2024-07-14 217 浏览
係長沙灣睇完戲,朋友上網搵左呢間晚飯,係一間好靚嘅cafe,門口有個打卡位用乾花佈置得好度假風~我哋叫左小食同豬肋骨,兩款都幾好食。最後見隔離枱個疏乎厘pancake好吸引,又叫個試下。👉🏻芝士焗澳洲薯皮雖然用左芝士,點番乳酪食一啲都唔漏。👉🏻美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈豬肋骨入晒味好軟嫩,仲有好甜嘅燒菠蘿。👉🏻焦糖疏乎厘pancake好大份~兩個人食岩岩好唔會膩。有空氣感得黎唔會食左一陣風咁,又唔會太甜,幾香蛋味。👉🏻士多啤梨牛油果SMOOTHIE👉🏻菠蘿紅肉火龍果SMOOTHIE
👉🏻芝士焗澳洲薯皮
雖然用左芝士,點番乳酪食一啲都唔漏。
👉🏻美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈
豬肋骨入晒味好軟嫩,仲有好甜嘅燒菠蘿。
👉🏻焦糖疏乎厘pancake
👉🏻士多啤梨牛油果SMOOTHIE
👉🏻菠蘿紅肉火龍果SMOOTHIE
2024-07-14 231 浏览
之前一直在OpenRice都看到這間打卡餐廳,因為約朋友到附近看電影,所以去這間試試!門面和內裏都很多打卡點,非常適合喜歡打卡的我們!食物方面,我們選了鳥籠下午茶,當然也是非常好打卡。有兩層,下層是鹹點,上層是甜點,比例10分好!炸蝦🍤香脆鮮味!牛油果蝦塔,味道很配,tart皮鬆軟,還有三文魚籽,非常豐富!芝士火腿多士配上黑松露醬,非常香🥓 甜點方面,款式和味道多元化。馬卡龍是果仁味,藍莓芒果撻裏面用了抹茶忌廉,茶味濃郁,配上水果很fresh。藍莓慕絲蛋糕和士多啤梨瑞士卷香甜可口!另外我們叫了一份黑松露薯條🍟,份量很大!黑松露醬味道很香,配香脆的薯條一流!飲品方面我們叫了peach blossom和grapefruit summer。peach blossom加了乳酪,酸酸甜甜,桃味天然!Grapefruit summer很fresh!而且兩杯也有兩層顏色,超美!

門面和內裏都很多打卡點,非常適合喜歡打卡的我們!

2024-07-11
2024-07-13 187 浏览
我今日放工後,順道約同好友去位於長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓的 Boholic 食特色晚餐,環境舒適開揚,打卡一流,坐得舒服。我和好友點左個 BBQ Sauce Grilled Spanish Pork Ribs with Fried Onion Rings 美式 BBQ 醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈$198,Baked Potato Skin with Cheese 芝士焗澳洲薯皮$88 ,Original Fresh Fruit Souffle Pancake 原味鮮果梳乎厘班戟 $128;餐飲係 Boholic daily fruit tea $45,Sesame Latte $50。豬肋骨烤焗得皮香肉嫩,配菜新鮮好食,燒菠蘿份外鮮甜多汁;薯皮帶著芝士焗得香口及好味;梳乎厘好好味,水果茶好清爽,芝麻鮮奶好好飲。

芝麻鮮奶好好飲。

• 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨
  • 芝士焗澳洲薯皮
2024-07-12 154 浏览
呢間網紅打卡cafe星期日下午都坐滿人,仲可以帶毛孩,好旺🥐非凡全日早餐好豐富嘅全日早餐,最吸引嘅係有牛角包,仲有燒菠蘿呀,第一次食全日早餐有燒菠蘿,好清甜,其餘嘅食物都好食🍕小食拼盤有炸蝦、炸雞翼同埋炸魷魚,雖然全部都係炸嘢,但係又唔覺得好油同好熱氣喎,我最鍾意食炸蝦,蝦肉好彈牙,炸得好鬆脆,好食🥞泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟最期待嘅疏乎厘pancake,叫咗而家新出嘅泰式珍珠奶茶,兩層厚厚嘅pancake,上面係好似瀑布嘅泰式奶茶醬,再配埋彈牙嘅珍珠,呢個配搭好食呀
呢間網紅打卡cafe星期日下午都坐滿人,仲可以帶毛孩,好旺

