2019-05-27 334 浏览
同老婆結完婚要食返d好野先,係油麻地呢到有間高級西餐廳,飽覽成個旺角,仲可以眺望海景。先上軟軟的餐包。烤美國豬肋排(半骨,$138)一上碟已經聞到香烤的味道,豬肋排帶點微辣,咬落去帶陣陣的肉味。加上肉多骨少,食得好滋味!美國特級安格斯西冷扒(10oz,$308)我地點左七成熟,西冷扒好厚身,熟度剛剛好配合食客要求,咬落去好juicy,肉味好重,可以不加其他調味就食哂!烤香草帶子伴蟹肉甜粟意大利飯$198帶子外脆內軟,入口爽口鮮甜,加上鮮甜的蟹肉和栗米,整個意大利飯都好清新,而且意利飯好正宗,食落帶嚼勁。Classic mojito $88食得西餐點少得酒精的飲品,點左杯cocktail,味道清新得黎帶酒香,好relax。

先上軟軟的餐包。
烤美國豬肋排(半骨,$138)

美國特級安格斯西冷扒(10oz,$308)

烤香草帶子伴蟹肉甜粟意大利飯$198

Classic mojito $88

• 烤香草帶子伴蟹肉甜粟意大利飯
2019-05-27 276 浏览
油麻地都有高級西餐廳,又有燭光,又睇到遠遠的海景。d燈都好有意思。有set有散叫。豬肋骨 $138來到時見到好黑,其實係d醬汁多到滿哂,每啖都係bbq醬味。有4大條rib,勁多肉汁,燒得好香!配菜係好滑既薯蓉,一d都唔馬虎。美國安格斯西冷牛扒 $308七成熟,牛扒肉質鮮嫩,肉味香濃,筋位不多,自己落燒汁,都係配菜好滑既薯蓉,仲有紅椒,青瓜粒,做到好細緻,食到好滿足。帶子蟹肉粟米意大利飯 $198煎到好香既兩大粒帶子,肉唔散,好鮮。粟米mix係意大利飯好creamy!啖啖粟米,好有口感。
油麻地都有高級西餐廳,
又有燭光,又睇到遠遠的海景。d燈都好有意思。

有set有散叫。

豬肋骨 $138

美國安格斯西冷牛扒 $308

七成熟,牛扒肉質鮮嫩,肉味香濃,筋位不多,自己落燒汁,

帶子蟹肉粟米意大利飯 $198

• 烤香草帶子伴蟹肉甜粟意大利飯
西餐選擇十分多,所以環境都會係揀餐廳既考慮因素之一,見到呢間有180度既View,看似不錯,就試下。餐廳內外一上到去就見到餐廳Logo性既壁畫,行到入去餐廳係L形式既設計,座位都足夠,不乏有Window seats,建議要book定位,如果想座Window seats就更加唔洗講。環境好舒服,座位與座位之間都唔會太逼澀。食物選擇餐牌食物選擇眾多,有Set Dinner,不過價錢較高,而且選擇不算多,所以都點左散叫,至於飲品除左有Wine List,Cocktails, Mocktails餐牌則係用iPad圖文並茂。烤白鴿胸伴牛乾菌意大利飯 $198見到多人推介呢個所以就點咗,份量適中,烤白鴿胸但望落去係脾位,肉質會有絲絲口感,帶少許肉羶味但可接受,放心,味道唔會奇怪。而牛乾菌意大利飯幾creamy,每次食意大利飯都中意share,因為好易膩,可惜一點係廚師最後應該係灑咗啲鹽係面調味,但有啲重手,面頭既白鴿胸及飯略鹹。美國特級安格斯熟成肉眼扒 $48 per oz有三款熟成牛肉可選,分別係熟成西冷、熟成肉眼及熟成和牛,我地就揀左中價位既熟成肉眼扒,要幾大塊都有得揀,揀左10安士。呢到既熟

餐廳內外

食物選擇

烤白鴿胸伴牛乾菌意大利飯 $198

美國特級安格斯熟成肉眼扒 $48 per oz
美國特級安格斯熟成肉眼扒(10oz)

