1K
2020-06-11 149 浏览
人氣呢樣嘢,好簡單,喺疫情稍為緩和嘅時候,邊度出現人龍,就知大家有啲咩係好耐未食過又好想第一時間回味啦。今日我哋再次嚟到灣仔嘅Burger Joy,好彩一收工就嚟到,遲多幾分鐘已經大排長龍,究竟有咩吸引到我哋要嚟encore呢!牛肉漢堡叫得Burger店,又點可以無牛肉漢堡呢?呢度嘅漢堡用上USDA美國優質黑安格斯牛肉手打而成,好juicy!搭配番茄、蔬菜、酸菜同洋蔥,中和整體油膩感。魚柳漢堡魚柳新鮮即炸,好香脆,入面嘅魚肉好嫩好滑。而喺Burger Joy食任何一款burger都要特別細味個包,佢個包係黃黃哋色,好香牛油味,細心位滿分。薯條食薯條嘅薯仔味一定要夠香,加少少鹽吊一吊味,唔需要加茄汁已經好好味。黑牛食burger同薯條,又點少得另一靈魂人物:可樂!嚟到夏天,加個雪糕,成為黑牛,直頭係最完美選擇呀。(記住Like同Share畀朋友)

黑牛

(記住Like同Share畀朋友)
2020-06-10
2020-06-06 52 浏览
Burger Joys位於駱克道酒吧街,裝修佈置也是走酒吧路線,既然是happy hour就去飲杯啤酒吃點東西吧特色雙層芝士牛肉漢堡份量不少,牛肉有燒過的味道又不會過熟,很有咬口加$41可升級至套餐,飲品可選汽水或啤酒,小吃更有4款選擇,有薯條,薯堡,洋蔥圈或扭扭薯條。我最喜歡扭扭薯條,它會炸得比較脆但仍有不少薯仔,口感十足水牛雞翼有微辣,配上芝士醬能將味道中和,是經典的配搭。意想不到是跟著的西芹和紅蘿蔔條十分爽脆,平時不會這樣吃但都很滋味

2020-06-04 65 浏览
漢堡飽有平有貴,豐儉由人。時下的漢堡飽店各有特色,試過好多間,始終喜歡的是灣仔這一間。首先地點方便,有傳統美式風格,感覺似身處美國的生活文化裡。芝士漢堡點解喜歡嚟間?佳因漢堡扒入口多汁,有濕潤感。紫洋葱,生菜,蕃茄和芝士的結合,美味無窮。麵飽非常軟熟,按下有彈性。整個飽大小適中,份量最啱女士們。如男士可加錢轉combo, 包括飲品和薯條。炸蕃薯即叫即做,熱辣辣,一條接一條停不了口。脆卜卜,蕃薯味濃厚。
首先地點方便,有傳統美式風格,感覺似身處美國的生活文化裡。

