2013-03-27 50 浏览
食品價錢, 平均消費為$300... 以此價格為準... 食物普通.沒有什麼特別.. 當日叫了一粉意粉及一份西冷扒... 份量不足以飽肚.食物味道一般.服務生態度, 更令人難忘.. 當日因第一次用table map 訂位.. 到餐廳時告知其服務生, 他說沒有記錄. 但當時只有幾枱客人.. 所以很快就安排入坐.. 看了menu, 比open rice 所講價錢貴.. 但點菜時, 服務生先告知有2 個主菜沒有了... 為何不在給客人menu 時先通知????? 欠水準... 更什是, 帶位的那位服務生通知我沒有table map 訂位記錄. 我也沒有print out.. 或者第一次用, 不太懂運用.. 最麻煩是此服務生不勝其煩地要我確認沒有訂枱.. 擾攘了15mins.. 令本人感煩躁. 此待客之道, 真不敢恭維.. 其實table map 訂枱只係多了甜品. 其他的要叫$600 set dinner 才有discount..為了一杯甜品, 跟客人爭辯.. 真的有點奇怪.. 我也跟服務生講, 不用給我甜品... 還死纏不休.. 要証明自己沒有錯..最後又送回甜品, 但給客人印象就真
食物味道一般.
服務生態度, 更令人難忘..

最後又送回甜品, 但給客人印象就真係很差...
餐廳本身人流不足.. 本來就應留住一點熟客.. 因以此價錢,及食物質素 絕不吸引.. outback 都比它好..
真係要好好檢討
2013-02-23
2013-03-21 61 浏览
這天因工作到了荔枝角,跟朋友聚頭吃過飯,朋友介紹了這家餐廳,在工廠大廈內,裝修和食物路線卻絕不是工廠風格,頗有格調,亦算精美。午餐以這區而言,定價相當高,由98元起至百多元,這天較飽,選了較輕巧的「菠菜銀魚柳意粉」。沙律OK,新鮮,爽。餐湯有較濃香料味,但仍算清爽。菠菜銀魚柳意粉弄得挺細緻,意粉質感挺身,感覺良好。餐茶以咖啡比較著名,不過作為茶人還是選了綠茶,挺OK的。友人咖啡看似弄得不錯,以咖啡室角度,價格其實不算太高,只是考慮到區份,定價始終令人感覺偏高了點,但能輕鬆舒適一點跟友人吃個飯,此刻無價,值得一讚是午市套餐沒有收加一。

沙律OK,新鮮,爽。
餐湯有較濃香料味,但仍算清爽。
菠菜銀魚柳意粉弄得挺細緻,意粉質感挺身,感覺良好。
餐茶以咖啡比較著名,不過作為茶人還是選了綠茶,挺OK的。

2013-03-20
2013-03-04 27 浏览
工業區嘅餐廳我一向少去,今次女朋友好堅持一定要同我黎食一次. 我問佢點解, 佢答我因為個餐廳名!!佢響往左Bondi好耐好耐禾.唔講唔覺,一講我又真係有少少印象.我地本來打算淨叫焗鴨胸藍梅黑醋就算,之後望落去見可以轉set多咗前菜、湯、甜品和餐飲都係加多百幾蚊,見價錢合理就梗係轉set啦. 再加碟炸魚薯條添.前菜沙律無特別,不過醋同蔬菜好新鮮,每咬一下都有’嗦嗦’聲!!再黎炸魚薯條,魚外層厚薄均衡中間熱滾滾魚肉,好味禾!!唔沾醬食都唔係問題禾!! 薯條中規中矩,今次食個外皮少少脆中間好腍仲幾香薯仔嘅味道,不過如果可以再脆多少少就更好味!!忌廉湯女朋友飲嘅,我飲左啖覺得好係味嘅,濃郁又少少淍,仲有湯度個麵包粒好脆,好有牛油香味禾.終於黎碟鴨胸啦!!賣相好靚禾, 女朋友係咁影相.份量亦超乎想像多!好正!!中間胭脂色嘅鴨胸肉望到都好和味!最重要要沾黑醋汁再食,層次更出色!!鴨脂肪適中,皮脆甘香加上少量油脂香.真係好好食!!!甜品焦糖布甸蛋香又滑,食完覺得唔係好夠喉!!女朋友覺得呢度好舒服好有relax嘅感覺,由其見到牆上面有bondi海灘畫, 增色不少!!
工業區嘅餐廳我一向少去,今次女朋友好堅持一定要同我黎食一次

