2022-10-17 31 浏览
位於K11嘅Chatterbox 喺我哋嘅飯堂之一,之前朋友介紹話喺香港最好味😋嘅海南雞飯,人氣爆燈到每次經過都好多人係門口。確實係好岀名嘅海南雞飯,而又係實至名歸❤️。一定係必叫嘅選擇,座底唔使諗,麻煩兩個文華海南雞食,加$10轉雞髀😍,轉白飯🍚。營養師推介只要你轉白飯,海南雞飯係減肥都適合食㗎😙😗上碟方便都幾講究㗎,有個小木盤精緻地放左三個調味小碟,薑蓉辣醬甜豉油。文華海藍雞髀又滑又嫩,肥瘦適中,配上醬汁畫龍點睛!加錢轉左雞髀,覺得好值得。甜品方便揀咗招牌椰子雪糕,之前見食評話呢度嘅椰子雪糕好出名,決定叫最打到卡嘅甜品🤤🤤,好睇又好食IGable !雪糕係濃厚嘅椰子味,唔太甜,配上菠蘿合桃好match ,仲有一個椰皇,入邊充滿着椰子肉,係幸福嘅味道😍。成個甜品唔肥膩,好清新好fresh !

2022-10-16 96 浏览
終於試到呢間海南雞飯餐廳,之前已經知道佢好出名,次次經過都好多人排隊,今次早啲去攞位,6點前好拎位食晚飯啦。終於食到佢出名嘅海南雞飯、肉骨茶飯、香脆素春卷、辣魚餅、黑醬油炒蘿蔔糕,仲飲咗 四季柑同埋美祿恐龍🦖。海南雞飯飯香海南雞好滑就算雞胸肉都唔會好乾,配上三個傳統醬汁好好味,連埋佢有豆腐花嘅湯一齊食更加好食;肉骨茶,由於佢係星加坡傳統肉骨茶,所以胡椒味好勁連埋佢出嘅油炸鬼好脆口排骨都好好味🤤;另外春卷好脆口入邊仲熱辣辣;辣魚餅都好食嘅配埋個麵包,口感都唔錯;另外黑醬炒蘿蔔糕佢有三隻蝦配埋佢啲蝦黑醬唔會好濃味唔會太鹹。
海南雞
黑醬蘿蔔糕,辣魚配麵包,素春卷
海南雞
黑醬蘿蔔糕,辣魚配麵包,素春卷
2022-10-16 36 浏览
📍#老屎忽係尖沙咀#oldszefood #老屎忽 #老屎忽食飯 #老屎忽搵食 #老屎忽都要OT #尖沙咀🐓文華海南雞飯 ($123)首先要讚下嘅係擺碟好公整🥰每舊雞都靚靚仔仔咁排。佢有3款醬汁,有甜醬油、薑蓉、辣醬,3款配落大啖啖雞肉,食落好match同埋送到飯。🍲白胡椒肉骨茶配白飯或麵線($112)當日8點去到店員話淨返最後一客 好好彩食到🙈 呢個同馬拉嘅藥材味唔同手,新加坡嘅係胡椒味為主,好彩食落都唔算好辣,唔係幾食得辣嘅人都食得到。配料有4-5舊肉骨同埋金菇豆卜,再有幾舊油條。🦐黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕 ($82)呢個十分之惹味 有幾隻大蝦 十分爽口 而且蘿蔔糕唔會淨係粉整 而係有粒粒蘿蔔👍🏻🥥招牌椰子雪糕 ($98)本身唔太鍾意食椰子嘅我都接受到 椰子雪糕有粒粒椰子 而且係用個椰皇裝住 椰王下面仲有冰 包保啲雪糕唔會溶 值得一提嘅係椰皇入面啲肉都食得 我哋成個拔咗出嚟食🥰 啲椰子肉仲要好甜 雪凍咗有啲似雪芭質咁👍🏻👍🏻Chatterbox Café (尖沙咀)📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea B1樓B110號舖
📍#老屎忽係尖沙咀

🐓文華海南雞飯 ($123)

🍲白胡椒肉骨茶配白飯或麵線($112)

🦐黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕 ($82)

🥥招牌椰子雪糕 ($98)