🥐非凡全日早餐

🍕小食拼盤

🥞泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟
2024-07-12 144 浏览
位於長沙灣福華街的 Boholic 裝潢清新自然,充滿悠閒的氛圍,為食客帶來悠閒愜意的用餐體驗首先「芝士焗澳洲薯皮」$88🥔,薯皮經過焗烤,配上煙肉醉🥓、芝士及 sour cream接著是「美式 BBQ 醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈」$198🍖,豬肋骨醬汁香甜可口,還有沙律🥗、烤菠蘿🍍,十分豐富甜品方面,不得不試「開心果奶蓋梳乎厘班戟」$138🥞,口感輕盈的班戟配上香滑的奶蓋,加上開心果碎的口感,令人難忘另外還有「士多啤梨牛油果沙冰」$58🥤,以及「菠蘿火龍果沙冰」$58🥤,充滿水果香氣,清爽消暑

2024-07-11 122 浏览
俾呢間Cafe嘅波希米亞風裝飾吸引咗 餐廳入邊好靚有好多打卡位🤩 食完之後發現佢哋唔止餐廳靚 食物質素都好唔錯!✿ 芝士焗澳洲薯皮($88)佢哋將薯仔刮空咗 入邊釀入咗大量芝士 好輕易就做到拉絲嘅效果🧀薯皮焗到好脆 灑上煙肉同蔥粒喺面 配埋佢哋嘅自家製乳酪醬一齊食 好夾😋✿ 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈($198)豬肋骨烤至微脆 肉質軟熟 輕輕一咬就咬得開🐖BBQ醬亦調配得好開胃 好惹味!配菜仲有燒菠蘿同沙律 成個餐好豐富🤤✿ 開心果奶蓋疏乎厘班戟($138)班戟即叫即制 食落充滿蛋香味 好鬆軟🥚班戟淋滿幼滑嘅開心果奶蓋 再灑上開心果碎粒 食落唔會太甜 有開心果嘅香氣 口感亦好豐富👅✿ Strawberry Avocado Smoothie ($58)呢杯飲品以士多啤梨同牛油果製成🍓🥑士多啤梨味較突出 但同時都唔會遮蓋咗牛油果嘅味道🥑沙冰飲落口感綿密 整體味道清新 十分不錯🥤✿ Grapefruit Summer ($52)呢杯個賣相好靚 好啱打卡😆西柚加上梳打水 味道酸酸甜甜 好refreshing🥤

✿ 芝士焗澳洲薯皮($88)

✿ 美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈($198)
豬肋骨烤至微脆 肉質軟熟 輕輕一咬就咬得開🐖
BBQ醬亦調配得好開胃 好惹味!
配菜仲有燒菠蘿同沙律 成個餐好豐富🤤

✿ 開心果奶蓋疏乎厘班戟($138)
班戟即叫即制 食落充滿蛋香味 好鬆軟🥚

呢杯飲品以士多啤梨同牛油果製成🍓🥑
士多啤梨味較突出 但同時都唔會遮蓋咗牛油果嘅味道🥑
沙冰飲落口感綿密 整體味道清新 十分不錯🥤

✿ Grapefruit Summer ($52)
呢杯個賣相好靚 好啱打卡😆
西柚加上梳打水 味道酸酸甜甜 好refreshing🥤
2024-07-11 128 浏览
喱間cafe好多打卡位,如果鍾意波希米亞風就啱唒了。野食用料都有研究同心思,特別想讚一下個蘇梅蛋黃醬,酸酸地令人好有胃口同食慾,梅頭豬焗出嚟仲鎖到啲肉汁。另外個蒜片辣椒西班牙辣肉腸意粉都用料好十足,蒜香味好重,同埋真喺有啲辣,想刺激少少唔想成日蕃茄或白汁就推薦試一試。野飲方面都真喺落足料,鮮果沙冰,分別叫左士多啤梨牛油果沙冰同埋菠蘿火龍果沙冰,兩款都好好飲,夏天真喺要飲沙冰消暑呀,即使透心涼一下。

