2021-11-22 159 浏览
聽過好多朋友都推薦Billow終於有機會去環境真係好靚歐式建築以白色為主調配上花草不過交通可能未必好方便建議都係渣車黎食物質素有驚喜白酒煮大蜆 ($148)大蜆吐沙吐得好乾淨好入味既白酒同牛油誠意十足安格斯牛柳(180g) 封煎鴨肝 薯蓉 燒蘆筍 ($308)安格斯牛柳夠冧薯蓉分量都幾多海膽燴意大利飯 北海道帶子 黑魚子 ($268)意大利飯口感岩岩好海膽醬味道帶有清酒味將海膽香味散發係整個意大利飯度billow’s 提拉米蘇 ($118)有別於一般提拉米蘇呢間餐廳既提拉米蘇無左底層餅底而係以忌廉為主偏奶味重烤脆窩夫餅 蜜糖黑松露忌廉 雲呢拿雪糕($148)呢個窩夫口感比較特別係以酥皮製成但又唔會覺得膩甜品充滿黑松露香非常值得一試
聽過好多朋友都推薦Billow
終於有機會去
環境真係好靚
歐式建築
以白色為主調配上花草
不過交通可能未必好方便
建議都係渣車黎

食物質素有驚喜
白酒煮大蜆 ($148)
大蜆吐沙吐得好乾淨
好入味既白酒同牛油
誠意十足

安格斯牛柳夠冧
薯蓉分量都幾多

海膽燴意大利飯 北海道帶子 黑魚子 ($268)
意大利飯口感岩岩好
海膽醬味道帶有清酒味
將海膽香味散發係整個意大利飯度

billow’s 提拉米蘇 ($118)
有別於一般提拉米蘇
呢間餐廳既提拉米蘇無左底層餅底
而係以忌廉為主
偏奶味重

烤脆窩夫餅 蜜糖黑松露忌廉 雲呢拿雪糕($148)
呢個窩夫口感比較特別
係以酥皮製成
但又唔會覺得膩
甜品充滿黑松露香
非常值得一試
2021-11-21
2021-11-22 190 浏览
🌾 𝓑𝓲𝓵𝓵𝓸𝔀🌾近年 café都會採取白色簡約風格裝潢呢間純白餐廳🍴佔地3000呎景觀開揚 打卡一流🥰📸好好彩 撞啱天氣好😌餐廳採用預約系統有興趣嘅朋友仔可以預先 book定啊🐷個人覺得食物唔太抵食但環境加分 有去旅行嘅感覺✈️⭐️ Some Chill Dishes⭐️👉🏻 Beef Burger w/Wedges👉🏻 Boston Lobster w/Cauliflower on toast
🌾 𝓑𝓲𝓵𝓵𝓸𝔀🌾

但環境加分 有去旅行嘅感覺✈️

⭐️ Some Chill Dishes⭐️
👉🏻 Beef Burger w/Wedges
2021-11-22 153 浏览
成日見到好多人都會去呢間打卡餐廳,去到門口已經好有去左外遊既感覺了!餐廳裏面嘅環境都唔錯,又落地大玻璃,外要望住一個小湖,建議大家可以黃昏嘅時間嚟到,可以欣賞晒日間同埋夜晚嘅景色餐廳首先會上左面包先,可以沾黑醋或者牛油黎食,我就比較鍾意白色果隻,因為口感比較軟熟水牛芝士沙律配巴馬火腿水牛芝士味道岩岩好,唔會太濃,配埋濃味既巴馬火腿食味道豐富安格斯牛柳配煎封鴨肝牛柳既肉味幾香,口感唔會韌,鴨肝都幾肥美66%朱古力慕絲、焦糖榛子粒滿滿既朱古力香,口感好滑,有d似食緊雪糕的確不枉此行

