2023-04-07 81 浏览
butlery 提供既選擇好多,但比較吸引我既係唔同種類嘅美式漢堡包,其中安格斯漢堡包配搭非常豐富,適合唔同口味嘅人食用。安格斯漢堡扒非常厚道,肉汁非常豐富,漢堡包嘅size比較細,非常適合女士輕鬆食用。漢堡包上菜時,溫度適中,配上粗薯條同埋茄汁,味道唔錯。餐廳的環境非常適合打卡影相,好似我咁隨手拎電話影個story, 都可以影出靚仔嘅食物相,非常適合鍾意打卡嘅人。每位$100以上嘅價錢算係新城市廣場嘅中等價位。總括而言,呢間餐廳嘅環境比食物質素都算可以。適合一班女仔、同事朋友一齊用餐。

每位$100以上嘅價錢算係新城市廣場嘅中等價位。

2023-04-07 144 浏览
香港食野不嬲貴夾唔抵,呢間餐廳將香港人賺錢舔到盡既性格表露無遺!一碟意粉收貴$170-$200在cafe來講都偏貴,諗住有返咁上下,點知中伏!意粉真係無人兩啖食哂,只是用好creamy既汁吊味,帶子得兩小粒,魷魚得三小塊,兩碟意粉加埋一埋單$430幾!份量小都咁5分鐘食完走得,坐底至食完埋單不夠15分鐘,食物份量好少15分鐘時間非常鬆動!香港人做生意不嬲無質素無服務,餐廳座位有咁迫得咁迫,不時搭抬,收得咁既$200一碟價錢兩啖食哂,仲要用餐限時90分鐘賺到盡!但香港人早已習而為常,幾貴都俾…大家不要幫襯助長呢d舔到盡既垃圾餐廳!

2023-04-07 98 浏览
沙田新城市廣場一向人山人海,尤其食飯時段餐廳門外,總是堆得水洩不通。想食飯要訂枱是常識,也是必需的 😂😂😂。入座即點菜,先來胃醒沙律,是夜選了甘藍、芝麻三文魚沙律 $125,材料十分豐富,主角是輕煎芝麻三文魚及羽衣甘藍;配角是雜沙律菜、藜麥,小蘿蔔,青蘋果等,伴以青芥油醋汁。輕煎的三文魚,內層大部份仍保持刺身狀態,質感軟熟嫩滑。印象中的甘藍總帶苦澀味道,這碟的甘藍則沒有,有驚喜!再來一客啤酒粉漿炸銀鱈魚配薯條&他他醬$179銀雪魚柳外層炸得香脆可口,內層魚肉嫩滑!一客有兩大件,銀雪魚不便宜,性價比高!薯條份量亦不少,熱哄哄上枱,比較喜歡放鹽及胡椒粉,可以食到薯條的原味!在餐牌上看到香煎鵝肝,安格斯牛肉,無花果醬 & 芝士漢堡$138,甚為吸引。一向漢堡包都是牛肉的天下,是夜的鵝肝為漢堡包加添了幾分奢華!無花果醬代替一般的蕃茄醬🥫,有心思的升階配搭。鵝肝大大片的,外層煎得微焦,內裏保持嫩滑。鵝肝味香濃,好味道。Strawberry & Custard Waffle $115,賣相靚得很!😍😍窩夫🧇加士多啤梨🍓,這個組合本身就是美味,是大愛 💞💞窩夫香口微脆,士多啤梨🍓香甜,加上 cust

再來一客啤酒粉漿炸銀鱈魚配薯條&他他醬$179

窩夫🧇加士多啤梨🍓,這個組合本身就是美味,是大愛 💞💞

窩夫香口微脆,士多啤梨🍓香甜,加上 custard cream,好好食。
2023-04-06 98 浏览
位於沙田嘅cafe,橙色門面超吸睛!提提大家呢度超full,去嘅話記住提早訂位😆🥗Buttermilk Chicken Salad $118超大份嘅沙律!烤雞扒雞肉嫩滑惹味,入面仲有煙肉粒、牛油果同溫泉蛋,充滿口感又惹味😆🥩Beef Tenderloin w/ Foie Gras & Cheese $328係春夏menu新item啊!燒澳洲牛柳有咬口 ,鵝肝油香四溢,面層有煎牛奶芝士勁正😳 黑松露薯蓉 都好creamy好好味,推介!🥞Matcha Cream Pancake $119枱枱都嗌嘅厚pancake!佢真係超厚超fluffy,而抹茶cream同抹茶蕨餅都好回甘好鍾意!ps佢真係勁多cream!好很正!

