2020-11-19 735 浏览
今次係第一次去Cafe Gray Deluxe食晚餐,要由The upper house正門,上扶手電梯後,再搭lift上49樓。一出lift門,見到餐廳門口:訂位訂左下午六點,入去坐低,餐廳環境:今次食五道菜晚餐,已配埋酒!龍蒿葉龍蝦濃湯,蟹肉馬蹄沙律: 烤鱸魚,蜜糖薰衣草汁,鮮茄燴義大利瓜配白酒:牛肋骨,芝士粟米蓉,芥茉忌廉汁,辣根絲配紅酒:菊花梨子凍湯,香梨雪葩:熱情果疏乎厘:榛子果仁法式燉蛋,西柚碎冰:最後叫咗杯咖啡,送上朱古力拼盤:五道菜份量多,食到牛肋骨已好飽,如果再去會試食三道菜既餐!服務非常好👍🏻,整體好滿意!
今次係第一次去Cafe Gray Deluxe食晚餐,
一出lift門,見到餐廳門口:

訂位訂左下午六點,入去坐低,餐廳環境:

今次食五道菜晚餐,已配埋酒!

龍蒿葉龍蝦濃湯,蟹肉馬蹄沙律:

烤鱸魚,蜜糖薰衣草汁,鮮茄燴義大利瓜配白酒:

牛肋骨,芝士粟米蓉,芥茉忌廉汁,辣根絲配紅酒:

菊花梨子凍湯,香梨雪葩:

熱情果疏乎厘:

榛子果仁法式燉蛋,西柚碎冰:

最後叫咗杯咖啡,送上朱古力拼盤:

五道菜份量多,食到牛肋骨已好飽,如果再去會試食三道菜既餐!

服務非常好👍🏻,整體好滿意!
2020-11-16
  • 龍蒿葉龍蝦濃湯
  • 烤鱸魚
  • 菊花梨子凍湯
2020-11-18 563 浏览
✨Teakha x Cafe Gray Deluxe Afternoon Tea Set ($480/2)配有4道鹹點、4道甜點同一款scone🍰👉🏻鹹點非常迷你,最有印象係羊奶芝士米餅,真係好重芝士味,如果唔食得太酥嘅應該都接受唔到🙈不過我鍾意🥰👉🏻另外煙三文魚配紅棗包,如果兩樣嘢分開食嘅話,兩個都好好食。不過如果夾埋一齊食嘅話就會變得好奇怪😂👉🏻甜點方面,最鍾意食抹茶巴斯克芝士蛋糕,食到好濃嘅抹茶好rich既芝士🍵口感亦都好smooth!👉🏻Ginger Scone嘅味道有點失色,只有死甜同粉嘅味,懷疑係咪唔記得落鹽😂完全食唔到薑味、雞蛋香同牛油香,即使抹左士多啤梨醬同clotted cream不能令Scone味道昇華😢🔅以五星級酒店黎講呢個價算好ok🙈下午茶時段開始得有啲晏,3點半先開始至5半。同朋友傾耐左,到六點幾先走都未見催促交枱,可能係餐廳唔繁忙嘅緣故吧!可惜嗰日成日都落大雨,同唔到靚靚嘅天空影相😢
配有4道鹹點、4道甜點同一款scone🍰

可惜嗰日成日都落大雨,同唔到靚靚嘅天空影相😢
2020-09-21
2020-11-14 750 浏览
Cafe Gray Deluxe坐落金鐘酒店,餐廳本身好優雅餐廳居高臨下,中環海港景色一覽無際,坐著牆邊梳化位置更可享受一吓日光浴兩個人點了二人Tea Set $480,在這種高級Cafe來說真係唔貴,食環境都抵底層係鹹點,我覺得鹹點係好食過甜點的,不過甜點都唔係太甜,唔錯㗎我點咗Earl Grey,唔要奶改蜜糖,茶葉好香,泡兩次都仲好香朋友要了Immune Booster ,薑味都幾重,用玉桂條攪茶,玉桂味慢慢浸出嚟,好飲慢慢食到日落西山,連夜景都睇埋,放鬆自己,其實乜都抵啦!

