2022-06-07 385 浏览
係愉景北附近,行得攰時呢度坐得舒服又唔使同人逼。係度飲杯野,好過去Starbuck ,$45regular coffee,服務態度超級好。嗌茶既飲品仲可以加熱水,所以唔食野飲杯野坐下黎呢度就啱晒。
2022-06-06 381 浏览
同媽咪去左愉景灣酒店 high tea 👩‍👧見佢岩岩推出左黑鑽下午茶啲黑松露菜式好吸引😍🫖我同媽咪3點就準時到左因為為左可以坐近海邊既位置🏝雖然室外無開放但室內有落地玻璃所以景觀都好開揚可以望住個海食人都舒暢啲餐廳環境都闊落好放鬆😎講左咁耐係時候講下有咩好食啦 下午茶包左2杯 sparking wine 🥂 唔飲既可轉茶或果汁都得 首先講下鹹點先每次下午茶都會有既傳統英倫鬆餅口感鬆軟唔會太甜而且仲好多提子乾配埋士多啤梨果醬都幾夾然後就去到主菜黑松露菜式啦黑松露忌廉野菌酥盒🍄幾的骰可以一啖食晒裏面嘅黑松露醬都幾出個酥皮係脆身炙燒帆立貝配黑松露蜜糖芥茉醬我覺得個醬幾有新鮮感食落帶點酸酸甜甜好開胃焗法國布里芝士黑松露脆包🧀本身我就好鐘意食布里芝士加埋黑松露醬效果好好兩者唔會蓋過大家嘅味道加埋脆包口感好豐富黑松露魔鬼蛋🥚魔鬼蛋變左迷你版鵪鶉蛋好cuteOn top 係黑松露蛋黃醬好好味煙三文魚牛油果醬三文魚配黑松露黑醋呢個整得好精緻煙三文魚配幾款醬都幾夾唔會搶哂味食完幾款黑松露菜式成個口腔都充滿黑松露味飲下 sparking wine 先~食到咁上下就到甜點啦焗蘋果酥條岩哂我好鐘意食蘋果酥蘋
同媽咪去左愉景灣酒店 high tea 👩‍👧

煙三文魚牛油果醬三文魚配黑松露黑醋
呢個整得好精緻
煙三文魚配幾款醬都幾夾唔會搶哂味
食完幾款黑松露菜式成個口腔都充滿黑松露味
飲下 sparking wine 先~

食到咁上下就到甜點啦

餐廳職員仲提我可以去埋隔離個白色教堂打卡
岩哂我既打卡行程😆

下午茶
2022-06-04 455 浏览
上次同嚟愉景灣當大雨,下定決心要嚟多次。同朋友約埋揀咗端午節入嚟慶祝,不過人算不如天算,今日都係下雨天(總掛念從前)。我地預約咗愉景灣酒店嘅Cafe bord de Mer & Lounge食dinner buffet,雖然落雨又冇得玩,但係起碼有餐好嘢食!仲可以望住海濱白教堂呢個美景食。公眾假期 $608+10%食兩個鐘。六月開始做泰國主題,有勁多泰式美食。除咗泰國嘢都有平時自助餐嘅海鮮、刺身、甜品、冷盤、生果、雪糕等等。泰國食品來講,我好鍾意佢嘅榴槤慕絲卷蛋。係有香濃嘅榴槤味,但係又唔會好甜,卷蛋仲好綿。佢哋仲有細細份芒果糯米飯,超可愛,煙韌嘅糯米加上嘅啖啖椰汁,讚!仲有不得不提嘅泰式打拋豬生菜包,鹹鹹辣辣嘅肉粒加上生菜好夾。佢哋仲有即製嘅船麵同海鮮冬陰功湯,分量同材料任你揀。船麵有少少辣,麵條好柔細,我哋揀咗豬紅、豆卜同埋牛丸,個湯好入味。@好鍾意食佢嘅泰式炒金邊粉、泰式椰漿雜菜炒飯同埋蝦餅,金邊粉麵條好煙韌,甜甜地仲有好多蝦。炒飯好香,材料豐富。小食都好多,有泰式魚餅,好辣好惹味;有泰式串燒,牛同雞嘅肉質都夠滑。雖然端午節呢到無糭食,但係都有泰式香葉包雞,外型似足一隻糭,夠入味

