2017-06-20 137 浏览
落雨星期六嘅下午 之前已經經過呢一間餐廳今日終於都可以試到啦我哋一人杯飲品同試左三款麵包麵包嘅款式有好多 唔夠5分鐘就有一盤麵包出爐(網上圖片)我哋兩個人分別叫咗杯榛子咖啡同70%嘅朱古力 朋友試嘅榛子咖啡我就無試 但係拉花都唔錯 70%嘅朱古力 佢嘅味道好夠濃 但口感偏稀試咗呢三款嘅麵包三款都好有特色 做得最出色會係最後一個方型既麵包 而芝士忌廉紅豆包既味道加上黎都好match同場加映 Transformer暫時呢一間餐廳係中午嘅時間都唔係好多人都好適合傾計嘅不妨一試下次會再黎幫襯佢啲三文治🥐🥞

我哋一人杯飲品同試左三款麵包

不妨一試

下次會再黎幫襯佢啲三文治🥐🥞

2017-06-17
榛子咖啡
今天和娘子一大清早便到尖沙咀科學館閒逛,重拾小學來旅行時的回憶,不過快樂不知時日過,連脾胃打鼓叫喊的聲音也聽不到,眨眼間便到了下午茶時間了… 『相公,有點肚餓了,不如在科學館附近來過下午茶吧…』娘子扁咀道著。 老實說,在科學館附近Step最常來的莫過於位於港晶中心的Neway,和朋友同事三五成群來通宵唱卡拉OK,對於其他餐廳美食Step實在沒有頭水,就在這個時候,還是上網找找Openrice大神; 搜索之後,原來就在科學館和香港歷史博物館對面,新開了一間甚有來頭的日本過江龍,來自日本東京表參道大排長龍的人氣Café - Bread, Espresso &,以麵包為主題,還有在日本令當地人甚至遊客皆趨之若鶩的鎮店美食 – 招牌法式吐司,在每日下午3時後限量供應!!看看手錶,現在已經下午2時15分,Step當然立即拖著娘子跑過去排隊啦… ------------------------------ ~地點位置~ Bread, Espresso &位於尖沙咀漆咸道南115號地下,位置正正就在香港歷史博物館對面,如果由尖東港鐵站P2/P3出口沿著漆咸道南往理工大學方向行大約8-12分鐘;也可
,眨眼間便到了下午茶時間了

,以麵包為主題,還有在日本令當地人甚至遊客皆趨之若鶩的鎮店美食招牌法式吐司
,在每日下午3時後限量供應

~地點位置~

也可以由紅磡港鐵站D1出口沿著天橋步行落尖東後,再在科學館附近的行天橋橫過漆咸道南,時間大約需要15分鐘

~裝潢擺設~

來自日本的Bread, Espresso &,就算登陸香港後,整體裝潢還是保持了日式的簡約風格
;店舖用上了和系的淺色原木風格,全落地玻璃窗可以在街外清楚看到室內的狀況,也可以看到放近玻璃窗的麵包架上的新鮮別緻的麵包
,令行過的行人看後也會不禁裹足細看欣賞

在漆南道南那邊進入室內,在走廊上掛了一個黑板,上面寫上了『招牌法式吐司每日下午三時至五時發售(每日限定)
』,經Step打探之下原來每日只有大約三十份
,售完即止,真的手快有手慢無,怪不知有不少人在門口排隊啦

入內後,餐廳每一個位置都是非常光猛,落地玻璃窗可以盡採自然陽光,令室內室間感提升不少,完全沒有壓迫感,感覺舒適自然,和諧帶點暖意

全店繼續延續和系的淺色原木風格,四周的牆壁、檯和櫈同樣用上了原木製作,加上白色的天花與深灰色的水泥地板陪襯,更突顯出日式的簡約風格,同樣令人感到和諧自然沒有圍和感

最令人吸睛的可以說是一進入餐廳旁邊的2個麵包架
,放了各式各樣的麵包,價錢由最便宜的牛角包(HKD10),到最昂貴的法式三文治(HKD55),件件表板都烤得像塗上了一層金黃的顏色,賣相非常吸引
,麵包價格平均為HKD20左右,以日式麵包店來說價錢正常跟其他相比沒有太大的差異
,但Bread, Espresso &卻有不少特別的口味,如無花果芝士祼麥包、玄米紅豆包、玄米香腸包、青橄欖包等,實在令人耳目一新