Chatterbox Café (尖沙咀)
係K11 Musea 行完街街準備返屋企果時,朋友話不如食埋飯先返去啦,咁我地就去左依間食新加坡菜嘅餐廳食飯😊餐廳位置方便,離港鐵站只需要五分鐘路程🚇餐廳座位闊落舒適,而且以開放式設計,感覺好開揚空間感大🍽用電話落單唔使十分鐘就有得食啦,仲要係熱辣辣🔥🔥文華海南雞飯$123招牌菜點都要試吓嘅,用木盤送上又三色醬(黑醬油、薑蓉、自家製辣椒醬)、海南雞、油飯、清雞湯組成,海南雞肉質鮮嫩,雞皮咬落爽口,皮同肉中間仲有一層薄薄嘅啫喱狀雞油,配埋三色醬就有唔同層次嘅味道,而油飯唔會太油而且好香,可借就係份量有啲不足😞招牌大蝦喇沙$163碗入面嘅大蝦相當吸引,十蝦都幾大隻味道又鮮甜,而且已經剝左殼🦐,另外仲有雞蛋同豆卜,最正係個喇沙湯底好惹味,本身啲米線食晒之後都要拎嚟撈飯食🍚咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅$122用煲仔裝住熱辣辣,每條豬肋骨都沾滿咖哩,咖喱味相當濃郁惹味,配飯同薄餅非常夾👍另外有茄子🍆同細細個薯仔🥔增加口感雞肉沙嗲(六串)$98本身味道已經夠味,肉質彈牙,再配沙嗲醬令味道再上一層整體來講,食物質素唔錯,只係份量有少少不足,而員工親切友善主動

用電話落單唔使十分鐘就有得食啦,仲要係熱辣辣🔥🔥

文華海南雞飯$123

招牌大蝦喇沙$163

咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅$122

雞肉沙嗲(六串)$98
本身味道已經夠味,肉質彈牙,再配沙嗲醬令味道再上一層

2022-10-13 33 浏览
餐廳主打精緻新加坡菜式,裝修考究,總體色調以深綠色與棕色相間,椰林樹影。最中意佢間既wallpaper,頗具東南亞風情,打卡一流。掃描QRCode即可落單,我地首先嗌左佢間招牌---文華海南雞飯Mandarin Chicken Rice,海南雞飯係餐廳招牌,水準也相當不俗,尤其係雞胸部分,口感滑嫩,雞皮有啫喱質感,配搭三款醬汁,層次豐富、口味出色。另一款主食我地嗌左海鮮炒貴刁,用料相當足,有兩顆大大粒帶子,魷魚,蝦,蟹肉,整體口味係鹹鮮,我地load左小小喼汁,風味更突出。睇推薦,我地叫左一碟鹹蛋雞翼。一客有6件,味道濃郁,表皮金黃香脆裹滿一層厚厚既鹹蛋黃,惹味!最後既甜品係椰糖斑斕蛋糕一件,總體來講,侍應態度友善,食物質素不俗,值得推薦!

2022-10-10
2022-10-13 31 浏览
我已經嚟咗呢間餐廳第五次啦,每次都一定會叫海南雞飯、美綠恐龍💓海南雞飯:鍾意點醬食又得,鍾意浸少少海南雞底下嘅汁又得,個人比較鍾意後者嘅食法,一嚟帶有少少豉油香,二來更帶出雞嘅香味,鍾意食雞髀嘅話,仲可以加$10轉雞髀🤤咖喱雞煲:咖喱雞煲應該都係用咗海南雞去整,但我覺得呢個菜式嘅重點係個汁,都幾惹味,非常適合送飯,而且咖喱煲亦有一粒粒迷你薯仔,薯仔表面少少脆,口感唔錯,但係我嚟過五次,唔係次次都係咁😂美綠恐龍:我的最愛,雖則美祿好容易整,但整得好飲都唔係間間可以做到,我覺得呢間嘅美綠恐龍真係做得好好,甜度恰當之餘,上面嘅美綠可可球同美綠粉嘅配搭非常👍🏼,基本上次次嚟到必點,當係甜品整體感覺:其實嚟過幾次,幾次嘅體驗都唔錯,唯獨是之前有一次覺得質素差咗,但最近再黎食又覺得好咗,所以之後諗起想食海南雞或者美祿恐龍,都會諗起呢間