🥞Matcha Cream Pancake $119
2023-04-05 122 浏览
沙田呢間西餐廳係一間非常唔錯同朋友傾計聚會嘅選擇!餐廳嘅氛圍非常舒適,裝修又靚,我地坐得非常放鬆舒適。另外,服務亦非常周到,侍應非常友善。我地2個人叫咗幾樣野,樣樣都好鍾意❤️酸忌廉牛油果醬薯條$55薯條好脆口,配上酸忌廉牛油果醬,味道絕妙,酸忌廉同牛油果醬混埋一齊,口感豐富,有一種類似酸奶味道,好開胃。海膽帶子蟹肉忌廉汁意粉$178意粉外表精緻,而且好好味!帶子和海膽嘅鮮甜味非常突出,配上滑溜溜嘅忌廉汁和蟹肉,鮮上加鮮。另外,意粉煮得剛好,又有口感,同醬汁的搭配恰到好處。煎牛扒配焗蔬菜肉汁香蒜青醬$192牛扒煎得恰到好處,外層煎得香脆,內裡嫩滑多汁。焗蔬菜口感清脆同牛扒的搭配更是完美。肉汁香蒜青醬則是為這道菜增添了更多的風味。焦糖脆脆奶昔$69/1杯焦糖脆脆口感酥脆,有甜甜嘅焦糖味,非常香甜可口。奶昔口感滑順,而且清涼,加上焦糖脆脆的口感,令人一試難忘。
我地2個人叫咗幾樣野,樣樣都好鍾意❤️

酸忌廉牛油果醬薯條$55

海膽帶子蟹肉忌廉汁意粉$178

煎牛扒配焗蔬菜肉汁香蒜青醬$192

焦糖脆脆奶昔$69/1杯
2023-04-04 68 浏览
今天和朋友於沙田吃晚飯,去了一間新西餐廳。Sour Cream Works Chips $55酸忌廉牛油果醬薯條薯條非常香脆而且粗身, 外脆內軟,牛油果新鮮健康,酸忌廉非常清新。Maple Bacon Cheese $105安格斯牛肉,楓葉漿煙肉 & 芝士漢堡安格斯牛肉肉質厚又多汁,煙肉香脆可口,芝士和牛肉配搭得宜,味道濃郁豐牛肉香味。Calamari Squid Ink Pasta $145墨魚汁加進了意大利粉之中,醬汁是香濃的芥末忌廉汁,十分creamy,淡淡的芥末味刺激味蕾,還有蕃茄莎莎的清新,起了解膩的作用。Baileys & Cream $70奶昔有香濃Baileys和牛奶味,還有厚厚的忌廉,口感相當棉密,味道濃郁。Chocolate milkshake $55朱古力奶昔味道香濃幼滑,淡淡濃郁朱古力香!Tiramisu Pancake $122Ricotta 厚班戟,提拉米蘇醬,燕麥松子仁&咖啡糖漿厚班戟甜甜的,口感鬆軟,Tiramisu 醬讓班戟升華到另一個層次,非常有驚喜!
今天和朋友於沙田吃晚飯,去了一間新西餐廳

Sour Cream Works Chips $55
酸忌廉牛油果醬薯條

Maple Bacon Cheese $105
安格斯牛肉,楓葉漿煙肉 & 芝士漢堡

Calamari Squid Ink Pasta $145

Baileys & Cream $70

Chocolate milkshake $55
朱古力奶昔味道香濃幼滑,淡淡濃郁朱古力香!

Tiramisu Pancake $122
Ricotta 厚班戟,提拉米蘇醬,燕麥松子仁&咖啡糖漿
2023-04-04 54 浏览
❣︎ 朋友介紹話呢間好好食襯假日特登黎朝聖一下2點幾黎到都排哂隊等左大概4-5個字先有位記得預早時間黎排隊🥰♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.8/5 🍝日本和牛肉醬蕃茄意粉 $88平時食肉醬意粉都係意粉多啲呢一碟係肉醬多過意粉食到尾啲肉醬仲係好多🥰🥰有驚喜喎✨🥗雞肉沙律伴黑醋汁 $78份量好多夠新鮮沙律爽脆💕🦑炙燒日本魷魚配秘製照燒汁 $68魷魚同醬汁味道好夾魷魚一咬就斷唔會好肉橡筋咁咬唔開👍🏻🥞香濃伯爵茶珍珠梳乎厘班戟 $1183層梳乎厘班戟充滿陣性空氣感十足呢個味道夠哂特別每一口都品嘗到香濃奶茶同蛋味珍珠好好咬口推薦💕✨☕️美式咖啡(凍)$40🍹青檸柚子梳打 $42.
❣︎ 朋友介紹話呢間好好食

