2019-09-05 254 浏览
同旧同学难得一聚,经佢介绍依间舒适既Cafe享受晚餐,难得完全无压迫感我俩叫左意粉加一个烟三文鱼沙津。沙津酸酸甜甜十分开胃,配合三文鱼少少咸味个人觉得味道好好而我叫既系蕃茄忌廉蟹肉寛条面,好够蟹肉,每一啖都充满蟹肉,加上又有蕃茄汁既酸甜,整餐都好开胃,唔会觉得过油,而分量都算多,对於我个人黎讲仲食唔哂,要分比朋友食最後朋友都话依间cafe食过好味,所以介绍我黎试,而我都会再介绍比更多新界朋友黎难得新界屯门有隐世Cafe👍🏻
个人觉得味道好好

难得新界屯门有隐世Cafe👍🏻

2019-08-29 1087 浏览
洪桥其实是一个隐藏的餐饮小区,区内有两家很有名的米线店和一家寿司店,所以让洪桥这个地方变得有名起来。因为洪桥变得有名了,所以多了很多网民的介绍,我就跟着他们的介绍,去吃了那两家米线店,吃後发现真的不错。然後,我就开始搜寻洪桥还有什麽美食,我就发现了这家西餐小店,看到餐牌价格便宜又很多人在店内进餐,所以便决定进去嚐一嚐。这里可以选择的种类不多,但是从价格上看很便宜烟鸭胸沙律 $68冻食的鸭胸不错,鸭胸上有一定的脂肪,所以吃起来也算厚实丰美沙律的酱汁是芝麻酱,在沙律上面还有点薯片,我觉得有增加沙律的口感北海道帆立贝明太子意粉 $98明太子味缺乏,整体上真的很干,所以入口时很像一团粉状的物体。(我吃过DAZZLING CAFE的明太子意粉,那个很好吃。首先,那个意粉有很浓的明太子味,而且它把奶油和明太子加在一起,混合而成酱汁,所以口感上很水润又有奶油和明太子的口味,整体上很出色)这家的明太子意粉,绝对有改善的空间太子很出色,SIZE又很大而且火候很好,把表面煎到金黄色又脆边,内在则很鲜嫩蕃茄忌廉蟹肉阔条面 $88这家餐厅的意粉,全部也偏干身,没有什麽酱汁整体味道上有一点点蕃茄味但没有忌廉味,
这里可以选择的种类不多,但是从价格上看很便宜

烟鸭胸沙律 $68
冻食的鸭胸不错,鸭胸上有一定的脂肪,所以吃起来也算厚实丰美

北海道帆立贝明太子意粉 $98
这家的明太子意粉,绝对有改善的空间
太子很出色,SIZE又很大
而且火候很好,把表面煎到金黄色又脆边,内在则很鲜嫩
蕃茄忌廉蟹肉阔条面 $88
这家餐厅的意粉,全部也偏干身,没有什麽酱汁
整体味道上有一点点蕃茄味但没有忌廉味,味道太清淡

如果有下多一点忌廉的话,这个意粉就不会那麽干了
冻朱古力 $35
朱容力味不浓,口味上偏清淡
不建议点这个,性价比不高

总结来说,味道其实在中等偏下,价格合理又便宜,但是吃过一次那麽干的意粉後,我应该不会再来了
2019-08-28
The look of this cafe was nothing special, clean and simple. Three of us ordered a crab meat linguine, truffle spaghetti and a crispy roasted pig knuckle. The portion was huge but we still managed to finish everything. Surprisingly, the linguine has way more crab meat than a regular $120 pasta and the texture was creamy. The taste is my favorite tomato paste flavor. The truffle spaghetti is equally good but I personally prefer the linguine. The pig knuckle has a rich scent of german beer and the honey taste make it even more appetizing. I ordered a cup of special coffee as it is what the cafe is famous for. No matter how busy the owner was, he still insisted to ask me about my preference and brew one for me himself. Just as I've expected, the coffee was great and it was served in a nice, delicate cup. I'll definitely come back.
呢间小店坐落於屯门一个比较偏僻嘅社区,人流唔系太多,但更加凸显出呢间食店嘅态度-有料自然香👍今次已经系我第二次嚟食呢道菜「蕃茄忌廉蟹肉宽条面」宽条面够弹牙,蟹肉份量足,够鲜味,仲加上鲜甜嘅蟹籽,蟹籽嘅咸鲜味加上蟹肉加埋番茄嘅味道,所有味道都非常之夹,佢系我食过嘅蟹肉宽条面入边,前三甲🏆

