1K
愉景灣是一個充滿異國風情的香港好去處,可慢活,環境又美又舒適,既可打卡,亦有多國美食。最近愉景灣酒店攜手聯成Monchhichi ,將酒店打造一個Monchhichi主題樂園,在聖誕節,新年以及農曆新年及情人節 , 橫跨幾個佳節與大家「Make a wish 」, 相當浪漫及有意義。這次被Monchhichi主題下午茶吸引,我急不及待在klook 訂位,與好姊妹到訪歎精美茶點同打卡,超開心呀。這下午茶套餐包六款鹹點,六款甜點,2杯飲品及精美禮品。價錢為$398 for two person(兩位用),另外加一服務費。鹹點:香里配巴馬火腿脆包煙三文魚壽司拿破崙香軟芝士球配果仁及乾果烤蕃茄牛油果醬三文治鮮蝦慕絲多士配芝麻忌廉雞肉栗子酥盒甜點:傳統英倫鬆餅栗子芝士蛋糕薑味蜂蜜檸檬慕斯蛋糕開心果仁朱古力奶凍烤香蕉朱古力蛋糕朱古力草莓個人喜愛「烤蕃茄牛油果醬三文治」,因有可愛Monchhichi頭像,烤蕃茄及牛油果醬,酸酸甜甜,很開胃。其次「香軟芝士球配果仁及乾果」,外脆乾果粒粒很可口,內裡芝士鹹香惹味。「鮮蝦慕絲多士配芝麻」蝦膠有烘香芝麻的油香多士脆口,及「忌廉雞肉栗子酥盒」鬆化香口的酥皮盒子

鹹點:

薑味蜂蜜檸檬慕斯蛋糕
開心果仁朱古力奶凍
烤香蕉朱古力蛋糕
朱古力草莓

「鮮蝦慕絲多士配芝麻」蝦膠有烘香芝麻的油香多士脆口,及「忌廉雞肉栗子酥盒」鬆化香口的酥皮盒子裏面鋪滿燴煮過的栗子與雞肉,口感好豐富。

甜點「薑味蜂蜜檸檬慕斯蛋糕」有驚喜,滿口香濃薑味及蜂蜜檸檬的酸甜香,「栗子芝士蛋糕」充滿歡欣,栗子甜美,層次感豐富。

「烤香蕉朱古力蛋糕」蛋糕質地細膩綿潤,搭配朱古力及烤香蕉,更滋味無窮。以及「開心果杏仁朱古力奶凍」朱古力奶凍,開心果仁加杏仁,口感層次多而且味道意想不到的配合!!

飲品方面,各杯都使用印有Monchhichi的圖案保温水杯,精緻又可愛。如點了有奶的咖啡,飲品表面會打成Monchhichi的圖案,單看外觀是很美美的,而咖啡味道亦不錯。

凡惠顧下午茶嘅客戶更可獲贈Monchhichi主題造型矽膠套搓手液, 真係好得意呀!好開心可以帶佢返屋企!

餐廳同酒店到處都被Monchhichi 包圍,fans們不能錯過,帶同好友、姊妹、家人或閨蜜一齊享受美食及與Monchhichi打卡啦!
2021-12-20 464 浏览
已差不多$600起跳的酒店自助餐, 這間絕對不是一個好的選擇, 我寧可花多一點吃The Market, 又或花同樣的價錢去吃前日航酒店或萬怡酒店的自助餐, 至少說是物有所值. 果然獨市生意質素真的有差, 週五週六也長期客滿. 說是整餐最滿意的, 也許是圖一的燒和牛面頰肉和燒羊脾, 至少火候和肉香也OK, 雖然醬汁和芥末的味道有點淡, 但純粹吃兩隻的肉香也不錯.至於其他菜式, 有冷盤到主食也出現不少問題. 先從刺身開始, 如此價錢沒有鯛魚而只有希靈魚實在有點兒那個. 赤身出血水情況不嚴重, 只是口感很韌和柴口.三文魚腩不夠肥美之餘, 將其切成條狀也令其口感不夠一致. 海鮮選擇同樣不多, 而且也不少都是經過烹調過的, 而沒有將最新鮮的一面展示出來, 最大問題是烹調本身也有問題, 例如是最後一幅圖的青口, 竟可烹調到將其裙邊也煮得很焦燶, 如圖五一樣, 難以下嚥.其他熟食也馬馬虎虎, 連台式小食炸雞粒也有, 烤雞甩皮甩骨, 炆牛腩肉質韌如橡膠而且也不夠入味, 炒菜用的油也太多. 雖說獨市生意, 也明白吃自助餐不要抱着吃九大簋的心態, 但如此表現, 真的有點兒難過.