芝士漢堡
點解喜歡嚟間?佳因漢堡扒入口多汁,有濕潤感。
紫洋葱,生菜,蕃茄和芝士的結合,美味無窮。
麵飽非常軟熟,按下有彈性。

炸蕃薯
即叫即做,熱辣辣,一條接一條停不了口。脆卜卜,蕃薯味濃厚。

2020-06-04
2020-06-03 121 浏览
餐廳面積唔算大,坐位數目唔多,格調好似酒吧🍻 咁,有幾部大電視比客人睇波,到夜晚仲會熄少少燈造就氣氛。.🍔 我地分別叫咗兩個芝士牛肉漢堡,另加Blue Cheese🧀。包身非常出色—外帶微脆,內裡鬆軟兼帶牛油香,絕對值得一讚👍🏻。漢堡配料充足,蕃茄、生菜、芝士、洋蔥、酸瓜樣樣齊,Blue Cheese份量亦非常豐盛,但相對味道亦過於濃烈,遮蓋咗漢堡肉味😫。如果喺英國食過GBK的話就會覺得呢個漢堡冇太大驚喜感,而且GBK比例亦拿挰得更好💔.🍟 薯條係幼薯,但可能因為炸得太耐,質感偏乾硬😖。.🍗 水牛雞翼味道帶酸辣🌶️,的確惹味。但係又係因為煮得太耐,收緊曬肉汁,肉質唔夠鮮嫩,略為難咬😔。.🥛 奶昔分別叫咗曲奇🍪同士多啤梨🍓,疑似過度打發,質感偏水狀,士多啤梨奶昔甜度過甜。.💬 總結:對呢間號稱入選「全球50間最佳漢堡店」實在係過份期待,有啲失望😿,完全係名過於實呢💔。因為佢Blue Cheese比例實在拿捏唔夠好,令到整體味道失準,如果想去嘅朋友仔叫返佢主打嘅Double Cheese Burger可能會比較好,另外可能我地唔好彩,兩款小食都煮得太耐,影響質感😅。我地因為咩都想試下所以兩個
🍟 薯條係幼薯,但可能因為炸得太耐,質感偏乾硬😖。
💬 總結:對呢間號稱入選「全球50間最佳漢堡店」實在係過份期待,有啲失望😿,完全係名過於實呢💔。因為佢Blue Cheese比例實在拿捏唔夠好,令到整體味道失準,如果想去嘅朋友仔叫返佢主打嘅Double Cheese Burger可能會比較好,另外可能我地唔好彩,兩款小食都煮得太耐,影響質感😅。我地因為咩都想試下所以兩個人加埋食咗差唔多$500,以呢個價錢黎講會有更好食,例如隔兩條街嘅Five Guys平過佢又好食過佢🥺🥺。
Buffalo  Wings
Truffle  Fries
Milkshakes
Cheese   Burger  with Blue  Cheese
Milkshakes
2020-06-02 56 浏览
呢排分別有好多朋友介紹嘅一間burger,一直想試灣仔呢間嘅漢堡burger joys!店內直播足球賽事,亦可以飲啤酒!店鋪雖然地方不大,但都很有氣氛。今次同朋友黎食係芝士牛肉漢堡包同牛肉漢堡身食起來有微微甜味,質地鬆軟得來又挺身牛肉質地非常juicy,係採用 USDA 美國安格斯牛肉製成嘅,而且肉味香濃,牛味濃郁肉汁豐富店舖亦很細心,照顧到食的時候比較方便,每個都會獨立有包裝,整個方便進食。轉combo點左客黑松露薯條,原來係拌左黑松露醬的 French fries ,每條都有沾到黑松露醬,好滋味!另外仲點左杯曲奇奶昔,味道偏甜,奶味偏重,但口質都好creamy,我個人都鐘意飲甜嘢,所以都感覺唔錯!店內亦同時提供多款美式快餐店食品,如多款不同口味的炸雞翼、洋蔥圈、奶昔等,加上美式酒吧裝修,別具一番風味!下次都會想同朋友黎聚餐Happy Hour 都可以黎啤一啤再試下唔同嘅漢堡包同埋小食啦
店內直播足球賽事,亦可以飲啤酒!
店鋪雖然地方不大,但都很有氣氛。

今次同朋友黎食係
芝士牛肉漢堡包同牛肉漢堡

身食起來有微微甜味,質地鬆軟得來又挺身

下次都會想同朋友黎聚餐Happy Hour 都可以黎啤一啤
再試下唔同嘅漢堡包同埋小食啦
  • 芝士牛肉漢堡
  • 黑松露薯條
2020-05-31 49 浏览
因為疫情嘅關係,終於有時間可以出去唞吓氣食返啲正常嘅嘢,所以今次我哋去遠少少去灣仔一帶,地理位置10分方便地鐵站一出行7分鐘就到,舖頭嘅座位唔多都可以坐到六七台,依間漢堡店非常有名喺亞洲地區所以我都慕名而來去試吓食。當然要試吓佢個魚柳包跟餐可以有埋薯條同埋汽水,之後大概5分鐘餐就已經就到,先講個魚柳包,快魚柳炸得好香口食落去趣卜卜而且薯條好新鮮非常有口感,係我食過最好食嘅一間漢堡店,而且價錢亦都非常合理唔會偏貴,除此之外呢度仲可以嗌酒飲好適合收工同朋友一齊吹吓水食下野舒緩下壓力。
2020-05-25
2020-05-29 61 浏览
餐廳位於灣仔酒吧街內, 地理上十分容易找到, 距離地鐵站路程約需 5至8分鐘左右 ,還算方便快捷。 餐廳內裏的位置不多 ,但可以說是五臟俱全, 該有的也有, 餐廳主打的食物就是漢堡包, 當然定必品嚐一番, 餐廳更提供 套餐優惠, 懂的朋友頂必挑選 ,因為性價比十足。食物味道方面, 漢堡包 即叫即做, 看起來和平常的沒什麼分別, 但我最欣賞的就是中間的漢堡, 肉味香濃,入口肉汁豐富, 配搭外脆內軟的包, 完完全全把漢堡包提升至另一個層次。 另外就是套餐的 薯條, 挑選的曲型, 同樣的香脆可口, 最重要感覺不熱氣。

