2005-05-23 13 浏览
(其實係好幾個禮拜前0黎食, 不過一直唔得閒打食評, 家下補返)先0黎總評: 好味, 抵食, 碟頭大之前講過我經常0黎呢度食午餐, 果次就同男友一齊0黎試下佢0既晚餐啦.因為都隔0左幾耐, 食過咩已經唔記得詳細情況啦但係記得佢地d grill 野好出色呀!尤其係個燒牛肉, 真係好好味!d 汁又夠特別, 酸酸甜甜, 適合夏天食grill 野要戥返勻d味.個甜品都好好味呀, cinnamon apple cake 略甜, 但係好香cinnamon 味我記得仲有cheesecake, 咩flavour 唔記得, 但係我記得係好香囉! 成個餐廳環境係好舒服, 可以靜靜地傾計, staff 服務好, 客人要求拎碟呀叉呀之類都好快做到, 亦好nice. 有咁0既服務但係唔收加一, 真係想唔俾個笑面佢都唔得啦!一定會再幫襯.

先0黎總評: 好味, 抵食, 碟頭大

因為都隔0左幾耐, 食過咩已經唔記得詳細情況啦

2005-05-18 6 浏览
終於比我搵倒一間有quality既cafe 喇...佢地沖既latte 係有公仔架. 而家冇咩邊間cafe可以做倒咁有" 心"既coffee ...佢地有時會沖左一塊葉出黎...有時又沖左個心出黎...好得意..同埋d coffee 都好好飲, 好濃...好有coffee 味..我最近見過..佢地連mocha, chocolate 都沖倒公仔出黎.好正.我多數會朝早去...同埋過左lunch ..因為冇咁多人..有時tea time 都有架..d service 都好好..環境又好..d staff 又好nice ...比廿幾蚊出黎..得到視覺同味覺享受...好值得..
比廿幾蚊出黎..得到視覺同味覺享受...好值得..
2005-04-28 8 浏览
老公從澳門回港, 我約他在Zambra等. 平時食的西餐, 分量一般只夠食飽我, 一定唔夠佢飽. 唯一係呢度d分量, 我相信佢會滿意.是日晚餐三款, 選了:頭盤A - 忌廉露筍湯, 太杰, 附送的白麵包反而熱辣香脆, 正!頭盤B - Rice Salad, 好多菜, 用Risotto倏沙律, 幾得意!主菜A - 煙鴨胸, 伴Juliennes of Vegetables. 煙鴨胸係自己煙, 唔係出面幾十蚊一份果種, 所以左少少, 但夾埋個"北京填鴨醬"幾好味!主菜B - Grilled Black Cod with Zucchini & Potato Frittata, 老公食. 燒魚上有層麵包糠做脆皮, 伴以酸酸地的花醋汁, 分量之大, 夠2個人食. Zucchini & Potato Frittata更加是南美特式, 同老公在委內瑞拉及哥倫比亞local restaurant食過的一樣造法及味道.甜品- Apple Tea Cake 及Chocolate Cake. Apple Tea Cake 唔係難食, 但太太太甜. Chocolate Cake就...雖然佢係cut cake

是日晚餐三款, 選了:

甜品- Apple Tea Cake 及Chocolate Cake. Apple Tea Cake 唔係難食, 但太太太甜. Chocolate Cake就...雖然佢係cut cake, 但體積是普通chocolate fudge的4倍, 終於食左幾啖就投降.

茶- 2杯熱的Earl Grey Tea. 平衡返d甜品, 唔錯.

埋單$176, cash only, no service charge. 但老闆果一口正宗英國英語, 每一次收碟後都問: Is everything ok? 令人賓至如歸.
2005-04-14 11 浏览
由於近我公司, 我時不時都會過0黎食午飯. 價錢幾實惠, set lunch 40幾至60幾, 有沙律、咖啡、主食(有餡0既pastry)。沙律同咖啡都好有水準,主食更係時時都好有吸引力。我喜歡坐響落地窗旁,有一種好閒適0既氣氛同埋感覺。諗諗下都好想去食!聽大家講佢0既晚餐都唔錯,等我試完再報告!
2005-04-14 16 浏览
放工行過Zambra, 咁岩餓餓地, 即刻入去食dinner. Waitress好好人咁幫我問廚房停左set dinner未(9:30pm last order, 當時9:35pm), 明顯地佢幫我爭取左一陣, 所以我至有得食, 太好了!頭盤- Greek Salad即是平時我自己消夜都愛整o既什色螺絲粉油醋沙律, 加上黑欖碎, Mozzarella Cheese cube, 味道唔錯!主菜- Poached Salmon with Grilled Asparagus賣相靚, 食落更掂! 白汁以是淡忌廉加橄欖油、燈籠椒粒煮成, 加埋Pesto sauce, 單看已經胃口大增, 食埋poach得岩岩好, 有味而唔鞋的三文魚柳, 簡直是天作之合! Grilled Asparagus又竟然有少少鹹味, 而且生熟岩岩好, very good!甜品及茶- Mango Mousse Cake & Earl Grey Tea加$3可選果茶茶包. Cut cake - Mango Mousse Cake算是比較弱的一環, 見其他甜品賣相也不錯, 不知是否Mango Mousse Cake特別差少少.

