2022-11-09 718 浏览
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。.荔枝角開業不久的Belly Soul 以粉紅色為主調入到餐廳需自行搵位 自行出去點餐取餐有供應生酮人都岩食的甜品和菜式 ·͜· 仲有健康既沙律Bowl、蒟蒻麵、椰菜花飯等生酮蛋糕都有幾款口味選擇 ~餐牌上更有列出各餐點的營養資料 誠意滿滿仲有佢地既咖啡拉花勁靚啊 可惜去個日佢放假🥲所以又可以再去多次🤤.香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵 $138我地叫左黑松露海鮮蒟蒻麵,蒟蒻麵質地爽口屬於扁麵身 所以我稱佢做爽口既伊麵😬帶陣陣松露香 配料有帶子 蝦 魷魚同煎魚等~.蜜糖有機玫瑰花雞翼 $68另外仲叫左兩個下午茶餐~窩夫同雞翼蜜糖有機玫瑰花雞翼 用上無激素雞翼食得健康安心👍🏻.車打芝士焗煙肉白菌窩夫 $78仲有即叫即製既窩夫🧇簡單配上車打芝士、煙肉同炒菇等味道已經很不錯!.栗子南瓜芝士蛋糕 $60蛋糕叫左栗子南瓜芝士蛋糕🍰面頭見到有不少南瓜肉 用左栗子做餅底這組合比較少見 芝士味突出可惜栗子和南瓜味的存在感較低😅.๑ Pineapple Caffe Tonic 跟餐+$29๑ 紫薯紅菜頭鮮奶 $58飲品叫左紫薯紅菜頭鮮

荔枝角開業不久的Belly Soul 以粉紅色為主調
入到餐廳需自行搵位 自行出去點餐取餐
有供應生酮人都岩食的甜品和菜式 ·͜·
仲有健康既沙律Bowl、蒟蒻麵、椰菜花飯等
生酮蛋糕都有幾款口味選擇 ~
餐牌上更有列出各餐點的營養資料 誠意滿滿
仲有佢地既咖啡拉花勁靚啊 可惜去個日佢放假🥲
所以又可以再去多次🤤

香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵 $138
我地叫左黑松露海鮮蒟蒻麵,蒟蒻麵質地爽口
屬於扁麵身 所以我稱佢做爽口既伊麵😬
帶陣陣松露香 配料有帶子 蝦 魷魚同煎魚等~

蜜糖有機玫瑰花雞翼 $68
另外仲叫左兩個下午茶餐~窩夫同雞翼
蜜糖有機玫瑰花雞翼 用上無激素雞翼
食得健康安心👍🏻

車打芝士焗煙肉白菌窩夫 $78
仲有即叫即製既窩夫🧇
簡單配上車打芝士、煙肉同炒菇等
味道已經很不錯!

栗子南瓜芝士蛋糕 $60

๑ 紫薯紅菜頭鮮奶 $58
飲品叫左紫薯紅菜頭鮮奶同菠蘿Tonic
紅菜頭鮮奶隻顏色很柔和 奶滑 紫薯味較出
菠蘿Tonic就岩我呢啲拍飲咖啡苦既人
比較易入口 而且味道都很夾!
  • 黑松露海鮮蒟蒻麵
  • 窩夫
  • Pineapple Caffe Tonic
第一次嚟長沙灣廣場個商場好似最近都開咗幾多新餐廳附近番工嘅人有福了~Belly soul主打健康嘅食物 有keto friendly嘅麵、飯、蛋糕 啱晒生酮飲食嘅人餐牌上仲有列明營養成分新開張期間有9折優惠 想試就快啲去喇~ 唔知優惠去到幾時-🦐香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵 💰$138每款主菜都會配上一碗餐湯~估唔到有幾多海鮮種類 有蝦、魷魚、帶子、比目魚蒟蒻麵幾彈牙 食落幾有咬口黑松露味幾重 不過醬汁偏稀少少整體幾唔錯幾抵食~-🐔香草牛油燴雞伴十六榖飯 💰$88米飯用上十六榖米 更有營養 口感較軟糯雞肉大概有四五舊左右 口感結實 調味都唔錯 幾惹味-🍰𝙺𝚎𝚝𝚘 𝚏𝚛𝚒𝚎𝚗𝚍𝚕𝚢 𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚌𝚑𝚎𝚎𝚜𝚎𝚌𝚊𝚔𝚎 💰$68健康人士之選 雖然係芝士蛋糕 但完全唔會覺得膩口感結實 有淡淡的抹茶香味-🍰𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞 💰$68相比之下 呢個就較為甜少少 而我都較鍾意呢個質感creamy 而有啲位置係結實嘅texture食晒成個都唔會覺得好膩-🍵𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎 💰$50上網睇相已經見到佢哋嘅拉花好靚好特別所以點都要叫番杯試下今次呢杯係一條蛇 超勁!՞⸝⸝ᵒ̴̶̷ 𓈞 ᵒ̴̶̷⸝⸝՞味道方面 抹
第一次嚟長沙灣廣場
個商場好似最近都開咗幾多新餐廳
附近番工嘅人有福了~
Belly soul主打健康嘅食物
餐牌上仲有列明營養成分
新開張期間有9折優惠 想試就快啲去喇~ 唔知優惠去到幾時

