2025-05-10 9 浏览
中午在長沙灣,來到這間環境優雅的cafe ,有上下兩層,好舒適。### 秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒這款特製的蛋黃醬使用新鮮的蛋黃,搭配酸甜的蘇梅,淋在美國特級豬梅扒上面,既增添了肉的豐富口感,又平衡了油膩感,使得每一口都充滿了濃郁的風味,內裡卻是多汁的肉質,讓人欲罷不能!套餐還有是日餐湯和餐包。### 特製白桃奶酪白桃的自然甘甜,味道濃郁,還增添了奶酪的綿密口感,柔滑的奶酪中夾雜著白桃的果香,讓人感受到一種清新的愉悅!

### 秘製蘇梅蛋黃醬燒焗美國特級豬梅扒

套餐還有是日餐湯和餐包。

### 特製白桃奶酪

餐廳有兩層高,座位寬敞,門口明亮,裝潢有渡假文青風,感覺舒適,💕我們點了秘制刁草鹽漬鮮三文魚、輕煎北海道刺身帶子蟹黃意大利麵和西班牙煙燻甜椒醬鹽燒盲鰽魚柳。🤤想不到這裡的食物質素比想像中高,🆙第一次吃這樣烹調方式的三文魚,秘制醬料製成的三文魚前菜特別鮮美,加上超清甜的桔仔,整個很清新解膩~🤗帶子煎得剛剛好,很難得吃到真的咬下去嫩滑的帶子肉,滿滿和濃濃的蟹黃醬很掛汁,加上大大粒三文魚籽,吃下去很滿足惹味~😋魚🐟柳大大塊,外脆內軟,底下有不同蔬菜粒,如蘑菇🍄‍🟫、翠肉瓜、薯仔等,賣相精緻色彩繽紛,令人胃口大開,好吸引!😚下次來要吃這裡的甜品~Info店名:Boholic地址:長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓
餐廳有兩層高,座位寬敞,門口明亮,
裝潢有渡假文青風,感覺舒適,💕

我們點了秘制刁草鹽漬鮮三文魚、

想不到這裡的食物質素比想像中高,🆙

第一次吃這樣烹調方式的三文魚,
秘制醬料製成的三文魚前菜特別鮮美,
加上超清甜的桔仔,
整個很清新解膩~🤗

帶子煎得剛剛好,
很難得吃到真的咬下去嫩滑的帶子肉,
滿滿和濃濃的蟹黃醬很掛汁,
加上大大粒三文魚籽,
吃下去很滿足惹味~😋

魚🐟柳大大塊,外脆內軟,
底下有不同蔬菜粒,如蘑菇🍄‍🟫、翠肉瓜、薯仔等,
賣相精緻色彩繽紛,令人胃口大開,
好吸引!😚

下次來要吃這裡的甜品

Info
店名:Boholic
地址:長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓
2025-05-08 0 浏览
今晚同朋友去咗Boholic食飯….估唔到幾有驚喜!餐廳嘅裝潢行波希米亞風….好啱打卡…☺️嘢食仲幾好食𠻹….😚🐾 香蒜白酒欖油炒羽衣甘藍野菌意大利麵羽衣甘藍炒得爽脆….完全冇草青味….仲吸晒啲蒜油香….意粉炒到啱啱好….唔會乾身….好味😋🐾 香煎紐西蘭特級肉眼扒配香草牛油伴紅酒汁牛扒外層煎到微微焦脆….入面好 juicy ….伴碟嘅薯蓉好creamy….仲有烤車厘茄解膩…我哋清曬碟上邊嘅所有嘢食…咩都無淨….🤪🐾 開心果巴斯克芝士蛋糕 最後點少得個甜品呢…..開心果味濃郁…面頭灑滿開心果碎…口感脆卜卜….甜度控制得啱啱好….食完一舊完全唔覺膩…好滿足😋