珍珠好好咬口
推薦💕✨

☕️美式咖啡(凍)$40

🍹青檸柚子梳打 $42

新城市人氣cafe,環境一流,食物亦有水準🎀晚市嚟到幾近坐滿,建議預先訂枱🎈海膽帶子意粉海膽味道同醬汁配合得唔錯,味道濃郁帶子厚肉鮮甜,意粉亦掛汁,食到creamy口感🎈wild wings伴碟有酸忌廉同千島醬,十分惹味🎈伯爵茶梳乎厘班㦸班㦸口感鬆軟,唔會膩伯爵茶醬甜度恰到好處伴碟仲有焦糖脆脆增加口感🎈朱古力香蕉花生醬奶昔🎈薄荷朱古力奶昔甜度固定,個人比較推薦朱古力香蕉🍌花生醬奶昔🥜味道香濃,仲飲到花生粒粒

🎈海膽帶子意粉
海膽味道同醬汁配合得唔錯,味道濃郁
帶子厚肉鮮甜,意粉亦掛汁,食到creamy口感

🎈wild wings
伴碟有酸忌廉同千島醬,十分惹味
🎈伯爵茶梳乎厘班㦸
班㦸口感鬆軟,唔會膩
伯爵茶醬甜度恰到好處
伴碟仲有焦糖脆脆增加口感

🎈朱古力香蕉花生醬奶昔
🎈薄荷朱古力奶昔
2023-03-29 3175 浏览
❣︎ 好耐冇食過一間咁滿意的cafe🥰呢間係一間難得環境又得食物質素又得的cafe👍🏻微燻燈白色調歐陸風,有種溫馨的感覺💕今日早左黎所以有位但食飽走果陣已經要排隊🫣有興趣既朋友可以可以預約定👍🏻♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.9/5 𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓Wild Wings $72·炸雞翼配蜜糖是拉差醬 & 青瓜酸忌廉醬雞翼炸到金黃,入面鎖住住啲肉汁唔乾柴又香口惹味😋😋𝑴𝒂𝒊𝒏Sea Urchin & Scallop Linguine $178·新鮮海膽,香煎帶子 & 蟹肉海膽忌廉汁意粉忌廉汁好creamy🤤海膽有一大片,帶子係半熟,撈落啲意粉到好正🥴𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌PB Choc Banana $72朱古力香蕉花生醬奶昔底層有花生醬粒同埋會飲到香蕉粒🍌層次豐富好有口感🤤Mint Chocolate $58薄荷朱古力奶昔𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕Earl Grey Pancake $125·伯爵茶醬,無花果,果仁脆餅,白朱古力脆米不得了💕空氣感十足而且蛋味濃郁,口感綿密而厚身推薦✨
❣︎ 好耐冇食過一間咁滿意的cafe🥰
呢間係一間難得環境又得食物質素又得的cafe👍🏻
微燻燈白色調歐陸風,有種溫馨的感覺💕

今日早左黎所以有位
但食飽走果陣已經要排隊🫣
有興趣既朋友可以可以預約定👍🏻

♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.9/5
𝑨𝒑𝒑𝒆𝒕𝒊𝒛𝒆𝒓
Wild Wings $72
·炸雞翼配蜜糖是拉差醬 & 青瓜酸忌廉醬
雞翼炸到金黃,入面鎖住住啲肉汁
唔乾柴又香口惹味😋😋

