2022-10-13 100 浏览
宜家啲咖啡店,除咗all day breakfast🥗、bagel🥯、toast🍞之外,呢年嚟發現仲多咗Dutch Baby (荷蘭鬆餅) 提供。呢款嚟自德國嘅傳統鬆餅🧇,製作簡單,只需雞蛋、牛奶同麵粉就整到。阿叔唔入廚,所以寧願出去食,今次嚟嘅呢間咖啡店可以話係荷蘭鬆餅嘅專門店,店內鹹甜都有,總有一款啱你食。☺️☺️☺️ 以前食到嘅多數都係甜食,呢度嘅鹹食亦有唔少選擇,配煙肉溫泉蛋🥚、配煙三文魚🐟、甚至配香辣蝦鹹蛋黃都有。今次叫咗大啡菇黑松露忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅 ($95),大量熱辣辣嘅扭紋通粉鋪滿荷蘭鬆餅上面,加上大啡菇,賣相吸引之餘😍,味道亦唔錯,黑松露味道淡雅,鹹香並重,作為晏晝配杯咖啡就perfect啦!😘😘😘

宜家有種總有間Cafe係附近既感覺,真係多咗好多選擇。荃新天地就新開左Boundless by Reaction,係以白色做主調,帶有自然風格調的咖啡店,座位周圍都有啲植物做裝飾,都幾舒服架!食物就主打食Burger同Dutch Baby Pancake 🍔🥞揀左個和牛漢堡,採用美國和牛製作,牛味好濃郁,質感好軟嫩,連同其他配料例如洋蔥、生菜、蕃茄食十分juicy😋想食素食嘅朋友,呢度都有素食嘅漢堡🍔另外,一定要叫返一個Dutch Baby Pancake🥞呢度嘅款式十分多,鹹點口味亦好獨特,例如有放滿All Day Breakfast 既荷蘭鬆餅、亦有放滿扭紋通粉既荷蘭鬆餅。我哋就食左温泉蛋墨西哥辣肉醬扭紋通粉,佢個肉醬唔係好辣,都幾惹味,而且份量好足!底下的就係荷蘭鬆餅,由本身的熱鐵窩整成,帶有啲蛋香、牛油香,味道都唔錯😋加左個小食燒甜粟米🌽面頭有少少沙律醬、調味粉,有啲墨西哥風味,都幾好食。飲品就唔少得咖啡,除左一般咖啡口味之外,仲有本地烘焙精品咖啡,如果想飲杯手沖咖啡就問下店員個日有咩咖啡豆啦😎我飲個杯啡都唔錯,朋友就叫左朱古力,十分濃郁🍫🍫🔸燒甜粟米🌽🔸Boundless 和

🔸燒甜粟米🌽
🔸Boundless 和牛漢堡🍔
🔸温泉蛋墨西哥辣肉醬扭紋通粉配荷蘭鬆餅🍳
🔸BROWN SUGAR LATTE☕️
🔸SINGLE ORIGIN CHOCOLATE🍫

📍 #BOUNDLESSbyREACTION @boundlesscoffeehk
大埔汀角路15號地下C號舖
荃灣楊屋道1號荃新天地一期地下G75A, G76C & D號舖
繼續和大家發掘新cafe☕️ʕ •ᴥ•ʔ 大埔人氣店𝘉𝘖𝘜𝘕𝘋𝘓𝘌𝘚𝘚 𝘣𝘺 𝘙𝘌𝘈𝘊𝘛𝘐𝘖𝘕最近在荃灣開了新店🎉~店鋪位於荃新天地庭園 位置非常方便 沒想到在商場也能有間門面顏值高的咖啡店🫶~ -餐廳設有戶外露天位置 適合帶同毛孩一起來chill一下🐕🐩 店內不同位置均放有綠色盆栽🪴 塑造出清新大自然寫意感覺~ 至於食物方便都很有gimmick 主打荷蘭鬆餅 還提供多款鹹甜味道選擇🥹 成了我到訪的主要原因♪(´ε` )🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ Boundless Salad ($98)沒想到是配料這麼豐富的沙律呢🥗 可能是我看過最豐富的組合~裡面包括有甜粟米🌽、紅腰豆🫘、藜麥、車厘茄🍅、日本南瓜、西蘭花🥦、牛油果🥑、羽衣甘藍🥬 最喜歡是南瓜口感軟綿 味道甘甜清新 羽衣甘藍表面還加了希臘乳酪和杏仁片 取代一般較肥膩的沙律醬 減肥人士都可以食用呢🏋🏻‍♀️-✨ 煙三文魚忌廉扭紋通粉 配荷蘭鬆餅 ($108)初嚐鹹味的荷蘭鬆餅 在鬆餅上有充滿煙三文魚的扭扭通粉~ 忌廉汁份量適中 不會太油膩 而且因為加入燈籠椒、牛蒡、法蔥等材料 令通粉味道很有層次✨ 而鬆餅口感味道像雞蛋仔 外脆內軟 個人認為蛋香味不夠濃