2024-07-11 100 浏览
今日同朋友來到長沙灣,經過一間波希米亞風的餐廳:Boholic。裝修一流,有不同打卡點。我們點了前菜:芝士焗澳洲薯皮第一次食薯皮,外酥內軟,配上濃郁的芝士和煙肉碎,完美融合,有驚喜的菜色。😋主菜:美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈肋骨肉質鮮嫩,醬汁醇厚濃郁,最喜歡是有兩件燒菠蘿,十分香甜。另外配上洋蔥圈及沙律菜,整個主食份量好足夠。甜品:法式焦糖卡達疏乎厘班戟一定要試餐廳的疏乎厘班戟,兩塊厚身疏乎厘班戟上淋滿法式濃郁的焦糖醬,切開班戟Q彈濕潤。欣賞呢款甜品唔太甜,食完唔會覺得好滯。另外,我地叫左兩杯飲品。Boholic Daily Fruit Tea:熱飲,一黎到已經聞到茶香同果香,味道不錯。Passion Fruit Lime Mint Soda:清爽可口,充滿了夏日的氣息。

我們點了前菜:芝士焗澳洲薯皮

主菜:美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈

甜品:法式焦糖卡達疏乎厘班戟

另外,我地叫左兩杯飲品。
2024-07-08
2024-07-10 84 浏览
成日都刷到boholic 嘅打卡post,同埋聽講佢d soufflé 真係好正!今日就同好朋友黎試下佢😆芝士焗澳洲薯皮 $88前菜呢個薯皮芝士味幾濃,焗到微脆,好香薯仔味,不錯👍🏻美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198豬肋骨有4支骨,有d沙律菜咁樣,肉質都唔錯,唔太食炸嘢不過朋友話幾好食。開心果奶蓋梳乎厘班戟 $138今日嘅重頭戲😆製作時間15-30分鐘起所以我哋一開頭已經叫定,冇諗到啱啱好食完主菜就到🤣梳乎厘班戟好鬆軟動L,都幾大份下,蛋香味幾香,奶蓋醬咸甜可口,cream cheese味幾重,開心果碎增加口感~Shizuka Hojicha Latte 靜岡焙茶鮮奶 $55Strawberry Avocado Smoothie 士多啤梨牛油果沙冰 $58飲品方面叫左呢2杯,前者有d偏甜,焙茶粉麻麻地,後者造型好靚,牛油果味偏淡。📍boholic長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及一樓

芝士焗澳洲薯皮 $88

前菜呢個薯皮芝士味幾濃,焗到微脆,好香薯仔味,不錯👍🏻

美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 $198

開心果奶蓋梳乎厘班戟 $138

📍boholic
長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及一樓
2024-07-04
  • 開心果奶蓋梳乎厘班戟
餐廳裝潢以波希米亞風為主調,選用了淺木色色系擺設物,用了不少藤織物及乾花作為裝飾,店內店外有數個打卡位置,佈置十分美,基本上每位到訪的客人都會在這裡拍照,很適合打卡,小清新感覺又舒適,門口更有半露天座位位置給客人用餐。餐廳主打多國菜,但店內招牌有必試的梳乎厘班戟,而當天星期日接近中午12時,已差不多滿座了,建議大家早點光顧或預早訂位。【開心果奶蓋梳乎厘班戟】HK$138由兩塊厚身的梳乎厘組成,微熱的梳乎厘充滿空氣感,入口十分輕盈而濕潤,加上造型猶如瀑布傾瀉而下,整個碟都是滿滿份量的開心果奶蓋,入口味道濃郁,甜到恰到好處而不太甜膩,推薦。【Boholic非凡全日早餐】(HK$138)色彩繽紛的全日早餐,有香草腸、烤蕃茄、大烤菇、煙三文魚、沙律菜、煎太陽蛋、烤菠蘿及牛角包,份量十足,太陽蛋煎得美,最喜歡就是燒菠蘿,入口非常香甜,味道酸酸甜甜,令人十分開胃。【Boholic小食拼盤】(HK$108)拼盤內有炸蝦、炸雞翼及炸魷魚,炸得香脆,搭配泰式醬汁,香口小食最惹味。〔Boholic〕@boholic_rtlc香港長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓G & 1/F, Sea Panoram

【開心果奶蓋梳乎厘班戟】HK$138

開心果奶蓋梳乎厘班戟
【Boholic非凡全日早餐】(HK$138)

【Boholic小食拼盤】(HK$108)

