2020-04-07 255 浏览
暫時放下人心惶惶的壓力,來到這佈置浩瀚花海的餐廳。這裡的花原來據說不是玫瑰花而是山茶花!美到完全是女生好難抗拒的佈置,浪漫得很!他們的寶石朱古力下午茶是其中出名,食物都以漂亮飾盒裝載著,我欣賞是其中熱食自製muffin 有獨特橙香而且暖暖的外脆內軟, 這使我有意外驚喜,另外玫瑰花味雪糕、煙三文魚、黑松露芝士撻、芙蓉等甜點咸點都合我的口味...最後當我品嚐著熱呼呼的健康茶發覺它其實是我最愛,使我此刻真是心靈舒解一點,我們的香港何時會轉好❤️💜🌹#浩瀚花海的餐廳
暫時放下人心惶惶的壓力,來到這佈置浩瀚花海的餐廳。

#浩瀚花海的餐廳
  • 紅寶石朱古力雪糕
2020-03-29 280 浏览
全粉紅嘅花花裝修,少女味濃,其實唔係好襯我,不過朋友想試就一齊去試下。waiter 話和牛同海膽都無,其實有啲無奈,因呢兩個係餐廳signature, 但都無辦法,唯有揀明太子雞翼同比目魚,明太子雞翼一上檯就聞倒好香同好重豉油味,咬落去好juicy 又熱辣辣好好味,比目魚嚟到一陣有蚊滋,waiter 好好,即使我食過佢都主動幫我地換,除咗比目魚外旁邊仲有厚切雞脾菇,囗感好好。甜品我地揀咗仲夏野莓,即係雜莓海綿蛋糕雪糕,呢個有驚喜,因為…揾唔倒蛋糕喺邊,睇咗一陣,原來係面嗰少少綠色係海綿蛋糕,真係估佢唔倒,士多啤梨唔甜,份量好少,不過雪糕係幾好味嘅。唔少得點咗我鍾意嘅mocha …雖然overall唔算好高質嘅食物,不過開心好簡單,輕輕鬆鬆食餐飯,唔限時唔會太嘈,服務有禮貌其實已幾滿足
唔少得點咗我鍾意嘅mocha …
明太子雞翼
mocha
比目魚
2020-03-29
2020-03-22 228 浏览
標題嘅hea到爆係指呢度個afternoon tea set,而唔係話自己好hea好enjoy咁享受個tea set呀!原因係呢度嘅tea set唔算突出又唔特別好食,感覺好多現成野擺咗入去,不過咁嘅價錢就算數,唔同佢計啦,但有啲野就唔可以唔講喇!其實寫呢篇野我更想講嘅係現在疫情肆虐下,一間食店嘅衛生就顯得更為重要,但估唔到呢間主打少女心心眼嘅餐廳,隻茶杯竟然會有非常明顯嘅茶漬圍邊,即時乜野下午茶嘅雅興都無埋。

紅寶石朱古力下午茶套餐
茶漬杯
2020-03-20
2020-03-18 133 浏览
鐘意粉紅色嘅話一定要黎Camellia, 入面嘅裝修都係粉紅為主, 粉紅玫瑰花花牆🌷, 粉紅色嘅枱枱凳凳, 就連食物都有粉紅元素第一次黎就決定試下佢地嘅Ruby Chocolate Afternoon Tea Set, 係兩人份嘅tea set, 包鹹食, 甜點同兩杯飲品, 無論tea set或者飲品都整得好靚鹹點同甜點嘅味道都唔錯, 不過就唔算好特別, 至於飲品就揀左Blue Latte同Green Latte, 分別係香芋同抹茶味, 味道偏淡, Blue latte唔係好飲得出香芋味, 總括黎講呢間餐廳嘅食物賣相係勝過味道