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ Boundless Salad ($98)

✨ 煙三文魚忌廉扭紋通粉 配荷蘭鬆餅 ($108)
初嚐鹹味的荷蘭鬆餅 在鬆餅上有充滿煙三文魚的扭扭通粉~ 忌廉汁份量適中 不會太油膩 而且因為加入燈籠椒、牛蒡、法蔥等材料 令通粉味道很有層次✨ 而鬆餅口感味道像雞蛋仔 外脆內軟 個人認為蛋香味不夠濃 再多一點會更好♪(´ε` )

✨ 韓式炸雞配自家製泡菜($58)
媽媽說要來一客炸雞😂 女兒只好聽話接受吧 很少在非韓式店鋪點炸雞 炸雞意外地脆身 醬汁微辣帶甜 而且還有自家製泡菜 雖說不算太正宗 但作為小吃來說也不錯!

✨ Dirty Tiramisu ($58)
店鋪的招牌甜品Dirty Tiramisu 很佛心的份量 性價比超級高! 忌廉味道輕盈 蛋味不算太濃~ 上面灑上可可粉 手指餅浸得濕潤 吃得出淡淡的酒味🥃

🔺🔺🔺🔺🔺
📍 𝘉𝘖𝘜𝘕𝘋𝘓𝘌𝘚𝘚 𝘣𝘺 𝘙𝘌𝘈𝘊𝘛𝘐𝘖𝘕
🗺️ 荃灣楊屋道1號荃新天地地下G75A-76C&D號舖
2022-10-10 119 浏览
🍽荃灣BOUNDLESS by REACTION 荃灣新開cafe , 星期六好多人排隊呀 , 入面都坐得幾密。食物種類都幾多,有意粉,burger ,同比較特別的Dutch Baby 荷蘭鬆餅。當然唔少得咖啡☕️同甜品🍰。🥑Green Day Dutch Baby-材料豐富,有牛油果/菇/菠菜/薯仔-有大量白汁,食落都好濕潤-亦都比較膩🥘温泉蛋墨西哥辣肉醬扭紋通粉配荷蘭鬆餅-樣子好似好好食-食落無乜味-愈食愈乾🍟炸薯條配黑松露蛋黃醬&煙辣椒蛋黃醬-少到唔知有無廿條-煙辣醬太辣☕️Brown Sugar Latte🍵Matcha Latte🍸Lemonade食物質素麻麻地 ,打卡幾靚, 飲品正常。不過食過一次算啦 ,唔推薦。
🍽荃灣
BOUNDLESS by REACTION