〔Boholic〕@boholic_rtlc
香港長沙灣福華街561號君凱豪庭地舖及1樓
G & 1/F, Sea Panorama Court, 561 Fuk Wa Street, Cheung Sha Wan, Kowloon, Hong Kong
2024-06-30
午餐
開心果奶蓋梳乎厘班戟
2024-07-04 150 浏览
於2024年7月1日午餐。在長沙灣經過Boholic很多遍,也是第一次光顧。下午2時半,餐廳兩層都已滿座,幸好有在Openrice訂了座。門口、座位位置都有不少打卡位,至於我被安排的卡位本是一個打卡點,可是牆壁位置都有點歲月痕跡,感覺有點殘舊,更有冷氣機滴水問題,且空調十大之大。香煎法式鵝肝香蔥油泡菜流心蛋紫菜飯🍚西式韓式混合菜,把所有食材弄碎拌來一起,味道非常之搭。珍珠米軟硬適中,紫菜偏甜,加入鵝肝的香氣,有咬感也不會太膩,幾喜歡。秘製脆香雞翼🐤雞翼偏大,酥油香脆,味道還好,不過未始於嘩一聲。開心果奶蓋梳乎厘班戟🥞老實說,作為招牌菜,一百分失望。淺綠色的奶蓋,一看就感到味道很假。表面有一些開心果碎,但整體味道又不重。梳乎厘空氣感很少,不挺身,也很少蛋味。飲品 白桃乳酪🍑賣相就幾好,但桃味不突出,奶酪乳酪味又明顯,像桃味牛奶多一點。
[Boholic食評]

於2024年7月1日午餐。

在長沙灣經過Boholic很多遍,也是第一次光顧。

香煎法式鵝肝香蔥油泡菜流心蛋紫菜飯🍚

秘製脆香雞翼🐤
雞翼偏大,酥油香脆,味道還好,不過未始於嘩一聲。

開心果奶蓋梳乎厘班戟🥞

飲品 白桃乳酪🍑

2024-07-03 123 浏览
長沙灣同荔枝角中間開左好多cafe,見呢間都多人去,就去食個dinner ~ .美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈$198豬肋骨好厚肉, 肉質軟,好易起到骨, BBQ醬既味道都好出。洋蔥圈每一粒都炸到好脆口, 唔會好油。仲跟左2大舊燒菠蘿, 係食肉之前食塊菠蘿開下胃係幾好, 菠蘿好多汁JUICY。.芝士焗澳洲薯皮 $88薯仔外脆內軟, 加埋煙肉粒同芝士, 熱辣辣食好香。.開心果奶蓋梳乎厘班戟 $138平時食伯爵茶多, 開心果味唔係周圍有,奶蓋本身唔會太甜, 味道奶味cream 味較重,呢度既開心果碎一D都唔手軟, 每一啖都食到開心果碎。梳乎厘班戟本身好有彈性, 蛋味濃, 加埋開心果醬同開心果碎, 香軟既口感加埋每一啖都食到開心果碎, 好match!Marukyu Koyamaen Matcha Latte $50食蛋糕一定要叫杯飲杯一齊, 抹茶味濃, 唔係太甜。Grapefruit Summer $52好清新既**葡萄柚梳打, 酸酸甜甜。**
長沙灣同荔枝角中間開左好多cafe,
見呢間都多人去,就去食個dinner ~

美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈$198

洋蔥圈每一粒都炸到好脆口, 唔會好油。

芝士焗澳洲薯皮 $88

薯仔外脆內軟, 加埋煙肉粒同芝士, 熱辣辣食好香。

開心果奶蓋梳乎厘班戟 $138

平時食伯爵茶多, 開心果味唔係周圍有,

食蛋糕一定要叫杯飲杯一齊, 抹茶味濃, 唔係太甜。

Grapefruit Summer $52

好清新既**葡萄柚梳打, 酸酸甜甜。**
今天,我和閨蜜一起來到位於長沙灣的Boholic用餐。這裏的歐洲風情讓人倍感放鬆,精心佈置的空間即便是單純的食客,也難免會忍不住拿起手機拍攝一番打卡。作為一間歡迎寵物的餐廳,Boholic無疑是不少人的最愛。我們經過時,看到客人正在餐廳內享受美食,伴隨他們的還有可愛的毛小孩,整個氣氛都是那麼溫馨。說到食物,我們點了幾道Boholic的招牌菜式。首先是芝士焗澳洲薯皮,鬆脆的外皮包裹著濃郁的芝士內餡,口感層次豐富,讓人忍不住一口接一口。接下來是美式BBQ醬焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈燒菠蘿,肉質鮮嫩,醬料香醇可口,搭配清新的菠蘿和洋蔥圈,讓整道菜品酸甜適中,非常開胃。同時,我們還點了熱情果青檸薄荷梳打和蜜桃特飲作為解渴的飲品。兩款飲品都清新爽口,恰到好處的甜度令人回味無窮。最後,我們還品嚐了Boholic的招牌甜品 - 法式焦糖卡士達疏乎厘班戟。外內有著濃郁順滑的卡士達味道,甜而不膩,真是人間美味。就餐期間,我和閨蜜一邊享受美食,一邊聊著家常,感受著這份難能可貴的閨蜜時光。同時我覺得Boholic的環境確實非常適合情侶前來約會,二人獨處,沉浸在甜蜜的氛圍之中,定能讓這份愛情升溫。總的來說,我和閨

