2021-03-15 1488 浏览
這餐廳的風景實在是非常漂亮,面臨愉景灣的風景,玻璃教堂和海景,中午在這里吃午餐享受明媚陽光特別舒服。點了中午套餐包括田園沙律配芥末蜜糖醬和龍蝦汁海鮮扁意粉+熱咖啡。田園沙律份量不多但配上沙律醬一齊吃健康味道不錯,而且蔬菜新鮮。扁意粉味道一般,有大蝦墨魚扇貝算是豐富,整體不過不失吧。這裏的服務還可以,不過服務員要加強培訓,問他們洗手間在哪裏都不知道實在令人惊訝。埋單打85折才160, 這種環境享受午餐算是超值了。

扁意粉味道一般,有大蝦墨魚扇貝算是豐富,整體不過不失吧。

2021-03-15
久不久都會入去愉景灣行下,環境舒適,影下相,行行下行到愉景灣酒店,旁邊有個很美的三角型小禮堂,影相後有點肚餓,走了入去酒店內的西餐廳,超大、空間感足,在疫情下吃得很安心。有set lunch,3 courses,價錢不貴,選擇都多。服務員態好,有禮貌,食物質素非常非常好!一定要大力推介雞肉菠菜卷,好味到不得了。雞肉juicy, 軟滑,非常好吃!如果餐牌有,一定一定要order呀!

菠菜雞肉卷
Apple  Crumble
牛尾湯
  • Apple  crumble
2021-01-26 2620 浏览
2日1夜,第一次去呢間酒店過夜同食呢間酒店內的自助餐,套票已包早餐和晚餐,都是自助模式,自助晚餐都算多選擇,有長腳蟹青口等,沒有生蠔,刺身和吞拿魚都是任你夾,不用排隊,另外有熱食粉面任你夾,然後排隊幫你整熱佢,熱食和炸物的味道都算不錯,有機會下次會再幫襯,反而早餐自助餐多人過夜晚自助餐幫襯,好多時候要夾食物都要排隊,無論是普通熱食和粉面。
2020-11-28
2021-01-19 1818 浏览
今日入嚟愉景灣行吓,去完白教堂打完咭之後,膽粗粗行過隔離酒店醫下肚,嘩,間cafe 無敵海景,超正!Set lunch 百幾蚊,有湯,主菜,甜品,瀨尿牛丸一樣,唔食唔得啦!主菜叫左牛柳,又ok wor , 連舊potato mashed 都有heart wor !值得一提,對住白教堂食牛柳,真係再好食啲!
今日入嚟愉景灣
wor , 連舊potato mashed 都有
heart wor !
值得一提,對住白教堂食牛柳
,真係再好食啲!
牛柳
牛柳
2021-01-03 10814 浏览
🎁熊妹咁啱撞正返平日嘅懶懶熊一齊喺拆禮物日放假,搵啲嘢做吓,就試吓由梅窩行山🚶🏻‍♂️🚶‍♀️去愉景灣啦。📌嚟到愉景灣,就梗係要去愉景灣酒店《Café Bord de Mer & Lounge》食個下午茶啦。📌聖誕節梗係有聖誕裝飾啦!天花板都吊滿聖誕吊飾🎐,大堂周圍有聖誕樹🎄同聖誕禮物盒🎁,洋溢着聖誕氣氛🥳。‪📌下午4:00‬嚟到,餐廳冇乜人,應該岩岩午餐自助餐落場,疫情期間少啲人好。📌環境好闊落,樓底又高,枱與枱之間一定有1.5米以上嘅距離,因為直情隔空一張枱嚟坐,絕對符合正苦頒布嘅社交距離規定。📌餐廳中間都放左捰聖誕樹仔🎄,好可愛呀!📌下午茶餐就係呢個「愉悅1+2下午茶餐」,揀一款食物加一杯冇酒精飲品就$88,如果揀3款食物+2杯無酒精飲品就$198,兩隻熊啱啱行完山咁肚餓,梗係要三款食物啦,兩款鹹一款甜就最好不過啦。鹽酥雞📌懶懶熊竟然未試過台灣文物鹽酥雞,咁當然就試吓酒店🏨嘅味道啦。一大塊羅勒葉🌿承托住剛炸好嘅鹽酥雞🐥,可以吸吓啲油。鹽酥雞大概有六七粒,正常大細,都炸得幾鬆脆,外表唔算太多鹽粒🧂就唔係好鹹,除咗塊雞皮之外都算係啖啖肉。📌終於試到鹽酥雞嘅懶懶熊表示都不外如是啫。火腿芝士

📌餐廳中間都放左捰聖誕樹仔🎄,好可愛呀!