除了麵包之外,還有無添加果汁可供選購;

這邊牆上寫了Bread, Espresso &的店舖宗旨,就是『每日飲杯咖啡,嘆個包』(Step自己估架咋?!
);

落order的收銀櫃檯,連著開放式的Coffee Corner,專業咖啡師會為每一位客人沖製各款不同的咖啡
,客人order完畢後,不要那麼快便回去就座等待食物到來,可以在這個Coffee Corner側邊相中的位置欣賞咖啡師沖製咖啡時專業認真的一面
,據了解Bread, Espresso &聘請了三位咖啡師坐鎮
,目的就是想客人品嚐到最佳的咖啡味道

坐在Bread, Espresso &中享受美味的麵包與咖啡過著慢活寫意的時光,看著繁忙多車的漆咸道南,實在有著強烈而有趣的對比,令人此時此刻忘卻了繁華喧嘩的都市生活

~美食~

Bread, Espresso &的Menu其實很簡單,就是一個All Day Menu和一個Drink Menu

All Day Menu提供各式不同的三文治、豆乳包和沙律,而Drink Menu則提供各式咖啡、朱古力飲品、花茶、果汁等飲品,當然如果你看後在All Day Menu中還沒有任何頭緒,可以在麵包架上選取麵包後再挑選飲品,如果連飲品也選擇不到的話,可以在Coffee Corner側邊拿取清水,清水可以自由地添加

最後Step和娘子選擇了手沖咖啡、招牌法式吐司(幸好還有呢
!!)、一件豆乳包和一件特式三文治。

為何這裡的麵包有甚麼魔力可以令Bread, Espresso &客似雲來呢

八卦的Step忍不住問了店員,答案有二:

一是『工欲善其事,必先利其器』

原來所有製作麵包用的材料,如麵粉、雞蛋、鮮奶、糖等,都是由日本直送
,絕對不用其他地方的材料(不過忌廉產地是來自法國
),而且連麵包焗爐也是由日本運送到港
,目的就是要做到跟日本一樣的原汁原味。

二是『星級麵包師傅』

Bread, Espresso &的麵包師傅可以說是大有來頭,曾任職在三星米芝蓮餐廳當6年麵包師傅,也在一間知名法國餐廳出任總廚
,只是看牌面已經明白實力相當,還在開店前親身到日本Bread, Espresso &學藝回來
,可見其認真與專業的程度,這位師傅名字為Patrick Yim!!

這名師傅從日本學成回來後,還帶來了三款香港限定的麵包,包括櫻花鹽迷你法式方包、煙三文魚刁草法式鹹撻和香腸洋葱法式鹹撻
,三款每日也是限量供應,手快有手慢無啊
?!(大家放心,限量也不是像招牌法式吐司般限量30件呢!

招牌法式吐司(HKD68)(9♥/10♥)

這個招牌法式吐司
,就是在日本人氣爆燈,令日本人甚至遊客皆趨之若鶩的鎮店美食,就連來到香港也要在炎炎夏日排隊等候才可以一親芳澤,實在令Step和娘子不太明白

每日只供應30件,幸好Step和娘子辛苦排隊後能享用一件,看到其他顧客同樣辛苦地排隊輪候但卻因為sold out而失望離開,實在深感同情
,唯有跟他們說聲『下次再早點來吧!!
』;

招牌法式吐司就算order了也要等大約25-30分鐘才可出爐,無他的,因為師傅是即叫即製作,時間會稍為長一點,Step的忠告是最好order一杯咖啡和其他食品,可以邊食邊等嘛

雖然這個吐司的出爐時間稍長,但其實事前準備的工夫對比等候出爐可說是小巫見大巫;師傅在一天前先把Bread, Espresso &出品的招牌法式方包放在由鮮奶、忌廉、雞蛋和糖所混合成的蛋漿中,目的是令蛋漿完全被法式方包所吸引,之後再放入冰箱內冷藏24小時才可使用,而每件招牌法式吐司一定是即叫即製作,用煎PAN以明火煎香後再放入焗爐烘焗而成,可見製作工程既多又繁複
,是否值得你多等待一下呢

時間很快便過了25分鐘,Waiter將招牌法式吐司送到Step和娘子的面前
,焦黑的煎PAN上,放了一件就像掃上了一層啡黃色的發脹麵包一樣,接著飄泊而來的就是濃濃的雞香,實在令Step和娘子垂涎
;隨著吐司一同送上的就是淡黃色的糖漿,不過Step和娘子都沒有立即將糖漿傾倒在吐司之上,還是先試試吐司原有的味道先

