2020-08-09 1080 浏览
Eat goodFeel goodK11 Musa 除左有得打卡 行街Shopping之外最重要係有好多美食今次去左 Chatterbox Cafe到食飯佢係未到7點而經大排長龍不過今次無叫到海南雞飯食反而點左海鮮喇沙麵同咖哩雞飯食海鮮喇沙麵: 湯底個味道濃左小小 不過勝在夠辣 同有好香即椰奶味Remark:如果想食就果小小去排隊下次會黎挑戰下佢既海南雞待續Location: TSTPrice (10 is expensive): 6.5/10Yummy (10 is delicious): 6.5/10
Eat good

如果想食就果小小去排隊

下次會黎挑戰下佢既海南雞
待續

Location: TST
Chatterbox Café是來自新加坡文華酒店,據說是新加坡海南雞飯今次食下午茶叫左招牌海南雞飯加了$10轉左雞髀肉,啖啖厚肉正丫。而每碟雞件都去左骨,排列整齊有序。油飯香得尼食夠乾身下午茶$128有杯野食算抵食另外叫左碗帶子喇沙,湯底夠曬多椰汁好正丫 米線夠煙韌 飲埋個湯正到不得了 😍仲有一驚喜 就係鹹蛋黃雞翼啦夠曬淡淡鹹蛋黃香味❤️, 不過略嫌雞翼煎得太乾身如果煮得juicy啲會仲開心整體嚟講普通嚟食餐飯唔錯
下午茶$128有杯野食算抵食

整體嚟講普通嚟食餐飯唔錯
2020-08-01 854 浏览
下午茶時間又黎喇!去到K11 Musea,搵間野食個tea。行到去B1好出名海南雞飯既Chatterbox cafe!下午茶唔算貴,一於去試試佢!文華海南雞飯$128以為下午茶既份量會係細細的,估唔到係正常份量。雞既味道ok既,但就冇傳說中講到咁好食!雞絲雞湯河粉$58呢個價位係呢度食,要求唔能夠太高,賣相同味道唔差!性價比較高!黑醋油炒蘿蔔糕$48呢個出乎意料地好食!炒得好香!仲估唔到咁大碟!黑醋油味濃,配蘿蔔糕一流~咖央牛油多士配雪糕$48賣相有80分!多士整體牛油味比較濃,雪糕正常!美綠恐龍好飲!有驚喜的!總括黎講,食物質素一般,除非有朋友想搵個地方食少少野傾下計,否則有90%唔會再黎了!
下午茶時間又黎喇!
去到K11 Musea,搵間野食個tea。

文華海南雞飯$128
以為下午茶既份量會係細細的,估唔到係正常份量。
雞既味道ok既,但就冇傳說中講到咁好食!

雞絲雞湯河粉$58
呢個價位係呢度食,要求唔能夠太高,賣相同味道唔差!
性價比較高!

黑醋油炒蘿蔔糕$48
呢個出乎意料地好食!炒得好香!
仲估唔到咁大碟!
黑醋油味濃,配蘿蔔糕一流~

咖央牛油多士配雪糕$48
賣相有80分!多士整體牛油味比較濃,雪糕正常!

美綠恐龍
好飲!有驚喜的!

2020-06-01
以賣海南雞飯享負盛名新加坡文華酒店的【Chatterbox】早前已進駐尖沙咀K11 MUSEA,店內裝潢走園林系風格,四周均以木系及植物作布置,非常適合打卡拍照。早幾更去藝術館看展後,便去嘗一嘗。-🐣文華海南雞飯無骨海南雞以50分鐘慢煮,配上辣椒醬、薑蓉及特製雞飯醬油,本來很期待,但試後感覺有點名過其實了,雞肉不夠鮮嫩,油飯也不夠香,有點失望,可能是期望過高了。.🐣招牌雞肉喇沙喇沙有驚喜,聽說是用上蝦米、九層塔等材料大火炒4-5小時製成喇沙醬,然後再加入椰奶及花奶,製作過程中只加入少量水,湯底十分濃郁,椰香十足。而且配料十分足料,就是麵的份量有點少,男生可能不太夠,但對女生來說是剛好的。.🍹雪糕豆漿紅豆冰這個好吃,不會太甜,而且一次滿足了大家喝飲料喝吃甜點兩個願望,推薦!.🍹檸檬薏米水很多人推薦的一道飲料,薏米份量很足,但我喝著感覺有點怪,檸檬味不夠,沒有fresh的感覺,不是我喜歡的味道。-❗️飯點去是要排隊排一陣子的,建議避開飯點時間去會更好。整體而言是不差的,只是不要有太高的期待就好了。

