2023-10-31 31 浏览
這是一個粉色小天地,掛着一朵朵白雲小燈,到處都是花和小熊的蹤影,完全是少女的童話故事食物也延續了少女的夢幻🧇士多啤梨醬配芝士睡眠熊窩夫:見到小熊造型的芝士蛋糕躺在窩夫上呼呼入睡的樣子已經很療癒,試一口酸甜士多啤梨醬混合creamy芝士蛋糕的味道,還有外脆內軟的窩夫,味蕾都滿足了。🍹千語星晨:下層是橙汁,上層是蝶豆花染成紫色的菠蘿汁,紫色的小熊就在裏面泡湯,很配這個浪漫的名字。至於味道,菠蘿汁和橙汁也不算甜,所以整體有點偏酸另外叫了一杯熱咖啡給老公,味道和外型也沒特別,就沒拍照了。🐻但是,被無處不在的小熊包圍著打卡和食tea, 二百塊買到簡單又直接的快樂,還不夠嗎?

食物也延續了少女的夢幻

另外叫了一杯熱咖啡給老公,味道和外型也沒特別,就沒拍照了。

下午茶
  • 士多啤梨醬窩夫配睡眠熊芝士蛋糕
2023-10-30 33 浏览
Cafe用熊熊做主題,成個環境好可愛好夢幻,有唔少嘅打卡位,同朋友或者同屋企人嚟都啱晒!餐廳除咗主食供應,仲有多款熊熊造型嘅甜品同飲品,睇住咁得意既啤啤熊,食住甜蜜蜜既甜品野食,真係好窩心😌!------------------------------🍝◖黑松露北海道帶子意大利粉◗ $92黑松露味好香濃,完全融入意粉同帶子裡面,更加帶出帶子嘅鮮味;意粉軟硬度適中,夠晒掛汁,滑溜好味!🍗◖金沙單骨雞翼◗ $58炸得非常香口!鹹香嘅咸蛋味,食落又沙沙地嘅口感,加上雞翼炸到好脆,熱辣辣食幾隻真係好過癮,而且佢係單骨,唔會好似平時雙骨咁食得冇咁方便!🍨◖士多啤梨熊仔芭菲◗ $65賣相非常吸引,上面有士多啤梨🍓雪糕,士多啤梨味好濃郁,又有啲五顏六色既熊仔餅乾同棉花糖裝飾,底層有啲cream同燕麥,口感有層次,整得又靚又好食!🧸◖睡眠熊芝士慕絲熊仔蛋糕(啡色)◗ $58呢個熊仔非常得意,差啲唔捨得食,食落濃濃嘅芝士味,口感好creamy,一啖接一啖停唔到口,一下子就食晒隻熊仔😋❤️◖初戀◗ 跟餐+$34套餐跟餐升級特飲有半價優惠~你杯嘢飲非常適合打卡既飲料,上面係粉紅色既草莓🍓熊仔冰,下面係草莓奶昔
🍝◖黑松露北海道帶子意大利粉◗ $92

🍗◖金沙單骨雞翼◗ $58

🍨◖士多啤梨熊仔芭菲◗ $65

🧸◖睡眠熊芝士慕絲熊仔蛋糕(啡色)◗ $58

❤️◖初戀◗ 跟餐+$34
套餐跟餐升級特飲有半價優惠~你杯嘢飲非常適合打卡既飲料,上面係粉紅色既草莓🍓熊仔冰,下面係草莓奶昔,粉紅色真係少女心爆發💗!

