2021-08-03 78 浏览
今日想搵間有浪漫情調嘅餐廳🍴入門口見到有城景睇,又有個大酒櫃,環境不錯就試下。🥰黑松露蘑菇湯送餐包餐包有兩款唔同嘅口味,一個有橄欖味, 另一個有粟米味,有別於平時嘅普通餐包👍🏻🥰香煎蟹餅內裏有好多蟹肉絲!外脆內軟,加上個汁甜甜地,幾開胃的前菜!🥰美國特級安格斯西冷牛扒店員話呢個部份肌肉量會較多,來自美國🇺🇸,絕對係高質牛!我自己食落肉質軟嫩,肥瘦剛好,有少少油脂~Medium Well就冇乜血水,鍾意食生啲嘅朋友就要揀Medium 啦!🥰龍蝦汁扁意粉配緬因州龍蝦尾,食落比一般嘅龍蝦鮮甜!都算厚肉!煮完仲可以鎖住龍蝦嘅鮮味同juicy口感! 龍蝦汁非常出色!帶有番茄味。每條意粉都沾滿精華,十分推介!🥰Valdello Rose Brut Nv口感順滑和精緻的氣泡互相融合,達到和諧感~🥰Strawberry Cream巨型的飲料,朋友話飲完好飽肚,感覺似士多啤梨奶昔😋🥰Coconut Panna Cotta香滑的布丁比水果重重包圍!好快就食曬~

🥰黑松露蘑菇湯送餐包

🥰香煎蟹餅
內裏有好多蟹肉絲!外脆內軟,加上個汁甜甜地,幾開胃的前菜!

🥰美國特級安格斯西冷牛扒

🥰龍蝦汁扁意粉

🥰Valdello Rose Brut Nv
口感順滑和精緻的氣泡互相融合,達到和諧感~

🥰Strawberry Cream
巨型的飲料,朋友話飲完好飽肚,感覺似士多啤梨奶昔😋

🥰Coconut Panna Cotta
香滑的布丁比水果重重包圍!好快就食曬~

2K
週末約咗朋友喺旺角食飯,佢帶咗我嚟呢間係頂樓嘅餐廳,話坐得舒服觀景好靚食物又好味,聽到咁吸引,咁就梗係奉陪啦😆我哋叫咗幾樣食物share嚟食😋:- Bread:麵包先上,有粟米包同橄欖包各一個,自家製,熱辣辣,好新鮮😋- $138 Mozzarella Salad🥗 :Mozzarella Cheese 🧀 軟綿綿好好味,配沙律菜一齊食,簡單味美😋- $128 Oyster Bisque:生蠔🦪要來做湯,都幾特別,有 subtle 嘅新鮮蠔味,又幾 creamy,原來亦加咗一啲蔬菜落去一齊煮😋- $258 Canadian Pork Chop:肉質非常軟熟,充滿肉汁又有豬肉香味,出奇地美味,呢個真係有小驚喜😋- $198 Tiger Prawn Spaghetti:虎蝦大大隻🍤肉質新鮮結實;意大利粉估計係落咗蕃茄同茄膏一齊煮,幾好味😋- $88 Passion Fruit Mousse Cake :賣相好靚🤩,Mousse Cake 唔係好甜,幾清新😋- $88 Long Island Ice Tea:由細飲到大嘅 Long Island Ice Tea,有烈酒喺裏面,又有可樂,好飲😋

我哋叫咗幾樣食物share嚟食😋:

- $88 Long Island Ice Tea:由細飲到大嘅 Long Island Ice Tea,有烈酒喺裏面,又有可樂,好飲😋;細個嘅時候好鍾意請女仔飲呢個Cocktail 😆
- $68 Berrylicious:裏邊有 Raspberry, Strawberry, Strawberry Syrup, Lemon Juice, Iced Tea, 唔係好甜,幾清新😋