2020-03-14 189 浏览
我留意咗呢間餐廳已經好耐!成間粉紅色的令我少女心大發!今日終於同閨蜜來試試他的afternoon tea set - “Rudy Chocolate Tea set”. ($398兩位+10%)Tea Set一送上已經吸引其他客人的目光,一個個透明首飾盒裏面放了甜點及鹹點,最吸睛就是玫瑰花形的雪糕,為咗打卡影咗一陣相雪糕就很快要溶了,所以第一件事要先K.O.這朵花呢!而最能帶起少女味的,就是這杯粉紅色山茶花latte! 真是很美很可愛呀!看到這杯粉紅色latte已令我十分興奮🥰而我朋友則叫了花果茶,整壺上可以無限加水,傾幾耐都唔怕口乾!總括而言,這裏是打卡熱點,粉紅色的沙發與及花花牆身!真是專門設計討好女士歡心!但食物質素與及食材都是一般貨色,經常到酒店high tea的我這一樣的港女,他的食物質素真是未能滿足!而且份量少,這個價錢可以話不太值得!希望佢能有所改善啦!
Rudy  Chocolate  Tea  set

山茶花latte

山茶花latte
2020-03-12 178 浏览
本身以為主要係為打卡嘅餐廳都應該唔會好食得去邊🤨點知呢間係完全打破我嘅stereotype😂成間餐廳都好粉紅好靚之餘連啲食物同餐巾都係粉紅色!!!😍今次叫咗個明太子素麵超好食😋仲有啲樱花蝦同温泉蛋俾你加落碗麵到撈埋一齊食🤩係到食飯係勁fancy😂仲有好值得一提嘅就係佢哋嗰面粉紅色玫瑰牆🌹真係超級女神feel,一定要打打卡📸 連平時唔太鍾意影相嘅我今次都真係忍唔住🤣overall環境同食物都值得5粒星⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2020-03-11 397 浏览
朋友話我地好耐無一齊影相,所以精挑細選左呢間充滿少女氣息既餐廳😂一入到去,見到整間餐廳都係粉紅色調,白色加少少粉紅既雲石餐枱,卡位係桃粉紅色既櫈,仲有一幅粉紅花牆,加埋精緻既餐具,絕對係打卡聖地😍可惜我地無被安排坐卡位,所以最終都無咩影相,專心食飯😝食物款式方面幾新穎,有d菜式無係其他餐廳見過,而食物質素方面都唔錯,值得一試。但食物份量方面偏細,所以食量較大既朋友可能要點多幾份菜。今日我地三個女仔,點左5道菜加2杯野飲,之後仲有胃口可以去食糖水😂精選沙律, 係一個好健康既選擇,有豐富的抗氧化營養既羽衣甘藍同紅菜頭,配合香口既松子仁,仲有酸酸地既sauce,味道唔錯,好清新明太子釀雞翼,同兩位朋友都一致認同,呢個好好味雞翼係無骨的,裡面係啖啖雞肉同明太子,少少辣,好好味煎香茅豬扒,肉好嫩好滑,但香茅味唔太出,都值得試。海膽薏米意大利飯,呢個我本人不太喜歡,覺得d飯有點硬,但其中一位朋友好鍾意,覺得好有咬口😂但佢就話個海膽一般般啦😅日本明太子素面,都係三個一致認同好味,好特別,個面好creamy,個蟹肉薯餅都好香口脆口。但飲品方面我地就覺得麻麻地,呢個蜜糖柑橘果茶,我地已經等佢焗左一陣先飲