慢慢食到日落西山,連夜景都睇埋,放鬆自己,其實乜都抵啦!
下午茶
2020-11-13 649 浏览
為咗慶祝媽咪生日特登係一個月前book咗The Upper House Cafe Gray Deluxe食birthday lunch! 由於預早訂枱,所以被安排近窗口位置可以飽覽維港景色😍我哋分別嗌左Steak Tartare, market fish, chicken with pasta & egg benedict! 個人覺得Steak Tartare最出色, 廚師將生牛肉同蕃茄蓉一拼放係蝦餅上, 非常好味! 而market fish就好似是日海鮮咁推介當日新鮮靚魚👍🏻另外值得一讚chicken with pasta用雞胸烹調都一啲都唔鞋! Overall味道都不錯, portion唔太多剛剛好,最後我地仲嗌左dessert吹蠟燭🥳酒店更會送一盤朱古力同拿破崙餅乾添
2020-10-17
2020-11-07 857 浏览
之前生日同朋友早一個月已經預訂左呢間餐廳想去食下午茶可惜餐廳只能夠網上book位然後留低自己想揀位嘅意願我哋梗係想揀窗口打卡位一個月前已經訂好咗嘅位當日去到竟然都只係比咗一個普通嘅二人位我哋問佢側邊嘅嗰啲座位可唔可以坐佢哋就話一定要四人先可以預訂側邊嗰啲打卡位🌝但之前有朋友去過得兩個人都可以坐到食物質素方面以酒店來講其實水準又唔係話特別高而且餐廳座位非常迫成餐下午茶嘅感覺就係好嘈好似去咗茶餐廳咁樣所以其實想食呢間餐廳完全冇任何攻略冇任何訂座功略可言純粹睇你嗰日嘅運氣。。。
之前生日同朋友早一個月已經預訂左呢間餐廳
成餐下午茶嘅感覺就係好嘈
好似去咗茶餐廳咁樣
所以其實想食呢間餐廳完全冇任何攻略
冇任何訂座功略可言
純粹睇你嗰日嘅運氣。。。
2020-11-06 6752 浏览
天氣咁好,出外食飯就算行多兩步都係美事,尤其係可以身處四十幾樓進餐餐廳門口夠晒型格從窗外望住藍天白雲,心情相當舒暢是日特選午餐於此,2道菜/$355, 3道菜/$395,以金鐘地段黎講算係好抵食點餐後,細心有禮侍應送上麵飽,想講呢客麵飽係新鮮焗製,外脆內軟 (可以加添)配襯乳酪代替牛油搽麵飽,酸甜味道比起牛油少一份油膩感,令人一食再想食!!前菜Marinated Ox Tongue將浸泡過嘅牛舌薄切,入口幾腍身,牛舌味唔算太濃; 配上黑喇叭菇,口感脆嫩,食起黎似新鮮木耳,加上微酸甜醬汁,真係帶比人幾開胃感覺!Miso Barramundi今期主菜係食魚,呢客香煎澳大利亞肺魚,賣相又是吸睛,構圖簡單乾淨侍應介紹呢客魚其實類似鱸魚,面層再灑上脆及香蔥,增加口感及香味魚皮煎香得微脆,魚肉入口頗嫩滑,無骨啖啖肉,可安心食!  配襯白菜作配菜又幾特別,加埋個Miso 醬,帶點甜味,帶起成個魚嘅鮮甜味道,兩者配合得好好!另包咖啡或茶,轉飲Latte,送上一個心心奶泡,未飲先甜 (哈..哈...)!  份量夠晒大杯,入口香濃奶滑一邊望住靚景,一邊食住送上朱古力做甜點,再呷啖咖啡,今個午餐無論視覺與味

餐廳門口夠晒型格

從窗外望住藍天白雲,心情相當舒暢

前菜Marinated Ox Tongue

Miso Barramundi

一邊望住靚景,一邊食住送上朱古力做甜點,再呷啖咖啡,今個午餐無論視覺與味覺都取得莫大滿足感!
午餐
2020-11-02 1076 浏览
成日見人去High tea 打個卡又鬼咁靚個Tea set小編都忍唔住去試下🤣今次就book左近排好紅既Upper house Cafe😍人生係要試下呢d享受😌-Afternoon Tea Set $480/2 ppl 價錢黎講其實都算性價比平均都係$200幾一個人😉Tea set有9款cake同飲品☕️而今次個tea set佢係同茶家合作😍-介紹主角Cake之前講下餐飲先🤣食tea配茶就最夾而小編最愛Earl Grey當然必點😋佢係每人一壼咁上會refill既一邊嘆茶一邊食cake傾下計真係貴婦咁😂-主角cake其實有幾款都好surprising當然係有難食既😂第1推Scone呢度個Scone好香牛油味配上raspberry jam好好味一個唔夠喉😍第2推椰菜花批仔個樣望落黃黃地好似葡國雞咁🤣個味道好特別😋第3推就係朱古力批雖然聽落好似好普通但佢個朱古力味夠濃配埋個餅底正😋而其他食落就正常唔算話好特別但味道係ok而攞盤亦好吸引既👍唯有要提就係有個羊奶芝士Mousse既Tart味道較羶🤣唔食羊奶人可能唔太鐘意🤣
Afternoon Tea Set $480/2 ppl

