2020-10-13 316 浏览
今日同朋友第一次黎呢間位於佐敦既Cafe REVOL,門外頗多人排隊,完全無被疫情影響,我地大約等左20分鐘就入坐🤤我地今次兩個人,分別叫左兩個lunch set:Caesar salad加配牛油果🥑同Revol精選早餐,我就叫左杯flat white(decaf)🤤🤤🤤份Caesar salad既份量啱啱好,而牛油果夠熟,個plating仲好靚添,打卡一流,整體味道加埋個dressing,簡直合晒我「河車」杯flat white都blend得好smooth,咖啡豆偏nutty,i like我朋友都話好滿意佢既Revol精選早餐,睇落去好豐富、好fresh,營養值滿滿的感覺聽人講佢地既Revol卡邦尼煙肉意粉好正,下次再黎試下先#CafeREVOL#cafe#jordan
份Caesar salad既份量啱啱好
,而牛油果夠熟,個plating仲好靚添,打卡一流
,整體味道加埋個dressing,簡直合晒我「河車」

聽人講佢地既Revol卡邦尼煙肉意粉好正,下次再黎試下先

#CafeREVOL
#cafe
#jordan
2020-10-13 193 浏览
Booking is not available during the COVID-19 period, you will probably secure a seat before 11:00am on holidays. After that you may have to queue outside the Cafe.Edinburg Cottage can be considered as an upgraded version of all day breakfast, cos to my surprise it includes pan fried pork belly and green pea purée 🙈 (Though by looking at the purée I hope it is avocado lol) I don’t use to like green pea but turns out it tastes sweet and fresh. The choice of ingredients is above standard, for examp

Edinburg Cottage can be considered as an upgraded version of all day breakfast, cos to my surprise it includes pan fried pork belly and green pea purée 🙈 (Though by looking at the purée I hope it is avocado lol) I don’t use to like green pea but turns out it tastes sweet and fresh. The choice of ingredients is above standard, for example sausage in Edinburg Cottage is cheese sausage, and the bread is sourdough.

Matcha Latte is fine, it uses fresh milk. As so many people order carbonara and black truffle spaghetti, we decided to go for the - Hokkaido Scallop Spaghetti in Green Pea Pesto with Italian Dry Tomato. We’ve had many dishes using pesto sauce but we never had one with green pea. To be honest the taste of green pea is quite obvious and for those who 100% hate green pea, you may consider selecting other dishes. But if you kinda accept green pea, try this and it may surprise you! The pesto and green pea sauce is well balanced, while the dry tomato and the pan fried scallops both add complexity to the dish 😍
Edinburg Cottage
Matcha  Latte
Edinburg Cottage
Matcha  Latte
2020-10-12 153 浏览
環境: 工業風裝修 較為清靜 有outdoor seat 涼涼地天氣都幾chill ***門口間唔中有車經過 如果食野建議坐番入面食物/飲品:Earl grey tea latte - 奶味好香 如果 Earl grey 再濃少少就perfect 雜菌炒蛋多士加煙三文魚 - 如果鍾意濃味 可以加少少黑椒同鹽吊味 我比較鍾意清淡 所以味道岩岩好 煙三文魚要另加$15 Service:較為自助 餐具同水親自要去指定位置拎要先去Cashier order同比錢 之後會有人送餐防疫措施:量體溫 提供搓手液 小紙袋(用過嘅紙巾要放入去)
環境:

Service:
較為自助 餐具同水親自要去指定位置拎
要先去Cashier order同比錢 之後會有人送餐

防疫措施:
量體溫 提供搓手液 小紙袋(用過嘅紙巾要放入去)