鹽酥雞
鹽酥雞

一大塊羅勒葉🌿承托住剛炸好嘅鹽酥雞🐥,可以吸吓啲油。

📌終於試到鹽酥雞嘅懶懶熊表示都不外如是啫。

火腿芝士三文治
火腿芝士三文治
📌點返啲大路飽肚嘅嘢就包無死。

三文治🥪搽上勁多牛油🧈烘過,所以麵包層好香牛油味,同時亦都食到成口油。

鹹鹹嘅火腿同熱溶嘅芝士🧀配搭一定冇得輸,一件三文治切成三等份,份量就唔算多,每熊分到一件半,有點意猶未盡。

芒果拿破崙
甜款之中一定係揀芒果拿破崙,出名之餘又比較難整,要試吓酒店級的味道。

果然名不虛傳,三層鬆化的酥皮中夾雜充滿奶油味嘅吉士忌廉,面頭就鋪上薄薄的芒果片🥭,味道唔會太甜,真係食得出酒店師傅嘅功架。

伯爵茶
伯爵茶
📌熊妹最近排high tea愛上了伯爵茶送茶點,今次都唔例外。

一包twinings 伯爵茶茶包放入一個非常精緻嘅銀茶壺,沖茶包加熱水,飲多幾壺都仲好有味。

凍檸茶
凍檸茶
📌懶懶熊嘅餐飲唔使問就永遠只得呢個例牌凍檸茶🍹,又或者佢想試勻晒所有餐廳嘅凍檸茶掛。

都幾大一杯,唔係普通玻璃杯,可以話係玻璃壺,檸檬片🍋都有好多塊,糖漿就另上,啱晒鍾意落好多糖嘅懶懶熊。

📌整體來講,食物質素平平,份量唔算多,味道唔算話好突出,不過酒店🏨環境搭救晒,價錢都🈴理嘅。
📌旋轉長樓梯再加埋棵聖誕樹🎄,呢度有齊熊妹嘅至愛啊!🥰
2020-12-26
圣诞节
2020-12-01 2338 浏览
我哋幾個每年都會相約外遊一次,不過以而家香港嘅狀況,睇嚟有排都飛唔到👉🏻👈🏻 11月頭仲滿心歡喜,諗住去 #香港愉景灣酒店 玩兩日,順便去附近行吓,點知就搞到一肚氣😖 #酒店 安排差到極,床舖有黑點、house keeping嘅做法又古怪,check-out之後仲要比個經理打嚟屈我哋😩 好想爆呀👊🏽不過 #小秘書 又唔係嗰種有彈無讚嘅 #港女 嚟嘅,我想話 #香港愉景灣酒店 個 #餐廳 Cafe bord de Mer 都唔錯嘅😏 可能係因為 #星期日 #酒店住客 太多,佢哋喺 #早餐 時段採取分流,咁都好吖,大家 #保持距離,唔使迫埋一齊。食物方面都好多選擇呀,#果汁、#沙律、#中西點心、#粉麵... 樣樣有齊🤤 除咗 #小秘書 必食嘅 #沙律、#凍盤,我就最欣賞佢哋嗰個 #雞湯魚蛋米粉,雖然材料簡單,不過朝早食啲熱嘢落肚特別醒神😀 #米粉 配埋 #雞湯 入口又真係幾夾喎👏🏻👏🏻 可惜頭廿分鐘花得太多時間影相,唔夠時間食勻咁多檔添😏 不過我諗我都唔會再嚟㗎喇👉🏻👈🏻