呢間餐廳喺頂樓,觀景好好,坐得又舒服;店員哥哥同店員姐姐服務態度亦都好好👍
2021-07-31 83 浏览
難得慶祝周年紀念 就梗係要搵間浪漫啲嘅餐廳啦6:30嚟到 趕得切睇到日落🌄 真係好靚 再加上窗邊都有好多心心嘅裝飾 果然好mood落單之後好快就有麵包食 熱辣辣柔軟熟因為揸咗車所以叫咗杯mocktail 係lavender syrup 加 lemonade 顏色好靚 加上檸檬好清新 仲有個球體嘅冰 睇落好夢幻前菜叫咗個吞拿魚希臘沙律🥗 吞拿魚用咗黑椒調味 食落口感會比較刺激 魚肉都新鮮黑醋汁鵝肝 鵝肝口感軟滑 汁酸酸地好開胃 仲有水果同埋洋蔥配菜 可以中和返鵝肝嘅油膩油浸鴨肉意大利飯 意大利米少少偏硬 好好咬口 通常都係食黑松露味嘅意大利飯 估唔到鴨肉配忌廉芝士都好襯煎海鱸魚 🐟 皮脆肉嫩 個薯蓉都好creamy 如果魚個份量可以大少少就好整體而言氣氛好好 景觀真係一流 服務態度都好好親切有禮
難得慶祝周年紀念 就梗係要搵間浪漫啲嘅餐廳啦

落單之後好快就有麵包食 熱辣辣柔軟熟

整體而言氣氛好好 景觀真係一流 服務態度都好好親切有禮
2021-07-30 156 浏览
友人素聞此餐廳環境、格調,以及食物俱佳,特選之為我慶祝生日。甫一到埗,乍見場上賓客亦一雙一對,氣氛、佈局亦仿似情侶餐廳,而自身一行三人,似有點格格不入。當然,格局可以不論,食物質素最為重要。點了四道菜餚,凱撒沙律、安格斯肉眼、千層薯蓉及炸雞塊。以$108一道凱撒沙律及$158的千層薯蓉來說,份量也許太少,想我不是鄉下佬出城,也不是吝嗇那一百幾十,而fine dinner的餐廳也常有光顧,就此四條生菜,與月餅大小的薯蓉,廟大燈籠小,唯價錢實在直迫米芝蓮餐廳。至於味道,沙律、千層薯蓉平平無奇,亦未見識到其千層之所在。生菜原條奉上,或是忠於Tijuana Hotel Caesar的原著,然人家的凱撒沙律是鋪滿碟面,不會如此孤寒伶仃。主菜牛扒,想是主廚嫌油花不足,為增油香,用大量生油烤製,上桌時油光盎然,入口瞬間滑入喉嚨,肉香未能細嚐,倒有油膱味洋溢口中。炸雞塊味道有點微妙,我們仨人皆吃出酸餿味來,唯侍應帶回廚房後說雞肉沒壞,只是味道不合我等口味,既然免去收費,我等亦不予計較了。飯畢後我們就此離去,沒叫甜品,亦未有久留。

凱撒沙律
千層薯蓉

安格斯肉眼

飯畢後我們就此離去,沒叫甜品,亦未有久留。
炸雞塊
千層薯蓉
安格斯肉眼
炸雞塊
2021-07-30 87 浏览
有係油麻地地鐵站行過去10分鐘內就到👍🏼好易搵而且好方便!一上到去,心入面wa!wa聲🤣真係好靚,咁啱我哋上到去係日落時間,睇到海又睇到日落👍🏼仲要有啲泡泡燈,好浪漫☺️有得係咁嘅環境下試菜特別開心🤩但佢入面嘅裝修係好有格調,有藝術感覺🤣第一樣上菜就係餐前包😋熱辣辣👍🏼外面脆卜卜入面軟棉棉!香草味好濃!都唔錯,食得出係自家製,夠特別!牛油話比較小🙈點2下都無哂,應該可以問店員再拎嘅!黑松露薯條超大碟🤣由頭食到尾都未食哂,個醬係highlight!!黑松露醬好勁味,一路食一路浸啲一醬👍🏼正Prime Angus steak好嫩個牛!要5成熟入面真係紅紅地好食呀!而且擺碟好令,啱哂下卡!上面有幾個炸菇,同外面一般配薯菜有分別,高下立見!芝士茄子蘆筍千層面Vegan有福了!!好正!新鮮焗好!入面一啲都唔會好青好齋,反而好舒服食上黎!!不過見佢份量好似唔大,但其實一個人食唔晒㗎!🤣2個人分啱啱好!到甜品啦!!!焗火焰雪山加cream brûlée!!一次過滿足哂2個願望👍🏼😚cream brûlée 話無Paxx LXxx個啲咁有味道嘅,屬於一般,唔算好吸引!反而火焰雪山令人難忘👍🏼👍🏼入面雪糕

