2019-07-11 123 浏览
我一直都相信,要真正享受一個漢堡包,必需豪無保留地把臉蛋潛入漢堡中,然後一口把所有的材料品嚐,才是正確的食法。也許這樣會令你滿口髒髒的,但這樣食感覺才爽快!Burger Room 的漢堡包一向以體積和份量取勝。特量芝士漢堡中更有共八十克的車打芝士。芝士味濃郁得來為漢堡包帶來香滑的口感,漢堡排厚度大概都有半吋,肉味和肉汁也足夠。相信大家也知道鵝肝和牛肉是絕配的組合,既然要享受油香的味道那當然要試雙鵝肝牛肉漢堡!兩塊焦香鵝肝放左牛肉漢堡上,看似非常重口味,但因為有番茄和生菜一同進食,所以鵝油香而不膩。不要忘記試試他們的黑松露芝士薯條。用來配搭啤酒簡直一流,或者薑味汽水也是一個有品味的選擇呢。

特量芝士漢堡

雙重鵝肝牛肉漢堡

黑松露芝士薯條
特量芝士漢堡
雙重鵝肝牛肉漢堡
黑松露芝士薯條
2019-07-11 74 浏览
今日中午同朋友出開銅鑼灣,途經百德新街內food street。有很多同類型的食店。發現依間叫burgeroom 的食店。環境令人感覺好舒服。就當然要入內進食啦。店內冷氣充足,最適合我這類怕熱的人。而且店员也很有禮貌,看完餐牌,Burger相片好吸引,叫咗個鵝肝軟殼蟹漢堡。上餐時間也算快。漢堡賣相好特別,又靚,最適合拍照打卡。鹅肝又大塊,味道又濃又新鮮,非常好食。漢堡份量又大,十分滿足。而且配菜也好新鲜,而且份量又足。之後另叫咗炸黑松露薯條,好新鮮,熱熱地是即炸的。味道好食。黑松露味道好濃烈,真係好難忘。另外又叫咗炸雞翼小食,有5隻,同樣有水準,是即炸出來,又脆又香,好味道。口感非常地。絕對是物有所值的一餐。
,最適合拍照打卡。鹅肝又大塊,味道又濃又新鮮,非常好食
,好味道。口感非常地。絕對是物有所值的一餐。
2019-07-11 67 浏览
同朋友平時都有食開唔同餐廳嘅Burger,而呢間位於Fashion Walk嘅Burgeroom都係一個唔錯選擇。而佢內裡環境都好舒服,岩哂放工過嚟食個Burger再飲返杯。首先同朋友叫咗佢兩杯自家制飲品:Iced Peach Fruit Tea對比之下比Iced Pineapple Fruit Tea深色小小,而飲落去會有小小桃肉唔會太甜好清新。Iced Pineapple Fruit Tea而Iced Pineapple Fruit Tea入面亦都有好多果肉,甜度適中,比較鍾意呢個。Foie Gras Beef Burger Combo:首先賣相真係無得輸,佢入面塊牛肉漢堡好有牛肉味同埋好多肉汁整得唔錯,而鵝肝我覺得可以再煎脆皮多一點,但整體都好好味。Porterbello Cheese Burger Combo:份量超哂班,如果一個女仔食真係好難食得哂,而佢嘅磨菇厚肉多汁,加埋牛肉漢堡一齊食真係好夾,同埋真係好足料,而佢嘅薯條都好好味,攪到我食到唔停口。

首先同朋友叫咗佢兩杯自家制飲品:
Iced Peach Fruit Tea
Iced Pineapple Fruit Tea

Foie Gras Beef Burger Combo:

2019-07-09 91 浏览
銅鑼灣出名美食多 今次同朋友揀左呢間好出名burgeroom 試下牛油果醬煙肉漢堡厚厚牛肉煙肉芝士漢堡薯條冰凍桃味茶食物一上枱 我同frd都超驚訝 份量比想像中大份 賣相整吸引 CP值極高 牛肉超juice 同牛油果好match呢間值得推介