🥑Green Day Dutch Baby
-材料豐富,有牛油果/菇/菠菜/薯仔
-有大量白汁,食落都好濕潤
-亦都比較膩

-煙辣醬太辣

☕️Brown Sugar Latte
🍵Matcha Latte
🍸Lemonade

老早就已經在口袋清單的一間最近在荃灣開了新分店 比大埔店近了一點雖然步行距離有點遠 還是無阻想到訪的心 ʙᴏᴜɴᴅʟᴇss 在荃新天地的地面層 呈長形的格局空間感滿大用上不少植物裝飾 整個環境有小清新感設了好幾張 ᴏᴜᴛᴅᴏᴏʀ 桌子 可以跟毛孩到訪餐牌主打招牌荷蘭鬆餅 還有三文治 意粉 漢堡等多種選擇𓋪 𝘋𝘶𝘵𝘤𝘩 𝘉𝘢𝘣𝘺 𝘗𝘢𝘯𝘤𝘢𝘬𝘦 𝘊𝘩𝘪𝘭𝘪 𝘊𝘰𝘯 𝘊𝘢𝘳𝘯𝘦 𝘊𝘢𝘷𝘢𝘵𝘢𝘱𝘱𝘪 𝘸/ 𝘛𝘰𝘮𝘢𝘵𝘰 𝘚𝘢𝘶𝘤𝘦招牌荷蘭鬆餅有很多種配搭 每桌必點一份辣肉醬聞上去很惹味 而味道可以再濃一點底層荷蘭鬆餅蛋味香濃 口感比想像中厚實肉醬通粉加鬆餅的組合有點奇妙啊不愛吃鹹的話 甜點也有荷蘭鬆餅配冰淇淋𓋪 𝘉𝘢𝘤𝘰𝘯 𝘊𝘳𝘦𝘢𝘮𝘺 𝘓𝘪𝘯𝘨𝘶𝘪𝘯𝘦 𝘸/ 𝘖𝘴𝘦𝘯 𝘌𝘨𝘨 卡邦尼控再度上場扁意粉適中的煙軔度 拌上溫泉蛋多一層掛汁相對起辣肉醬荷蘭鬆餅 意粉的味道會較淡也算是中和一下吧𓋪 𝘋𝘪𝘳𝘵𝘺 𝘛𝘪𝘳𝘢𝘮𝘪𝘴𝘶甜點提供好幾款 ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ 還有 ᴛɪʀᴀᴍɪsᴜᴛɪʀᴀᴍɪsᴜ 份量超大 兩個人分享也很滿足面頭灑滿咖啡粉 吃下去很軟淋酒味不會太濃 整體 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 適合螞
老早就已經在口袋清單的一間

面頭灑滿咖啡粉 吃下去很軟淋
酒味不會太濃 整體 ᴄʀᴇᴀᴍʏ
適合螞蟻人的一道甜點

𓎺 𝘖𝘢𝘵𝘭𝘺 𝘖𝘢𝘵 𝘋𝘳𝘪𝘯𝘬
𓎺 𝘓𝘢𝘵𝘵𝘦 ( 𝘕𝘶𝘵𝘵𝘺 )
咖啡可以選 ғʀᴜɪᴛʏ / ɴᴜᴛᴛʏ
蠻大一杯 喝到底拉花還在

覺得定價算蠻親民的
而且雖然是咖啡店 但營業至晚上十點也很佛心
如果將軍澳也有分店就好了
2022-10-04 137 浏览
近排 @boundlesscoffeehk 係荃灣開左新分店見佢近近地又主打dutch baby上星期日晏晝就去食個tea( ͡° ͜ʖ ͡°)出奇地唔太多人喎為左dutch baby黎嘛我地order左溫泉蛋墨西哥辣肉醬紐紋通粉果款講真 都幾失望( ・̆-・̆)個dutch baby唔熱既 感覺似整定放係度食落都乾硬 又無乜味咁而個墨西哥辣肉醬都underseasoned完全無期望中既惹味…另外叫左個小食 吉列免治牛肉薯蓉條佢除左面頭既煙辣椒蛋黃醬墊底仲有牛油果醬而個本體就無咩特別 就即係可樂餅咁|ω・`)我地最滿意係佢地既咖啡特別推介creamy black(˙𐃷˙)✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Follow @lastbitematters for more
見佢近近地又主打dutch baby
上星期日晏晝就去食個tea( ͡° ͜ʖ ͡°)
出奇地唔太多人喎

為左dutch baby黎嘛
我地order左溫泉蛋墨西哥辣肉醬紐紋通粉果款
講真 都幾失望( ・̆-・̆)
個dutch baby唔熱既 感覺似整定放係度
食落都乾硬 又無乜味咁
而個墨西哥辣肉醬都underseasoned
完全無期望中既惹味…

另外叫左個小食 吉列免治牛肉薯蓉條
佢除左面頭既煙辣椒蛋黃醬
墊底仲有牛油果醬
而個本體就無咩特別 就即係可樂餅咁|ω・`)

我地最滿意係佢地既咖啡
特別推介creamy black(˙𐃷˙)

✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
2022-10-04 90 浏览
荃灣一直多嘢食~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)早前荃新天地地下開咗新嘅Cafe見到裝修幾靚 Bookmarked 今次經過荃灣有機會去朝聖(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)平日下晝一點多去到不用等位餐廳都未滿座餐廳空間都大 有不同座位~有大枱可以給人用餐 或bar枱飲咖啡Hea裝修幾靚❤️係可以打卡的餐廳落地大玻璃窗及光度高~陽光照射入嚟好舒服 ~同朋友傾偈 飲杯咖啡坐咗個下晝好悠閑!!Dirty $42揀了Nutty,好香濃咖啡味~先苦後甜,處理得幾好✨Americano Hot$36 iced$40Nutty,好香濃咖啡味~
荃灣一直多嘢食~(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)
早前荃新天地地下開咗新嘅Cafe
見到裝修幾靚 Bookmarked
今次經過荃灣有機會去朝聖(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
平日下晝一點多去到不用等位
餐廳都未滿座

餐廳空間都大 有不同座位~
有大枱可以給人用餐 或bar枱飲咖啡Hea
裝修幾靚❤️係可以打卡的餐廳
落地大玻璃窗及光度高~
陽光照射入嚟好舒服 ~
同朋友傾偈 飲杯咖啡坐咗個下晝好悠閑!!

Dirty $42
揀了Nutty,好香濃咖啡味~
先苦後甜,處理得幾好✨

Americano
Hot$36 iced$40
Nutty,好香濃咖啡味~

Dirty
Americano
Iced  Americano
下午茶
Dirty
Iced  Americano
#pb食在荃灣 荃灣綠白「無邊際」Cafe💚New Cafe Alert 🚨✨呢間「無邊際」Cafe由大埔開到荃灣荃新天地 佢係同Reaction Coffee Roaster係同一集團🥰 食物賣相、品質都有一定保證❤️ 店內以大自然綠白色做主題 環境都幾大😍 門口仲有打卡位👍🏻 假日下午去到要排隊🤪.食物選擇都幾多 主食有Salad、Burger、Pasta、Sandwich😋 價錢$78-$138不等🤪 另外當然唔少得出名嘅Homemade Dutch Baby Pancake啦😍 同埋仲有5款甜品👍🏻🔹Boundless 沙律🥗推介❤️ 好大盤、好colourful 😍 入面冇牛油果、西蘭花、紅腰豆、車厘茄、甜粟米、羽衣甘藍😋 沙律醬用左希臘乳酪 + 蜜糖 甜甜酸酸咁👍🏻 特別欣賞佢嘅甜粟米 超好食🥰🔹煙肉溫泉蛋忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅🍳幾特別嘅組合🥰 黎到冇理由唔食下Dutch Baby Pancake啦🤪 溫泉蛋一切開爆蛋汁超正😋 忌廉忌廉扭紋通粉撈埋蛋汁食幾creamy👍🏻 個底仲有6吋Dutch Baby Pancake 甜甜地 幾好食😍 不過我個人都係覺得Dutch Panc
#pb食在荃灣
荃灣綠白「無邊際」Cafe💚
New Cafe Alert 🚨✨

🔹Boundless 沙律🥗

🔹煙肉溫泉蛋忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅🍳
幾特別嘅組合🥰 黎到冇理由唔食下Dutch Baby Pancake啦🤪 溫泉蛋一切開爆蛋汁超正😋 忌廉忌廉扭紋通粉撈埋蛋汁食幾creamy👍🏻 個底仲有6吋Dutch Baby Pancake 甜甜地 幾好食😍 不過我個人都係覺得Dutch Pancake配甜食會比較夾🤣

🔹Dirty Tiramisu🍫
推介❤️ Signature dessert😋 望落已經好邪惡好吸引😍 食落比想像中冇咁甜、冇咁漏👍🏻 Cream好滑 中間有蛋糕口味 而且仲有少少雪糕效果 好正😍 不過略嫌咖啡味唔夠濃🤪