🍵◖抹茶鮮奶◗ $42
抹茶配鮮奶完美既絕配,唔會太甜,正常發揮~

🌟Encore指數:8.2/10
2023-10-29 30 浏览
貼心安排食物試左帶子意粉,味道不錯All day breakfast 豐富好味飲品有特式,顏色鮮艷環境舒服、粉色柔和啱晒打卡,熊仔映相最配少女心首選周年或生日也可以到此一遊
貼心安排

食物試左帶子意粉,味道不錯
All day breakfast 豐富好味
飲品有特式,顏色鮮艷
環境舒服、粉色柔和
啱晒打卡,熊仔映相最配
少女心首選
周年或生日也可以到此一遊

2023-10-29 36 浏览
超打卡able嘅cafe📸好多熊熊公仔🧸裝修以粉紅色為主同花做裝飾💐好靚🥳甜品以熊倒模超可愛😍唔捨得食「怎麼可以吃熊熊🐻🥹」.🌟日式咖哩吉列豬扒旋風蛋包飯 $118豬扒好大塊好厚身外皮炸到好脆🍛咖哩汁微辣🌶好香濃蛋整成裙形狀咁蓋住飯🍳仲有少少蛋汁 撈飯好正🍚.🌟海膽醬北海道帆立貝意大利粉 $128海膽醬好足成碟意粉橙紅色好吸睛唔會有腥味而係充滿鹹香🤩意粉好掛汁🍝帆立貝好有鮮味好厚肉 仲食到一梳梳口感❤️.🌟芝士慕絲熊仔蛋糕 $58好可愛嘅熊熊🐻🍰食落重芝士味口感軟滑細膩甜度適中❣️.🌟抺茶鮮奶(凍)$42🌟玫瑰鮮奶 $38.📍 Cakebearbear (北角)北角電氣道233號城市花園商場第10座地下G45號舖
超打卡able嘅cafe📸
好多熊熊公仔🧸
裝修以粉紅色為主同花做裝飾💐
好靚🥳
甜品以熊倒模
超可愛😍唔捨得食
「怎麼可以吃熊熊🐻🥹」
🌟日式咖哩吉列豬扒旋風蛋包飯 $118

口感軟滑細膩
甜度適中❣️

🌟抺茶鮮奶(凍)$42
🌟玫瑰鮮奶 $38

📍 Cakebearbear (北角)
北角電氣道233號城市花園商場第10座地下G45號舖
  • 睡眠熊芝士蛋糕
2023-10-28 24 浏览
室內環境好夢幻 充滿少女心岩哂鍾意熊啤啤嘅朋友去打卡食物亦屬於高水準 服務親切有禮海膽醬北海道帆立貝意粉極濃郁嘅海膽醬 鮮味無比意粉彈牙 醬汁厚身有兩粒新鮮珍寶帆立貝有木魚碎 加紫菜絲更添惹味蒲燒原條鰻魚炒飯 賣相非常吸引一上枱已經香氣撲鼻鰻魚份量足 色澤有光彩肉質細嫩而入味炒飯亦係誠意之作粒粒乾身分明有咬口千語星晨蝶豆花熊仔冰 橙汁 菠蘿汁酸酸甜甜好易入口芝士慕絲熊仔蛋糕很可愛的甜品絲滑 入口即溶淡淡芝士味道 好清新

室內環境好夢幻 充滿少女心

酸酸甜甜好易入口

很可愛的甜品
絲滑 入口即溶
淡淡芝士味道 好清新
長假期嘅第一日即係做啲令自己開心嘅嘢事,帶姨甥女到北角和富道內的粉紅色 cafe ,店內以粉紅色的裝潢取得我歡心,小朋友喜歡啤啤熊公仔,我哋一拍即合。餐廳內都有幾個打咭位,個幾個位特別多啤啤熊公仔比我任抱吾嬲,所以大家記得訂位啊。哈密瓜燒赤蝦沙律配和風沙律汁$68奉上時燒過的赤蝦香味撲鼻,非常引起我的食慾。蝦肉雖然稱不上好爽脆,但都唔系梅蝦;沙律菜份量足,醋汁另上,可以吃得更健康。全日早餐$118近排都食好多全日早餐,依個組合都稱得上jumbo 級,以好味度排列牛仔腸、炒蛋,黑松露炒雜菌、薯餅正常水準有沙律菜、蕃茄、煙肉、窩夫等。牛仔腸卜卜脆,肉味亦十分濃郁;炒蛋夠滑;黑松露炒雜菌充滿牛油香;即炸薯餅脆卜卜;整體來說份量足,味道中上。今日焦點伯爵茶慕絲熊仔蛋糕$60做得勁神似,連毛絨感都做到;至於味道是輕盈的伯爵茶,甜度相當低,口感滑,以為只是整色整水,原來味道都唔差。咖啡跟餐餐只須$10 Latte Cappuccino