今次已经系我第二次嚟食呢道菜
2019-08-12
  • 蕃茄忌廉蟹肉宽条面
2019-07-27 324 浏览
呢一间系企业餐厅合办嘅所以都比较自助形式 要自己拎餐具同埋水但环境就比较宽躺所以都ok 呢个阔条面嘅口感做得好好个汁好浓郁另外配上蟹子成个口感很不错👍🏼👍🏼至於朋友叫嘅卡邦尼 一啲都唔会漏口个意粉啲汁一样好够 佢个芝士味唔会过多带点蒜香味
呢一间系企业餐厅合办嘅
所以都比较自助形式 要自己拎餐具同埋水
但环境就比较宽躺
所以都ok

本来已经揸车到左龙门居,但系原来下午系冇乜野岩我食,行左个圈我就心血来潮同老板讲,不如我地去虹桥搵食?咁我地就又跳上车出发,跟住又谂起我地上次行过但系冇入到去ga 一间野,门面望落去都好大间下,推门入去咁岩要等一张台,就坐左响左手边等位区,等时冇野做四围望,发现墙上面挂左好多咖啡师证书 ,台与台之间都有好多空间好阔落好有空间感。有位坐底之後餐牌好简单,猪手,沙律,意粉,咖啡,茶,今次我地试下意粉北海道帆立贝明太子意粉 呢个系我食ga, 卖相觉得好靓有惊喜, 食落味道都有惊喜, 好creamy, 明太子好充足,每一啖都系可以食到浓浓明太子味道。 帆立贝煎到外脆内软有牛油香味。 真心好食。大虾宽条面 呢个系我老板食, 面头三只虾煎得好靓, 食落香牛油味,唔会煎过龙, 作为虾精ga佢都觉得好正好好食。 面都系充满酱汁, 连佢都食得好开心。 咖啡我叫左long back。 识得欣赏ga自己会觉得好饮XD。
本来已经揸车到左龙门居,

但系原来下午系冇乜野岩我食,

行左个圈我就心血来潮同老板讲,

不如我地去虹桥搵食?

咁我地就又跳上车出发,

跟住又谂起我地上次行过但系冇入到去ga 一间野,

门面望落去都好大间下,

推门入去咁岩要等一张台,

就坐左响左手边等位区,

等时冇野做四围望,

发现墙上面挂左好多咖啡师证书 ,

台与台之间都有好多空间好阔落好有空间感。

有位坐底之後餐牌好简单,

猪手,沙律,意粉,咖啡,茶,
今次我地试下意粉
呢个系我食ga,
卖相觉得好靓有惊喜,
食落味道都有惊喜,
好creamy,
明太子好充足,每一啖都系可以食到浓浓明太子味道。
帆立贝煎到外脆内软有牛油香味。
真心好食。
呢个系我老板食,
面头三只虾煎得好靓,
食落香牛油味,唔会煎过龙,
作为虾精ga佢都觉得好正好好食。
面都系充满酱汁,
连佢都食得好开心。
咖啡我叫左long back。
识得欣赏ga自己会觉得好饮XD。
题外话/补充资料: 後记: 开头谂住一试心态, 估唔到系有惊喜, 食物真心觉得煮得好食,足料。
2019-04-05
  • 北海道帆立贝明太子意粉
  • 大虾宽条面
2019-07-13 200 浏览
继续介绍屯门小店cafe!好多人会黎呢间小店食意粉同叹啡,但我觉得最吸引系呢个牛油果!牛油果华道夫沙律($68),牛油果砌得好靓好igable❤️当然都好好味啦,熟得啱啱好,好滑👍🏻个沙律汁都好开胃~-大虾宽条面($68)好好味!足足有四只虾虾虾虾加咗牛油同香草香煎,再加上用忌廉煮嘅寛条面,食到停唔到口!-蕃茄忌廉蟹肉宽条面($88)呢个面好creamy亦都好guilty!加咗车厘子、红椒同磨菇落去煮,口感好丰富,仲要面头再加咗蟹籽,捞埋啲面黎食,每啖都平均布上咗酱汁同蟹籽,都几好味,但食到一半就开始觉得”漏”了,可能落少一样食材(例如红椒)会好D~Menu提咗食客,可能会有小小蟹殻,果然真系食到蟹殻,不过都证明小店系用心准备食材,真系自己拆殻的~-Hazelnut Latte就味道正正常常,唔会太甜~-环境都算寛敞唔太迫,相对附近其他两三间cafe算大而且仲有大玻璃透光,系度hea 两粒几钟倾计都唔错。
继续介绍屯门小店cafe!
好多人会黎呢间小店食意粉同叹啡,
但我觉得最吸引系呢个牛油果!
牛油果华道夫沙律($68),
牛油果砌得好靓好igable❤️
当然都好好味啦,熟得啱啱好,好滑👍🏻
个沙律汁都好开胃~
大虾宽条面($68)
好好味!足足有四只虾虾虾虾
加咗牛油同香草香煎,
再加上用忌廉煮嘅寛条面,食到停唔到口!
蕃茄忌廉蟹肉宽条面($88)
呢个面好creamy亦都好guilty!
加咗车厘子、红椒同磨菇落去煮,
口感好丰富,
仲要面头再加咗蟹籽,捞埋啲面黎食,
每啖都平均布上咗酱汁同蟹籽,
都几好味,但食到一半就开始觉得”漏”了,
可能落少一样食材(例如红椒)会好D~
Menu提咗食客,可能会有小小蟹殻,
果然真系食到蟹殻,
不过都证明小店系用心准备食材,
真系自己拆殻的~
Hazelnut Latte就味道正正常常,唔会太甜~
环境都算寛敞唔太迫,
相对附近其他两三间cafe算大而且仲有大玻璃透光,
系度hea 两粒几钟倾计都唔错。