第2推椰菜花批仔個樣望落黃黃地好似葡國雞咁🤣個味道好特別😋

而其他食落就正常唔算話好特別但味道係ok而攞盤亦好吸引既👍
2020-10-28
  • Afternoon  Tea  Set
好既下午茶真係好難訂,以前都無咁難訂台,而家間間都要等.呢間都要早1.5-2個月先訂到星期六!要食真係要預左等啦.一早訂台時已remark window seat,不過官方式回應就係只能remark不能100% sure可以安排.下午茶時間係1530,準時去到,好好彩安排到窗邊位,仲要係角落靚景~好開心雖然今次係同Teakha合作,但tea set甜未見有太多茶既食物.但沒關係,反正..呢個唔係重點....哈哈第一層左邊係chamomile and buttermilk verrine - 太甜啦 唔知食緊咩咁右邊係ginger scone  -  薑味就食唔到,但反而食到蘋果粒,不過口感幾好,唔係漿口個種.clotted cream無味,唔香. 但jam就好香.唔太甜. 好清新.第二層左matcha basque burnt cheesecake - 口感札實,唔甜唔膩,但無抹茶味.....我情願佢唔叫自己做抹茶.中milk chocolate chantilly  -  好甜. 入口類似係朱古力mousse.右chestnut choux - 泡芙太淋身,而且上面cream ove

但沒關係,反正..呢個唔係重點....哈哈

第一層
第二層
右chestnut choux - 泡芙太淋身,而且上面cream over左啦,本身入面已有custard
最底層 左起
1 nduja tomato tart - 咸左小小,但入面好多餡,香調幾特別.
2goat cheese with rice cracker - 塊餅已淋,唔脆.但上面個羊奶,好好好香,唔鍾意羊既蘇味會覺得好蘇好臭.但我個人好喜歡.
3guinness bread with salmon - 最好食係呢個.煙三文魚不會太咸. 同包好相襯
4curried cauliflower - 除左難食...無野形容到佢,唔睇menu唔會知食緊乜,塊pita crisp又係好淋身.

成個tea set,應該要脆身既野,都係淋身,好失望.
但係. 個境真係完全可以填補到我對食物既失望.
3點幾坐到5點半,職員一直幫忙加水又無叫我地走.
坐得好舒服,幫我地影相既角度都好靚...

之前見到篇食評話要去一去廁所,原來真係好靚.

2020-10-31
今個 禮拜 長假期 去 咗 The Upper House Staycation,個package 有包早餐,所以一早起身 就去 Cafe Gray 享用早餐。驟眼一望個menu,見到一份日本 早餐,好吸晴 因為今年無可能 去 日本旅行非常懷念日本嘢食,不用多想,就點咗份 。等了一陣子, 已經上枱,caramelised 時令魚好食,漬物也爽口開胃。但美中不足就是份量太少,同其他 酒店早餐 有麵包或生菓的semi buffet 早餐 比較,話咁快,我已經要 去咗Pacific Place Mall 搵嘢食。
非常懷念日本嘢食,不用多想,就點咗份 [Japanese Breakfast]。

等了一陣子,[Japanese Breakfast] 已經上枱,caramelised 時令魚好食,漬物也爽口開胃。

Japanese  Breakfast
2020-10-25
早餐
2020-10-27 1134 浏览
一聽到upper house個名 個個都以為係度食野會好貴 原來佢嘅tea set性價比極高好抵食呀$480 for two 我諗唔到有邊間酒店係平過$600又可以有無敵大海景 望下個景幾靚 想要坐窗口位一定要早一個月book位呀個set好快就到 相機食先整體嚟講每舊都好食 咸點呢舊有咖哩味 好食呢舊朱古力食落好有層次 有D脆脆地 但又唔太甜其實仲有好多不過掛住食同睇靚景都無影咁多相啦 我食過咁多都覺得佢係好食 唔會話一味得個甜字 有好多配搭都好fresh.最後記得要去佢個廁所 洗手盤個度都望到270度嘅景