水牛芝士沙律配巴馬火腿
水牛芝士味道岩岩好,唔會太濃,配埋濃味既巴馬火腿食味道豐富

安格斯牛柳配煎封鴨肝
牛柳既肉味幾香,口感唔會韌,鴨肝都幾肥美

66%朱古力慕絲、焦糖榛子粒
滿滿既朱古力香,口感好滑,有d似食緊雪糕

的確不枉此行
2021-11-09
2021-11-19 140 浏览
見到餐廳嘅網上預約已經爆滿 , 所以前一日打去餐廳book位 , 但餐廳話只係有網上預約 , 唯有今日試下walk in 。去到餐廳, 室內嘅座位已經爆滿, 需要到室外用餐。 但意想不到嘅係室外嘅環境畀室內更加優美。 可以享受陣陣清涼嘅秋風, 在望住個湖景進食, 感覺好休閒寫意。今次試咗佢嘅set lunch包沙律或者湯$238 美國安格斯肉眼配烤焗蔬菜今次叫咗個五成熟嘅肉眼扒, 個肉眼扒煮得剛剛好, 一咬落去啲肉汁唧曬出嚟, 配埋烤焗蔬菜, 好豐富$188 是日海鮮配烤焗蔬菜今日嘅是日海鮮係魚柳, 個魚柳煎到個外皮好香脆, 魚肉就好滑、好肥美

今次試咗佢嘅set lunch
包沙律或者湯

$238 美國安格斯肉眼配烤焗蔬菜

$188 是日海鮮配烤焗蔬菜
見到人地黎左billow打卡,好似幾令,約左朋友去呢度食個飯🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ 😍$228 Beef Short Ribs Risotto  呢個好好食,個飯既質地剛好,唔太濕唔太乾牛肉都好食,必叫😘😘😘 😃$308 Filet Mignon 個牛扒叫左五成熟,但可能有少少過熟,所以食落冇咁嫩,好在個鵝肝前得剛好,食落勁香丫😋😋 🙂$268 Slow Roasted Pork Belly 有4片豬肉,每一件都配左煮過既蘋果,仲有一片脆炸豬皮,豬肉味道正常,蘋果反而意想不到地好食😗😗😗  😗$98 Strawberry Sorbert  個賣相真係幾令,仲有d花做裝飾,個甜品唔太甜,唔嗜甜既應該會中意d🙂 埋單人均$496,如果想入黎影下相,欣賞下個令景可以一試

😍$228 Beef Short Ribs Risotto

呢個好好食,個飯既質地剛好,唔太濕唔太乾
Beef Short Ribs Risotto
牛肉都好食,必叫😘😘😘

😃$308 Filet Mignon

Filet Mignon

🙂$268 Slow Roasted Pork Belly

Slow Roasted Pork Belly

😗$98 Strawberry Sorbert

Strawberry Sobert

埋單人均$496,如果想入黎影下相,欣賞下個令景可以一試
2021-11-18 105 浏览
今晚和太太慶祝新婚,去了這家我覺得環境滿分的小白鷺餐廳。這裡可以說是久仰大名的香港著名餐廳,但卻從來都沒有來過,這次決定要浪漫一下。在餐廳門口已經看得出這裡的環境有點酒店的高格調感覺,卻又不失自然清幽的舒適感。我們點了洋蔥湯和番茄海鮮湯,主菜則點了羊架和安格斯牛柳配鴨肝,甜品是提拉米蘇。餐廳送了餐前麵包,可以點橄欖油和黑醋吃,麵包香軟,開胃最合宜。洋蔥湯中也有一大片麵包,吸收了湯的味道;洋蔥的份量很多,十分濃郁。番茄海鮮湯的感覺有點更像龍蝦湯,內容十分豐富,有魷魚、青口、蜆肉、蝦肉,每樣都很夠鮮味。再來的羊架和牛柳也十分不錯,肉質很軟很嫩,羊架有馬鈴薯伴碟,牛柳則是薯蓉伴碟。薯蓉配搭著油香感十足的鴨肝更是錦上添花,建議伴著一起吃。這裡的提拉米蘇很特別,不是我們平常見到的蛋糕形狀,而是零零散散的,可以用湯匙配搭著不同的組合放進口中,使同一個甜品發揮出不同層次,很有趣的吃法。希望改天能夠在日間再來一次,欣賞到綠草湖畔的風景。