精選沙律

明太子釀雞翼

明太子釀雞翼,同兩位朋友都一致認同,呢個好好味
雞翼係無骨的,裡面係啖啖雞肉同明太子,少少辣,好好味

煎香茅豬扒

煎香茅豬扒,肉好嫩好滑,但香茅味唔太出,都值得試。

海膽薏米意大利飯

日本明太子素麵

蜜糖柑橘果茶

但飲品方面我地就覺得麻麻地,呢個蜜糖柑橘果茶,我地已經等佢焗左一陣先飲,但味道依然好淡,淡到好飲飲緊水咁。

山茶花拿鐵

山茶花拿鐵,我地都好好奇山茶花係咩味,但飲完都係唔知山茶花係咩味,因為同普通拿鐵無咩分別😂

精選沙律
明太子釀雞翼
日本明太子素麵
2020-03-08 127 浏览
為影靚相,3星期前預訂茶花signature 位同公主風夢幻紅寶石tea約摯愛一起慶祝生日玫瑰花雪糕好清甜,配上以海鹽朱古力製成的花泥,幾可亂真牛油鬆餅配RAPSBERRY 醬,開胃醒神脆蝦CONE SIZE 大點更好,粉紅色可吃糖用來影相不錯乳酪味道一般,沒大驚喜黑松露餅太淋,味道怪怪的朱古力圓餅也太甜三文魚TART味道還可以炸球就太油如果來影相私話可以來的
約摯愛一起慶祝生日
玫瑰花雪糕好清甜,配上以海鹽朱古力製成的花泥,幾可亂真
牛油鬆餅配RAPSBERRY 醬,開胃醒神
脆蝦CONE SIZE 大點更好,粉紅色可吃糖用來影相不錯
乳酪味道一般,沒大驚喜
黑松露餅太淋,味道怪怪的
朱古力圓餅也太甜
三文魚TART味道還可以
炸球就太油
如果來影相私話可以來的
紅寶石朱古力下午茶
2020-01-31
20200304🌧️Wednesday🍄與友人午餐後🍽️往商場逛逛🛍️感覺雙腳疲態🤗路經K11Musea地下, 被粉紅色茶花吸晴👁️坐低後Ordered Afternoon Tea Set 紅寶石朱古力下午茶套餐,名字好吸引,所以沒有睇其他Menu, 當Waiter 放上幾個透明盒有點兒失望🤦‍♀️首先Scone, 只是放上個盒蓋上面,不是放上碟子上面,有點兒不衛生,Scone 不夠熱,這是敗筆🙅‍♀️第二,紅寶石朱古力雪糕🍦 雖然已通知這個是雪糕 🙏但是可否考慮晚一點上,我與朋友眼見雪糕一滴一滴,滴落個盒蓋面,要自己動手抹乾淨盒蓋。食材真是一般, 衛生意識很低 , 服務態度中規中矩 ,一次已足夠🙏🙏
20200304🌧️Wednesday🍄
黑松露芝士及魚籽撻
迷你蝦脆筒
煙三文魚及酸忌廉撻
2020-03-04
庆祝纪念
生日
2020-03-01 141 浏览
係K11 Musea行完街,同朋友想搵個地方坐下傾計~經過呢間Pink Pink夢幻Cafe,就比佢吸引左,決定入去打卡啦☕整間舖嘅裝潢粉紅為主、雲石枱,連餐巾都係粉紅色架😍2人點左Afternoon Tea Set(三文治及小食、甜點),包2杯飲品,Drinks揀左Blue Latte同Jasmine Tea😍食物係用左六角形嘅寶盒盛載,好特別嘅Presentation👍賣相好靚,令我哋忍唔住影左好多相😂藍蝶花香芋拿鐵,心形拉花好靚,味道就比較奶味重,反而jasmine tea好香可以一試😊Tea Set 一到,職員就溫馨提醒我哋要盡快食左玫瑰花形雪糕😝怕影相耐左就溶~黑松露芝士及魚籽撻同迷你蝦脆筒係最濃味推介👍而甜點圍繞住今次主題係Ruby Chocolate,味道大多都覺得比較甜,如果配茶飲會較好,中和返味道。scone配果醬(Homemade Mixed Berry Jam)味道較酸😝但環境方面好岩女仔們係呢個花花世界優閒渡過一個下午☕今次仲咁岩安排左窗邊位置,仲可以邊欣賞海景邊High Tea呢~