我地預約咗愉景灣酒店嘅Cafe bord de Mer & Lounge食dinner buffet,雖然落雨又冇得玩,但係起碼有餐好嘢食!仲可以望住海濱白教堂呢個美景食。公眾假期 $608+10%食兩個鐘。六月開始做泰國主題,有勁多泰式美食。除咗泰國嘢都有平時自助餐嘅海鮮、刺身甜品、冷盤、生果、雪糕等等。

小食都好多,有泰式魚餅,好辣好惹味;有泰式串燒,牛同雞嘅肉質都夠滑。雖然端午節呢到無糭食,但係都有泰式香葉包雞,外型似足一隻糭,夠入味。泰式九重塔青口都唔錯,我鍾意呢隻香草味,青口都好多汁同新鮮。勁多泰國嘢,合埋隻眼食真係覺得自己去咗泰國。

海鮮有鱈長腳蟹,蟹腳啲肉有新鮮海水味,蟹蓋好多膏。師傅即場切嘅燒烤西冷牛肉都好好味,肥瘦適中,入口嘅油脂啱啱好。甜品好多蛋糕都唔錯,我最鍾意佢嘅香濃蛋味嘅葡撻同埋超滑嘅雲呢拿奶凍。最後食咗三個Movenpick雪糕一支榴槤雪條就好滿足(同好肥)。

食完飯去埋佢地隔離間bar,幾十蚊買杯嘢飲坐下吹下水,西班牙啤酒星星好飲。呢到仲有得玩飛鏢同桌球同埋氣墊球。
襯住假期最後一日 鼠入黎好耐無去過既愉景灣🤪難得入到黎 順便食埋個afternoon tea chill下🤩貪呢度個景靚 可以望住白教堂同個海 渡假mode on🔛唔知係咪個個都趕尾班車 當日都幾旺場如果想坐海景位 記得早啲去等 轉下眼就會無晒🙈樓底好高 位置亦都夠闊落 有私隱度又有海景 可以慢慢嘆😍職員普遍都好nice 有禮貌有笑容 地方亦都整齊整潔話晒都係酒店 都有返應有既服務👍🏼成件事係舒服既😌➷ ❐ 黑鑽下午茶▸ 黑松露忌廉野菌酥盒▸ 灸燒帆立貝配黑松露蜜糖芥末醬▸ 焗法國布里芝士黑松露脆包▸ 黑松露魔鬼蛋▸ 煙三文魚牛油果醬三文治配黑松露黑醋以上都係tea set會有既咸點基本上都係圍繞住主題”黑鑽”去發揮🧆款式上全部都會有黑松露 看似有啲單調但各自都可以利用黑松露做主去製造唔同既變化😌印象最深刻既就係個酥盒🤤盒子焗得好脆身入面既黑松露野菌亦都夠晒飽滿 食完有種唔捨得既感覺😂布里芝士黑松露脆包都唔會有好腬既感覺🧀建議其餘款式可以用多啲唔同既食材 唔一定係脆包底🥖▸ 焗蘋果酥條▸ 濃香咖啡法式燉蛋▸ 芝士蛋糕▸ 蜜瓜布甸▸ 迷利果醬炸包▸ 傳統英倫鬆餅甜點有個位做得幾好 就係佢
襯住假期最後一日 鼠入黎好耐無去過既愉景灣🤪

蘋果酥條除咗夠脆之外 入面既蘋果蓉味道都調教得好🍎
好多時食到既都會覺得甜到腬 會食唔落
鬆餅亦係我既驚喜位🤩個外脆內軟既程度係做得唔錯
提子乾可以俾少啲 因為…本人唔食提子乾🫢

整體黎講都幾抵食 tea set仲會跟兩杯氣泡酒或者咖啡茶🥂
可以望住個海景嘆tea其實真係好chill😎
到天氣冇咁熱仲可以考慮下坐outdoor 風景一流👍🏼

🧸🌞C.ookngbear推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2022-05-04
一心一意想食好味八爪魚點知拎個時發覺個八爪魚極不新鮮口感差!及綑邊位置發紫 令人失望及提不起勁再想食其他然後自助餐區款式極少,25步內行完一眼數盡!失望極致,一個麵檔霸佔成個自助餐三分一!另外值得欣賞的是長腳蟹,可說是全間店數一數二正常會回頭怎料試完第一輪,很想回頭再試,第二料加重料!極極極咸!如果腎有事既朋友唔好試溫馨提示~另外甜品部 未曾有一間自助餐甜品區會有利是糖!懷疑疫情前新年存貨賣不出拎出黎任食!甜品中極為欣賞的食物 Financier 口感不錯~另外葡撻正常發揮最後雪條只有韓國一個廉價牌子Melona三款口味!(惠康$6條)飲品只有金橘檸檬,洛神花茶.很不開心而回~