望著這件脹卜卜的招片法式吐司
,啡黃色帶點燒焦的外表起初還以為外面和內裡都會像吐司一樣烤烘後較為硬身帶質感,當Step落第一刀切下時,發現剛剛的想法完全是錯呢;

切下時,吐司非常鬆軟,完全被看似剛硬的表皮蒙騙了,而中間的吐司部份的感覺看似香軟的蛋糕似的,但今次撲鼻而來並不只有蛋香,還夾雜著奶油忌廉的香味

事不易遲立即開動,入口時,表皮就如想像中香脆,焦香脆口的雞蛋味道惹味可口,卻令Step回味的可說是裡面口感軟綿細密的吐司,質感軟稔濕潤,同時帶著黏黏的感覺,完全顛覆了Step和娘子吃吐司的印象
,加上蛋香與忌廉的味道突出,感覺就像在吃質感紥實一點的法式焦糖燉蛋,只是用另一種形式烹調出來,整體體驗實在令人欲罷不能

說實話,本身師傅在製作吐司時已經加入了適量的糖份,所以對Step和娘子來說甜味大體已經足夠,幸好沒有在食前加入糖漿,否則便會太甜了

Step和娘子邊食邊細想這一件小小的吐司卻是師傅們經過最少24小時製作而成的,但卻被Step和娘子在5分鐘裡KO了,好像有點浪費了師傅們的心機與時間呢
?!
不過這個招牌法式吐司實在非常美味可口
,Step和娘子完全明白為何這件是Bread, Espresso &的鎮店之寶,也明白為何這麼多人慕名而來在酷天氣下排隊也要親一親它的芳澤
,HKD68一份,雖然價格有點高,但明白了師傅們背後的努力與它是每日的限量商品後,Step覺得物有所值呢

蛋沙律豆乳包(HKD55)(8♥/10♥)
風乾火腿意式三文治(HKD65)(7♥/10♥)

招牌法式吐司嚴格來說只是一個甜品,想醫飽Step的脾胃實在要再order其他食物,所以Step有先見之明,立即order了一件豆乳包和一件意式三文治。

先送來的就是蛋沙律豆乳包,這個是落order時Waiter極力推介,一個長條型的小方麵,師傅將麵包的中間切開,再放入雞蛋沙律,整體看來製作不算複雜,不過賣相卻甚為精緻
,特別是烤得同樣是金黃色的小巧長方包,中間放有鋪得平整充實的雞蛋沙律,看得出師傅對小節的執著

從外表看來,開始時還以為豆乳包是較為紥實硬身,但Step用刀切開時,卻發現這個豆乳包只是裝胸作勢,內裡麵包卻是軟綿綿,就是因為這個原因,Step已經立即將它放入口中,麵包帶點暖意,咀嚼時質感非常鬆軟,在舌頭上麵包有種慢慢散開的感覺,還有一點豆乳香,口感實在令人留下深刻印象
,加上雞蛋沙律用料十足,滿口子都是雞蛋碎,師傅用了一點沙律醬令沙律帶點濕潤口感,味道略帶甜味

不過令這個蛋沙律豆乳包變得不再平凡的可說是師傅在沙律中加了一點胡椒提味提鮮,令雞蛋的鮮味更鮮更惹味
Step和娘子愈食愈停不口,Waiter的推介果然沒有令我們失望呢;不過嚴格來說,因為麵包質感鬆軟綿綿,Step吃完後還是有點空虛呢

Step對於有烘烤過的麵包有點鍾愛,在茶餐廳吃三文治時通常會追加方包烘底,在外國旅行公幹時也會order烘底三文治;既然在Bread, Espresso &看到有烘底三文治,當然立即order啦…結果order了一個味道稍重的風乾火腿意式三文治

送來時,Step有點失落,原因麵包並沒有Step的如期般香脆和熱辣辣
,入口時,三文治的麵包比之前吃過的都要來得紥實和硬淨帶嚼勁,麵粉比例甚高,麥味香濃,配上風乾火腿的咸香味道和煙韌口感,還有入了羅勒葉和橄欖,令味道口感層次更為豐富

