2020-06-10 198 浏览
What a surprise to notice that the restaurant is offering buy-one-get-one free!We booked a table and had lunch this afternoon, only a pity that the restaurant did not reserve sofa seats as requested. Indeed nice to sit opposite to the feature wall.The coffee as so appealing! We ordered Camellia and Blue Latte respectively! The colour gave sense of calm and peace.The salad was amazing too with fresh kale and red dragon fruit sauce in pink.For the main courses, roasted halibut was tender and juicy

latte

daily salad

For the main courses, roasted halibut was tender and juicy while the chicken somen was of big portion and the taste was delightful.
roasted halibut
chicken somen

We would not finish the meal without desserts. We ordered matcha lava tart and summer berries at additional costs. But definitely it worth! The tart was very impressive with flowing matcha sauce once cut into it, the summer berries was not too sweet, light by giving a sense of summer breeze.
matcha lava tart

chicken somen
matcha lava tart
summer berries
2020-06-08 118 浏览
烤鹿兒島赤雞配糙米 $118.本身對哩碟野冇乜期望 但出乎意料之外較我想像中好食好多😁.好難得個烤雞d肉質好滑 又有肉汁 重點係入口竟然係熱辣辣😳😳😳真心好喜出望外😳 飯既份量唔多 有健康既糙米配都幾特別 同埋個燒汁撈飯都好正正 但我相信一個女仔食哩碟野會飽既😊脆皮蝦三文治 $138.哩個幾好食😳.多士烘到好脆 炸蝦又係炸到勁脆 而且爽口唔會太乾 大大舊 好好味😍 夾埋一齊食都好好食 雖然好熱氣🥺.薯條份量好多 但係條條都好脆口 又炸得幾好食😁 成個脆蝦三文治都較我想像中好食 同大份 一個人食肯定食唔晒山茶花拿鐵 $48.一間勁少女心既餐廳😳😳😳不過d影相位就要book既 我只係坐d counter位 不過都幾舒服既.諗住夜晚飲d冇咖啡因既飲品 就叫左杯山茶花latte試下 勁喜出望外😍😍😍😍成杯都係粉紅色架 仲有個心心💛 雖然我唔知山茶花係咩味 不過就似係飲緊一杯有味既奶咁😙推介呀 不錯呢

烤鹿兒島赤雞配糙米 $118
本身對哩碟野冇乜期望 但出乎意料之外較我想像中好食好多😁

脆皮蝦三文治 $138
哩個幾好食😳

山茶花拿鐵 $48
推介呀 不錯呢
  • 山茶花拿鐵
2020-06-05 164 浏览
女仔都係鍾意hightea 靚景配美食。真係打卡好地方加上粉紅色後面一大幅山茶花牆。啲餐具又精緻。個Tea set仲要攞首飾盒嚟裝住都係粉紅色為主㗎因為個主題就係Ruby Chocolate係一種粉紅色嘅朱古力真係阿婆都變少女吖💕除咗賣相一流之外食物都係一流㗎💕仲有個花花雪糕Tim建議大家雪糕一到快啲拎黎打卡影相之後就食咗佢因為我哋太過大食😛所以叫埋個明太子釀雞翼同埋明太子蝦薄餅Tim 最後3個人。。。當然又食哂😂
女仔都係鍾意hightea
靚景配美食。真係打卡好地方
加上粉紅色後面一大幅山茶花牆。啲餐具又精緻。

真係阿婆都變少女吖💕

除咗賣相一流之外食物都係一流㗎💕
仲有個花花雪糕Tim
建議大家雪糕一到快啲拎黎打卡影相之後就食咗佢
因為我哋太過大食😛
所以叫埋個明太子釀雞翼同埋明太子蝦薄餅Tim

最後3個人。。。當然又食哂😂
2020-06-02 207 浏览
K11 MUSEA的餐廳陸續開幕,我今日去了以粉紅山茶花為主題的餐廳食下午茶,等到四點半有位,我見到好多姐妹連群帶隊黎食嘢。整間餐廳布滿不同粉色系物品,例如:雲石餐枱和粉色桌椅梳化。我地食紅寶石朱古力下午茶,兩個人$398。下午茶餐有甜品向鹹點。下午茶包一杯$48以下的飲品。六款精緻甜食,有紅寶石朱古力三文治、紅寶石朱古力雪糕、黑莓紅寶石朱古力、鹹蛋泡芙等。我最鍾意食鹹點,哈哈。一邊飲coco latte,一邊食~我等位先知道餐廳另一主打為日本素麵,我未試過。下次食正餐!試試其他食品。

