追求健康新一輩 好多都選擇低碳/基至係零碳既餐單唔局限於女性 男仔都有好多奉行keto制但出街就比較難搵餐廳今次係長沙灣廣場搵到間崇尚健康既小店可能照顧到你「健康魂」既需要㗎.《香煎比目魚伴黑松露椰菜花飯 巴黎牛油汁》自己都試過係椰菜花飯 勁花時間刨d椰菜粒出黎平時食親西餐都好怕d忌廉加飯/麵勁肥呢到用椰菜花取代飯 咁就唔洗食crabs啦每啖都唔會罪疚 質地真係幾似飯 軟綿細膩最後想讚下比目魚 煎得好香脆.《南瓜千層》🎃呢一道「偽」千層麵又係好花功夫廚師獨家研發 以燈籠椒青瓜等蔬菜造成闊條麵南瓜蓉代替忌廉肉醬 同樣做到Creamy效果味道非常甜美 南瓜控不能錯過 食得出用左好多南瓜先可以做到咁濃郁嘅味道.《栗子芝士蛋糕》🍰餅底由栗子蓉組成🌰上面係芝士蛋糕 綿密軟身 芝士味香濃如果你係生酮既都有好多keto蛋糕你選擇㗎.《蜜糖雜霉乳酪沙冰》落order前再三問店員會唔會好甜店員都好有耐性解釋唔會落糖水果然入口一啲都唔死甜 雜莓榨汁味道清新酸甜因為有乳酪 增加濃稠度.《黑芝麻拿鐵》不得不讚賞個拉花 係一隻飛馬/unicorn🦄 線條明確 圖案精美攪勻飲用好香芝麻味

追求健康新一輩 好多都選擇低碳/基至係零碳既餐單

不得不讚賞個拉花 係一隻飛馬/unicorn🦄
線條明確 圖案精美
攪勻飲用好香芝麻味
2022-10-07 121 浏览
長沙灣廣場3樓全層都係餐廳左揀右揀,朋友情有獨鍾所以大家就試吓呢一間、佢係一間自助式餐廳有人落單,但係類似快餐形式自己捧餐自己收返好食完嘅嘢交俾櫃位😀係工業區來講平均menu要百幾元,我自己就點一百元以下意粉,仲包埋個西湯,我又認為係抵食嘅😍 見櫃位仲有啲小蛋糕可以叫。因為真係好味仲唔會肥膩,可以再encore👌仲有自助青檸檸檬水,我連飲品都唔使叫😂大家可以去試吓😃

見櫃位仲有啲小蛋糕可以叫。

因為真係好味仲唔會肥膩,可以再encore👌

仲有自助青檸檸檬水,我連飲品都唔使叫😂
大家可以去試吓😃
牛仔意粉
西蘭花/青豆湯
西蘭花飯銀雪魚
牛仔意粉
西蘭花/青豆湯
西蘭花飯銀雪魚
2022-09-17 265 浏览
現在健康的餐廳越來越多,但又要好吃的真的不多,Belly Soul 真的做到又健康又好吃!(怎麼聽起來好像廣告😂)香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵🦐🐙🐟🍜一看到主菜真的讓我很哇然,擺盤就像米芝蓮餐廳的一樣。配菜顏色豐富 (含多種維他命及礦物質),不但賞心悅目,材料更是非常新鮮。海鮮包括: 蝦子、帶子、銀鱈魚、章魚仔,全部都煮得剛剛好,表面香脆,內裏很嫩。就連蔬菜(西蘭花🥦、翠玉瓜、甜椒、紫洋蔥)都不馬虎!蒟蒻麵沒有化學的味道,醬汁有點像罐頭蘑菇忌廉,有點小扣分。但整體而言,是90分以上的作品。👍值得稱讚的是有些菜更會標示主要的營養成份(碳水/蛋白/脂肪)。以上的海鮮麵,一碟就已經提供31克蛋白質。雖然沒有列出纖維含量,但估計都有10克 (1/3 每日建議的攝取量)。自選沙拉碗🥑🌽🍅🥗沙拉底已經包括: 紅菜頭、羽衣甘藍、車厘茄、玉米、米棧南瓜自選配菜: 香蒜明蝦、牛油果及藜麥所有材料都很新鮮!真的吃到蔬菜的甜味。南瓜口感滑順,它的甜味令我回想起在日本時所吃的南瓜。讚🧡有5款醬汁可選,值得稱讚的是上菜時會自動醬汁和主菜,食客可以調節份量。較健康 (低糖低脂)的醬汁👉香蒜柚子醬/香橙薄荷乳酪醬🍵第