哈密瓜燒赤蝦沙律配和風沙律汁$68

全日早餐

牛仔腸、炒蛋,黑松露炒雜菌、薯餅
正常水準有沙律菜、蕃茄、煙肉、窩夫等。
牛仔腸卜卜脆,肉味亦十分濃郁;

今日焦點
伯爵茶慕絲熊仔蛋糕$60

咖啡跟餐餐只須$10

Latte
Cappuccino
收工食個飯,都想食得有儀式感少少,放鬆吓心情🥰 我同朋友就嚟到北角嘅「Cakebearbear」🧸 望住呢度嘅粉紅色牆同超多熊啤啤公仔,即刻開心晒🤗🍣 蒲燒原條鰻魚炒飯 ($140 配餐飲)鰻魚唔止超大條,仲超厚身!🤩 長過成個碟!鰻魚仲好滑溜好嫩口😚 鰻魚汁唔會太多,味道啱啱好! 配埋蛋炒飯都好match🥳👅 燒牛舌温泉蛋飯 ($125 配餐飲)呢個飯都好抵🤩!有超級多塊牛舌!牛舌爽口好好味😋!個飯撈埋温泉蛋汁同辣辣哋嘅漬物(?)好開胃好惹味😋🦑 他他醬吉列魷魚圈 ($68)魷魚圈開心share、過吓口癮最啱喇~ 又香又脆好滋味~🍓 初戀 (套餐+$45)呢杯初戀有靚靚粉紅色、奶白色漸變,加上熊仔形狀嘅冰,太吸睛啊😍 原來佢係一杯士多啤梨牛奶🥛 連熊仔冰都有味㗎,可以溶埋落去飲😋🍵 花茶 (跟餐$0)Twinnings茶包茶唔洗加錢🥳!

🍣 蒲燒原條鰻魚炒飯 ($140 配餐飲)

👅 燒牛舌温泉蛋飯 ($125 配餐飲)

🦑 他他醬吉列魷魚圈 ($68)
魷魚圈開心share、過吓口癮最啱喇~ 又香又脆好滋味~

🍓 初戀 (套餐+$45)

🍵 花茶 (跟餐$0)
Twinnings茶包茶唔洗加錢🥳!
2023-10-25 14 浏览
位於北角嘅粉色系滿滿少女心嘅熊仔主題打卡餐廳。餐廳佈置成一片花海,並有不同衣著造型的bear bear 伴食,氣氛浪漫,足見店主佈置嘅心思。日式咖喱吉列豬扒旋風蛋包飯咖喱同飯嘅比例洽到好處,豬扒炸漿唔會過厚,外脆內軟,肉汁滿滿。加上薯仔同紅蘿蔔粒連埋甜甜地嘅日式咖喱一齊食,份外開胃。燒牛舌溫泉蛋飯牛舌惹味而且份量多,5-6片真心滿足。加上溫泉蛋,蛋汁流入大碗飯裡面,飯唔會太乾,好好味可謂大滿足。芝士慕絲熊仔蛋糕熊仔造型香濃嘅cream cheese味道,加上慕絲幼滑口感一流。配埋Latte,真係一大享受。