一心一意想食好味八爪魚
另外甜品部 未曾有一間自助餐甜品區會有利是
糖!懷疑疫情前新年存貨賣不出拎出黎任食!
甜品中極為欣賞的食物 Financier 口感不錯~
另外葡撻正常發揮
最後雪條只有韓國一個廉價牌子Melona三款口
味!(惠康$6條)
飲品只有金橘檸檬,洛神花茶.
很不開心而回~
自助晚餐
2022-05-23 2570 浏览
熱特濃咖啡,原味無糖無奶享用,索一索再淺嚐一口,感覺到一絲即磨的幽香,我較喜歡油潤飽滿幼滑的質地。煙肉焗薯蓉,食得到顆粒的薯蓉我喜歡,薯仔粉甜,幼滑不足。雖然加入煙肉能增添油香咸鮮,不過我忠於原味加牛油忌廉黑椒已十分美味。魚蛋竹筍唐生菜湯莜麵,假爽索索聲咸咸地的魚蛋不喜歡。莜麵份量自己夾,要多要少適隨尊便,極碎的莜麵略有點過腍,襯著普通淡醬油湯,食味非常一般,立即加入大量豆瓣醬,連湯帶麵掃晒落肚舒服晒,沒有添食的衝動。其實來碗泰式船麵或沙嗲牛肉即食麵,我會更加滿足。豉油皇炒麵,幼幼爽爽的質地有點像米粉,加入洋蔥絲帶著另類的香氣及甜味,豉油清香脫俗不咸濁。高湯浸金銀蛋娃娃菜,娃娃菜夠濕而水潤,質地有點粗糙像旺菜,幸好菜甜味仍有的,夾著金銀蛋更滋味。煎鮮番茄,兩面微焦微暖,中間保持全生爽甜爆汁。豉油皇炒麵撈皮蛋瘦肉粥,清淡的粥底有少許肉甜味少許皮蛋味,讓豉油香幼麵拖著格外美味。豉蜜味茄汁焗豆,室溫最美味,千祈不要加熱。火腿扒,已焗到過熟了!鞋烚烚不滑溜,味道偏咸。雞肉腸,脆皮有肉汁,烤完再烚,無過咸食得過,連食六七八條。牛角包,竟然仍然鬆化帶脆,牛油香澎回味。法國芝士酥餅,首次品嚐,使人喜

豉蜜味茄汁焗豆,室溫最美味,千祈不要加熱。火腿扒,已焗到過熟了!鞋烚烚不滑溜,味道偏咸。雞肉腸,脆皮有肉汁,烤完再烚,無過咸食得過,連食六七八條。牛角包,竟然仍然鬆化帶脆,牛油香澎回味。法國芝士酥餅,首次品嚐,使人喜歡的味道,酥皮鬆化夾著芝士,飽肚不要吃太多。

雙太陽蛋,親自走到廚師姐姐點菜,稍後片刻,即煎熱熱烘烘,整雙啪入嘴仔齊爆,黏滑甘甜的蛋黃,精神為之一振!