🦐香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵 💰$138
每款主菜都會配上一碗餐湯~
估唔到有幾多海鮮種類 有蝦、魷魚、帶子、比目魚
蒟蒻麵幾彈牙 食落幾有咬口
黑松露味幾重 不過醬汁偏稀少少
整體幾唔錯幾抵食~

🐔香草牛油燴雞伴十六榖飯 💰$88

香草牛油燴雞伴十六榖飯
𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞
𝙼𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎
2022-11-07 129 浏览
Belly soul 是小清新咖啡店,粉嫰的店面,加上常綠植物,充滿休閒的氣息。餐廳主打生酮飲食,餐牌上列明營養成分,方便追求健康飲食的食客。在午後輕嘆咖啡,令人身心放鬆。香煎比目魚伴黑松露椰菜花飯巴黎牛油汁 $128比目魚柔嫰雪白,外皮微微香脆,🌸入口鮮味滑溜,配上巴黎牛油汁,更加香甜惹味。椰菜花飯卡路里低,熱量是白飯的六分一,纖維量是白飯的三倍,以黑松露點綴,口感綿密、濕潤,夾雜法邊豆,清爽解膩,食完有飽肚感,有效控制體重。帶子泡菜紅菜頭椰菜花飯 $128帶子圓潤厚切,香煎至兩邊金黃,充滿彈性,油潤的椰菜花飯,入口惹帶淡淡泡菜辣香,刺穿太陽蛋,🎉更惹味吸引。南瓜餐湯入口濃稠,充滿南瓜清甜香,拌勻忌廉,👅 奶滑甜香,十分開胃。Oreo basque burnt Cheesecake /套餐追加 $30 質感紮實,🍮洋溢濃郁的芝士味,入口Creamy,加入Oreo脆脆,❤️十分享受! Matcha Latte $45 質感柔滑,抹茶香濃郁,奶滑中帶出抹茶香,香醇而不澀。Rose Latte $55有美麗的拉花,灑上玫瑰花瓣,粉嫰迷人,呷一口奶泡,😇喝到杯底有甜蜜花香,十分治癒。