日式咖喱吉列豬扒旋風蛋包飯

燒牛舌溫泉蛋飯

2023-10-25 23 浏览
哥哥喺附近上課外活動,搵個地方坐得舒舒服服都唔係好容易,無意中發現咗呢間餐廳,可以打卡之餘價錢合理,最驚喜係啲嘢都幾好食,好開心哥哥陪我影咗好多靚相。Lunch set 都係幾十蚊,飲品可以用半價換購,見到呢個啤啤造型已經覺得值門票㗎,但估唔到士多啤梨牛奶,連隻熊仔冰都真係有士多啤梨味,有驚喜。另一杯蝶豆花就類似菠蘿飲品,酸酸甜甜都好味。明太子蟹肉烏東,明太子令到烏冬有少少辣味,特別開胃,烏冬比較煙靭,配埋蟹肉有多重口感,同埋份量都幾多,我覺得好好味。哥哥叫咗海鮮炒意粉,意粉軟硬度適中,味道濃郁,鮮蝦同青口都食得出鮮味,佢一個人可以食晒一碟,證明味道非常唔錯,為咗打卡,我點多個甜品,呢隻熊啤啤芝士蛋糕,影相打卡真係一流,咁可愛真係有少少唔捨得食。

北角城市花園最近開咗一間啤啤熊Cafe,由一對90後情侶經營,由熊仔蛋糕網店再開埋實體餐廳,餐廳裏面有好多唔同造型嘅啤啤熊公仔,除咗擺設,食物都係充滿熊仔嘅元素,非常用心,裝修風格同食物都少女心爆發,啱晒少女們去打卡。蒲燒原條鰻魚飯鰻魚飯嘅鰻魚係原條上,賣相吸引,一上枱就聞到香氣滿滿,微甜入味嘅蒲燒醬汁配上嫩滑鮮美嘅鰻魚,用嚟送飯一流,飯粒用上日本珍珠米,粒粒飽滿有飯香。All Day Breakfast全日早餐賣相豐富,包括有蕃茄、炒蛋、黑松露炒雜菌、煙肉、德國腸、薯餅、窩夫同埋沙律菜,份量十足。炒蛋口感嫩滑,新鮮蕃茄烘至微熱香口,薯餅炸至香脆可口,炒雜菌口感爽彈香口,窩夫烘至脆身,配埋蜂蜜一齊食好滋味。芝士慕絲熊仔蛋糕睡眠熊仔造型嘅芝士慕絲蛋糕好可愛 ,熊仔瞓喺碟上面好休閒,睇見都好治癒,蛋糕造出咗毛茸茸嘅感覺,好精緻。Mousse蛋糕芝士味濃郁,味道酸酸甜甜,口感軟綿順口。他他醬吉列魷魚圈吉列魷魚圈外表炸至金黃香脆,魷魚口感彈牙,好惹味,配埋他他醬味道好夾,係餐廳自家調配,令人忍唔住不停咁食,呢個小食好邪惡。富士山熊仔特飲 非常吸睛嘅一個飲品,閃閃下識得變色,打卡一流,特飲用咗藍

蒲燒原條鰻魚飯

All Day Breakfast

他他醬吉列魷魚圈

富士山熊仔特飲
非常吸睛嘅一個飲品,閃閃下識得變色,打卡一流,特飲用咗藍桔同埋荔枝梳打製作而成,有芬芳嘅荔枝味道,清涼解暑,另外有個土多啤梨熊仔冰瞓喺鮮忌廉上面,好得意,底部仲有寒天晶球,用天然膳食纖維製成,好健康,食落口感同珍珠差唔多。