2022-10-12 27 浏览
係K11 Art Mall食飯就試得多,今日都係去K11食,不過係K11 Musea到食,餐廳位置方便,沿住尖東港鐵站J出口方向行,入到商場上一層行前少少就到👍餐廳佈置以開放式為主,外面可以一眼睇晒餐廳嘅情況,座位以卡位為主,而且可以用電話落單📱落單之後大約十分鐘就有野食啦🤤文華海南雞飯$123🐓三色醬、海南雞、油飯、清雞湯組成,海南雞肉質鮮嫩,雞皮咬落爽口,配埋三色醬就有唔同層次嘅味道,仲可以飲啖清雞湯去清一清口中嘅味道,而油飯粒粒分明,唔算太油而且好香,只係份量有啲不足😞招牌大蝦喇沙$163🦐一上枱就俾啲蝦吸引住,都算大隻味道鮮甜,仲要已經剝左殼🍤,另外仲有雞蛋同豆卜,最正係個喇沙湯底好惹味,食晒米線都要拎嚟撈飯食😂咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅$122🥘熱辣辣,每條豬肋骨都被咖哩包住,濃濃嘅咖喱味相當惹味,拎嚟撈飯同配薄餅食一流👍另外有茄子🍆同細細粒嘅薯仔🥔增加口感白胡椒肉骨茶配白飯$112🍲係K11 Art Mall食飯就試得多,今日都係去K11食,不過係K11 Musea到食,餐廳位置方便,沿住尖東港鐵站J出口方向行,入到商場上一層行前少少就到👍香炒河粉燴牛肉$112🐮河粉夠爽

文華海南雞飯$123🐓

招牌大蝦喇沙$163🦐

咖喱豬肋骨煲配白飯及香脆薄餅$122🥘

白胡椒肉骨茶配白飯$112🍲

香炒河粉燴牛肉$112🐮
河粉夠爽夠滑夠闊身,牛肉質感軟身彈牙,醬汁好味😋

餐廳氣氛同環境都好舒服,店員主動有禮。係飯嘅份量有啲不足,唔係好夠食🙈

2022-10-05
  • 招牌大蝦喇沙
  • 文華海南雞飯
2022-10-12 26 浏览
星加坡有好多美食,最為人熟悉嘅有胡椒炒蟹,喇沙…. 還有文華酒店內的chatterbox, 無人不知的海南雞飯。香港人真係好幸福,不用飛過去都可食到正宗海南雞飯。海南雞飯食過多次,今日要試吓招牌珍寳帶子喇沙。一般嘅喇沙湯底又紅又橙,呢個好特別,啡色。嚐了一口,那椰子和花生食材融合一體,非常滋味。濃香濃稠。帶子真係好大件,又厚身。中心位置還好嫰滑。芽菜,豆卜夠入味。招牌椰子雪糕賣相好吸引。雪糕內有-絲絲椰絲,好香。充滿熱帶風情。紅莓鮮菓梳打清爽的飲料,refresh。
香港人真係好幸福,不用飛過去都可食到正宗海南雞飯。

海南雞飯食過多次,今日要試吓招牌珍寳帶子喇沙。
帶子真係好大件,又厚身。中心位置還好嫰滑。
芽菜,豆卜夠入味。

招牌椰子雪糕
賣相好吸引。雪糕內有-絲絲椰絲,好香。
充滿熱帶風情。

紅莓鮮菓梳打
清爽的飲料,refresh。

2022-10-12
去到K11 Musea,冇理由唔一試咁出名的新加坡文華海南雞飯 Chatterbox Cafe 🐥 海南雞飯 $123 有睇開我其他食評應該都知我好鐘意食海南雞飯😂 係海南雞飯唔係只係海南雞,因為冇咗油飯再出色嘅海南雞都變得好單調😮‍💨油飯又香雞味又有小小香茅的清新 加分雞的份量比相象中多,皮肉分離,唔會過肥,肉質好有口感好細膩,好似可以食倒隻雞曾經做過gym咁😂 佢秘製個豉油令到我有撈飯既衝動配料方面薑茸偏甜,不過如果係因為地道新加坡風味就明點解,辣汁如果辣多小小就更好。白胡椒肉骨茶 $112 朋友叫左,然後我偷偷飲左一啖湯頭同食左條骨,湯頭胡椒相當濃但又不失肉鮮味,分量多到食唔哂🤣

