餐厅: Bugis@叻沙・海南雞飯
资讯:

荷里活廣場呢個地方真係呢... 咁多年都冇乜開過邊間好食嘅餐廳 依家仲要連foodcourt都執埋 講真住附近係有少少灰😷 呢間開咗唔太耐嘅Bugis 講真係不過不失 只不過係性價比來講呢 就唔算太出眾🧐 介乎想俾好評同中評之間 為咗要比較老實咁評價 唔好意思要俾個中評先😂 dinner set包一份小食一杯餐飲同一份主菜加埋一大約$100到👀 小食同埋主菜都有五六款選擇 飲品就兩款一行五人 大家不約而同都係揀喇沙同埋海南雞飯 來來去去都係嗰啲㗎喇🤣 小食我揀咗酸辣鳳爪 一份有五隻 一嚟鍾意食鳳爪 二嚟覺得好似抵啲咁😂😂 因為其他小食 (e.g.雞翼) 都寫明得兩件 但係味道呢就原來一般 酸咗啲 搶過咗辣味 同平時食到嗰啲有啲唔一樣🙊海南雞飯睇落個賣相都OK嘅 但係想到應該忙得出個黃油飯唔夠香 跟飯個湯都比較清 無乜味(我承認我衰衰咁 心裏面將呢個飯同左我平時lunchtime會買到嘅$40 ‘柏檔’外賣海南雞飯比較🧐 而我覺得‘柏檔’個雞飯仲正啲😂🙊)影埋朋友個喇沙俾大家參考下 有兩種粉麵 類似粗麵同埋米粉 味道我冇食就唔知嚕最後飲品叫咗杯檸檬薏米水 反而唔錯 咁我覺得幾足料 飲落

最後飲品叫咗杯檸檬薏米水 反而唔錯 咁我覺得幾足料 飲落覺得幾足料 檸檬同薏米又幾夾

總結嚟講係普普通通嘅 喺荷里活來講都算係一個可以選擇嘅🤔
2018-02-10 201 浏览
一行四人,聚首一堂,大家各自都係想食唔同既野,呢度好在可以叫個人餐,自己想食咩就食咩,唔洗就人,個人餐有好多選擇,唔洗驚冇野好揀一個主食加一個小食加杯野飲,每人都係100蚊唔洗,晚市黎講算差唔多價錢,又豐富,味道又唔差。極力推介海南雞飯同喇沙湯個湯真心好飲D料亦相當足夠小食方面,酸辣鳳爪同南乳雞翼最正最後,仲送埋健康檸檬意米水熱飲。整體黎講唔錯唔錯,可以再嘗試,無論環境,服務,食物質素都還好。😋
極力推介海南雞飯同喇沙湯

個湯真心好飲
D料亦相當足夠

小食方面,酸辣鳳爪同南乳雞翼最正

最後,仲送埋健康檸檬意米水熱飲。

2018-01-31 276 浏览
同朋友搵食,今次去到荷里活廣場既bugis, 意想唔到咁新加坡! 而且仲好抵食! 我同朋友都叫了一人餐$88,個餐有一份小食,一份主食,同一杯飲品,只需$12就可加配肉骨茶,真係不得了。我地點了雞肉串燒,魚餅,海南雞飯,叻沙,斑蘭檸檬薏米水同肉骨茶。大大份,未食到主食已經飽左🙈個叻沙入面係有米粉同油麵,好足料,辣度適中。肉骨茶好濃郁,豬軟骨好軟身,夠補補啲膠原bb😎下次一定要帶多啲人黎試埋個辣椒蟹同黑椒炒蝦粉絲煲! 睇見就想食!😻🙌
2018-01-30
2018-01-11 443 浏览
五個人費時睇,咪叫四人餐,冇想過咁大份,放到全張枱都滿哂⋯怕浪費食物,即刻call多個人來救嫁先來肉骨茶,味道比較清. 跟住主角海南雞,又幾好。柚子沙律肉厚虾又大隻,四式小食併盤,比想像大件。還有咖哩牛,沙煲飯,飲品和甜品。甜品勁like,係流心榴槤,外脆內䁔