希望改天能夠在日間再來一次,欣賞到綠草湖畔的風景。
2021-11-18
$500.5
2021-11-18 383 浏览
星期四回門之後,晚餐當然要和老公二人世界浪漫一番啦。餐廳環境十分優美,在晚上的燈光照耀下,顯得更加閃閃發光。首先送上餐包,圓形小餐包軟熟,長形餐包亦軟硬適中。番茄海鮮濃湯·鮮烘法包海鮮有魷魚、青口、蜆、蝦,法包塗滿牛油,對蜆特別有印象,十分飽滿,味道像喝龍蝦湯。法式洋蔥湯上面有一片薄麵包,吸盡洋蔥湯的精華,但略鹹。紐西蘭羊架·方旦薯羊架完全不會肥膩,肉質軟嫩,沒有羶味,好味道。安格斯牛柳(180g).封煎鴨肝.薯容.燒蘆筍牛柳質素很好,外層煎得脆脆的、內裡嫩滑,牛味重,好吃。鴨肝亦夠濃味,不錯。Billow's 提拉米蘇十分特別,將提拉米蘇的材料分拆,變身成一碟全新的甜品,擺盤亦很精緻。
星期四回門之後,晚餐當然要和老公二人世界浪漫一番啦。

餐廳環境十分優美,在晚上的燈光照耀下,顯得更加閃閃發光。
首先送上餐包,圓形小餐包軟熟,長形餐包亦軟硬適中。
餐包

番茄海鮮濃湯·鮮烘法包
番茄海鮮濃湯·鮮烘法包

法式洋蔥湯
上面有一片薄麵包,吸盡洋蔥湯的精華,但略鹹。
法式洋蔥湯

紐西蘭羊架·方旦薯
羊架完全不會肥膩,肉質軟嫩,沒有羶味,好味道。

2021-11-18
$500.5 (晚餐)
2021-11-14 100 浏览
Billow餐前麵包:香脆又鬆軟,再配合橄欖油同黑陳醋,未開餐先有味覺剌激。油甘魚薄切:肥美的油甘魚的油香,充滿口腔,以梅酒漬既車厘茄解膩,更顯清新!布拉塔水牛芝士沙律配巴馬臣火腿:爽甜嘅水蜜桃,配合軟滑布拉塔水牛芝士,以巴馬臣火腿的咸香帶出點綴精髓口感。海膽意大利飯配北海道帶子及黑魚子:食得出海膽嘅鮮味,充滿每吋飯粒,外面焦香,內裡鮮嫩的帶子,每一口都十分滿足!慢煮豬腩肉:厚切嘅豬腩肉,一啲都唔肥膩,而且蘋果蓉醬同埋焦糖洋蔥,將油膩嘅感覺完全消除,完全毫無罪究感嘅豬腩肉,顛覆健康嘅思維。
Billow

2021-11-14 111 浏览
今天放假想,找一家遠離市區的特色餐廳享用 晚飯,老公便提議到大埔小白鷺逛逛,打下卡放鬆一下。Thai seafood Salad 沙律中有幾隻爽口彈牙的超大虎蝦, 夾雜各種 清新沙律菜,配合埋他們的泰式沙律汁,非常開胃,辣度也夠, 喜歡吃辣的人不容錯過。Spring Chicken (half)這道菜歐陸風味濃!燒春雞 雞皮烤得香脆惹味, 邊吃邊發出陣陣的香料味,肉質夠嫩滑,帶有豐富的肉汁,啖啖肉,還有一些薯蓉配紅酒汁,味道特別。Pan Fried Foie Gras香煎法國鴨肝外層煎得香脆,味道較鵝肝濃郁, 內臟味較重,但少點油膩感,沾少許香梨蓉和麵包夾著吃,口感更特別。King Prawn Linguini一大隻燒虎蝦一上枱已香味四溢,離殼的虎蝦, 口感一樣的爽口彈牙,龍蝦汁非常香濃,每口扁意粉都掛滿濃郁的龍蝦汁,扁意粉烹調的火侯也剛剛好,帶點微硬口感不錯,不禁一口地接一口。Croffle這個窩夫特別推薦,窩夫口感煙韌,比起坊間一團一團的麵粉味,這個更令人印象深刻,窩夫旁邊的幾片黑松露,連窩夫和香蕉吃,味道令人讚不絕口, 這道甜品每人一份都不嫌多。