雖然這次麵包質感較強,食後飽肚感比之前的蛋沙律豆乳包強
,但Step覺得風乾火腿切得較為薄身,咀嚼時雖然感受到風乾火腿的存在,但存在感並不算強
,幸好有羅勒葉和橄欖作配菜,否則這個風乾火腿意式三文治便會變得有點空虛和單薄了,價錢HKD65,感覺性價比稍為低一點了

手沖咖啡(HKD70)(8♥/10♥)

Step和娘子當然不會忘記order手沖咖啡手沖咖啡來自埃塞俄比亞優質咖啡豆沖製
,我們選擇了一種咖啡豆名叫Biftu Gudina,飲用時在口腔中會有不同的生果味道滲透出來,包括熱情果、檸檬皮和菠蘿的味道與香味,是一款味道較為清新果香味濃的咖啡,適合大部份人飲用

手沖咖啡製作需時,因為會由專業咖啡師親手泡製,當試味滿意後,才會送到客人手上,他們的態度與手法專業認真,只是看他們沖製已經迷著了很多顧客呢

手沖咖啡Step和娘子皆較為少泡製飲用,但這個手沖咖啡入口時味道清純甘香,沒有一般咖啡的苦澀味道,口感輕型纖巧,果然是帶著清新自然的咖啡味道
;反而令Step覺得更似在喝味道較為濃郁的花茶果茶,果香味道較為複雜,當中可以感受到檸檬和熱情果的味道
,娘子說她也嚐得到菠蘿味,娘子的味覺果然比Step更為敏銳呢

今餐的價錢為HKD258,能夠不用飛往日本就能在香港品嚐得到日本人氣麵包Café - Bread, Espresso &,實在是名不虛傳,實在令Step和娘子大飽口褔

最令Step和娘子驚喜的可說是招牌法式吐司,每日下午3點才開賣,限售30件,開始Step聽到時還以為這個是一個綽頭,限量的原因是要做出一種飢餓營銷,但事實上並不是這樣,只是招牌法式吐司的製作程序繁複需時,全手工製作所以數量有限

今日有幸食得到,食後完全明白為何這個招片法式吐司是Bread, Espresso &的鎮店商品,也明白為何這麼多人對它趨之若鶩呢

其他麵包各有各特色和味道,款式之多要一次過品嚐實在有點難度,加上每次出爐的麵包數量有限,很快便會被不斷進進出出的顧客搶購一空,所以想吃到在麵包架上美味或限量的麵包,除了要早點來到Bread, Espresso &外,就是在order落單時一定要選擇好想吃的麵包,否則之後再選購的話可能已經沽清了

整體來說,Bread, Espresso &的麵包和咖啡飲品都有上乘的品質味道,唯一令Step和娘子吐遭的可說是性價比不算高,離開時Step還是有點意猶未盡,脾胃還是未被填飽,如果想吃個飽的話,價格會非常可觀
,或許來最適合來到Bread, Espresso &用膳的時間是早餐或是下午茶,又或者是想吃一個LIGHT Lunch的你…

但Step和娘子也決定再來Bread, Espresso &,原因除了還有不少特色麵包還未品嚐外,就是美味的味道在腦海不斷地呼喚著Step呢

Bread, Espresso &
地址:尖沙咀漆咸道南115號地下

味道: 8♥/10♥

環境: 9♥/10♥

服務: 8♥/10♥

衛生: 7♥/10♥

抵食: 7♥/10♥

整體評價: 8♥/10♥

是次消費: HKD258(人均消費HKD179)
题外话/补充资料: 要品嚐招牌法式吐司的話,記得要早一點到Bread, Espresso &排隊,一般要早三十分鐘或之前到較為好一點…
  • 手沖咖啡
  • 蛋沙律豆乳包
  • 各式麵包
2017-06-18 118 浏览
來自日本東京表參道的Bread Espresso &, 是首家來到海外的分店。來到香港,避開新開張的人潮,星期日三點前來到,一嚐名物French Toast!三點前來到,人龍約有廿多人。與店員確認下知道仲有,限定30份,立刻乖乖排隊等候。French Toast 套餐$98, 包一杯Long Black or Tea, 單點$68! 和男友點了一份,加多杯凍啡。等了半小時左右,無講笑,因為即製所以等好耐。一上枱蛋味十足,好香!黑色盤好熱,小心d唔好掂到。一開四,和男朋友開心share!切開後,食落好軟綿綿,蛋味好香,入面有少少流心蛋的感覺,質感似蛋糕。加上少少糖漿味道好豐富。即製保證熱辣辣!日本的cafe一直能比人一種幸福的感覺,此間也不例外。不過個set要一百蚊始終有d少貴,間中獎勵下自已都不過分。同場都有好多不同的客人點了包點等小食,下次可以一試。