🔹Flat White☕️
🔹Dirty☕️
咖啡可以揀Fruity / Nutty👍🏻 Fruity豆味道好突出😍

整體✨ 以綠色、白色為主題 顏色夠搶鏡🥰 位置係荃新天地地下 好方便👍🏻 假日下午去到要排隊🤪 食物、咖啡質素幾好 而且份量十足 值得一試😋

BOUNDLESS by REACTION (荃灣)
荃灣楊屋道1號荃新天地地下G75A-76C&D號舖
#pb支持黃店💛
2022-10-02
午餐
2022-10-02 76 浏览
讚1 咖啡係香 以呢帶既cafe黎講算幾好2 荷蘭班戟既邊位幾脆彈1 以荷蘭班戟黎講 溏心蛋唔夠味 同埋部份位做得薄身左 食左去無乜口感 淋面既汁又唔暖唔熱咁 實在唔太啱胃口2 價錢的確貴3 咖啡吧台太多工序要用攪拌機 室內都幾嘈

1 咖啡係香 以呢帶既cafe黎講算幾好
2 荷蘭班戟既邊位幾脆

2 價錢的確貴
3 咖啡吧台太多工序要用攪拌機 室內都幾嘈
3K
2022-10-01 57 浏览
城門水塘行完山,搭小巴回荃灣區。最重要時刻到,就係醫肚啦。行去 city walk,朋友想試一間新開 cafe。cafe內裡寬躺, 光潔。最近要減食,於是乎order 咗沙律。沙律賣相吸引,色彩繽紛,乎合營養健康。有羽衣甘藍,車厘茄,牛油果,藜麥,南瓜,粟米,西蘭花,紅腰豆,醬汁係乳酪,非常清爽。咖啡cappuccino 不錯,可自行選擇fruity或nutty,案自己喜愛。我比較喜歡nutty, 味道有層次。苦澀中帶甘香。
城門水塘行完山,搭小巴回荃灣區。最重要時刻到,就係醫肚啦。
最近要減食,於是乎order 咗沙律。
沙律賣相吸引,色彩繽紛,乎合營養健康。
我比較喜歡nutty, 味道有層次。苦澀中帶甘香。
2022-09-29
2022-09-29 60 浏览
荃灣又有新餐廳🍳煙三文魚忌廉扭紋通粉荷蘭鬆餅很有特色的配搭通粉下面係鬆軟嘅鬆餅厚厚嘅忌廉都好滋味🍝溫泉蛋墨西哥肉醬扭紋通粉荷蘭鬆餅又話唔食甜品又忍唔到口叫咗Dirty tiramisu 🍮呢個甜品不太甜,值得一試Cappuccino ☕️latte🍵
荃灣又有新餐廳
🍳煙三文魚忌廉扭紋通粉荷蘭鬆餅
很有特色的配搭通粉下面係鬆軟嘅鬆餅
厚厚嘅忌廉都好滋味

🍝溫泉蛋墨西哥肉醬扭紋通粉荷蘭鬆餅
又話唔食甜品又忍唔到口叫咗

Dirty tiramisu 🍮
呢個甜品不太甜,值得一試
Cappuccino ☕️latte🍵
ʙᴏᴜɴᴅʟᴇꜱꜱ ᴄᴀꜰᴇ由大埔開到荃灣 於8月尾進註荃灣荃新天地開設2號分店 等荃灣天地附近唔淨係只有商場 仲注入咖啡文化咖啡店係擁有多年炒豆經驗的Reaction Coffee 分支品牌店舖名都亦含有特別意思 帶出life/coffee/food都係no boundary意思咖啡店門面超級適合打卡 有個充滿熱帶色彩的小園景及粉色系石磚 店內以粉紅、粉橙,淺綠色依啲暖色系作為主色調 給客人一種溫暖感除了提供食品 它們亦有提供一些與品牌有關嘅咖啡精品 值得欣賞嘅係它們嘅出品都有響應環保及關注環境 如:把咖啡掛耳包包裝轉為水浴性同大埔嗰間一樣都見到粉嫩ᴡᴀʀᴍ ᴛᴏɴᴇ 顏色為主 唔同嘅係只有出面位置係ᴘᴇᴛ ꜰʀɪᴇɴᴅʟʏ 而店嘅四周都放置左唔同嘅綠植 🍃散發住休閑舒適感 餐廳亦做用落地玻璃 所以搽光度及光線完全足夠 沖咖啡嘅吧台開揚 可以見到咖啡師認真沖咖啡嘅樣Xd ʙᴏᴜɴᴅʟᴇꜱꜱ ᴄᴀꜰᴇ主打自己品牌嘅ʀᴏᴀꜱᴛᴇᴅ ᴄᴏꜰꜰᴇᴇ 美式漢堡及鹹甜都有嘅荷蘭寶貝鬆餅(●°u°●)​ 🍳 ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴅᴜᴛᴄʜ ʙᴀʙʏ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ ᴘʀᴀᴡɴ ᴄᴀᴠᴀᴛᴀᴘᴘɪ ᴡ