總的來說,我和閨蜜在Boholic度過了一個難忘的晚餐時光。這裡的環境優雅迷人,菜式美味可口,令人流連忘返。我相信下次來訪時,一定會再次光臨這個令人著迷的地方。
2024-07-01 51 浏览
🥑士多啤梨牛油果沙冰 ($58)🍑特製白桃奶酪 ($58)兩杯飲品都係充滿少女心嘅粉紅色 打卡一流 沙冰質感打到好滑 士多啤梨味固然香 最驚喜係每一啖都會飲到牛油果味 牛油果控表示幾滿意😋🥔芝士焗澳洲薯皮 ($88)薯皮焗到外脆內軟 上層係厚厚嘅芝士 必需配埋佢地個自家製乳酪醬🐷美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 ($198)豬肋骨大大盤派頭十足 醬汁好啱我口味 食落發現都幾多肉最開心係有兩串燒菠蘿 鹹鹹甜甜好滋味🥞開心果奶蓋梳乎厘班戟 ($138)食緊嘢嘅時候已經不停望見隔離枱食pancake 搞到我好期待呢個甜品 我幾鍾意佢地呢種唔係一陣風嘅質感 鬆軟度拍得住天使蛋糕 而開心果奶蓋亦冇令我失望 每啖都食倒開心果仁
🥑士多啤梨牛油果沙冰 ($58)
🍑特製白桃奶酪 ($58)
兩杯飲品都係充滿少女心嘅粉紅色 打卡一流

🥔芝士焗澳洲薯皮 ($88)

🐷美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈 ($198)
豬肋骨大大盤派頭十足 醬汁好啱我口味 食落發現都幾多肉
最開心係有兩串燒菠蘿 鹹鹹甜甜好滋味

🥞開心果奶蓋梳乎厘班戟 ($138)
2024-07-01 63 浏览
“芝士焗澳洲薯片”($88)“美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈”($198)“泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟”($148)“Grapefruit Summer”($52)“Passionfruit Lime Mint Soda”($52)長沙灣有間波希米亞風cafe道道都有靚靚打卡位☺️食物方面選擇都唔少我地先點咗份芝士焗澳洲薯片🧀🥔薯片面頭舖滿芝士,煙肉粒食落香香脆脆,點埋酸忌廉超過口癮😋主食點咗美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨🐖豬肋骨大大份,肉質細嫩唔會韌😚加上酸酸甜甜嘅BBQ醬真係好惹味🤤除咗洋蔥圈仲附有2件燒菠蘿🍍😛嚟呢間cafe必點嘅仲有梳乎厘班戟🥞我地揀咗泰式珍珠奶茶口味🧋班戟十分鬆軟☺️如果泰奶味再濃啲就正😝飲品方面點咗Grapefruit Summer紫紅漸層色好靚❤️💜Passionfruit Lime Mint Soda就夠清爽😚
“芝士焗澳洲薯片”($88)
“美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨配洋蔥圈”($198)
“泰式珍珠奶茶梳乎厘班戟”($148)
“Grapefruit Summer”($52)

長沙灣有間波希米亞風cafe
道道都有靚靚打卡位☺️
食物方面選擇都唔少
我地先點咗份芝士焗澳洲薯片🧀🥔
薯片面頭舖滿芝士,煙肉粒
食落香香脆脆,點埋酸忌廉超過口癮😋
主食點咗美式BBQ醬烤焗西班牙豬肋骨🐖
豬肋骨大大份,肉質細嫩唔會韌😚
加上酸酸甜甜嘅BBQ醬真係好惹味🤤
除咗洋蔥圈仲附有2件燒菠蘿🍍😛