2021-12-10 483 浏览
今日去左愉景灣staycation包左自助晚餐同第二日嘅自助早餐。自助晚餐6點開始,只有一個時段,而且款式都算豐富,基本嘅都有,甜品嘅種類都很多,另外仲有韓國嘅雪條提供。自助早餐方面就分咗四個時段 只要不是太多客人 時間到咗都唔會有職員趕你走,唔使食得太急😆 而且員工服務非常好,收碟同refill 速度都很快👍🏼
2021-12-09
2021-11-01 1097 浏览
愉景灣酒店 自助早餐😋好耐冇出外旅行 😍就喺香港staycation酒店🏨頂住下先!今次我哋住愉景灣酒店🏨,當然要係酒店食自助餐啦,唔係點似去咗旅行呀🧳早餐都分三個時段 我哋揀咗中間時段8.15 ~9.30am 住客$130/位,都幾豐富㗎🥰🥰🍴西式有沙律菜、有鬆餅、各式包,牛角包🥐紅腰豆、穀物早餐等等🥬樣樣都好新鮮😋🍴當然唔少得煎蛋🥚烚蛋及炒蛋啦😄仲有奄列,即叫即整㗎!🍴中式有炒麵、燒賣、麥片、白粥,仲可以自己夾餸淥粉麵🍜🍴飲品方面,有蘋果汁、橙汁、咖啡同埋茶🥰我早餐就鍾意飲杯茶😄食埋個早餐就超滿足啦!#hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
愉景灣酒店 自助早餐😋

好耐冇出外旅行 😍
就喺香港staycation酒店🏨頂住下先!

早餐都分三個時段 我哋揀咗中間時段
8.15 ~9.30am 住客$130/位,都幾豐富㗎🥰🥰

樣樣都好新鮮😋

🍴當然唔少得煎蛋🥚烚蛋及炒蛋啦😄仲有奄列,即叫即整㗎!

🍴中式有炒麵、燒賣、麥片、白粥,仲可以自己夾餸淥粉麵🍜

🍴飲品方面,有蘋果汁、橙汁、咖啡同埋茶🥰
我早餐就鍾意飲杯茶😄

食埋個早餐就超滿足啦!

🏨香港愉景灣酒店 Auberge Discovery Bay Hong Kong記得出現咗性價比超高愉景灣酒店套票🏨所以去咗💕食物:🌟🌟🌟🌟坐出去室外,望住廣闊的海🌊海天一色咁嘆Tea time☺️so chill🥂下午茶包咗3款小食,我哋就揀咗炸雞,Brownie同沙律蛋薯皮😋 味道不過不失!而第2日一起身就落Café bord de Mer & Lounge食自助早餐😋都算多野食!有cold cut、benedict egg🥚、粥粉麵飯等⋯坐近窗邊望住 #白色教堂 食早餐🥰根本就去左沖繩旅行般Chill🥂不過啲野食嘅味道就唔使期待太多😜算過得去咁啦~食景觀啦😋最後玩埋個Handmade風箏🪁食個Cake休息下🍰再等埋Shuttle就要出番現實世界🥲總括而言:🌟🌟🌟🌟呢次渡假經驗、設施同環境都一流,兩日一夜行程真係唔夠🥳下次有機會可以再去多次🎉***酒店🏨及生活體驗均為自費活動☺️

記得出現咗性價比超高愉景灣酒店套票🏨所以去咗💕

食物:🌟🌟🌟🌟

總括而言:🌟🌟🌟🌟

***酒店🏨及生活體驗均為自費活動☺️
2021-10-06 1054 浏览
無得去旅行🧳,唯有去的遠的既地方staycation 當去左個旅行叉叉電。住酒店食自助餐就基本啦,今次喺愉景灣酒店食嘅係晚餐自助餐🤤,揀咗6點開始,因為貪佢添微克,又可以欣賞黃昏,又可以食嘢🤣,咁啱餐廳做緊Monchhichi主題,的裝飾都幾靚嘅,可以影吓相又可以打下卡都幾好。晚餐自助餐來講都算唔錯,嘢食種類都尚算可以😌,冷盤刺身都算新鮮👍🏻,食落肉質都算實淨👍🏻。蟹腳都fill得幾快,而且啲蟹腳都真係啖啖肉,唔係得個殼😆。熟食熱盆唔算係勁多,但係種類就多嘅😌,同埋keep住出菜,聽日有keep住拎,所以啲嘢食都幾夠熱🙃。個人好鍾意個蘑菇湯,非常濃郁,勁香蘑菇味,而且飲落有好多蘑菇蓉❤️。甜品水果擺埋一齊,水果有四款揀,而自助餐裏面既甜品來講嘅話,種類就比較少,不過都係好食嘅,只係款式唔多。整體來講嘢食選擇都幾好,尤其係熱盤,當然最正就係食埋個環境😆