熊仔冷泡茶
白桃烏龍味嘅冷泡茶,清涼解渴,白桃柔和香氣好夾烏龍茶香,樽仔造型好似熊仔糖,好可愛,飲完仲可以拎走個樽仔。
2023-10-14
  • 蒲燒原條鰻魚飯
  • 睡眠熊芝士蛋糕
咁啱嗰日去港島區,順便提早另一半慶祝生日,搵吓北角炮台山嗰邊有咩好食之後見到呢間係啤啤熊主題嘅西餐廳,雖然我唔係特別鍾意啤啤,但係個環境真係幾靚,所以去試吓我哋原本當晚坐粉紅色半私人空間嘅二人枱,隔籬枱嘅兩個乘客食完之後,職員見我哋正餐食得差唔多,特地安排我哋自己過去右手邊4人枱坐,真係非常窩心我哋叫咗兩個晚餐,海膽帆立貝意粉嘅像素比較甜,木魚都幾龍尾,份量都多另外叫咗明太子忌廉蜆肉意粉,啲錢都好大啫,冇泥沙,個醬汁調得幾好味,呢款真心推介我哋單點左一份一夜干燒魚,份量非常之多,而且考得唔錯,配上豉油或者檸檬汁都好正加$8有榛子牛奶,味道比較甜,拉花嘅泡泡都做得唔錯男朋友想試富士山啤啤熊特飲,因為套餐唔可以加錢換呢一款飲品,所以佢正價$88買來試吓飲,雖然呢杯飲品成本唔高,但係個賣相真係打卡一流,飲品裏面仲有個會閃燈嘅玩具,而且會轉色,真係打卡一流。係用波子汽水,再加啤啤熊造型嘅立體冰塊早前在OpenRice要求在甜品免費寫生日朱古力字,朱古力醬汁令到我非常驚喜,啲朱古力字唔係咁容易拆得甩,朱古力字嘅藍色部份以為係悉數冇咩特別嘅味道,點知係藍莓味嘅果醬,紅色朱古力嘅部份係士多啤梨醬,同

加$8有榛子牛奶,味道比較甜,拉花嘅泡泡都做得唔錯
榛子牛奶

富士山特飲

早前在OpenRice要求在甜品免費寫生日朱古力字,朱古力醬汁令到我非常驚喜,啲朱古力字唔係咁容易拆得甩,朱古力字嘅藍色部份以為係悉數冇咩特別嘅味道,點知係藍莓味嘅果醬,紅色朱古力嘅部份係士多啤梨醬,同平時職場寫嗰啲好大分別,而且字體非常優美❤️❤️😍

伯爵茶慕絲甜品嘅造型真係好得意,而且好少有呢個口味嘅慕絲❤️❤️❤️❤️好睇得來又非常之好食

另外點解我幫襯呢間舖頭嘅原因,就係切餅費只需要$50 ,好多餐廳都係開價$100 ,而且職員幫我哋上咗個生日蛋糕之後,仲幫我哋張枱擺位打卡影相,真係非常之窩心,希望下次去呢間餐廳呢個身形細細粒嘅年輕女職員可以在服務我哋
自行帶去嘅生日蛋糕,好襯間房粉紅色嘅主題

我問職員,原來呢間餐廳只係開業左半年,希望之後可以繼續做落去,真係好想再去第二次

2023-10-14
庆祝纪念
生日
榛子牛奶
富士山特飲
  • 明太子忌廉大蜆意大利粉
  • 伯爵茶慕絲
2023-10-15 40 浏览
朋友臨時病咗,訂咗位就唯有自己照去食。身邊有小熊陪伴同埋座位間隔幾好,一個人食都唔會好尷尬。 餐廳花心思落裝修,粉色牆、花花鳥籠同雲朵燈,好多人需要訂位,可惜只可以打到某部分嘅卡。 海膽醬北海道帆立貝意大利粉海膽醬超多,味道偏甜,仲有海量木魚、紫菜。帆立貝就一般size,唔算煎得好香口,意粉偏硬身。賣相同份量都正常嘅。餐廳晚餐定期會有啲變化。睡眠熊芝士蛋糕 造型得意,全餐中比較符合期望嘅餐點。 望落去啡色,但食落有芝士慕絲,幾軟滑,有少少未溶雪。千語星晨 顏色幾有層次,蝶豆花熊仔冰食完全餐都唔會溶。橙汁味道帶酸澀,唔太飲到菠蘿汁,純粹為咗打卡先會叫。人均:$250 (包加一) Btw 店內人手有限,需要自己出去點餐。

