2020-06-09 602 浏览
經過幾次都排哂長龍, 又冇得預早訂位, 只可能排隊walk-in, 講到好勁咁, 所以就專登約朋友早少少出黎排隊試下.餐廳未落完場就開始要排, 我地4:00 排食"晚餐", 好彩我地都算早, 排到第一輪, 4:50 入坐文華海南雞飯 $118招牌大蝦喇沙 $158食物真係一般, 根本唔值得頂咁樣排隊.

文華海南雞飯 $118
招牌大蝦喇沙 $158

食物真係一般, 根本唔值得頂咁樣排隊.
招牌大蝦喇沙
2019-09-28
2020-06-08 269 浏览
成日行過都見到好多人排隊⋯⋯聽講個海南雞飯係文華黎架喎⋯⋯我叫左個海南雞飯⋯朋友叫左蝦喇沙⋯⋯我好欣賞佢係油飯⋯唔係油飯就真係唔正宗啦!仲有一樣都好重要嘅三隻醬:老抽,辣醬同埋薑容⋯⋯正宗海南雞唔係熱嘅⋯佢做到!有時有啲薑容有陣味⋯好似好唔新鮮咁⋯不過呢間就無⋯我點曬佢咁多隻醬⋯另外仲有個雞湯😋😋 食兩啖飯飲啖熱辣辣雞湯😌好享受!另外個蝦喇沙⋯湯底就最重要⋯好夠濃郁😋😋 隻蝦都好夠大隻🙃🙂 我一定會再黎⋯下次可以試埋佢個咸蛋黃大蝦🍤
下次可以試埋佢個咸蛋黃大蝦🍤
Having opened their doors at Mandarin Orchard Singapore since 1971, Chatterbox Cafe is considered to be the ancestor of Hainanese chicken rice As the restaurant was quite empty when we had dinner, the legendary mandarin chicken rice arrived quite fast. The portion was quite generous, but I guess that’s why they are charging over $100 (probably the priciest I have ever had)The boiled boneless chicken was quite lean yet tender, which went well with the fragrant rice and refreshing sides of lettuce
Mandarin Chicken Rice

The boiled boneless chicken was quite lean yet tender, which went well with the fragrant rice and refreshing sides of lettuce, cucumber and cherry tomato. Being a picky eater, I only dipped the dark soy sauce (you can’t go wrong with that), so I didn’t touch the homemade chilli nor the ginger.

However, the real highlight was the chicken soup, which kind of reminded me of miso soup with the dried scallions and tofu. Definitely worth-trying once, but not sure if it’s value for money.
2020-01-20
2020-05-27 406 浏览
#朋友係要見嘅 #特別你生日#出來午餐今日在 K11 musea #ChatterboxCafe 同Clara 食生日lunch, 佢出名係 #海南雞飯,但朋友話一般,我地無叫set lunch, 今日Clara 食低碳,咁你地叫菜丶叫肉啦!#參巴辣椒炒豆角 好惹味,軟硬度適中,有飯🍚更好#馬來特色炸豆腐 炸得來,好新鮮,豆腐仍補留豆味#雞肉沙嗲 份量少,外面半份到,但雞肉燒得juicy.... 個沙嗲汁無得頂,外面只有花生味,呢個汁只有淡淡花生味,層次複雜!用來KO d 配菜,洋葱丶青瓜一流👍#馬來西亞香煎辣魚餅,塊魚餅好薄,味道好馬拉😆 但質地太軟。佢有4塊白方包跟住,大細又唔啱,唔知点點食,好難搞😖#豆漿涼粉 雖然係朋友飲,但我feel 到好飲啦....埋單 $3xx, 合理。。。
#朋友係要見嘅 #特別你生日
#出來午餐

#參巴辣椒炒豆角 好惹味,軟硬度適中,有飯🍚更好

#馬來特色炸豆腐 炸得來,好新鮮,豆腐仍補留豆味

#豆漿涼粉 雖然係朋友飲,但我feel 到好飲啦....