2020-11-30
早餐
2020-11-27 1833 浏览
同屋企人book左愉景灣酒店,套票包括一晚房間同早晚餐。晚餐同早餐餐廳位於地下大堂lobby旁邊,樓底闊落,每張枱之間都有一定距離,坐落都比較安心。侍應仲有求必應咁安排左window seat比我哋半自助晚餐,姐係每人包一道主菜,而前菜、沙律、餐湯、甜品等等就以buffet形式喺出面自取。餐廳員工人手充足,最重要係每每有食客唔記得戴口罩行左出去時,餐廳員工都會非常快速咁提醒要戴返口罩,否則唔能夠出去拎嘢食,員工速度之快就好似有專員負責mon住咁。Buffet方面選擇唔算太多,不過由於係半自助形式可以理解。冷盤既鮮蝦同甜品有驚喜,凍蝦味鮮夠肥美,甜品唔太甜,特別麵包布甸,熱辣辣,帶有淡淡奶香。主菜方面,當晚我就揀左意大利雲吞,份量大概五至六隻,極濃芝士味,雲吞要趁熱食,凍左就失去creamy感。整體黎講環境一流,無限時慢慢嘆,食物會refill, 員工有禮貌及盡責。由於係半自助晚餐關係,buffet食物選擇較少,但主菜質素亦不俗。
同屋企人book左愉景灣酒店,套票包括一晚房間同早晚餐。

2020-11-22 1314 浏览
秋高氣爽的日子,就是到郊外旅遊嘅好時光,今次選擇了到大嶼山嘅愉景灣,避開塵囂及人多地方,好好享受一下漫步沙灘及屋苑的步伐。行到攰了,往愉景灣酒店內看一看,睇吓有冇什麼地方可以歇歇腳,飲杯茶,跟閨蜜談下心。踏入愉景灣酒店內,地下就有一間Cafe,下午的時候,最好就是嘆個下午茶。簡簡單單的一杯咖啡加一個甜點,再來一個小食,就是一個完美的下午茶了!Cafe嘅落地玻璃,一邊下午茶,一邊望着海,一望無際,還有身後的白色小教堂,閨蜜笑說,我們有機會也要在這個小教堂舉行婚禮呢,好期待啊!

2020-10-10
  • 甜點
2020-10-26 1623 浏览
與女朋友份住該酒店,點了個併盤作宵夜,且因女朋友生日酒店送了2杯汽酒及一年蛋糕。 宵夜併盤$152,對於酒店房間點餐服物算是便宜,食物素質可接受。惟兩杯汽酒及蛋糕只以紙杯及紙盒包裝,看上去不十分優雅,破壞了在酒店用餐的氣氛,因此建議大家享用生日優惠時選擇於餐廳用餐廳用餐而非房間享用。
2020-10-24
$75 (宵夜)
生日
2020-10-03 3161 浏览
book左間房,但冇包晚餐,係周圍兜咗一圈之後,都係決定入黎食自助餐。.每人$298,另外加一。.一開始唔明佢點解叫半自助餐,原來係因為 比我地揀一個餐,然後可以出去拎野食,任拎。.🌼蘋果黑醋汁燴羊膝 羊顫味唔會太濃,還可接受。.🌼祖傳五香烤雞 烤雞肉質鮮嫩,唔錯。.出邊任拎有沙律,蝦,青口,甜品,湯,嘢飲,雪糕⋯樣樣都有d,但唔多選擇。食得最多嘅蝦,拎咗兩round。.因為住酒店有八五折,所以埋單係五百幾。.感覺都係抵嘅,呢個價錢還可接受。