有三款熟成牛肉可選,分別係熟成西冷、熟成肉眼及熟成和牛,我地就揀左中價位既熟成肉眼扒,要幾大塊都有得揀,揀左10安士。呢到既熟成牛肉係餐廳自己有個櫃培育,乾式熟成牛肉因為外表直接同空氣接觸,令到外層呈風乾狀態,好似個硬殼咁,入面既肉就得以被保護,可以提升到牛肉的質感同甜度。肉質好嫩好鬆軟,好似慢煮過既牛扒咁,煎至焦香味,加上用基本既鹽、胡椒醃過,好夠味之餘但肉味又唔會被蓋過,高分之作。

環境舒服,尤其可以望到景色,雖然食物價錢略高,不過性價比都可以,如果Set Dinner多啲選擇會更好。
2019-05-25
美國特級安格斯熟成肉眼扒(10oz)
又係食西餐既日子,呢排有一間西餐廳長期出現係主頁,好受歡迎,而且環境又好似唔錯咁,同另一半嚟撐下枱腳。環境位於二十三樓,油尖旺區景色盡收眼底,縱使係樓景,但由於夠高,都好靚好有feel,加上使用落地玻璃,坐窗口位好有氣氛,仲有個自家乾式熟成牛肉櫃。餐包餐包偏鹹左少少,估計所配既係加入左香草、牛油果既牛油,搽左會好食啲。脆炸香草田螺釀白菌 $128通常出去食西餐,前菜都好少叫沙律,感覺好似好唔抵咁,所以都會真係叫啲有肉食下既前菜,田螺通常都係釀或者焗薯蓉,見到呢個係炸既比較特別就叫嚟試下。有5件,外層炸皮薄但油溢左些少,內裡有白菌及田螺,兩者配合,田螺滑口鮮甜,加上白菌有咬口,幾得意既配搭。美國特級安格斯熟成肉眼扒 $48/oz分10/16/24oz,用上餐廳自家既乾式熟成牛肉,自家熟成平均30天,乾式熟成牛肉可以令肉質更幼嫩及味道更濃郁,更會加添一份核果芝士香味。本身想揀澳洲M5和牛,可惜店員告知未到季節所以未有供應,但呢塊安格斯熟成肉眼扒都絕不遜色,燒得好均勻,點左五成熟,肥膏佔一小部分,肉眼扒一切落去十分軟熟,唔洗點用力已經可以切開,熟成度掌握到,一入口肉味果真濃厚,仲帶黑胡椒香,

乾式熟成牛肉櫃

餐包
餐包

脆炸香草田螺釀白菌 $128
脆炸香草田螺釀白菌
脆炸香草田螺釀白菌

通常出去食西餐,前菜都好少叫沙律,感覺好似好唔抵咁

美國特級安格斯熟成肉眼扒 $48/oz
美國特級安格斯熟成肉眼扒 ($48/OZ)

分10/16/24oz,用上餐廳自家既乾式熟成牛肉,自家熟成平均30天,乾式熟成牛肉可以令肉質更幼嫩及味道更濃郁,更會加添一份核果芝士香味。本身想揀澳洲M5和牛,可惜店員告知未到季節所以未有供應,但呢塊安格斯熟成肉眼扒都絕不遜色,燒得好均勻,點左五成熟,肥膏佔一小部分,肉眼扒一切落去十分軟熟,唔洗點用力已經可以切開,熟成度掌握到,一入口肉味果真濃厚,仲帶黑胡椒香,肉質鬆化冇筋,同平時食既非熟成牛肉確係有分別,外層如果煎得再焦脆啲更完美!

烤白鴿胸伴牛乾菌意大利飯 $198
烤白鴿胸伴牛乾菌意大利飯

白鴿胸又係一款比較特別既食材所以揀左呢款,估計意大利飯用左紅菜頭所以呈粉紅色,意大利飯偏腍身,配合返香港人口味,但我自己就鍾意有咬口啲,而白鴿胸肉質似鵝肉,味道似乳鴿咁,都幾特別。