我最鍾意食鹹點,哈哈。一邊飲coco latte,一邊食~

• CocoLatte
2020-05-30 1689 浏览
今日係daddy mami既結婚30週年既大日子,同佢地黎左K11 MUSEA間camellia, 一間粉紅色主題餐廳。入店職員就同我地講今日海膽,三文魚,和牛都冇,得返明太子!十級掃興!嬲!海鮮濃湯 $68龍蝦湯底,加止有小小海鮮,都唔錯。但比較濃味!明太子薄餅 $78味道一般,有芝士,蝦同明太子,但分量就比較小,唔係好夠食。明太子釀雞翼 $98雞翼尖個位有骨之外,成舊都無骨又辣辣地幾惹味,好好食。香炸比目魚 $168魚好滑,而且有D菇做配菜,味道真係唔錯,唯獨份量唔係好夠。煎香茅脆皮豬扒 $168豬扒還好,味道比起其他真係差咁D。慢煮和牛牛小扒 $238牛小扒係最好食,好淋,好好味。個底係南瓜醬,好fresh好好味。三式藜麥壽司卷 $118藜麥壽司感覺上幾高纖,三款味道,芒果味都算fresh,幾特別,但唔係好夠食。日本明太子素麵 $148有溫泉蛋、蟹肉薯餅同櫻花蝦,個麵淋左小小,但湯同麵都幾好味,鹹淡岩岩好。蝦天婦羅素麵 $128湯底係龍蝦湯,呢一個麵比起明太子冇咁淋,天婦羅有3隻,仲有秋葵同淮山。Apple Rose $88 (真心嬲!)差唔多成舊水,但係細份到咁,嗰一舊雪糕係一

海鮮濃湯 $68
龍蝦湯底,加止有小小海鮮,都唔錯。但比較濃味!

明太子薄餅 $78
味道一般,有芝士,蝦同明太子,但分量就比較小,唔係好夠食。

明太子釀雞翼 $98
雞翼尖個位有骨之外,成舊都無骨又辣辣地幾惹味,好好食。

香炸比目魚 $168
魚好滑,而且有D菇做配菜,味道真係唔錯,唯獨份量唔係好夠。

煎香茅脆皮豬扒 $168
豬扒還好,味道比起其他真係差咁D。

慢煮和牛牛小扒 $238

三式藜麥壽司卷 $118

日本明太子素麵 $148

蝦天婦羅素麵 $128

Apple Rose $88
(真心嬲!)差唔多成舊水,但係細份到咁,嗰一舊雪糕係一個女仔食都嫌佢太細啖,係真係一啖過就食唔完!講真我好嬲!

