2007-01-14 10 浏览
Order了兩個Tea Set, 轉Medium Size Latte加$8.先講那杯Latte, 一杯拉了貓貓圖案, 另一般拉了葉子, 好靚, 唔捨得飲, 而味道好香奶味, 但不會蓋過咖啡的香味.Mini Beef Pie: 比想像中細舊, 但餡料除了牛肉, 還有紅蘿蔔, 味道唔錯.芝士白汁雞肉包: 味道唔錯! 如果冇芹菜就更加好食.環境十分舒服, 因為趕時間的關係, 所以食完急急腳走. 下次一定再來...

芝士白汁雞肉包: 味道唔錯! 如果冇芹菜就更加好食.

2006-12-29 4 浏览
我朋友要到會展睇talk show,所以專程找近會展的餐廳。當日, 因店內有function,所以2樓不開, 只有樓下。3個人找位坐已經不是易事。好彩, 餐廳內的職員都幫忙找出位置。只有set dinner及cake食, 所以按之前的介紹只要了2個set dinners for 3 people. 已經很飽頭盤- 3款沙津任選1款 好味!主菜- 燒鴨胸有烤薯仔伴菜 燒得剛剛好, 很好味! 燒三文魚 汁的味道調很好, 正!((但等得非常耐.........2個主菜,要等25-30分鐘....令到我的朋友遲到啦))甜品- 意大利芝士蛋糕及藍梅芝士蛋糕 外表非常好, 但不太好食:-(總括: 都值得食尤其是主菜, 服務好。但甜品要改善改善啦!!!!

頭盤- 3款沙津任選1款
好味!

主菜- 燒鴨胸有烤薯仔伴菜
燒得剛剛好, 很好味!

燒三文魚
汁的味道調很好, 正!

甜品- 意大利芝士蛋糕及藍梅芝士蛋糕
外表非常好, 但不太好食:-(

2006-11-29 1 浏览
Zambra已成為我同男友既飯堂通常我地兩個會叫一個set dinner 再叫多個pastry 一齊分,都夠飽架,每人HK$70有個fine dinner, 非常抵!!呢度西餐既quality比得上LKF/Soho, 但就比佢地平起碼一半我試過最好味就係sea bass,beef filet 也不錯, 伴碟的薯仔也不要錯過!!!
Zambra已成為我同男友既飯堂
2006-11-13 5 浏览
11月10日來晚飯,3個人叫2個set dinner,雖然menu寫明餐跟什麼什麼指定湯/沙律/蛋糕,但其實是可轉2個set combine了以下食物:i) 西蘭花湯+雞心豆沙律- 西蘭花湯:味道好淡,味濃朋友要加鹽,marginally ok啦;跟湯的麵包外身微脆,但無"mug"麵包味(麥包),質感有點像膠海棉(當然無膠味啦),好得意。但味道marginally ok- 雞心豆沙律:加了芫茜,滲有淡淡香料,配合剛好的salad sauce包著,不錯!ii) salmon加asparagus+stuff chicken配linguine- salmon+asparagus:有4條粗壯的露筍,都清甜;三文魚煎熟了,但不腥,不錯!- stuff chicken配linguine:雞肉不算"鞋",加埋乾蔥粒和其他配料,所以味道頗豐富,幾好iii) banofie pie+chocolate cake- banofie pie:即tart底+香蕉+white cream,tart底與香蕉中間有層類似toffee的jam/cream,不太甜,只是層cream比較膩,但唔差- chocolate
2個set combine了以下食物:
i) 西蘭花湯+雞心豆沙律
- chocolate cake:外表討好,但味道唔得。偏實,仲有陣不知道是隔夜還是用cheap朱古力的味道,所以吃到中段要放棄
iv) 熱檸水+orange banana smoothies+kiwi juice
- 熱檸水:當然無問題
- orange banana smoothies:有橙酸味,但無甜味,蕉味不濃,估計溝tonic/soda water之類,整體味道有d怪,所以中段放棄
waiter/waitress的態度好好,好nice,主動問我們要唔要凍水。但當晚serving的速度好慢,要到下層(因坐在樓上)2次追單。這餐簡單dinner食個半鐘。不過環境都幾寛趟

2006-10-30
早前跟太座入赤柱吃飯前,約了朋友談點東西,天氣悶悶熱熱,找一處地方坐低飲杯咖啡先,就被這裡的落地大玻璃吸引了過來。望了餐牌很久,要了一杯大的Iced Cappuccino及一杯Mango Smoothie。天氣實在熱得發瘟,加上周未也可以飲得隨便一點,我要的是後者。Mango Smoothie幾杰身,芒果味不弱,充滿夏日的感覺。不過就幾甜好在都夠凍,至少在這大熱天時,可以飲到尾。Iced Cappuccino呢,乏善可陳,咖啡不香,就當一杯凍咖啡咁飲,一味夠大杯。60蚊兩杯,唔平,但結合環境及地方,都要咁樣的價錢。

60蚊兩杯,唔平,但結合環境及地方,都要咁樣的價錢。
2006-10-29 14 浏览
Today I went for dinner in the cafe, in which I tasted the pasta with seafood and one N.Y cheesecake with the starter" chickpea"Alll tasted goood and the service were both niceI should try again in next time!

