2010-01-13 24 浏览
咖啡並沒有想像中香濃,拉花打泡做得唔錯,但以$35一杯小小的Cappuccino Mocha,跟我期望的水準有一段距離。Apple Tart嘅份量頗細,味道和温度都可以,Tart上的蘋果並沒有一般太甜太焾的毛病,如果他們能有配上雪糕的選擇提供,定可生色不少。
2009-12-22 16 浏览
識飲咖啡的,唔使睇喇。少飲咖啡的,可以一睇以下經驗。何謂專業,好簡單。有日剛好見Felix 在場,小弟叫一杯espresso,佢問:你想要full double shot 還是double coffee in single shot?噢! 雖然全行知Felix 唔係普通人,但至少問出一個唔普通的問題。我當然答,double coffee in single shot,少水特濃,好過飲多啖水啦。當然之後唔使講,回甘依然,毋須多言。再幫襯,另一個後生仔沖,同佢單聲話少水,無問題。諗起 Mxcafe,double 會俾個大杯你,硬係有點啼笑皆非。下次試下要佢地細杯,會有咩反應先。一定報告。
識飲咖啡的,唔使睇喇。少飲咖啡的,可以一睇以下經驗。

噢!

當然之後唔使講,回甘依然,毋須多言。

再幫襯,另一個後生仔沖,同佢單聲話少水,無問題。

2009-12-22
Chocolate Truffle
Lemon Tart
Irish Bailey
2009-12-12 25 浏览
聽說是本地首屈一指的cafe,昨天終於去試他們的cappucino,泡okay,但咖啡是有點...鹹和苦的。 這樣特別的咖啡,我真不懂欣賞。
這樣特別的咖啡,我真不懂欣賞。
2009-12-11
2009-12-10 16 浏览
同朋友嚟咗呢度試試, 特登揀坐入面露天位, 大木桶嘅枱好得意, 好想屋企都有一張第一次嚟唔知食咩好, Menu只能抬頭望, 太眼花撩亂, 因為寫得太雜太難睇喇, 我地問咗店員有咩好食, 店員都好有耐性介紹, 最後叫咗個以下 ~~All day breakfast + Latte個樣好豐富呀, 夠哂飽, 不過朋友話d腸仔油咗d牛油果蕃茄sandwich + House coffee幾好食, 本人尤其鍾意牛油果嘅野, 麵包係香草麵包, 入面d菜夠新鮮, 碟邊沙律菜配黑醋, 唔錯, 唔錯~~ coffee夠哂咖啡味入面d枱細張d, 鍾意坐出面多d下次會再嚟試吓其他嘢

All day breakfast + Latte
個樣好豐富呀, 夠哂飽, 不過朋友話d腸仔油咗d

牛油果蕃茄sandwich + House coffee

入面d枱細張d, 鍾意坐出面多d

下次會再嚟試吓其他嘢
牛油果蕃茄sandwich
House coffee & Latte
All day breakfast
2009-11-16 17 浏览
15/11(日) 4pmCafe Corridor,名如其店,有點隱秘的感覺.從Levi's側的小巷直入,便會通往僅可容納約10人的咖啡店.(另有室外座)週日的下午,身體很渴求一口咖啡因,會合阿梁前,孑然步入此店,瑟縮於吧桌,喝下skim cap$28.原心儀soy cap,無奈待應幻聽,唯有照單全收.skim cap泡沫豐滿企身,咖啡入口順滑具香氣,略加少許甜意已讓人追著喝!自助式服務,先付錢,後取咖啡,服務生亦彬彬有禮.一口甘醇的skim cap,好讓思緒神遊,抖擻精神!
15/11(日) 4pm

自助式服務,先付錢,後取咖啡,服務生亦彬彬有禮.

一口甘醇的skim cap,好讓思緒神遊,抖擻精神!