牛油果醬煙肉漢堡

厚厚牛肉煙肉芝士漢堡

冰凍桃味茶

牛肉超juice 同牛油果好match
呢間值得推介

• 牛油果醬芝士薯條
2019-07-09 75 浏览
呢陣子日日都同友人講想食burger 天時地利人和下 佢地帶左我黎burgeroom食burger hahahaha(1) Portobello On Green大啡菇很juicy 沙律菜切片蕃茄 爽脆得黎又好新鮮個sauce 酸酸甜甜 連我呢個麻麻地黑醋的人 都覺得很正(2) Truffle Cheese Fries有哂我想食的野好似kinder出奇蛋咁一次過滿足3個願望薯條的size中規中矩 都ok厚切 未食之前以為芝士淋上薯條 會唔會令到薯條好林呢?食落發現都唔算好影響到薯條的質感 只是有一點點軟身only呢個質感是可以接受到的 同埋又唔會油 芝士味都ok濃 相反可能芝士搶左黑松露的味? 唔係太食得到?(3) Double Mushroom Burger個包都幾soft 食到幾分甜味?對於素食者黎請 食完成個burger都幾飽肚 蕃茄好甜 大啡茄厚肉多汁  mix埋切碎了的小mushroom成個burger d料merge出黎個感覺好fresh~~~(4) Guacamole Chicken Burger呢個burger相對有驚喜牛油果醬 又香又smooth份量比得很大方 (牛油
呢陣子日日都同友人講想食burger

有哂我想食的野
好似kinder出奇蛋咁一次過滿足3個願望
薯條的size中規中矩 都ok厚切
未食之前以為芝士淋上薯條
會唔會令到薯條好林呢?
食落發現都唔算好影響到薯條的質感
只是有一點點軟身only
呢個質感是可以接受到的 同埋又唔會油
芝士味都ok濃
相反可能芝士搶左黑松露的味?
唔係太食得到?
(3) Double Mushroom Burger
個包都幾soft 食到幾分甜味?
對於素食者黎請 食完成個burger都幾飽肚
蕃茄好甜 大啡茄厚肉多汁
mix埋切碎了的小mushroom
(4) Guacamole Chicken Burger
呢個burger相對有驚喜
牛油果醬 又香又smooth
份量比得很大方 (牛油果迷)
雞柳真係超級正 x3
未試過食burger可以食到咁juicy又軟嫩的雞  (心心眼)

(5) Brie Cheese Bites
炸到十分酥脆的芝士條
印象中果日店員各知好似無左brie cheese
換了mozzarella cheese?
mozzarella cheese 味較為淡

期待同味道是成正比的
唔太甜 飲落又有淡淡的桃味
同時又有茶香味
最重要係未mix埋杯桃茶前
見到杯底有點點桃肉 (大愛)
飲完好fresh~~~~~
下次下次唔知幾時可以再黎burgeroom
試埋其他野 仲有飲杯清新到不得了的桃茶
哈哈哈哈哈
2019-07-07 57 浏览
Burgerroom 真係食左幾次 但係每隔一段日子 又會想再食今次叫左一個大烤菇沙律 芝士煙肉漢堡 芝士黑松露薯條 同一杯蜜桃冰茶 一杯earl grey大烤菇沙律好多唔同既菜 加上自家既沙律醬汁酸酸地 寧舍開胃 食家沙律就有黑松露芝士薯條 黑松露同芝士呢個配撘加落薯條到真係幾時都咁夾到左主角 芝士煙肉漢堡 牛肉好juicy唔會好乾身之餘仲食到一陣炭香味 成件事雖然係好邪惡但都係食左先算最後 飲返杯清清甜甜既蜜桃冰茶作一個完美句號

大烤菇沙律好多唔同既菜 加上自家既沙律醬汁酸酸地 寧舍開胃

最後 飲返杯清清甜甜既蜜桃冰茶作一個完美句號

2019-07-06 79 浏览
約咗友人收工去行Fashion Walk,經過見到burgeroom。之前食過美麗華嗰間唔錯,今次就試吓銅鑼灣呢間。一人點咗一個burger同薯條。牛油果芝士薯條 - 味道層次豐富,不過牛油果醬略咸,但芝士好惹味。薯條炸得幾脆,唔錯。呢度嘅漢堡好足料又大份,餐廳好貼心咁將漢堡一開二方便進食。我叫咗大烤菇芝士牛肉漢堡,大啡菇真係好大,好juicy。舊牛肉打得好彈牙,大啖大啖咬仲有牛肉汁唧出嚟,好滿足。友人點咗菠蘿燒烤醬雞柳漢堡,菠蘿好甜。雞柳厚身又大塊,不過燒得有點過乾。