香煎比目魚伴黑松露椰菜花飯巴黎牛油汁 $128

帶子泡菜紅菜頭椰菜花飯 $128

南瓜餐湯

Matcha Latte $45
質感柔滑,抹茶香濃郁,奶滑中帶出抹茶香,香醇而不澀。
Rose Latte $55
午餐
2022-11-06 14 浏览
Belly Soul.長沙灣廣場最近3樓開咗好多新嘅舖頭多咗好多嘢食今次就揀咗呢間試吓.香煎比目魚伴黑松露椰菜花飯(巴黎牛油汁)食剩指數:0/100比目魚煎到外皮好脆魚肉好滑加埋個牛油汁超香椰菜花飯炒得唔油有黑松露嘅調味食落去好香算係好好食嘅椰菜花飯.Build Your Own Bowl食剩指數:0/100自選既沙律58$底有紅菜頭、車厘茄、粟米、雜菌、羽衣甘藍、南瓜仲有好多其他配料揀我就要左煎三文魚粒同慢煮雞胸煎三文魚粒好大舊魚皮好香肉都好嫩慢煮雞胸用左無激素雞胸慢煮剛剛熟滑得嚟幾有口感其他蔬菜都好甜好fresh特別係南瓜好香甜.栗子南瓜芝士蛋糕食剩指數:0/100底層有一栗子蓉上面就係南瓜廿人芝士蛋糕南瓜味好濃仲有少少南瓜肉整體唔會好甜唔會好heavy.Flat White食剩指數:0/100拉花好靚咖啡好香.Coconut Coffee食剩指數:0/100漸層好靚有淡淡椰子水味同咖啡又幾夾
[荔枝角]Belly Soul
香煎比目魚伴黑松露椰菜花飯(巴黎牛油汁)
比目魚煎到外皮好脆
漸層好靚
有淡淡椰子水味
同咖啡又幾夾
2022-11-05 12 浏览
長沙灣廣場三樓開左一系列新餐廳荔枝角番工既我表示好高興🤭Lunch Time又多個選擇有間粉紅色既Cafe主打健康輕食餐廳仲有列出哂卡路里營養等資料有椰菜花飯 蒟蒻麵 羅漢果糖甜品仲有可以自選食材既沙律BOWLLunch Set可以跟湯/沙律香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵 $138呢度既蒟蒻麵唔會有陣臭味質地又唔似平時咁硬身 又健康又好食🤤比目魚柳煎到好香脆 南意式燴牛肉配茄茸扁意粉 $98燴牛肋肉好腍 個汁唔會太重口味煙肉白菌卡邦尼扁意粉 $88呢個偏淡味 不過就一定無平時果啲咁肥膩🤭同埋又可以滿足到食卡邦尼既慾望飲品跟餐就有半價 佢地既熱飲 拉花真係好靚 真係唔捨得飲🫶🏻蛋糕每日都有唔同款式🤤 跟餐+$30Keto抹茶烤芝士蛋糕 質地比一般cheese cake鬆軟 仲好夠茶味 忍唔住食哂成舊都唔怕肥🫢焦糖酥粒芝士蛋糕蛋糕面有焦糖粒粒 增加左蛋糕口感芝士味香濃 食落順滑 亦唔會太甜
長沙灣廣場三樓開左一系列新餐廳

蛋糕面有焦糖粒粒 增加左蛋糕口感
芝士味香濃 食落順滑 亦唔會太甜
  • 抹茶烤芝士蛋糕
  • 香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵
今次嚟到呢間位於荔枝角嘅新餐廳🍴, 以粉紅色為主調, 仲放咗幾棵植物🪴, 環境清新又舒適~ 主打生酮飲食、健康沙律bowl, 餐牌上會清楚列明營養成份, 如熱量、碳水、蛋白質、脂質比例等等, 非常貼心💗 適合一班注意健康飲食、生酮飲食嘅人士!𓌈˒˒ Build your own bowl 🥗Poke bowl 分咗 base、protein、vegetables、sauce 4大類~ Base已經有6款材料:紅菜頭、車厘茄🍅、粟米🌽、羽衣甘藍🥬、蜜餞南瓜🎃、香草雜菌。想再豐富啲可以額外加肉類、三文魚、蔬菜, 一定夠晒飽肚!我就加咗煙三文魚、香蒜明蝦, 所有材料都好新鮮, 南瓜香甜軟綿, 煙三文魚大大片、好肥美, 大蝦肉質彈牙, 有蒜香。醬汁有4款可以選擇, 醬汁同主菜會分開, 可以自行調節份量𓌈˒˒ 慢煮雞胸伴野菌椰菜花飯 • 配青咖喱汁 (另外仲附上南瓜湯)慢煮雞胸用上無激素雞胸, 肉質軟嫩, 椰菜花飯炒得乾身, 唔覺得油膩, 調味調得唔錯, 以菜代替白飯, 感覺輕盈又健康! 🍰甜品方面, 呢度提供好幾款 Keto(生酮)芝士蛋糕供選擇, 使用零卡路里羅漢果糖, 餅底用上杏仁粉, 食