2017-06-15 170 浏览
平日的下午來吃3-5pm限量供應的法式吐司(French Toast),當日2:45pm前便來到,幸好不見人龍出現。和朋友二人點了一個法式吐司套餐及一支冷壓果汁(cold pressed) Eye Protector。Eye Protector味道不錯,最重要是在悶熱天氣幫忙消下暑。吐司等了大概20分鐘左右就上枱,用鐵板上可以保持熱辣辣的溫度,顏色金黃邊位香脆,內裡也是蛋香十足,口感軟熟得像日式芝士蛋糕,再淋上蜜糖一起吃,非常滿足!這裡本身也是麵包店,不少麵包款式新穎吸引,而且一問之下原來店員可以為客人將麵包翻熱,下次要來試試他們的麵包呢。

2017-06-08
下午茶
2017-06-12 78 浏览
1️⃣熱情果菠蘿檸檬沙冰大熱天時飲番杯咁既野真心唔錯,杯野飲有好既熱情果味,當中仲夾雜著微微既菠蘿味,超級消暑。另外佢黃色既外貌都充滿左夏日既氣息。而且仲加左D檸檬皮既絲係到,確實唔錯。而裏面仲有少量蘭香子係到,豐富左個口感。2️⃣士多啤梨荔枝沙冰佢呢一個除咗面頭有啲士多啤梨粒喺度點綴之外,味道亦都係唔錯架!飲落有好香嘅荔枝味,其實小編都有少少震驚。因為正常來講士多啤梨味都會蓋過咗荔枝嘅味,不過佢呢個真係做得唔錯。小編除左飲到荔枝味之外士多啤梨味都唔執輸。
1️⃣熱情果菠蘿檸檬沙冰
2️⃣士多啤梨荔枝沙冰
2017-06-09 247 浏览
佢開業已經有一段日子小編一直都好想試,不過小編懶只好一拖再拖。但係小編今日終於試到喇,吐司等左15分鐘終於有得食啦,配上意大利槐花蜜,簡直就係為吐司提升左一個層次。吐司屬於有少少係梳乎厘嘅口感,食過蛋香味真係激重,而且佢個吐司邊亦十分香脆,底層仲有啲焦糖喺度添。另外佢個花蜜啲都好香甜。真係令人一試難忘丫!好彩小編去嗰日係平日,即使四點鐘都仲有得試。注意:招牌法式吐司由晏晝三點開買至五點,而且每日只係限售30份。
招牌法式吐司

下午茶
招牌法式吐司
呢間舖頭自開業而嚟已經好出名 原本係日本東京潮物 好多人要早一個鐘嚟排隊先食到呢到嘅招牌因為呢到大熱嘅係「French toast 招牌法式吐司」每日三點限量發售 一日只得三十份咋呢款toast點解要每日限量呢?因為係要用好多心機步驟去處理嘅先要將吐司去皮 再浸落蛋漿 然後放入雪櫃雪一晚 食嘅時候先煎返香 再放入烤爐店員一放低 就聞到好香濃嘅麵包味同蛋味已經好想快d食 但係佢非常熱 因為即叫即焗 所以要放涼少少先食得先食冇點蜜糖嘅第一啖先 食落去個邊位 好香脆 再食入d 中間位 軟綿綿 好似食緊燉蛋咁 好滑好香 另外仲有意大利洋槐花蜂蜜 可以點住嚟食不過我就覺得太甜啦配返壼熱summer berry green tea夏日花果原片綠茶消下滯 relax($68/$98配飲品一杯