香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵🦐🐙🐟🍜

自選沙拉碗🥑🌽🍅🥗
沙拉底已經包括: 紅菜頭、羽衣甘藍、車厘茄、玉米、米棧南瓜
自選配菜: 香蒜明蝦、牛油果及藜麥
較健康 (低糖低脂)的醬汁👉香蒜柚子醬/香橙薄荷乳酪醬

🍵第一次光顧時喝了抹茶拿鐵,很開心可以選杏仁奶,抹茶沒有混糖的,整杯都帶著淡淡的抹茶香。

整體而言,Belly Soul 真的我心中排名前列的餐廳。不但食物質素高、營養滿滿的,員工們更是好友善有禮。格外欣賞的是完食後,碗碟餐具等都要自己分類擺放,猶如環保回收分類的概念,若人人都有分類意識,世界上的垃圾/破壞也會減少些。

營養價值: 🌕🌕🌕🌕🌖
開心指數: 🌕🌕🌕🌕🌕🌟 (5個滿月不夠要加星)

期待下一次再光顧嘗試其他菜色🌸
有一刻不太想分享這個好餐廳,怕以後去要排隊,但為了大家的健康及口福著想,還是開心分享。感覺得到Belly soul很用心經營,值得嘉許。
2022-09-15 161 浏览
呢間嘢主打健康餐,用料好高質,比起出邊一般Cafe收同樣價錢的質素非常之理想,份量啱啱好食完感覺好開心亦都唔覺得guilty 好少寫食評但今次真的很滿意,會繼續幫襯
好少寫食評但今次真的很滿意,會繼續幫襯

2022-08-29 332 浏览
同對NFT認知一樣相信小編永遠也不懂什麼是生酮飲食any肥好吃的便放入咀吧//長沙灣廣場3樓像一個結界樓層一個月前沒有人知道它的存在原來已經有不少食肆進駐包括這間以少carbs和糖健康飲食為主的belly soul亦有生酮食物供應//從IG看到主食頗吸引唯在午前探訪只有蛋糕選擇要再訪才試到其他種類了//🔅 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙍𝙤𝙡𝙡 𝘾𝙖𝙠𝙚兩款卷蛋也試了海鹽焦糖比玫瑰味道來得自然喜歡釀在中心的忌廉像極一棵大樹////🔅 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧𝙛𝙡𝙮 𝙋𝙚𝙖 𝙎𝙤𝙙𝙖椰青汁配蝶荳花梳打清新夏日之選

同對NFT認知一樣

🔅 𝘾𝙤𝙘𝙤𝙣𝙪𝙩 𝘽𝙪𝙩𝙩𝙚𝙧𝙛𝙡𝙮 𝙋𝙚𝙖 𝙎𝙤𝙙𝙖
椰青汁配蝶荳花梳打
清新夏日之選
2022-08-05
$100 (早餐)
𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝙍𝙤𝙡𝙡 𝘾𝙖𝙠𝙚
  • 卷蛋
2022-08-25 315 浏览
在荔枝角區搵食,想健康啲,之前試過D2 place的 Pickabowl, 好味,但都接近一百元。見這間的沙律bowl由$58base開始,好似平啲,但加下加下,加個蝦或魚,就加$30,加菜$5、加麵$10⋯ 所以最後都$98。味道都ok, 加的麵幾清新同夾。蔬菜都新鮮。雖然之前的網友說飲品好好,但我無叫呀因為又要散叫都幾貴。由於好像試業期間,所以點食物的小姐好似也不太熟手,會點錯同時間比較慢,希望運作時間久了會有改善。
沙律bowl
煎魚椰菜飯
沙律bowl
煎魚椰菜飯
2022-08-18 297 浏览
在長沙灣廣場沒太多美食,近日三樓新開很多美食出現,這一間來說,食物外表有質數,材料與價錢合理,至於味道本人極度喜歡,食材健康美味可口,沙律菜好味,汁也自製不酸不甜,湯也濃香,用足材料,最後一杯咖啡或茶一定要加上,平衡了每天辛苦工作的幸福.(直得一試)!但實在太豐富下甜品未能品嘗,下次會嘗試沙拉+蛋糕+咖啡...等等
2022-08-18
關注健康唔洗吓吓食一大堆supplement pills 嘅 ❌💊,因為點都係化學嘢🤷🏿‍♂️ 大家可以試吓由食物入手,今次我哋為大家介紹一間主打營養平衡和 #生酮 飲食嘅新派餐廳Belly Soul座落於長沙灣廣場3樓,個門面好鬼靚,係柔和嘅淡粉紅同埋水泥灰嘅配搭😍而且牆上有佢哋嘅slogan “THE BELLY COMES BEFORE THE SOUL” 簡短一句已經說明左佢哋餐廳嘅主題,就係美味嘅食物係人生最大嘅樂趣,諗嗰個人我哋估係哲學美食家嚟🤣 話明係主打健康,佢哋嘅餐牌全部都清晰標示出卡路里及營養含量、是否生酮飲食等健康資訊,方便每位客人為自己身體搵出最適合嘅健康餐🥹我哋見餐廳都幾抌本💰落設備上💰,用上唔平嘅1905年始創嘅意大利品牌 Victoria Arduino咖啡機,咖啡出品一定有保證👍🏻☕️香辣虎蝦伴甜椒茸汁蒟蒻麵($138):擺盤好靚😍,材料有新鮮沙律菜、燈籠椒,而且虎蝦用上新鮮蝦,爽口彈牙😋再配上由燈籠椒打成嘅汁配上生酮界中流砥柱嘅蒟蒻麵。味道唔算太濃,食落完全唔油膩!共226卡路里慢煮雞胸伴野菌椰菜花飯青咖喱($118):佢哋嘅飯係椰菜花粒整成,口感煙韌爽脆