Thai seafood Salad

Spring Chicken (half)

Pan Fried Foie Gras

King Prawn Linguini

Croffle
2021-11-14 3133 浏览
疫情下無奈地不能外出旅遊,久而久之物色特色餐廳變成了日常的活動之一。這家餐廳是在社交平台上看到了朋友照片後被吸引的,二話不說便借着放假的日子駕車到此遊覽說真的,如果不是自駕到達的,我建議預先搜尋交通工具的路線,畢竟這裏給我的感覺屬於大埔的郊區,自駕的有露天免費泊車。來到餐廳門前,發現了兩隻守在門口的貓貓,詢問了店員好像是店家收養的,有喜歡貓的朋友在嗎?好可愛店員隨即送上了一下黑醋和麵包,黑醋是濃厚的高質品質,味道香濃,配上麵包很合拍前菜:鴨肝很漂亮的擺盤,鴨肝煎得很香脆,配上黑醋汁減低了整體的油膩感,不錯主菜:燒虎蝦•龍蝦汁扁意粉香濃的龍蝦汁非常美味,虎蝦燒得恰到好處,分量二人吃也足夠,畢竟還要留肚子吃其他美食。主菜2:燒黑鱈魚這個是店員推介的菜式,黑鱈魚肉質結實,魚油香味滿溢,配上脆脆的魚皮外層和湯汁,吃出來果然有驚喜的效果。甜品:烤脆窩夫餅,蜜糖黑松露忌廉,雲呢拿雪糕一眼便被名字吸引了,脆窩夫餅實在冇人能夠抵抗,黑松露忌廉味道很香,事實上這個菜真的很值得推薦,窩夫餅烤得很香脆,整體作為甜品好食又特別,必點推介值得一讚的是我留意到餐廳上菜的速度很快,員工服務和對答都友善,由此可見培訓

前菜:鴨肝

主菜:燒虎蝦•龍蝦汁扁意粉

主菜2:燒黑鱈魚

甜品:烤脆窩夫餅,蜜糖黑松露忌廉,雲呢拿雪糕

值得一讚的是我留意到餐廳上菜的速度很快,員工服務和對答都友善,由此可見培訓質素和服務效率甚高。作為約會的地方,此地最適合不過了,我相信在日間過來,定必會有另一番的美感。
2021-11-02
2021-11-14 109 浏览
偽南法一天遊~ 呢度雖然比較隔涉,但係揸車嚟到都有位泊車,都總算方便。一落車見到餐廳已經覺得非常值得。 門口亦有好幾個打扮得美美嘅女孩子排隊打卡。 呢度真係有好多打卡位,果然係網紅餐廳。 而且日同夜絕對係兩種感覺, 所以黎呢度最好嘅時間係5:30前到 可以影到日光,晚飯之後就可以影到夜景。 餐前麵包, 熱辣辣的。Parma ham 蜜桃沙律 🥗非常清新好吃, 甜甜的蜜桃中和左Parma ham 的 鹹味.. 南法之旅 必須要點香煎鴨胸鴨胸先得外脆內軟,很有水準。 連伴碟的抄雜菜都非常好吃。
偽南法一天遊~
呢度雖然比較隔涉,但係揸車嚟到都有位泊車,都總算方便。
一落車見到餐廳已經覺得非常值得。