𓌈˒˒ Build your own bowl

🍰甜品方面, 呢度提供好幾款 Keto(生酮)芝士蛋糕供選擇, 使用零卡路里羅漢果糖, 餅底用上杏仁粉, 食芝士蛋糕都可以食得較健康!
2022-10-31
☺️ 朋友依日朝早約小編晏晝食lunch,大家都去開荔枝角,就決定搵間新開嘅餐廳試下。[ 亂闖試飲試食 ]🍽 香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵 😋😋😋😋😋朋友第一次食蒟蒻麵,望落好柔軟,原來好有咬口。海鮮主要有海蝦🦐同墨魚🦑,伴有好鮮綠嘅西蘭花🥦同蔬果絲,充滿黑松露菌嘅香味,加添食慾。☕️ 污糟 😋😋😋😋朋友叫嘅咖啡係跟午餐加配半價優惠,咖啡同奶都調配得宜!😊🍽 香煎比目魚伴黑松露野菌椰菜花飯,巴黎牛油汁 😋😋😋😋😋對比之前小編喺另一間食過同款嘅生酮主食,依碟份量正常好多!椰菜花飯整得好細碎,有好香嘅黑松露野菌同牛油🧈香味,比目魚都煎得好香,有三塊左右,咬落唔鬆散或腍晒。成碟食完有飽肚同滿足嘅感覺!☺️☕️ 鮮奶黑芝麻 😋😋😋😋小編都係叫午餐加飲品有半價優惠,唔想飲咖啡嘅,鮮奶黑芝麻都係唔錯嘅選擇。奶滑,黑芝麻味濃,飲落好順口。拉花都好特別!😚午餐 💵💵💵💵 約港幣$160/人💁🏻‍♀️ 店舖位置長沙灣廣場新建嘅三樓,行到二樓中間有扶手電梯上一層,落嚟就要搵返樓梯落啦!餐廳亦採用半自助形式,要到cashier落單同埋取餐。🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

[ 亂闖試飲試食 ]
🍽 香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵 😋😋😋😋😋

☕️ 污糟 😋😋😋😋
朋友叫嘅咖啡係跟午餐加配半價優惠,咖啡同奶都調配得宜!😊

🍽 香煎比目魚伴黑松露野菌椰菜花飯,巴黎牛油汁 😋😋😋😋😋

☕️ 鮮奶黑芝麻 😋😋😋😋

午餐 💵💵💵💵 約港幣$160/人

2022-10-05
  • 香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵
  • 香煎比目魚伴黑松露野菌椰菜花飯,巴黎牛油汁
作為foodie我成日去搵唔同種類既餐廳食飯,當中我都幾鍾意專門去d主打健康飲食既餐廳,畢竟健康係無價架,無論係幾多歲都要養好自己身體😋今次就黎到位於荔枝角既一間新開主打生酮飲食既餐廳試試,果然好驚喜😍一坐低就見到「The belly comes before the soul」呢句寫係牆上面,相信呢句就係餐廳既理念,果然食完之後感受到餐廳對食物既熱誠👍🏻‣ 煎封三文魚伴十六穀飯配熱情果牛油汁 ($128)三文魚含有豐富既omega-3,屬於一種健康食材,平時我都好鍾意食😙廚師都煮得唔錯,三文魚皮煎得幾香脆,魚肉嫩滑,配埋十六穀飯,整體口感豐富,而且份量都幾大,無論係男仔定女仔都會夠飽😘‣ 𝙆𝙀𝙏𝙊 香煎比目魚伴黑松露野菌椰菜花飯配巴黎牛油汁 ($128)呢份比目魚都煎得幾香脆,同樣魚肉都幾滑;當中最特別係椰菜花飯伴隨陣陣黑松露味道,真係好香口🤣餐廳好貼心,會係menu寫埋卡路里同蛋白質等含量,方便計份量既朋友😍‣ 洋蔥湯洋蔥湯好creamy,略帶少少酸味,飲落有啲顆粒感,唔錯唔錯👍🏻‣ Matcha Latte🍵 ($50→跟餐$25)拉花超靚😍大家黎個陣記得叫番杯💕抹茶味濃郁,奶味

‣ 煎封三文魚伴十六穀飯配熱情果牛油汁 ($128)

‣ 洋蔥湯

‣ Matcha Latte🍵 ($50→跟餐$25)
拉花超靚😍大家黎個陣記得叫番杯💕抹茶味濃郁,奶味唔重,我都幾鍾意呢種比例既matcha latte🫶🏻

‣ 西柚柚子蜜梳打 ($55→跟餐$27.5)
西柚自帶既酸味令成杯飲品飲料好開胃,我同朋友都好鍾意呢杯飲品😋

‣ 𝙆𝙀𝙏𝙊 藍莓酥粒芝士蛋糕
平時食cheesecake都係比較結實既,呢到反而係比較鬆軟,尤其係個用杏仁粉製作既餅底,口感比較酥脆,係一款坊間比較少見既cheesecake我個人都幾鍾意呢款😆
藍莓酥粒芝士蛋糕

