2022-06-02 711 浏览
Lunch 12點就到左,排隊入座。二人行職員都安排左四人位,坐得好舒服,服務態度都唔錯。文華海南雞飯-$113(3/5)我係為左佢既文華海南雞而黎,可能期望太高,所以小失望。佢其實唔差既,雞係滑,小小小肥,個油飯都ok,個湯都正常。好食但又唔係好好食,好普通,因為好多人講到佢係世一海南雞可能真係期望太高。星洲海鮮炒貴刁-$113(3/5)好似海鮮版干炒牛河😂都足料既,蝦彈牙唔霉,有魷魚仔,帶子。香口既,係油左小小,份量都岩岩好。總結: lunch time黎食個價錢其實k11黎講算正常,百零蚊加埋一,佢食物質素都正常,好食,但又未去到一定要黎食(特別係文華海南雞飯),當一個普通lunch ok既,不過未必有下次。

2022-05-23 705 浏览
lunch time 去到等左一陣位D位唔算好闊 中間有個水吧可以睇住食飯🤣✨文華海南雞飯 $113 轉雞髀+$10-加錢轉左雞髀🍗 但都有D雞件食落較鞋🌚 應該夾雜左一D雞髀一D雞胸-雞味香🐥 有D雞髀位都真係幾滑👼🏻-醬汁、油飯亦好夾🫰🏻-🌝有水準 但呢個價抵唔抵就見人見智🍽✨椰子雪糕 跟餐+$15-唔知係咪獨家-但確實幾香滑🥛-路過不妨加配😽
lunch time 去到等左一陣位

-唔知係咪獨家
-但確實幾香滑🥛
-路過不妨加配😽
2022-05-17 717 浏览
Chatterbox食新加坡菜,最出名係文華海南雞飯,但係今次我決定食肉骨茶。*白胡椒肉骨茶配白飯 $123肉骨茶係中藥+香料+肉排再用幾個鐘煲出嚟嘅湯,做法起源於馬來西亞,中藥味較濃,而新加坡肉骨茶嘅胡椒味較濃。Chatterbox嘅肉骨茶正正就係新加坡嘅做法,湯頭顏色淺,清澈而唔油膩,胡椒味濃但唔會攻鼻,入口完全唔辣。肋骨有5-6條骨,咬落有口感但唔韌,可惜冇肉味,豆卜金菇索晒啲肉骨茶,仲有油炸鬼可以索湯,但炸得油左啲。整體而言係唔錯吃,但定價有啲高,所以一試無妨,但大概唔會再食第二次。
白胡椒肉骨茶配白飯 $123
白胡椒肉骨茶配白飯
2022-05-05
白胡椒肉骨茶配白飯
2022-05-15 495 浏览
lunch time 去到等左一陣位D位唔算好闊 中間有個水吧可以睇住食飯🤣餐廳裝修一般 如果一大班人去就可能要分開坐或者等耐D先有位✨文華海南雞飯 $113 轉雞髀+$10-加錢轉左雞髀🍗 但都有D雞件食落較鞋🌚 應該夾雜左一D雞髀一D雞胸-雞味香🐥 有D雞髀位都真係幾滑👼🏻-醬汁、油飯亦好夾🫰🏻-🌝中上水平 但呢個價有更好選擇🍽✨椰子雪糕 跟餐+$15-唔知係咪獨家-但確實幾香滑🥛-路過不妨加配😽
lunch time 去到等左一陣位

-唔知係咪獨家
-但確實幾香滑🥛
-路過不妨加配😽
2022-05-04 759 浏览
其實之前都嚟過呢一間餐廳食,但係上次就冇叫到海南雞飯。今次就是但叫,話晒佢都係新加坡過江龍嘅人氣必叫飯。呢一盆菜係落左單之後大約5分鐘就已經上到枱。都係嘅因為海南雞係凍架ma,飯同埋湯就咁畢完如就可以即刻上枱。都係經典野,佢個海南雞飯就配咗黑豉油薑蓉同埋辣椒醬。個湯好清,可以話冇乜味道。油飯黎講中規中矩。唔算特別油香,食過更好的。佢個雞係滑溜嘅,不過好多雞皮其實都唔會食。好似可以加$20要雞髀。加埋一其實都要成$150,我覺得有啲唔係好抵,不過勝在喺大商場入邊就好方便。相對嘅價錢喺出邊可以食到兩碟了,而且質素亦都可以話不相伯仲。

