餐厅: Bugis@叻沙・海南雞飯
资讯:

2017-11-02 425 浏览
睇佢門面靚靚估唔到會咁難食,叫左兩個一人套餐,我食豬扒椰漿飯,個豬扒又乾又硬,好差,完全食唔落,男友人食海南雞飯,都好一般,個餐有串燒同春卷,還可以,仲有杯薏米水,好難飲,無下次。
小魚椰漿飯配豬扒
沙嗲雞肉串燒
米紙脆春卷
2017-09-15
2017-10-13 372 浏览
星馬菜..............試一試.....不用等位..........有lunch set.........!海南雞飯餐....肉質不錯..........不喜歡吃飯的......可點麵....................!跟餐飲品.............羅漢果水............檸檬薏米水........不錯.......另外點了南乳雞翼...................入味......!
有lunch set.........!

海南雞飯餐....肉質不錯..........

檸檬薏米水........不錯.......

2017-10-09 304 浏览
來到鑽石山荷里活廣場,想吃肉骨茶,於是選擇了Bugis。肉骨茶配白飯有藥材味,但不是很濃,味道都OK ,湯料份量一般。福建蝦湯麵湯底只是一般的湯,不是用蝦淆出來的湯。配料有一隻蝦、魚片、豆卜等。如果可以增加蝦的份量會比較好。晚飯時間比較人多,但侍應態度也不錯,上菜也快,環境也可以。
來到鑽石山荷里活廣場,想吃肉骨茶,於是選擇了Bugis。

肉骨茶配白飯
有藥材味,但不是很濃,味道都OK ,湯料份量一般。

福建蝦湯麵

晚飯時間比較人多,但侍應態度也不錯,上菜也快,環境也可以。

2017-10-08
2017-10-06 358 浏览
呢間喺荷里活新開,星期五晚等位都唔算耐。呢度既1人餐,$88,有小食、主食、同飲品。選了海鮮laksa,湯底幾濃,有兩隻蝦,兩隻蜆,魚片,芽菜,豆卜同半隻蛋,都幾豐富。加$12有小肉骨茶,幾濃,但唔係我喜愛的新加坡口味,沒有胡椒味的,最終加了辣椒,先覺有d feel 肉骨都係1線骨,但有點鞋小食,魚餅,一般。串燒雞肉,好好味,又厚肉,沙嗲味道好,又有花生粒。免費飲品有叫冷/熱羅漢果茶,或檸檬薏米水,正!最後加左個生菜,健康的,沒有油,好大份量,我諗有成個生菜,都算係咁。整體都好味,可番之選。
呢間喺荷里活新開,星期五晚等位都唔算耐。

肉骨都係1線骨,但有點鞋

小食,魚餅,一般。

串燒雞肉,好好味,又厚肉,沙嗲味道好,又有花生粒。

免費飲品有叫冷/熱羅漢果茶,或檸檬薏米水,正!

整體都好味,可番之選。
2017-09-24 396 浏览
星期日中午來左試這間新加坡餐廳,入到去裝修好有新加坡&馬來西亞特色,環境坐得都ok舒服!坐低睇下menus 發現有中午套餐,我同男朋友一人叫'海南雞飯',一人叫海鮮叻沙麵;附餐仲送飲品,有檸檬薏米水同羅漢果水揀!等了一陣啲嘢食來到,發現製作得很有誠意,沒有很求其的感覺;海鮮喇沙麵很足料,海南雞飯啲雞無骨的,啲雞肉又嫩口,飯就ok, 很用心製作味道剛剛好;飲品又幾大杯喎,我比較喜歡檸檬薏米水,又係好足料!埋單百幾蚊~同男友講下次這間可以再試多幾次👍🏻
等了一陣啲嘢食來到,發現製作得很有誠意,沒有很求其的感覺;