‣ 𝙆𝙀𝙏𝙊 朱古力蛋糕 ($40)
呢份蛋糕係keto蛋糕,標榜無澱粉👍🏻蛋糕好鬆軟既效果,仲用埋來自法國既朱古力粉,用料真係唔錯~店員好nice仲教我地話拎番屋企焗幾分鐘再食😘果然冇介紹錯!

💭C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳地理位置方便,位於長沙灣地鐵站一出就係既長沙灣廣場入面;室內環境舒適,門面同收銀地方更係一大幅粉紅色牆,滿足粉紅色少女心🥰店員態度親切,見佢地同熟客都有傾有講;最後食物質素唔錯,加上荔枝角呢頭冇咩主打健康飲食既餐廳,係附近返工既朋友唔好錯過啦😍餐廳仲有Openrice/網上外賣平台既優惠,記得用埋個優惠呀😙

📍Belly Soul|@bellysoul_hk
荔枝角長沙灣道833號長沙灣廣場3樓311號舖

🚩更多同類餐廳 #foodstep_cafe #foodstep_西餐
🚩更多同區餐廳 #foodstep_荔枝角

📣Like & Share & Follow @ourfoodstephk_
🙏🏻多謝你既支持,成為我努力分享既動力💪🏻
  • 藍莓酥粒芝士蛋糕
  • 西柚柚子蜜梳打
原來長沙灣廣場3樓全層都開左啲新餐廳,難得呢區新開左間健康cafe,裝修感覺又幾柔和,坐落幾好坐,冇限時,食物種類都唔少,餐牌寫埋食物成份,想揀幾kcal自己決定!!半自助式,自取餐具,買完需自助到櫃枱取餐。分數:味道80分,環境77分,服務75分。.🔸香煎比目魚伴黑松露椰菜花飯,巴黎牛油汁($128)⭐️十分推薦!聽佢哋講都係招牌菜式,愈食愈想食。比目魚煎得好香,好夠熱,肉質有彈性,椰菜花飯炒得乾身,唔油,適當調味,好開胃。.🔸Build Your Own Bowl ($58up)⭐️沙律bowl,可以另外加不同元素食物,基本base已有紅菜頭,車厘茄,粟米,雜菌,羽衣甘藍,南瓜。自己再另加左 蒟蒻麵($20),慢煮雞胸($25),迷你蘆筍($10),牛油果($15),香蒜柚子醬。特別想講蜜餞南瓜,好腍,夠甜,又入味。蒟蒻麵佢唔係透明嗰種,白色,咬落有點彈性。慢煮雞胸用無激素雞胸,咬落有質感,未到超腍果種。.🔸咖啡酥粒朱古力芝士蛋糕($60)蛋糕表面,咬落酥脆嘅粒粒,增加左蛋糕既口感,配下面芝士蛋糕,芝士味重得黎,咖啡味都好香。佢地蛋糕都低糖,唔會太甜太膩。.🔸開心果cheesecake
原來長沙灣廣場3樓全層都開左啲新餐廳,
難得呢區新開左間健康cafe,裝修感覺又幾柔和,
坐落幾好坐,冇限時,食物種類都唔少,
餐牌寫埋食物成份,想揀幾kcal自己決定!!
半自助式,自取餐具,買完需自助到櫃枱取餐。

分數:味道80分,環境77分,服務75分。
🔸香煎比目魚伴黑松露椰菜花飯,巴黎牛油汁($128)⭐️
十分推薦!聽佢哋講都係招牌菜式,愈食愈想食。
比目魚煎得好香,好夠熱,肉質有彈性,
椰菜花飯炒得乾身,唔油,適當調味,好開胃。
香煎比目魚伴黑松露椰菜花飯,巴黎牛油汁