2020-03-01 117 浏览
帶屋企2隻化骨龍出離食番個港女high tea 先 。呢間Camellia 全粉紅色系,牆上由好多唔同深淺粉紅既花花砌成,係女都大愛呀❤️ .Tea set for 2 , 明明Lunch都冇食,但3個人Share都好鬼飽咖喎。.不過食港女Tea都係岩同姐妹食多d,可以喪影相同埋傾下計,唔洗食到好似打仗咁。.Camellia (尖沙咀)📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下033號舖
帶屋企2隻化骨龍出離食番個港女high tea 先 。
Camellia (尖沙咀)
2020-02-25 129 浏览
依間係k11 Musea既餐廳夠曬pinkupinku💖有個花牆岩曬打卡🌸🌺但食物就普普通通🤧同埋唔係特別多野揀卡邦尼意粉🍝 ($138)個味都係好正常既carbonara🤣蛋味幾香份量有d少🤔三色藜麥壽司卷🍙 ($118)有和牛🐮蟹肉🦀同芒果🥭唔特別好食 略貴🤥 芒果果個只係有少少芒果醬係面😗香烤比目魚🐟 ($168)依碟係全晚最有驚喜 最好食的!🥰個爆汁好香 配滑滑的魚肉🤣另外個杏鮑蒼菇配計都好好味😙山茶花拿鐵 & 藍蝶花香芋拿鐵☕ ($48/1)夢幻粉色的外表 有心形的拉花岩曬影相🤣✌🏻不過味道就一般🤑🤑

依間係k11 Musea既餐廳夠曬pinkupinku💖
有個花牆岩曬打卡🌸🌺
但食物就普普通通🤧
同埋唔係特別多野揀

卡邦尼意粉🍝 ($138)
個味都係好正常既carbonara🤣
蛋味幾香
份量有d少🤔

三色藜麥壽司卷🍙 ($118)
有和牛🐮蟹肉🦀同芒果🥭
唔特別好食 略貴🤥
芒果果個只係有少少芒果醬係面😗

香烤比目魚🐟 ($168)
依碟係全晚最有驚喜 最好食的!🥰
個爆汁好香 配滑滑的魚肉🤣
另外個杏鮑蒼菇配計都好好味😙

山茶花拿鐵 & 藍蝶花香芋拿鐵☕ ($48/1)
夢幻粉色的外表 有心形的拉花
岩曬影相🤣✌🏻
不過味道就一般🤑🤑
Fancy Lovely Floral Restaurant💕🍽✨✨💫..一間佈滿粉色山茶花🌷夢幻西餐廳🍽,店內以9999朵山茶花砌成既花牆 好少女心,真係好岩閨蜜們拍照打卡。呢日黎開尖沙咀 最近好愛行K11 Musea,正好找附近做野既朋友食個lunch🍽。午餐時段正好人少,又有Set Lunch 可以舒舒服服地用餐。Lunch Menu $208就有Starter + Main + Coffee / Tea,而前菜有3款任你選擇。紅肉火龍果沙律🥗 夠fresh,加上Super food:薏米、藜麥、奇亞籽,有口感得黎 又夠健康。前菜 (Starter)✨是日精選餐湯 Daily Soup南瓜湯✨紅肉火龍果沙律 Red Dragon Fruit Salad薏米`藜麥`奇亞籽Barley Quinoa`Chia Seed✨溫泉蛋配松露 Soft-boiled Egg with Truffle Shavings炸金針菇 Deep fried Enoki主菜 (Main)ll +$30Slow-cooked Wagyu Short Ribs蘑菇`蕃薯蓉`香草芝士脆片Mushroom, Sw

Lunch Menu $208

前菜 (Starter)
✨是日精選餐湯 Daily Soup
南瓜湯
薏米`藜麥`奇亞籽
Barley Quinoa`Chia Seed
炸金針菇 Deep fried Enoki