🐾 香蒜白酒欖油炒羽衣甘藍野菌意大利麵

🐾 香煎紐西蘭特級肉眼扒配香草牛油伴紅酒汁

🐾 開心果巴斯克芝士蛋糕
2025-05-06 18 浏览
今日突然想找一間文青又好食的餐廳食dinner,就想起這間曾經食過lunch set,都幾好環境嘅餐廳😍,今晚散嗌咗前菜,慢煮牛舌實在好驚喜,厚切有口感,主菜意大利飯嗰個味道好濃烈,魚皮煎得好脆,豬胺煎得好Juicy,每碟菜式個presentation好靚,好有心機,食埋個疏乎厘就係一餐好圓滿嘅晚餐💕*今次坐樓上感覺好舒服

*今次坐樓上感覺好舒服
2025-04-19
有驚喜嘅牛舌
做得好好嘅疏乎厘
2025-05-06 0 浏览
Weekday 夜晚想同朋友chill 下又想去打下卡,去咗bookmark 好耐嘅Boholic😍,預先book 定就唔怕無靚位。佢地食物同環境一樣,都係打卡able😎。Boholic 水果茶:呢個水果茶有粒粒既生果😛好清甜,加上佢個茶底做得好好,令到成杯飲品加埋一齊好清新Grapefruit Summer:因為飲唔到cocktail 既朋友,點咗呢杯,打下一流!佢用梳打水打底,加上西柚味,好refresh😽泰式豬頸肉:香辣可口,外脆內嫩,酸甜平衡,令人回味無窮。輕煎北海道刺身帶子蟹黃意大利麵:帶子鮮嫩,蟹黃醬濃郁,意粉彈牙,必點之一開心果巴斯克芝士蛋糕:外焦內滑,開心果的香氣與乳酪的醇厚完美結合,甜而不膩!好好味😋

佢地食物同環境一樣,都係打卡able😎。

泰式豬頸肉:香辣可口,外脆內嫩,酸甜平衡,令人回味無窮。

2025-04-28
  • 開心果巴斯克芝士蛋糕
2025-05-04 0 浏览
📍 Boholic今次黎到呢間波希米亞風既文青打卡cafe💕餐廳超多打卡位,亦有乾花擺設;仲設有戶外既座位,可以帶寵物過黎,絕對係一間pet-friendly既cafe!🍝輕煎北海道刺身帶子蟹黃意大利麵 $158意粉嘅份量都幾多,多到兩個女仔share食~最出色一定係個蟹黃汁,半碟都係個醬汁,蟹黃幾香,伴意粉一齊食就一定冇得輸!而北海道刺身帶子有三大粒,完全冇雪味,帶子上下兩面都有微微焦香,所以都幾值得試!🐮香煎慢煮澳洲安格斯牛小排 $248身為食肉獸既我當然要叫返塊牛扒試下,牛扒既賣相還可以,肥瘦均勻,亦有一定既厚度!切落有嚼勁而且好粉嫩,連帶啲筋位😻牛肉味濃~但略嫌少韌🍤手工黑松露蝦多士 $98黑松露多士炸到金黃酥脆,上枱時熱辣辣!裡面有勁多蝦滑,多到每啖都食到,仲有層芝士,做到拉絲既效果,蝦滑同芝士個味好夾!🍰香濃開心果巴斯克芝士蛋糕 $72開心果同芝士融為一體,開心果嘅味道偏重~巴斯克外層微微焦脆,而裏面係滑順嘅芝士餡料,加埋啲開心果碎碎,增添唔少口感🍑Peach Blossom 特製白桃奶酪 $58呢杯夠曬打卡able💕選用新鮮嘅白桃,飲落有自然嘅甜味;白桃打成泥,底部呈粉紅
📍 Boholic

🍤手工黑松露蝦多士 $98

🍰香濃開心果巴斯克芝士蛋糕 $72
香濃開心果巴斯克芝士蛋糕

🍑Peach Blossom 特製白桃奶酪 $58
呢杯夠曬打卡able💕選用新鮮嘅白桃,飲落有自然嘅甜味;白桃打成泥,底部呈粉紅色,奶酪嘅酸味配白桃嘅甜味互相交融👍🏻