個set好快就到 相機食先
Afternoon  tea  set

整體嚟講每舊都好食 咸點呢舊有咖哩味 好食

呢舊朱古力食落好有層次 有D脆脆地 但又唔太甜

最後記得要去佢個廁所 洗手盤個度都望到270度嘅景
Afternoon  tea  set
2020-10-25 854 浏览
Cafe Grey Deluxe既afternoon set不嬲都出名,見同cookie dept.合作,而且我都想食嗰曲奇好耐就同友人一齊book咗黎食。Afternoon Tea Set ($480 for two)其實食呢啲下午茶都係想影靚景,同埋慢慢坐得舒服。呢間餐廳就真係坐得舒服,如果想坐窗口位我諗就真係要早好耐book,因為我係早一個月經網上book咗都有remark到想坐窗口位,不過最後都安排唔到有少少可惜。呢個下午茶咸食我覺得中規中矩,個scone表現一般,而重頭戲嘅曲奇我就略嫌有少少太甜。千祈唔好睇呢一個set感覺唔多,但食晒其實非常之飽。The Upper House 係算最近幾出名嘅網紅酒店,所以酒店入面呢間Cafe都越來越多人食,同佢會同唔同餐廳合作,建議想食嘅話就上官網睇吓呢期係同邊間餐廳Cross Over
Cafe  Grey  Deluxe  Afternoon    Tea

2020-10-23 588 浏览
難得放假同朋友一齊去食,打去book期時已講明未必有窗口位,tea set同茶未有驚喜,但個景真是一流!可惜最後無點影相,人太多,哈哈,職員服務一般。 今次主要以景為主,如果天氣好,真是好靚
可惜最後無點影相,人太多,哈哈,職員服務一般。
今次主要以景為主,如果天氣好,真是好靚
2020-10-18 1005 浏览
Book 左upper house一晚,雖然係疫情,不過人流較少,感覺安全!當晚去咗呢間Cafe Gray deluxe食晚飯,一家四口,好開心!首先有頭盤,煙肉沙律,上面有薯片脆脆,好香口!呢個煙三文魚頭盤都好好味!小朋友就有芝士意粉: Mac &Cheese, 餐廳容許小朋友八歲以下free 晚餐,應該係疫情嘅優惠,真係好抵呀!主菜有千層麵和慢煮牛肉,千層麵賣相一般,不過好味既,牛肉就淋身好食,質素其實中上啊!佢比左靚景落地玻璃角落給我!影相一流!😊

首先有頭盤,

煙肉沙律,上面有薯片脆脆,好香口!

呢個煙三文魚頭盤都好好味!

小朋友就有芝士意粉: Mac &Cheese,

佢比左靚景落地玻璃角落給我!影相一流!😊
2020-10-17 737 浏览
Café Gray Deluxe位於金鐘的黃金地段,奕居的49樓,餐廳的高貴格調再配合開揚維港景色,成為了不少女士的打咭熱點,聽聞的afternoon tea set十分有名,但提前兩個星期預約都已經滿座,唯有轉食生日午餐了。當日我點了一份Revitalising Menu,朋友點了一份Prix Fixe Menu,餐前麵包十分香熟軟糯。餐湯及其他前菜還可以,味道不錯但未至於令我印象深刻。反而以豆腐做主菜就令我驚嘆不已,本已為係HEA 做的簡單材料,一入口豆香味十分濃郁,絶對唔係X和豆品廠或者日本普通豆腐可以比較,簡單的煎香就已經係一道絶佳的菜餚,好的食材無需要多作花巧工夫。至於Prix Fixe Menu 的主菜都可口,魚肉鮮甜而熟的程度剛剛合我們口胃,香檳汁也跟魚肉十分配合。。朋友的甜品還不錯。我的甜品真是令我有點跌眼鏡,生果新鮮但被果汁浸泡,上面放了一份soba,溶的速度十分快,過了一陣就見到生果在一碗綠色液體浸泡著,唔計賣相甜品是好食的。另一個令我喜出望外的食品係餐後提供的朱古力,特別係黑朱古力及朱古力橙蜜餞。不太甜但可可豆味十分濃郁。
餐湯及其他前菜還可以,味道不錯但未至於令我印象深刻。
反而以豆腐做主菜就令我驚嘆不已,

朋友的甜品還不錯。
2020-08-07
庆祝纪念
生日
2020-10-16 736 浏览
前排去左upper house staycation , 所以有幸試到呢度嘅西餐廳,早餐真係super nice 👍🏻👍🏻👍🏻首先叫咗一碗好健康嘅麥皮,超大碗,食完已經飽咗一半,麥皮上有一些果仁和玉桂粉,所以食落好有口感!之後叫咗一份煎雙蛋,薯仔腸仔煙肉,份量十足,味道亦不錯👍🏻👍🏻👍🏻最後還叫多個黑松露牛角包,牛角包鬆脆,感覺唔會太油膩,送上黎已聞到好濃郁嘅黑松露味👍🏻👍🏻👍🏻