2020-10-12
2020-10-10 212 浏览
🎗💛CAFÉ REVOL 革💛🎗一開始唔係太明Revol嘅意思但一入去見到文宣牆就明曬💛工業風小店位於佐敦一條較靜嘅街門口仲有兩個嘅outdoor 吧枱位喺忙碌嘅油尖旺區都有個慢活嘅空間😌當日下晝自己一個想搵個位做下野就揀咗個lunch set~Caesar Salad with Avocado 🥑🥗 HKD68+20呢個Salad唔係素食vegan嘅朋友要留意返啦‍(素食選擇有Avocado Salad) 💁🏻‍♀️本身諗住簡簡單單食一餐但Caesar Salad嚟講幾特別將牛油果擺到花咁又放咗辣沙甸魚唔係簡簡單單一個dressing🤩魚碎唔會辣但幾野味減肥食沙律都唔係一定係淡茂茂🥰上菜沙律已經撈到唔洗飛到周圍都係😋份量適中女仔一定夠食!下次一定會嚟再試招牌Carbonara 🥰Dirty☕️ set drink+HKD 8 (original price HKD 42)呢個就有少少失望😢因為份量真係好似相中咁得半杯....用隻細啲嘅杯可能會好啲上菜嘅時候唔小心有少少震驚😹想嗌手工咖啡要留意返🤣本身坐低做野所以就有少少失望...味道唔錯落單會問揀nutty都fruity嘅豆奶味較濃如果
🎗💛CAFÉ REVOL 革💛🎗

如果想喺旺區搵個安靜地方做野或者淨係食野呢到我會再嚟🥰用餐限時90分鐘環境安靜舒服都幾多位~食物咖啡質素高值得試!

📍佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖
Caesar Salad with Avocado
Dirty
Caesar Salad with Avocado
Dirty
2020-09-22 388 浏览
下午二點多嚟到餐廳門口,已經有短短的人龍。排咗幾個字才入到餐廳。一入到餐廳,係呢個位置,店員會俾定餐牌你睇。到有位時,便可到點餐處落單同埋拎餐具點員會俾定個紙袋你自行處理抬面的垃圾,走既時候掉埋落垃圾桶,呢個方法都幾乾淨,減少交叉感染既機會。呢杯叫晨曦,帶有蜜糖香氣,可惜比較細杯。燒牛肉Bagel,好味!飽入面有少少wasabi醬。由於我唔食wasabi,所以有少少扣分。愛丁堡早餐,份量好足,大食既老公表示很滿足。招牌carbonara,好食,有非常多既煙肉,足料。值得推介!
下午二點多嚟到餐廳門口,已經有短短的人龍。
排咗幾個字才入到餐廳。

一入到餐廳,係呢個位置,店員會俾定餐牌你睇。

到有位時,便可到點餐處落單同埋拎餐具

呢杯叫晨曦,帶有蜜糖香氣,可惜比較細杯。

愛丁堡早餐,份量好足,大食既老公表示很滿足。

招牌carbonara,好食,有非常多既煙肉,足料。

值得推介!
2020-09-20
  • 經典英式早餐
2020-09-19 394 浏览
水泥牆配合型格裝修,走輕工業風的設計極具特色。週五的下午茶時段,大約等了20分鐘左右,店外陸陸續續排成小人龍。意粉彈牙,煙肉塊厚亦有口感,味道不會太咸,而且份量並不吝嗇。配合蛋黃及醬汁,整個意粉都不會太乾或偏咸,淡淡的煙肉香,煮至軟身香甜的洋蔥,令整個意粉恰到好處。好味指數:8/10恰到好處麵包是簿片的,不過烤得鬆脆,並且不會太乾及硬。炒蛋份量充足亦炒得非常軟滑,配合牛油果、黑醋,有驚喜。好味指數:8/10環境:8/10食物:8/10服務:7/10
Revol特式卡邦尼煙肉意粉