魚肉燒賣,馬馬虎虎馬馬虎虎的外購貨,黐牙硬實無魚鮮味。牛肉燒賣,硬係有股腥味還是芫茜味,結實乾乾。
煙肉焗薯蓉
高湯浸金銀蛋娃娃菜
牛角包、法國芝士酥餅
熱特濃咖啡
魚蛋竹筍唐生菜湯莜麵
豉油皇炒麵、高湯浸金銀蛋娃娃菜、煎鮮番茄、豉蜜味茄汁焗豆、火腿扒、雞肉腸、牛角包、法國芝士酥餅、雙太陽蛋、魚肉燒賣、牛肉燒賣
豉油皇炒麵撈皮蛋瘦肉粥
豉油皇炒麵、高湯浸金銀蛋娃娃菜、煎鮮番茄
豉油皇炒麵、高湯浸金銀蛋娃娃菜、牛肉燒賣
豉蜜味茄汁焗豆、火腿扒、雞肉腸、法國芝士酥餅
雙太陽蛋
魚肉燒賣、牛肉燒賣
2022-02-26
$200 (早餐)
雙太陽蛋
2022-05-22 1068 浏览
[非常麻麻嘅自助餐🥲-愉景灣酒店]🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁🚁-話說同男朋友慶祝三週年紀念日🥳🍾於是book咗愉景灣酒店住一晚每人一千蚊包埋自助晚餐同早餐Total$2000🤔個價格都唔係話好平但食物質素就好一般🥺今日就同大家分享係自助餐最「深刻」嘅幾樣食物🫣-3.5小時自助晚餐: 6:00-9:30🗓Sunday to Thursday 大人:$488+1小童:$248+1🗓Friday and Saturday 大人:$528+1小童:$268+1-酒店嘅環境都唔錯有好多油畫做裝飾餐廳入面有得睇海景🌊食物嘅擺盤都唔錯有啲花做擺設💐一入去個陣都覺得唔錯🫡-擺低袋諗住去拎嘢食🫣行咗一圈發現食物選擇唔多🤔啲嘢食都唔係咁吸引🫠甜品叫做多啲款式但全部都麻麻地🥲死甜嘅味道好似個巨峰提子卷就超級甜同埋好重藥水味🍇🥐仲有麵包布甸食落同茶碗蒸差唔多味🥹好彩淨係拎咗少少啫同埋個南瓜批都唔係咁好食😞超級乾爭爭🥲刺生就得四款🥹我淨係試咗八爪魚🐙三文魚同埋吞拿魚睇佢個色澤都覺得唔太新鮮🥲同埋刀功唔係咁好🔪切到一岩一忽食落口啲吞拿魚真係唔掂🥲三文魚都唔係咁得🍣哭咗🥹飲品好似得咖啡☕️茶同牛奶🥛Ham同cheese應
[非常麻麻嘅自助餐🥲-愉景灣酒店]

食到啲碟一疊疊都冇人黎收🥲
可能唔夠人手職員太急收拾碗碟🍽
食食下突然「硴啦硴啦」打爛咗啲碗碟
嚇親😂

總括而言,酒店環境同住宿都唔錯🏨
不過食物質素真係有待改善🫣
呢個價錢係其他酒店食應該會高質好多
所以‼️唔推薦‼️大家食佢個自助餐

2022-05-18
庆祝纪念
纪念日
2022-05-17 255 浏览
冇得飛,想離開城市chill下亦想攞走埋媽咪嘅第一次😆就揀咗去愉景灣😎原來依家陸路欣澳再轉巴士入去勁快!👍🏻我好肯定我會再去多啲咁寫意嘅地方我選擇埋女士獨愛兼獨享嘅high tea!🥳係愉景灣酒店嘆個黑鑽下午茶🫖對住個海景、仲望到白教堂⛪️真係以為自己去咗旅行!🥰個下午茶鹹甜點比例平均,兩個人食都飽晒🈵包括:(上層)濃香咖啡法式燉蛋、蜜瓜布甸🍮第一次食咖啡味燉蛋,濃郁咖啡味感覺好新鮮☕️布甸入面有哈密瓜碎,味道好清新!🍈(中層)芝士蛋糕、焗蘋果酥條、迷你果醬炸包🍰芝士蛋糕勁creamy,食完好滿足嘅感覺😋而鬆脆酥條入面有鮮甜蘋果,好有口感🍎炸包好似果醬版沙翁🍩(下層)煙三文魚牛油果醬三文治配黑松露黑醋、焗法國布里芝士黑松露脆包、黑松露魔鬼蛋🥪呢三款輕食嘅主角-煙三文魚、芝士同鵪鶉蛋都好厚身同大粒🤩配埋脆多士好有口感🍞(碟)炙燒帆立貝配黑松露蜜糖芥末醬、黑松露忌廉野菌酥盒、傳統英倫鬆餅帆立貝大大粒配埋醬好惹味🤤黑松露忌廉野菌酥盒呢個好味小食係我摯愛❤️而且Scone鬼表示滿意!個士多啤梨醬亦好得🍓飲品則有預設嘅有氣葡萄酒或轉其他飲品🥂你媽咪都好滿意、好鍾意呢個地方
冇得飛,想離開城市chill下
亦想攞走埋媽咪嘅第一次😆
就揀咗去愉景灣😎
原來依家陸路欣澳再轉巴士入去勁快!👍🏻我好肯定我會再去多啲