埋單 $3xx, 合理。。。
性價比高嘅Chatterbox Cafe,除左聞名嘅文華海南雞飯🐔118蚊(我覺得個飯好食過D雞,海南雞唔夠嫰滑,但整體尚算不錯),海鮮炒貴刁98蚊都好有水準。最有驚喜係個鹹蛋黃雞翼78蚊6隻(可以叫佢走辣)同埋個星洲彩色刨冰🍧58蚊,價錢唔貴又整得好好食,適合一家大細享用,下次唻尖沙咀K11 Musea,都會繼續幫襯。😘
海鮮炒貴刁
鹹蛋黃雞翼
星洲彩色刨冰
海鮮炒貴刁
鹹蛋黃雞翼
星洲彩色刨冰
2020-05-24 398 浏览
因為優惠卷的關係前陣子都同友人到過k11musea不同餐廳試菜今次試下新加坡菜 最近一次旅行就係新加坡 所以好掛住當地既地道菜 充滿期待!我同友人每人叫左一碗喇沙 一個雞翼同一個甜品 味道老實說係失望既 可能我期望太高 當中最好味既係個甜品 但一間新加坡餐廳最好食既竟然係甜品真係令人失望 正價的話都差唔多食左500個大洋 午餐黎講真係好唔值 不論食物 同服務都未如理想 我知道一間餐廳最重要既係名聲同口碑 我素來不喜歡食差評 因為係香港要開成一間餐廳係好難 要經營一間餐廳更難 所以我係懷住希望餐廳可以改善既心態去寫呢篇食評 食物質素 雖然我同友人叫左唔同口味既喇沙 但出品一樣令人失望 湯底淡而無味 香味同辣味都無 於是叫左辣醬 希望挽救呢碗面 可惜都未如理想 職員俾左很少份量的辣醬 於是再多叫一碟 但職員對自家的辣醬知識不足 第2碟是森巴醬同第一碟的不同 黃金雞翼係炸既 炸到非常乾水 食左一啖 已經無食到 友人因為唔想浪費於是都食左 甜品係唯一樣好食既 盛器過份細小 希望盛器以下可以加隻碟 食既時侯唔需要太論盡服務方面 友人說座位很冷 於是要求熱水 可惜熱水只有一小杯 更不會主動續杯 這

服務方面 友人說座位很冷 於是要求熱水 可惜熱水只有一小杯 更不會主動續杯 這是因為希望人客點飲品很小家的做法 價錢同服務質素不成正比

喇沙
黃金雞翼
好立克沙冰
好立克沙冰
2020-05-23 233 浏览
疫情漸過當然是和朋友聚會的機會, 今晚選擇了位於K11 Musea 馳名的Chatterbox Cafe, 希望能在K11久違地好好逛街。 1971 年創辦的Chatterbox Cafe不愧是人氣過江龍,開業已經一段時間但還是人氣鼎盛,看來疫情對它沒太大影響。眼見人龍不短,便決定外帶回去慢慢同朋友一起吃,待社會安定時再次前來堂食。由於是外帶離開,決定一嚐全隻文華海南雞,最近還有優惠,一整隻只要$238。外賣當然比較快,由職員量度體溫、下單付款、外賣離開不用二十分鐘,很想吃又要保持社交距離而且不想大排長龍的話,可以嘗試外賣回家加餸😂回家一打開發現份量超多而且賣相不錯,職員提供充足醬汁,香油薑蓉,甜味黑豉油和星州辣椒醬各兩份。而雞肉都除去所有骨頭沒,切成一致的大小。食落味道有點偏淡但嫩滑可口,配以不同醬汁各有風味,絕對值得再幫襯。店內環境優美,希望待香港再次繁榮時去店內嚐試其他特色菜和小食

2020-05-22
外卖自取
文華海南雞飯
又到一星期出街一次搵食既時候👫🏻..今次去左尖沙咀新商場🍽 舖頭少人行 但餐廳都唔少人喎😲~ ..呢間餐廳chatterbox cafe主打新加坡菜~係好地道既味道! 今次我地推介佢既甜品😝招牌椰子雪糕🥥🍨($98)呢個甜品好特別 係冰鎮住一隻細椰子 🥥椰子入面裝住vanilla雪糕架🍦雪糕中間仲要混合左粒粒椰子肉!!食完之後仲要可以依埋個椰子既肉🥥好好食呀 係貴D~但都值得一試😝文華海南雞飯🐔🍚($128 )+$10 就係雞腿肉🍗 咁我地就加左十蚊食🍗啦~其實都幾滑幾香 食得雞腿就當然唔鞋 但d雞皮就唔算薄🤫 食晒d皮好似有d肥🤣🤣但係照食晒 d油飯唔夠油 偏淡 分量係偏小🍚 話咁快就食晒lu 辣醬幾香辣🌶 點完將雞肉味昇華左😆btw見大部分人都會加10蚊轉雞腿肉 好懷疑係咪間餐廳唔加錢都係得雞腿呢😏🤣
又到一星期出街一次搵食既時候👫🏻

招牌椰子雪糕🥥🍨($98)