!!
2013-02-26
  • 焗鴨胸藍梅黑醋
  • 炸魚薯條
2013-02-27 4 浏览
一直想試, 有團購優惠一於同老公撐枱腳一早book定, 唔洗等位, 留咗張靠窗既枱俾我地$88 6道菜, 沙律/洋蔥圈/湯/主菜/甜品/有機茶1. 沙律西式沙律菜, 紅酒醋汁, 夠凍夠酸. 車厘茄好甜2. 洋蔥圈每人好似有6-7件, 熱辣辣炸起3. 湯忌廉龍蝦湯, 可能龍蝦比例少, 比較淡, 但都幾鮮味4. 主菜 (三揀一, 我地揀魚同帶子意粉)a. 魚 -> 今日係去骨盲鰽, 原來好似淡水魚咁既. 皮煎得好香脆, 肉係淡水魚味, 老公食到一條骨b. 日本帶子意粉 -> 好好好味, 一上枱已經聞到好香既帶子味. 青醬香濃, 仲加咗大量香蔥同蒜粒一齊煮, 正!5. 甜品Creme Brulee -> 冰火交融, 蛋很滑6. 有機茶各自一壼上, 啱慢慢傾整體黎講好好味, 用料都好認真. 地方整潔, 也氣氛不錯, 但原價都頗貴. 滿足地離開, 真是值得支持的小店
一直想試, 有團購優惠一於同老公撐枱腳

一早book定, 唔洗等位, 留咗張靠窗既枱俾我地

$88 6道菜, 沙律/洋蔥圈/湯/主菜/甜品/有機茶

1. 沙律
西式沙律菜, 紅酒醋汁, 夠凍夠酸. 車厘茄好甜

2. 洋蔥圈
每人好似有6-7件, 熱辣辣炸起

3. 湯
忌廉龍蝦湯, 可能龍蝦比例少, 比較淡, 但都幾鮮味

4. 主菜 (三揀一, 我地揀魚同帶子意粉)

5. 甜品
Creme Brulee -> 冰火交融, 蛋很滑

6. 有機茶
各自一壼上, 啱慢慢傾

滿足地離開, 真是值得支持的小店
2013-02-26
團購
2013-02-22 73 浏览
首先要多謝男朋友既悉心安排,今日如常上班,如常午餐,在沒有想過星期五晚可以做什麼之制,我收到一速很漂亮的花,花上寫著(.........晚上請到以下地址) 荔枝角對我並不陌生,但對於食還是頭一次,他選了這間開在工業大廈的澳洲餐廳,當我到達時已經座滿了客人,當我在尋找男朋友時很好的服務員已經走近説謝小姐已經幫你安排好位置,請跟我來........坐到時不用五分鐘就已經上前菜,説是已經order了的,但男朋友並未岀現,那只好吃著等吧!!前菜: salad 有我喜歡的黑醋汁,很開胃主菜: 羊架!!!! 真的要試,肉汁很細滑,沒有多餘的so 味,每一口都令人很滿足,我把牠吃得一乾二淨(ps:本人好少完成每餐的份量,但這個真是例外) 而且不時加添麵包,脆脆暖暖很好吃餐飲: 在我還沒有order 餐飲時他們已經為我準備了一杯mocha,,, 買拉了花,要知道mocha 要滑都好講師傅手藝,當然沒有令人失望啦,又滑又香,而且得知是澳洲奶的,很純正,加上甜品,完成!最後,男朋友send 了個msg 説因為很忙沒時間陪伴(常常),所以安排了今天的驚喜,雖然最後他並沒有岀現(大概我已經習慣)......但

前菜: salad 有我喜歡的黑醋汁,很開胃

最後,男朋友send 了個msg 説因為很忙沒時間陪伴(常常),所以安排了今天的驚喜,雖然最後他並沒有岀現(大概我已經習慣)......但他安排了最岩我口味的一餐,真的得感謝,而且服務員又好好禮貌,問我要吾要呢樣要吾要果樣,完全吾覺得自己一個人食。一定會再黎試其他款式,看到隔離枱的西冷不錯,要試試看