2021-10-04 1031 浏览
咁大個女第一次去愉景灣,同朋友staycation玩咗晚,酒店環境好正,好有度假feel,套票包自助晚餐及早餐,都係晌同一間餐廳進餐!先講晚餐,比咗一個好靚的打卡位比我,package 仲包咗2杯香檳,非常有情調!食物方面就比較一般,沒有生蠔,好多熱盤都唔係咁熱,聽到有人講個熱爐熄咗,這個有點失望,如果冬天嚟都係咁就太差了,甜品方面都好多選擇,不過啲芝士蛋糕只得1個,第二轉就無晒,變咗第二款蛋糕,當中綠茶蛋糕和葡撻(這個夠熱)比較好食,雪條只得韓國雪條,咖啡不太出色,食完都係行出去愉景(北)商場再飲返杯先夠喉!

宅渡假當然揀啲遠離市區先有渡假感覺🏝仲要有海、有教堂💒直情好似去左沖繩甘🏖去教堂打完卡,餓了~酒店附近都有好多野食揀!因為有好多外國人喜歡在愉景灣居住~餐廳有美式、中式、法式、印度野同越南野⋯⋯😍今次package包埋酒店既自助早餐💕💕💕大堂食自助早餐😋都幾多野食!要有既早餐budget 都有得食!有cold cut、有熱食、粥粉麵飯、egg station最正係有Benedict egg🍳同yogurt食😍😍😍而坐近窗邊望住 #白色教堂 食早餐根本去左沖繩甘Chill🥂最後玩埋個風箏🪁等埋Shuttle就要出番現實世界🥲兩日一夜真係吾夠!

2021-09-23 553 浏览
來愉景灣酒店試吓呢個 monchhichi staycation ,包埋下午茶tea set。餐廳有一對馬騮仔公仔display, 佈置都幾有心思。..整個tea set 有不少monchhichi 的造型朱古力和印畫,雖然食物款式唔算太多但味道很不錯。可愛嘅 monchhichi 造型公仔💛加上寬敞舒適嘅環境🌞🌴,確係一個令人食得好開懷嘅下午茶💕..5款咸點:炸蝦、浴岩芝腿治、巴馬火腿蘆筍卷、青瓜酸忌廉三文治、三文魚忌廉芝士班㦸卷+British Scones+5款甜點:馬卡龍、椰果意式奶凍、綠茶紅豆蛋糕、檸檬蛋糕、芝麻mousse

British Scones

5款甜點+5款咸點+鬆餅
椰果意式奶凍
溶岩芝腿治
2021-09-06 918 浏览
book 酒店包的tea set. 我地下午4點半去食,店內唔多人,多數人都坐室內位,我就揀左室外台坐,因為覺得環境比較舒服同埋靚好。太陽開始落山,室外溫度剛剛好,有海風吹來,感覺好舒服,好relax。又有麻雀同其他雀仔相伴,細路可以喂喂雀仔,好開心。酒店做緊monchhichi 主題,英式點心都有monchhichi圖案或旗仔。賣相還可以,但味道就好一般,最好的係個炸蝦卷同個鬆餅,馬卡龍比較甜,透明杯仔甜品唔好食。整體食個景名過食物。
2021-09-03
下午茶
2021-08-23 985 浏览
staycation住愉景灣酒店,酒店既住宿同設施就幾好,不過餐飲真係有待改進。試左晚餐已經覺得好普通,點知早餐更加令人唔滿意。可能因為假期既關係,又或者依家太多人鍾意 staycation ,導致酒店餐廳負荷唔到。早餐要前一日預約時間,分四個時段,每段時間一個鐘頭,我就約左最遲嗰個時間10:00~11:00 ,其實如果得一個鐘頭,食普通既一份份既早餐,時間係夠既,但如果係食buffet ,就真係好趕,同埋同時段既人, 一窩蜂一齊去拎野食,搞到熱門野食好似煎蛋,粉麵檔都好多人排隊,連D沙律菜都清空左。食到好辛苦。其實早餐既質素係好過夜晚,好似中式嘢食,燒賣,粥都好好食。不過因為太少時間同混亂,令我唔想喺度食早餐。酒店我喜歡既,會再黎住,但下次會食酒店外面既餐廳
staycation住愉景灣酒店,酒店既住宿同設施就幾好