𝑴𝒂𝒊𝒏
·新鮮海膽,香煎帶子 & 蟹肉海膽忌廉汁意粉
忌廉汁好creamy🤤
海膽有一大片,帶子係半熟,撈落啲意粉到好正🥴

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌

Mint Chocolate $58
薄荷朱古力奶昔

𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
Earl Grey Pancake $125
·伯爵茶醬,無花果,果仁脆餅,白朱古力脆米
不得了💕空氣感十足
而且蛋味濃郁,口感綿密而厚身
推薦✨
  • Earl Grey Pancake
2023-03-25 81 浏览
今次我們品嚐了沙田的一家西餐廳,餐廳環境舒適,氣氛輕鬆愉悅Calamari Squid Ink Pasta ($142)這道意粉的魷魚肉質鮮嫩多汁,搭配pommery芥末忌廉汁和墨汁,讓整個口感更加豐富。蕃茄莎莎的酸甜味道也很適中,與墨汁意粉相得益彰,讓人回味無窮。Grilled Salmon, Onsen Egg Risotto三文魚肉質鮮嫩,烤得剛好,搭配玉子豆腐、溫泉蛋和甘監菜,味道濃郁,而且配黎麥飯,感覺健康好多,整道菜的份量適中,吃起來夠晒滿足。另外,我們還點了Cajun Prawn鮮蝦口感彈牙,味道十分鮮美。搭配香蒜蛋黄醬薯條,讓整道菜增添了更多層次的風味,讓人回味無窮。最後,我們品嚐了Matcha Cream Pancake這道甜點以Ricotta厚班戟為基底,搭配士多啤梨、蕨餅等,味道鮮美,讓人回味無窮。整道菜的甜度適中,是絕佳的甜點選擇。沙田這家西餐廳的菜式多樣化,每道菜都有獨特的風味和口感。餐廳的環境氣氛也很好,讓人能夠放鬆享用美食
今次我們品嚐了沙田的一家西餐廳,餐廳環境舒適,氣氛輕鬆愉悅

另外,我們還點了Cajun Prawn

最後,我們品嚐了Matcha Cream Pancake

2023-03-24 94 浏览
我最近去了butlery,這是一家以brunch為主的餐廳。我哋order了幾道dishes,其中最令我哋印象深刻的是🥞🥞Earl grey pancake,這是一道非常特別的菜品,加入了伯爵茶的味道,讓整道菜的味道更加豐富。而且,這道鬆鬆軟軟的班戟,搭配上果醬和奶油,口感十分柔滑。💛💛接著我點了冬陰功魷魚蝦肉意粉,這道意粉不會很辣不會刺鼻,而且魷魚和蝦肉的搭配非常好,意粉彈牙💗💗另外一道我試了的小食是黑松露芝士汁薯條,這是一道非常濃厚的小食,芝士汁非常香濃,而且加上黑松露的味道,讓薯條更加美味,是一個完美的snack。🍟🍟🍟butlery的菜品非常豐富多樣,每道菜的味道都非常獨特,絕對值得一試。店內的裝潢非常溫馨舒適,讓人感覺非常放鬆自在🥰🥰

2023-03-23 112 浏览
今天和朋友去沙田食晚飯。Sesame Salmon & Kale Salad $125輕煎芝麻三文魚肉質香甜,芝麻增加了香味,雜沙律菜,羽衣甘藍葉,藜麥,小蘿蔔,青蘋果絲酸酸的讓人食得開胃。Grilled Salmon, Onsen Egg Risotto $168烤三文魚的皮煎得香脆,溫泉蛋拌於飯中一起吃,甘藍葉,玉子豆腐,菇也很香,味噌梅子汁Sea Urchin & Scallop Linguine $178新鮮海膽,香煎帶子 & 蟹肉海膽忌廉汁意粉海膽非常新鮮又大件, 帶子香口,蟹肉鮮味十足,忌廉汁意粉非常濃厚。Baileys & Cream白利咖啡忌廉甜酒奶昔$70淡淡酒香,又甜又帶點點醉意。
今天和朋友去沙田食晚飯。

新鮮海膽,香煎帶子 & 蟹肉海膽忌廉汁意粉

Baileys & Cream白利咖啡忌廉甜酒奶昔$70
淡淡酒香,又甜又帶點點醉意。
2023-03-22 2007 浏览
Vintage UK style - Bultery上次因為海膽意粉而嚟,今次因為🌸而嚟? 係英式餐廳食櫻花哈哈,其實係bonus😆打卡 - 牛油果綠系vintage mix 橙色、米色、灰色桌椅Calamari Squid ink pasta $142魷魚芥末籽醬加忌廉墨魚意粉配蕃茄莎莎有芥末籽醬外,仲有青檸既酸,好特別好味!平時墨汁意粉通常係白汁忌廉依類,呢個係與別不同啲,有芥末籽個口感增加左😈Grilled salmon with Onsen egg risotto $168烤三文魚,配溫泉蛋及甘藍葉,另有玉子豆腐、本菇味噌梅子汁Mix日系一•味x梅玉子豆腐好似帶子,朋友都認錯左🐒 外皮有少少帶子皮,內就唔係!米飯內好乾燥,粒粒分明。味噌梅子汁唔會太多大酸。反而係溫泉蛋嘅蛋味包圍。烤三文魚好濕潤幾好既!Sakura Wagashi with strawberry pancake $135櫻花和果子、士多啤梨果醬疏乎厘配紅豆白玉丸子Mix日系二•櫻有人話配搭好怪,我要平反少少😜 係ok既,櫻花和果子比想像中唔甜同QQ。有新鮮士多啤梨同藍莓,都有士多啤梨果肉醬汁酸酸甜甜。疏乎厘軟軟s
Vintage UK style - Bultery

Calamari Squid ink pasta $142
魷魚芥末籽醬加忌廉墨魚意粉配蕃茄莎莎

有芥末籽醬外,仲有青檸既酸,好特別好味!