先來肉骨茶,味道比較清. 跟住主角海南雞,又幾好
。柚子沙律肉厚虾又大隻
,四式小食併盤,比想像大件。還有咖哩牛,沙煲飯,飲品和甜品

甜品勁like,係流心榴槤,外脆內䁔
  • 海南雞、甜品流心榴槤
2017-12-28 369 浏览
假期跟孩子們看完早场電影便打算醫完肚子才回家。逛了幾家後,女兒拍板選了這家。12點半到達時还有幾張空桌子。我們吃到1點時就已經要排隊了。點了一個海南雞飯,一個海鮮喇沙,一份豬頸肉,一份魚餅,送了2杯檸檬薏米水。雞飯的雞肉很滑,就算是雞胸部分也不會柴皮。喇沙的配料份量十足,味道也很濃郁,並不會太辣。豬頸肉則有些韌,有點失分。薏米水微甜,加了片檸檬後略帶一點酸味,很可口。
2017-12-28
午餐
2017-12-26 337 浏览
Bugis話明係叻沙專門店,果然無令我失望,不枉我專程過來再幫趁光看賣相已經超豐富!有豆卜,片頭,蝦仲有蜆。片頭爽口彈牙,蝦和蜆都各有2隻,鮮味無沙,豆卜吸盡滿滿的湯汁精華湯底好多濃惹味,啖啖海鮮精華,淨係飲湯都已經係賞心樂事摻摻有油麵和米粉做底,油麵唔算油淋淋,口質不錯。另外米粉都唔錯,幼幼的可以掛到湯汁。另外用左20蚊加左3隻南乳雞翼。雞翼外皮煎得香脆乾爽,南乳味夠晒惹味,內裡的肉肉很嫩滑。隨餐送薏米水,檸檬味比班蘭味重很多,清清地幾好飲100蚊鬆d埋單,唔平但好食,久不久食下都ok!

光看賣相已經超豐富!有豆卜,片頭,蝦仲有蜆。

湯底好多濃惹味,啖啖海鮮精華,淨係飲湯都已經係賞心樂事

摻摻有油麵和米粉做底,油麵唔算油淋淋,口質不錯。

另外米粉都唔錯,幼幼的可以掛到湯汁。

另外用左20蚊加左3隻南乳雞翼。
雞翼外皮煎得香脆乾爽,南乳味夠晒惹味,內裡的肉肉很嫩滑。

隨餐送薏米水,檸檬味比班蘭味重很多,清清地幾好飲

100蚊鬆d埋單,唔平但好食,久不久食下都ok!
2017-12-26 309 浏览
有時候自己一個都可以食得好今次去左BUGIS食個假日lunch呢間出名食海南雞飯 但我就..叫左海鮮叻沙摻摻 ($76)海鮮有蝦有蜆仔 啲材料都幾豐富至於個湯底都好濃麵質都不錯 索哂啲湯👍🏼至於餐飲有班蘭檸檬薏米水夠哂健康 調和濃味嘅叻沙_________________________裝修環境:✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨(5個✨為滿分)________________________唔信我嘅可以自己去試試😂
有時候自己一個都可以食得好
今次去左BUGIS食個假日lunch
呢間出名食海南雞飯 但我就..
叫左海鮮叻沙摻摻 ($76)
海鮮有蝦有蜆仔 啲材料都幾豐富
_________________________
裝修環境:✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
________________________
唔信我嘅可以自己去試試😂
海鮮叻沙摻摻
海鮮叻沙摻摻
2017-12-18 418 浏览
去荷里活睇戲,睇完戲黎到呢間野,因為之前夜晚見過好多人食,咁今日見有假日午市套餐,咁又唔駛等位,就入去食啦!坐位都舒服,有卡位,以為枱面個壺係水,點知原來係茶黎嘅諗左陣,叫1個海南雞飯餐同一個新加坡茄汁紅飯,配香茅豬扒另外送野飲,可以揀熱或凍嘅斑蘭薏米水另外仲可以加錢叫小食,但都唔算平,所以無加小食個海南雞飯黎到,賣相都幾好,雞油飯都好香,雞滑無骨,幾好但個新加坡茄汁紅飯就好一般,其實即係西炒飯,個香茅豬扒又細份,又乾又無味,呢個價錢唔值斑蘭薏米水,都幾多薏米,但唔覺有斑蘭味,味道不錯總括黎講,價錢頗貴,質素好一般