總括而言,環境有氣氛情調又算安靜,定價就係香港西餐廳價錢,服務都唔錯,好適合用嚟慶祝節日。

附:部份餐牌
2019-05-26
2019-05-27 228 浏览
之前朋友介紹呢度食夜晚飯好靚,今日有機會就同朋友嚟食個lunch睇住日景先啦!餐廳位於大廈頂樓,周圍都係落地玻璃,所以靚景盡入眼簾,真係未試過呢個角度睇旺角嘅風景,感覺幾得意,而且好開揚。而且佢D 裝修都幾搶眼的.平日午餐係半自助餐,每位入咗$78,我知假日應該收$98。另外可以加$38至$58加個主菜,不過今晚又去飲所以我要唔加,朋友就加左芝士焗三文魚配健怡意大利飯,個飯粉紅色好靚,唔知用乜嘢煮呢!朋友話都幾好食。講返半自助餐的沙律吧,有長通粉、薯仔、凍肉火腿、紅椰菜、普通生菜、羅馬生菜、藜麥、青瓜、蘿蔔絲、車厘茄、麵包粒、煙肉碎,有湯、甜包點、芝士蛋糕同水果等等。以咁嘅價錢,款式都算OK啦!質素都唔錯,食物新鮮,而且佢都refill得快。我食左兩碟都飽了,最後仲每人有杯餐茶。講返半自助餐的沙律吧,有長通粉、薯仔、凍肉火腿、紅椰菜、普通生菜、羅馬生菜、藜麥、青瓜、蘿蔔絲、車厘茄、麵包粒、煙肉碎,有湯、甜包點、芝士蛋糕同水果等等。以咁嘅價錢,款式都算OK啦,而且佢都refill得快!質素都唔錯,所有蔬菜都好新鮮,長通粉略有點硬但都OK的,欣賞佢連藜麥都有,如果有埋我至愛的粟米粒就最好,
而且佢D 裝修都幾搶眼的.
芝士焗三文魚配健怡意大利飯

講返半自助餐的沙律吧,有長通粉、薯仔、凍肉火腿、紅椰菜、普通生菜、羅馬生菜、藜麥、青瓜、蘿蔔絲、車厘茄、麵包粒、煙肉碎,有湯、甜包點、芝士蛋糕同水果等等。以咁嘅價錢,款式都算OK啦,而且佢都refill得快!質素都唔錯,所有蔬菜都好新鮮,長通粉略有點硬但都OK的,欣賞佢連藜麥都有,如果有埋我至愛的粟米粒就最好,麵包粒好脆,仲有得落芝士粉,好好的配搭!今日個湯係蕃茄湯,味道唔會太酸,甜度剛好,至於甜包點和芝士蛋糕這些甜品類都OK,提子甜包鬆軟,而芝士蛋糕亦唔會太甜,朱古力款式則有香濃朱古力味!最後我食左兩碟都飽了,仲每人有杯餐茶。
2019-05-24
2019-05-26 277 浏览
同朋友慶祝生日,於是上網見到呢間餐廳,如果早黎仲可以欣賞到九龍風景,入內發現境佈置幾浪漫,食物亦有質素,飲品亦有多樣選擇,而味道亦唔錯添,係拍拖或聚腳的好地方。
2019-02-26
牛油果牛油餐包
龍蝦肉沙津
爐魚
龍蝦意粉
4式特飲
甜品
2019-05-26 183 浏览
今晚同朋友嚟到呢間喺油麻地鬧市嘅上樓西餐廳,餐廳燈光柔和,每枱都點有小蠟燭,十分浪漫,牆上還有唔少特別嘅壁畫。嚟到呢個咁浪漫嘅西餐廳,梗係要食吓牛扒啦,另外亦嗌咗個湯同埋嘢飲。點餐後店員為我哋送上餐包,餐包嘅牛油加入咗黑松露,所以食起上嚟會有淡淡嘅黑松露味。個湯要咗美式蟹肉周打蜆湯拌牛油果忌廉,湯不會太”傑“,有少少蟹肉嘅味道,湯入面仲有蟹肉。呢間餐廳其實有熟成牛扒食,不過因為第一次嚟,想試下先啲基本嘢先,所以就叫咗個肉眼扒試試。美國特級安格斯肉眼扒(10安士),呢款牛扒份量都好足,有成10安士,都幾大塊,叫咗5成熟,牛味好濃,肉質鬆軟而且好juicy! 切開再配有少許薯蓉同埋蔬菜,食完塊扒都已經飽飽哋。至於飲品就嗌咗杯好陽光嘅飲品,叫Sunshine Surprise,飲品有少少益X多的味道,加埋果汁,俾人有種好開胃的感覺,食飽飲一流。