🐣文華海南雞飯

🐣招牌雞肉喇沙
雪糕豆漿紅豆冰

🍹雪糕豆漿紅豆冰
檸檬薏米水

🍹檸檬薏米水
雪糕豆漿紅豆冰
2020-07-19 671 浏览
星期日的lunch, 試左文華招牌海南雞飯同大蝦喇沙湯麵另外仲有椰子雪糕同星州刨冰。海南雞飯完全唔覺有酒店級的水準,雞普通,飯夠香, 但果湯 唔係湯, 只可以講係熱的生菜水。 唔值得要比呢個價錢。喇沙更加失望 ,份量少 ,湯 味道一般, 配料唔夠,湯極少,麵質地太「林」只可以講隻蝦質地好,但無蝦味。 甜品 見到之後 覺得超伏,同佢餐牌相片出入太大。椰子雪糕有少少驚喜,食到有果肉。其他就一般刨冰。中晒伏,完全唔靚,想打個咭都怕比人話咁普通 放出嚟做咩。伏已中。不推薦。完
星期日的lunch,

唔值得要比呢個價錢。

甜品 見到之後 覺得超伏,同佢餐牌相片出入太大。
椰子雪糕有少少驚喜,食到有果肉。
其他就一般

伏已中。不推薦。完
2020-07-19
  • 椰子雪糕
2020-07-18 331 浏览
抗疫外賣🥡無得去旅行.好彩香港都有黎自新加坡文華酒店既海南雞😋·🐓文華海南雞(全隻$238)無骨嫩滑雞肉配上薑蓉;星洲辣椒醬;帶甜味黑豉油❣️加餸一流😆份量足,價錢黎講算抵食~~~我超愛佢既辣椒醬!份量仲要好充足👐🏻不過都係覺得係新加坡食係好味d🤣🤣雞肉再嫩滑d🤫·📍Chatterbox cafe尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號鋪

📍Chatterbox cafe
2020-07-16 327 浏览
K11 musea哩個商場引入了好多不同國家有名的餐廳,所以同朋友都不時會黎哩度覓食!可能疫情關係,晚市不用排隊就可以入座。話明海南雞出名,就緊係點番過文華海南雞飯,好多時海外過江龍黎到香港質素都會變得麻麻地,但哩度的雞飯確實做得不錯!😀唔會食到雪味,同埋個飯都做得好香。另外都叫左個肉骨茶,雖然望落去好似好清,但食落都好夠味,而且好有胡椒香,用黎撈飯或者就甘飲湯都十分棒!😋😋仲有油條浸黎食!正!最後都叫左個咸蛋黃雞翼,一樣做得好惹味!食到停唔到口!推介!

可能疫情關係,晚市不用排隊就可以入座。

2020-07-09 490 浏览
到咗出糧的日子,下班後和男友到K11 Musea行街街,想起好耐都冇食過海南雞了,於是我就提議不如試下這間當年我曾經慕名而去,喺新加坡文華酒店內非常出名的Chatterbox食地道海南雞飯啦。這間店不設預訂服務,要撳飛仔,約莫等咗20分鐘先可以入去。坐低後,便order招牌菜海南雞和大蝦叻沙啦,再點多一份豬肉雞肉沙嗲作為小食。等咗一陣,食物來了!我覺得海南雞的肉質尚算嫰滑,但是湯不夠熱,扣了少少分。咖喱叻沙裡的大蝦很鮮甜,叻沙湯不算很辣,只是份量太小,唔係太夠喉。不過都係嗰句,少食多滋味啦!另外,豬肉和雞肉沙爹甜甜的,作為小食的話,則剛剛好,味道不錯!有機會再嚟食過啦~
這間店不設預訂服務,要撳飛仔,約莫等咗20分鐘先可以入去。

不過都係嗰句,少食多滋味啦!

有機會再嚟食過啦~
2020-02-28
被譽為新加坡最好食嘅文華雞飯,係香港開左第一間海外嘅分店,登陸於尖沙咀嘅K11 Musea!唔洗飛去新加坡都食到,咁就緊係要試下啦🤣價錢方面當然就貴好多啦,但捧場客都唔少嫁!**********<文華海南雞飯> $118文華雞飯就一定要叫黎試下,個擺盤好靚感覺好高級咁,雞嘅分量都唔少,肉質好嫩滑好似雞脾肉咁,不過味道方面就比較淡味!值得一提嘅係佢地嘅油飯好香,唔會油淋淋🤤**********<招牌雞肉喇沙> $108如果鍾意食喇沙嘅朋友真係唔可以錯過,估唔到佢地嘅喇沙都好出色!喇沙湯底係超級超級濃,好似撈米線咁,食到最尾會差唔多無曬啲湯😂米線嘅質地好特別,比較爽口彈牙,但都好掛湯!

