2019-07-28 664 浏览
位於旺市彌敦道的一間樓上店,室內裝修帶點歐陸色彩, 電梯一開 一幅紅底繪畫映入眼底, 為原來晚冷冷的商業大廈帶來 一點溫度。這是一個All Day Breakfast自助餐, 每人基本消費是$98, 亦可加錢另配主菜,價錢由$78至$218不等, 選擇繁多。自助餐不算豐富,但總算包羅萬有, 食物主要分為四類: 沙律丶 all day breakfast丶 湯和甜品。沙律配料包括蔬菜丶粟米、蕃茄丶青瓜丶 煙肉碎丶橄欖等,也有少量cold cut, 餐廳提供三款沙律醬, 筆者試了兩款,一款酸味較為單一,另外一款應該係蛋黃醬,甜中帶酸,層次較為豐富,另外也有薯仔沙律丶西蘭花生蛋沙律丶 蕃茄水牛芝士。很多時吃自助餐的餐湯溫度也不夠,這兒的香草粟米忌廉湯勝在熱騰騰, 而且十分香滑, 值得加分。牛油以切粒形式提供,從環保角度看比提供迷你盒裝牛油為佳,建議以小夾代替牛油刀,那麼食客取牛油時會較為方便。 麵包比較韌, 用刀也切不開, 但 一小塊一小塊用手撕下來吃,仍覺軟熟,有香草味。煙肉煎得不算乾身,本來是好的,但卻因為凍了而搭在一起, 很難-件-件夾取。 薯餅也因為凍了而較為乾身。 幸而兩款腸的火候

煙肉煎得不算乾身,本來是好的,但卻因為凍了而搭在一起, 很難-件-件夾取。 薯餅也因為凍了而較為乾身。 幸而兩款腸的火候控制得比較好,保留了肉汁。

三款甜品分别為芒果丶芝士丶朱古力,不同口味適合不同需要,迷你 精緻。

侍應們招呼周到,耐心的向顧客講解消費詳情,收碟也勤快。 總的來說餐廳坐落在往市,交通方便,雖然是樓上舖,不過店內環境 不錯, 服務周到, 雖然食物水準一般, 選擇也較少, 但也算是旺區中-個不錯的早午餐選擇。
2019-07-28
$120 (早餐)
2019-07-23 260 浏览
裝修很有外國的風味,牛排十分滿意,心太軟也做得很好,唯一缺點就是桌子距離太近。旁邊的桌子客人聲量宏大影響心情。點的甜品會有朱古力寫成生日快樂,服務員的態度也不錯。如果是情侶約會可能要求角落的位子好一點,沒那麼嘈吵。香草田螺很特別,值得嘗試。
2019-07-16
  • 脆炸香草田螺釀白菌
2019-07-20 504 浏览
位於油麻地高層,居高臨下,望住靚景食西餐,早利亞今晚約了朋友,特別提早到來看日落,環境舒適,景色怡人,晚霞閃耀著燦爛的光彩。餐廳其中主打熟成牛扒,入內可見到乾式牛扒櫃,儲存多件不同日子熟成牛肉。店員介紹各款牛扒時提到今晚剛巧有一件8oz 澳洲M5熟成和牛肉眼扒 $55 per oz,早利亞立刻預訂。乾式熟成是一種傳統肉類熟成,自家熟成平均30天,令肉質更幼嫩、肉味更濃郁,熟成過程中牛肉產生了長久濃郁的獨特核果芝士香味,肉質比一般優質牛肉更佳。餐廳也有提供美國特級安格斯熟成西冷,肉質比較緊緻,肉味跟和牛肉眼扒一樣比較濃,而美國特級安格斯熟成肉眼,相對比較脂肪重,香口帶點油份。點菜後店員端上烘熱的香草麵包配自製香草牛油,麵包香草味突出,淡牛油香滑。望著日落美景,龍蝦濃湯伴煙肉海鮮雲吞已準備好,擺放精緻,龍蝦湯入口味道濃郁,很純的龍蝦味,沒有過鹹情況,輕輕將小雲吞蘸點龍蝦湯更滋味,口感非常脆口,味道多了層次。8oz 澳洲M5熟成和牛肉眼扒份量不少,適合女士享用,配上薯蓉、蘆筍及沙律菜,平衡油膩感。Medium rare 煎香,肉味濃郁,廚師已加鹽調味,可以選擇加英式芥末醬,但早利亞卻喜歡原味