由於安排好,單我也不用埋,但你地可不要像我吾俾錢牙
2013-02-22
其他
其他
  • 羊架
2013-02-01 60 浏览
BONDI2013年1月29日這家餐廳坐落在一個很舊的工業大廈2樓.當我們走進餐廳,看見很多外國人都在餐廳享用午飯。我們點了兩個Set Lunch。前菜是沙律,我喜歡沙律上的“黑醋”,它帶出了新鮮蔬菜的味道,非常好。然後是餐湯,是洋蔥薯仔湯,還可以,有點油膩。同時,他們為我們送上餐包,我很驚訝在我們的工作地區(荔枝角)竟可吃到這種優良品質的麵包,Super!我的主菜是羊架配泰式青咖哩,我從來未見過這種組合,所以我很好奇,想嘗試。當我把羊架和青咖哩混合在一起放入口中,哇!太奇妙了,很新鮮的味道,使羊架的味道更鮮美,我真的非常喜歡這個組合。在這一刻,我覺得自己好似卡通片‘味王 ’有光從我的頭頂爆發出去。好味呀! 哈哈哈!我丈夫的主菜是澳洲肉眼排,牛肉的品質很好,7成熟,煮得好完美!非常濃郁的牛肉味,Brilliant!最後,我們點了Mocha和花冰紅茶。咖啡口感非常順滑,我想點冰紅茶,但他們沒有。他們的服務員建議我試試他們的花冰紅茶。我不喜歡花茶的,但因為服務員推薦給我,所以我試了。其實,我嘗不到花的味道,反而是新鮮的水果味道,真是好好飲!我們兩個人花了HKD321 (2 set lun

BONDI
2013年1月29日

我們兩個人花了HKD321 (2 set lunch),以這種優良品質的牛肉和羊架,這個價格是非常便宜。我們肯定會回來的!
2013-01-29
$160.5 (午餐)
  • 羊架配泰式青咖哩
2013-02-01 12 浏览
一黎到聽到播緊好有味道既歌,整個環境都好舒服好RELAX.本來我唔打算黎幫襯,因為要我放假出街實在係路途太遙遠啦!不過幸好呢度既食物質素環境都唔錯.見到佢個餐牌都幾多野食,唔跳點邊樣好........於是叫侍應介紹俾我地.佢推薦我地試下SET B,橫店我地又食得唔多.頭盤個parma ham buffalo mozzarella,溶左既mozzarella食落好有彈性,好似有小小啫梨既口感,好得意.主菜有3樣簡我就簡左最愛既羊架.佢上面有一啲好似tomato sauce但係又唔係好似,問左啲侍應原來叫arrabbiata sauce,係自家製既,唔怪得咁特別,都幾match個羊架.羊架就燒得大概7成熟到啦!岩晒我口味.仲有個pasta,佢介紹左個白酒青口pasta,佢用既真係fresh blue mussel,好鮮甜而且仍然好嫩口同白酒汁都好入味,青口仲俾得唔少咼,我下次再黎1定會再叫呢個.最後仲有個creme brulee dessert.最後歎埋杯咖啡,flat white係我既至愛.見佢拉花拉到咁靚都唔捨得飲

2013-01-27
  • Parma ham
2013-01-20 30 浏览
買了團購卷,88/位當晚的人不多,燈光都唔多…芒果幾甜超好味!熱呼呼的~應該是新鮮,暖暖的麵包,外皮脆脆的初時以為是野菌,不過飲落覺得似西蘭花佢話拼薯菜的,不過佢個舊唔知係咩=.=好似燉蛋…怪怪的…不過碟上的蔬菜很好吃有機茶。超香的,也有茶味的冷的,本來以為是熱的,味道不均勻,不夠幼滑。總括來說,很抵很好的
買了團購卷,88/位
當晚的人不多,燈光都唔多…
芒果幾甜
超好味!熱呼呼的~
應該是新鮮,暖暖的麵包,外皮脆脆的
初時以為是野菌,不過飲落覺得似西蘭花
佢話拼薯菜的,不過佢個舊唔知係咩=.=好似燉蛋…怪怪的…
不過碟上的蔬菜很好吃
有機茶。超香的,也有茶味的
冷的,本來以為是熱的,味道不均勻,不夠幼滑。