⭐️好味指數:7.8/10

📍 Boholic (長沙灣)
長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓

#長沙灣 #boholic #cafe
Peach Blossom 特製白桃奶酪
手工黑松露蝦多士
香濃開心果巴斯克芝士蛋糕
2025-05-04 68 浏览
偶爾上網睇到長沙灣有間cafe有開心果班戟,環境又好似幾靚咁!所以就揀左元宵佳節去食!!😆未入到門口已經覺得間cafe好igable喇!!座位唔算好多!我地首先叫左飲品!🍵特濃黑芝麻鮮奶第一次見咁特別既拉花😆 平時都係花花呀心心嗰啲!店員話係鷹黎!大家又想唔想像到呢?🦅 呢杯黑芝麻鮮奶超級濃郁!飲到差唔多最後先發現仲有超多芝麻喺底!!🫖Boholic 精選水果茶杯同壺都好特別!味道唔太甜,小清新!入面有蘋果同火龍果,飲落有啲咬口!🥔芝士焗澳洲薯皮芝士加薯仔係冇得輸呀!焗得好香,上面有煙肉粒脆脆地,令薯皮再加上啲咸香!醬汁似係乳酪!同薯皮好夾!🍝香辣蒜片有機波菜小甜椒炒鮮蝦意大利麵個名好長😆 入面真係好多料!!少少辣好惹味!小甜椒酸酸地,又好夾喎!味道同賣相都好好🥰🍮開心果奶蓋梳乎厘班戟到我最期待既甜品!!!上面係滿滿既開比果奶蓋!! 班戟超鬆軟! 滿滿既蛋香!蘸上開心果奶蓋,好滿足!! 開心果唔算超濃郁,但係都食到有開心果香!呢間cafe環境,食物都很好!好適合打卡,約朋友,情人黎傾下計食餐飯🥰

特濃黑芝麻鮮奶

芝士焗澳洲薯皮
香辣蒜片有機波菜小甜椒炒鮮蝦意大利麵
開心果奶蓋梳乎厘班戟
  • Boholic精選水果茶
呢間人氣Cafe一直係個waiting list好耐🥺 但假日實在太多人,於是今日平日夜晚去試試~波希米亞風既裝修,未食已經好開心🤭加上原來唔係得個樣,食物水準都好高,難怪長期都咁多人日本花魚一夜乾拌海膽醬燴意大利飯睇到個名已經覺得好吸引🤩除左花魚之外仲有北海道帶子,魚子同其他配菜好豐富😋西班牙豬鞍架配味噌柚子蛋黃醬豬鞍配上超靚擺盆同蔬菜,加埋兩種唔同醬汁配搭☺️私心推介呢款特濃黑芝麻巴斯克芝士蛋糕唔見流心出現,以為會失望,但原來都好滑身,黑芝麻味突出😌另外值得一讚係呢間係寵物友善餐廳,然後好多主人就算唔係堂食都會買外賣,推薦平日夜晚去,冇咁多人,打卡機會多啲🫶🏼

日本花魚一夜乾拌海膽醬燴意大利飯

西班牙豬鞍架配味噌柚子蛋黃醬

特濃黑芝麻巴斯克芝士蛋糕
唔見流心出現,以為會失望,但原來都好滑身,黑芝麻味突出😌

2025-05-04 0 浏览
💜三文魚芝士沙律大大片三文魚同各式各樣嘅沙律菜既清新又有營養,顏色豐富,令人很有食慾。芝士軟滑,加上爆汁三文魚籽同杏仁脆片嘅點綴,層次豐富。🧡炸薯條炸薯條佈滿松露粉,醬汁都好重松露味,鍾意松露嘅朋友一定要嗌!傳統嘅蕃茄醬都好細心配埋💛香煎慢煮牛舌牛舌外脆內軟,肉質粉嫩,火候控制得啱啱好,唔會好柴,配上黑醋很開胃,值得試下👅💛日本花魚海膽醬意大利飯魚肉質鮮嫩,脹卜卜意大利飯口感豐富,海膽醬味道濃厚,食落好有滿足感💚水果茶 好fresh,入面仲有水果粒(火龍果、荔枝),飲完甜絲絲~