overall黎講味道都唔錯,不過全部都好細份,cp值真係唔太高,同埋啲甜品的確打卡幾靚,但真係好細份,如果純粹想黎影相打卡係OK嘅,但黎食飯嘅話一啲都唔推介!
2020-05-24
纪念日
2020-05-28 244 浏览
之前經過呢間餐廳已經覺得個環境好舒服終於有機會入去試吓!.Lunch set包前菜、主菜及餐飲Starter有三個選項今次揀咗黑松露配溫泉蛋整碟前菜好重黑松露味😍配上炸金菇絲 口感一流!.主菜有五個選項今次揀咗慢煮和牛牛小排🌟牛肉好軟身 配上南瓜蓉及芝士脆片真係好正ahhhhhh!!!😍😍.餐飲方面有好多選擇 包括茶或咖啡今次試吓佢哋嘅玫瑰茉莉花茶🍵茶壺下配有蠟燭座 保持茶嘅溫度整個用膳過程好舒服 環境同服務都一流加上裝修好有少女風 用餐當日都見到唔少KOL喺度打卡🤣.🚨重點係!🚨而家午市時段lunch set有買一送一優惠!😍😍😍😍但必須經OpenRice訂枱先有呢個優惠😆呢間餐廳翻炒指數極高!📍 Camellia (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下033號舖
之前經過呢間餐廳已經覺得個環境好舒服
終於有機會入去試吓!
Lunch set包前菜、主菜及餐飲
Starter有三個選項
今次揀咗黑松露配溫泉蛋
整碟前菜好重黑松露味😍
配上炸金菇絲 口感一流!
主菜有五個選項
用餐當日都見到唔少KOL喺度打卡🤣
🚨重點係!🚨
而家午市時段lunch set有買一送一優惠!😍😍😍😍
但必須經OpenRice訂枱先有呢個優惠😆
呢間餐廳翻炒指數極高!
📍 Camellia (尖沙咀)
慢煮和牛牛小排
玫瑰茉莉花茶
黑松露溫泉蛋
慢煮和牛牛小排
玫瑰茉莉花茶
黑松露溫泉蛋
  • 溫泉蛋配松露炸金針菇
2020-05-26 6252 浏览
星期五跟幾位女生嘆下午茶, 一進店內就看出是為女生而設的餐廳,平日下午人流也不少,已早早坐滿了8成,還好朋友預約了想坐的花花角位,果然美美的。如有指定位置喜好的朋友,可預先打電話查詢留座啊!細心的朋友也一早預定了下午茶餐,所以也沒煩惱要吃什麼。侍應把所有甜咸點一一送上,連同透明飾盒拼湊一起很吸睛,果然是很了解少女的喜好。店員再三叮囑要先吃掉雪糕,所以待相機吃完就馬上動口,一口吃下甜甜ruby chocolate味道,造型美美,味道印象卻不深刻點了一壺花茶及兩壺水果茶,味道確實是水果茶比較突出,但以持續性來說,花茶就比較耐喝,因果茶泡開後有點苦澀味。英式鬆餅帶點果香,很不錯。咸點中比較印象深刻的是黑松露芝士魚籽撻。味道突出,蝦甜筒及三文魚酸忌廉撻就比較普通,是可預想到的味道。甜點幾款都做得挺美的,咸蛋泡芙挺特別,味道亦見特式。其他甜點不算太甜,味道不錯,但不深刻。總括而言:環境:整家餐廳設計以粉紅色為主,偏向女性食客,每個位置都見設計特色,絕對是呃like 好地方。座位舒適食物:食物擺設見心思,跟餐廳主題切合,食物分量比較適合女生,味道跟環境比較,還是環境優勝,味道能再有特色會更好服務:

總括而言:
服務:回應需求快速,有禮
2020-05-15
下午茶
2020-05-21 273 浏览
近來工作較忙,臨急先揾餐廳同閨蜜慶祝生日,上網揾左一陣,好快就比呢間餐廳既飾物盒下午茶吸引,由於層架式食過太多,今次都想換下新風格,比新驚喜朋友。雲石餐枱同粉紅色梳化加埋後面滿滿既茶花,少女心爆錶,加埋飾物盒襯托鹹甜點打卡一流。至於食物質素方面,本人覺得最好味既鹹點係迷你蝦脆筒,蝦味濃郁,作為小食加分,一人得一個實在太少。鹹點算係幾出色,三文魚小撻同黑松露魚子醬撻都值得回味。不過精緻甜食方面就不過不失,無大驚喜,比較普通。另外book位既時候唔記得要求order坐花花牆前,影人像相無咁靚,如果慶生大家可以先order。飲品方面,本身我想飲下普通茶飲就算,但生日既朋友想試下紙醉金迷,就額外加比佢,呢個反而幾suprised,好fresh同有d乳酪味,好想飲多幾啖,不過杯野係佢既,我就唯有試過就算啦。呢間餐廳慶祝生日唔錯,會同你畫碟,同送蠟燭,不錯不錯!
2020-05-14
精緻紅寶石朱古力下午茶
  • 紅寶石朱古力下午茶,紙碎金迷
2020-05-12 221 浏览
疫情驟緩,終於可以約朋友見面,補回她的2月生日。經Openrice 訂了Camellia 下次茶時段!想不到客人不算少,接近坐滿了有山茶花牆那邊,我只好退而求其次坐在卡位(鳥籠)那邊。由於尚有半小時才到下午茶時段,我們先點了脆皮蝦三文治醫肚!蝦肉好厚,炸得香脆,肉質彈牙,好好味!薯條亦熱辣辣,好香脆,很美味!和朋友各點了熱情果草莓花茶,花茶壺未喝已驚艷,壺蓋的小鳥設計很優雅!熱情果味不濃,反而草案味更突然,甜度適中,滿意。最後是重頭戲「紅寶石朱古力下午茶套裝」,訂座時見備可以揀選生日,但沒有寫明要有什麼配合,結果tea set上來時,真的寫了Happy Birthday!Tea set 8成是甜點,大部分味道普通,但賣相真的很美,特別是花形「紅寶石朱古力雪糕」!這兒的環境較想像中遜色,我坐的卡座比較迫,男士應該坐得辛苦,服務員不知是否人數太少,每次想召喚服務員都很難找到人,而且態度也只是普通,食物反而不錯!