餐前麵包, 熱辣辣的。

Parma ham 蜜桃沙律 🥗

南法之旅 必須要點香煎鴨胸
鴨胸先得外脆內軟,很有水準。
連伴碟的抄雜菜都非常好吃。

2021-11-12 108 浏览
以前搭火車經過吐露港成日都見到呢間餐廳個環境好靚成日都想食一次 今日終於的起心肝 約左個朋友黎食一去到餐廳出面已經見到好靚既環境 好似去左旅行咁 周圍都好靜 係香港好小見到d咁既地方 仲耍有餐廳開係呢到咁我地入到餐廳 d侍應都好有禮貌同埋餐廳入面都好靚 個環境令人好放鬆 !!咁講講食物方面啦 我地未叫野食果陣佢已經黎左幾件好好味好熱巴面包之後我地就叫左個紅酒燴牛肋肉飯 味道好好 d牛肋肉都好滑好有牛味另外我地叫左個燒同埋牛柳燒豬肋條 好好味 燒得好香 同埋都唔會太肥牛肉好有牛味 個薯蓉都好好食!!!黎呢到食飯真係好似去左度假咁

一去到餐廳出面已經見到好靚既環境 好似去左旅行咁
周圍都好靜 係香港好小見到d咁既地方 仲耍有餐廳開係呢到

咁我地入到餐廳 d侍應都好有禮貌同埋餐廳入面都好靚
個環境令人好放鬆 !!

牛肉好有牛味 個薯蓉都好好食!!!

黎呢到食飯真係好似去左度假咁
2021-11-12 107 浏览
難得約埋三五知己食飯,周圍食嘅佢即刻諗到一間坐得舒服嘅餐廳,我哋就揸車去到附近嘅停車場泊車,一落車見到 餐廳 - Billow 門面非常純白,難怪咁多女神過嚟打卡食飯。仲見到一隻好可愛嘅貓貓喺度坐鎮。呢度嘅裝修好有心機,係選用雲石枱設計,而且還有窗邊位可以欣賞湖泊的美景夜景,還有高枱嘅位置,亦有沙發位置,就連座位都多款選擇。店員隨即安排我哋坐四人枱位置,感覺好舒適寬敞呢。先order一杯呢度嘅signature特飲,番石榴汁新鮮青檸梳打,漸變嘅橙色加上青檸中軸,確實要相機飲先。估唔到法式洋蔥湯係咁有料,舀一羹已經有滿滿的洋蔥,湯非常鮮甜。鍾意食牛肉嘅牛魔王今次有福了,傳統生牛肉他他•鵪鶉蛋黃就啱晒你胃口,採用生牛肉切成一粒粒,用生鵪鶉蛋攪勻成為醬汁,再放上附以的法式包上食,一啖已經有唔同層次嘅口感了,而且牛肉好fresh 呢!這一道主菜 慢煮法式豬腩肉•蘋果蓉•焦糖洋蔥,遠處已經聞到佢嘅香氣,豬腩肉非常大件,一共有四大件,上面有着燒香的洋蔥及蘋果蓉,原來咁樣match落豬腩肉一齊食都幾Juicy 㗎,有肥有瘦口感味道層次啱啱好。牛魔王來到必定要試吓 香煎牛柳•焗波士頓龍蝦 ,睇見朋友食