2020-09-18
Revol特式卡邦尼煙肉意粉
牛油果炒蛋配酸麪包
2020-09-08 393 浏览
本身想去油麻地間打卡店,點知閒日2點去到都大排長龍😭結果就轉咗去佐敦出名食卡邦尼意粉嘅cafe🥺•🍁 Revol 特 式 卡 邦 尼 煙 肉 意 粉 ($108)意粉望落好似乾身,中間有一粒蛋黃,要撈埋蛋黃先帶出個汁,意粉口感偏硬,應該係呢度嘅特色,但個人覺得硬咗啲啲,如果可以軟返啲會更好,而煙肉除咗有碎薄片之外,仲有厚切煙肉,份量好足夠,整體來講呢個卡邦尼意粉不過不失,但就冇期望中咁好食🙈•🍁 精 選 早 餐 ($98)上檯嘅時候有比個份量嚇咗嚇,比想像中細好多🙈呢個special breakfast 有2塊燒牛肉、香滑炒蛋、水果乳酪杯、烤麵包同一小杯藜麥,雖然份量偏細,但每樣都整得幾好,特別係烤麵包,既薄脆又鬆軟,中間仲有啲nuts點綴😚而藜麥杯有蕃茄同洋蔥碎,酸酸甜甜,藜麥亦煮得啱啱好,有口感得嚟唔會太硬😇

🍁 精 選 早 餐 ($98)
成日都覺得去𝚌𝚊𝚏𝚎食𝚊𝚕𝚕 𝚍𝚊𝚢 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝呢啲自己都輕鬆煮到嘅嘢好唔抵,但其實𝚌𝚊𝚏𝚎 𝚙𝚊𝚜𝚝𝚊來來去去都係嗰啲,就算好食都唔會話特別大驚喜🙊但 @cafe_revol 嘅𝚌𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊就唔同喇~大半年前食過一次之後一直都念念不忘,今次終於有機會再嚟再𝚎𝚗𝚌𝚘𝚛𝚎😇呢度環境唔算特別大,室內細枱真係會坐得比較迫,但勝在有室外地方坐,都幾𝚌𝚑𝚒𝚕𝚕~.always thought eating all day breakfast at a cafe is super not worth it 😆 so usually i go for the pastas every time 🙊 most of the time the pastas are average but this amazing carbonara from @cafe_revol is absolutely amazing 😉 one of the best ive had in HK 😋 not the biggest and comfiest cafe but i would recommend a
always thought eating all day breakfast at a cafe is super not worth it 😆 so usually i go for the pastas every time 🙊 most of the time the pastas are average but this amazing carbonara from @cafe_revol is absolutely amazing 😉 one of the best ive had in HK 😋 not the biggest and comfiest cafe but i would recommend anyone go just for the carbonara 👍
💫整體體驗 𝐎𝐯𝐞𝐫𝐚𝐥𝐥 𝐄𝐱𝐩𝐞𝐫𝐢𝐞𝐧𝐜𝐞✨
食物 𝐟𝐨𝐨𝐝 7.8/10
環境 𝐞𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭 7.5/10
服務 𝐬𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐞 7.8/10
性價比 𝐚𝐟𝐟𝐨𝐫𝐝𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐲 7.8/10
回頭率 𝐫𝐞𝐯𝐢𝐬𝐢𝐭 8/10
🌟有𝟿𝟶分鐘𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚕𝚒𝚖𝚒𝚝 • 推薦𝚌𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊✨
𝚁𝚎𝚟𝚘𝚕 𝚂𝚙𝚊𝚐𝚑𝚎𝚝𝚝𝚒 𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊

《𝚁𝚎𝚟𝚘𝚕 𝚂𝚙𝚊𝚐𝚑𝚎𝚝𝚝𝚒 𝙲𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊》$𝟾𝟾🌟8.2/10🌟
可能因為我自己個人比較鍾意唔落忌廉嘅𝚌𝚊𝚛𝚋𝚘𝚗𝚊𝚛𝚊,所以呢個主要用蛋汁去做醬汁嘅真係好啱我心水😻不過如果你係鐘意𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢口感嘅話呢款未必啱你~今次食感覺上同上次有少少唔同,口感濕潤咗少少,而且洋蔥嘅份量都多咗好多,令到成個意粉多咗一浸洋蔥嘅香氣~
最欣賞嘅係用咗煙肉片同埋煙肉粒,兩種唔同嘅口感層次!而且意粉做到𝚊𝚕 𝚍𝚎𝚗𝚝𝚎口感,煙韌彈牙~
整體意粉份量都幾多,套餐價錢仲包埋一杯𝚊𝚖𝚎𝚛𝚒𝚌𝚊𝚗𝚘或者柚子綠茶,所以都幾抵食!
𝚁𝚎𝚟𝚘𝚕 𝚂𝚙𝚎𝚌𝚒𝚊𝚕 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝

《𝚁𝚎𝚟𝚘𝚕 𝚂𝚙𝚎𝚌𝚒𝚊𝚕 𝙱𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝》$𝟿𝟼🌟7.2/10🌟
成日都話覺得喺出邊食𝚊𝚕𝚕 𝚍𝚊𝚢 𝚋𝚛𝚎𝚊𝚔𝚏𝚊𝚜𝚝好唔抵,但次次見到又忍唔住嗌🙊今次食完嘅感覺都係一樣,下次都係食意粉好啲,飽肚啲又抵食啲!
肉類可以揀煙三文魚或者燒牛肉,揀咗食落感覺普通份量又好少嘅煙三文魚🥺亦都可以揀水果乳酪杯或者好似我哋咁加$𝟹轉做𝚌𝚑𝚒𝚊 𝚜𝚎𝚎𝚍 𝚙𝚞𝚍𝚍𝚒𝚗𝚐,味道同口感都正正常常~另外仲有都算香滑嘅炒蛋、偏薄同比較細塊嘅𝚜𝚘𝚞𝚛𝚍𝚘𝚞𝚐𝚑、一少舊𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎同埋𝚚𝚞𝚒𝚗𝚘𝚊🥺
𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚁𝚎𝚟𝚘𝚕
  • 經典卡邦尼煙肉意粉
  • Carbonara
  • 卡邦尼煙肉意粉
2020-09-06 485 浏览
餐廳就在橫伸大街,店舖唔算難找,裝飾好特別,如果天氣唔熱可以坐門口側客,無窗吧枱位享受杯飲品都錯。今次食中午飯點選咗以下:黑松露雜菌忌廉意粉Revol 卡邦尼煙肉意粉玫瑰鮮奶咖啡生薑鮮奶咖啡兩個意粉味道普遍唔錯,但意粉質感硬咗啲。玫瑰鮮奶咖啡沒有甚麼突出,感覺一般;生薑鮮奶咖啡就唔同,咖啡配薑汁味道特別,有一番新鮮感,對我個人黎講,薑味味道剛剛好。致於服務有改進空間,雖然語氣不覺掘,但見到服務員面色有種苦面。

今次食中午飯點選咗以下:

黑松露雜菌忌廉意粉

Revol 卡邦尼煙肉意粉

玫瑰鮮奶咖啡

生薑鮮奶咖啡

兩個意粉味道普遍唔錯,但意粉質感硬咗啲。

黑松露雜菌忌廉意粉
Revol 卡邦尼煙肉意粉
玫瑰鮮奶咖啡
生薑鮮奶咖啡
#💛 #灰到佐敦 #灰到食西餐呢間餐廳最出名應該係卡邦尼意粉,不過見到有其他款式更加吸引,於是就試下😚-🔻青醬北海道帆立貝風乾茄意粉 配熱花香柚子綠茶 $118聞落超級香,有種辣椒嗆口嘅感覺(?)但食落去完全唔辣🤣風乾茄有種果乾feel,但食落又幾濕潤,而且酸酸地,幾刺激到味蕾😆意粉比較有咬口,但又唔會好硬令你消化不良😂(我腸胃有啲弱🤫)帆立貝表面呈金黃色,鮮甜彈牙🤭▪熱花香柚子綠茶呢個配搭好好飲☺綠茶入口溫和,但都唔會俾柚子甜味蓋過,飲嘅時候仲聞到淡淡花香💮-👅食後感:意粉款式獨特,而且從食材烹調方法同味道都感受到餐廳嘅用心,絕對值得一試❣-👀個人喜愛度:8.5/10-🚩Cafe REVOL佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖-#美食 #香港美食 #hk #hkfood #foodie #hkfoodie #西餐 #pasta #파스타 #香港
#💛 #灰到佐敦 #灰到食西餐
🔻青醬北海道帆立貝風乾茄意粉 配熱花香柚子綠茶 $118