2006-10-09 7 浏览
九月八日又到星期五出外食飯時間,因為老公約人港島,所以就過海食飯,擇去Zambra 因為上網睇評語唔錯。去到即刻上樓上坐,地方十分舒服,可以好relax咁坐傾計、睇雜誌,坐一陣再到樓下order 食物。兩個人叫兩晚餐,原來可以任配沙律同甜品,主菜就有三款,我要羊扒老公要鴨胸。等一陣先來沙律,份量唔多但味道唔錯,我個有意大利米中間,幾得意!主菜出場,兩個都好大份,我份羊扒有4至5件,每件都有半隻手板咁大,份鴨胸就圍住成個碟邊。兩份都有好多伴菜同烤薯仔,仲有甜品同咖啡,我叫Latte要加$8(其實以份量計,可以叫一份share) 。成個餐只係$98 (唔計加錢轉Latte),除開每樣都係廿零,好抵!而且味道又唔錯,地方又舒服,抵食好地方!馬士打(史利夫太太)代筆
九月八日

馬士打(史利夫太太)代筆
2006-10-06 2 浏览
看話劇前先來這裡吃個午餐. 我到達時, 早到的友人已差不多幹掉了set lunch, 是個批類物體, 看上去只是一般快餐食物, 但據報味道不俗。我則想試試這店的甜品, 於是點了一個沙律+ bread pudding + iced coffee.等了好一會兒才由女侍應端來食物, 沙律可自選兩款, 味道過得去但不特別. 3 berries bread pudding的賣相不像傳統麵包布甸, 質地比較硬淨但不失滑溜, 吃下去感覺反而沒那麼膩, 當中的雜莓也應記一功. 嗜吃bread puddung的友人, 毫不客氣地自行試食, 吃了一口之後雙眼發光, 在我才剛剛開始吃沙律時, 已經一下子切了近四份之一個bread pudding. 竟然跟我爭食?? 打劫呀!!Iced coffee比想像中味濃, 頗對我的口味. 友人說店子供應的茶包, 是他之前試過覺得不錯的牌子云云.看其他蛋糕的賣相, 似乎也可以, 有機會再試.

看其他蛋糕的賣相, 似乎也可以, 有機會再試.
2006-09-14 7 浏览
昨晚跟朋友慶祝生日,一行7人,想找一些較特別又傾到計的餐廳, 走上來找找,決定book左位先.去到一人叫一個set dinner, 我們第一次去, 好似好大鄉里, 要個waiter 解釋可以怎樣配搭.set dinner有salad, main course, cake 同coffee or tea. 好好味!由於自己帶了自制的cake去, 所以沒有吃那裡的cake, 個waiter仲同我們一人一袋打包拎走.真係好好!說真的, 麻煩到那個waiter一整晚, 我們也覺得十分不好意思!

2006-09-10 3 浏览
冒雨前來,上樓找個靚位,滿心歡喜的看着桌上的午餐。可惜嚐一口後,一陣失望之情湧上。那不是差:chicken pie的滑雞肉多得很;spinach pastry也是填滿了菠菜;所配的salad亦共有四款之多,有brown rice salad,也有red bean + asparagus等,其中還加了些cheese,頗清新;brewed coffee又夠strong,合心意。可是真的說不上特別出色,感覺只是普通。這要怪期望太高,有時驚喜是重要得多。不過想想我倆舒適自在的看看雜誌,外面行人則在大雨下狼狽走避,這頓午餐還是有其可取之處。

這要怪期望太高,有時驚喜是重要得多。

2006-09-01 0 浏览
迎日忽然好想吃麵包布甸,想了很久,記得這兒有得食,但原來這裡的甜品每天也不同,由上星期等到昨日路過吃午飯時,終於見到啦!見到雪櫃的沙律,實在美味極了,所以先來一個午餐.($62)1. Asparagus Quiche: 極濃蛋香味,夾雜著露筍,洋蔥醉,很香口,2. Potato and Pumpkins salad: 兩樣都不太稔,又不會有太多的沙律汁3. Egg & Mushroom: 卷起的蛋皮,和烚過的秀珍姑,加上一點點酸酸沙律醬,好醒胃飲品點了熱檸茶,因為還要留位給麵包布甸哩!坐了大半個鐘,仲於無咁飽啦,可以食甜品.麵包布甸(Mixed Berry Bread Pudding-$25),麵包和蛋混合一起,中間有提子和藍莓干,面層有mixed berry jam,而底層則有焦糖味,實在太美味!希望下次路過時,會再次遇到它!

