2019-11-23 103 浏览
之前見好長龍都一路無試。今日早左收工,無人就順便試試,睇下五星大酒店都賣既究竟有幾巴閉?其實我都去過新加坡幾次,我地最鐘龍意去新加坡最出名最好味就係個d熟食市場。印尼炒飯炒貴叼珍寶大蝦喇沙面呢間過江龍插旗於尖沙咀最新商場,當然價格就嘭嘭聲啦。其實野食好正常,街邊貨飾,放在靚碟,靚裝飾就貴幾倍!喇沙係好濃好杰好多料既,大蝦超大隻,最正係油豆腐吸曬味道。另外炒面炒飯就好簡單,度度都食到。 I would say it doesnt worth to wait in the queue for so long, u can find these flavours easily in other restaurants, food is okay but not a WOW!
之前見好長龍都一路無試。

印尼炒飯

炒貴叼

珍寶大蝦喇沙面
呢間過江龍插旗於尖沙咀最新商場,當然價格就嘭嘭聲啦。
其實野食好正常,街邊貨飾,放在靚碟,靚裝飾就貴幾倍!
喇沙係好濃好杰好多料既,大蝦超大隻,最正係油豆腐吸曬味道。
另外炒面炒飯就好簡單,度度都食到。

2019-11-21
2019-11-22 87 浏览
好幾年前响新加坡文華食過呢間海南雞飯。估唔到佢會嚟香港開。於是慕名而來試下香港分店。Weekend 中午人龍都好長,要排成八、九個字。先講海南雞飯,正路雞油飯,雞肉都幾嫩同滑。有齊三種醬同薑蓉。炒貴刁呢,份量唔大,好精緻咁,不過兩隻蝦都幾大,同炒得幾好味。最邪惡係鹹蛋黃雞翼,或揀辣同唔辣。由於同枱有人唔食辣,所以走辣。食落口,嗰陣鹹蛋黃味真係好重口,好香口。我估如果係辣會好食啲,肉質都保持到唔會話乾。總括嚟嚟講,係唔錯嘅。

總括嚟嚟講,係唔錯嘅。

2019-11-15 104 浏览
終於有時間去試呢間來自新加坡嘅過江龍,海南雞全部去晒骨,雞味唔算濃但勝在肉質軟熟連雞胸肉都唔嚡。一路食一路輪流點3款醬汁,我覺得豉油做得最出色,有醬油果種香濃又唔會死鹹。個湯味道都唔錯,豆腐超軟滑,油飯入口散發微微油香,水份比例剛剛好,唔會太乾或者太濕,真係幾高質。跟餐杯錫蘭奶茶還好,雖然茶味比較單薄但係飲落順喉無苦澀,合格👌總括食物質素同埋服務都值$140,難怪weekday 午飯時間都要等位
終於試了有新加坡「海南雞飯始祖」之稱的Chatterbox!文華海南雞飯($118),無骨海南雞,雞肉嫩滑,配上好普通辣椒醬、好油薑蓉及所謂特製雞飯醬油。不過都算好味嘅!白胡椒肉骨茶配白飯($108),排骨肥瘦適中👍🏻😋,湯頭味道單調,胡椒清淡,如果期望濃郁味道的朋友就不用點這款了😅。招牌椰子雪糕 ($88),以椰子裝載著椰子果肉雪糕,配上紅毛丹、核桃及可可粉,好味😋。這個最正,必點!總括而言,可以一試,不過米芝蓮一星只係新加坡嗰間分店,≠香港分店都值這粒星。

2019-11-12 104 浏览
Wanted to try laksa and hainan chicken as they are one of my favorite food in SG/MY. Lined up for 45mins, the laksa was ok , but coconut taste wasnt too strong. And the hainan chicken is not as tender probably cos they gave us breast instead of thigh. The worst is the dessert we order- Gula melaka! The one i had in MY is not as watery and for sure no fruits on it . All i can say is perhaps this is SG style ! Or maybe fusion it for hk customer.p.s. waitress/waiter need improvement on english na
p.s. waitress/waiter need improvement on english name of the dessert/ dish.
2019-11-11 118 浏览
平時經過都很多人排隊,今晚突然很想吃,就抱著要排隊的心情去,太幸運了!只排了5分鐘就到我們😊😊😊文華海南雞飯$118 (+$10轉雞髀)價格偏高,外面好吃的海南雞飯$60-80已經是套餐包飲料了~還好,肉質很滑但沒有雞味😑雞油飯也沒什麼味,偏淡!鹹蛋黃雞翼$78/6隻很香的鹹蛋味,超級咸,送飯吃也覺得很咸⋯⋯招牌珍寶帶子喇沙面 $158珍寶帶子很大顆,裡面的豆卜也入味,份量算是挺大,喇沙味很濃,不過不失。

文華海南雞飯$118 (+$10轉雞髀)