咁寫意嘅地方我選擇埋女士獨愛兼獨享嘅high tea!🥳

係愉景灣酒店嘆個黑鑽下午茶🫖
對住個海景、仲望到白教堂⛪️

真係以為自己去咗旅行!🥰

個下午茶鹹甜點比例平均,兩個人食都飽晒🈵
包括:

(上層)濃香咖啡法式燉蛋、蜜瓜布甸🍮
第一次食咖啡味燉蛋,濃郁咖啡味感覺好新鮮☕️
布甸入面有哈密瓜碎,味道好清新!🍈

(中層)芝士蛋糕、焗蘋果酥條、迷你果醬炸包🍰
芝士蛋糕勁creamy,食完好滿足嘅感覺😋
而鬆脆酥條入面有鮮甜蘋果,好有口感🍎
炸包好似果醬版沙翁🍩

呢三款輕食嘅主角-煙三文魚、芝士同鵪鶉蛋都好厚身同大粒🤩
配埋脆多士好有口感🍞

帆立貝大大粒配埋醬好惹味🤤
黑松露忌廉野菌酥盒呢個好味小食係我摯愛❤️
而且Scone鬼表示滿意!個士多啤梨醬亦好得🍓
飲品則有預設嘅有氣葡萄酒或轉其他飲品🥂
你媽咪都好滿意、好鍾意呢個地方
2022-05-15 207 浏览
今次嚟到愉景灣酒店品嚐佢哋嘅下午茶❤️‍🔥發現質素都唔錯🥰最緊要係有靚景黑鑽下午茶 $398鹹點:黑松露忌廉野菌酥盒炙燒帆立貝配黑松露蜜糖芥茉焗法國布理芝士黑松露脆包煙三文魚牛油果醬三文治配黑松露黑醋黑松露魔鬼蛋配合返下午茶嘅主題全部鹹點都有黑松露嘅點綴🖤 餐廳非常厲害唔同嘅食物可以用黑松露配合 然後唔會好夾硬 味道都非常好👍🏻特別深刻黑松露魔鬼蛋 上邊黑松露醬配合蛋黃口感非常creamy😝 帆立貝好大粒鮮甜 配合醬汁提升返個味道!另外~ 酥皮盒丶包嗰幾款都做得唔錯 就算男仔食嘅話有呢啲款式都可以食到飽BB😉甜點:焗蘋果酥條咖啡法式燉蛋芝士蛋糕蜜瓜布甸 迷你果醬炸包傳統英倫鬆餅甜品嘅選擇同埋種類都好多 好欣賞咖啡焦糖燉蛋 咖啡嘅苦澀味中和左焦糖燉蛋嗰種好甜嘅味道😝😝 令到個甜品更加易入口~ 而且賣相都好精緻💗芝士蛋糕做到個口感都好soft 非常出色 甜點做到個賣相都幾靚非常打卡able😋呢個套餐仲包左兩杯嘢飲 可以選擇有氣葡萄酒或者咖啡茶🥸總括嚟講都覺得算抵食 尤其是可以對住愉景灣個靚景 有啲位置仲可以影相見到愉景灣白教堂💗

黑鑽下午茶 $398

迷你果醬炸包
傳統英倫鬆餅

呢個套餐仲包左兩杯嘢飲 可以選擇有氣葡萄酒或者咖啡茶🥸
2022-05-14 347 浏览
今日我個女生日😊所以特別嚟咗愉景灣酒店住一晚,嚟到差唔多中午,有啲肚餓,見到酒店有個海景餐廳環境幾舒服,咁入去食啦叫咗個兒童餐比個女,「吉列炸蝦配肉醬意粉」都幾豐富㗎🤩隻碟仲係car嚟,不過我個女淨係食意粉,其他都係我食晒😄味道都唔錯㗎之後大人就叫咗兩個餐一個蜜汁豚肩肉蜜桃莎莎配白飯另一個芝士澳洲牛肉漢堡包🍔另外有個餐湯(冬瓜湯),個湯好足料好好飲,漢堡包🍔就不過不失啦,唔夠Juicy, 薯條都唔夠脆,味道係可以嘅。另一個豚肩肉飯啲肉比較肥,但都用心處理過嘅有烤過,入味的,但最敗筆係個飯比較生😖最後個甜品出奇地好食😋好有口感,白色嘅係椰汁糕,咁個底係楊枝甘露,賣相吸引,味道仲吸引。總括來講:唔單止有海景view嘅環境,座位又舒適闊落,味道又唔差,價錢都合理🤩🤩
咁入去食啦