文華海南雞飯🐔🍚($128 )
+$10 就係雞腿肉🍗 咁我地就加左十蚊食🍗啦~

• 文華海南雞飯
  • 招牌椰子雪糕
2020-05-11 409 浏览
之前食過2次天天海南雞飯老公話chatterbox都係一定要試的於是今日去開尖沙咀就嚟試吓佢裝修嚟講都幾四正唔知會以為呢間嘢係for high tea😂初頭以為價錢偏貴因為喺新加坡佢係開喺文華酒店入面點知一開個餐牌又幾宜人喎反而天天我就覺得有啲貴🙈叫完嘢食上菜速度奇快不過温度都keep到抵讚首先當然要講吓個海南雞飯個雞係非常滑!不過雞味同入味度都唔夠天天咁出色油飯亦不是太油飯粒偏爽身老公話chatterbox係行elegant路線😂天天係行粗獷路線我覺得呢個形容同比較好恰當🤣仲叫咗個大帶子喇沙喇沙好夠熱個湯底好濃 頗香椰子味老公乾咗成碗喇沙湯😂帶子厚就夠厚但有少少腥同埋唔入味同碗喇沙有少少格格不入其他配料就中上水平炸素春卷48蚊有6條算幾抵食丫!春卷又熱又脆特別提個酸甜醬甜度同辣度平衡得好好連我呢個麻麻地泰式辣醬嘅人都狂點個醬😂為呢碟素春卷提味不少嗌多咗杯美祿恐龍無乜特別@@始終無喺馬拉當地飲嘅咁濃🤫-總打嚟講Chatterbox環境幾好坐服務明顯比天天出色個個員工都好有禮貌呢個要加分食物呢我個人就比較鐘意天天🙈Chatterbox太淑女唔適合我呢啲粗人🤣但抵食嚟講還是chatterb
之前食過2次天天海南雞飯

食物呢
我個人就比較鐘意天天🙈
Chatterbox太淑女唔適合我呢啲粗人🤣
但抵食嚟講還是chatterbox優勝
(忙於相機食先中😛)
2020-05-09 348 浏览
夏日炎炎真係唔知道食咩好,所以走入了K11 Musea逛一逛,看看有咩好吃的,順便消一消暑。呢間餐廳位置於商場低層,連接港鐵尖東站J出口,所以很快就鎖定目標(加上最近因疫情關係未能去東南亞國家旅行,吃住新加坡菜頂住先)。上菜速度非常快,等候左大概五至十分鐘就差唔多上齊。先來一碗招牌珍寶帶子喇沙。聞起嚟有香濃嘅椰奶香,略嫌湯頭表面多油了一點。配料有帶子,魚片頭,豆腐泡和烚蛋,跟外面嗰啲不太大分別。份量都幾足。味道方面,都係中規中矩,好味嘅,但就唔建議抱住一個食佢招牌菜文華海南雞嘅嗰種期待去食,畢竟都係唔同嘅主打。接著嚟嘅係香炒河粉燴牛肉。一定要先講佢嘅份量,真係非常大碗/碟。整體嘅感覺好似泰式濕炒河,唔同嘅地方可能就係醬汁。望落色水會以為好鹹,但應該純粹係老抽上色,建議配上店員附上嘅辣椒粒豉油吊一吊味,會鮮味好多。牛肉乸得㔾腍同入味。整體而言都幾好味。沙嗲串燒就不過不失。如果可以大粒一啲,每啖食起嚟會更有滿足感。沙嗲醬好香好濃花生醬味,但配上串燒不但唔會膩,反而為串燒增添左層次。用青瓜粒同洋蔥粒點沙嗲醬都好清新,唔好唔記得佢地呀!
)。

2020-05-08 276 浏览
呢間新加坡文華大酒店過江龍,剛來的時候,最少要排一個鍾,今日經過,有位,即刻入去。特色鹹蛋雞翼$78一客有6隻雞中翼連雞翼尖,炸得金黃香口的雞翼,包住炒香到有少少起沙又惹味嘅鹹蛋黃,一食難忘。文華海南雞飯$118雞肉都幾嫩滑,油飯香口, 配上三款醬汁: 黑豉油、薑蓉、辣醬。薑蓉磨得好幼細,好快比我食晒成碟, 問店員攞多碟,哈哈。本來想叫埋佢哋既招牌椰子雪糕🍦,但係賣晒。下次有機會啦。食完午餐,喺K11 MUSEA Shopping 咗一陣,然後行出去尖東海旁,散散步,吹吹海風,很舒服。