見到雪櫃的沙律,實在美味極了,所以先來一個午餐.($62)
飲品點了熱檸茶,因為還要留位給麵包布甸哩!

坐了大半個鐘,仲於無咁飽啦,可以食甜品.

希望下次路過時,會再次遇到它!
2006-08-20 5 浏览
食過番尋味! 普偏外國人蛋糕都過甜, 但這道剛好. 是次salad 沒有我試過覺得好的apple celery, 點了sweet potato pumpkin, 不太對味, 但選擇還很多, 下次點別的吧. friend 要了鴨胸, 我則點了beef tenderloin. 鴨胸配北京填鴨醬, 很特別. 我的也不差, 做到我要的medium-well, 配芥末醬的, 時蘸時不蘸, 味道都一樣好. 晚餐set 實在吃得開心. salad + main course + cake + coffee 不用$100. 靜靜的地方可以坐很久, 侍應也很友善. 只是樓下送食物上來的人會好像忘記了我們一樣, 得跑下去告訴他們甜品可以上了. 只遺憾晚上只敢淺嚐不超過1/10那杯咖啡.
食過番尋味! 普偏外國人蛋糕都過甜, 但這道剛好.

只遺憾晚上只敢淺嚐不超過1/10那杯咖啡.
2006-08-12 23 浏览
衝衝衝衝到週末工作做極未完唯有匆匆忙忙地吃一個悠閒星期六午餐在落地大玻璃前望著不算繁忙的灣仔街景讓很久不見的陽光撒落自己身上起碼讓自己感覺良好一下南瓜湯濃得來帶點甜和creamy主菜Crab cake其實似炸魚柳中間再混入少少蟹肉好在成塊餅夠厚好有質感另配pesta pasta酸辣螺絲粉原來Mushroom and egg salad都係酸既好似食中餐果種涼拌西芹什菌成個組合夾埋怪怪地唔算非常好食不過有咁既環境絕對有偷閒加油站的感覺忽而想起近來朋友所寫的一點東西不想走未必是不能走想深一層會否是因為身邊的都是你熟識的人你的同學你的師兄姐你的朋友讓你可以依傍給你安全感其實咪即係不想長大不敢長大?如果你唔覺得有問題其實無咩唔好架喎但係就唔好好高鶩遠喇否則就係要勇敢地衝衝衝睇你點揀者
衝衝衝

但係就唔好好高鶩遠喇
否則就係要勇敢地衝衝衝
睇你點揀者
2006-08-01 9 浏览
lunch雖然位少左d,但係等得唔太耐。始終都係甘話,食物質素最重要。先講食物:佢個62蚊set 包括一果肉pie,一個salad, 同一個pasta。我試左個beef pie 同pesta pasta 同california fruit salad。beef pie 好大好飽,函係咸牛肉,果皮好脆,好多芝麻。女仔一定食唔晒,男仔食晒會好飽,好似我依家甘。pesta pasta 係螺絲粉,有個salad dressing,小小酸,好開胃。d 紅綠辣椒加係上面,無撈唔埋既感覺,mix 野果個人有做野,抵讚。salad 我要左california fruits... 其實唔算係salad,係水果,anyways, 果dressing 好重手,遮左d 水果可能放得耐唔新鮮既味,聰明。all in all,非常好,如果有table service,同個地方大d,會更好。特別好喜歡果樓底高,我個人喜歡空間感。
lunch

2006-07-04 1 浏览
一個New York Cheesecake、一個Quiche同Cappuccino,以前的細舖豆潤咁細,位都冇得坐。新舖勝在夠晒大。最緊要就係有得煲煙,好過Starbucks同Pacific。閣樓有沙發,但不能抽煙,所以坐了樓下。Cheesecake餡好厚,食落好heavy,吃了一啖都覺涸喉。味道偏甜,餅底一般。Quiche好好食,碎火腿、蛋同菜配合得好好,感覺比Pizza還要好。Cappuccino多泡,味道尚可,還是愛凍capp.。三樣咁heavy的東西,兩個人食都太多,真的有衝動走過對面MIX買杯果汁舒緩一下。