鹹蛋黃雞翼$78/6隻
很香的鹹蛋味,超級咸,送飯吃也覺得很咸⋯⋯

招牌珍寶帶子喇沙面 $158
招牌珍寶帶子喇沙
特色鹹蛋雞翼
文華海南雞飯
2019-11-09
招牌珍寶帶子喇沙
  • 帶子喇沙
2019-11-10 117 浏览
尖沙咀新商場K11 MUSEA已經開業好一陣子了,來其中一間就是於新加坡文華酒店,以賣海南雞飯享負盛名的以木盤上桌的海南雞飯,光看油潤飽滿的雞肉已經令人充滿期待。自家製的黑醬油、薑蓉和辣椒醬,味道濃郁。呢度的海南雞飯選用走地雞,肉質結實,一點也不柴,嫩滑且雞味濃郁,雞皮也如啫喱般爽滑。而油飯粒粒分明,飯質軟熟,但雞油味不算濃整個飯 說了很多次「好好味」,海南雞飯鮮味的確值得令人再三回味!下次再試其他美食

以木盤上桌的海南雞飯,光看油潤飽滿的雞肉已經令人充滿期待。
海南雞飯

自家製的黑醬油、薑蓉和辣椒醬,味道濃郁。

而油飯粒粒分明,飯質軟熟,但雞油味不算濃

下次再試其他美食
咖哩雞飯
2019-09-30
午餐
海南雞飯
咖哩雞飯
2019-11-06 49 浏览
抱著非常渴望心情去試新開的從星加坡的海南雞飯,油飯失望冇一般的油味!海南雞飯的雞沒有雞味,多全是胸肉!服務很好,環境也是不錯!可惜價錢跟食物有點差別!喇沙也是麻麻地!湯被米線吸乾!
2019-11-04
午餐
2019-11-06 75 浏览
新商場開幕,黎朝聖一下~入面有人稱新加坡「海南雞飯始祖」,但係之前幾次經過排晒長龍,實在等唔到今次平日大約12:00 到達,終於唔使等位,可以直入!!不過其實入咗餐廳,唔夠10分鐘,門口又事排晒長龍⚠️食物:由於大家一致推介「文華海南雞飯」,於是同行嘅四位都叫咗⭕️海南雞飯包一碗中湯及嘢飲海南雞冇骨,而且十分鬆軟,嫰滑油飯香甜,粒粒分明。湯同平時飲嘅雞湯相比,較清甜同行的朋友一致認同好食,不枉始祖稱號⭕️豆漿 豆味較重 ⭕️奶茶 個人覺得有啲淡⭕️咖啡 正宗新加坡味道⚠️環境:舒適優雅,有卡位、吧枱等設計有小朋友餐具、highchair⚠️價錢:Total :$585/4位 午市
新商場開幕,黎朝聖一下~

⚠️食物:
由於大家一致推介「文華海南雞飯」,於是同行嘅四位都叫咗
⭕️海南雞飯
包一碗中湯及嘢飲

海南雞冇骨,而且十分鬆軟,嫰滑
油飯香甜,粒粒分明。湯同平時飲嘅雞湯相比,較清甜
同行的朋友一致認同好食,不枉始祖稱號

⭕️豆漿 豆味較重
⭕️奶茶 個人覺得有啲淡

⭕️咖啡 正宗新加坡味道
⚠️環境:
舒適優雅,有卡位、吧枱等設計
有小朋友餐具、highchair

⚠️價錢:
Total :$585/4位 午市

2019-11-05 83 浏览
尖沙咀新開的商場k11 musea,集合了世界各地很多不同知名的餐廳,其中一間是來自新加坡的Chatterbox,出名食海南雞飯,經常門口都有長長的人龍,上星期五同屋企人中午12點半到,門口已經排了十多人,其中一個是藝人鄭丹瑞,佢離開時我屋企人同佢打招呼,佢豎起手指話好好食。等了大約40分鐘入座,先看餐牌,海南雞飯餐128元,配咖啡或錫蘭奶茶,其他餐普遍都是100多元,價錢不算太貴,還可以接受。叫咗海南雞飯套餐及肉骨茶套餐,落order後十分鐘左右已上菜,很有效率。餐廳的招牌菜是海南雞飯,用的是走地雞,雖然雞沒有想像中好吃,味道偏淡,但完全去骨,亦算嫩滑,油飯也頗出色。屋企人之前喺新加坡食過當地的肉骨茶,好鍾意啲胡椒味,於是叫咗個肉骨茶試試。聞落幾香,但食落胡椒味唔算太重。整體來說,排隊時間無想像中咁耐,餐廳內環境不錯,亦有bar枱,如果一個人想去試試很快就有位,餐廳職員態度也不錯。食完個海南雞飯,沒有想像中令人很驚豔的感覺。如果對海南雞飯情有獨鍾的人可以一試,但我吃過一次後,未必會再去吃了。

