呢個多月轉了新工作,經常超時加班,努力賺錢,都想食餐美味的野來獎勵一下自己,聽朋友介紹旺角呢間餐廳Bellevue Bar and Grill 幾好味,很好奇地來食份午餐先。見到餐廳裝修跟整體環境很相配,帶出一份舒服啲感覺,相信食材都應該唔差。言歸正轉,最重要食番餐唔駛自己煮。見到午餐選項時,有幾個餐都很吸引,想了很久,才決定了叫份牛扒餐。蕃茄水牛芝士伴香草醬, 初時會怕芝士是不是岩我口味,後來食落發現芝士真係好香,伴香草醬,出嚟嘅感覺好滿足。炭燒安格斯西冷扒伴香草牛油,安格斯西冷扒是厚切,熟度岩我口味,很鮮嫩彈牙,好冧身,食出是用炭燒的煮法,加配香草牛油,實在令人難忘。餐飲是可加錢升級享用各種茶、酒及Cappuccino。餐廳員工從解釋清楚午餐的餐牌至送餐及加水比我們,都幾有笑容。

餐飲是可加錢升級享用各種茶、酒及Cappuccino。

2020-10-06 181 浏览
今日想同朋友慶祝他成功創業,所以預早訂座,來到有浪漫情調的 Bellevue Bar and Grill吃晚餐。上年曾光顧過一次,當時不論食物,還是服務都非常滿意,所以今天又來吃啦。 既然是慶祝,當然要吃餐廳最招牌的牛扒啦。聽聞這𥚃是由前星級酒店行政總廚主理,自設熟成肉櫃,而熟成牛扒更是所有菜式中的皇者啊!晚市套餐 $528/位 燒牛肉伴羽衣甘蘭青蘋果 薄燒牛肉油份豐富,伴上新鮮的羽衣甘蘭和爽脆青蘋果,有解膩的作用。 是日餐湯是蕃茄雜菜湯,湯中有意粉,非常特別。 炭燒乾式熟成美國安格斯西冷扒 招牌菜西冷扒,兩面都烤有格仔紋,更加吸引。西冷扒肉味很濃,牛香很重,用傳統的乾式熟成方法自家製作,味道特別不同。脂肪含量高,偏向結實口感。 最後的野莓吉士忌廉撻也不錯,有濃香草莓味。

,自設熟成肉櫃,而熟成牛扒更是所有菜式中的皇者啊!

晚市套餐 $528/位

燒牛肉伴羽衣甘蘭青蘋果

是日餐湯是蕃茄雜菜湯,湯中有意粉,非常特別。

炭燒乾式熟成美國安格斯西冷扒

最後的野莓吉士忌廉撻也不錯
,有濃香草莓味。
2020-09-24
2020-10-06 98 浏览
因為疫情緣故,少咗好多出去食飯。難得同朋友相聚,就搵咗間可以坐耐啲嘅餐廳食飯。餐廳位於大廈23樓,望到唔少街景。加上係晚飯時間,餐廳燈光較暗左,而且唔嘈,氣氛幾好,適合同友人閑談!我哋嗌左個set dinner,另外加多個主食同兩個特飲。套餐包左小食,餐包,餐湯,前菜,主菜,甜品同飲品。 sunshine surprise係店員話最多人嗌嘅非酒精類飲品,由檸檬,橙同益力多製作而成,幾好飲而mango paradise 就偏甜,唔太飲得甜嘅話就唔好嗌啦😂餐包都有兩款,係麥包同粟米包,幾鬆軟沙律菜幾新鮮,酸甜開胃。呑拿魚唔腥,調味唔錯餐湯同我哋分咗兩份,服務貼心五成熟嘅西冷扒,牛味幾重,有淡淡的油脂香之餘仲有啲炭燒果,幾惹味虎蝦青醬天使麵分量幾大,虎蝦煎到好香,肉質爽滑。天使麵掛晒啲青醬,食得好滿足以熱情果芒果慕絲蛋糕作結
餐包都有兩款,係麥包同粟米包,幾鬆軟
沙律菜幾新鮮,酸甜開胃。呑拿魚唔腥,調味唔錯
餐湯同我哋分咗兩份,服務貼心
以熱情果芒果慕絲蛋糕作結
2020-10-05 104 浏览
Wow😍😍😍 I love the environment so much!!!! Super nuce👍🏻👍🏻you can enjoy the sunset view in the restaurant.It is a super romantic restaurant~The starter comes with bread, can eat with butter Tuna and salmon salad 🥗 super yummy 😋 it is freshSeems like seafood soup, it won’t be too salty, niceAlcohol-free drink 🍹 with some yogurt 🍦 Lemon and mango juice ~ a little bit sweet, you can request less sweet 😊Come to our main course, my favorite dish~ steak 🥩 50% raw, juicy with delicious sauce ,recommended

Come to our main course, my favorite dish~ steak 🥩 50% raw, juicy with delicious sauce ,recommended!