沙律bowl,可以另外加不同元素食物,
自己再另加左 蒟蒻麵($20),慢煮雞胸($25),
迷你蘆筍($10),牛油果($15),香蒜柚子醬。
特別想講蜜餞南瓜,好腍,夠甜,又入味。
蒟蒻麵佢唔係透明嗰種,白色,咬落有點彈性。
慢煮雞胸用無激素雞胸,咬落有質感,未到超腍果種。
Build Your Own Bowl

🔸咖啡酥粒朱古力芝士蛋糕($60)
蛋糕表面,咬落酥脆嘅粒粒,增加左蛋糕既口感,
配下面芝士蛋糕,芝士味重得黎,咖啡味都好香。
佢地蛋糕都低糖,唔會太甜太膩。
咖啡酥粒朱古力芝士蛋糕

🔸開心果cheesecake($68)
cheesecake口感幾滑,甜度剛好,開心果味唔算濃。
開心果cheesecake

🔸抹茶鮮奶咖啡($58)
好靚,黎到呈現住綠色白色啡色既漸層,
咖啡味香濃得黎,又不失抹茶香味。
抹茶鮮奶咖啡

🔸鮮奶抹茶($50)
拉花好精美細緻,抹茶味濃。
鮮奶抹茶
2022-10-20
香煎比目魚伴黑松露椰菜花飯,巴黎牛油汁
咖啡酥粒朱古力芝士蛋糕
開心果cheesecake
抹茶鮮奶咖啡
鮮奶抹茶
💁🏻‍♀️長沙灣廣場3樓加開咗幾間食店, 依呢間粉紅色調嘅Belly Soul就幾吸睛😍 係咖啡店嚟嘅, 有輕食🥗主食🍝甜品🍰 主打健康食物, 有Keto menu添‼️ 🔸️Main: 香煎海鮮伴黑鬆露菌茸蒟蒻麵🍝🦐蒟蒻麵有幾low卡大家都知啦🤩仲免費配埋餐湯, 當日係椰菜花湯😋 🔸️Salad Bowl: 慢煮鴨胸+雞胸+牛油果🥑沙律起價HK$58, 有好多款配料揀, 依家仲有10% off, 超健康🤩 🔸️Dessert: Keto Friendly Matcha Burnt Cheese Cake🧀🍵低糖, 抹茶味濃, 大推😋 🔸️Drinks: Honey Mixed Berries Yogurt🫐🍓🔹️Total: HK$333.2 (after discount)

🔸️Main: 香煎海鮮伴黑鬆露菌茸蒟蒻麵🍝🦐
蒟蒻麵有幾low卡大家都知啦🤩
仲免費配埋餐湯, 當日係椰菜花湯😋

🔸️Salad Bowl: 慢煮鴨胸+雞胸+牛油果🥑

低糖, 抹茶味濃, 大推😋

2022-10-18
2022-10-25 19 浏览
“香煎比目魚伴黑松露野菌椰菜花飯”($128)“南意式燴牛肉配茄茸扁意粉”($98)“Keto Friendly Matcha Burnt Cheesecake”($68)“椰子蝶豆花梳打”($55)長沙灣廣場原來翻新過3樓仲有多間餐廳進駐當中就有間主打keto嘅餐廳Belly Soul餐廳主色用上粉紅同灰色,感覺好舒服💕先叫咗份香煎比目魚伴黑松露野菌椰菜花飯椰菜花飯係我近年幾鍾意食嘅菜式之一岩哂我呢啲為食但又唔想食咁多澱粉嘅人😛比目魚煎到超級香脆🤤啖啖肉超正🥰另一款就點咗南意式燴牛肉配茄茸扁意粉呢款雖然唔係keto,但食落味道天然冇過份調味牛肋肉煮到超級腍滑,完全唔會韌😍附上嘅南瓜湯味道清甜,都好唔錯☺️除咗正餐,呢道都有keto蛋糕提供🍰我就試咗Keto Matcha Burnt Cheesecake蛋糕質地十分輕盈,一啲都唔覺得膩☺️就算食哂成件都完全唔會有罪惡感😝飲品方面就要咗椰子蝶豆花梳打漸層色真係好靚💜飲落就係椰子水味🥥十分清新☺️
“香煎比目魚伴黑松露野菌椰菜花飯”($128)

“南意式燴牛肉配茄茸扁意粉”($98)

“椰子蝶豆花梳打”($55)