每人$298,另外加一。

🌼蘋果黑醋汁燴羊膝
羊顫味唔會太濃,還可接受。

🌼祖傳五香烤雞
烤雞肉質鮮嫩,唔錯。

因為住酒店有八五折,所以埋單係五百幾。
感覺都係抵嘅,呢個價錢還可接受。
2020-09-26
生日
2020-09-12 3296 浏览
住得愉景灣酒店,冇理由唔喺酒店裏面嘅餐廳食下嘢。Cafe做緊lunch set menu,可以揀兩道菜、三道菜、四道菜,我哋三個人揀咗三個唔同嘅set,都係三道菜嘅,諗住如果到時唔夠食或者仲想食先至再叫第四道菜。一開始嚟就有麵包,不過我哋知道一陣間仲有三道菜,都係求其食少少叫試過就算數。Appetizer比想像中大碟好多,shrimp Cocktail個martini杯嘅直徑有兩隻手指公同食指圍住咁大,我哋一見到都好意外,冇諗到前菜都會咁大碟,開始擔心我哋食唔食得晒成個set。朋友叫咗個串燒,我唔記得影相,件件都好大亦都燒得唔錯。我叫咗個雜菌扁麵,雜菌份量極多,扁麵煮得啱啱好,個汁亦都香濃。仲有一個餐係羊髀飯,個羊髀煮得入味,亦都夠晒淋,不過羊髀好大舊,最後都係食唔哂。而且值得一讚嘅地方就係,呢間酒店餐廳環境真係好好,面對着無敵海景進食,心情一流,食物就更加好食。

仲有一個餐係羊髀飯,個羊髀煮得入味,亦都夠晒
淋,不過羊髀好大舊,最後都係食唔哂。

果日去左遠離市區既愉景灣酒店食lunch, 佢地有個all day combo set menu, 大家可以根據自己嘅食量, 選取要兩道/三道/四道菜, 當中包括前菜、餐湯、主菜、甜品🍨食住野咁嘆靚景, 人生一大樂事😎🍴ᴍᴀɪɴ· 3-Course Set Menu (soup+main+dessert) $288﹟我地一行三人分別叫左2個主菜一樣既set menu同埋一個單點share食💁🏻‍♀️🥣首先餐湯簡左黑蒜竹笙豬展湯, 落足料嘅湯, 飲落幾清甜再帶點香蒜味, 第一次飲黑蒜湯, 幾特別😂神奇地係飲完個口都唔會臭🤭飲完仲可以慢慢食返d湯料, 原粒黑蒜成隻蟲蟲咁🙈🤣•••﹟主菜方面我哋叫左個牛肋骨泡菜飯🇰🇷成個presentation幾特別, 將個飯堆高成山形🗻如果就咁食個飯, 外層會有少少乾既感覺, 但配埋旁邊嘅Kimchi一齊食就啱啱好😯泡菜唔會太辣, 再加埋飯上既牛蒡絲, 口感食落好爽脆, 味道好夾👯‍♀️牛肋骨份量都唔野少, 夠入味, 咬完都唔會攝牙😙🍴ᴍᴀɪɴ·焗豬扒飯 $138﹟份量用料都好足😍啲豬扒真係超級厚切, 質感咬落偏厚實, 個蕃茄汁啱我口味, 酸酸甜甜咁, 好開胃

•••

🍴ᴍᴀɪɴ·焗豬扒飯 $138
﹟份量用料都好足😍啲豬扒真係超級厚切, 質感咬落偏厚實, 個蕃茄汁啱我口味, 酸酸甜甜咁, 好開胃😛再撈埋啲蕃茄青豆芝士一齊食, 無得輸! 個飯吸收晒啲汁夠軟熟之餘仲食到有雞蛋添🤗

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·伯爵茶焦糖燉蛋
﹟食落伯爵茶味夠出😍唔會比甜味蓋過!質感好creamy, 新鮮水果再加埋面頭焦糖脆脆, 層次不錯呀😙

🍰ᴅᴇssᴇʀᴛ·楊枝甘露
﹟夏天嚟一碗凍嘅糖水, 爽番了😆味道正常發揮, 好足料💁🏻‍♀️有齊晒芒果柚子同西米露🤤

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Fresh Mint Yuzu Flizz $48
﹟柚子蜜溝梳打水, 唔會太甜又有種飲汽水既快感, 加埋少少薄荷葉, 增加夏天既色彩🥶成件事好refreshing 🌿