庆祝纪念
生日
2022-05-13 236 浏览
黑松露迷不容錯過的經典之作,餐廳嶄新推出以黑松露入饌的 「黑鑽下午茶」餐廳採用落地大玻璃窗,令餐廳倍感開揚明亮,寬敞舒適,更可兼享壯麗海景去慢慢享用下午茶,感覺開懷寫意當中的鹹點配以多款新穎選料入饌,製作別出心裁,讓大家再三回味黑松露的味道享用完下午茶仲可以去酒店外的海濱白教堂打卡拍照,影返輯靚相先離開愉景灣食物方面:Black Diamond Tea Set 下午菜分為鹹點及甜點,當中鹹點以黑松露入饌非常特別鹹點包括黑松露忌廉野菌酥盒、灸燒帆立貝配黑松露蜜糖芥末醬、煙三文魚三文治配黑松露果醋、黑松露魔鬼蛋及焗法國布里芝士黑松露脆包黑松露魔鬼蛋及灸燒帆立貝配黑松露蜜糖芥末醬口感新穎黑松露忌廉野菌酥盒香濃鬆脆,煙三文魚三文治配黑松露果醋鮮味,再加上一啖焗法國布里芝士黑松露脆包再一啖奉送的有氣葡萄酒,Chill Relax甜點包括焗蘋果酥條、濃香咖啡法式燉蛋、芝士蛋糕、蜜瓜布甸、迷你果醬炸包及傳統英倫鬆餅當中充滿蘋果肉的焗蘋果酥條、口感清新帶有蜜瓜粒粒的蜜瓜布甸及超濃郁的咖啡法式燉蛋非常美味Ours Tips : 窗口位會先到先得,想坐到靚位打卡拍照,記住預早少少時間入座網址: https

食物方面:

Black Diamond Tea Set

下午菜分為鹹點及甜點,當中鹹點以黑松露入饌非常特別

黑松露魔鬼蛋及灸燒帆立貝配黑松露蜜糖芥末醬口感新穎

網址: https://www.aubergediscoverybay.com/zh-tw/dining
2022-05-12 175 浏览
放假去愉景灣遊玩都係一個唔錯嘅選擇😊順便去愉景灣酒店試吓個黑鑽下午茶,仲送兩杯Sparkling Wine🥂抵食!呢度🉑️以望到海景或教堂景觀,仲有outdoor 位置,加埋個tea set,打卡真係一流👍🏻而且衛生程度同侍應嘅服務都好好,侍應仲會主動幫我哋影相📸📸 個下午茶🈶️:💖黑松露忌廉野菌酥盒💖炙燒帆立貝配黑松露蜜糖芥末醬💖焗法國布里芝士黑松露脆包💖黑松露魔鬼蛋💖煙三文魚牛油果醬三文治配黑松露黑醋💖焗蘋果酥條💖濃香咖啡法式燉蛋💖芝士蛋糕💖蜜瓜布甸💖迷你果醬炸包💖傳統英倫鬆餅 整體嘅食物質數都唔錯,我最鍾意呢度嘅鹹點多過甜點,而且多數甜點又唔會過甜或過膩尤其係個New York Cheesecake,香得黎又唔會好滯蜜瓜布甸好fresh 好juicy仲有黑松露忌廉野菌酥盒➕️黑松露魔鬼蛋都好香口,好好味😋炙燒帆立貝配黑松露蜜糖芥末醬➡️有特式得黎又惹味