• 大虾宽条面
  • 牛油果华道夫沙律
  • 蕃茄忌廉蟹肉宽条面
2019-07-07 244 浏览
成间铺嘅职员都好年青,唔知系咪自己创业嘅呢?一入去嘅感觉都几舒适,设计同营运方法都几新潮,值得一试。上次食过佢地d意粉几好食,即叫即煮,六十几蚊起。今次嗌佢地嘅招牌菜咸猪手,份量十足,百三蚊左右,够晒火喉,味道惹味。
2019-07-05 339 浏览
这间cafe好大的,我们来试试,入面好大的,环境好靓好舒适。有清楚的落单流程有个好大的咖啡机,好多证书menu烟三文鱼沙律,好靓呀,三文鱼是一朶花的,味道正常!北海道帆立贝明太子意粉,这个卖相十分靓,橙橙的颜色,好香带子味道,还有木鱼在跳动,带子煎到金黄,入面就半熟的,好好味。意粉有明太子的味道,不会好漏呀,意粉也够弹牙。卡邦尼意粉,生蛋舖系面,有好多烟肉,香草,将鸡蛋捞均匀,就好香蛋味,忌廉味。环境好靓。咖啡卖相好靓呀一杯好味的咖啡,系饮到底也可以见到完整拉花图案

有清楚的落单流程

有个好大的咖啡机,好多证书

menu

烟三文鱼沙律,好靓呀,三文鱼是一朶花的,味道正常!

环境好靓。

咖啡卖相好靓呀

一杯好味的咖啡,系饮到底也可以见到完整拉花图案

2019-06-16
2019-07-03 1051 浏览
由港岛乘搭960回屯门,途中哥哥跟嫂子相约一起晚餐,提到红桥有一家气氛不错的餐厅,於是就在红桥下车走过去。远看店面颇大,进店便会看到右手边放有一大部炒豆机(?),还有一些文青气息摆设,桌与桌之间很有距离,空间感十足,真不错。点餐要到柜台买单,然後店员会送餐过来,而柜台旁有饮用开水提供,客人可按需要自助取用。没仔细看餐牌,点了冰咖啡,以为是冰滴咖啡,原来是house blend on rock,咖啡味香浓,口感也不错哦。刚刚才吃了下午茶不久,同时准备餐後去吃甜品,因此只点了一个沙律和一客意粉。牛油果华道夫沙律,哗!卖相好漂亮哦......店今天最後一份给我们!拿下了据说华道夫沙律一定有苹果,而眼前的沙律真有薄薄的苹果片舖在碟底,承托住上面丰富的食材。看看究竟都有些什麽材料:牛油果、苹果、车厘茄、沙律菜,还有琥珀合桃哩。新鲜爽脆,夹杂牛油果的香滑,真的很不错,有惊喜!黑松露杂菌意粉意粉拿来时,黑松露香气四溢,放有两条迷你芦笋装饰,顿时令意粉升了格。杂菌有本菇、鸡脾菇和鲜冬菇,意粉口感烟韧不会硬,好味道。闲来坐坐喝杯咖啡,吃点东西,是一个不错的地方。
西柚汁
冰咖啡
牛油果华道夫沙律
新鲜爽脆,夹杂牛油果的香滑,真的很不错,有惊喜!
黑松露杂菌意粉
杂菌有本菇、鸡脾菇和鲜冬菇,意粉口感烟韧不会硬,好味道。
闲来坐坐喝杯咖啡,吃点东西,是一个不错的地方。
2019-06-22
冰咖啡
牛油果华道夫沙律
2019-06-23 256 浏览
屋企附近都算多野食,呢间cafe 前身系琴行,铺位宽敞,做cafe坐得很舒服,重点不用等位又不会赶人走,无压力下用餐。装潢设计工业风,配合单车爱好者,很多位置可放置单车。食物种类不多,以前餐单都有小食,但从缺,昨天去餐牌也改掉没有小食,只有沙律类、意粉类及饮料。猪手需要等35分钟。所以只点了一个沙律、一个意粉、一杯饮品。因为都吃过好几次,很喜欢这里的意粉!先来烟三文鱼沙律,很喜欢这里的沙律醋,今次的车厘茄很甜,一点也不酸呢。烟三文大概有三片,以这分量比较下价钱偏贵。黑松露杂菇意大利面,意粉炒得很香,很好入口,黑松露味浓,质素对得起价钱!总结报告,因为很近,会间唔中去吃的,但种类实在偏小,吃来吃去也是同一款的感觉,如果有番小吃会比较好!特别是鸡翼呢!因为是半自助形式,服务也正常的。