一人點咗一個burger同薯條。

2019-07-06 61 浏览
來到食肆林立的fashion walk,我們這天就專程來吃這家有名氣的漢堡店。漢堡的種類非常之多,不同的肉類都有不同的配搭,還有各種小食,沙律和飲品。花多眼亂的我們經店員介紹之下點了鵝肝牛肉漢堡和軟殼蟹漢堡,還有單骨雞翼和蜜桃冰茶。鵝肝牛肉漢堡除了沙律菜,蕃茄,芝士和牛肉之外,有一塊厚厚的鵝肝。鵝肝煎得很香,半溶化的芝士令厚厚的漢堡肉變得更滋味。一整個漢堡簡直是邪惡的化身。軟殼蟹漢堡是用上一整隻軟殼蟹。蟹炸得很酥脆,配上沙律醬不會很油膩。香辣單骨雞翼配上蜜糖芥末醬,表面很香脆,甜甜的蜜糖芥末醬中和雞翼的辣味。蜜桃冰茶很fresh,配上漢堡及雞翼剛好可以減少食物的油膩感。

• 鵝肝牛肉漢堡
  • 軟殻蟹漢堡
2019-07-06 83 浏览
難得放3日long weekend,梗係要玩到盡啦!全日節目豐富,食完早餐就去海洋公園,免費入場券夜晚包場,玩到成10點先走。夜晚晚食咩好?好彩搵到銅鑼灣Burgeroom,開到12點先關門。太夜關係,第一次見倒係唔洗排隊入😄。其中一個間唔中就會黎Burgeroom的原因就係呢度有on tap的Guinness飲呀。曬左全日,又玩到咁累,飲返杯冰凍黑啤真係正呀!2人太餓關係,我地Order左2個burger,1份粗薯條。。。薯條新鮮炸起,脆卜卜就香口,真係食唔停口。晚上時段都係散叫,每Burger都係$92咁,呢個質素,價錢相當合理。Jalapeno Cheese Burger & Guacamole Cheese BurgerBurger已經切好1半,等你食果時唔會太狼狽。牛肉非常juicy,熟既程度剛剛,咬落去牛肉充滿肉汁。加埋生菜﹑蕃茄,食起黎唔會好油膩。整體食物材料非常新鮮! Burger真係好大份,我食左一半已經飽左。2個burger,3個女仔食就差唔多😅因為就快關門,員工們都忙住打掃清潔。餐廳是半自助形式,有一個高身的Counter top放置水杯﹑水機和醬料。Counte

因為就快關門,員工們都忙住打掃清潔。餐廳是半自助形式,有一個高身的Counter top放置水杯﹑水機和醬料。Counter枱面旁邊有一個開口位,掉垃圾入去的。我見其中一名員工用掃把掃完地後,將個垃圾鏟直接喺果個counter top上面倒入地下掃完既垃圾。其實果個都算係枱面,感覺唔係咁衛生咁。呢度的食物既質素係相當高質既,呢樣係唯一一樣我覺我需要改善既地方。
2019-06-29
  • Jalapeno Cheese Burger
  • Thick Fries
2019-07-04 165 浏览
銅鑼灣應該係全世界餐廳密度最高嘅地方之一。中餐、西餐、日本菜、韓國菜、快餐…應有盡有。但評價咁一面倒的就無幾多間。Let’s check it out!煙肉芝士牛肉漢堡漢堡肉剛剛好做到 Medium Well, 牛肉味濃厚。配上半溶芝士、香脆烤煙肉、番茄、生菜... 邪惡,但極好食。菠蘿燒烤醬牛肉漢堡酸甜菠蘿 + 惹味燒烤醬 + 自家製漢堡肉 + 脆口芝麻漢堡包 = 想唔好食都難鱈魚手指配他他醬魚味無窮,咬落啖啖魚肉。而且即叫即炸,香脆唔油膩。菠蘿凍茶 / 蜜桃凍茶Refreshing !

鱈魚手指配他他醬
魚味無窮,咬落啖啖魚肉。而且即叫即炸,香脆唔油膩。

菠蘿凍茶 / 蜜桃凍茶
Refreshing !