坐位都舒服,有卡位,以為枱面個壺係水,點知原來係茶黎嘅

諗左陣,叫1個海南雞飯餐
同一個新加坡茄汁紅飯,配香茅豬扒
另外送野飲,可以揀熱或凍嘅斑蘭薏米水
另外仲可以加錢叫小食,但都唔算平,所以無加小食

個海南雞飯黎到,賣相都幾好,雞油飯都好香,雞滑無骨,幾好

斑蘭薏米水,都幾多薏米,但唔覺有斑蘭味,味道不錯

總括黎講,價錢頗貴,質素好一般

海南雞飯

2017-12-17 250 浏览
今日同老婆去荷里活睇主題展,我早到咗又有小小肚餓唯有食住等。睇水牌見到依間Buugis 專食新加坡嘢,一於就試下佢啦!!但系入到去發現有個叫福建雞湯麵都好似不錯,所以改變主意叫依個,另外用廿四蚊加左豬頸肉。雞麵先到。嘩,真係嚇親,有隻小雞脾同半邊雞胸,份量超乎意料!!有圖有真相,雞嘅分量的確不小!!雞肉結實得來依然滑,而且唔肥麵係普通油麵但唔算油淋淋,口感都不錯。但湯底就一般,有點像芽菜湯的味道。另外用24蚊加嘅豬頸肉質素亦都幾好。燒得幾乾身,而且味道不錯,份量亦超級的大。跟餐會送斑蘭檸檬薏米水,可揀凍熱。我揀咗凍。斑蘭味冇我想像中咁濃,不過檸檬味幾香,而且薏米都煮得剛好熟透,口感不錯。唯一缺點係冰塊多咗少少。雖然過百蚊埋單,但我覺得質素都幾好,絕對系值得嘅!

福建雞湯麵

有圖有真相,雞嘅分量的確不小!!

雞肉結實得來依然滑,而且唔肥

麵係普通油麵但唔算油淋淋,口感都不錯。

但湯底就一般,有點像芽菜湯的味道。

香矛煎豬頸肉

唯一缺點係冰塊多咗少少。
雖然過百蚊埋單,但我覺得質素都幾好,絕對系值得嘅!
福建雞湯麵
香矛煎豬頸肉
2017-12-12 195 浏览
是日晚飯算係意外驚喜,食得好滿足,樣樣美食都色香味俱全,真係大愛呀!唔係擦鞋妹,係真心話,唔單止好美味,價錢都ok,先會咁講㗎咋!今晚揀咗個4人套餐,真係樣樣都有,份量仲唔止4人添,稍為細食一D都食唔晒,所以好想同大家分享:柚子蝦沙律:雖然個碗細細,但份量都好多,佢無用好多生菜放低下,一人唔係得一舊嗰種,全碗都係柚子嚟㗎,講真,我寧願係咁,都唔鐘意別的食店放得靚靚,但份量得小小。小食拼盤:真係一個開心拼盤,難得今日無熱氣可以食盡煎炸嘢!原隻棒棒脆蝦:好香脆,蝦有蝦味,熱熱的。脆炸蝦餅:一款見襯都會叫嘅小食,都彈牙,香口好味。米紙脆春卷:唔會太硬,都幾好,我本身唔好LEE款食物,所以味道OK啦!沙嗲雞肉串燒:比較乾咗小小,同埋我自己比較鐘意泰國舖嘅串燒汁多D。新加坡海南雞:如果10分係滿分嘅話,我會比9.5分,真係好好味,雞肉質地好滑好滑,LEE碟食得最多個個就係我,真係唔停得口。馬來咖喱牛腩煲配油酥餅:咖喱汁好濃配埋牛肉味好正,一件油酥餅加一匙咖喱汁點滿嚟食真係一流,加上份量十足,不止有牛腩,仲有埋牛筋添!蝦頭油炒飯:LEE個就比較清一D,睇到張相就知,哈哈有DISPLAY嘅感覺,但係

小食拼盤:真係一個開心拼盤,難得今日無熱氣可以食盡煎炸嘢!