炸蝦三文治

草莓熱情果花茶

紅寶石下午茶

2020-04-20
炸蝦三文治
草莓熱情果花茶
2020-05-11 333 浏览
見呢間餐廳又粉紅又花花咁好少女同埋MENU都多野食所以一行四人訂左18:30 我先係OPENRICE預約左, 再打電話去confirm booking同餐廳講左想佢安排我地到時坐花花牆前面嘅位, 哥哥仔話ok 無問題 去到個陣, 明明花花牆前面好多空位, 但係帶位姐姐就帶我地去左無花花牆個度,最後係我自己再主動REQUEST 先有得坐 一坐底睇MENU, 個侍應姐姐又話無三文魚, 無和牛定食, 同無海膽, 都幾掃興🙁咁都有少少唔開心啦 媽咪同呀妹本身好想食三文魚同佢個海膽飯 😢點知兩樣都無哂….少左咁多野揀…咁就抱怨同侍應姐姐講左句… “咁快就咁多野都無哂嘅”🥺點知侍應姐姐開口唔係講唔好意思, 反而理直氣壯咁話: "今日咩節日你都知架啦…."😒爸爸: "係囉, 正正因為今日咩節日所以你地更加要有囉"🙂侍應姐姐聽到都無聲出, 你地明知母親節唔係應該更加準備充足咩? 我都唔明餐廳個logic🙄 好啦, 因為餐廳無乜選擇嘅關係…我地叫左好多明太子..... 最後, 侍應姐姐原來漏左杯香桃烏龍茶, 我地等極都無,直到我地問先知佢無落到….. 呢餐食左$1000多啲, 老實講, 好唔抵食. 食

最後係我自己再主動REQUEST 先有得坐

點知兩樣都無哂….少左咁多野揀…
咁就抱怨同侍應姐姐講左句…

“咁快就咁多野都無哂嘅”🥺

點知侍應姐姐開口唔係講唔好意思, 反而理直氣壯咁話:

"今日咩節日你都知架啦…."😒

爸爸: "係囉, 正正因為今日咩節日所以你地更加要有囉"🙂

好啦, 因為餐廳無乜選擇嘅關係…
我地叫左好多明太子.....
明太子雞翼

明太子蝦PIZZA
明太子素冷麵
香茅脆豬扒
比目魚
三色壽司卷
少女時代同紙醉金迷
熱帶果園

呢餐食左$1000多啲, 老實講, 好唔抵食. 食物份量過少, 食物味道唔係出色, 服務一般

我估爸爸應該唔夠食, 媽媽都唔係好滿意

而我….成餐飯都問自己點解要帶佢地嚟食…係我食過最後悔嘅母親節飯. 下次唔好貪餐廳靚.完
2020-05-10
母亲节
明太子雞翼
  • 明太子釀雞翼
2020-05-07 239 浏览
位於K11 Musea 嘅Camellia 從開店以來就吸引好多人打卡。的確整間店用上粉紅配金色的裝潢是女生很愛的色調點了兩個甜品仲夏果園$88,由🥭芒果熱情果慕絲作主調,配以椰絲🥥菠蘿🍍粒同食用花🌸,賣相無menu張相咁精緻,不過影相出黎都呃得下人📸味道真的很普通我相信以我bb班的廚藝都會整得到另外點了法式西多士,賣相唔出眾,但反而比較好味😋西多士口感鬆化,配上焦化的雪糕,冷熱交融,比平常配牛油🧈更為吸引😋這杯粉紅公主🍹延續餐廳粉紅色嘅格調,賣相的確符合少女心💕但逃不過似藥水味的問題果茶就不過不失吧。#K11Musea #Camellia #甜品 #打卡 #dessert

點了兩個甜品

我相信以我bb班的廚藝都會整得到

果茶就不過不失吧。

2020-05-07 4861 浏览
今天相約了女性好友到尖沙咀逛街用膳,朋友說從網上看見一間餐廳不論食物及環境均很是吸引,而且午市正做買一送一的優惠,於是我們便在此用膳。餐廳裝潢以粉紅色為主調,背景有一面花花牆壁,十分適合用作拍照,而座位舒適寬闊,配上柔和的黃燈,感覺休閒和諧,在場可見有不少女士拍照留念呢。黑松露忌廉蘑菇湯黑松露忌廉蘑菇湯用料十足,每口均有充足菇粒,味道鮮香嫩滑,黑松露的獨特氣味在口腔中散發,味道香醇濃郁,口感稠密緻滑。香烤比目魚除了有主角比目魚,配料還有杏鮑菇、野菌,比目魚外皮烤得酥脆香口,魚肉雪白鮮甜,嫩滑多汁,配上味道鹹甜的照燒汁,更可突出魚肉的鮮味,杏鮑菇及野菌味道清香獨特,口感飽滿煙韌,鮮嫩彈牙。香桃烏龍果茶果茶中加入新鮮生果,入口味道帶有水果原本的清香鮮甜,亦有烏龍茶的清爽鮮醇,兩者味道相配,恰到好處,而且飲用後更可享用水果。朋友點選了玫瑰茉莉果茶以及熱帶果園,玫瑰茉莉果茶上桌時帶有馥郁的花香,以及清淡的水果香氣,氣味清新。熱帶果園外貌精美吸引,以芒果粒、芒果熱情果慕絲、椰子、法式芒果糖製成,氣味清爽香甜,芒果香氣濃郁。整體而言,餐廳裝潢夢幻,舒適衛生,食物精美吸引,味道出色可口,十分適合女士
黑松露忌廉蘑菇湯
香烤比目魚
香桃烏龍果茶

整體而言,餐廳裝潢夢幻,舒適衛生,食物精美吸引,味道出色可口,十分適合女士到此拍照,是與朋友吃西餐及糕點的好地方。
2020-05-01 296 浏览
上網睇到介紹呢間嘅Afternoon Tea第一眼就比個花花牆吸引左!全間店粉紅色好夢幻💗預訂枱時我特意預留角落頭圓枱位置。我認為呢個角落頭位係全店打卡最好嘅地方🥰準時到達,但由於指定個張枱未埋單所以要稍等,等左大約十分鐘外面望入去見到成幅花花牆已經心心眼😍就係為左呢個位打卡而來🙈💗由於訂枱時已經預訂左afternoon tea set, 所以坐低左只需要點飲品。飲品選擇有果茶,傳統茶,咖啡同低咖啡因拿鐵。選擇頗多但部份需加錢Tea Set 以六角形盒盛載,而非傳統嘅三層tea set, 幾特別,好精緻👍🏻但個人認為雪糕同所有食物一齊上唔夠細心,變相要先食雪糕為”頭盤”,感覺有點怪⋯另外,放Scones係盒面上,個人不太喜歡。因為始終覺得盒面唔係一個盛載食物嘅器皿,比我感覺唔衛生 (心入面諗: 乾唔乾淨架🤨)味道方面,整體我覺得唔錯三款鹹點都幾好味,但稍嫌個撻有啲淋身甜點方面 我鍾意佢唔太甜,有berries味酸酸甜甜個人比較欣賞Scones 配上homemade mixed berry jam & ruby chocolate dips! 好味!酸酸甜甜又唔膩👍🏻飲品我點左抹茶拿鐵味