香辣虎蝦伴甜椒茸汁蒟蒻麵

慢煮雞胸伴野菌椰菜花飯青咖喱

慢煮雞胸伴野菌椰菜花飯青咖喱($118):佢哋嘅飯係椰菜花粒整成,口感煙韌爽脆😋驚喜嘅係雞胸一啲都唔鞋,同時亦好Juicy,而青咖喱亦帶少少辣,食唔停!共384卡路里

佢哋嘅飲品擺設好靚,價錢都係$40~$50杯🥹而且佢哋嘅凍茶係用有機茶葉,我哋叫咗個凍芝士奶蓋伯爵茶($48),芝士奶蓋嘅綿密加上伯爵茶嘅清爽

凍美式咖啡($40)更係即叫!即磨豆!即做!所以味道唔似坊間一般連鎖咖啡店咁無特別,佢哋嘅咖啡豆用上哥倫比亞🇨🇴拼巴西🇧🇷豆,味道較為平衡,帶有點點橙皮香氣🍊及紅果。

為呢一餐畫上完美句號😌
香辣虎蝦伴甜椒茸汁蒟蒻麵
慢煮雞胸伴野菌椰菜花飯青咖喱
2022-08-13 216 浏览
讚1 店員都幾有熱誠 ,好努力介紹食乜,椰菜飯真係非我所好2 咖啡係好既,選既咖啡豆唔會薄身,意粉唔會過腍3 環境夠寧靜,暫時人唔多彈1 牛肉係有少少柴既 醬汁既番茄味太淡 呢方面要改善下

1 店員都幾有熱誠 ,好努力介紹食乜,椰菜飯真係非我所好
2 咖啡係好既,選既咖啡豆唔會薄身,意粉唔會過腍
3 環境夠寧靜,暫時人唔多

1 牛肉係有少少柴既 醬汁既番茄味太淡 呢方面要改善下
“the belly comes before the soul” 很有意思的一句說話👍就係呢一句說話😍吸引咗我入去呢間餐廳食咗個lunch🥳果然享受完呢次嘅午餐之後❤就深深明白到呢一句簡單嘅說話「其實係隱藏住好多佢哋對食物嘅堅持✊同埋執着」絕對值得令人欣賞🦚🦐🍊🍄柚子蜜椒蝦球拌香草蘑菇十六穀飯$128:單單睇佢上台嗰陣時菜式嘅presentation❤️已經感受到廚師👨‍🍳嘅心機同埋對食物嘅尊重👍呢個「柚子蜜椒蝦球拌香草蘑菇十六穀飯」嘅組合底層係有埋香草蘑菇嘅十六穀飯🍄然後再喺上邊放上西蘭花🥦同埋蝦球🦐加埋櫻桃小蘿蔔+沙律菜喺頂部🌸廚師將佢對食物嘅堅持✊同埋執着完全表露無遺咁呈現喺你嘅眼前🥳而且用柚子蜜做呢個菜色口味🈶️酸酸甜甜嘅味道❤好適合夏天呢個時候食呢👍👍🌽🥦🐠香煎比目魚拌黑松露甜粟米椰菜花飯,巴黎牛油汁 $128:同樣地👏🏻呢個椰菜花飯嘅presentation都一定唔會令你失望😍而且餐牌上面🈶️列明呢個椰菜花飯嘅熱量卡路里+熱量等🧮啱曬每日計算住減脂嘅人👍🉐️底層係粟米加椰菜花飯🥦呢個飯令追求健康嘅我哋食得放心😍然後再喺上面放上法國長豆🥒同埋煎香左嘅比目魚🐠配埋櫻桃小蘿蔔+沙律菜喺