2020-05-27 87 浏览
疫情仍在,唯有繼續買外賣。但係外賣pizza、飯盒都食到厭啦!今日經過灣仔坐巴士回家,靈機一觸,不如去Burger Joys 外買burger 回家吃。計一計時間,買完外賣坐巴士返去都係半個鐘,應該唔會攤凍掛。以前去過嘅Burger joys, 疫情真係少咗人,但店員好welcome 我地外賣,服務態度好親切又爽手。叫咗一個雙倍芝士牛肉漢堡、一份蘑菇漢堡,一個配沙律,一個配薯寶。有食過呢度嘅薯寶,一定有讚冇彈。order 完等了十分鐘,見佢哋好忙碌咁即刻做俾你,係即叫即做嘅。之後會將所有order轉在你面前等你confirm 先至入袋。果然返到屋企,我包仍然係暖嘅,薯寶仍然好脆。嗰份牛肉漢堡真係好juicy, 蘑菇亦好香。yummy !外賣到咁正嘅burger俾阿仔食,佢滯留在家中亦都好開心,大滿足!
計一計時間,買完外賣坐巴士返去都係半個鐘,應該唔會攤凍掛。

2020-05-14
  • Signature Double Cheese Burger
  • 雜菌蘑菇芝士漢堡
2020-05-26 365 浏览
早排睇電視見到有個節目介紹香港最好食嘅漢堡包,已經比嗰個節目深深吸引住,今日終於的起心肝走去港島區試一試呢間burger joys。咁我就叫咗個Cheese Burger加多個combo(薯圈加嘢飲),咁佢個burger都好足料,啲牛肉都好Juicy,成個包食落口感都好豐富亦唔會太乾身,而佢啲薯圈亦都炸得好脆身,唔會冧pat pat。唯一唔太好嘅地方就係佢杯Milkshake有啲偏甜,下次可能都係揀返汽水或者啤酒會更加夾!
Vanilla  milkshake
2020-05-25
Vanilla  milkshake
2020-05-23 54 浏览
Just I was pass by and decide to try the burger there. Friendly staff welcome good environment, not comfortable sit but ok. I order cheeseburger. They serve without side dish normally should be with some French fries. Meat was small than bread almost disappear!! Surprise because should be opposite. Fresh vegetables. About quality of beef, should be ok but really disappears inside bread. Served not so hot and medium rare! For me ok but if u want medium or more ask first. Good ice lemon tea. I will not back again.
2020-05-23
午餐
2020-05-21 101 浏览
One of the best burgers place in Hong Kong!Tea set has 3 mini burgers with 3 different flavours (BBQ Chicken, Buffalo Chicken and Cheese Beef)Only $69!
2020-05-19 68 浏览
附近一帶主要都是酒吧,經過這家漢堡店見價錢不算貴,便吃個下午茶放鬆一下。特色雙層芝士牛肉漢堡套餐份量大,下午茶兩個人分享剛剛好。店員為我們把漢堡分成兩半,方便進食。漢堡扒牛肉味香濃,肉質飽滿,熟度剛剛好,濃濃的肉汁仍然鎖在漢堡裡面,麵包表面香脆而內裡鬆軟,帶著濃濃的牛油香氣。配上芝士,洋蔥,蕃茄,生菜和酸瓜,令口感和味道都更富層次,尤其芝士和牛肉絕對是最佳配搭。千島醬汁酸酸甜甜很開胃,即使是雙層漢堡都不覺得膩。炸甜薯外脆內軟,比一般薯條多帶一份蔬果的清甜。另外還點了一份經典水牛雞翼,雞翼熱辣辣上桌惹味非常。每隻雞翼都沾滿了醬汁,醬汁辣中帶酸,味道醒胃,肉質也很嫩滑,每人三隻絕對無難度。能在悠閒的星期六下午吃上一頓美食,感覺好滿足呢。

特色雙層芝士牛肉漢堡套餐份量大,下午茶兩個人分享剛剛好。

店員為我們把漢堡分成兩半,方便進食。

炸甜薯外脆內軟,比一般薯條多帶一份蔬果的清甜。

另外還點了一份經典水牛雞翼,雞翼熱辣辣上桌惹味非常。

能在悠閒的星期六下午吃上一頓美食,感覺好滿足呢。
2020-05-16
2020-05-17 209 浏览
依間野真係bookmark佐超耐,今日終於的起心肝去試🙆🏼‍♀️ 估唔到九點度到都依然要等~ 除佐招牌🍔之後仲有小食提供👅平時仲有得睇波🍻.Signature double cheese burger $139超級勁厚好足料!!無咁大個口都咬唔到🙈 包身好鬆軟,個漢堡扒勁juicy仲要有埋芝士真係超邪惡🤤一咬口感勁豐富,配料同漢堡扒爭住衝出黎🤭 蕃茄酸瓜洋蔥令個包更惹味同開胃🥰.+$41 combo 有半杯啤酒🍻/汽水🥤+薯條🍟我地選擇佐啤一啤佢😛爽!!仲加佐$11轉芝士薯條🍟 芝士比得一啲都唔手軟,條條都食到芝士味🤤 但唔知係咪因為咁搞到薯條好似唔夠脆🥺.總結,唔知係咪我充滿期待咁黎,覺得好似唔夠驚喜🥺 不過個包身係幾抵讚既👍🏻而且用料真係一啲都唔馬虎同埋野食真係好足料既🙆🏼‍♀️ 同埋似酒吧咁所以傾計都幾舒服🍻