2009-11-15
2009-11-13 9 浏览
大大話話在Cafe Corridor飲咖啡都飲了幾年, 行完times square想要一個靜少少又是戶外的地方hea, Cafe Corrido 是我的首選,但除沒吃過東西星期二想和朋友2個人找個冇咁多人的地方吃午餐+喝杯好咖啡,於是想起Cafe Corridor我點的是鴨胸意粉,朋友點蘋果栗米沙律等了半個鐘,剛想找人投訴時,食物剛剛到 -- 然後明白點解要等半個鐘朋友的蘋果栗米沙律好明顯是剛切起,不是早上整好你中午要先在冰箱拿出來給你哪些貨式, 跟上的熱騰騰焗起麵包充滿rosemary香味, 沒有任何花巧, 只有新鮮2個字我個個鴨胸意粉, 又是新鮮整起, 難得是意粉煮得剛剛好, 很多西餐廳也煮不到這個口感最後來一杯他自家用不同種類咖啡豆調配的秘製香濃咖啡, 簡單的一餐, 但食物新鮮+用心調製, 很滿足!!想起聽過一個做advertising的人說, 做廣告要緊記K.I.S.S.:KeepItSimple,Stupid 做人做事, 左左右右前前後後攪一大輪, 最後好多時都是back to basic. 可能攪完大龍鳳後,我們才懂簡單的美吧.
我點的是鴨胸意粉,朋友點蘋果栗米沙律

Keep

• House blend coffee
  • 鴨胸意粉
  • 沙律
2009-10-06 8 浏览
今日同個同事去左呢間cafe,都幾易搵!!不過間野超細,環境ok!之後講野食啦~蛋包飯d飯太實....一舊舊...之後杯latte好有心思,但係唔夠熱...黎到都凍左總括黎講...一個人剩座等人ok的...兩條友去傾計...太細啦..!好迫呀!!
2009-10-06
2009-10-04 6 浏览
餐廳位置算有利的,坐落係銅鑼灣區,亦因為咁會有機會多人搵唔到位,呢個星期六的下午係'碰碰運氣下'搵到位坐低試下呢間都好多人讚好的餐廳,自己好鐘意去d local地方食野,食物固然重要,但本身地方的特色identity都會吸引我去一度地方食野,呢間餐廳就俾到我,走廊盡頭的一個陝窄就係地方所在,呢條亦係通往樓上一間性商店的通道,有趣。入面都係一般主題裝飾,地方細係呢度缺點,但太大可能亦失去本身地方性格,未係呢間餐廳之前都黎過呢樹,貪呢樹地方夠騎呢。我地分別叫左 mango/banana smoothie 同cappuccino,一個size,份量適中,先後叫左walnut muffin 同 pan fired mushroom with egg所有食物不錯吧,幾欣賞個蛋小食,原本唔期望個muffin會好食,但試左又唔太差,試過麥記/PC/SB/MField的muffin,最好食首選MF,但呢到的以價論貨,選是不錯,咖啡唔係尊家,對於我第一啖入口的味道好緊要,太苦太甜,即該知,總算過得到我的味蕾,蠻好,試過飲一口女友的smoothie,感覺清香有生果味,不太差,連我女友都話唔錯,就得架啦,佢

我地分別叫左 mango/banana smoothie 同cappuccino,一個size,份量適中,先後叫左walnut muffin 同 pan fired mushroom with egg所有食物不錯吧,幾欣賞個蛋小食,原本唔期望個muffin會好食,但試左又唔太差,試過麥記/PC/SB/MField的muffin,最好食首選MF,但呢到的以價論貨,選是不錯,咖啡唔係尊家,對於我第一啖入口的味道好緊要,太苦太甜,即該知,總算過得到我的味蕾,蠻好,試過飲一口女友的smoothie,感覺清香有生果味,不太差,連我女友都話唔錯,就得架啦,佢食野都算咀刁^^。