店員一放低 就聞到好香濃嘅麵包味同蛋味

另外仲有意大利洋槐花蜂蜜 可以點住嚟食
不過我就覺得太甜啦

($68/$98配飲品一杯
2017-05-25
French toast 招牌法式吐司
有時去旅行真係好羨慕人家地方有好多靚靚cafe...人少之餘,更歡迎客人慢慢品嚐 & 傾計...當發現香港有新開cafe...自自然然好想試...呢間「Bread, Espresso &」就係其中之一...估唔到尖沙咀街舖,輪椅使用者亦可以暢通無阻咁走入店舖。簡約~好貼切日式風格。想試呢間食店嘅目的就係因為「招牌法式吐司」$98...仲要每日限定,仲要限時限刻。好在假期未完結,終於喺平日某一個下午就入嚟試吓先!樣子確係吸引,剛剛新鮮出爐,非常非常燙手(要小心)喜歡嘅話可以落蜂蜜與吐司一齊食先食原味...蛋香十分充足!外層少少脆,內裡口感綿滑帶濕潤...好似食緊麵包布甸咁,最好二至三人分享。食完整份吐司,飽滯感都幾重。買吐司加 $10 買咗一杯Hazelnut Latte...味道一般,最後更放棄無飲完。凍新鮮薄荷朱古力($53)見餐牌上,話朱古力選用咗Valrhora,一心抱有期望,所以想試。唔...整杯飲品唔太甜,朱味又無預期中濃郁,薄荷味唔夠突出,飲到中間仲覺得有酸酸哋。最後又係無飲完...店內有賣麵包,望落都OK..買走一個「淺烘焙單品咖啡迷你法式方包」$18第二日做早餐,方包內
有時去旅行真係好羨慕人家地方有好多靚靚cafe...
人少之餘,更歡迎客人慢慢品嚐 & 傾計...

當發現香港有新開cafe...自自然然好想試...

估唔到尖沙咀街舖,輪椅使用者亦可以暢通無阻咁走入店舖。
簡約~好貼切日式風格。

想試呢間食店嘅目的就係因為「招牌法式吐司」$98...
仲要每日限定,仲要限時限刻。
好在假期未完結,終於喺平日某一個下午就入嚟試吓先!

樣子確係吸引,剛剛新鮮出爐,非常非常燙手(要小心)
喜歡嘅話可以落蜂蜜與吐司一齊食

先食原味...蛋香十分充足!
外層少少脆,內裡口感綿滑帶濕潤...
好似食緊麵包布甸咁,最好二至三人分享。

食完整份吐司,飽滯感都幾重。

味道一般,最後更放棄無飲完。

凍新鮮薄荷朱古力($53)

店內有賣麵包,望落都OK..

買走一個「淺烘焙單品咖啡迷你法式方包」$18

第二日做早餐,方包內有一小粒咖啡豆,味道既苦又澀。
外皮較硬,包心亦偏乾,加上包中有細小杏仁碎,口感更覺粗糙。
2017-05-23 197 浏览
原來抱很大期望來一試這間日本人氣麵包店,怎知換來一肚氣的經歷,所以特意開一個帳號來寫食評。那天難得放假約了友人來這間新開不久的日本過江龍人氣麵包店一聚。我們2點9便來到排隊等候員工安排入坐,等了30分鐘,到了我們點餐的時候,我和友人一共點了一個法式多士和一枝果汁,朋友則叫了一杯蝶豆花檸檬茶。原本餐牌上顯示我點的果汁價錢是39元,但在帳單上卻顯示45元,我當然去問個究竟,但一位看似是負責人的男同事說餐牌還沒有更新。我當然建議餐牌應該更新,但那男負責人竟很不滿地說"6蚊豪比佢囉"。我並不介意要多付6元,但這樣的態度我卻很介意。錯不在我,卻好像是我不該詢問。原本興奮的心情也被撤底破壞。錢付了,唯有含著一口氣進餐。多士的感覺很像麵包布甸,與想像中不一樣,是令人回味的。檸檬茶像台式飲料,大半杯紫色沒什麼特別。那枝果汁就是bless的果汁,在街上也能買到。食物再好,服務如此,多想再吃都不會再來,身為服務業卻不喜歡提供有質素的服務,還是奉勸那負責人盡早轉行吧!大家如果想嘗到日本知名的吐司及澳牛的服務,就下午3時去排隊一試吧。祝生意興隆。

