冇食過呢個菜式!都係非常好食吸引的!而且炸得啱啱好,仲係食到好香嘅蟹肉味!
一間好有特色嘅餐廳,餐牌種類非常多元化!
叫咗一個好香脆嘅高塔脆餅!非常香口,而且煎得啱啱好!
2021-08-14 284 浏览
🏖🌴餐廳附近是將軍澳海濱長廊,是假日的好去處,可以踩單車又可以欣賞風景。餐廳主打東南亞菜,裝潢充滿異國風情,木裝修配咕𠱸,牆上有各式色彩繽紛掛畫,又有吧枱,半露天高枱及戶外區,園林風再配上海景,好relax,有旅行度假feel菜式多樣,有印度菜、泰國菜&越南菜,有d選擇困難症上身🤣*泰式柚子鮮蝦沙律🥗$78,極多柚子,蝦又彈牙👍*🥒🥑越式素菜牛油果米紙卷$78,消清地,蔬菜好新鮮😎*🍢串燒沙嗲$118, 牛&雞各3串,肉厚juicy,沙嗲醬足料但不膩🍖*牛油雞咖喱👳🏾$128: 咖喱汁香濃帶椰香,雞好滑,正🥰*👳🏽‍♂️印度原味薄餅$28:煙靱點咖喱一流*🍓 🍹strawberry smoothie$52:以小紙傘裝飾,有d懷舊feel*Strawberry delight 🍸$68:賣相吸引,飲落唔太甜,士多啤梨味真加淡淡青檸味👍

菜式多樣,有印度菜、泰國菜&越南菜,有d選擇困難症上身🤣

*泰式柚子鮮蝦沙律🥗$78,極多柚子,蝦又彈牙👍

*🥒🥑越式素菜牛油果米紙卷$78,消清地,蔬菜好新鮮😎

*牛油雞咖喱👳🏾$128: 咖喱汁香濃帶椰香,雞好滑,正🥰
*👳🏽‍♂️印度原味薄餅$28:煙靱點咖喱一流

2021-08-07 404 浏览
疫情期間少左出外,難免懷念以前外國英文點餐的日子。餐廳大部分職員都似東南亞的朋友,當用了英文點餐後,最後佢用流利中文問我「加唔加個椰青飲?」哈哈讓我哭笑不得。環境開揚,儘管大門長開,室內也不會感到很炎熱,當然秋風送爽的時候,坐戶外更加寫意。菜色方面多種類,有咖喱,海鮮,叻沙,當然唔少得菠蘿炒飯同埋印尼炒飯。咖喱奶油雞份量雖然很少,但三個人食,加上薄餅非常野味。另外串燒非常新鮮,牛肉非常多汁。最令人期待嘅係椰子蝦,哈的外型非常大隻好比波士頓龍蝦,而且非常新鮮,彈牙有海鮮味。而且最後我哋都發明左個新嘅食法,將椰青嘅嘢肉加上椰子蝦嘅汁,都別有一番風味

• 椰子蝦
呢間餐廳有印度菜,越南菜,泰國菜等等成個東南亞係齊到咁濟🤤而且仲有個classy嘅bar corner,坐户外位,嗌杯cocktail chill下都仲得🍸泰式柚子鮮蝦沙律$78🦐無諗過呢個沙律入面嘅蝦係咁有鮮味,仲有彈性架!柚子一啲都唔苦澀,好surprised😳串燒沙嗲(雞/牛)$118/6串🍢雞同牛都燒得好香,咬落超級厚肉,醃得好入味,係久違比較高質嘅沙嗲串燒🤤但個醬汁可以落多些少花生🥜牛油雞咖哩$128🍗好多時食到嘅牛油雞都係比較酸,但呢個係好正宗,味道調教得好好,而且啲雞仲係好tender,份量又多,又大舊,啖啖肉😋印式黑紅豆燴咖哩$92🥘食落啖啖豆蓉,幾香,無想像中咁慣,味道濃而不鹹,而且無肉,素食者都岩食🥰烤餅(正宗/牛油/蒜蓉)$28/3大塊🫓牛油個個好香,蒜蓉個個就唔夠蒜香,正宗無試😛Mango Lassi$52🥭芒果味唔夠重,so sad😭

泰式柚子鮮蝦沙律$78🦐

串燒沙嗲(雞/牛)$118/6串🍢

牛油雞咖哩$128🍗

印式黑紅豆燴咖哩$92🥘

烤餅(正宗/牛油/蒜蓉)$28/3大塊🫓
牛油個個好香,蒜蓉個個就唔夠蒜香,正宗無試😛

Mango Lassi$52🥭
芒果味唔夠重,so sad😭
  • 泰式柚子鮮蝦沙律
  • 沙嗲串燒
  • 牛油雞
  • 牛油烤餅
2021-07-18 299 浏览
Once I stepped inside, I felt a very endearing atmosphere welcoming me to this fine establishment. what immediately caught my eye was a waiter called singh baljob, his thick frame glasses and well-trimmed beard accompanying his warm smile made me feel like a greatly valued customer. when the food came to my table, Baljob sensually described the dish and the ingredients within, letting me know exactly what I was going to get, it tasted pretty good tho not gonna lie, good service.
2021-07-07 428 浏览
𝙏𝙨𝙚𝙪𝙣𝙜 𝙆𝙬𝙖𝙣 𝙊 / 𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡𝙞 𝙇𝙞𝙢𝙚Chilli Lime 係間主打東南亞菜嘅餐廳 仲提供室內同室外座位👍🏻 如果天氣冇咁熱 喺室外位置邊食嘢邊吹住海風都係一個唔錯嘅選擇☺️ .$78 泰式柚子鮮蝦沙律鮮蝦爽脆鮮甜 而柚子酸甜亦帶有少少苦澀味 加埋魚露 炸蒜 洋蔥 花生碎 同香蔥一齊 有好多種味道 (有齊曬甜 酸 苦 鹹😂) 小編唔係好食得慣😂 但朋友就覺得好開胃 幾特別😋.$228 燒大蝦配泰式酸辣汁 兩隻大蝦係即叫即燒嘅 所以我哋都等咗半個鐘😂 大蝦多肉偏鹹 燒完之後 炭燒味好重而且有啲乾 我哋建議大家點埋酸辣汁一齊食🌶.$108 香炸蟹肉粟米餅粟米好甜又多 雖然蟹肉比較少 但有嗰陣淡淡嘅香味 另外粟米餅炸得好脆👍🏻 仲可以點甜酸醬 小編同朋友都覺得好食🤤.$58 高塔脆餅圓筒形嘅高塔脆餅裡面有煉奶同椰絲 甜甜地 加埋花生碎 成個口感即刻豐富咗👍🏻 不過大家記得要趁熱食 因為擺耐咗會變淋😣!
𝙏𝙨𝙚𝙪𝙣𝙜 𝙆𝙬𝙖𝙣 𝙊 / 𝘾𝙝𝙞𝙡𝙡𝙞 𝙇𝙞𝙢𝙚

$78 泰式柚子鮮蝦沙律