香草麵包

香草麵包

蝦濃湯伴煙肉海鮮雲吞

8oz 澳洲M5熟成和牛肉眼扒份量不少,適合女士享用,配上薯蓉、蘆筍及沙律菜,平衡油膩感。Medium rare 煎香,肉味濃郁,廚師已加鹽調味,可以選擇加英式芥末醬,但早利亞卻喜歡原味,慢慢咀嚼,肉質軟嫩腍滑,牛肉味已滲滿口腔,相當滋味。

澳洲M5熟成和牛肉眼扒

另一道烤白鴿胸伴牛肝菌意大利飯也相當不俗,紅菜頭汁令沉悶的意大利飯變得浪漫,珠圓玉潤的短米黏性高,盡吸湯汁,若然可以煮少數分鐘,保持米心一點硬度就更地道,或許已調教到本地人客口味了。羅勒醬汁沾滿碟邊,美觀又能散發香氣,白鴿處理得香口,入口感受到鴿子獨特的肉味,甘香味美。

烤白鴿胸伴牛肝菌意大利飯

甜品menu上見到名字吸引,Bellevue 驚喜甜品拼盤,看早利亞會否surprise。拼盤也真的豐富,多件小蛋糕及布甸伴著中央的粉紅半球體,店員讓我們影相後,用火槍燒熔表面,令內裡的柚子雪糕呈現眼前。藍莓mousse cake、特濃朱古力蛋糕、菠蘿奶凍、杏仁及香濃朱古力macaron,各有特色,早利亞最鍾意那小杯奶凍,加添椰絲,增添椰香,拼上新鮮菠蘿微酸,配搭突出,而香濃朱古力macaron則放最後,濃濃的朱古力作結尾,很完美。

Bellevue 驚喜甜品拼盤

题外话/补充资料: 注:鄰近油麻地站,附近有咪錶泊位
2019-07-15
2019-07-20 253 浏览
Happy Friday去食返餐好嘅先🧚‍♂️ 有好嘅食物自然要配好嘅環境 特登睇openrice搵左呢間Bellevue Bar & Grill 話可以望到九龍群山日落景🧚‍♂️ 不過可惜今日天氣唔係咁好 日落就睇唔到🧜‍♂️ 但坐係落地玻璃隔離食飯都幾舒服 空間感十足🧞‍♂️Dinner叫意粉/海鮮價錢都好合理 百幾二百蚊左右 話係由星級酒店行政總廚主理 好似好好食咁🧝‍♂️我就試下個Grilled Seabass Fillet 烤海鱸魚扒🧜‍♂️ 海鱸魚扒好厚 有成半隻手指咁厚 厚得誇張阿!🧛‍♂️魚皮烤得好脆 一切就切開左 但又唔會散開 可見烤嘅時間掌握得超好🧞‍♂️ 海鱸魚好嫩滑 又無骨 女士應該超鍾意食🧚‍♂️魚味好重 跟尾嘅位置仲帶咗啲魚腩 有啲魚油🧞‍♂️ 配埋香脆嘅魚皮 好出色🧝‍♂️ 廚師調味唔會好濃 等客人可以食得出魚嘅鮮味🧚‍♂️ 食到一半仲可以加啲檸檬忌廉汁 幾清新 平衡下魚油味🧚‍♂️配菜方面有好多款 蘆筍甜椒番茄同薯蓉 甜椒同番茄超甜🧛‍♂️食完Seabass 叫個甜品先🧛‍♂️見到心太軟竟然唔係配雪糕 而係配柚子凍糕 咁新奇 一於試吓🧛‍♂️賣相好靚好似法國菜咁 心太軟一切開朱古力醬就