+$41 combo 有半杯啤酒🍻/汽水🥤+薯條🍟

一直想試灣仔嘅Burger Joys~!食被知名旅遊網評選為香港冠軍漢堡嘅滋味!   說好的減肥呢?口裡說不,身體卻很誠實地食漢堡包😂戒咗幾日口,我決定比自己放假(藉口🙈),去食我Bookmark好耐嘅漢堡包店Burger Joys❤️ 店內直播足球賽事,邊食包,邊睇波,邊啤一啤,人生樂事!  店子不大,但濃濃美式風格,好有氣氛!   點解推薦呢間?一嚟Burger Joys曾經係國際旅遊網站Big 7 Travel入面,被評為香港冠軍最佳漢堡包,極具人氣;二嚟呢度所有牛肉漢堡用上USDA美國優質黑安格斯牛肉製成、漢堡包仲係店主以100萬港幣,向米芝蓮大廚Michael Gillet購買食譜秘方所打造,質感份外鬆軟,無論用料同做法都相當講究! Order一個套餐,加HK$41就可轉為套餐,包薯條及飲品。呢度食一個餐大概150蚊左右,以呢個質素,絕對唔貴(平時食靚漢堡都要差唔多兩舊水)。 今次我跟朋友就order咗芝士牛肉漢堡、雜菌蘑菇芝士漢堡(素)、經典水牛雞翼、芝士薯條及奶昔。 經過紅酒及牛油香煎,安格斯牛肉香脆多汁,加埋芝士及鬆軟包皮,無得輸!   芝士牛肉漢堡真係好正,

說好的減肥呢?口裡說不,身體卻很誠實地食漢堡包😂

店內直播足球賽事,邊食包,邊睇波,邊啤一啤,人生樂事!

店子不大,但濃濃美式風格,好有氣氛!

芝士牛肉漢堡

芝士牛肉漢堡真係好正,安格斯牛肉經過紅酒同牛油烹製,帶微微香料味及酒香,肉味濃郁,咬上口好Juicy,加埋半熔芝士一齊食,簡直無得頂!另外,不得不讚個漢堡包皮,真係超級鬆軟!質感有點似鹹味海棉蛋糕,但包邊緣有啲脆脆地,完成挑唔出有咩唔好,好高質!​😍

雜菌蘑菇芝士漢堡
Burger Joys嘅素堡,每日都由店家新鮮製作,4種蘑菇加埋,味道同真肉分別不大!

至於雜菌蘑菇芝士漢堡,同芝士牛肉漢堡嘅分別只係夾心那層肉換成蘑菇。老闆話呢層蘑菇漢堡,係採用4種蘑菇打碎製成,每日新鮮自家製作,雖無牛肉咁Juicy,但香味及濃度經過精心調配,加上蘑菇漢堡嗰種軟軟嘅口感,若唔話我知係素,相當我都會以為自己食緊肉!​😝

招牌奶昔
奶昔無想像中重口味,唔算甜,奶香濃郁。

Burger Joys招牌奶昔,我覺得唔算甜,幾creamy,唔錯。​
至於水牛雞翼,醬汁偏酸,但跟酥炸雞翼配在一起,正好中和咗那種油膩感。​
最後芝士薯條,我就覺得麻麻地,薯條切得好幼,但炸得太over,好硬,食時有種乾哽嘅感覺。
2020-05-12
芝士牛肉漢堡
雜菌蘑菇芝士漢堡
招牌奶昔
  • 奶昔
#Merry豬覓食在港島  #Merry豬遊記在疫情緩和後,merry豬都要返工了,同同事兩人出去食了這家號稱是World's Top 50的burger店,merry豬之前也食過一次,對這家的漢堡印象也不錯。今次也叫了cheese beef burger,盛惠$109。~bun還是很軟淋的,即使經過烘烤,帶點牛油香,跟連鎖漢堡店的很不一樣。漢堡扒有肉味,很juicy,有炭香,可惜有點太熟,導致肉質有點不夠嫩滑。最愛這漢堡用千島汁作醬汁,味道酸酸甜甜,跟一般用茄汁的更特別。
#Merry豬覓食在港島  #Merry豬遊記

~