油飯黎講中規中矩。唔算特別油香,食過更好的。

2022-04-23
2022-04-26 758 浏览
𝐶ℎ𝑎𝑡𝑡𝑒𝑟𝑏𝑜𝑥 𝐶𝑎𝑓é 放假朋友去咗K11 Musea食好西平時呢間餐廳都大排長龍👨‍👩‍👦‍👦👨‍👩‍👧‍👦👩‍👩‍👧‍👦👩‍👩‍👦‍👦今次我非常Lucky🤩咁啱唔使排隊就可以入座👧🏻 黃金鹹蛋雞翼 💵HK$83必叫📣必叫📣必叫📣這個黃金鹹蛋🥚雞翼實在太好吃了吧❗️❗️🫠雞翼上邊有滿滿嘅鹹蛋再加上炸得好香脆🤤愛了愛了💘雖然成件事好邪惡😈但我食完一D都無後悔☝🏻☝🏻☝🏻唯一美中不足, 就係佢係連埋雞翼尖食嘅時候有少少唔方便🫢👧🏻 招牌🦐大蝦喇沙 💵HK$163喇沙嘅湯底濃度同鹹味都非常適中佢有好濃既椰香味亦都保持到喇沙嘅辣味一切都係恰到好處😌佢嘅大蝦真係非常之大隻😂不過就略嫌有啲鞋🤨 但配菜既份量都好足料整體黎講我覺得呢間餐廳嘅嘢食都唔錯下次我會再試埋佢嘅海南雞飯🐔同甜品🥰到時候再同大家開心sharing 啦🥳回頭指數:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻Chatterbox Café (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖
𝐶ℎ𝑎𝑡𝑡𝑒𝑟𝑏𝑜𝑥 𝐶𝑎𝑓é

雞翼上邊有滿滿嘅鹹蛋再加上炸得好香脆🤤
愛了愛了💘
雖然成件事好邪惡😈
但我食完一D都無後悔☝🏻☝🏻☝🏻
唯一美中不足, 就係佢係連埋雞翼尖
食嘅時候有少少唔方便🫢

佢嘅大蝦真係非常之大隻😂
不過就略嫌有啲鞋🤨 但配菜既份量都好足料

整體黎講我覺得呢間餐廳嘅嘢食都唔錯

回頭指數:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻

Chatterbox Café (尖沙咀)
2022-04-26 604 浏览
依間位於尖沙咀Musea 嘅Chatterbox Cafe,經常都大排長龍,主打獲獎無數嘅傳奇文華海南雞飯,Chatterbox 始於1971年,開業於新加坡文華大酒店。呢間係香港開業嘅Chatterbox Cafe延續餐廳傳奇,特意將獲獎無數的文華海南雞飯,招牌喇沙、咖喱還有一系列新加坡地道風味的招牌菜式帶黎香港。個人覺得cp 值算高,午餐會有lunch set 包飲品,至於晚餐就要散叫,但一個無骨海南雞飯都係1百鬆d 蚊,份量足夠,尚算抵食。除左黃牌海南雞飯,我亦都推薦佢嘅咖喱,非常香咖喱味,有差唔多半隻雞係入面,香之餘咖哩唔會太辣,好適合香港人口味,仲跟兩塊大蝦片,有香又脆! 總括而言值得encore!!