總括來說,很抵很好的

團購
2013-01-04 8 浏览
今晚係成班姊妹難得一次既聚會,今次搞手揀佐呢度,反正之前未試過,試下又無仿。成餐飯印象最深刻既係service好好,每個waiter都笑瞇瞇加!服務第一,環境其二,我兩樣都好滿意阿!!GOOD GOOD~入正題冼,我當晚食得最多既羊架同啲配菜俾到驚喜我!六成熟,切開中間肉色依然帶紅,食落去雖然少韌,但肉汁飽滿,茄容味淡但反而加強吊出左羊肉香。其次係PARMA HAM,鹹香惹味,改變左我對火腿既有印象。加埋水牛芝士味道,口感唔會太漏,火腿既鹹香, 配搭埋好夾,好味!其中一個FD覺得貴左啲, 但我又認為好味既話貴d都抵啦!

其中一個FD覺得貴左啲, 但我又認為好味既話貴d都抵啦!
  • 羊架,parma ham
2012-12-28 15 浏览
逛工展會後, 晚上特意來到朋友介紹過的富有海灘風的西餐廳晚飯,吃過之後我倆甚為喜愛以下食物:餐前喝了個什菌湯, 我哋比較早到, 湯的菇味非常濃、燙口, 湯面的麵包仍然鬆脆. 還帶淡淡的牛油味, 非常好吃.不過女友人只淺嚐了一口便放下, 說不喜歡蘑菇味.新鮮法國藍青口, 即使煮過還有嫩口的感覺,很鮮味. 青口又大又肥美而且並沒有被白酒蓋過青口的鮮甜, 一流.日式醬西冷牛扒, 肉汁很多, 半生熟的色澤很美, 肉味濃帶嚼口, 特別是其醬汁, 日式醬油味更能夾出完美的味道.店內柔和燈光配合簡單舒服的裝橫,不失為一個與友人閒談暢聚的好地方, 難怪朋友會如此喜愛這間西餐廳.
吃過之後我倆甚為喜愛以下食物:
餐前喝了個什菌湯, 我哋比較早到, 湯的菇味非常濃、燙口,
湯面的麵包仍然鬆脆. 還帶淡淡的牛油味, 非常好吃.
不過女友人只淺嚐了一口便放下, 說不喜歡蘑菇味.

新鮮法國藍青口, 即使煮過還有嫩口的感覺,很鮮味.
青口又大又肥美而且並沒有被白酒蓋過青口的鮮甜, 一流.
特別是其醬汁, 日式醬油味更能夾出完美的味道.
店內柔和燈光配合簡單舒服的裝橫,
不失為一個與友人閒談暢聚的好地方,
難怪朋友會如此喜愛這間西餐廳.
2012-12-27
2012-12-21 10 浏览
今次第二次寫食評,寫番同男友前兩日興祝生日ge晚飯先!chef special:整盤擺放各具特色,肉腸仲熱辣辣,味道不錯.最驚喜係帶子!表面仍脆,肉質卻很鮮嫩,味道調較得剛剛好!而且配埋好特別綠色醬汁,更加帶出帶子另一屠次!可惜份量唔多,食完仲回味不已.white wine sauce with chicken and mix mushroom: 個汁好特別,有淡淡白酒味,雞肉亦煮得剛剛好,嫩滑得很;蘑菇夠濃郁,令整道菜更富口感!white wine sauce with fresh french blue mussels: 扁貝頗大隻亦好新鮮下,肉質爽口鮮甜但又不會韌, 酒味稍濃,不過就增加左扁貝既鮮味.果日我地仲開左支白酒,清清地唔錯!呢度環境真係一流.好適合情侶或朋友想靜靜地咁傾計!!
今次第二次寫食評,寫番同男友前兩日興祝生日ge晚飯先!

庆祝纪念
生日
  • chef special
2012-12-18 8 浏览
上星期六和朋友來了附近,順便search附近的美食, 見呢間cafe評份不錯便來一試.店裡的裝潢簡單舒適,給人一種舒服的感覺。我們甚喜愛它的西冷牛扒,有少許炭味,表面脆,旁邊的栗米溶頗特別,味香口感幼滑, 味道討好. 亮點是它的醬汁,略甜的日式醬油更帶出西冷的肉香,做得很出色!羊架,有微微的羊羶味,份量十足, 肉質也夠腍,加上秘製醬汁,更顯juicy,但又不會遮蓋羊味,很美味!遺憾的是,未能嘗試他們的焦糖燉蛋,因為老闆說已經沽清了.