虎蝦香草醬天使麵,love it so much! 😋😋the sauce is tasty and special~

Mango Mossi cake for dessert 🍮

2020-10-02 312 浏览
🍄 Slow-cooked Pork Belly w/ Wild Mushroom Risotto 🍄 慢煮豬腩肉伴野菌意大利飯 HKD 138—————With morning sunlight beaming through large glass windows, highly recommend for anyone looking for a nice quiet afternoon. A simple but satisfying dish, was pleasantly surprised by how well pork belly worked with mushroom risotto. The risotto rice was a tad harder than I would like, but that’s the way risotto always is, so it’s just a personal thing I guess🤷🏻‍♀️ 落地玻璃配上充足的陽光☀️,很適合一個寧靜悠閒的下午。沒想到豬腩肉和野菌義大利飯又出奇地配合,義大利飯略嫌太硬,不過應該
—————

落地玻璃配上充足的陽光☀️,很適合一個寧靜悠閒的下午。沒想到豬腩肉和野菌義大利飯又出奇地配合,義大利飯略嫌太硬,不過應該只是我個人口味問題,一般義大利飯都是偏硬。

🐟 Pan-seared Sea Bream Fillet w/ Caper Tomato Sauce 🍅 香煎鯛魚柳配水瓜柳番茄汁 HKD 158
—————
A very refreshing main course! The fish was still tender while its skin was a beautiful golden colour and nice and crispy. Wish there was more of the tomato sauce tho, as I love anything tomato-y and it also helps enhance the moisture of the fish.

魚肉嫩滑,魚皮煎的香脆,配上番茄汁,是很清新的配搭。如果有更多番茄汁就會更濕潤。

You can also add extra for starters, daily soup, fruit platter and drinks!

+ HKD 38 for a glass of red/white wine
+ HKD 48 for a glass of sparkling
+ HKD 108 for free flow red/white/sparkling

Book now on openrice for an extra 15% off!

額外加錢還有前菜、水果和飲料,現在提前在openrice 預定還有85折!
㨂西餐向來唔係我強項,因為我會想自己煮多過出去俾人呃。不過我今日同啲同事去慶祝,我就揀咗呢間喺旺角嘅西餐,最主要原因係因為佢哋有熟成牛扒選擇。叫咗兩個頭盤,食物質素不錯,分量方面可以多一點。熟成牛扒方面,肉味的確比一般處理方式濃郁,個人覺得價錢尚可接受,始終熟成牛扒需要時間和心機去處理食材。至於牛扒的質量和價錢是否合理,大家應根據自己要求自行判斷。飲品方面,我們㨂了一支moscato ,還各自叫了一些啤酒和cocktail。個人覺得餐廳的弱點在雞尾酒和啤酒,侍應未能清楚提供手工啤酒的特點,而雞尾酒的調配方面, Long Island ice tea 的酸度不足, 令tequila的味道相對較突出,不是太平衡。而Mojito都的敗北在於把薄荷葉攪碎了,而且甜度過高,未能達至合適的甜酸度。服務方面,侍應非常貼心,亦會適當地跟食客聊天。個人覺得,跟客人聊天之餘,如果在點餐時可以提供食物和飲品的資料和介紹及推介,會更加理想。例如,熟成牛扒跟一般牛扒處理方式及味道的分別,幾種手工啤酒的特質等等。

叫咗兩個頭盤,食物質素不錯,分量方面可以多一點。

2020-09-29 159 浏览
那天週末中午上和太太姨仔男友等人,一起前往位於油麻地咸美頓街某商業大廈樓上的Bellevue Bar and Grill共享西式午餐。他/她們各有各叫,而我就叫了一碟香煎雞扒餐作主菜。今次雞扒表皮雖然煎得略燶,但味道仍十分鮮香可口,入口咬落有嫩滑質感,㗳落認真惹味十足,再加上旁有蔬菜類(如沙律菜絲薄切紅蘿蔔塊及苦瓜塊等)作配料,食落自然清爽潤胃。至於餐後甜品乃是白朱古力慕絲,我最愛朱古力仲要加埋鬆軟嘅慕絲,再加上半切士多啤梨粒及少許紅色士多啤梨汁於朱古力上,入口即溶,食過心都甜。真好想再食多件。最後當然不可少得一杯潤喉的冰凍香甜凍檸茶,新鮮切檸檬塊及配以糖漿水加入冰茶裡,飲落清涼爽口。總言之輕輕鬆鬆地食番個大半個小時,終於唔使日日在家裡自己煮。

