隱世高手四個字用黎形容BISTRO LA BON 呢間位於觀塘商廈新開既高級西餐廳絕對貼切好多時候我地去”搵食” 都會選擇係大街大巷既餐廳, 但事實上有好多秘密後花園等待我地發掘. BISTRO LA BON 就係其中一個. 佢位於觀塘一間新既商業大樓, 沿觀塘廣場方向直行,大約7至8分鐘行到。餐廳嘅環境相當舒適, 地方好大好乾淨, 樓底高, 座位之間有好多空間, 就算多人都唔會覺得嘈吵感覺.一坐低就被呢幾個好有卓頭既新張優惠吸引: MENU 方面有FOOD MENU 同埋DRINK MENU 。食物種類多而且配撘新鮮,而DRINK MENU 有好多啤酒選擇,亦有原支餐酒,也提供 By Glass。由於其中一個新張優惠每位食滿$300 就可以有一大碗免費刺身送上實在太吸引, 最後我和男朋友都點了SET DINNERSET DINNER MENU 的食物全都是上等, 沙律頭盤有松葉蟹帶子三文魚子. 而主菜方面我地分別點了羊膝及銀鱈魚。首先上場就係刺身一大碗包括三文魚, 池魚及牡丹蝦, 份量比我想像還要豐盛, 最令我念念不忘係兩隻肥美牡丹蝦, 超級鮮甜。而且我喜歡佢地不吝嗇放在刺身旁的配菜

一坐低就被呢幾個好有卓頭既新張優惠吸引:

首先上場就係刺身一大碗包括三文魚, 池魚及牡丹蝦, 份量比我想像還要豐盛, 最令我念念不忘係兩隻肥美牡丹蝦, 超級鮮甜。而且我喜歡佢地不吝嗇放在刺身旁的配菜沙律菜, 而且沙律菜十分新鮮。

之後就係呢個松葉蟹沙律, 呢個沙律絕不欺場, 松葉蟹肉份量十足,而且配上芝麻醬令松葉蟹既甜味更加突出。

沙律之後先上頭盤帶子。雖然只係一粒帶子, 但已經融化左我既心。除左帶子質地非常有彈性, 以及三文魚子同埋海膽醬配合得天衣無縫外, 我十分欣賞呢碟頭盤既擺碟藝術, 睇得出佢地重視食物既態度。

至於餐湯係磨菇忌廉湯。呢個湯未令我覺得特別深刻, 因為整體欠缺味道。反而我喜歡載湯的那個陶瓷碟, 好有藝術格調。

到主角出場, 就係我地之前點既羊膝及銀鱈魚。兩碟主菜都係色香味俱全。 首先視覺方面睇得出佢地花左心思係擺碟上面, 令到我地品嚐味道之前已經滿足了視覺。至於味道方面, 因為我個人不太好羊, 所以好難作出任何評論。我試左幾口, 發覺佢地用一個好特別既汁好有技巧地減低羊既膻味, 加上肉質好嫩滑, 值得一試。

至於我至愛既銀鱈魚, 實在係我香港食過數一數二既好味。皮脆肉嫩有鮮味, 最令我回味既係佢入口即溶既口感, 配上銀鱈魚汁亦係一個味覺上既享受。

最後甜品分別有咖啡布甸同埋藍莓芝士蛋糕, 賣相雖然未算得上特別, 但味道撘夠, 特別係咖啡布甸, 質地好滑,咖啡味濃, 超讚

後記

一間餐廳要成功地取得客人讚賞在食物質素方面固然重要, 但要真正感動客人內心除左食物之外, 係其他方面既誠意堅持都好重要。 呢樣野係BISTRO LA BON 上真切體會到,以一間剛剛新開一個月既餐廳能做到色香味俱全確實十分難得,希望佢地能夠繼續堅持呢種精神。