特色鹹蛋雞翼$78

文華海南雞飯$118

本來想叫埋佢哋既招牌椰子雪糕🍦,但係賣晒。下次有機會啦。

2020-05-06
  • 特色咸蛋雞翼
2020-05-03 211 浏览
文華海南雞飯 $118.新加坡既過江龍過左去k11 musea半年 終於因為個租戶員工優惠吸引左我過大海試下😍.話說前排去真係唔使排隊 又唔使撘枱 不過宜家就應該好多人啦........😅😅😅.其實我真心好中意食海南雞飯 所以諗都冇諗就叫左佢 其實份量有d少 雞肉都冇我想像中咁滑 可能期望太高啦 但其實都ok既 都幾入味 仲有3個醬任我點 識點當然點辣果個啦🤗.碗油飯好出色 我竟然可以成碗差唔多食晒😂仲正過隻雞真心 至於個湯我就凍晒先記得飲😂😂😂招牌雞肉喇沙 $108.都食左一排 都幾多料 不過我冇食 因為我麻麻地哩d咖喱湯麵 就不便comment.唔知友人影得樣衰定點 感覺上叫海南雞飯應該冇死😂咸蛋雞翼 $78.冇記錯好似有6隻😳聽到咸蛋已經覺得非常邪惡🥺🥺🥺.本身仲話要炸15分鐘要有 要耐心等點知轉個頭就上左枱☺️☺️☺️ 第一啖咬入口 真係勁脆口 仲充滿咸蛋黃醬味 雞肉嫩 兼且有肉汁架🥺.不過食完一隻我就覺得好溜好溜😳感覺有6隻都唔算太貴 ☺️ .
文華海南雞飯 $118

招牌雞肉喇沙 $108
唔知友人影得樣衰定點 感覺上叫海南雞飯應該冇死😂

咸蛋雞翼 $78
冇記錯好似有6隻😳聽到咸蛋已經覺得非常邪惡🥺🥺🥺
  • 文華海南雞飯
2020-05-03 199 浏览
長假期既中午12點左右來到,坐滿晒,2個人等左25分鐘左右有枱。事前朋友再三叮囑唔好叫海南雞飯,因為已經唔係開張時候既水準,咁叫左2個招牌雞喇沙,黑醬油炒蘿蔔糕再加兩杯美祿恐龍。可能滿座關係,上菜比較慢。黑醬油炒蘿蔔糕唔係太特別但一試無妨。雞喇沙湯底濃郁,椰味重,選用米線幾入味,豆卜同兩塊魚片正常,份量足,問題係雞件度😅唔通啲雞真係維持唔到水準,雞係滑嘅,但味道就好失望,最基本竟然有陣雪/醒味個湯底同粉真係幾好食既,食海鮮既朋友或者可以試吓大蝦喇沙或者珍寶帶子喇沙啦。

可能滿座關係,上菜比較慢。

黑醬油炒蘿蔔糕唔係太特別但一試無妨。

招牌雞喇沙
2020-05-03
招牌雞喇沙
2020-05-02 209 浏览
Chatterbox Café 🍜今日試左佢地既招牌菜-珍寶帶子喇沙米線。湯底超香濃,椰香味極濃厚👍🏼 帶子鮮甜。可惜,覺得佢既性價比太低。首先,整碗麵作為主菜黎講,份量極少,我估大部分男仔要食兩碗先夠。第二,上菜無造型;以定價$158一碗黎講,黎到既時候所有佐料無章法排放,如同普通米線一碗(此為個人觀點而已;拍攝前自己亦重新排列過)。第三,米線過於淋身無咩咬口。最後,如同一般餐廳都需要加一服務費;但如上述,呢個價格定位連水都要自己倒,呢個服務費覺得實在吾抵。所以試過就算。
Chatterbox Café 🍜

2020-04-28 296 浏览
今日唔小心中咗伏 約咗朋友去尖沙咀食lunch由於未去過k11 Muses 食飯所以去搵間試下 點知。。。唔知大家點樣理解海南雞 ?但呢間餐廳話係星加坡文華名物?莫非真是我見識小? 呢個海南雞 我懷疑係食過最差喇沙都算好啲 總之 Lunch168+10% 一個喇沙 118+10% 一個海南雞飯呢個質素 真係50蚊都要考慮 無下次
今日唔小心中咗伏
約咗朋友去尖沙咀食lunch
由於未去過k11 Muses 食飯
所以去搵間試下 點知。。。
唔知大家點樣理解海南雞 ?
但呢間餐廳話係星加坡文華名物?
莫非真是我見識小?
呢個海南雞 我懷疑係食過最差
喇沙都算好啲 總之 Lunch