原隻棒棒脆蝦:好香脆,蝦有蝦味,熱熱的。
脆炸蝦餅:一款見襯都會叫嘅小食,都彈牙,香口好味。

蝦頭油炒飯:LEE個就比較清一D,睇到張相就知,哈哈有DISPLAY嘅感覺,但係一餐豐富嘅美食當中,有一個淡味一D嘅飯確係必需的,意思係好簡單的炒飯,唔係好食到蝦頭油的味道,哈哈!可能其他餸味道都偏濃吧,我嘅味覺都跑掉了。

馬拉盞炒通菜:一D都唔覺辣,平時食開嗰D好似有少許辣的。普普通通,最重要佢唔油膩(即係嗰種食完個碗仲好多油嗰D呢),所以個菜唔錯啦!

南洋肉骨茶:佢係迎合香港人口味,藥材味比正宗嘅肉骨茶弱,而我自己比較鐘意再重藥材味一D嘅,排肉都好入味,湯都幾好飲,所以都係讚嘅。

飲品我自己就揀咗熱嘅檸檬薏米水,真係有一粒粒薏米比埋架,感覺真係比較特別,唔可以用水形容,有D(傑)身嘅,講真第一次飲LEE D,都幾好味喎!

榴槤波波:嘩!講到榴槤,我真係超鐘意食,LEE個甜品,簡直香甜美味,襯熱食無得輸,外脆內軟,口感一絕,入面嘅榴槤餡都算大,好濃味,食完好想再食,不過今餐飯真係太飽了,想放多一粒入口都唔得添!講真嘅,食榴槤我真係唔介意朋友讓埋比我㗎,哈哈哈~
2017-12-04
2017-12-11 164 浏览
昨晚去這間餐廳食飯,食到一肚氣,簡直就係趕客,小食拼盤未到,就有五六個店員,輪流幫你收碗筷,我哋已經同個店員講,我哋仲有小食未到,不到5分鐘就已經有五六個員工又走來收碗筷,😡😡😡😡
2017-12-09 153 浏览
荷里活廣場的這間 Bugis 開業不久已經經常大排長龍,見它取名自星加坡的 bugis 這個地方,吃的應該挺地道的吧,而鑽石山一帶又沒很多星加坡菜餐廳,午飯時段便一個人來這裡試試~<斑蘭檸檬薏米水>感覺比較健康的飲品,而且不用加錢便可以跟配套餐~味道其實是挺甜的,薏米也可以再多一點,嚐不到斑蘭的味道。<香茅豬頸肉干撈麵>這個整體的撈麵和豬頸肉都比較乾身,配料只有豬頸肉和豆卜,顯得有點遜色了。<沙嗲雞肉串燒>這個串燒勝在夠多沙嗲醬,醬入面更有一些花生粒,令醬汁吃落較有質感,而且雞肉也很入味。

<斑蘭檸檬薏米水>
<香茅豬頸肉干撈麵>
<沙嗲雞肉串燒>
2017-11-18
2017-12-01 168 浏览
之前同朋友係荷里活百老匯睇完戲 行過商場見呢一間好似都幾吸引 就入咗去試下佢嘅午餐 餐廳嘅環境都幾靚 坐得幾舒服 我叫咗份野菜叻沙摻摻 叻沙湯味幾濃郁 椰子味好香😋 又唔算太油因為係摻摻 所以佢嘅麵底係油麵同粉絲兩溝 我就唔係太鍾意粉絲作為麵底 粉絲唔太吸收到叻沙嘅香味 不過整體都唔錯嘅佢嘅餸菜有豆卜 茹 青豆角 生菜 同埋半隻蛋 份量都好足 味道唔錯另外我朋友叫咗個印尼炒飯 佢有蝦片 煎蛋 蝦同肉串燒作為配菜🤤 講返個飯先 炒得幾唔錯 唔會太油 味道都好濃郁 蝦同肉串燒整得幾好 同醬汁味道好夾 蝦既味道都好鮮甜😋 午餐仲會包埋飲品 叫咗個薏米水 清清地幾唔錯 好配作為食完濃味嘅嘢食嘅飲品😋整體嚟講係幾好嘅 不過就冇咩突出嘅地方啦 不過都可以一試👍🏻