🍳 ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴅᴜᴛᴄʜ ʙᴀʙʏ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ
ᴘʀᴀᴡɴ ᴄᴀᴠᴀᴛᴀᴘᴘɪ ᴡ/ ꜱᴘɪᴄʏ ꜱᴀʟᴛᴇᴅ ᴇɢɢ ᴄʀᴇᴀᴍ ꜱᴀᴜᴄᴇ 💰113 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.9/10)
用鐵鍋上嘅ᴅᴜᴛᴄʜ ʙᴀʙʏ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ 係必點嘅菜式 ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ好鬆軟微空氣感 外邊微脆 但好快變腍
面頭放上沾滿鹹蛋黃醬嘅扭扭粉 醬汁微辣 但惹味 鹹蛋黃味都足夠 另外有數粒彈牙嘅蝦配搭

整體味道同視覺效果唔錯(雖然佢叫荷蘭鬆餅 但其實發源地係美國🇺🇸)

🍰 ᴅɪʀᴛʏ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ  💰58 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.8/10)
賣相超討好嘅ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ 四四方方份量都幾大

每層都分得好仔細

ᴍᴀꜱᴄᴀʀᴘᴏɴᴇ ᴄʜᴇᴇꜱᴇ打得綿滑且香濃 手指餅浸得幾腍 有陣陣咖啡香 整體入口濕潤 如果再多啲酒味就好🤤
ᴅɪʀᴛʏ ᴛɪʀᴀᴍɪꜱᴜ

☕️ ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ 💰42
有咖啡香 同埋有ꜰʀᴜɪᴛʏ ɴᴜᴛᴛʏ 選擇 本身以為荃灣都會有曲奇承載住啲咖啡但係原來係冇 如果荃灣都有就好😐
ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ

總結:
雖然新開 但都冇話要排隊 同朋友都坐得舒服
感覺店舖都有用心做好每個醬節 亦都非常欣賞佢地點樣從微小嘅位係環保議題上作分綿力 會二訪嘗試其他食物(≧∇≦)

✨味道:7.85/10
✨環境:8/10
✨消費:~ 💰140/ʜᴇᴀᴅ

📍 ʙᴏᴜɴᴅʟᴇꜱꜱ ʙʏ ʀᴇᴀᴄᴛɪᴏɴ

荃灣楊屋道1號荃新天地地下G75A-76C&D嘅鋪

2022-09-17
  • ʜᴏᴍᴇᴍᴀᴅᴇ ᴅᴜᴛᴄʜ ʙᴀʙʏ ᴘᴀɴᴄᴀᴋᴇ
𝔹𝕆𝕌ℕ𝔻𝕃𝔼𝕊𝕊 𝔹𝕐 ℝ𝔼𝔸ℂ𝕋𝕀𝕆ℕ💛荃灣荃新天地的新Cafe,有個幾闊落嘅門口。裝修簡約利落,有幾幅特色牆。📸個人認為最靚嘅打卡位係門口露天的座位,秋意漸濃,大家都可以考慮一下!🅼🆈 🅿🅸🅲🅺♡大啡菇黑松露忌廉紐紋通粉配荷蘭鬆餅照燒雞扒意大利三文治Banana ChocolateFlat White荷蘭鬆餅都不太常見,所以我諗係必點,感覺配搭鹹食再特別一點,不過又唔好期望太高。整體質素味道都唔錯,感覺日式雞扒panini最好食,Banana Chocolate 最高質!💛
𝔹𝕆𝕌ℕ𝔻𝕃𝔼𝕊𝕊 𝔹𝕐 ℝ𝔼𝔸ℂ𝕋𝕀𝕆ℕ💛