2022-04-23
2022-04-21 424 浏览
今次去到K11Musea食海南雞飯!雖然係紅日去但因為都3點所以無人排隊,去到就可以入座~仲有沙發位坐🥰唔洗諗都係要食海南雞!用手提落單,等咗一陣好快就上菜!飯係無白飯揀架!所以減肥人士自己控制下🫢我都只敢食半碗~湯係生菜豆腐清湯,有少少味咁。重點無骨海南雞,雞唔肥又無啫喱!唔算好嫩滑,有啲位都偏鞋。但味道係唔錯,加埋佢嘅甜豉油同薑蓉👍🏻甜豉油偏咸但唔苦澀,薑蓉夠晒新鮮新薑味無渣!但整體嚟講未去到會再嚟食~
今次去到K11Musea食海南雞飯!
唔洗諗都係要食海南雞!用手提落單,等咗一陣好快就上菜!
飯係無白飯揀架!所以減肥人士自己控制下🫢我都只敢食半碗~
湯係生菜豆腐清湯,有少少味咁。
但整體嚟講未去到會再嚟食~
2022-02-25 1039 浏览
獲獎無數的傳奇文華海南雞飯.來自新加坡文華大酒店。有質素保證的海南雞💕午市套餐推介💥《文華海南雞飯》$133雞肉肉質很幼嫩,很滑的雞肉,啖啖肉!特別欣賞在雞上的豉油,獨特的豉油有著甜甜的香味,不會過鹹,很配搭海南雞。跟餐的湯清香,居然有舊滑滑的豆腐在湯中!😂好吃!此外,亦點了新加坡地道風味的招牌菜式。《咖喱雞煲配白飯及香脆薄餅》$132食材足料,雞肉大大嚿,啖啖肉,配以薯仔、茄子等等的食材,很豐富。咖喱味亦很香濃,美味的辣味。🥘午市套餐包飲品,有機蘋果茶和錫蘭奶茶☕️總結:海南雞必叫!
獲獎無數的傳奇文華海南雞飯.
來自新加坡文華大酒店。

有質素保證的海南雞💕

午市套餐推介💥
《文華海南雞飯》$133

跟餐的湯清香,居然有舊滑滑的豆腐在湯中!😂好吃!

此外,亦點了新加坡地道風味的招牌菜式。
《咖喱雞煲配白飯及香脆薄餅》$132

午市套餐包飲品,有機蘋果茶和錫蘭奶茶☕️

總結:海南雞必叫!
2022-02-13 568 浏览
排咗好耐隊!!!!🥵落單到出餐幾分鐘,好快。叫咗個海南雞飯,份量少咗啲,但味道幾好雞肉嫩口無骨啊爸仲好似有加十蚊要雞髀肉。我叫咗叻沙,好味,份量對我嚟講ok!😋如果唔洗排咁耐隊一定會再嚟hahahaha!!
2021-08-20
午餐
2022-02-01 417 浏览
難得來到被譽為「海南雞飯始祖」的chatterbox沒理由不試試他們的招牌菜式一整個full set上桌,感覺色香味俱全雞肉肉質軟腍鮮味,份量剛好不過對大食的人而言可能不太夠挾件雞肉沾少許醬油、姜蓉或辣醬同食都有不同的滋味黄油飯好香好軟熟,而且乾身不油膩例湯瓜味好濃,應該幾足料煲
難得來到被譽為「海南雞飯始祖」的chatterbox
沒理由不試試他們的招牌菜式
一整個full set上桌,感覺色香味俱全
雞肉肉質軟腍鮮味,份量剛好
不過對大食的人而言可能不太夠
挾件雞肉沾少許醬油、姜蓉或辣醬同食
都有不同的滋味
黄油飯好香好軟熟,而且乾身不油膩
例湯瓜味好濃,應該幾足料煲
2021-11-05
2022-01-20 319 浏览
太耐冇去旅行,好掛住新加坡既野食,行行下街見到喱間又咁多人排隊,決定要試下!食新加坡野點少得海南雞同喇沙!🤪所以叫左文華海南雞飯同招牌珍寶帶子喇沙試下。文華海南雞飯賣相好吸引,雞睇落好肥美,而且份量都幾多。有三款醬提供,同埋一碗雞湯。雞食落好滑,一啲都唔黏牙,另外佢個油飯都好香口,食落唔會覺得好油膩🤤招牌珍寶帶子喇沙一嚟到果時,好香既喇沙湯底味,有3粒大大粒既帶子😋仲有魚片,蛋同豆卜,而豆卜吸引湯底,好正!佢麵底係米線,覺得個份量有小小偏小,如果佢係滲滲既話會仲正!