今晚友人帶我來到位於油麻地的一間西餐廳,這間西餐廳在大廈的最高一層(23樓),基本上所有位置都能夠看到街外景色,望著街外的人來人往,更能顯出這間餐廳的浪漫寧靜。餐牌上有很多不同的菜式,想了很久終於都選了一款前菜、主菜和甜品。Passion Fruit($48),飲品選擇了這杯較為有夏日感覺的飲品。這杯飲品有熱情果粒,酸酸甜甜,飲品加有梳打水,所以好有清新的感覺。扒黑椒吞拿魚伴希臘沙律($168),希臘沙律平時唔常食,今次食就知道原來係有D沙律菜、橄欖、紫洋蔥,在配上一些酸酸地的沙律汁,都幾開胃。黑椒吞拿魚味道剛剛好,唔會太咸!烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉($198),這個意粉龍蝦味非常濃郁,扁意粉掛滿龍蝦汁,意粉爽口,龍蝦尾爽口彈牙,雖然只是龍蝦尾,但是食完整個意粉,口入面都充斥著龍蝦的味道!焗迷你火焰雪山伴野莓焦糖燉蛋($88),初初以為會係你面前點火的,但原來沒有。不過整個甜品都好好食呢!火焰雪山D Cream唔會好多,入面的雪糕是雲尼拿同埋咖啡nuts雪糕,非常美味!焦糖燉蛋亦好滑,整個甜品好快就俾我地食完了!總括黎講,餐廳環境舒適又有夜景睇,店員亦主動有禮,下次可以帶朋友
扒黑椒吞拿魚伴希臘沙律
烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉

迷你火焰雪山拌野莓焦糖燉蛋

總括黎講,餐廳環境舒適又有夜景睇,店員亦主動有禮,下次可以帶朋友黎這裡慶祝生日!
2019-05-21
烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉
迷你火焰雪山拌野莓焦糖燉蛋
  • 焗迷你火焰雪山伴野莓焦糖燉蛋
Came for the semi-buffet and buy-one-get-one mains with a friend. The choice of cold cuts was not a lot but enough for me and the food was refilled really quickly Their greens were fresh and I like their salad dressings a lot. Tried some of their desserts and I particularly like the cheesecake and puff. The waiters and waitress were very nice and advised us on which discount to use. When the salad bar was about to close, a waitress also offered to get some chocolate cakes for me. The only side-
Their greens were fresh and I like their salad dressings a lot. Tried some of their desserts and I particularly like the cheesecake and puff. The waiters and waitress were very nice and advised us on which discount to use. When the salad bar was about to close, a waitress also offered to get some chocolate cakes for me. The only side-down about this meal was that the salmon steak was a little bit too small for me
Probably will try another main dish next time!
2019-05-21 369 浏览
今日一考完試梗係要慰勞吓自己啦 咁就一於食好啲 朋友話上來呢間西餐廳度食 一上到來 都嚇左一嚇 估唔到原來旺角區多人多高樓大廈嘅都有咁開揚風景而環境唔錯既西餐廳佢原來係半自助形式既西餐廳 選擇都有幾多 有自製沙律 炸薯餅 炸煙肉 仲有水果同甜品等等 而個主菜方面要另外order 燒紐西蘭羊扒 真係好正 羶味唔太勁 肉既質地好淋 唔會太靭而又好重羊肉既香味 個燒汁夾埋落真係冇得頂 將羊肉既香味帶到出來 真係好有質素 沙律方面 配料係自己揀既 但材料選擇都好多 紅菜頭,青瓜,生菜等等 沙律汁都有好多揀 例如蛋黃醬 每一隻都好夾沙律吞拿魚長通粉 口感唔錯 勁多吞拿魚 作為冷盤都算唔差甜品有士多啤梨同朱古力等等既cheese cake 仲有啲生果朱古力唔會太甜啱啱好 士多啤梨cake都幾creamy莓味濃 質感比較似慕絲蛋糕如果佢係半自助嘅形式 你哋係我嘅每食完一道菜佢都會好快咁收晒啲碟 呢樣野幾好 同埋咁樣可以確保我哋樣樣都清哂食哂