檸檬茶像台式飲料,大半杯紫色沒什麼特別。
那枝果汁就是bless的果汁,在街上也能買到。

祝生意興隆。

2017-04-29
  • 法式吐司
今日公司要開大會, 全世界人都緊張大師上身所以想食一個豐富D, 開心D 的早餐先"上路" 諗起呢間裝修好靚的bakery, 特登早幾個站落車黎試架~~其實0係佢岩岩開張時, 同同事食lunch 時經過, 已經入過去望望架啦不過個價錢相當唔親民 所以冇幫襯但其實成日心思思想試所以最後都係忍唔住, 要試下你有咩咁巴閉先~~!!裝修的確係幾靚落地玻璃望住個大馬路, 係幾chill 的早餐選擇唔多, 基本上得三款如果叫佢個signature french toast,  加埋咖啡差唔多成舊水實在唔捨得所以叫左個有smoked salmon 做料的包上面鋪滿芝士, 賣相幾好咖啡方便就叫左piccolo, 唔洗加錢如果叫latte 0個d 要另外加多幾蚊雞咁~~味道不過不失, 不過.... 真係唔值 $58囉個set 佢話包埋salad, 大家見到啦,, 個"salad" 就係半粒車理茄加一條草同埋包多一塊白麵包,....但butter 又冇, jam 又冇, 叫人點食呀? 另外, 我覺得杯piccolo 都有d 偏酸, 我自己就覺得麻麻地了總括來講, 呢度係食環境............試一次乜

不過個價錢相當唔親民 所以冇幫襯
但其實成日心思思想試
所以最後都係忍唔住, 要試下你有咩咁巴閉先~~!!

裝修的確係幾靚
落地玻璃望住個大馬路, 係幾chill 的

早餐選擇唔多, 基本上得三款
實在唔捨得
所以叫左個有smoked salmon 做料的包
上面鋪滿芝士, 賣相幾好
咖啡方便就叫左piccolo, 唔洗加錢
如果叫latte 0個d 要另外加多幾蚊雞咁~~

味道不過不失, 不過.... 真係唔值 $58囉

總括來講, 呢度係食環境............試一次乜都夠
2017-05-18
2017-05-21 2790 浏览
Bread, Espresso & 來自日本東京表參道,主打法式吐司同麵包最出色。店內裝修以木簡約為主,地方寛敞坐得舒服。法式吐司每日限定30份,每日下午3 -5供應想食朋友要早D去排隊。大約2:45,店員會mark低每枱人數、姓名、法式吐司數,到3點安排入座。招牌法式吐司 $68 / $98 配茶或咖啡限定30份有原因,做法需時而且唔簡單,厚麵包預早一日浸蛋牛奶忌廉一小時,再放入雪櫃冷藏一晚。食之前煎香再放入焗爐,每件都吸畫香滑牛奶忌廉,外層金黃;內裏軟心,近乎梳乎厘質感。**鐵板可保持吐司溫度,不過小心唔好掂到鐵板喔!試過原味可以再加蜜糖,蜜糖唔會太甜,加蜜糖食落帶蜜糖香Latte $42拉花好靚,而且咖啡順囗滑身,有味覺同視覺都有享受之後咁啱聽到電台節目Bread Espresso訪問,原來麵包師之前中環有名法國餐廳麵包師,原來法國五月節有酒店米芝蓮大廚合作,cafe價錢可以試到酒店米芝蓮手勢,下次要再約姊妹再試!Menu

招牌法式吐司 $68 / $98 配茶或咖啡
**鐵板可保持吐司溫度,不過小心唔好掂到鐵板喔!

試過原味可以再加蜜糖,蜜糖唔會太甜,加蜜糖食落帶蜜糖香

Latte $42
拉花好靚,而且咖啡順囗滑身,有味覺同視覺都有享受

Menu

2017-05-21 1771 浏览
今日放假同朋友出左去尖沙咀潮聖,事關一包難求既日本人氣連鎖店登陸左香港好一陣,個股熱潮都冇減退過,而佢地既招牌法式吐司仲要係每日下就3點鐘限量供應30份,所以我地跟住網上既排隊攻略去。呢間潮鋪係係尖沙咀漆咸道南達成商業地下,即係科學館對面。佢係以淺木同白色爲主調,裝修簡約,環境開揚。之所以係熱話,係因為佢地既鎮店之寶法式吐司係跟足日本本鋪咁用自家制既法式方包切片,仲要係一日之前浸係用日本雞蛋,鮮奶,糖同忌廉溝埋既蛋槳入面,等個包浸飽同吸收晒d蛋槳再雪佢24個鐘頭。係每日開賣既時候,先用鐵板煎香個面再焗既。Menu招牌法式吐司$68呢個新鮮出爐又熱辣辣既招牌法式吐司,係原個鐵板上既,賣相有d似焦糖麵包布甸。佢色澤金黃,味道香甜,質感軟滑,食落有d似梳乎厘既口感,再配埋清甜既蜂蜜,令個吐司增加左天然既甜蜜味。由於工序繁複,所以限量供應,要食既朋友就要快手啦。另外,鋪頭入面都有新鮮既手工麵包賣,賣相都好唔錯架。