2019-07-02
2019-07-02 72 浏览
想食burger 總會諗起burgeroom咁岩去開銅鑼灣就梗係去會一會佢啦😝😝😝每次必點鵝肝burger啖啖肉burger再加埋甘香鵝肝點會有得輸?🤣🤣🤣真係一次過滿足晒兩個願望!!不過要提嘅係唔知點解今次食個飽底濕得好緊要淋晒令口感差緊啲!😅😅😅另外叫左牛油果雞扒飽又係正正子😋😋😋啖啖肉香脆雞扒加上牛油果醬做返個平衡成件事邪惡得黎帶點清新即刻覺得食晒都冇罪惡感😅😅😅
想食burger 總會諗起burgeroom
咁岩去開銅鑼灣
就梗係去會一會佢啦😝😝😝

每次必點鵝肝burger
啖啖肉burger再加埋甘香鵝肝
點會有得輸?🤣🤣🤣
真係一次過滿足晒兩個願望!!
不過要提嘅係唔知點解今次食

成件事邪惡得黎帶點清新
即刻覺得食晒都冇罪惡感😅😅😅
  • 鵝肝牛肉漢堡
2019-06-29 81 浏览
今日同朋友行開Fashion Walk, 二話不說就決定去食Burgeroom!太肚餓既關係我地叫左超多野食, 每一樣都冇令人失望, 始終保持高質既burger!!Melted Cheese Twister Fries重點係芝士醬另上, 除左因為朋友唔食芝士外, 個醬本身都整得好好味同埋夠溶, 無論係雞, 薯條甚至軟殼蟹都可以掛到汁融為一體! 當然薯條都係炸得好好, 大部份都係脆卜卜, 有幾條卷得好犀利既薯條就軟身啲, 雙重口感!Single-bone Chicken Wings woth Honey Mustard雞翼炸得好脆同埋有汁唔會乾爭爭, 有少少調過味既雞翼就咁食都好好食, 但最正既就係佢自家整既honey mustard醬, 比例岩岩好, 唔會太辣或者過甜, 沾少少醬食令到成個雞翼既口感再豐富啲! 同時拎黎點薯條都一樣得! 我試左點薯條既芝士醬, 有另一種風味架!Double Decker呢個真係挑戰極限, 因為個漢堡本身已經好厚好juicy, 而家仲要double up, 但冇因為咁而令到漢堡質量有變化, 一樣都係好濃牛肉味同埋juicy, 芝士亦都岩岩好唔會太漏, 加埋

Melted Cheese Twister Fries

Double Decker
呢個真係挑戰極限, 因為個漢堡本身已經好厚好juicy, 而家仲要double up, 但冇因為咁而令到漢堡質量有變化, 一樣都係好濃牛肉味同埋juicy, 芝士亦都岩岩好唔會太漏, 加埋生菜同埋番茄, 真係一個好滿足既漢堡包!

Crab on Green
朋友想試下沙律, 就叫左呢款軟殼蟹沙律, 真係成隻蟹上而炸得好鬆脆香口, 加埋有用柚子汁調味既沙律好夾! 加埋薯條另上既芝士醬, 令到個蟹既層次再升級, 真係好正!

Foie Gras Chicken Burger ( without cheese)
因為朋友唔食芝士所以take out左, 但係鵝肝煎得好香同埋唔算好油, 雞柳亦都比想像中既多汁同埋厚, 兩款食物加埋做漢堡既感覺好特別, 亦都跟餐有少少沙律可以清下口腔既油膩感, 好細心同埋令到成個餐都冇咁漏!