我叫咗份野菜叻沙摻摻
叻沙湯味幾濃郁 椰子味好香😋 又唔算太油

2017-11-06 439 浏览
喺鑽石山睇完戲,拎住去商場內指定餐廳食飯,可以有九折優惠,咁啱行過見到呢間馬來西亞菜餐廳,就入去試下,點知令人大失所望!當晚星期六,七點食飯時間,都幾多人,等左半個鐘先有位。餐廳有唔少套餐,不過人人都食套餐,唔通個個都想食套餐咩?肉骨茶一嚟,我地大跌眼鏡,說好的肉同骨呢?為左品嚐肉骨茶,我地虛耗左人生的30分鐘,點左價值60蚊傳說中嘅肉骨茶,聲稱有二人份量,啲水就有三至四人份量,不過啲肉同骨就只得畫面所見,2、3舊咁大把!個湯啲味仲要好怪,好咸,無平時肉骨茶嘅味道!呢樣嘢嚟左之後,我地對之後嗰啲都好驚!巴東牛肉飯,58蚊食落牛肉味無乜,椰香味較濃,咸,肉量較多海南雞半隻,118幾滑,有雞味,唔怪得個個都叫,果然招牌菜係唔衰得參峇四大天王,58蚊睇餐牌有四款不同的菜,其中有荳芽,餐牌上只係寫內容,但無講整法,諗住叫嚟食清清地,健康啲,點知一上嚟見到樣就心知不妙,根本同魚香茄子煲無分別,仲要無荳芽,勁、勁、勁咸,勁、勁、勁油,食完唔知會唔會返屋企個廁所出唔到嚟嗰晚食三百幾蚊,貴就唔貴,不過同想像中有出入,係得隻雞好食啲,其他都麻麻。最後埋單,個服務員見到我舉手,竟然扮睇唔到,難道我有這麼渺

當晚星期六,七點食飯時間,都幾多人,等左半個鐘先有位。

餐廳有唔少套餐,不過人人都食套餐,唔通個個都想食套餐咩?

巴東牛肉飯,58蚊
食落牛肉味無乜,椰香味較濃,咸,肉量較多

海南雞半隻,118

幾滑,有雞味,唔怪得個個都叫,果然招牌菜係唔衰得

參峇四大天王,58蚊

最後埋單,個服務員見到我舉手,竟然扮睇唔到,難道我有這麼渺少嗎?

2017-11-05 296 浏览
是日睇完電影先到有吃飯推廣就係憑票飛吃飯有9折擇左呢間吃海南雞當然繁忙時間仍然都係要等半個小時先至有得入座來到海南雞鋪好肯定要叫反隻雞吃海南雞都算多肉我個人覺得稍微有點過油同行朋友想吃巴東牛肉飯因為我之前未吃過巴東牛肉沒辦法作出比法只是覺得好重口味我好中意吃肉骨茶吃過好幾間真係未吃過甘差的肉骨茶lo講到明2人份量的一黎到成個鍋得2.3舊肉只係湯汁多飲落去同飲水係無分別一d肉骨茶味都無最過份係呢個參峇四十天王相同事實完全唔同洗目錄張相睇落係好清淡,好淺色一上黎。。。。芽菜變金針菇都算。。。變左辣又勁重口味以後真係唔會再反轉頭
是日睇完電影

飲落去同飲水係無分別

一d肉骨茶味都無

最過份係呢個參峇四十天王
相同事實完全唔同洗

目錄張相睇落係好清淡,好淺色
一上黎。。。。

芽菜變金針菇都算。。。
變左辣又勁重口味

以後真係唔會再反轉頭