遺憾的是,未能嘗試他們的焦糖燉蛋,因為老闆說已經沽清了.
  • 西冷牛扒
2012-12-13 7 浏览
係開哩頭做野, 俾同事發現了附近一間西餐廳, 放工決定過黎食個晚餐. 兩個人叫左幾樣野食, 比較特別既有以下兩個.1. 野菌湯 - 菇味頗濃郁、口感幾杰下, 不過味道就略嚴淡左少少.2. 鴨胸 - 幾有炭燒味, 肉質有啲'un'但有淡淡紅酒味, VERY GOOD!
野菌湯
煙鴨胸
2012-12-12
野菌湯
煙鴨胸
荔枝角給香港人的印象就是「傳統的工業區」,很難想像有人說要去那裏約會,但我就約了4位好朋友去荔枝角「撐枱腳」(因為她們也是我的情人...) Bondi Cafe是以澳洲悉尼的Bondi Beach命名,如果把它想像成工廈裏的一塊「寶」也不為過。餐廳寧靜之餘,勝在枱與枱之間不會太貼,蠻有私人空間,是頗適合約會的好地方。與情人約會前已在這裏試過午餐,質素倒不錯,所以決定帶她們來慶祝生日。而且到訪前預先在網上訂了位,還有甜品送呢~本來想用在Openrice 上的85折coupon,但原來只適用於set dinner,最終只好選了a la carteFish N Chips其中一位壽星女想吃這個,沒有甚麼特別。Australian blue mussel如果食物是新鮮,只要小小的調味品,它就會變成美食。這mussel 真的很鮮甜,加上外形像一朵花那麼漂亮,值得一讚。Lamb chop with mango chutneyLamb chop伴這個mango chutney 十分配。Beef rib當這beef rib 上桌的時候,我們都呆了一會,為甚麼這麼大塊?肉跟骨頭一切就分開,肉汁十分濃郁,

Fish N Chips
其中一位壽星女想吃這個,沒有甚麼特別。
Fish N Chips
Beef rib
當這beef rib 上桌的時候,我們都呆了一會,為甚麼這麼大塊?肉跟骨頭一切就分開,肉汁十分濃郁,這個一定會推介給你們。
Beef Rib
Pesto pasta with scallops
Pesto sauce 係其中一種我喜愛的pasta sauce,這個pasta給我們的感覺卻有點像伊麵...但pesto sauce 和帶子是好味道的。
Pesto pasta with scallops
因為在網上訂位,餐廳送了5 客creme brûlée作為甜品,但店員說可以用2客換一件蛋糕,最後我們要blueberry cheesecake,chocolate mousse cake 和cream brulee。

甜品送上,三位壽星女很驚喜為甚麼有她們的名字在碟上,哈哈,因為我在網上訂位時已經寫下我的要求...
Blueberry cheesecake
芝士的濃味跟藍莓的酸味剛好,加上蛋糕十分軟滑,兩者配合得很好。

Creme brûlée
每次對贈品都沒有甚麼期望,但這個creme brûlée 真的令我喜出望外,大家一定要試試。

Chocolate mousse cake
這個就十分普通。
2012-10-26
庆祝纪念
生日
Beef Rib
  • Beef rib
2012-09-12 5 浏览
有同事生日, 所以我地一班人就決定來此店食個LUNCH順便與同事慶祝.一直都好想來此店試下,SET LUNCH都要百多元如果唔係同事生日平時真係好少會來.我叫左個藍青口意粉, 至於其他人就叫左鴨腿及肉眼扒.每個SET都包餐湯及餐飲, 餐湯絕不馬虎了事, 香濃自家製既磨姑湯及麵包, 特別一提係個麵包雖然賣相一般但味道一流夠軟綿綿又鬆軟至於個我MAIN COURSE同樣出色, 新鮮藍青口好鮮甜, 而意粉內亦充滿青口既鮮甜味道一流.同事們既MAIN COURSE亦同樣出色,肉眼扒煎得外脆內軟, 反而鴨腿就偏油及咸這一款主菜算一般.整體上食物一流以百多元來講都算合理價格.

我叫左個藍青口意粉, 至於其他人就叫左鴨腿及肉眼扒.

整體上食物一流以百多元來講都算合理價格.
2012-08-29