招牌珍寶帶子喇沙
2022-01-19 250 浏览
我黎K11食午餐,中式嘅就係想食呢間嘅海南雞飯,佢嘅雞好嫩滑,加10蚊就可以轉雞髀,我當然加10蚊食雞髀啦⋯⋯啖啖肉嘛👍呢個套餐有埋清湯,入面有舊滑玉子,如果想飲嘢,我就推介呢杯美祿恐龍🦖,恐龍蛋脆卜卜,食落好過引,好滿足嘅一餐飯
2022-01-15 160 浏览
【CHATTERBOX Cafe】尖沙咀新地標式商場,內裡有眾多名牌店,食店打卡店。今次筆者去既CHATTERBOX Cafe,前後左右上下都有不少打卡店😂開業於1971年新加坡文華大酒店,主打星洲地道美食,招牌美食有海南雞飯/ 喇沙等等。.新加坡食品融合了中式、印度式、馬來式等飲食,味道既有馬來菜的辛辣,又有中式菜的鮮濃,更少不了印度菜的咖喱。在多元文化下,在吸收了馬來飲食和中國飲食特色的基礎上創新的娘惹菜,更是新加坡飲食的代表。.筆者第一次黎,就點選Menu 封面兩道菜。❇️文華海南雞飯❇️Mandarin Chicken Rice💰HKD 123一飯一雞一湯+三碟醬汁。油飯香口,份量剛好。雞湯味道偏淡。雞肉分兩層,一邊脾位一邊雞胸。脾位雞肉嫩滑,皮薄。而雞胸位就...鞋口,皮又厚。到結帳埋單時才知道,加$10 可轉全雞脾😩在筆者點餐時,Waiter 無提及...Anyway,黑豉油係精髓❗️補返少少分。.❇️招牌大蝦喇沙❇️Chatterbox King Prawns Laksa💰HKD 163必選‼️成碗喇沙好香蝦膏味,十分濃郁❗️叫得King Prawns,size 真係唔講得笑,好厚肉,
筆者第一次黎,就點選Menu 封面兩道菜。
❇️文華海南雞飯
❇️Mandarin Chicken Rice
💰HKD 123
一飯一雞一湯+三碟醬汁。
油飯香口,份量剛好。
雞湯味道偏淡。
到結帳埋單時才知道,加$10 可轉全雞脾😩
在筆者點餐時,Waiter 無提及...
Anyway,黑豉油係精髓❗️補返少少分。
❇️招牌大蝦喇沙
💰HKD 163
必選‼️成碗喇沙好香蝦膏味,十分濃郁❗️
叫得King Prawns,size 真係唔講得笑,好厚肉,又爽脆。蝦膏掛滿麵身,真係好香‼️
❇️黃金鹹蛋雞翼
❇️Salted Egg Chicken Wings
💰HKD 83
一碟6隻,初頭唔想叫,因怕食唔晒...,但又好想試...,最後都有點餐。試過後,好失望...,鹹蛋醬係超多,但唔平均地咁多,味道一定唔Balance,鹹蛋醬封實晒,要挑開先得。
而雞翼本身,無味,完全無醃就咁生炸...,海軍上校雞翼仲好食🤡
以今餐計,大蝦喇沙最好食👍🏻
海南雞飯應該要加$10 轉脾,如果唔係既話...普通野。
2022-01-10 139 浏览
成人聽朋友話好好味,但由於疫情下,惟有買外賣返屋企食下先,點知真係一食難忘外賣自取仲有優惠,今次買左半隻番去食,等左10分鐘左右就有得拎啦,裝得好整齊,附有4盒醬料!份量兩個人岩岩好,一食落口啲雞肉好滑呀! 真係可以用肉質鮮嫩黎形容,雞皮晶凝通透,我平時都唔鐘意食雞皮既,但因為好滑既雞肉,吸引左我去連雞皮一齊食埋,我再沾埋佢既醬料,薑蓉加黑鼓油,真係好好味,食哂成盒都食唔到一舊係「鞋」既! 下次要再encore

半隻海南雞
2022-01-09
10 分钟 (外卖自取)
半隻海南雞