整體都過得去,peak hour我估搵唔到位的機會機會幾高,想一個人黎享受下,就要搵d自己放假或者返工時間....
  • pan fire mushroom with egg
2009-10-03 24 浏览
原本想約個朋友黎依喥慶生, 點之友人遲遲都不能收到工,所以係喥變左一餐普通DINNER啦 。今晚我叫左一個獅子蛋包飯加一杯熊仔Mocha,朋友仔就叫左All Day Breakfast加心形Capp.當我既獅子蛋包飯上枱時, 真係好想大叫嘩~~~好CUTE呀,不過我冇咁做到, 反而係杯Mocha上場時, 就真係叫左出黎, CUTE成咁真係好可愛呀。不過值得一贊係佢地服務好細心, 因為我遲遲都唔捨得食我既獅子蛋包飯, 佢地竟然走黎問我係唔係有咩野問題喎, 我答我係等埋朋友既All Day Breakfast上場呀,不過其實我想答佢, 獅子蛋包飯太可愛有啲唔捨得食左佢呀。哈哈哈PS: 啲食物味道都OK架
原本想約個朋友黎依喥慶生, 點之友人遲遲都不能收到工,
所以係喥變左一餐普通DINNER啦 。

今晚我叫左一個獅子蛋包飯加一杯熊仔Mocha,

PS: 啲食物味道都OK架
生日
獅子蛋包飯
熊仔Mocha
2009-10-01 20 浏览
I am sure a lot of "open ricers" are a coffee addict like myself~ I drink at least 2 cups of coffee everyday~I have to confess that I usually get my cup of coffee at those chain coffee shops for my own convenience.my friend and I both didnt want to go to those chain cafes (over crowded) that evening so we ve decided to stop by cafe corridor for a cup of coffee. this was my 4th visit to this cafe and i must say it was by far the worst experience ever.we ordered two cups of mocha and scone.we wait

we waited for a long time for our drinks to come (the cafe wasn't full at the time) and they even delivered our drinks coffees to the table next to us(who arrived later than us and also ordered 2 mochas).

both of our mochas arrived to our table warm and didnt really have a slight taste of chocolate at all.

scone was very plain and dry even with the given butter/cream.

after having our cups of mocha there that evening, both of us kinda regretted for not getting our cups of coffees at one the regular chain cafes just across the street at Times Square.
2009-09-25
2009-09-29 13 浏览
Cafe Corridor 一直是我在香港最喜歡的coffee shop. 得閒既時候都會去飲下咖啡, 食下cake~d 咖啡拉花好靚, cake又好味, 仲有舒服既background music,relax~~!!話說回來,今日既新發現係有段故:4月中去日本旅行同探朋友,見到周圍都係一種叫glaceau vitamin water的飲品,當時問朋友尼隻飲品係乜,點解好似周圍都係尼個產品。(東京就連H&M都有得賣)後來先知尼個係新產品,剛係日本發行,而且好受歡迎~果時同朋友趕住去shopping,問完就無所件事。點知第二日,係酒店出黎再約左朋友食飯,佢竟然帶左一份禮物俾我......係一set 6支既vitamin water......佢見我尋日對尼個飲品有興趣, 於是買哂6隻味俾我......感動......>_<今日去cafe corridor 飲coffee,竟然俾我見到尼個product!!!!!!!!!!!!!!!omg!!!!!第一次係香港見到尼隻野!!!!!!飲完咖啡,買返支vitamin water拎返office飲~~~~想起日本的朋友, 想起日本

omg!!!!!第一次係香港見到尼隻野!!!!!!飲完咖啡,買返支vitamin water拎返office飲~~~~想起日本的朋友, 想起日本同遊的快樂!!!!