🉐️底層係粟米加椰菜花飯🥦呢個飯令追求健康嘅我哋食得放心😍然後再喺上面放上法國長豆🥒同埋煎香左嘅比目魚🐠配埋櫻桃小蘿蔔+沙律菜喺頂部🌸整體即刻令我出現咗係酒店食緊西餐嘅感覺🍴令人賞心悅目🥳

📌energy-395 kcal protein-42.9g carbohydrate-26.8g net crabs-12.9
total fat-14.4g

☕️Mocha 和 Latte☕️:所有lunch set都包埋沙律🥗/餐湯🥣而餐飲就半價 (除咗特飲)🥤今次我哋揀咗兩杯咖啡☕️呢度對咖啡師拉花嘅技術係超出我哋嘅想像😍我喺香港暫時只遇見過呢度嘅咖啡師💁‍♀️拉花係可以拉到一隻我大愛嘅「長頸鹿🦒」👏🏻👏🏻拉花技術真係令我大開眼界🥳長頸鹿🦒拉花拉🉐️咁靚😍真係唔係好捨得飲架🥰

🍰甜品:我就最鍾意食甜品🍮所以一定會留肚揀翻件蛋糕試吓🥳今次見到佢哋嘅甜品櫃有三款唔同嘅蛋糕❤款款都令到我心心眼呢😍最後我揀咗Passionfruit Mango Cheese Cake🥭 軟滑忌廉芝士慕絲中間有小粒粒嘅芒果肉☺️唔單止係賣相高貴🌸 而且仲好🈶️內涵👍推介推介🥳🥳
  • 柚子蜜椒蝦球拌香草蘑菇十六穀飯
  • 香煎比目魚拌黑松露甜粟米椰菜花飯,巴黎牛油汁
  • Passionfruit Mango Cheese Cake
  • Mocha
-🦄BELLYSOUL @bellysoul_hk -日式蛋包照燒汁海鮮椰菜花飯 Hkd128Rating🌕🌕🌕🌕🌑香草野菌牛油果醬水波蛋酸種吐司 Hkd58Rating🌕🌕🌕🌑🌑抹茶拿鐵w杏仁奶 Hkd50Rating🌕🌕🌕🌕🌑-於本月二十二號到訪 不知道餐牌有沒有改動詳情要請大家 自行去留意餐廳的官方餐牌呀就是嘛 我近日再一次沉淪在牛油果的漩渦中本想著要去吃一襌 沒什麼原因就是想再拜訪然後突然間在Ig中發現了這間新開的小店🍴他們是主打健康的餐點 例如是低碳及生酮的那不就完全是 我平時一日三餐食開的東西嗎什麼椰菜花飯蒟蒻麵 羅漢果糖就是我的日常-所以我決定趁他們未出名 就立刻馬上去拜訪其實他們全部的食物 甚至是甜點都超級吸引我是有二訪的打算 不知道現在會不會很多人-🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤🤍🖤-⚡️ 一個人吃兩個餐系列🤰🏻⚡️-🎐 日式蛋包照燒汁海鮮椰菜花飯🍳🍃 336kcal C6.6 P40.8 F14.5椰菜花飯的份量超大 目測雞蛋用了二至三隻雞蛋是炒滑蛋的口感 嫩滑而且蛋味新鮮濃郁果然蛋包飯跟番茄醬 是最原始最好吃的配搭雖然現在都流行脹卜卜的流心蛋 或是漩渦蛋其實這才是皇道 雞蛋足
🦄BELLYSOUL @bellysoul_hk

雖然現在都流行脹卜卜的流心蛋 或是漩渦蛋
其實這才是皇道 雞蛋足以我吃光所有椰菜花

椰菜花口感是挺爽口 有顆粒感亦都帶有鑊氣
食材配搭豐富 蔬菜方面就有紅椒蘆筍跟洋蔥
海鮮類就有蝦 魷魚跟魚肉 每一口都很滿足~
絕不會因為是椰菜花飯就就好單寡或是清淡

所以用椰菜花來取代白飯 真是輕盈又無罪惡
🎐 香草野菌牛油果醬水波蛋酸種吐司🥑
🌿 297kcal C14.9 P14.3 F18

牛油果吐司的麵包口感薄脆 伴隨啖啖牛油香
烤蘑菇真是超好食 加分加分 喜歡它的菇味~
我本來只喜歡切片牛油果 而不是牛油果蓉醬

店員好好人額外給我幾塊牛油果 它熟度剛好
每一口牛油果都是入口即溶 真是幸福感滿滿
香草野菌牛油果醬水波蛋酸種吐司

蛋是超大一顆又流心 整體配搭無得輸です♪
旁邊的沙律菜新鮮爽甜 帶來了一點小清新~
不過個人有點不夠滿足是它的牛油果跟麵包
麵包香氣不足 如果是黑麥跟裸麥之類會較好