長沙灣廣場原來翻新過

3樓仲有多間餐廳進駐

當中就有間主打keto嘅餐廳Belly Soul

餐廳主色用上粉紅同灰色,感覺好舒服💕

先叫咗份香煎比目魚伴黑松露野菌椰菜花飯

椰菜花飯係我近年幾鍾意食嘅菜式之一

岩哂我呢啲為食但又唔想食咁多澱粉嘅人😛

比目魚煎到超級香脆🤤啖啖肉超正🥰

另一款就點咗南意式燴牛肉配茄茸扁意粉

呢款雖然唔係keto,但食落味道天然冇過份調味

牛肋肉煮到超級腍滑,完全唔會韌😍

附上嘅南瓜湯味道清甜,都好唔錯☺️

除咗正餐,呢道都有keto蛋糕提供🍰

蛋糕質地十分輕盈,一啲都唔覺得膩☺️

就算食哂成件都完全唔會有罪惡感😝

飲品方面就要咗椰子蝶豆花梳打

漸層色真係好靚💜

飲落就係椰子水味🥥十分清新☺️
這間新開的cafe 以粉紅色為主調💓還放了幾棵植物,環境清新又舒適🪴主打新派健康及生酮飲食,食材用料亦十分高質😚隨主菜會跟的一個餐湯,是日為忌廉南瓜湯🎃南瓜蓉打得細緻綿滑,湯品味道鮮甜,入口順滑🔸煎三文魚伴十六穀飯·熱情果牛油汁 $128兩大片三文魚🐟煎得外脆内嫩,香口美味,配合埋纖維含量高的十六穀飯,口感軟硬調教得頗為理想,絕不會令腸胃有消化困難的感覺,再加上熱情果牛油汁🥑美味非常🔸南意式燴牛肉面茄茸扁意粉 $98意大利菜🇮🇹廣受香港人歡迎,南意美食著重原汁原味,較為清新。南意菜最愛以蕃茄🍅為主要食材,配合燉煮得軟淋入味嘅牛肉粒🐮每一條扁意粉都索盡茄茸醬汁🍝茄味濃又夠彈牙🔸鮮奶焙茶$50🔸生酮朱古力 $45最令人開心嘅係2杯飲品端上的一刻,濃郁嘅焙茶同朱古力🍫基底配上線密奶泡之外,就係令人驚艷嘅拉花啦😍見到咖啡師用心細緻嘅樹熊🐨與牛牛🐮拉花,令人印象深刻又唔捨得飲🔸生酮抺茶蛋捲 $55外層卷蛋口感輕盈鬆軟,中間抺茶忌廉香濃軟滑🍵充滿濃濃的抺茶味,食完後滿口回甘香味🤤
主打新派健康及生酮飲食,食材用料亦十分高質😚

🔸煎三文魚伴十六穀飯·熱情果牛油汁 $128

鮮奶焙茶
生酮朱古力
生酮抺茶蛋捲
2022-10-24 22 浏览
都幾常經開D2 place嗰頭,而長沙灣廣場就正正喺佢對面~ 唔講唔知原來呢個廣場嘅3樓進駐左唔少新嘅食肆!今次就同朋友到訪呢間新開嘅健康生酮餐廳😋🍭香煎比目魚伴黑松露椰菜花飯($128)比目魚煎得好香口,魚肉嫩滑,魚皮香脆😋 份量都唔少!椰菜花飯調味做得唔錯,以菜代飯感覺light d 健康啲!🍭Build your own bowl ($58)-十六穀飯(+$20)-煙三文魚(+$30)-生酮泡菜(+$15)-蒔蘿芥末蜜糖汁佢地嘅poke bowl 分咗base, protein, vegetables 同埋sauce 4大類~ 我地揀咗以上幾款~ 仲有本身已包的紅菜頭、車厘茄、粟米、羽衣甘藍、蜜餞南瓜,香草雜菌,足料飽肚!🍭Hojicha Latte (跟餐 +$22)見到有我愛嘅焙茶即點😆 佢地啲咖啡拉花又靚又特別!杯咖啡焙茶味唔算好出,如果可以再濃啲就好啦!🍭keto 藍莓芝士蛋糕($58)佢地仲有啲生酮蛋糕賣~ 我就揀咗呢款~ 蛋糕體係豆腐做,食到好香豆味,以藍莓做點綴,整體唔錯!