💜三文魚芝士沙律

🧡炸薯條

💛香煎慢煮牛舌

💛日本花魚海膽醬意大利飯

💚水果茶

好fresh,入面仲有水果粒(火龍果、荔枝),飲完甜絲絲~
2025-05-03 0 浏览
喜出望愛的晚餐,食物無論味道,外觀擺盤巳達五星水平餐廳面積不大,但燈光明亮而柔和,歐陸風格,坐得舒服,有放鬆感。---- 慢煮八爪魚墨魚汁燴意大利飯 ----攞盤有花圃感,厚切八爪魚,味道有海水的咸鲜感,超強嚼勁,混和墨魚汁烹燴而成的軟飯,口感一軟一梗,又非常配合。--- 香煎慢煮安格斯牛小排 ---南瓜溶化身為配角上碟,視覺效果一流半生牛排咬口嚼勁,整體味道不錯--- 海膽醬安格斯鮮牛肉他他配酸種麵包 ---生牛肉鮮嫩,牛有牛味,攞上食用鮮花,草,使人食欲大振--- 開心果奶蓋梳乎里班㦸 ---飯後甜品,大量濃郁的開心果醬和開心果碎佈滿在軟綿口感的空氣班㦸上
喜出望愛的晚餐,食物無論味道,外觀擺盤巳達五星水平

---- 慢煮八爪魚墨魚汁燴意大利飯 ----

--- 香煎慢煮安格斯牛小排 ---
南瓜溶化身為配角上碟,視覺效果一流

半生牛排咬口嚼勁,整體味道不錯

--- 海膽醬安格斯鮮牛肉他他配酸種麵包 ---

生牛肉鮮嫩,牛有牛味,攞上食用鮮花,草,
使人食欲大振

--- 開心果奶蓋梳乎里班㦸 ---

2025-05-02 0 浏览
Boholic 📍餐廳裝潢Boholic以「波希米亞風」為主題✨從裝潢到細節處處展現自由不羈既藝術氣息🎆店內以白色為主調⚪️搭配藤編吊椅、乾燥花束、米色抱枕月月同木質家具🪑營造出清新慵懶既氛圍😎門口既藤製吊椅同戶外座位尤其受歡迎👍人係熱門打卡位📍1. 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟🥞 焦糖卡士達醬同奶蓋甜而不膩🤏搭配焦糖脆片有層次感✨好似融合日式舒芙蕾與法式甜點元素🇯🇵🇫🇷相當特別👍2. 丸久小山園抹茶鮮奶抹茶控必試!飲品以高品質丸久小山園抹茶粉為基底😎茶香甘醇微苦🤏同鮮奶既絲滑好夾3. 日本花魚一夜乾拌海膽醬燴意大利飯🌾花魚經一夜風乾後香煎至表皮酥脆✨肉質緊實帶焦香🤏海膽醬濃郁鮮甜😆完美包裹每顆飯粒🍚義大利飯的熟度控制得宜👍保留微硬米芯🤤口感豐潤而不膩🫶4. 香濃開心果巴斯克芝士蛋糕🍰 巴斯克蛋糕以焦香外皮與流心質感為特色🌋開心果醬融入芝士餡中🧀堅果香氣濃郁👍尾韻帶微鹹乳酪味🤤甜度控制得宜😍5. 桂花鮮奶咖啡☕️店內人氣之選!桂花糖漿既清香同咖啡既醇厚形成對比🤤頂層奶泡細膩🤏入口先是花香撲鼻🤤隨後咖啡既苦韻緩緩浮現😎層次分明且平衡
Boholic
📍餐廳裝潢

1. 法式焦糖卡士達梳乎厘班戟🥞

2. 丸久小山園抹茶鮮奶

3. 日本花魚一夜乾拌海膽醬燴意大利飯🌾

4. 香濃開心果巴斯克芝士蛋糕🍰

5. 桂花鮮奶咖啡☕️

2025-05-02 0 浏览
長沙灣住宅地下竟然有間咁靚既cafe 🙈🙈滿滿波希米亞風格打卡位 靚到痴線😍😍Lunch set仲包餐湯&自家製酸種麵包野菌忌廉湯🍄🍄🍄🍄有creamy,好香菌味酸種麵包 愛皮鬆脆 麵包餡好鬆軟小小酸酸地 配埋野菌忌廉湯 好好食秘製三杯雞意大利飯🐔🐔🐔🐔意大利飯有磨菇 豆 洋蔥 蒜片 黑椒 芝士碎etc好香口 食落有洋蔥甜味三杯雞有少少辣 肉質超級軟滑用匙羹都已經可以輕鬆切開丸久小山園抹茶鮮奶🍵🍵🍵奶泡得好靚 仲有拉花鮮奶同抹茶粉完美融合 飲落好香滑
長沙灣住宅地下竟然有間咁靚既cafe 🙈🙈