2020-09-28 139 浏览
今日天氣熱又要戴口罩 ,真係好想嘆住冷氣望住蔚藍的天空,來到呢間Bellevue Bar and Grill, 真係好舒服,餐廳是粉色為主,一進入去便見到幾排座位近窗口的位置是像落地玻璃,比人高格調的感覺,加上網上有餐廳的介紹,是聚餐的好地點。先來一個忌廉湯,一上湯時,入口感受到湯料味道濃郁,很有精華會慢慢品嘗,餐包果然鬆軟,沒有令人失望。我最喜歡餐湯和麵包在不同的餐廳, 因會有不同特色。再上係油浸鴨髀肉燴扁意粉拌黑松露牛油汁, 鴨肉鮮甜是有口感和好味的,黑松露有提鮮作用, 意粉硬度啱啱好, 一注又一注好快食完。從一來到餐廳,至食完飯,坐低慢慢飲野,看得出餐廳是很會花心思在各款菜式方面,吸引我想下次再嚟過食多次。

2020-09-27 178 浏览
同屋企人慶生黎左呢間餐廳。景好靚,環境好舒服,唔嘈,位好好坐,同朋友傾計一流。服務態度好好,好友善,仲可以refill麵包。食物質素好好,全部食物都熱辣辣,唔係整好曬,特別推薦個鯛魚同埋雞扒,好香。價錢唔太貴,六個人都係$1200左右,每個人平均$200。唯一可以改善係個水果甜品,稍為遜色,如果係蛋糕或者雪糕會好啲。但不得不提係職員放咗支蠟燭係個甜品度,好有心思。

服務態度好好,好友善,仲可以refill麵包。食物

2020-09-25 171 浏览
加左前菜3,湯同甜,要加55蚊。前菜3係蕃茄水牛芝士伴香草醬。呢個前菜調味好好,唔會太咸。本身材料幾靚。佢嘅芝士係軟身嘅芝士,有芝士味得嚟又唔會太漏。蕃茄好新鮮好甜。加埋唔太濃味嘅香草醬,幾好味,係幾好嘅前菜。餐湯係龍蝦湯,如果你兩個人食嫁話,佢好貼心甘幫你分做兩碗。每人飲半碗😋😋食完前菜再飲熱辣辣嘅湯,每人個碗入面仲要有一小粒蝦肉!感覺好幸福!!香烤芝士帕爾瑪火腿三文魚扒伴百里香汁。價值188。首先講下個三文魚,煎得咸香,肉質keep到 嫩滑,唔會煎到熟透死實。啲伴碟都好正, 有加咗牛油香草黑椒煎嘅粗薯仔絲,有好多煎得咸香嘅厚切青瓜同埋黃瓜。調味適中,伴碟嘅白汁都好好味,又唔會太多,又唔會太漏。總結呢間餐廳係可以encore嘅!😋😋
加左前菜3,湯同甜,要加55蚊。

前菜3係蕃茄水牛芝士伴香草醬。

香烤芝士帕爾瑪火腿三文魚扒伴百里香汁。價值188。
調味適中,伴碟嘅白汁都好好味,又唔會太多,又唔會太漏。

總結呢間餐廳係可以encore嘅!😋😋

1K
2020-09-24 1818 浏览
Bellevue bar and grill坐落於油麻地鬧市,環境優雅,氣氛浪漫,玻璃窗旁掛滿暈黃的燈飾,六點時份,望著金光燦燦的夕陽,特別吸引。聽著悠揚樂曲,享用著滋味晚餐,令人心動! 黑松露忌廉湯十分濃稠,綿軟的忌廉,入口熱燙,帶淡淡松露幽香,是滋味的開端。扒帶子伴烤香草露筍 $188帶子圓潤滑溜,煎至油光亮澤,邊沿微微焦香,入口滑嫰、鮮甜,肉質仍然綿潤。很喜歡露筍和帶子的配搭,爽脆露筍配上柔軟帶子,口感多層次。烤海鱸魚扒 $188鱸魚表皮煎封至金黃,質感焦脆,緩緩切開,魚肉香嫰軟滑,咀嚼時魚油豐沛,啖啖鮮香,比一般魚柳更吸引。薯蓉軟綿黏牙,奶滑窩心,加上甘荀及雜色椒絲伴碟,味道細緻均衡,健康又美味。烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉 $198龍蝦尾開邊後,烤至香噴噴,肉質彈牙、結實,鮮味十足。扁意粉煙韌、濕潤,伴隨著龍蝦汁鮮香,口感還夾雜蕃茄和雜菌粒,每啖香稠。一口爽彈龍蝦肉,一口扁意粉,鮮味吸引,十分窩心。焗朱古力心太軟伴柚子涷糕 $88香烤的朱古力蛋糕,傳來誘人蛋香。切開心太軟,熱燙的朱古力流心洶湧而出,夾合微脆的朱古力蛋糕,入口濃郁甜香。朱古力的蜜甜碰上柚子的清新,酸甜交雜