thanks to my dear yasaki!!!!!!!!
2009-09-29
  • mocha
  • vitamin water
今日成日都係銅鑼灣出沒同食野,所以就命名為銅鑼灣出沒篇! XD 大概12 點出到cwb,因為要為「意外」做準備,其實就係因為有OR送既戲飛,今日就約左中學同學BANBAN去睇,咁我就特登早D去買左飛先,廢事夜晚先買無哂位。咁買完飛之後,就梗係要食個LUNCH啦,食完先返HKU做野! 咁一直知道呢間野,又未試過,佢又係TIMES SQUARE 對面,咁就黎左呢度食啦! 一入到去都兩三檯客,環境幾好喎,幾舒服咁。而且有好多唔同既野食! 第一次黎唔識規矩,原來佢係要係CASHIER ORDER同俾左錢先既,下次知道啦!佢有DAILY SPECIAL既LUNCH,有 3 款,不過 3 款我都唔太想食,最後我就叫左個All Day Breakfast再加杯mocha啦。佢有好多雜誌係度,咁我就拎左兩本係等既期間慢慢睇啦。等左大概 15 - 20 mins 就黎野食啦。好鬼肚餓呀!外貌好吸引,佢個薯餅仲加左個哈哈笑樣添,so cute! 首先D菜佢加左D檻欖油同醋,酸酸地開下胃。炒蛋都算炒得滑,但偏淡左少少,可能我喜歡濃味啦,而且有D易散。跟住仲有腸仔,個腸仔好好食喎,好惹味! 最後就仲有個薯餅同

外貌好吸引,佢個薯餅仲加左個哈哈笑樣添,so cute! 首先D菜佢加左D檻欖油同醋,酸酸地開下胃。炒蛋都算炒得滑,但偏淡左少少,可能我喜歡濃味啦,而且有D易散。跟住仲有腸仔,個腸仔好好食喎,好惹味! 最後就仲有個薯餅同埋兩塊多士伴牛油,薯餅好食好多料一D都唔油膩,加埋少少茄汁,好食! 多士好脆卜卜,有香草味。份量唔算大,但對女仔黎講份量應該算係剛剛好。

MOCHA好香好滑,勁濃朱古力再加淡淡既苦澀味,好飲! 飲完人都精神D!

雖然價錢唔便宜,但質素唔錯,而且地方又幾舒服,仲可以自己加水飲添。我以後黎開會再幫襯架!
ALL DAY BREAKFAST
MOCHA!
ALL DAY BREAKFAST
MOCHA!
2009-09-23 11 浏览
重開之後既cafe coridor,包括Latte,Mocha....拉花及質素比之前好,(可能因為咁所以價錢貴過之前)試過呢度既四種不同的咖啡豆,有:土 (Terra),水(Acqua),火(Fuoco),風(Venta),本人最愛係火,可能小弟比較鍾意飲濃味既關係,己推介朋友及網友.講番呢次光臨可能星期日既關係,超多人....不過回想之前響度除夕倒數,一對互不相識既男女在這裏認識最後結埋婚,勾起一段段回憶.....
試過呢度既四種不同的咖啡豆,有:

講番呢次光臨可能星期日既關係,超多人....
2009-09-20
  • Latte
  • Mocha
2009-09-15 13 浏览
18/8/09(二)從熙來攘往的街道,穿過窄長的小巷,就來到別有洞天的咖啡室。地方不大,裝潢簡約舒服,是鬧市中放鬆的好地方。除了飲咖啡外,這裏還有午餐供應。照燒雞扒飯:不錯,用心煮的。鴨胸意粉:出色的意粉,很香的橄欖油,意粉軟度適中,調味甚佳,其實鴨胸極普通,但單吃意粉也覺好吃。既然是咖啡室,就要了餐後咖啡,但沒有加錢轉款,只覺得那杯普通的咖啡極不普通,加了很多糖仍覺得味道苦澀,是我們這些初哥應付不來的,下次一定要加錢轉我們平日愛喝的款色。
18/8/09(二)

從熙來攘往的街道,穿過窄長的小巷,就來到別有洞天的咖啡室。
地方不大,裝潢簡約舒服,是鬧市中放鬆的好地方。
除了飲咖啡外,這裏還有午餐供應。
照燒雞扒飯:不錯,用心煮的。