💛
大啡菇忌廉紐紋通粉配荷蘭鬆餅
照燒雞扒三文治
Banana chocolate
@boundlesscafehk 由大埔去到荃灣插旗༄大埔嗰間係兩層純白pet-friendly 兩間都係散發自然風嘅氣味🥹ʳᵃᵖ今次同大家去到「荃新」 一個簡單嘅原因 因為內有乾坤 有一間cafe 係全新 正到要po 上連登🤟環境好闊落 四周放左一啲植物 成個環境散發住舒適嘅感覺 餐廳使用落地玻璃光線好充足‼️ 而且裝修都有一種簡約風 好適合大家過來鬆一鬆(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)為左影相揀左坐室外嘅座位 結果滴住汗甘食🤓個身好似落咗場大雨咁( ;´Д`)佢地主打本地烘焙精品咖啡 同荷蘭寶貝鬆餅Dutch baby🥞 ==============================〖 𝐁𝐎𝐔𝐍𝐃𝐋𝐄𝐒𝐒 和牛漢堡配薯條🍔🍟 〗💰123 ✰3.9/5識食一定食和牛漢堡 肉質鬆化得來保持到彈牙嘅口感 而和牛super juicy 牛味都相當濃郁🤤絕對係一分錢一分貨 除左主角和牛之外 其他配料都一樣搶眼啊🤩蕃茄同蔬菜都十分新鮮 而且加左啲調左味嘅洋蔥粒 食落好爽脆 令burger更有層次 最驚喜係個包體搽左啲蕃茄茸 好fresh 好開胃😋成個套餐唯一美中不足就係薯條份量略少(。 ́︿ ̀。) 不過都炸得好香脆

@boundlesscafehk 由大埔去到荃灣插旗༄
ʳᵃᵖ今次同大家去到「荃新」 一個簡單嘅原因
因為內有乾坤 有一間cafe 係全新 正到要po 上連登🤟

成個套餐唯一美中不足就係薯條份量略少(。 ́︿ ̀。) 不過都炸得好香脆(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
𝐁𝐎𝐔𝐍𝐃𝐋𝐄𝐒𝐒 和牛漢堡配薯條

〖 香辣蝦鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅🥚🧇〗💰113 ✰4.1/5
𝐂𝗼𝗺𝐞 𝗼𝐧,𝐛𝐚𝐛𝐲(^◇^)一定要試下餐廳招牌菜式之一嘅 𝐃𝐮𝐭𝐜𝐡 𝐁𝐚𝐛𝐲🥧(荷蘭鬆餅)
依一款鬆餅食落去口感比較濕軟同蓬鬆😋
咬落去有一種軟綿綿嘅感覺 通常荷蘭鬆餅都會放係鐵鍋裏面 所以煎起嗰下有少少金黃香脆嘅口感 不過要食快少少 因為攤凍左會變淋而且外皮少少紮實偏硬🙈面層仲有海量扭紋粉 硬度適中帶來嚼勁 配上爽口帶微微香辣味 食落好惹味重點係鹹蛋黃令我幾有驚喜 好足料! 味道超級濃郁 鹹得來恰到好處 唔怕太濃(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)不過鹹蛋黃會令鬆餅變得有點油膩 一個人食會有少少濟
香辣蝦鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅

〖 𝐃𝐢𝐫𝐭𝐲 𝐓𝐢𝐫𝐚𝗺𝐢𝐬𝐮 🍫☕️🍰 〗💰58 ✯4.5/5
Tiramisu榮升左我最愛嘅甜品top3🏅️髒髒當然唔少得最面層係一層厚厚嘅cream spread 半融順滑嘅口感再配合馥郁嘅可可粉 之後就係主角Mascarpone cheese 好幼滑又細膩 加上沾滿咖啡同帶點微醺嘅rum 酒lady fingers口感濕潤綿密 酒嘅aftertaste好strong♡︎
將香、滑、甜、膩、柔和嘅口感發揮得淋漓盡致 帶有質感嘅變化 唔係單一嘅甜味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
Dirty  Tiramisu