滿滿波希米亞風格打卡位 靚到痴線😍😍

Lunch set仲包餐湯&自家製酸種麵包

野菌忌廉湯🍄🍄🍄🍄
有creamy,好香菌味
酸種麵包 愛皮鬆脆 麵包餡好鬆軟

丸久小山園抹茶鮮奶🍵🍵🍵
奶泡得好靚 仲有拉花
鮮奶同抹茶粉完美融合 飲落好香滑
試食活動
今日喺長沙灣發現咗一間好靚嘅cafe,裝修文青風十足,真係好吸引!我就忍唔住入去試吓佢哋嘅午餐套餐。香蒜欖菜鮮蝦意大利麵($88)意大利麵嘅軟硬度煮得啱啱好,唔會過軟,配上香蒜同橄欖菜,味道好香濃,蝦都係新鮮嘅,口感好滑又唔腥。越式烤美國特級豬梅扒($128)呢個真係驚喜!豬扒烤得恰到好處,外脆內嫩,配上啲特製醬汁,每一啖都充滿咗香料嘅味道,食到最後都唔想停手!野飲方面我叫咗Long Black,無論熱飲定冰飲都好,咖啡味道都好濃郁,完全係醒腦嘅好選擇!呢間cafe嘅食物質素真係唔錯,環境又靚,如果你都喺長沙灣附近,可以一試!Boholic (長沙灣)長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓

香蒜欖菜鮮蝦意大利麵($88)

越式烤美國特級豬梅扒($128)

Boholic (長沙灣)
長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓
2025-05-01 0 浏览
近日到訪咗一間裝修充滿文青氛圍的cafe😊香煎法國鵝肝配紅桑子甜醋汁($88)誘人嘅鵝脂香味令人食指大動,配埋紅桑子酸酸甜甜嘅味道,十分夾🫶🏻香蒜白酒欖油炒羽衣甘藍野菌意大利麵🍝($118)意粉賣相吸引,熱辣辣咁上,唔會乾身,加咗羽衣甘藍感覺好健康~香煎大蝦珍寶帶子配時令鮮果沙律伴熱情果醬($128)菠蘿新鮮多汁,哈密瓜,火龍果都好新鮮,大蝦同帶子大大粒👍🏻美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈($198)上到黎原來好大一份,肉質腍又入味,價錢合理,推介!
近日到訪咗一間裝修充滿文青氛圍的cafe😊

香煎法國鵝肝配紅桑子甜醋汁($88)

香蒜白酒欖油炒羽衣甘藍野菌意大利麵🍝($118)

香煎大蝦珍寶帶子配時令鮮果沙律伴熱情果醬($128)
菠蘿新鮮多汁,哈密瓜,火龍果都好新鮮,大蝦同帶子大大粒👍🏻

美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈($198)
上到黎原來好大一份,肉質腍又入味,價錢合理,推介!
  • 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈
3K
2025-04-29 0 浏览
荔枝角上完堂,剛好午餐時段,友人推介了一間好有特色Cafe, 感覺少女波希米亞風格。位置於荔枝角地鐵站附近,店內環境雅緻,可舒適地慢慢享受午餐。南瓜忌廉湯非常綿滑,鮮甜可口。香蒜欖菜鮮蝦意大利麵整個意大利麵惹味程度甚高。乾蔥,蒜頭,欖菜,蕃茄乾……鹹鹹香香,不會過於濃厚,。麵條硬度剛好。Brown Sugar Earl Grey Coffee Latte 隱隱約約茶嘅香味慢慢湧出來,又不失咖啡嘅甘香, 質量不錯。

南瓜忌廉湯
非常綿滑,鮮甜可口。

香蒜欖菜鮮蝦意大利麵
整個意大利麵惹味程度甚高。
乾蔥,蒜頭,欖菜,蕃茄乾……
鹹鹹香香,不會過於濃厚,。
麵條硬度剛好。

隱隱約約茶嘅香味慢慢湧出來,又不失咖啡嘅甘香, 質量不錯。

2025-04-23