,連D沙律菜都清空左。食到好辛苦。

酒店我喜歡既,會再黎住
,但下次會食酒店外面既餐廳
2021-08-10
早餐
2021-08-23 3109 浏览
staycation黎到愉景灣,真係好開心,因為真係好有渡假 feel ,真心like 呢度既環境。今次 staycation既 package ,係住酒店既海景房,仲包左自助晚餐同自助早餐,感覺好似去左旅行咁。搭正 6:00就即刻入去食dinner buffet。餐廳環境都唔錯,如果唔係咁熱,坐戶外都好好 feel ,不過出入拎嘢食就麻煩D,所以都係坐返室内好D,空間感十足,感覺都舒服。不過環境係其次,食物先係重點。話真buffet黎講叫不過不失,因為應有既都有,但係質素就真係一般,比較好既係長腳蟹,亦係唯一叫做比較貴價既食物。蟹腳係瘦D,但有鮮甜味同埋少少海水味,呢個係唔錯,所以係我食得最多既。不過其他食物就麻麻地,選擇唔多,刺身只有三款,三文魚,北寄貝同埋希靈魚。三文魚切得好厚,不過唔太新鮮。有幾款壽司,不過似K-buffet嗰D。熟食都係好普通,無太大驚喜,食完都無印象食左D咩。甜品選擇都唔多,叫做有三款movenpick雪糕,其他都係無咩特別。總括,我都係會推介大家黎愉景灣酒店,不過係staycation package 包埋呢個buffet,就可以一試。但如果專登黎呢度食b
,真心like 呢度既環境。

搭正 6:00就即刻入去食dinner buffet

不過環境係其次,食物先係重點

熟食都係好普通,無太大驚喜,食完都無印象食左D咩

但如果專登黎呢度食buffet就唔需要
,因為酒店附近都有其他唔錯既餐廳選擇。
其實自己真係幾鍾意呢間酒店,環境靚又有渡假feel

2021-08-09
2021-08-21 663 浏览
暑假某個週末,去了吃 Monchhichi 主題的下午茶自助餐,很多食物款式都有 Monchhichi 的可愛造型,雖然食物種類不算多,但味道還不錯,甜品和小吃外型很精緻,最喜歡那個迷你芒果布甸杯,味道不會太甜,另外還有日式玉子燒、小籠包、豆腐花、蕎麥麵等美食,看著 Monchhichi 吃下午茶,心情也特別開朗💕 這個 Monchhichi 主題的下午茶,還附送每位客人一套 Monchhichi 口罩套和用餐圍巾😍
2021-07-24
2021-08-05 737 浏览
暑假週圍去 今次就去咗愉景灣嘅Monchhichi Tea Buffet 成間酒店都放滿咗Monchhichi 嘅裝飾 有小朋友嘅仲可以留底Staycation 添啊😆🐵Monchhichi Tea Buffet HKD240/per one預先做咗research 就知道今次嘅buffet 食物唔係重點 而係有好多打卡位📸大部分食物都係比較老小咸宜例如 雞翼 餃子 芝士通粉 春卷 德國香腸而冷盤方面就有Parma Ham 三文魚卷 等🍮甜品大部分都有Monchhichi支旗仔或者以Monchhchi嘅嘜頭整 絕對係睇得又食得😋甜品選擇唔算多 比較出色嘅有芒果布甸 咖啡奶凍 其他嘅甜品都係一般貨色 如果可以有多啲蛋糕就更好啦~💬平日下午茶係三層tea set架假日就係自助餐形式 想食記得要預先訂位啊✨🚩Café bord de Mer & Lounge 愉景灣海澄湖畔路88號香港愉景灣酒店地下

大部分食物都係比較老小咸宜

🚩Café bord de Mer & Lounge
愉景灣海澄湖畔路88號香港愉景灣酒店地下
下午茶
2021-06-29 6118 浏览
Recently there is a new afternoon tea albeit a bit far at Discovery Bay. This Monchhichi tea set is only available during weekdays as afternoon tea buffet will be served at weekends. Today was the perfect day for me to go there after the preview of Disney's new performance. The hotel is at the terminal bus station so you won't miss it. The hotel was decorated with many Monchhichi items as their staycation was also this theme.Of course the restaurant was fully decorated with this cute monkey.For

For $300, this tea set was really worth the value.

There food stand was also quite pretty and all their food items were decorated with Monchhichi.

The scones were warm and buttery though there was no clotted cream.

The best dessert would be green apple cheesecake and monchhichi's face was printed on it.
The best savory would be the freshly fried crab cake(it was still piping hot and crunchy when served)
To my surprise, even my mocha had Monchhichi on it. Lucky I didn't order black coffee.
Despite it was cloudy, the view was quite stunning and would have been great if sunny.
2021-06-29