🍭香煎比目魚伴黑松露椰菜花飯($128)

🍭Build your own bowl ($58)
-十六穀飯(+$20)
-煙三文魚(+$30)
-生酮泡菜(+$15)
-蒔蘿芥末蜜糖汁

🍭Hojicha Latte (跟餐 +$22)

🍭keto 藍莓芝士蛋糕($58)
2022-10-23 41 浏览
😍有時夜晚想約朋友出去食飯 但又想食得健康啲今次試左呢間主打健康飲食既西餐廳喺荔枝角地鐵站一出嘅商場入邊外牆係充滿少女心嘅粉紅色 整體都幾舒服-香煎海鮮伴黑松露菌茸蒟蒻麵上枱賣相吸引 配菜顏色非常豐富蒟蒻麵比想像中更容易接受 冇平時食開嘅奇怪味道海鮮份量亦都唔少 香煎帶子尤其出色 口感外脆內軟仲有香煎大蝦同埋三文魚 食完都已經飽咗七成🤣-明蝦蜆肉香草忌廉扁意粉 望落同平時Cafe食既一樣味道可能再好啲~蝦肉爽口彈牙配合青醬好夾扁意粉冇煮得太冧 保持到煙韌既口感👍🏻-甜品佢哋有Keto friendly 既蛋糕以前買過最少都百幾蚊 呢度價錢比較相宜Keto Matcha Brunt Cheesecake $68抹茶味濃甜度非常低 食落唔會有罪惡感-飲品推介大家一定要叫熱飲 因為呢度啲拉花好靚試左新品Homemade deluxe chocolate 黑朱古力味好純滑 唔鍾意平時甜到膩既朱古力一定要試吓🫶🏻整體上出品幾靚 感受到餐廳老闆好有heart下次會想返去試吓椰菜花飯🤩好味評分😋:5/5🌟🌟抵食指數🤑:4 /5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4 /5🌟🌟價錢💰:~$150 @1地址:Belly
😍

地址:Belly Soul @bellysoul_hk
荔枝角長沙灣道833號長沙灣廣場3樓311號舖
#littlefoodtour西式
#littlefoodtour荔枝角
鄰近的長沙灣廣場有間新餐廳 Belly Soul 售賣健康沙律bowl、生酮菜單為主~ 餐單都會清楚列明卡路里熱量 分開碳水、蛋白質、脂質等比例 非常貼心 適合一眾注意健康飲食、體重管理的朋友呢~🫶 🔻🔻🔻🔻🔻 ✨ Build your own bowl ($58)可以自選配料的沙律bowl♪(´ε` )🥗 單是base已經有6款材料:紅菜頭、車厘茄🍅、粟米🌽、羽衣甘藍、蜜餞南瓜、香草雜菌~ 南瓜香甜軟綿! 個人認為$58有6款新鮮材料已很有果腹感 想再豐富點 可再加肉類/海鮮、蔬菜和醬汁 我們就加了雞胸和牛油果(+$40) 再淋上香蒜柚子醬🧄 醬汁都是自家製 柚子清新又惹味 感受到餐廳的心思! (另外餐廳還附上南瓜湯🎃 順滑又濃稠 朋友超喜歡呢💕)-✨ 比目魚伴黑松露椰菜花飯 ($128)越來越多餐廳都推出了生酮菜單~ 即使不是生酮飲食的me 有時想減少碳水的吸收 也被椰菜花飯吸引! 香煎比目魚啖啖肉 嫩滑清新~ 黑松露味頗濃郁 令椰菜花飯變得惹味!🥦🍚-✨ Black sesame latte ($45) & Matcha Latte ($50)海馬拉花很精美 芝麻味未算太濃 反而

🔻🔻🔻🔻🔻
✨ Build your own bowl ($58)

✨ 比目魚伴黑松露椰菜花飯 ($128)

海馬拉花很精美 芝麻味未算太濃 反而抹茶拿鐵不錯喝 抹茶偏苦澀又不帶甜味👍🍵

✨ 草莓雙層芝士蛋糕 ($68)
最後再來一個甜品作結🧀~ 酸酸甜甜的草莓與香醇芝士搭配 口感厚實綿密 酸甜味道剛剛好(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)

🔺🔺🔺🔺🔺
📍Belly Soul (荔枝角)
🗺️荔枝角長沙灣道833號長沙灣廣場3樓311號舖