而個主菜方面要另外order

沙律方面
配料係自己揀既 但材料選擇都好多 紅菜頭,青瓜,生菜等等
沙律汁都有好多揀 例如蛋黃醬 每一隻都好夾沙律
吞拿魚長通粉 口感唔錯 勁多吞拿魚 作為冷盤都算唔差

2019-05-20 803 浏览
明明網上確認訂座 但去到既時候成場爆滿 侍應話暫時未有位 要企係門口等 門口仲要完全無風 雖然有位侍應都比左杯水我地 但真係好熱 企足十五分鐘先有枱比到我 咁請問個網上訂座係開黎做咩?個段時間無位點解仲可以比人訂枱?入到去之後侍應哥哥即刻再比多杯水我地 再介紹下個餐牌 我地睇睇下餐牌既時候 佢地亦好細心咁整左兩杯飲品比我地飲。食物方面就叫左個Cesar Salad with Parma Ham,就咁幾條菜 + 幾塊ham 擺側邊就出左黎,一啲特別都無 係屋企都可以整得靚過佢 仲要$148😅之後叫左一個龍蝦湯 侍應好細心咁幫我地分開左兩杯 呢樣值得讚賞 味道唔錯 幾濃郁主菜方面叫左佢地餐廳既主打熟成牛肉 Dry Aged Rib eye 10oz,開頭侍應介紹既時候都好期待,我地聽侍應既建議叫左4成熟,出到黎真係比普通牛肉無咁多血水,但食落同普通既肉眼無乜分別 肉味唔係特別濃,食落又多根位另外叫左個龍蝦尾扁意粉,幾好食,汁既味道夠濃味,但略嫌個龍蝦肉細份左小小,如果可以多小小龍蝦肉就好小小。雖然餐廳比左兩張coupon 我地,但真係未必會再去多次。
雖然餐廳比左兩張coupon 我地,但真係未必會再去多次。
2019-05-18
2019-05-20 506 浏览
今晚和C 慶生,揀左Bellevue, 之前朋友食過讚不絕口,尤其是餐廳主打的熟成牛,更是不能錯過。一走出門,即被其牆上大型手繪壁畫所吸引再走入內部,發現餐廳無論牆壁以至裝飾都充滿電影感,色彩強烈奪目,每一處都是打咭位,令人十分喜愛餐廳位處商廈高層,180度的景觀非常開揚,今晚雖然下着大雨,但煙雨淒迷,在昏喑的吊燈映襯下,份外覺得浪漫首先上桌的是帶着香草味的餐包,配以滑溜的香草牛油,十分可口扒帶子伴烤香草露筍$188~帶子表層煎得金黃香脆,肉質鮮嫩爽滑,只須用少少海鹽即可帶出帶子的鮮甜味由於熟成牛扒是這裏"餐牌中的皇者", 所以更加引起我對熟成牛的興趣。乾式熟成dry-ager是一種傳統肉類熟成方式,令肉質更幼嫩,肉味更濃郁,dry-age牛扒被譽為世界上最好的牛扒,熟成過程中牛肉產生了長久濃郁的獨特核果芝士香味,肉質遠比一般優質牛肉更佳餐廳自設熟成櫃,在無菌狀態下熟成世界各地優質牛肉,一般為期三十天今晚order左美國特級安格斯熟成肉眼扒(8oz)$48 per oz~因熟成過程,內層水分融入肌肉纖維中,所以使油花分佈更集中,外脆內軟,牛味濃郁,頂級口感配菜有紅,黃椒,青瓜,露筍,

一走出門,即被其牆上大型手繪壁畫所吸引

首先上桌的是帶着香草味的餐包,配以滑溜的香草牛油,十分可口

配菜有紅,黃椒,青瓜,露筍,車喱茄,還有香滑,綿密的黃金牛油薯蓉,十分令人驚喜

建議牛扒order medium or medium rare, 太熟只會令肉貿過乾

烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉$98~材料有龍蝦尾,蘆筍,苜蓿芽,牛肝菌,車厘茄,龍蝦汁以原隻龍蝦連殼,加入蔬菜及茴香打成汁液,所以醬汁非常順滑鲜味