海南雞飯套餐

肉骨茶

2019-11-01
2019-11-02 73 浏览
今日放假到K11 Musea 睇戲,買咗票後即到樓下食祈侍已久的過江龍海南雞飯,餐廳門外已有很長人龍,大約排了45分鐘才得以入座,即時叫了一個海南雞飯,炒貴刁,炒蘿蔔糕,椰子雪糕。海南雞飯來了,立刻開餐,但有點失望,飯,湯是暖的,唔熱唔凍,雞肉一般,炒貴刁來了,比起雞飯好點,熱辣辣,味道也不錯,跟着炒蘿蔔糕來了,入口有漂白水味,很失望,投訴給店員聽,她即時取消了,我都沒食慾吃雪糕,也取消了。帶點失望即埋單
2019-11-02 48 浏览
行開尖沙咀想搵嘢食,諗返起之前上網見到K11 Musea有間海南雞飯好出名,所以就同老公二人去食。鋪頭上午11點開門,因為我哋早到嘅緣故,所以排咗一陣就已經有得入去。入到去嗌咗三樣嘢:1/ 文華海南雞飯、2/ 帶子喇沙米線 、3/ 鹹蛋黃雞翼。等左冇幾耐,海南雞飯就已經到咗,雖然份量對於我老公嚟講唔算多,但係海南雞肉質鮮嫩,皮同脂肪比例啱啱好,係最值得推介。至於帶子喇沙米線,帶子好大粒,湯味道還可以,同一般出邊食到嘅喇沙差唔多,唔算好大驚喜,但價錢就貴過文華海南雞飯。最後試埋鹹蛋黃雞翼,食落去係幾得意幾好食嘅,如果鍾意鹹蛋黃系列食物嘅話應該都鍾意食,味道都唔算太膩,未試過嘅話都可以一試。餐廳內環境都幾舒適,不過可能我坐走廊側邊嘅緣故,待應行來行去嘅時候間唔中會撞到我隻手,落單時大致上都好有禮貌。至於價錢方面,最後埋單兩個人大概$360左右,午餐來講算貴左少少,性價比來說最推薦文華海南雞飯

2019-11-02
2019-11-02 101 浏览
收工之後同朋友嚟到朝聖。chatterbox 響星加坡好出名好好食。唔知係咪因為星期五呢都幾多人,我哋都等左1小時15分鐘😱好耐 我哋叫咗一份鹹蛋黃雞翼,珍寶帶子喇沙,海南雞飯,同兩杯美祿恐龍。鹹蛋黃雞翼,大家都認為係今晚最特別同好味嘅。海南雞飯包咗個湯,雞份量都唔少有,幾好食只可惜雞唔夠新鮮。個湯就一般招牌珍寶帶子喇沙😬😬個湯底好濃杰,記得上枱就要食啦如果唔係個面會發脹變得冇咁好食 。個帶子係幾大粒!不過唔算太新鮮未來可能都唔錯嘅朱古力粉係唔太多,如果濃啲就好啦

鹹蛋黃雞翼,大家都認為係今晚最特別同好味嘅。

變得冇咁好食 。個帶子係幾大粒!不過唔算太新鮮

未來可能都唔錯嘅朱古力粉係唔太多,如果濃啲就好啦
  • 海南雞飯
  • 特色咸蛋雞翼
  • 帶子喇沙
  • 椰子雪糕
2019-10-31 73 浏览
[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻“文華海南雞飯”係佢哋嘅招牌菜但係好失望, 加錢轉咗起曬骨嘅雞脾肉夠嫩滑但冇味;相反“招牌大蝦喇沙”有驚喜, 足料又好食! 首先湯底冇得輸,未食已經聞到好香叻沙, 飲落超濃郁, 尤其香甜嘅椰奶味, 仲配咗4款料,樣樣都有3件,好豐富!小食-“黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕”味道係唔錯,但係蘿蔔糕就散曬口感差啲, “特色咸蛋雞翼”應該係一早炸定,上到嚟係常溫同偏鹹;估唔到係2款甜品-“椰子雪糕”&“豆爽配油條”都幾高質,特別係後者係自家製,同雪糕有椰肉,口感一流.🔻🍽 Chatterbox Café📌 地址: 尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforsingaporean #tummysreadyforsoutheastasian
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
🔻
🍽 Chatterbox Café
2019-10-27 54 浏览
今天是周六,和两个朋友去K11 Musea,午餐时选择了这家门口有排队的餐厅尝新。点了四个菜,招牌文华海南鸡饭,招牌大虾喇沙,特色咸蛋黄鸡翅,鱼饼。本来想尝试萝卜糕但朋友不吃,遂作罢。招牌文华海南鸡饭不负众望,鸡的品质和味道都不错,就是三个人share的话感觉分量不够,意犹未尽,所以我们加了个鱼饼。大虾喇沙的汤底不错,挺香的,三只大虾,还有鱼片头和豆卜,料还算丰富,不过从性价比考虑大家也可以考虑鸡肉喇沙,便宜几十块钱。特色咸蛋黄鸡翅有6只,感觉比较特色,不是炸的特别夸张的那种,裹着的蛋黄比较薄身但是味道足够。鱼饼上的是两片薄薄的鱼饼,形状外形跟平常完全不一样。味道还可以吧,不是很特别。今天店里电脑系统坏了,所以等候时间有点长,但总体味道不错,可以回头再来。

• 文华海南鸡饭
  • 特色咸蛋鸡翼