〖 𝐃𝐚𝐫𝐤 𝐌𝐞𝐥𝐭𝐞𝐝 𝐕𝐚𝐧𝐢𝐥𝐥𝐚🥛 〗💰55 ✰3.8/5
飲完依杯Milkshake 之後 連我個心都開始melt 了💕有時會好怕啲milkshake 會太多沙冰 但依一杯就完全唔怕啦💯 質感偏向奶狀 入口相當smooth 入口之後即刻化開 香草味相當突出☘️ 甜得來唔會膩 個味道好fresh 😍
Dark  Melted  Vanilla  Milkshake

〖 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 (𝗼𝐚𝐭 𝗺𝐢𝐥𝐤)🍵 〗💰55 ✰4.2/5
今次我地轉左做燕麥奶 飲落奶味更加濃厚🥛
最緊要係健康啲 低卡啲 啱晒我依啲肥婆😜
依杯抹茶味都算幾濃 回甘得來又唔會太澀👍 而且口感都幾綿滑 唔怕起粒👏
Matcha  Latte

評分🌟(10分最高💯)
價錢💰: 7.5/10
人均消費: $200

想睇多啲好西就記住☟
꧁Follow @hknous.foodie꧂

🔍 店舖資料
☕️ 𝗕𝗢𝗨𝗡𝗗𝗟𝗘𝗦𝗦 𝗯𝘆 𝗥𝗘𝗔𝗖𝗧𝗜𝗢𝗡 @boundlesscoffeehk
📍 荃灣楊屋道1號荃新天地地下G75A-76C&D號舖
🔍 想搵同類型嘅餐廳𓂀✍
⌫ #eatwithnous_荃灣
⌫ #eatwithnous_cafe
⌫ #eatwithnous_黃店

#foodie #hkfoodie #hkig #hkfood #instafood #petfriendlycafe #hkcafe #hkgirl #dirtytiramisu #boundlesscafe #hongkong #burger #dutchbaby #cafehopping #foodoftheday #咖啡 #美食 #相機食先 #和牛漢堡 #吃貨 #打卡 #荷蘭鬆餅 #荃灣美食 #黃店 #小店
2022-09-18
Matcha  Latte
好耐之前已經到訪過尖沙咀Reaction Coffee,到而家星期六日都要長期排隊就知有幾受歡迎啦😝 暑假個時已經見到佢哋裝修緊,知道佢哋要開嚟荃灣真係超興奮٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و呢到最出名嘅就係Dutch baby pancake,其實個人覺得食落有啲似yorkshire pudding但係冇咁鹹,所以鹹甜配搭都可以🤣呢到有勁多款Dutch baby pancake,例如係香辣蝦鹹蛋黃忌廉扭紋通粉配荷蘭鬆餅等,今次就試咗烤焗薯荷蘭鬆餅 ($83)上面鋪滿芝士,加埋煙肉真係超邪惡😈pancake食落去口感比較實在,會有淡淡嘅蛋香💛大啡菇黑松露忌廉扁意粉($85)個大啡菇微微烤過,所以將菇嘅汁鎖晒喺入邊,一咬落去超香🤎意粉嘅質地亦都唔會太淋,加埋勁多嘅cream同菇,鍾意食黑松露嘅朋友都可以一試😛但講到最推介嘅食品就一定係Dirty Tiramisu ($58)☕️見到差唔多每枱都會叫一份,就知係呢到嘅招牌🥳上面鋪滿咖啡粉,所以佢咖啡味好出🥰mascarpone cream打得好滑身,甜度適中,而且賣相好靚啱晒打卡🤍咖啡都係佢哋嘅強項,自己嗌咗Flat White ($42),呢到有得揀Nutty

Dirty  Tiramisu

咖啡都係佢哋嘅強項,自己嗌咗Flat White ($42),呢到有得揀Nutty or fruity,Skim Milk亦都唔洗加錢🤙🏻除咗普通嘅咖啡,佢哋仲有啲以咖啡為基調嘅特飲,朋友嗌嘅Citrus Maze ($58)就係cold brew on tonic 再加咗糖漬西柚、糖漬香橙同玫瑰,飲落去都幾特別🧡

總括來講,呢間咖啡店定價親民,呢到環境都特別舒服,配合落地大玻璃,相信日頭過嚟嘅話應該採光度好足夠,啱晒打卡🌿不過如果想打卡靚啲嘅話建議坐門口嘅植物位(但係當日太多人就坐唔到了😭唯有下次再去啦🥺)