埋單百幾蚊~

同男友講下次這間可以再試多幾次👍🏻

2017-09-20 238 浏览
去開荷理活見到有間 馬來西亞菜見到佢既裝修非常之有趣,就決定入去一試。由於太肚餓, 一坐低就一口氣叫左咖喱牛腩加薄餅,馬拉盞炒通菜同蒸粉卷; 工三樣菜之中. 咖喱牛腩加薄餅最有驚喜, 唔止嗅落好香咖喱味而且, 食都唔會好油而且仲有好多牛腩, 鍾意食牛既朋友一定要試,不過, 呢到環境比較嘈, 枱同枱之間嘅位置都比較迫, 如果想傾計嘅朋友呢道就未必太適合啦~~
2017-09-19 286 浏览
就咁睇間餐廳既門面係完全估唔到食泰國野⋯⋯呢間應該算係新式既泰國餐廳。晚餐1個set有1個主菜同1款小食,主菜我揀左海南雞飯,D雞一半係雞胸肉,一半係比較滑身既肉,我覺得有少少失望,諗住呢個價錢可以有雞脾既位置,而且D雞無咩雞味餐湯係冬瓜湯,但係無咩味!小食我叫左魚餅,煎得幾香口,但係竟然有骨朋友主菜就叫左個喇吵米線,碗米線好香喇吵味,而且都有幾多餸,比起我個海南雞飯吸引好多!佢小食叫左南乳雞翼,又係炸得好香口,都幾夠南乳味!以我自己黎講,呢間餐廳就未必有第二次,因為價錢同味道都唔太成正比(埋單仲要加一),不過如果想搵間餐廳同朋友坐底,一路食一路傾計,呢間都算係一個唔錯既選擇既~
就咁睇間餐廳既門面係完全估唔到食泰國野⋯⋯

呢間應該算係新式既泰國餐廳。

晚餐1個set有1個主菜同1款小食,
主菜我揀左海南雞飯,
D雞一半係雞胸肉,一半係比較滑身既肉,
我覺得有少少失望,諗住呢個價錢可以有雞脾既位置,
而且D雞無咩雞味

餐湯係冬瓜湯,但係無咩味!
海南雞飯

小食我叫左魚餅,煎得幾香口,但係竟然有骨

煎魚餅

朋友主菜就叫左個喇吵米線,
碗米線好香喇吵味,而且都有幾多餸,
比起我個海南雞飯吸引好多!
喇沙米線

佢小食叫左南乳雞翼,又係炸得好香口,都幾夠南乳味!

南乳雞翼

以我自己黎講,呢間餐廳就未必有第二次,
因為價錢同味道都唔太成正比(埋單仲要加一),
题外话/补充资料: 每個set都可以跟一杯餐飲,可以揀檸檬意米水/羅漢果水,當然可以加錢轉其他飲品啦!
2017-09-18
煎魚餅
喇沙米線
南乳雞翼
2017-09-05 332 浏览
去開荷李活睇戲,順便醫下肚啦。自己本身對星馬菜都頗有好感,見到就行入去睇下啦,叫左一個肉骨茶湯麵($58)同埋海南雞湯叻沙($88),埋單有加一。我自己就食肉骨茶湯麵,麵底唔錯,爽口彈牙,有隻全蛋加兩大舊肉,仲有三舊豆卜,都算夠份量。略嫌肉骨茶湯底唔夠清唔夠濃,餐廳冇另外提供調味料,補救都補唔到。朋友食海南雞叻沙,雞肉嫩滑,但叻沙湯底太濃太油膩,蓋過曬雞味,雞件唔算多,價錢方面唔太抵食。要讚既係環境唔錯。
肉骨茶湯麵
肉骨茶湯麵
2017-08-28 410 浏览
一個人睇完醫生,黎到荷里活商場搵食,雖然一個人食,但都唔求其,好肚餓都要揀間要等位叫號碼既😂!.呢間未食過,只係我想食米飯,就揀呢間!.叫左個一人餐,小食揀左沙嗲雞肉串,主菜揀海南雞飯,飲品揀檸檬薏米水!.沙嗲雞肉串: 沙嗲醬好香,雞肉唔似燒,似炸🤔,入口好熱,見碟上好多油,所以覺得似炸!.海南雞飯: 中湯係冬瓜湯,夠熱,味道ok! 油飯都有雞油味,米飯軟硬適中。 雞肉都幾滑,無骨係基本野,但伴菜既 甘筍味道口感有啲怪,只有酸酸地怪味 同林林地既口感。.熱檸檬薏米水:見到餐牌話係班蘭味所以就叫,嚟到只係一杯普通嘅檸檬冬瓜薏米水,但味道可以!.