Grilled Seabass Fillet

食完Seabass 叫個甜品先🧛‍♂️

賣相好靚好似法國菜咁 心太軟一切開朱古力醬就湧出嚟🧞‍♂️🧞‍♂️ 柚子凍糕唔係布甸嘅質感 而係軟cheese cake咁 濃濃既朱古力 配酸甜既柚子凍糕 甜而不膩🧚‍♂️
食飽坐吓睇埋個夜景先走🧚‍♂️
2019-07-19
Grilled Seabass Fillet
又到左紀念日要小慶祝一下 男朋友book左餐廳今晚食西餐👫食物overall都幾有質素 set dinner有四道菜 餐包超夠熱超軟熟 香草味好重 唔係普通牛油麵包💁‍♂️Appetizer兩款都係沙律 我哋揀咗海蝦牛油果沙律伴脆芝士🙆‍♂️ 牛油果就唔係好食到 反而脆芝士就好濃烈 加個檸檬汁好flesh好開胃💁‍♀️餐湯因為我哋淨係叫咗一個set dinner 所以waiter好貼心咁將個湯分一半變兩碗💁‍♀️ 服務很好🙆‍♀️ 湯都好creamy 加少少胡椒幾香💁‍♂️香煎美國特級肉眼扒伴黑松露燒汁 $498聽聞呢間餐廳最出名係熟成牛扒🙆‍♂️ 但見到呢個set dinner太抵又冇理由唔叫 所以今晚無試到熟成牛扒🤷‍♀️但特級肉眼扒都幾好 肉眼筋位好有牛味 牛脂牛油分布好平均💁‍♀️💁‍♀️ 慢慢咀嚼牛味更滲出黎 男朋友幾滿意💁‍♂️💁‍♂️💁‍♂️ 連配菜嘅薯蓉都好重牛油忌廉味 香滑好食💁‍♂️ 平時都係點黑椒汁或者Mustard 呢個黑松露燒汁配牛扒嘅組合又幾有新意喎💁‍♀️ 黑松露比黑椒味重 令到成個主菜更色香味俱全草莓吉士撻撻底做得好脆好鬆化💁‍♀️ 不過士多啤梨就有幾粒酸啲🙇‍♂️ 但都好食嘅 比得上酒
又到左紀念日要小慶祝一下 男朋友book左餐廳今晚食西餐👫
食物overall都幾有質素 set dinner有四道菜

餐包超夠熱超軟熟 香草味好重 唔係普通牛油麵包💁‍♂️

餐湯

香煎美國特級肉眼扒伴黑松露燒汁

香煎美國特級肉眼扒伴黑松露燒汁 $498

草莓吉士撻
撻底做得好脆好鬆化💁‍♀️ 不過士多啤梨就有幾粒酸啲🙇‍♂️ 但都好食嘅 比得上酒店嘅水準💁‍♀️💁‍♀️
香煎美國特級肉眼扒伴黑松露燒汁
2019-07-18 209 浏览
其實被相吸引了. 上到去店內裝修不是太靚, 但全落地大玻璃, 可以欣賞到外面景色, 這是最吸引的地方. 至於食物就一般水平再差少少, 以100分為滿分, 我會比60分. 咖啡也太難淡了. 奶多.
2019-05-27
2019-07-18 230 浏览
追完套白色強人,總覺得吃西餐飲咖啡特別型,今晚挑了這間居高臨下嘅西餐廳,鬧市嘅夜景盡入眼簾,夏天嘅霓虹燈光特別高清,窗外就像點點星光🌟真的很美🤩樽裝蒸溜水$45.- 哈哈😄😄尊貴獨享嘅蒸溜水,純正衛生,其實以樽裝水收費而言,呢個價錢一點也不貴。烤T骨扒$268,一上枱那BBQ嘅香味相當誘人,微焦表面🥩金黃色烤得好靚,16安士大大塊,厚度亦恰到好處,🍽切開更加抵讚👍,嫩滑粉紅係我想要嘅五成熟,廚師👨‍🍳功夫固然了得,T骨扒牛味香濃,肉質幼細,性價比極高⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️烤白鴿胸伴牛肝菌意大利飯$198.-白鴿胸表皮烤得酥脆,迫走油脂後,脆皮薄而不膩,絲絲鴨肉香滑多汁,唯一要彈嘅係得半隻,咁好食真係唔夠喉呢😝😝😝,意大利飯加咗紅菜頭汁,少左忌廉多左份抗氧化,冇咁邪惡仲好好味添👍👍👍開掦嘅景觀,串串燈影🔅,輕歌妙韻🎼🎹伴着小陽燭,這一刻在Bellevue🍽 ,都真係幾型架🥂