扁意粉煮至AL Dente, 即外軟內半熟生,非常彈牙,每條扁意粉均掛上美味的龍蝦汁醬,龍蝦尾肉質爽甜彈牙,非常新鮮,怪之是餐廳的Signature菜式,必試

驚喜甜品拼盤$98~有Chocolate cake, 檸檬芝士蛋糕,馬卡龍,士多啤梨奶凍, Chocolate moose等,好驚喜,好開心呀

其中以Chocolate moose 最有特式,圓球型的外層是染上食用粉紅色顏料的白朱古力,以火槍燒融朱古力表層後,裏面便是dark Chocolate moose, 非常美味可口
2019-05-07
  • 美國特級安格斯熟成肉眼扒
  • 扒帶子伴烤香草露筍
  • 烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉
之前都來過呢間餐廳食晚餐,環境同食物質素都不錯☺️,星期六日仲有Semi Brunch Buffet食,$98一位,就可以任食前菜沙律,西式早餐,甜點,水果同1杯餐飲,亦可自由加配main course啦 ,不過見都多野食就冇加到,Semi Brunch整體都好豐富👍🏻,尤其最愛長通粉沙律同炸薯餅,encore左好幾次😆仲有甜品都幾多款,refill亦好快,cream burlee好香好滑☺️,仲有提子酥味道都好好呢😋!
之前都來過呢間餐廳食晚餐,
環境同食物質素都不錯☺️,

星期六日仲有Semi Brunch Buffet食,
$98一位,就可以任食前菜沙律,

西式早餐,甜點,水果同1杯餐飲,

亦可自由加配main course啦 ,
不過見都多野食就冇加到,
Semi Brunch整體都好豐富👍🏻,

尤其最愛長通粉沙律同炸薯餅,encore左好幾次😆
仲有甜品都幾多款,refill亦好快,

cream burlee好香好滑☺️,
仲有提子酥味道都好好呢😋!
下午茶
2019-05-19 298 浏览
與三五好友的午餐聚會今天選了家高空semi- buffet一出電梯便可以看到美美的壁畫假日中午沒有直接單點的菜單只能點semi buffet 若要主菜需另外叫所以不吃buffet 的不適合中午來喔先來buffet 區看看有什麼選擇各式火腿熱食區薯餅 麵包 炒蛋 烤蕃茄 腸仔最後是水果區食物的總類很類似飯店的早餐比起四星飯店早餐種類是少了不少但樣樣食材都還算水準以上每樣口感和新鮮度都不錯另外加點了一道主菜香辣雞絲卡邦尼意粉義大利麵偏硬 味道還不錯但份量並不大再來看看自製早餐拼盤蔬菜滿滿再加上濃湯仲有附一杯咖啡☕️或茶樓層很高在23樓,看出去的視野很遼闊環境還算舒適 空間不會太過狹窄總體而言食材水準之上環境適合三五好友來聊2-3個小時不會被店員趕是炎炎夏日的好選擇
與三五好友的午餐聚會

環境適合三五好友來聊2-3個小時
不會被店員趕

是炎炎夏日的好選擇
2019-05-19 238 浏览
話說朋友生日,訂左枱黎呢間餐廳慶祝,點知可能太遲book,無得坐窗口位。不過一入到去見到有好多波波燈,環境氣氛唔錯,係餐廳有少少迫,枱同枱之間有點近。我地叫左Parma ham沙律,個沙律唔算好特別,正正常常,沙律菜都新鮮,之後再叫左1個龍蝦湯,侍應好細心,將一碗湯分左兩個碗俾我地飲。最好食既一道菜黎啦,係乾式熟成肉眼牛扒,真係要強烈推介!我地叫左5成,建議4成可能更好食,牛味重,肉質鮮嫩多汁,仲有現既薯蓉都係好有誠意,好軟滑!我地仲叫左個烤白鴿胸牛肝菌意大利飯,個飯係粉紅色,味道一般,無咩驚喜,因為我地有個蛋糕,所以就無再叫甜品,見到隔離枱叫左,個樣幾靚,下次有機會都會想試下。
2019-05-17
  • 乾式熟成牛扒