装潢设计工业风,配合单车爱好者,很多位置可放置单车。

因为是半自助形式,服务也正常的。
2019-06-14 275 浏览
之前同朋友约左系屯门睇戏,睇之前就谂住去附近既一间cafe食少少野先。我地最後决定去呢间byob roaster cafe。环境方面就唔算大,装修简约,有几张木枱,静静地倾下计都唔错。呢度系半自助,要自己去counter买野食自取,而且食完碗碟都要亲自拎返去。至於食物,我地点左最招牌既牛油果沙律同黑松露意粉。讲真食物既选择唔多,牛油果沙律摆盘好靓,味道就其实普通牛油果差唔多,但影张相打卡都可以既。叫左杯西柚汁,都偏酸,所以唔会特别推荐,但想去倾下计都得既。

2019-05-19 423 浏览
知道喺屯门虹桥开咗一间Cafe,所以今日特登同朋友嚟呢度试吓!环境:呢度嘅环境尚算唔错,有设计,而且位置唔算迫,都算系坐得几舒服!我一个下昼叫一杯咖啡系到坐一日其实都几写意!食物:今次叫咗个墨汁意粉,整体感觉我觉得成个意粉偏乾,而且墨汁味唔重,略为失色! !配料尚可接受,但海鲜缺乏鲜味。如果以屯门小区尼讲, $88嘅价钱唔包嘢饮,无前菜,无餐汤,其实都略贵。所以都留意到帮衬既年轻人较多。系食物未系好吸引抵下,相信再食既机会唔大!
环境:
食物:
2019-04-28 579 浏览
平日番工咁忙碌 去到周日就会想休闲d 慢慢咁食个lunch 睇下中意的节目 打下机 写下食评 依间cafe既野食味道系属於中上价钱都系一样 但胜在环境真系好舒服 空间感相当充足 系想轻松休息下食下饭既好地方1️⃣烟鸭胸沙律鸭胸份量好足 有五大片 质素都相当唔错 沙律汁系以醋为主 所系偏酸既 蕃茄好新鲜 仲有一d碎既薯片 个配搭都唔错2️⃣北海道帆立贝明太子意粉系好味既 有2粒超级大既帆立贝 仲加左d蘑菇 d明太子系超多既痴住系d意粉 几正既 味道仲有少少真系少少既辣味 好味👍🏻3️⃣德国ERDINGER黑麦啤一支有500ML 味道我系好中意 麦味好突出 易入口 推荐👍🏻

1️⃣烟鸭胸沙律

2️⃣北海道帆立贝明太子意粉

3️⃣德国ERDINGER黑麦啤

2019-04-26 332 浏览
小妹与闺蜜想找个静静的地方坐下食个晚饭倾下偈。上网睇过评价後,我地拣左呢间Cafe食。我地无拣错,Cafe 的环境好舒服,空间感十足,座位大大张,同隔离枱又唔会好迫。加上平日晚上客量唔多,所以我地慢慢食,坐左好耐。我地两个叫左两个主菜share,一客系烟三鱼沙律($78),另一客系大虾宽条面($78)。烟三文鱼沙津的卖相好靓,整到成朵玫瑰花咁,食落d菜都新鲜,如果d黑醋汁多d就更好了!而大虾宽条面真系出乎预期好食!d大虾真系顾名思义大大只,而家炸到连个壳都食得!好好味!食完真系好回味,好想食多几只!今晚食得好开心,倾得好开心,下次可以再黎呀!

大虾宽条面

今晚食得好开心,倾得好开心,下次可以再黎呀!
2019-04-18