熱花香柚子綠茶
👀個人喜愛度:8.5/10
🚩Cafe REVOL
佐敦德成街4-16號富裕臺地下5號舖

Revol一直是我想再刷的店,反正离我近,因此并不着急,不过此番再来,不多不少正好时隔两年。在疫情反弹的非常时期,出门喝杯咖啡都是种莫大的慰藉,更何况喝到一杯心满意足的好咖啡,一口绵柔的奶泡沾上嘴唇的瞬间,仿佛一轮温暖的太阳照亮了低迷阴冷的心间。·好喝好吃胜过好拍的店,绝对靠谱但又很低调的店,性价比在尖沙咀来说简直是不可多得。因为不是新店,环境自然老旧了些,座位之间间隔太窄了,加之顾客络绎不绝,显得很缺乏私密感。里外都是水泥色墙面,简单的壁画和画作装点,门后和靠墙两排架子上陈列着周边商品和奖杯认证等。刚开门我就来了,彼时还没有别的客人,随意挑了一个位置落座,早晨的灯光铺在木质桌面上,烘托出一种沉静和暖。·咖啡、特调、各式饮品都很丰富,意式咖啡有两款拼配,埃塞古伎拼耶加的“Artistic”和危地马拉拼哥斯达黎加的“Vintage”,前者偏花果香,后者突出坚果醇感。Morning Set十分划算,午餐和下午茶又会是不同的菜式,总之吃得出来餐食非常用心,出餐也很快。·【Sunrise 晨曦】,用香槟杯盛着的蜂蜜拿铁玛奇朵,升级成了燕麦奶,轻盈润绵的奶泡下是拿铁的醇厚交织蜂蜜的香甜,甜而不腻
【Sunrise 晨曦】,用香槟杯盛着的蜂蜜拿铁玛奇朵,升级成了燕麦奶,轻盈润绵的奶泡下是拿铁的醇厚交织蜂蜜的香甜,甜而不腻的滋味正如它的名字一样灿烂,缺点是杯量太小,我两口便轻松喝完。
【燕麦奶澳白】,澳白默认是Vintage,正合我意。香港咖啡店有个通病是奶温打得很高,而这一杯真的就刚刚好,泛着饱满的香气和圆润的油脂,丝滑感和浓厚度完全过瘾,奶油太妃糖一般的甜感牢牢占据了余韵,整体风味均衡,如果多一些张力就更惊喜了。
【三文鱼蘑菇炒滑蛋多士】,烟三文鱼、煎蘑菇和炒蛋都不出错,不过整盘最佳是这两块热烘多士。厚吐司淋上橄榄油烘至酥脆,略带焦黄的纹路看上去就很诱人,口感酥韧,切起来不费力但又嚼劲满满。
【牛油果蟹肉酱三文治】,杂粮吐司外脆内韧,再次确认是优秀的口感,牛油果泥给得实在、堆得满满,再点缀上细腻的蟹肉,色彩清爽饱腹感又很强。
有的店二刷体验一落千丈,而它不是,Revol值得来很多次。
2020-07-28
$90 (早餐)
  • Flat  White
  • 牛油果沙律
  • 晨曦
  • Revol Special breakfast 精选早餐
2020-07-13 485 浏览
全港Top 3 Carbonara 喺呢度食得到!每次食卡邦尼我都鍾意配杯espresso macchiato,店員會問想要fruity定係nutty 嘅豆,我揀咗fruity,果香味比較豐富奶泡又剛剛好,唔錯。等咗陣卡邦尼終於出場喇,意粉中間放上溫泉蛋,灑上黑椒及芝士碎,賣相都幾吸引😍 煙肉嘅香味真係令人難以抗拒,佢嘅煙肉粒略煎,保留到煙燻原味,再加埋煎得乾身嘅煙肉絲,帶出香脆嘅口感,而個汁就比較creamy,意粉又煙靱,質素唔錯,值得一試😋
2020-07-01 487 浏览
revol special carbonara ($108)唔知係咪假期,所以個價錢同其他食評講嘅唔一樣,亦都冇set提供碟carbonara 中間有一隻蛋黃比你自己撈意粉偏硬,做到彈牙口感~除咗蛋黃亦有cheese係啲個意粉面,令到食落比較creamy,酸酸地😋煙肉亦都煎得好香脆~總結:整體份量唔錯,好食,但單點的性價比就差咗啲recommendation rating (out of 5):