而且衛生程度同侍應嘅服務都好好,侍應仲會主動幫我哋影相📸📸

個下午茶🈶️:
💖蜜瓜布甸
💖迷你果醬炸包
💖傳統英倫鬆餅

蜜瓜布甸好fresh 好juicy

仲有黑松露忌廉野菌酥盒➕️黑松露魔鬼蛋都好香口,好好味😋

炙燒帆立貝配黑松露蜜糖芥末醬➡️有特式得黎又惹味
2022-05-10 154 浏览
今日試左位於愉景灣酒店既下午茶٩(๑❛ᴗ❛๑)۶下午餐供應時間係𝟑-𝟓𝐩𝐦,記得睇番時間同預約啦💓平日去餐廳唔算多人,真係好𝐜𝐡𝐢𝐥𝐥架!🥳因為天氣麻麻就坐左窗邊位,環境一樣唔差✨𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁 (💰𝟑𝟗𝟖/𝟮)呢個價錢已經比其他下午茶平一大截🙈價錢仲要包埋兩杯𝐬𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐰𝐢𝐧𝐞🤩今次係黑松露金鑽主題🤫(拉到最後睇𝐦𝐞𝐧𝐮)全部都好好味😋➣𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 &咸點提子鬆餅影左一陣相都仲暖暖地咁食🤤食落有啖啖牛油香,加埋提子乾就仲好食~特別喜歡黑松露忌廉野菌酥盒,好濃黑松露味相當足料😍咸點全部做得好好食😋➣甜點一樣都冇伏😱賣相雖然唔算精緻但好食就夠啦😍咖啡𝐜𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐛𝐫û𝐥é𝐞好濃咖啡味,仲唔係齋苦果隻🤭特別令我驚喜既係果醬冬甩🍩冬甩入面有果醬好特別!食落仲唔會油膩呢😚本身怕肥諗住食一半比男朋友😂最後覺得勁好食,食埋佢果份🤣👧🏻:呢個價錢黎講真係好推薦大家黎試下啊💓全部都覺得好好食!佢地既𝐬𝐭𝐚𝐟𝐟都好𝐧𝐢𝐜𝐞,仲識影靚相🙈🤭🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟖.𝟓/𝟭𝟬💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟐𝟎𝟎

𝗔𝗳𝘁𝗲𝗿𝗻𝗼𝗼𝗻 𝗧𝗲𝗮 𝗦𝗲𝘁 (💰𝟑𝟗𝟖/𝟮)

➣𝗦𝗰𝗼𝗻𝗲 &咸點

➣甜點

🔸𝙍𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜: 𝟖.𝟓/𝟭𝟬
💰𝙥𝙚𝙧 𝙝𝙚𝙖𝙙: ~$𝟐𝟎𝟎
2022-05-10 1977 浏览
🌸愉景灣酒店下午茶🌸Café bord de Mer & Lounge☕️😍唯美臨海黑鑽下午茶😜適逢母親節佛旦長假期最後一天,剛好又想與友人悠閑地享受下一頓下午茶為長週末劃上完美的句號,今天就到了位於臨海愉景灣酒店內的一間勁Chill的西餐廳 -「Café bord de Mer & Lounge」享用一頓滋味優質的下午茶❗餐廳鋪面非常寬敞舒適,座位寬敞,裝修以木系素材主調,還有花系素材點綴,餐廳臨近海邊,餐廳內設落地大玻璃,能夠飽覽優美的海岸風景,還有海外用餐區❗️而餐廳提供的食品都是即叫即製,價錢親民,服務員也十分殷勤有禮,會不時為客你添加水及收拾碗碟❗️我們一行2人共惠顧了黑鑽下午茶:1️⃣🌟黑鑽下午茶 $398 2位另收加一下午茶相當抵食,以精美的英倫風下午茶架擺盤,另加一碟小食及新鮮果醬,食物擺盤整齊衞生,各款茶點食物除了賣相精美之外,食品也是即叫即製,分別有鹹點及甜點,各食品賣相也非常精緻,每款茶點的味道也不會過甜或過鹹,味道恰到好處❗️而是次享用的下午茶包含以下食品:👉🏻鹹點:⭐️黑松露忌廉野菌酥盒⭐️炙燒帆立貝配黑松鑫蜜糖芥未醬⭐️焗法國布里芝士黑松露脆包⭐️黑松露魔鬼蛋⭐️煙三文魚牛油果醬
😍唯美臨海黑鑽下午茶😜

⭐️蜜瓜布甸
⭐️迷你果醬炸包
⭐️傳統英倫鬆餅

🥂有氣葡萄酒
有氣葡萄酒賣相精美,味道甘甜,入口容易,冰涼透心。

🍋凍檸檬茶
凍檸檬茶附有新鮮檸檬片,冰凍十足,開胃解渴。

😍當中我最喜歡煙三文魚牛油果醬三文治配黑松露黑醋、濃香咖啡法式燉蛋及蜜瓜布甸。

三文治的牛油果醬與黑松露黑醋完美融合,多士質感非常香脆可口,煙三文魚肉質香嫩肥美,黑醋健怡開胃,配搭非常惹味;而濃香咖啡法式燉蛋味道香濃滋味,面層有一層焦糖薄脆,充滿香甜的焦糖味,而下層的燉蛋香滑滋味,充滿濃郁的咖啡及蛋香,配搭相當惹味;而蜜瓜布甸賣相精緻,配有粒粒鮮甜蜜瓜肉,布甸香滑細膩,帶清新蜜瓜果香,甜度適中,味道清新怡人❗