招牌海南雞飯

海南雞飯 $123
油飯又香雞味又有小小香茅的清新 加分

佢秘製個豉油令到我有撈飯既衝動

配料方面

白胡椒肉骨茶 $112

招牌海南雞飯
2022-10-10 23 浏览
朋友喜歡吃海南雞飯的,關注了酒店文華出色的海車雞飯,他也介紹了這個店子,要排一個小時間新加坡美吃佳餚有海南雞飯,叻沙炒,福建蝦麵,烤魔鬼魚,魚頭咖哩,沙爹,棒棒,跟朋友到這個地方吃新加坡菜。海南雞飯來這要吃的~味道不錯~一上菜大大海南雞, 雞肉嫩滑,保持到非常之好之水準,值得一吃!店子主打每日新鮮送到香港的雞~真心肉多嫩滑!值得支持 海南雞飯是新加坡必吃美食之一,店子保有肉質的彈性,烹飪後變滑嫩順口,店內的雞皮、雞肉沾滿湯汁,在飯上淋上雞油精華,美味在入口時蔓延,非常好吃。 沙嗲豬肉在新加坡,一串串香甜可口沙嗲,到新加坡旅遊時必吃的小吃。這店子沙嗲串搭配洋蔥、大黃瓜等蔬菜吃用,由蔬菜之清甜,為肉串提出了另一股甘爽滋味,略帶辛嗆之清脆洋蔥子~增加口味層次,豬肉口感是畫龍點睛呢。豬肉串沾上醬之後,濕潤沙嗲的醬汁提升烤肉與蔬菜間味道呢,棒 肉骨茶東南亞受歡迎,尤其是馬來西亞,新加坡等。店子帶肉連骨跟中藥,當歸,玉竹,當參,杞子等,更看到八角,甘草,原個蒜頭,熬煮出來的湯水帶香味。店子的食物很有東南亞特色的在地口味,食物味道協調非常~

沙嗲豬肉

肉骨茶

店子的食物很有東南亞特色的在地口味,食物味道協調非常~
2022-10-09 117 浏览
提起Cafe,有部份人都係諗起文青,呢度就走休閑chill嘅路線,但食星馬野,環境都好舒服,多卡位,仲有bar位!招牌海南雞飯無得輸,入味,嫩滑,可以加$10換髀,我呢set係普通,但都唔弱,真係啖啖肉,滑得黎唔會成口油,平日忍口唔食皮都破例食左豆腐湯好清,唔會太鹹朋友之後到,點左豬肋骨咖喱飯配薄餅,咖喱質感好濃厚,少少辣,椰漿味唔重,香料味較搶,而且配菜係茄子同秋葵,好健康呢!份量都多架,2個女仔食呢2set係食唔哂,多個人仲可以加碗飯都夠食非常足料好大件,一煲有5-6件,肉厚飯後甜品:椰子新地,大推!呢個味道較少見,椰子味清新唔太甜,食過太濃太假嘅椰子雪糕真係好膩,呢個唔會,配上脆脆花生,爆珠,白色嘅應該係椰肉,口感豐富-脆,滑,creamy!特別留意,如果想食甜品早d order 剔餐後送上,我地晏左叫,好多都無哂,唯有下次先食🥲 原來甜品咁受歡迎仲有其他招牌菜用app落單好方便,店員都好主動幫手,見到有老人家慢慢督機會過去問要唔要直接幫手,好好呢!呢個商場呢個價錢,抵食!

豆腐湯好清,唔會太鹹

非常足料

好大件,一煲有5-6件,肉厚

飯後甜品:椰子新地,大推!
口感豐富-脆,滑,creamy!

仲有其他招牌菜

2022-10-07
  • 文華海南雞飯
  • 椰子雪糕
2022-10-08 95 浏览
放工拖着疲累的身軀,到K11Musea 搵食。咁啱屋企人想食肉骨茶,諗起來自新加坡嘅「Chatterbox Café」招牌大蝦🦐喇沙$168濃郁的喇沙湯底絕對係精粹,椰香和蝦味融為一體。米線質地較稔身,吸了不少湯汁。大蝦已剝殼,肉質結實彈牙夠新鮮,幾塊魚片爽口彈牙,豆腐卜同樣吸滿湯汁。白胡椒肉骨茶配白飯🍚$112喜歡新加坡嘅肉骨茶,胡椒味特別重特別香,亦冇馬來西亞咁重藥材味,幾件一字骨都熬煮到好稔好入味。沾上辣椒甜醬油風味十足!配置嘅油炸鬼又香又脆。😋馬來特色香煎辣魚餅$58薄薄一塊煎魚餅竟然辣勁十足,唔怪得餐牌上面有辣椒🌶️標記😅白方包可以夾着魚餅,中和返味道,好有驚喜嘅一道小食。凍美祿恐龍$38招牌嘅特飲一定要試!濃郁嘅美祿凍飲,冰塊啱啱好飲到最後都唔會冇晒味。大量美祿球夠晒脆口,再加埋美祿粉份量十足十,應該算係飲過最美味的~
放工拖着疲累的身軀,到K11Musea 搵食。
招牌大蝦🦐喇沙
招牌大蝦🦐喇沙$168
白胡椒肉骨茶配白飯🍚$112