呢間未食過,只係我想食米飯,就揀呢間!
沙嗲雞肉串燒
海南雞飯
海南雞飯: 中湯係冬瓜湯,夠熱,味道ok!
油飯都有雞油味,米飯軟硬適中。
雞肉都幾滑,無骨係基本野,但伴菜既
甘筍味道口感有啲怪,只有酸酸地怪味
同林林地既口感。

熱檸檬薏米水
2017-08-28
2017-08-15 405 浏览
今日行開荷里活廣場又唔知食乜,就是但求其啦。呢間有海南雞,有叻沙,有肉骨茶。見幾多種類,所以就試一試。首先黎個肉骨茶,湯有濃濃嘅藥材味,味道係唔錯的。有隻蛋,3件骨,3粒豆卜。普普通通,唔會話一試難忘。我地仲加錢換咗碟豬頸肉,豬頸肉唔錯,不過都係唔特別,但小朋友好鍾意食。叻沙摻摻。呢個係下午茶份量,湯底好香椰香味,少少辣辣地,係油麵加米粉黎嘅。我覺呢個好特別,唔錯。一碗休下午茶岩岩好。印尼炒飯。有兩片蝦片,一串串燒,一隻煎蛋。炒飯甜甜地,小朋友友食到唔停。不過飲品就麻麻地,飲咖啡奶茶要加錢,唔駛加錢嘅得羅漢果茶同薏米水......小朋友邊岩飲......班蘭薏米水又無班蘭味,小朋友話好似飲緊洗米水一樣......

2017-08-10 373 浏览
久違的新加坡風味,今晚終於可於新開的Bugis 品嚐。由於不是太肚餓,我倆只點了一份一人套餐、加油酥餅及肉骨茶。一人套餐$88,提供小食、主食及飲品,價格尚算合理。小食不會因一人份量而減少。蝦餅質地有點像魚膠,入口卻聞到蝦味,略嫌不夠彈牙。海鮮叻沙材料豐富,有兩大隻蝦、蛤蚧、魚片頭、半隻蛋及豆卜。湯底表面雖是滿佈紅油,但沒有想像中那麼辣,算是小辣程度,椰香味香濃。沿用新加坡“摻摻”的特色,選用油麵及米粉為麵底。肉骨茶 (一人餐可以$12加配)屬藥材味,而不是黑椒味的類別。隨碟奉上的油條只有兩小件,又沒有散點油條,有點可惜。油酥餅$38有八塊,柔軟又不會油膩,餐牌上建議沾上砂糖,甜甜的,份外滋味。整體而言,食物質素合乎水準,有南洋風味,但又不會收費過高。

蝦餅

質地有點像魚膠,入口卻聞到蝦味,略嫌不夠彈牙。

海鮮叻沙

肉骨茶 (一人餐可以$12加配)