烤三文魚,配溫泉蛋及甘藍葉,另有玉子豆腐、本菇味噌梅子汁

Mix日系一•味x梅

米飯內好乾燥,粒粒分明。味噌梅子汁唔會太多大酸。

反而係溫泉蛋嘅蛋味包圍。烤三文魚好濕潤幾好既!

櫻花和果子、士多啤梨果醬疏乎厘配紅豆白玉丸子

Mix日系二•櫻
有人話配搭好怪,我要平反少少😜 係ok既,櫻花和果子比想像中唔甜同QQ。有新鮮士多啤梨同藍莓,都有士多啤梨果肉醬汁酸酸甜甜。疏乎厘軟軟soft林林,不過食完……我哋先發現無比白玉丸子,不過無叫店員加返,少許失望🥹

Mocha $46
朱古力咖啡
🤎同鍾意飲鴛鴦嘅人一樣,想一次過飲晒兩樣~ 大部分西餐嘅咖啡都唔會差既,唔會偏重一邊。

Chocolate milkshake $55
朱古力奶昔
朱古力加朱古力醬甜上甜,加忌廉creamy成杯甜品飲品🙊 好開心,啖啖有朱古力碎🧡 見到隔籬枱飲士多啤梨奶昔,係會有士多啤梨醬間條住~
  • Calamari Squid ink pasta
2023-03-22 1249 浏览
朋友話每次經過呢間餐廳,都有好多人排隊。既然咁多人排隊,應該係好嘢,咁我就話不如等吓啦。餐廳裡面已坐滿人,地方唔細。歐陸式裝修,簡約光猛,環境乾淨。有梳化位,都坐得舒服架。餐牌嘢食都幾多,樣樣嘢都好吸引,尤其係甜品。我哋叫左個牛扒同意粉,另外仲有兩個甜品。Iron Grilled Flank Steak:叫左7成熟,牛扒淋上白蒜青醬,口感厚實,無筋容易咬開,點埋旁邊牛扒汁幾好味。配菜有翠肉瓜同薯條,翠肉瓜煎得幾香,薯條剛炸起,整體係唔錯。Calamari Squid Ink Pasta:意粉爽口,醬汁係墨汁同芥末忌廉汁,入口creamy較滑,味道好好。配料有魷魚,咬落同樣爽口,另外有蓄茄莎莎,洋蔥同紅椒等,甜甜地,幾好食。Matcha Cream Pancake:見到佢已經心心眼,厚pancake軟棉棉,有層次感,好有空氣感,但又好實在,上面灑左脆玄米,抹茶醬味道好夠濃,配埋旁邊紅豆食就最夾。另外抹茶蕨餅煙煙韌韌,呢個甜品真係超級好食,唔太甜,係我至愛甜品之一。Peanut Butter Banana Waffle:賣相絕對吸引,窩夫鬆化,配上雲呢拿雪榚食就有冷熱交溶感覺;而配上花生醬

Peanut Butter Banana Waffle:賣相絕對吸引,窩夫鬆化,配上雲呢拿雪榚食就有冷熱交溶感覺;而配上花生醬同樣好食。香蕉鋪上焦糖,食落脆卜卜,brownie又唔會太甜,另外加埋烤杏仁碎食就更香,更脆,朋友like爆。
2023-03-21
2023-03-19 107 浏览
今日在沙田開會,順便在新城市廣場覓食…見到間橙色大牆有個B字的餐廳幾靚,再望一望佢嘅餐牌,被海膽帶子忌廉汁意粉吸引咗,於是就入去試吓🥰餐廳叫「Butlery」裝修行外國復古風,幾特別,適合喜歡打卡呃like 的我👻新鮮海膽、香煎帶子、蟹肉海膽忌廉意粉,海膽夠鮮,新鮮,味道唔錯,帶子大大粒,煎得非常香口,忌廉汁夠濃夠多,每條意粉也掛到汁😍青口,小蕃茄,茴香,紫蘇蕃茄魷汁墨汁意粉, 好creamy ,青口份量不少,味道不錯!墨汁意粉軟硬適中!

• Sea Urchin & Scallop Linguine