樽裝蒸溜水$45.-

烤白鴿胸伴牛肝菌意大利飯$198.-

2019-07-17 263 浏览
星期六又係去食好東西嘅時候,今日同朋友去左油麻地嘅BellevueBar and Grill,,試下佢嘅半自助早午餐先。 到達後店員都非常有禮貌地邀請我地入坐,亦都講解返每位客人必須加$98享用自助餐早餐。雖然選擇不多,但基本的都有,而且質素都很好。有沙律,滑蛋,徳國腸,煙肉,長通粉等等,另外仲有甜品同生果。除左自助早餐,我地另外仲叫左2個 Main Course。 香辣雞絲卡邦利扁意粉($78)雖然是香辣雞絲,但味道不太辣,岩晒我呢啲怕辣嘅人。野菌波菜海魚意式燴飯($99)有青口,三文魚,蝦。燴飯非常creamy。提提大家,意大利麵同飯都係用左傳統嘅烹調方法,所以質感較硬。如果想要軟身啲,記住落單時同店員講喔。最後食埋甜品同生果,甜品非常精緻,細細件,雖然飽,但都可以試晒咁多款,滿足!

除左自助早餐,我地另外仲叫左2個 Main Course。

香辣雞絲卡邦利扁意粉($78)
雖然是香辣雞絲,但味道不太辣,岩晒我呢啲怕辣嘅人。

野菌波菜海魚意式燴飯($99)
有青口,三文魚,蝦。燴飯非常creamy。

2019-07-17 623 浏览
Finally, I got to tried their food here and saw the sunset view. The view was nice, but weather wasn't good. My friend and I shared a set and ordered salmon steak on top. We started off with Fruit Punch and White Russian. Fruit Punch was too sweet for me 😅, but my White Russian was good! 😋 Too sweet at first, but as that big cube of ice melted, it tasted better and better.We ordered Avocado & Shrimp Salad with Crispy Parmesan Cheese as appetizer and it came with this small dish of scallop. It wa
Fruit Punch & White Russian

We ordered Avocado & Shrimp Salad with Crispy Parmesan Cheese as appetizer and it came with this small dish of scallop. It was the Amuse-Bouche in the set. Lol... 🤣 so tiny indeed! And it's cut so thin. Haha... tasted good though. Salad was nice, soft avocado and bouncy shrimps, with refreshing dressing. Crispy parmesan cheese sure added some flavor to it too.

Bread was warm and soft, served with creamy pesto butter. Pesto butter was too light, bit more taste would be better.