油酥餅$38

整體而言,食物質素合乎水準,有南洋風味,但又不會收費過高。
2017-08-09
2017-07-28 404 浏览
以前要在鑽石山食叻沙一定要去土司工坊,最近多了一個選擇了。今次同星加坡友人來,大家都點了個叻沙。叻沙很快就上台,一來到當然飲下啖湯先啦,味道唔錯只是不夠熱, 同埋湯較為小左小小,黎度既叻沙係米粉加油麵的同向當地食到既一樣。我問友人好吃嗎,她說都幾好,好食過土司工坊。整體味道,服務及收費都幾好。下次不用排隊就必定會再來。
以前要在鑽石山食叻沙一定要去土司工坊,最近多了一個選擇了。

整體味道,服務及收費都幾好。下次不用排隊就必定會再來。

2017-07-27 462 浏览
星期日落街食午餐,老公話要食海南街飯,就試左依間講明食叻沙,海南雞嘅餐廳。先唔講食物質素,環境都ok,12點午飯時間,人不算多,侍應都好好服務,有略略推介下特色午餐。我就叫左咖哩牛腩飯,好老實貌相不錯,望落都好靚仔,但食落去咖哩味不濃,過份水汪汪,即係太稀,其實有啲失望,味道不算太好,但好彩係啲牛腩都嫩,無炆到老哂,牛腩係合格嘅個咖哩汁唔合格姐!而我老公就叫海南雞飯,相對海南飯好好多,雞肉夠滑,但有一,兩件不太熟,見血就浪費左少少,油飯都好食,餐湯都不錯所有餐都會送檸檬薏米水,凍熱任揀,薏米超多,好足料,又不甜,幾好溫馨提示:此餐廳無餐牌提供,要睇牆身

馬來咖哩牛腩飯

個咖哩汁唔合格姐!

新加坡海南雞飯

斑蘭檸檬薏米水

溫馨提示:此餐廳無餐牌提供,要睇牆身
2017-07-16
2017-07-22 374 浏览
招牌寫住叻沙和海南雞, 即係唔食呢兩樣嘢唔得啦 😄 於是點了個一人餐, 海鮮叻沙摻摻, 配米紙脆捲, 班蘭薏米檸檬水。 自助斟了一杯茶, 很淡很淡沒有味的。 到底什麼是摻摻呢? 上網只找到一篇報導說, 摻摻是油麵+米粉,主要用在蝦為主的麵, 網友有沒有正解呢? 😃米紙卷很脆, 有些木耳, 其他的食材都吃不出了 😅 因為主要都係 點咗雞醬嘅味。 檸檬薏米水呢, 雖然未篤檸檬, 為何有檸檬皮嘅苦澀味 , 班蘭味唔香, 薏米痴埋一舊 😂 海鮮叻沙來了, 湯底有椰香,微辣, 麵條是油麵, 有蝦,蜆,魚片,豆卜, 蛋, 一堆炸乾蔥。 這個味道是不錯的, 重點是蝦殼邊有些黑, 蝦肉不至於梅但不新鮮。 雖然蝦不是主角, 但這個配角很重要呀, 這家店很旺人客很多, 應該可以做得更好。$88, 加一後 $96.8。 口味和價值觀很個人吧, 如果食物新鮮, 這是絕對值得的, 但是... 😂😂😂飢point : 4/10#hungermarch #非飢詩ps 筷子盒內有水氣,很容易滋生細菌呀

飢point : 4/10
#hungermarch #非飢詩
ps 筷子盒內有水氣,很容易滋生細菌呀
2017-07-13 345 浏览
行過鑽石山搵地方食lunch, 最終揀咗呢間新加坡嘢,一個心唔洗等位就入去,lunch set算喺幾多款揀,最終揀咗呢個海鮮叻沙湯嚟講算係濃味,海鮮料就一般喇,不過幾特別喺原來佢入面喺鴛鴦麵(油麵加米粉),呢個幾特別,未試過,整體上個人感覺一試都可,起碼佢個麵嘅湯夠熱,如果個湯再少番啲油就好喇題外話,佢餐牌個餐可以加小食,當然一個人無加,實食唔晒,之不過個小食一加都要加18或者22蚊,其實都有啲貴😂

2017-07-11