準時到達,但由於指定個張枱未埋單所以要稍等,等左大約十分鐘

外面望入去見到成幅花花牆已經心心眼😍

就係為左呢個位打卡而來🙈💗

Afternoon  Tea  Set
Afternoon  Tea  Set

味道方面,整體我覺得唔錯
三款鹹點都幾好味,但稍嫌個撻有啲淋身
甜點方面 我鍾意佢唔太甜,有berries味酸酸甜甜
飲品我點左抹茶拿鐵
味道較淡,抹茶味唔夠 奶味太重

整體嚟講,Tea set $398 for 2, 包兩杯飲品價錢唔算貴,但稍嫌份量有啲小,唔太夠飽😅但無論餐廳環境 枱凳 餐具 都好靚好夢幻,我覺得好適合同三五知己/ 閨蜜一齊嚟,而且花花牆影相真係好靚😂 值得再嚟!
成日聽人講,啱打卡嘅地方多數唔好食,但我今次就搵到間兩節兼得嘅餐廳!那就是位於K11 Musea嘅!呢度以粉紅山茶花為主題,成間餐廳布滿唔同粉色系嘅山茶花,加上雲石餐枱,顏值超高!另外,佢哋主打和洋輕食,食物唔油唔膩,水準高質,感覺個餐單真喺為女仔而設😍​其中,我最鍾意佢嘅明太子雞翼,咬開入面係滿滿嘅明太子!雞翼烤得金香,真係好好味!而明太子素麵個樣普普通通,但估唔到好好味,奶油味湯底,一點都唔膩,同櫻花蝦伴在一起,食上口好開胃!至於飲品方面,我最愛紙醉金迷,一飲上口,一陣清新嘅果香就滲透口腔,入面有芒果果粒同菠蘿果肉,口感豐富,加上「炎夏聖品」拉西,仲有一點碎冰的清涼感,令人忍不住一口接著一口!分享一下嘅室內照,據官方講,餐廳布置咗9,999 朵不同粉色系嘅山茶花,配上黑拱門、金邊拱窗,配合雲石餐枱、唔同色調嘅粉紅色桌椅及梳化,非常有格調。
明太子釀雞翼

2020-03-04
明太子釀雞翼
日本明太子素麵
紙醉金迷
朋友係要見既👭同女仔去嘆下午茶一於揀間充滿粉紅少女心既Cafe山茶花砌成既粉紅花牆🌸岩晒打卡影相📸️我同朋友都影左好耐先正式開始食tea啊!.叫咗✨紅寶石朱古力下午茶 $398/2人最啱2個朋友仔食!甜品同埋鹹食放係首飾盒入面☺️賣相好夢幻好靚 又係相機食先嘅甜點啊!鹹食方面有✨煙三文魚撻、黑松露芝士魚籽Tart😍好好味啊 黑松露味道好濃郁!值得一讚迷你蝦脆卷 好脆口!沾沙律醬更加好味啊🥰🥰仲有六款英式糕點 屬於甜點!賣相最靚嘅一定係玫瑰花🌹 係玫瑰士多啤梨味嘅雪糕 口感順滑唔會太甜👍🏻👍🏻.Camellia📍尖沙咀梳士巴利道18號Victoria Dockside K11 Musea 地下033號舖
朋友係要見既👭同女仔去嘆下午茶
一於揀間充滿粉紅少女心既Cafe
山茶花砌成既粉紅花牆🌸岩晒打卡影相📸️
我同朋友都影左好耐先正式開始食tea啊!
叫咗✨紅寶石朱古力下午茶 $398/2人
最啱2個朋友仔食!
甜品同埋鹹食放係首飾盒入面☺️賣相好夢幻好靚
又係相機食先嘅甜點啊!
鹹食方面有✨煙三文魚撻、黑松露芝士魚籽Tart😍好好味啊
黑松露味道好濃郁!值得一讚
迷你蝦脆卷 好脆口!沾沙律醬更加好味啊🥰🥰

仲有六款英式糕點 屬於甜點!
Camellia