扒帶子伴烤香草露筍 $188

烤海鱸魚扒 $188

烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉 $198

焗朱古力心太軟伴柚子涷糕 $88
香烤的朱古力蛋糕,傳來誘人蛋香。切開心太軟,熱燙的朱古力流心洶湧而出,夾合微脆的朱古力蛋糕,入口濃郁甜香。朱古力的蜜甜碰上柚子的清新,酸甜交雜,配上草莓、藍莓果肉,鮮甜細緻。

Soul love $68
浪漫的粉紅色,盡是清新雜莓肉,甜酸莓果香氣,十分消膩。

Mango Paradise $68
造型令人迷醉,菠蘿汁混合橙汁,入口濃甜蜜意,加上馥郁芒果、熱情果,充滿熱帶氣息,杯底還有滿滿熟透芒果肉。

2020-09-23
  • 焗朱古力心太軟伴柚子凍糕
  • 烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉
撐枱腳緊係要搵啲浪漫既地方,估吾到旺角都有靚靚日落🥰🥰·先叫兩杯cocktail,chill住嘆下個景🍹Long Island Ice Tea $88🍹White Sangria $78·美國特級安格斯西冷扒🥩 $308最最最推介,呢塊牛扒份量唔細,切開啱啱好係要求既5成熟,除咗濃郁嘅牛味之外,仲有好香嘅炭燒味,諗起都流口水🤤·烤白鴿胸拌牛肝菌意大利飯 $198每一啖都好creamy好香,又唔會太膩,落單時侍應仲溫馨提示,傳統意大利飯較硬身,可以按客人要求煮淋啲·意式椰子奶凍🥥伴蜜餞鳳梨🍍 $78椰子同菠蘿真係好夾呀!酸酸甜甜嘅菠蘿中和番椰子奶凍既濃味,呢個甜品係完美既句號~
撐枱腳緊係要搵啲浪漫既地方,估吾到旺角都有靚靚日落🥰🥰

先叫兩杯cocktail,chill住嘆下個景
🍹Long Island Ice Tea $88
🍹White Sangria $78

美國特級安格斯西冷扒🥩 $308

烤白鴿胸拌牛肝菌意大利飯 $198

意式椰子奶凍🥥伴蜜餞鳳梨🍍 $78
突如其來嘅好天氣,令到我地可以好好欣賞鬧市中嘅靚靚日落 💕🌅 一入門口已經俾個日落吸引咗,未坐低已經影咗幾張相 📸 建議大家都係早少少嚟,可以一路飲cocktail一路欣賞個日落除咗有日落睇,啲嘢食又好食,仲要讚吓個侍應妹妹 (佢應該細過我), service 真係好好,同每張枱都會傾2句牛油果田園沙律 📍$138牛油果份量都幾多,再加埋啲青蘋果,成件事好refreshing; 個醬汁用咗橄欖油同黑醋,微酸得黎好開胃,又唔怕肥時日餐湯-意大利雜菜湯 📍$68番茄同香草味都幾香幾濃,仲跟足傳統咁放咗啲短意大利麵入去,淨係個湯都覺得廚師好用心呀美國特級安格斯熟成肉眼扒 📍$338Fine dining 又點少得食扒 🙆🏻‍♀️ 熟成牛扒用咗一個類似乾烘嘅方法去整,令肉質更幼嫩,味道更濃郁,仲可以鎖住啲水份,點埋個芥末醬一齊食,就更加滋味啦龍蝦尾扁意粉 📍$198一上枱已經聞到好香 😋😋 未食已經見啲龍蝦汁岩岩好,唔會太水又唔會太乾身,好想即刻食呀! 食落啲龍蝦汁嘅味道都好濃,好香,隻龍蝦尾仲好厚肉,好彈牙焗朱古力心太軟伴柚子凍糕 📍$88一凍一熱嘅配搭成為咗今晚晚餐嘅結尾,連甜品都要刺激一下