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Strawberry & Watermelon Smoothie $48
﹟見佢個combination幾特別咁, 所以叫左黎試試😂飲落係酸酸地既士多啤梨味咁🍓似係加左d乳酸飲品一齊打🤔反而唔係太飲到西瓜味🙈

🥤ᴅʀɪɴᴋ· Fresh Coconut $58
﹟第一啖飲落去係透心涼既感覺❄️🤩味道清甜, 夏天用黎解渴真係一流😎仲可以用黎做道具影下相, 扮去左泰國🤣🙈

香港也有世外桃源🥰愉景灣$88愉悅 1+2 下午茶愉景灣最吸引夏沫的地方,是身後這座教堂。環境清靜優美,好像一個無煙島般的世外桃源🥰真的好想好想在這裡拍攝婚紗相。😚💕一場來到,絕不能錯過最近推出的$88「愉悅 1+2 下午茶」,呢個價錢相當吸引,食件Cake望住個仙境,差啲以為自己去左旅行。🥰「愉悅 1+2 下午茶」有別於一般三層架的下午茶。可自行選擇一款「甜點」或「鹹點」,份量當然比三層架的迷你版大得多。再選配一杯酒精飲品或無酒精飲品。就可以邊品嘗邊享受無憂既下午。「甜點」與「鹹點」之間真的很難取捨,款款都令人垂涎欲滴。香滑鬆軟的「意大利芝士蛋糕」、令人停不下來的香酥脆口「芒果拿破崙」,芒果與吉士比例剛剛好,誰也不搶誰的風頭。薄而脆的酥皮充滿牛油香味,再加埋啖啖芒果粒,口感層次豐富,令人回味無窮。😍好吃到想再買一個回家回味再回味。😋「鹹點」中的「香脆米網蝦卷 」用米漿手工做出絲網外皮去包裹鮮甜的蝦仁,薄而脆的米網輕唇一點即化在口腔中,不油不膩剛剛好,吃幾件都不會有罪惡感。😝(偷笑)真的,真的很喜歡愉景灣,原以為很遠的地方,原來交通相當方便,坐車到欣澳站再轉專車DB03P,大約10分鐘
香港也有世外桃源🥰愉景灣$88愉悅 1+2 下午茶

香脆米網蝦卷

真的,真的很喜歡愉景灣,原以為很遠的地方,原來交通相當方便,坐車到欣澳站再轉專車DB03P,大約10分鐘就到愉景灣。

無私家車駛入的愉景灣,空氣清新、環境清幽,彷如世外桃源。令人一下子忘記現實的煩惱,將煩惱拋諸腦後,盡情享受一個屬於你的真正假期。

酒精飲品 HK$128

食物 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
2020-06-14 3807 浏览
Very good breakfast. However, it depends on the weekend and weekday. I have been there two times. One time I love the breakfast and the other time it was average. Coconut soup was awesome, However, the second time couldn't find it. The restaurant had reduced the choices. The food is relatively fresh and delicious. So you many things to try. Taste is alright. In addition to that, you can enjoy a wonderful view while having breakfast. I didn’t like coffee. For me, it didn’t meet the standard. Empl

I didn’t like coffee. For me, it didn’t meet the standard. Employees are nice and friendly. Amazing view. Pretty far from the city. Nevertheless, the journey is worth it, if you book the restaurant package with a hotel room. Overall I like the visit. It is very important to have a good impression on any new customer and I would l say, they had well maintained it.
2020-03-15 5623 浏览
放假入黎住兩日避下世,上網見啲人話早餐好食咁訂房個時緊係訂埋早餐啦,點知令我好失望.....所有面包都乾到一個點,好似放左兩日先攞出黎咁 牛角包唔脆 朱古力包一啲朱古力味都冇 個粥冇味 諗住加榨菜會好啲啦 點知仲難食最過分係蛋...到底點先可以煮得難食....廚師煮太陽蛋可以整到啲黃爆晒..奄列又係住到乾到咩咁......但炸薯餅幾好食 加返一分唯一加分係個景真係好靚 建議其他人入黎食可以唔洗加早餐 否則會令你失望🤕

朱古力面包