Pumpkin soup was okay. It's smooth with pumpkin taste quite obvious.
Pumpkin Soup

I had Red Mullet Fillet with Sea Urchin, baked with lemon butter sauce. Red Mullet was soft and juicy, but a bit too fishy and I couldn't taste any sea urchins at all... grilled veggies on the side was cold... Hmm... room to improve.
Baked Fillet of Red Mullet with Sea Urchin

Salmon steak my friend ordered on the side was better. Crispy skin and tender inside, tasty too.
Salmon Steak

Pandan Coconut Mousse Cake with Glazed Pineapple was the dessert we had. Not bad. Strong taste of pandan and coconut well balanced with each other, such a good match, went well with glazed pineapple too. It's nice having some berried on the side too. Nice presentation.
Fruit Punch & White Russian
Salmon Steak
2019-07-14 603 浏览
家人生日. 想揀間環境好啲既餐廳用餐,難得睇食評好多都話係慶祝週年紀念生日既好地方。星級主廚,環境好優雅又寧靜, 地點又就腳,各方面都ok 於是揀左哩度同家人聚餐。食物可以, 價錢合理, 服務都ok。一上到去好可惜既係難得每一張枱都有適當既距離俾客人空間。但我隔離張8人枱,嘈到不得了,全餐飯就不停系度聽佢地gossip.嘈到清楚到佢地講乜都聽倒晒。整間餐廳滿座就只有佢地一枱咁嘈。冇一位服務生去叫佢地細聲啲會騷擾到其他人。大家都係黎高興,慶祝生日聚餐,所以我當下亦冇投訴。否則大家面懵懵都好冇癮。但希望餐廳都會留意返哩方面都要維持返。只係哩個原因,整餐飯十分掃興。
家人生日. 想揀間環境好啲既餐廳用餐,
難得睇食評好多都話係慶祝週年紀念生日既好地方。
星級主廚,環境好優雅又寧靜, 地點又就腳,
各方面都ok 於是揀左哩度同家人聚餐。

食物可以, 價錢合理, 服務都ok。

一上到去好可惜既係難得每一張枱都有適當既距離俾客人空間。

嘈到清楚到佢地講乜都聽倒晒。

大家都係黎高興,慶祝生日聚餐,
所以我當下亦冇投訴。
否則大家面懵懵都好冇癮。

但希望餐廳都會留意返哩方面都要維持返。

只係哩個原因,整餐飯十分掃興。

2019-07-14
2019-07-13 194 浏览
之前朋友話哩間餐廳個景不錯, 旺角油麻地之間頂層既餐廳, 去到景觀真係比想像中好,可能因為夠高可以望曬附近嘅地方, 望住鬧市地帶人來人往而餐廳哩面就好寧靜, 好大對比Fun Panda $88有Kahlua ,Baileys 牛奶 等等..個味道配搭好好, 係唯獨可能甜左少少, 女仔應該會鐘意啲..仲有個熊貓頭都幾得意烤銀鱈魚扒 $238 個銀鱈魚扒真係好滑好滑,好厚身, 真係要讚下!睇menu 餐廳本身應該主打熟成牛, 但我地偏偏要試下個魚, 但估不到都幾有水準, 有驚喜烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉 $198大大啖龍蝦肉,同埋個扁意粉都是滿滿的龍蝦汁煮成,唔會太稔.. 特別個龍蝦汁食得出唔同平時出面餐廳個種現成龍蝦汁, 個意粉真係濃濃龍蝦的鮮味, 滿足! 有啲可惜嘅係冇影到全景相,浪費左, 6點幾去天仲光,去坐到夜晚岩岩兩種景睇晒都幾好同埋下次再黎要試下佢啲牛,見到隔離幾張枱都有食..不過個鱈魚都令我好滿足㗎喇

Fun Panda $88

烤銀鱈魚扒 $238

個銀鱈魚扒真係好滑好滑,好厚身, 真係要讚下!

烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉 $198

2019-07-13
2019-07-13 199 浏览
同朋友慶祝生日,揀了呢間位於油麻地近旺角交界既一間頂樓西餐廳,可以望到旺角一帶既景觀🤩餐廳環境設計好浪漫,枱面仲會有一小個蠟燭仔🕯️餐廳當眼位置仲會見到開放式既酒吧,可以望到bartender 調製飲料🥤🌟扒黑椒吞拿魚伴希臘沙律 $168🌟吞拿魚係加左黑椒同其他香料,再兩邊煎香,外脆內嫩,而黑椒和香料蓋過了魚生既腥味😉🌟烤銀鱈魚扒 $238🌟銀鱈魚用烤既方式,可以保持住鱈魚既鮮味、肉質嫩滑;再配埋旁邊既檸檬香草忌廉汁,味道更佳🤤🌟Melon Sour $88🌟裡面包含既Ingredients 有Vodka、Lemon Syrup、Melon Liquid、Fresh Cucumber & Fresh Lemon🍋 味道好重青瓜味,裡面擺左一片新鮮既青瓜;味道就偏甜;飲落反而唔係好重酒味,都幾易入口😋

🌟扒黑椒吞拿魚伴希臘沙律 $168🌟

🌟烤銀鱈魚扒 $238🌟

🌟Melon Sour $88🌟

• 扒黑椒吞拿魚伴希臘沙律
2019-07-11 201 浏览
聽朋友介紹黎左呢間油麻地既「Bellevue Bar and Grill 」(我期望唔太大,油麻地,節奏快,感覺上要速食)幸好,今次無白去;餐廳坐落23樓;高高在上,令我可飽覽繁華熱鬧的景象。除始之外,餐廳格局,枱椅設置,擺位方式,種種既因素都令的有種高檔次感覺。今次跟朋友一樣order 了「烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉」$198⋯⋯隔左大概30分鐘,侍應才送上麵包來(等得真係有點耐,如果可以在下單時講返烹調時間會好一點)等了又等... 等多10分鐘後;主菜終於出現。一睇賣相已經氣不下,再食一口試試,真係無言,好食得無野講,意粉煮得入味得來又唔會淋曬;重點係個Source, 我真係食到龍蝦味,無花無假

2019-07-08 273 浏览
食個晏,睇睇menu, 有半自助式食套餐。前菜、湯任夾任飲。忌廉湯香濃幼滑主菜要等一段時間,於是忍唔住先食甜品🍮😂😂😂甜品款式好多,有cheese cake, choco cake, french brûlée. 我最欣賞呢個一直用爐烘熱嘅brûlée, 好滑好香 ~ 😋食晒再添仲轉新甜品,有泡芙puff~唔鐘意甜品唔緊要~ 可以食生果,西瓜又多汁又甜。主菜就要左香煎海鱸魚配檸檬忌廉汁,加薯蓉。鱸魚皮脆肉滑😋食飽仲有餐飲,梗係凍檸茶少甜啦 😆

食個晏,睇睇menu, 有半自助式食套餐。

前菜、湯任夾任飲。

忌廉湯香濃幼滑

主菜要等一段時間,於是忍唔住先食甜品🍮😂😂😂

我最欣賞呢個一直用爐烘熱嘅brûlée, 好滑好香 ~ 😋

食晒再添仲轉新甜品,有泡芙puff~

唔鐘意甜品唔緊要~ 可以食生果,西瓜又多汁又甜。

主菜就要左香煎海鱸魚配檸檬忌廉汁,加薯蓉。鱸魚皮脆肉滑😋

食飽仲有餐飲,梗係凍檸茶少甜啦 😆

2019-07-08
2019-07-07 698 浏览
餐廳嘅位置幾方便喺油麻地旺區,上到去裝修得幾精緻,座位唔會太迫,有落地玻璃可以睇到出邊成個景觀,所以訂位之前最好訂到有窗口位,如果早少少去到嘅話可以睇埋日落。個set Menu大約四百幾蚊連埋加一 $500到一個人,嘢食都幾好味,有頭盤湯主菜同甜品都算係咁啦,湯同厚切薯條都好味,想再encore。主菜揀咗牛扒食落去個肉質都好林味道可以,如果食晚餐數埋杯餐酒咁就一流啦。仲要一讚嘅就係佢嘅擺碟,啲碟菜嘅擺碟都好有心思,令到你睇落舒服食得享受。