牛油果田園沙律 📍$138

時日餐湯-意大利雜菜湯 📍$68

美國特級安格斯熟成肉眼扒 📍$338

龍蝦尾扁意粉 📍$198

焗朱古力心太軟伴柚子凍糕 📍$88
一凍一熱嘅配搭成為咗今晚晚餐嘅結尾,連甜品都要刺激一下我地個味蕾 😊😊 真係無得輸 👍🏻 個柚子凍糕甜甜酸酸咁,質感有啲似雪硬咗嘅雪糕,食到個人凍凍地再食一啖熱辣辣嘅流心朱古力心太軟,感覺好幸福 💕💕

Red Evil 📍$78
用荔枝同紅酒做 base 嘅雞尾酒,紅噹噹咁,好似好wild 添 🤭

Old Fashioned 📍$88
用whiskey 同橙皮做 base 嘅雞尾酒,酒尾較其他雞尾酒濃,幾岩男士飲
時日餐湯-意大利雜菜湯
Red Evil
Old Fashioned
  • 烤緬因州龍蝦尾伴牛肝菌龍蝦汁扁意粉
2020-09-22 130 浏览
.🔺 Bellevue Bar and Grill好耐冇食過高質嘅西餐廳👧🏻位於旺角嘅Bellevue Bar係一個唔錯嘅選擇小編六點幾到達餐廳 剛好遇上日落🌞餐廳位置較高 景觀開揚整個日落景色相當優美😍.凱撒沙律🥗比較特別嘅係佢係成棵生菜上 好新鮮😋個醬同芝士好味😋.炭燒新西蘭羊扒伴燒汁🐑好香嘅炭燒味👍🏻👍🏻燒得剛剛好 肉汁鎖住而且唔羶👅.露筍紅菜頭意大利飯伴野菌天婦羅🍛意大利飯偏硬 小編建議可以喺落單嗰陣同侍應講意大利飯煮得淋D😉野菌天婦羅非常香脆 十分爽口Juicy呢個意日fusion菜又幾夾!.心太軟🍫心太軟非常流心而且朱古力表面幾鬆軟🥰旁邊配搭熱情果芒果慕絲蛋糕🍰食落清新😋😋
🔺 Bellevue Bar and Grill
好香嘅炭燒味👍🏻👍🏻
燒得剛剛好 肉汁鎖住而且唔羶👅
露筍紅菜頭意大利飯伴野菌天婦羅🍛
野菌天婦羅非常香脆 十分爽口Juicy
呢個意日fusion菜又幾夾!
心太軟🍫
心太軟非常流心
而且朱古力表面幾鬆軟🥰
旁邊配搭熱情果芒果慕絲蛋糕🍰
食落清新😋😋
2020-09-22 126 浏览
星期六我去左餐廳食佢嘅假日早午餐精選。午餐加48蚊可有1樣前菜,餐湯加甜品前菜係香烤蝦伴什菜沙律我覺得幾高質,啲蝦彈牙冇雪味。沙律菜都好乾淨,爽脆,蕃茄仔清甜係開胃嘅前菜。餐湯熱辣辣,係龍蝦湯,幾creamy加埋熱熱地嘅面包,好夾。淨係食前菜都食到lamlam利。😂😂餐飲叫左咖啡。都幾驚喜嫁。咖啡面頭有少少泡,好似cuppacino甘,啲奶暖暖地似係打過嚟嘅。杯咖啡幾好飲。講左甘耐,係時候講下個主菜。係帶子南瓜意大利飯!!🤤🤤🤤個意大利飯係由煎到金黃嘅帶子再加有南瓜肉嘅南瓜蓉舖面。另外, 面頭有啲切左薄片嘅芝士。 襯啲飯仲熱嘅時候撈埋一齊,個飯有少少拉絲嘅效果。個飯仲有啲切碎左嘅茹,好鬼正🤤 一啲都唔漏,好好食。 下次會再食。
星期六我去左餐廳食佢嘅假日早午餐精選。
午餐加48蚊可有1樣前菜,餐湯加甜品

前菜係香烤蝦伴什菜沙律
我覺得幾高質,啲蝦彈牙冇雪味。
沙律菜都好乾淨,爽脆,
蕃茄仔清甜
係開胃嘅前菜。

餐湯熱辣辣,係龍蝦湯,幾creamy

加埋熱熱地嘅面包,好夾。

淨係食前菜都食到lamlam利。😂😂

講左甘耐,係時候講下個主菜。
係帶子南瓜意大利飯!!🤤🤤🤤