**********
<文華海南雞飯> $118

**********
<招牌雞肉喇沙> $108
2020-07-04 204 浏览
We were wandering at K11 on a Sunday afternoon, even in afternoon, there is still a lot of person in queue. We ordered the signature Hainen Chicken set. how early, it’s a little bit disappointed to me as the texture not bouncy like fresh chicken meat, and the soup is also just so so. The laksa is also the average level. May not worthy a try as it just like a normal 茶餐廳出品😣
2020-06-20 577 浏览
JuicyTenderFlavorful chickenNo wonder people rave about this.I would definitely come back for more chicken rice next timeThe rice was yummmy AF. Too bad it’s quite small. Maybe I eat a lot for a tiny girl, but I can easily eat 1/2 more bowl of riceFluffy oil rice is the bestDipping sauces were yummy as well. The ginger sauce is my favorite.Who else here have a choice problem here, don’t know which sauce to dil sounds super first world problem... hahaThe stir fry gwei diao is also amazing. Doesn
Juicy
Tender
Flavorful chicken

Fluffy oil rice is the best

The stir fry gwei diao is also amazing. Doesnt the picture look great already? The photo doesn’t justify it.
用餐优惠
信用卡優惠
2020-06-15 601 浏览
每次嚟到K11 Musea,有90 percent都係去Chatterbox Cafe食佢嘅文華海南雞飯😋當然今次都唔例外!🐓文華海南雞飯加 $118 ($10可轉雞髀肉)平時好少出去食海南雞飯,因為覺得會好掛,Chatterbox Cafe最出名既然係海南雞飯,冇理由唔試,點知一試就愛上。鮮嫩嘅雞肉,配上充滿油香嘅油飯,再加上三款醬汁:老抽、辣醬同薑蓉🥰好味到食哂都覺得唔夠喉,但其實係好飽架~清清地一餐都唔錯呀~

🐓文華海南雞飯加 $118 ($10可轉雞髀肉)

外卖自取
  • 文華海南雞飯
2020-06-14 465 浏览
今晚和朋友慶祝生日,到了K11 Musea的chatterbox食馬拉菜。餐廳要齊人才可進入,訂位也一定要早一日訂,不能即日,還要用商場的app ,大家要注意啊!餐廳的招牌菜是文華海南雞飯,當然要試試。上菜速度十分快,轉眼食物便來了。因為要減肥,所以沒有另外加$10要雞髀。雞肉的份量不錯,雞皮甘香滑流,即使是雞胸,肉質亦嫩滑,最喜歡甜豉油汁,撈飯美味!油飯的油味不算太濃,怕太油的女士可以放心。雞湯不錯,有滑豆腐和蔥蔥。整體而言,是在該商場一個較經濟實惠的選擇。

2020-06-11 557 浏览
我最鍾意食雞,去左幾次,唔係無位,就係無雞,始終都食唔到,今次突燈早d出去,皇天大負有心人,我終於都可以一嚐名物🤩文華海南雞飯–海南雞好嫩滑,唔鞋口,每件雞都好平均,而且份量算多﹔雞油飯好香,飯比較淋身﹔三隻醬汁都好好味,最欣賞。雞湯好清,不過較少雞味,蔥味較多,有豆腐點綴。招牌大蝦喇沙–蝦的份量算多,爽口彈牙,最讚。有一隻蛋,少量魚片同豆卜,內容豐富。麵質彈牙,滑中有咬口﹔喇沙湯底充滿棷香味,係我的喜愛的喇沙味道,最後喇沙都比我飲晒。加左個小棠菜,無乜特別,但至在食多D 菜,但大舊左D ,其實可以切四分一會比較易入口。

• 文華海南雞飯
  • 招牌大蝦喇沙
2020-06-10 461 浏览
喺K11musea 搵嘢食其實好難,因為好多餐廳都好貴同埋選擇又少。最後就揀咗呢間食新加坡美食的餐廳,平時已經好鍾意食海南雞飯,文華東方酒店嗰個就係我最鍾意食嘅。今次見到呢個又係文華海南雞飯,比佢個名吸引到入咗去食之後發覺其實佢個飯仲好味過雞,啲雞食落去麻麻,只係普通調過味嘅海南雞,雞肉亦都好唔新鮮,相反佢個飯都整得好好味,如果大碗啲就好啦。除咗海南雞仲嗌左咖喱雞飯,咖喱雞飯有少少辣,但係接受得到,亦都好好味,可惜又係個汁好味過雞肉 總括來講個價錢係合理嘅,如果對食物唔高期望同要求就可以去試吓。

2020-06-08