Menu

招牌法式吐司$68

2017-05-20 1938 浏览
聽朋友講尖沙咀開佐間由東京到港既「過江龍」餐廳,係主打食麵包,喝咖啡既慢活餐廳,今日決定前往一試。餐廳由日本前來,裝潢理所當然是走日本風的。外表簡約,和餐廳售賣的食物同出一轍。中間有一張很大的長方枱,加數張方枱,靠近牆邊的座位則是bar枱設計,可以望下風景。由於餐廳已經有一定既知名度,吸引不少客人慕名而來,所以我們到達的時候已經人頭湧湧。餐廳主打的法式吐司供應時間由下午三點到下午五點,由於限量30份,所以想食的朋友也都提早前來,排隊等食。細看餐牌,法式吐司除佐有散點外,還可以選擇套餐,加$30就可以多一杯咖啡或茶。除了咖啡,不喜愛咖啡的朋友還可以選果汁。由於法式吐司係即叫即整既,所以要等大約15分鐘。要食好野,少少既等待時間,係絕對值得既。千呼萬喚,傳說既法式吐司終於來到。店員千叮萬囑,千萬不要碰到鐵既煎pan,因為極熱。徐吐司而上既仲有一樽蜜糖,但建議可先試「原味」,唔夠甜才把蜜蜜加上。切開已可見,吐司裡面既牛奶和蛋漿呈半溶狀態,有點像疏乎里的軟綿。食落有濃濃既蛋香,而且很滑,同埋因爲係即點即做既緣故,真係好熱,但係吐司就是要熱食,才有那種韻味吧!今次試佐呢個招牌吐司,質素果然高,下

餐廳由日本前來,裝潢理所當然是走日本風的。

外表簡約,和餐廳售賣的食物同出一轍。

除了咖啡,不喜愛咖啡的朋友還可以選果汁。

由於法式吐司係即叫即整既,所以要等大約15分鐘。

要食好野,少少既等待時間,係絕對值得既。

千呼萬喚,傳說既法式吐司終於來到。

店員千叮萬囑,千萬不要碰到鐵既煎pan,因為極熱。

今次試佐呢個招牌吐司,質素果然高,下次一定會再黎試下其他既意式三文治,法式三文治等等,再嘆一杯香濃咖啡,就是中產人士的生活態度吧。
2017-05-20 1543 浏览
挾著日本過港龍呢個強勢,足以令大家(包括我)衝住去試,餐廳位於尖東,嗰邊冇咁多人,屬於旺中帶靜餐廳好光猛,日式裝潢,落地大玻璃,望住出面車來車往,裡邊卻有一種悠然自得的感覺有多款麵包供客人選擇,每款都做得十分精緻,客人可以先揀選麵包然後到cashier俾錢,再揀個位坐低慢慢食呢度仲有滴漏咖啡,適合品味人士今日黎到,為的當然係每日下午3點至5點,限定30份嘅招牌法式吐司招牌法式吐司 ($68)由於製作繁複,所以每日只限30件,麵包先用牛奶同忌廉先雪一個鐘,再雪過夜吐司即叫即整,所以要等大約10-15分鐘,店員小心叮囑黑色器皿好熱,我地先試一啖唔加蜜糖的,都已經甜甜地,外面脆脆,入面軟棉棉,有點似食梳乎厘,之後再加少少蜜糖食,建議唔洗落好多,如果唔係會過甜喔大家記得要早少少黎食喔,如果唔係30份好易就無晒,白行就唔好啦

呢度仲有滴漏咖啡,適合品味人士

招牌法式吐司 ($68)

2017-05-19 218 浏览
以為好好彩,唔使排隊兼重有每日限量30 件ge 皇牌 toast。卒之可以嚟朝聖,點知極度失望。冇service 不特止,杯Latte 起哂泡兼燶哂!個toast 真係好普通,重要成$100 (set )。個女厠又混亂,waste bin 滿哂,周圍用過ge廁紙都冇人處理!唔會再嚟!
唔會再嚟!