主菜 (Main)
l[慢煮和牛牛小排]l +$30
Slow-cooked Wagyu Short Ribs
蘑菇`蕃薯蓉`香草芝士脆片
Mushroom, Sweet Potato Puree, Rosemary Cheese Chips

主菜和牛牛小排🐮🍴,分別有4條 肉質腍滑 炆煮入味。加上香滑蕃薯蓉🍠 很creamy,蘸點超香濃香草芝士脆片 口感亦顯得不一樣。

l[藍蝶花香芋拿鐵]l $48
Blue Latte Decaf Latte
一杯美美的蝶豆花🦋,整杯都粉藍色很吸引。加上香芋味,配上低咖啡因拿鐵☕️ 味道亦相當特別呢。喝膩一樣Latte 試試這種新配搭吧。

l[黑松露薏米意大利飯]l $188
Barley Risotto with Black Truffle
另一款主食,用上黑松露`薏米`忌廉煮成既意大利飯,口感creamy 每口滲著黑松露香氣,加上有咬口既薏米,口感顯得不一樣。

在一間超美超粉💕既夢幻西餐廳🍽,真的很適合跟打卡 喝杯Coffee☕️ 吃個下午茶。Afternoon Set 真的美美的,有機會再來試試。
2020-02-22 116 浏览
K11 Musea 呢一間商場充滿藝術氣息,好多間餐廳嘅裝修都落咗唔少心思。好多間餐廳都係打卡熱點,今次嚟到呢間山茶花餐廳。一入門口已經見到一大片粉紅色花海,絕對係少女心心眼嘅打卡熱點。 餐牌都好簡潔,嘢食種類唔算太多,但都幾別出心裁。叫咗一杯山茶花latte,侍應擺上枱果刻,真係少女心大爆發😍好粉紅呀!!! 不過飲落就唔算太熱,如果熱少少會更好。頭盤係火龍果沙律🥗 色系都偏向粉紅色。流心蛋配炸金菇,口感好得意,啲金菇仲有黑松露嘅味道,好香口👍🏻👍🏻👍🏻香煎比目魚,味道不過不失,不過佢下面既菇,就整得好Juicy!!慢煮牛肉,好軟滑入味!👍🏻甜品叫咗流心抹茶tart!非常之好食!隔離個雪糕你估唔到係咩味道!答案係紫米味雪糕!!!總括嚟講呢間野性價比都叫幾好,每一道餸都好用心地創作,味道亦唔差。
好多間餐廳都係打卡熱點,今次嚟到呢間山茶花餐廳。

餐牌都好簡潔,嘢食種類唔算太多,但都幾別出心裁。

不過飲落就唔算太熱,如果熱少少會更好。

頭盤係火龍果沙律🥗 色系都偏向粉紅色。

慢煮牛肉,好軟滑入味!👍🏻

2020-02-22 5842 浏览
兩位無薪假人士表示久久也沒有外出,剛巧與我同一無薪日的閨密決定外出午膳,享受見面之餘也享受得外出走走的時光每次進入K11 Musea 就像走進了雲呢拿迷宮般在香氣中迷失,行了數圈才找到Muse Edition 區域,走進該區遠處便能看到左邊那耀目粉紅少女餐廳,午市餐牌及下午茶餐牌均放在門口供參考,旁邊還放了數張圓枱,從外張望已看到那幅令人心動的花花牆身!粉紅雲石枱、粉紅餐紙襯托金色餐具及金色邊玻璃杯,是必定會讓少女心動的配搭,我倆看著那無限可擊的餐具與用具都心花怒放午餐主要提供兩款餐牌,其中一款餐牌為午市套餐,套餐有前茶、主菜及餐飲,加$40更可享用甜品令一款餐牌為主餐牌,內裡有各式各樣食品包括湯及沙律、小食、三文治、主菜、素麵、飯及意粉。我倆對每款食物的精美擺盆甚為好奇,在花多眼亂情況下點選了一個午市套餐及主菜一款當服務員呈上飲品時我倆不禁讚嘆一聲,來自藍蝶花的天然粉藍色夠夢幻,更與雲石粉紅碟非常合襯,配上金匙羹確實少女中不失一點高雅。拿鐵溫度屬室溫,厚厚一層輕型既綿密的泡沫覆蓋在表面,下層則是奶與忌廉混合的味道,喝著喝著感覺似曾相識,彷如早上那杯令人心曠神怡的牛奶,可惜未能嚐出藍蝶