仲見到一隻好可愛嘅貓貓喺度坐鎮。

店員隨即安排我哋坐四人枱位置,感覺好舒適寬敞呢。

牛魔王來到必定要試吓 香煎牛柳•焗波士頓龍蝦 ,睇見朋友食到舔舔脷,我都忍唔住偷食一小件龍蝦肉。

仲有燒香咗嘅法式焦糖燉蛋,為呢一餐豐盛嘅晚餐畫上句號呢

#Billow
#大埔Billow
#大埔美食
放咗工想遠離繁囂嘆一個relax的晚餐大埔就有一個貌似世外桃源的好地方選擇啦記得之前同大家介紹過日頭去過白鷺湖互動中心的一間中菜廳飲茶🫖望到咁靚嘅湖景之餘嘢食仲好好食今次就試吓另外一間 #多國菜西餐廳「 Billow 」 @billow_bar.seafood.bistro 門口超靚好似去咗旅行度假咁而且裝修歐陸式華麗有氣派超鍾意呢種style ❣️留意到匯豐嘅推廣的法式套餐餐牌指定晚膳套餐只係$500 一位而且餐牌更有好多多款食物選擇所以我哋叫咗匯豐推廣套餐一份另外再想要一些食物開心share食⊰⊹════════════════⊹⊱✎食後感 :✨🤎️「 #法式洋蔥湯 」洋蔥湯望落去色澤都非常濃郁飲落去果然啖啖足料入面仲有一條條嘅洋蔥絲同埋有一個芝士包係湯入面裏面朔晒湯底嘅精華味道食落去仲好入味添💗「 傳統生牛肉他他•鵪鶉蛋黃 」然後就是開胃 Starter當然要相機食先🖤「 #香煎牛柳•焗波士頓龍蝦 」牛柳確實勁厚身有七成熟剛好煮到恰到好處因此中間呈現粉紅色食落去好軟熟而且牛味濃郁仲有入口即溶的薯蓉及蕃茄粒配襯除此之外鍾意食海鮮嘅我一見到咁大隻嘅龍蝦蟹鉗肉即刻心心眼龍蝦肉大大隻爽口彈
放咗工想遠離繁囂嘆一個relax的晚餐

所以我哋叫咗匯豐推廣套餐一份
另外再想要一些食物開心share食

⊰⊹════════════════⊹⊱
✎食後感 :✨

🤎️「 #法式洋蔥湯 」
洋蔥湯望落去色澤都非常濃郁
飲落去果然啖啖足料
入面仲有一條條嘅洋蔥絲
同埋有一個芝士包係湯入面
裏面朔晒湯底嘅精華味道
食落去仲好入味添

💗「 傳統生牛肉他他•鵪鶉蛋黃 」
然後就是開胃 Starter
當然要相機食先

🖤「 #香煎牛柳•焗波士頓龍蝦 」
牛柳確實勁厚身

鍾意食海鮮嘅我一見到
咁大隻嘅龍蝦蟹鉗肉即刻心心眼
龍蝦肉大大隻爽口彈牙
非常Juicy呢❣

💛「 #慢煮法式豬腩肉•蘋果蓉•焦糖洋蔥 」
另外朋友就點了佢最鍾意食嘅咁肥瘦豬腩肉
他也大贊肉質很鮮嫩呢

🧡「 #法式焦糖燉蛋 」
這一款 #法式焦糖燉蛋 很有份量
燉蛋口感非常香滑滑溜
甜度剛剛好
正是想要嘅口味啊
食完甜品確實非常滿足呢❣️

最後飲番杯特飲爽一爽喉嚨先💕
2021-11-07 135 浏览
以前細個間唔中都會去小白鷺玩同埋食野,咁耐冇去原來已經完全唔同曬!今次去嘆返個tea☕️ billow 白色嘅外型真係好吸睛,好似去左外國咁,餐廳樓底好高,但係座位比我想像中少,望出去就會見到d 人係到玩充氣水上樂園😂 /Croffle with truffle honey and caramel banana $148/黎個croffle 真係好特別,一上台就已經聞到好濃郁嘅松露味,就咁想像可能會覺得松露配甜品有d奇怪,但係原來食落都幾夾😂 個croffle 外脆,裡面就有d 咬口,真係推介大家試下!/Burrata avocado toast $168/黎個toast 超足料,面頭鋪滿牛油果,加埋burrata 真係一流,仲加左開心果碎添🥰/US Angus rib eye and sunny side up egg $268/Steak 就正常,中規中矩,都食到有牛味,唔會好韌👌🏻sunny side up 都煎得幾靚🍳 整體黎講,環境幾舒服,但係因爲冇時間限制,weekend 去就可能要等下位🥴 食物選擇都多,食完記得要周圍行下,餐廳門口有貓貓係到曬太陽😂附近嘅building

/Burrata avocado toast $168/
Burrata avocado toast

整體黎講,環境幾舒服,但係因爲冇時間限制,weekend 去就可能要等下位🥴 食物選擇都多,食完記得要周圍行下,餐廳門口有貓貓係到曬太陽😂附近嘅building 都好有歐陸風🥰
Burrata avocado toast