頭盤- Greek Salad

加$3可選果茶茶包. Cut cake - Mango Mousse Cake算是比較弱的一環, 見其他甜品賣相也不錯, 不知是否Mango Mousse Cake特別差少少. 味太甜, 太多奶, 似Mango Pudding, 又太多魚膠粉, 基本上shortcake底已濕哂, 係得cut cake內果8-10片鮮芒果比較討好. 希望佢其他甜品好味d啦, 我先至有藉口下次來食.

2005-04-04 30 浏览
上月初,我到這裹跟朋友吃晚餐,他們的dinner sets 很有誠意,我和朋友叫左lamb chops ,很好吃,價錢亦不太貴,有cake ,有drink, 兩人吃剛剛好.....本來很喜歡zambra.....可是有一件事使我再也不想來.....我並不知那女人是誰......但她走過來跟我和朋友交談,講真和customer談是好....但她一談便是半小時有多....實在是很討厭ar....做人要識可而止....今次的經歷令zambra 在我和朋友心中蒙上污點....希望他們會改善一下....不是每位customer都鍾意同你傾咁耐.....
2005-03-25 12 浏览
下午同friend o係灣仔hea, 風大大就黎左zambra飲咖啡. 叫左杯中o既cappuccino, 依然係湯碗杯, 不過好似縮左水? 泡係好挺而且咖啡都好香唔苦, 但係半杯係泡, 飲兩三啖就飲完, $27好似唔係好抵?!
2005-03-21 5 浏览
終可以坐下來飲一杯香滑的咖啡了.一個人時多數會飲Moca,貪其甜一點,又大杯一點.咖啡細緻,濃香.好耐無飲過杯像樣的咖啡.飲一杯,休息下,回味下,懷念下,咖啡就是這回事了.
2005-02-20 13 浏览
今日出開灣仔,於是去Zambra聽左呢間好耐,終於有機會去試我同朋友都係叫tea set去order時,有個chinese girl同我講banana slices係招牌蛋糕,咁我叫左一個而我朋友就ham and cheesee sandwichesbanana slices真係好好味,好香香蕉味而個sandwiches都唔錯食到一半我出一出鋪頭,返去時個女仔問我個cake好唔好食,我話幾好同埋佢講差唔多每日都有客買一個返去跟住我話個底好d硬,佢話會同師傅講總括黎講,好service(因為佢地會同客溝通,唔會木口木面)同d野食真係幾好
今日出開灣仔,於是去Zambra
聽左呢間好耐,終於有機會去試
我同朋友都係叫tea set
banana slices真係好好味,好香香蕉味
而個sandwiches都唔錯
食到一半我出一出鋪頭,返去時
個女仔問我個cake好唔好食,我話幾好
同埋佢講差唔多每日都有客買一個返去
跟住我話個底好d硬,佢話會同師傅講

2005-01-12 0 浏览
好友係灣仔番新工,約o左佢係上長命英文堂之前o黎個coffee break. 既然冇時間食飯,我自己就叫做caramela mocha + banana slices (蛋糕)Caramela Mocha 面有rich milk foam,再有左朱古力同焦糖syrup畫花,簡直係視覺加味覺o既一大享受! 雖然中杯都差唔多三十蚊,但絕對值! 香蕉蛋糕都幾好味,唔會太甜. 但係主角當然係咖啡啦! 希望下次去都有同一個質素^_^

2005-01-04 5 浏览
午飯時飲了一點紅酒, 來一杯咖啡散散酒氣, 朋友和我各點了一杯雙份意大利特濃咖啡, 味道濃烈討好, 曾經有一段時間很喜歡來這間餐廳閒坐, 留著雙份的回憶.
2004-09-16 5 浏览
我黎過呢度好多次架la,呢度d裝修好舒服,坐得耐都唔會趕你走,而且d野食好好味,價錢都係介乎喺$45-$65,lunch就一種有餡包+一款or兩款salad+飲品/湯,已經可以好飽la,個salad仲可以改佢display出黎任向一個tim!而琴日我就要咗一份吞拿魚panini,salad轉coscos & coffee.個panini好正,包面焗得少少脆,入面d吞拿魚份量好多,加埋d cheese,好飽,而個coscos就太耐冇食,所以由原本carrot salad轉咗,coscos口感真係好特別,而且好香,yummy!coffee都係水準la,不過原來淨coffee係有d酸,但好好闻!

2004-02-05 9 浏览
我好鍾意佢裝cappuccino o個個大湯碗杯. 所以黎親都必定叫杯大cap.佢o既muffin都唔錯, 不過唔好叫carrot同three berries味, 因為前者比較油, 後者無乜味
2004-01-01 11 浏览
上次飲咗ristretto,今次試咗杯hazelnut cappuccino啲泡夠滑有質感,杯嘢都ok啦,但太甜--------------------------------之後經過地鐵站附近果間,原來果間平啲,少款啲但部機原來細啲,係一般cafe size(大店係用"超大"size,同cova果部機差唔多"巨"
啲泡夠滑有質感,杯嘢都ok啦,但太甜
之後經過地鐵站附近果間,原來果間平啲,少款啲
但部機原來細啲,係一般cafe size
(大店係用"超大"size,同cova果部機差唔多"巨"
2003-12-14 16 浏览
下下..唔係話我迂腐呀...?我相信大家都並非執著於讀音既問題,只不過係想研究一下唧,無咩大不了..
下下..唔係話我迂腐呀...?