碟carbonara 中間有一隻蛋黃比你自己撈
意粉偏硬,做到彈牙口感~
煙肉亦都煎得好香脆~

總結:整體份量唔錯,好食,但單點的性價比就差咗啲

Carbonara $96呢道既卡邦尼不落忌廉,直接將蛋汁撈意粉,比較接近正宗做法(但有落洋蔥🧅)。意粉質感非常好🤩,做到Al Dente效果,煙韌彈牙有口感🍝。蛋汁香滑,唔會起粒,但蛋味唔太突出🧐。煙肉片香口惹味,厚煙肉粒油脂香濃有口感,的確唔錯,如果蛋味再突出啲一定超正😋。-原本想等埋Piccolo一齊影相,但店員提醒卡邦尼要盡快食,因為蛋汁會凝固,所以大家記得唔好影咁耐😆。————————————————————Black Truffle Mushroom Spaghetti $94聞到隔離枱既黑松露意粉好香😛,忍唔住自己都要叫一份。雜菌香軟入味,不過黑松露味唔算重,反而橄欖油味比較突出,整體黎講有啲普通。————————————————————Piccolo Latte $40揀左Nutty啲既豆,堅果香氣濃厚🌰,入口順滑甘醇,帶微微黑朱古力味,鮮奶同咖啡比例做得唔錯,完美咁突顯到咖啡豆既堅果香☕️,暫時算係我飲過既Piccolo當中既第一位🥇。————————————————————Matcha Latte $42抹茶清香🍵,甜度適中,但質感有啲粗糙,可能沖茶時未搞云,所以飲到
Carbonara $96

Piccolo Latte $40
Matcha Latte $42
抹茶清香🍵,甜度適中,但質感有啲粗糙,可能沖茶時未搞云,所以飲到唔少茶粉粒🥺,睇黎呢道既咖啡比較出色。
2020-06-22 501 浏览
係佐敦 又係一人前時間最近都好喜歡食pasta 室外枱一見到 已經覺得好有feel好悠閒可惜天氣太熱 如果夜晚黎 大家坐係到吹下風 應該好chill入到去 係工業風 一班後生仔女主場 等位時 順便了解下屬於香港人既文化揀左個carbonara 每個人對意粉都有一個情意結我就係對carbonara 有種愛用料都好足 Bacon夠多啲醬汁 都足以包住每條意粉🍝但我係醬汁控 如果可以再creamy d 就prefect ❤️飲品係Ice latte而家好多餐廳都響應環保 唔再用膠飲管但呢間唔單止唔用膠飲管 仲用鐵飲管咁熱既天氣 飲啖凍野 仲要係凍上加凍 透心涼❤️多謝支持環保 ♻️ 洗飲管絕對不易
係佐敦 又係一人前時間
最近都好喜歡食pasta