睡眠熊芝士蛋糕

千語星晨

人均:$250 (包加一)
Btw 店內人手有限,需要自己出去點餐。
2023-10-13 36 浏览
最近我和朋友一起到了北角一間滿有童心的餐廳🍴 , 名字是calebearbear, 確實每個角落都會出現可愛的小熊🐻‍❄️🐻! 讓人心情愉悅!食物更是有驚喜的!白酒🍶煮蜆份量豐富又粒粒蜆肉彈牙惹味,酒味甘醇帶出鮮味全條鰻魚飯入味好吃的鰻魚鮮嫩多汁帶子黑松露意粉黑松露香噴噴,帶子大粒又惹味配上特色的coffee , 感覺都十分寫意喔!cakebearbear 北角電氣道233號城市花園商場第10座地下G45號舖

白酒🍶煮蜆
份量豐富又粒粒蜆肉彈牙惹味,酒味甘醇帶出鮮味

全條鰻魚飯
入味好吃的鰻魚鮮嫩多汁

帶子黑松露意粉
黑松露香噴噴,帶子大粒又惹味

配上特色的coffee , 感覺都十分寫意喔!

cakebearbear
北角電氣道233號城市花園商場第10座地下G45號舖
炮台山隱世既 CAFÉ ,門口已經有BEAR BEAR呼喚大家既少女心啦,一入去就真係好靚、好繽紛同舒服, LUNCH 同放工去都可以 RELAX 下,抒壓打卡真係一流既。今日同朋友叫左兩個SET 都好好味同好足料卡邦尼溫泉蛋意粉、黑松露帶子意粉,配朱古力咖啡、洋甘菊Café 既主打菜,真係無令我地失望,係高質有誠意既,而且真係好適合輕鬆一下呢~士多啤梨熊仔窩夫依個真係必叫呀,超得意既熊仔係上面,真係唔忍心要切左佢黎食,太可愛啦,而且士多啤梨味真係超開心,足料同好味。

今日同朋友叫左兩個SET 都好好味同好足料

卡邦尼溫泉蛋意粉、黑松露帶子意粉,配朱古力咖啡、洋甘菊

士多啤梨熊仔窩夫

题外话/补充资料: BEAR BEAR呼喚大家既少女心
2023-10-10
庆祝纪念
生日
  • 士多啤梨熊仔窩夫
  • 卡邦尼溫泉蛋意粉、黑松露帶子意粉
之前見唔少人介紹過呢間位於北角既熊仔主題CAFE❤️除左裝修有好多熊仔元素之外,Menu上既飲唔同甜品都不難發現佢地既蹤影🤓今次叫左幾款野食,味道有驚喜_🥗精選全日早餐 $118材料好豐富🤤有沙律菜、蕃茄、炒蛋、黑松露炒雜菌、煙肉、牛仔腸、薯餅同窩夫炒蛋好香滑,薯餅香脆,炒雜菌好香口,窩夫可以配上蜂蜜一齊食更滋味🐻朱古力麻糬窩夫配睡眠熊伯爵茶慕絲蛋糕 $140上面既白色熊仔好打意,其實係伯爵茶慕絲黎,茶味香濃,入口幾creamy🤍窩夫外脆內軟,配上朱古力麻糬入口煙韌,味道不會太甜初戀 $68粉紅熊仔冰必點之選,士多啤梨牛奶酸酸甜甜好開胃花見 $62上面有粒靚靚玫瑰花☺️呢杯係荔枝梳打,入面有粒清甜荔枝,飲落去幾fresh有助解膩
今次叫左幾款野食,味道有驚喜

_
🥗精選全日早餐 $118

🐻朱古力麻糬窩夫配睡眠熊伯爵茶慕絲蛋糕 $140

初戀 $68
粉紅熊仔冰必點之選,士多啤梨牛奶酸酸甜甜好開胃

花見 $62