配置嘅油炸鬼又香又脆。😋
馬來特色香煎辣魚餅
馬來特色香煎辣魚餅$58
薄薄一塊煎魚餅竟然辣勁十足,唔怪得餐牌上面有辣椒🌶️標記😅
白方包可以夾着魚餅,中和返味道,好有驚喜嘅一道小食。
凍美祿恐龍
凍美祿恐龍$38

招牌大蝦🦐喇沙
凍美祿恐龍
2022-10-08 28 浏览
爸媽成日都想去K11 Musea食下飯,所以今晚帶咗佢地去食呢間Chatterbox Café,好彩等一陣就有位。3個人食都好夠。《 文華海南雞飯 $123 》呢度主打海南雞咁當然要食下啦!佢本身係雞胸,雞髀 (+$10) 。因為佢啲肉夠嫩所以食雞胸都無問題,啲雞肉好滑,加埋三款醬油更好味。油飯同湯夠熱。《 咖哩雞煲配白飯及香脆薄餅 $122 》有炸薯仔、茄子、秋葵同幾件大雞肉。咖哩杰身香濃帶小辣,好香好惹味!炸薯仔入面軟糯,茄子同秋葵吸汁好味,雞肉大件但肉嫩,係雞胸位置。配有白飯同兩片白脆薄餅,岩晒撈咖哩食。《 黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕 $82 》都幾多,黑醬油炒嘅食物特別好味,蘿蔔糕入晒味,鮮蝦大隻厚肉,有驚喜嘅小食。《 新加坡老虎啤酒 $32 》不帶苦澀味,入口清,當自己去咗轉新加坡~

3個人食都好夠。

《 文華海南雞飯 $123 》
呢度主打海南雞咁當然要食下啦!

《 咖哩雞煲配白飯及香脆薄餅 $122 》
有炸薯仔、茄子、秋葵同幾件大雞肉。

《 黑醬油炒鮮蝦蘿蔔糕 $82 》

《 新加坡老虎啤酒 $32 》
不帶苦澀味,入口清,當自己去咗轉新加坡~
2022-10-07
2022-10-05 20 浏览
尖沙咀🏘Chatterbox Cafe ❤️文華海南雞 💰133肉質較實,但唔係乾,最好味嘅係佢嘅汁,完全係精華!三種醬汁中,最好味係個辣醬!而個湯就一般般!個飯就有雞油啲香味,少少濕,但我個人偏好乾身嘅飯,所以我麻麻地個飯!但整體其實係唔錯,不過要排隊食我就唔制啦⋯⋯🤩咖喱雞煲配白飯及薄餅💰132個咖喱唔算好辣,而且味道都唔錯,啱晒怕辣嘅人食,而且個薯仔係炸完先再煮,所以口感有少少爽脆!雞肉亦唔會太乾,但唔入味!敗北嘅係佢個汁都有唔少碎骨,所以撈汁食飯嘅朋友就要小心啲進食啦!🤩椰子雪糕 跟餐+💰10個椰子雪糕堅好味!一定要加錢試下!勁香嘅椰子味!五星⭐️為最高食物:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️
尖沙咀
🏘Chatterbox Cafe

❤️文華海南雞 💰133

🤩咖喱雞煲配白飯及薄餅💰132

🤩椰子雪糕 跟餐+💰10
個椰子雪糕堅好味!一定要加錢試下!勁香嘅椰子味!

五星⭐️為最高
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
抵食:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️

朋友從台灣回來,3年沒有見面,今天就帶她到這間新加坡餐廳試一下,聽說這間餐廳在新加坡很出名的。我們點了招牌菜:文華海南雞飯 $123和 招牌大蝦喇沙 $163這裏是用QR code點餐的,下單了一會兒,文華海南雞飯就到了,超快!應該所有材料都是預先準備好,所以覺得飯和湯都不夠熱。雖然雞的賣相不錯,但朋友吃了第一口雞,就告訴我雞肉很鞋,大多是雞胸肉。到我試一口,雞肉真的很鞋而且味道很淡,十分失望!這個價錢,雞肉不是用雞髀肉,而且雞肉的肉質也不夠嫩滑,實在不值這個價錢!然後招牌大蝦喇沙賣相也是很好,但味道非常普通,還有只有3隻大蝦,但一碗的價錢是$163,也不是很大碗,實在太低性價比了。總括而言,很多新加坡餐廳都做到這個味道,而且價錢亦便宜很多,所以會選擇其他也不會再選擇這間餐廳了,試過一次就夠了。

文華海南雞飯

招牌大蝦喇沙