總括而言,此餐廳的下午茶賣相精緻,價錢親民,環境及食物亦潔淨衛生,服務員殷勤有禮,而且臨海餐廳寬敞,環境舒適❗紹對是愉景灣的悠閒下午茶及美饌之選❗

📍Café bord de Mer & Lounge (愉景灣):愉景灣海澄湖畔路88號香港愉景灣酒店地下

• 黑鑽下午茶
放假去愉景灣慢活一日👩🏻‍🤝‍👨🏼,好有度假feel。裡面除左愉景灣沙灘、愉景灣教堂⛪️、 仲有海傍同愉景灣酒店,影相、散步之後可以去酒店high tea🥂 望住海景享受三層架tea set 🌊,當日座位仲可以望埋小教堂⛪️💎黑鑽下午茶 ($398/2) ꧁ 上層꧂❥ 濃香咖啡法式燉蛋咖啡味香濃又帶有蛋味,口感滑溜,上面既糖衣甜甜地幾好食😋❥ 蜜瓜布甸🍈 ❀布甸裡面有哈密瓜碎碎,有少少似沙冰質感,味道清甜 ꧁ 中層꧂❥ 芝士蛋糕🍰❀濃厚既芝士充滿住鹹香,上面既紅莓中和左芝士既厚重感,可以解膩❥ 焗蘋果酥條🍎酥條口感煙靭,裡面有甜甜地既蘋果,感覺清新❥ 迷你果醬炸包🥖好似個小沙翁,裡面有果醬,唔算好甜꧁ 下層꧂❥ 煙三文魚牛油果醬三文治配黑松露黑醋三文魚🍣比想像中厚身,有牛油果醬同少少黑醋,味道層次幾豐富❥ 焗法國布里芝士黑松露脆包❀幾鍾意尼款布里芝士🧀,質感厚身但柔軟,上面有水果乾粒粒,增果味清香🍍❥ 黑松露魔鬼蛋🥚好耐冇食過既鵪鶉蛋,下面墊住脆多士圈꧁ 另碟上꧂❥ 炙燒帆立貝配黑松露蜜糖芥末醬❀黑松露味香濃,配帆立貝連裙邊🤩,大大粒又煎得好香😋❥ 黑松露忌廉野菌酥盒✨黑松露味道濃郁,配忌

💎黑鑽下午茶 ($398/2)

꧁ 上層꧂
❥ 濃香咖啡法式燉蛋
咖啡味香濃又帶有蛋味,口感滑溜,上面既糖衣甜甜地幾好食😋
❥ 蜜瓜布甸🍈 ❀
布甸裡面有哈密瓜碎碎,有少少似沙冰質感,味道清甜

꧁ 中層꧂
❥ 芝士蛋糕🍰❀
❥ 焗蘋果酥條🍎
酥條口感煙靭,裡面有甜甜地既蘋果,感覺清新
❥ 迷你果醬炸包🥖
好似個小沙翁,裡面有果醬,唔算好甜

꧁ 下層꧂
❥ 煙三文魚牛油果醬三文治配黑松露黑醋
三文魚🍣比想像中厚身,有牛油果醬同少少黑醋,味道層次幾豐富
❥ 焗法國布里芝士黑松露脆包❀
❥ 黑松露魔鬼蛋🥚
好耐冇食過既鵪鶉蛋,下面墊住脆多士圈

꧁ 另碟上꧂
❥ 炙燒帆立貝配黑松露蜜糖芥末醬❀
黑松露味香濃,配帆立貝連裙邊🤩,大大粒又煎得好香😋
❥ 黑松露忌廉野菌酥盒✨
黑松露味道濃郁,配忌廉夠creamy 👏🏻,尼個配搭好夾
❥ 傳統英倫鬆餅
提子鬆餅較乾身,相對冇咁濟,有輕輕既牛油味牛油🧈,配士多啤梨醬🍓

下午茶鹹、甜點各佔一半,整體性價比幾高🧡仲奉送兩杯有氣葡萄酒🥂,當然轉其他飲品都可以。加上店員全程服務周到,食物、環境都好衛生,而bonus就係餐廳安排位置仲可以望到我好鍾意既小教堂⛪️,真係好開心🥳
以上每層有❀既係推介👍🏻