藍蝶花香芋拿鐵

服務員呈上飲品時我倆不禁讚嘆一聲,來自藍蝶花的天然粉藍色夠夢幻,更與雲石粉紅碟非常合襯,配上金匙羹確實少女中不失一點高雅。拿鐵溫度屬室溫,厚厚一層輕型既綿密的泡沫覆蓋在表面,下層則是奶與忌廉混合的味道,喝著喝著感覺似曾相識,彷如早上那杯令人心曠神怡的牛奶,可惜未能嚐出藍蝶花獨有的草青味
玫瑰茉莉果茶

另點了果茶一客,玻璃茶壺清晰可見內裡有一顆玫瑰花、數片雪梨片及檸檬片,清新的茉莉花茶中有少許檸檬及果酸,其後帶有雪梨清甜,絕對能解膩而不甜溜。良久不見的我們談天說地了整個中午,服務員也不時添加熱水至壺中,沒有趕著交還餐枱之意。
等待美食期間,餐廳通往戶外之側門經常打開,強烈寒風不時來襲,服務員每次在我們還未察覺時已趕緊上前關門,令我倆什至所有食客都不會受寒風影響用餐,在這個不能生病的時期確實頗貼心的舉動
溫泉蛋配松露炸金針菇

不久前菜呈上,可見溫泉蛋放於炸金針菇上,並灑上洋蔥絲及黑松露片,先把滾動的溫泉蛋挫破並與炸金針菇撈勻,香濃蛋液包裹酥脆得入口即碎的金針菇,令已粉碎的炸金針菇再次因蛋液聚合,既有香濃酥炸菇味又有蛋鮮味,加上松露香氣令菇味更突出更惹味

慢煮和牛牛小排
主菜和牛牛小排大約4件並放在蕃薯蓉上,還插上兩片芝士脆片,牛小排肉質軟腍容易切開,經慢煮後比起炆更可保留到肉質彈性,和牛在口中有稍稍溶化情況,加上牛肉醬汁包裹整件牛小排令口感更順滑,配上帶甜蕃薯蓉可令口感變得更輕型,若配上濃郁芝士脆片則令整體更惹味
香烤比目魚

額外點選之比目魚也隨即送上,精美的擺盆令食物充滿藝術與仙氣,比目魚放在正中央,覆蓋著燒杏鮑菇及茶樹菇,比目魚魚皮燒後十分脆身,魚肉尚算嫩滑但未能充分鎖住水份所以較乾身,魚扒沒有經任何調味或醃製,更能品嚐到魚鮮味而不腥,而燒杏鮑菇及茶樹菇質感較煙韌
仲夏野莓
特意到來甜品當然不能錯過,在五款甜品中選擇了以粉紅色為主的野莓味甜品。精緻的放在大圓碟一角,粉紅色圓柱體原來是士多啤利雪糕,配上士多啤利生果、醬及綠色海綿蛋糕,味道雖則不算特別,但色調與配搭非常合襯

被粉紅色與花花包圍了一整個下午確實是一件幸福的事,不僅裝橫、餐具及用具充滿少女氣息,連每道菜的擺設與色調亦花盡心思,服務亦貼心有禮,與閨密來聊天打卡的確是不錯之選!
2020-02-17
玫瑰茉莉果茶