成個晚餐都好滿足同埋每款食物都好新鮮好食, 必食漢堡之選!
今日Burger癮又起於是約埋兩個係附近番工既friend子去burgeroom食晚飯~芝士旋風薯條朋友係芝士控所以叫左芝士旋風薯條,聰明既我叫左芝士醬另上,咁就可以同時食到有芝士同冇芝士兩種唔同既口味~🙊好鍾意食呢度既旋風薯條因為必定係新鮮炸起,而且旋風薯條比普通薯條更有口感,而芝士醬既芝士味夠濃,Creamy又軟滑,份量之多3個人食都足夠!香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬單骨雞翼用炸粉炸過,外層鬆脆但雞肉嫩滑~蜜糖芥末醬甜味感重,反而雞翼本身冇咩辣味,點落蜜糖芥末醬甜甜地好好味!雙層牛肉芝士漢堡我地叫左兩個漢堡share,牛肉漢堡係每次必點,牛肉夠juicy又厚,今次我地仲挑戰食雙層牛肉芝士,有兩大塊牛肉同芝士,超巨形,擘到盡個口都只可以咬到一半,香烤味濃,勁滿足!鵝肝雞柳漢堡第一次食呢個漢堡,擺盤同其他burger唔同,仲附有一d沙律添! 鵝肝味夠重,入口即溶,雞柳好大塊,燒到焦香,同樣疊埋一齊超厚,好好味食到冇哂儀態~軟殼蟹沙律burger同炸物始終油膩所以有d沙律平衡下好似冇咁罪惡~軟殼蟹size好大,而且炸得唔油,沙律菜新鮮仲有幾片新鮮蕃茄,食完感覺邪惡感即刻降低~😄✌又食到超飽飽
芝士旋風薯條

香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬

雙層牛肉芝士漢堡

鵝肝雞柳漢堡

軟殼蟹沙律

又食到超飽飽既一餐~超滿足呀!!

2019-06-27 71 浏览
—以前讀書會去加路連山道舊鋪食burger之後食店選擇多咗就慢慢少咗去 突然好掛住昔日時光 好彩美味依舊蜜糖芥末大烤菇煙肉牛肉漢堡($115)兩個包都要有埋大啡菇😝邪惡得嚟感覺健康d牛肉漢堡雖然全熟 但仲係有肉汁 唔會乾啃啃大烤菇雞柳漢堡($108)已經對半整齊地切開咗可以兩款都試晒雞扒都好嫩滑 夠大塊芝士旋風薯條($52)新鮮出爐 唔會差得去邊芝士醬唔會太漏————————————————Burgeroom銅鑼灣Fashion Walk食街百德新街50-56號地下D舖

以前讀書會去加路連山道舊鋪食burger
之後食店選擇多咗就慢慢少咗去
突然好掛住昔日時光 好彩美味依舊
蜜糖芥末大烤菇煙肉牛肉漢堡($115)
兩個包都要有埋大啡菇😝
邪惡得嚟感覺健康d
牛肉漢堡雖然全熟
但仲係有肉汁 唔會乾啃啃
大烤菇雞柳漢堡($108)
已經對半整齊地切開咗
可以兩款都試晒
雞扒都好嫩滑 夠大塊
芝士旋風薯條($52)
新鮮出爐 唔會差得去邊
芝士醬唔會太漏
————————————————
Burgeroom
2019-06-26
2019-06-25 80 浏览
食過咁多次burgeroom都未試過總店,今日行開街咁岩可以試下。店係名店坊果邊,出面好多燈泡串燈,好有feel.銅鑼灣店有露天座位。由於上次叫左既main太好味,今次黎到總店再叫返,睇下佢有無咩唔同!所以今次兩個人叫左牛肉漢堡($75), all day breakfast ($98), 原味薯條 ($28), 蜜味辣雞翼 ($50)同Snapple & ginger beer ($28 each)首先要讚下呢到上菜勁快,大約十分鐘全部上齊。 我叫既all day, 講真真係抵食夾大份。個蛋係今日既亮點,炒到半熟,蛋汁仲浪浪下,加上香草真係好美味! 其次係個大啡菇,焗到好juicy. 薯粒又夠多同沙律菜做返balance. 如果蕃茄都有焗過就會加分。朋友既牛肉漢堡。試左一小角,覺得個汁好好味係成個包既精華。Fat fries. 自助拎既醬汁。薯條算粗身,食到一啖啖薯蓉,炸到好乾身,仲有薯片連住,有咬口。雞翼我都推薦大家叫,因為好新鮮,咬落去雞油都飛出黎。雖然無乜蜜味,但辣味補夠,好野味!朋友的Snapple同我既薑啤。 一句講晒夠解渴,配炸野同漢堡唔可以無左佢。

銅鑼灣店有露天座位。

首先要讚下呢到上菜勁快,大約十分鐘全部上齊。

All  day  breakfast

朋友既牛肉漢堡。試左一小角,覺得個汁好好味係成個包既精華。

蜜味辣雞翼

飲品