但佢入面嘅裝修係好有格調,有藝術感覺🤣
第一樣上菜就係餐前包😋

黑松露薯條
Prime Angus steak
芝士茄子蘆筍千層面
甜品啦!!!
焗火焰雪山加cream brûlée!!一次過滿足哂2個願望👍🏼😚cream brûlée 話無Paxx LXxx個啲咁有味道嘅,屬於一般,唔算好吸引!反而火焰雪山令人難忘👍🏼👍🏼入面雪糕好好食,有雙拼添!有雲尼拿同朱古力hehe

• 焗迷你火焰雪山伴野莓焦糖燉蛋
2021-07-29 85 浏览
今晚男朋友俾左個超級Surprise我💕初時佢約我去旺角陪他買東西,點知原來佢book左依間咁浪漫既西餐廳。 佢話要不定時俾對方驚喜,係對感情最佳保鮮方法。餐廳有落地玻璃,挑望街景🌃 晚上亮燈的時候,香港真的份外漂亮。 窗上貼著不同語言,以「愛」為主題的紅心♥️、牆上掛畫、日落美景,給人平靜舒服的感覺。除了裝潢漂亮,餐廳的食物亦有一定水準,值得推介。-⭐️精選晚市套餐先奉上自家製特色麵包,兩款麵包口味都很特別,分別是黑欖橄及粟米🌽味。 麵包暖笠笠很軟熟,粟米味甜甜的挺香。-♥️Amuse-Bouche驚喜小吃是水牛芝士沙律🥗。 夏日炎炎,這份清爽沙律,確實是恰到好處的開胃菜。-♥️Appetizer 前菜是「吞拿魚他他伴香檳🍾️啫喱」。吞拿魚蓉魚味鮮香,配上香檳啫喱,酸酸甜甜,令味道多一份層次。 -♥️Soup 是日餐湯:周打魚湯這是一道水少料多的燉菜,湯夠鮮濃,加上胡椒更香。-♥️Main course 香煎比目魚柳伴香草什菜蕃茄汁 這道香煎魚柳配上自家調製的醬汁,顏色吸引。 魚皮金黃香口,魚肉雪白滑溜;調味恰到好處。 配上新鮮蕃茄汁,提升鮮味。-♥️Dessert 士多啤梨忌廉餅餅底酥香,士多啤梨
今晚男朋友俾左個超級Surprise我💕
佢話要不定時俾對方驚喜,係對感情最佳保鮮方法。
除了裝潢漂亮,餐廳的食物亦有一定水準,值得推介。

⭐️精選晚市套餐
麵包暖笠笠很軟熟,粟米味甜甜的挺香。

♥️Amuse-Bouche

♥️Appetizer
前菜是「吞拿魚他他伴香檳🍾️啫喱」。

♥️Soup
是日餐湯:周打魚湯
這是一道水少料多的燉菜,湯夠鮮濃,加上胡椒更香。

♥️Main course
香煎比目魚柳伴香草什菜蕃茄汁

♥️Dessert
士多啤梨忌廉餅
餅底酥香,士多啤梨🍓鮮甜。其香甜微酸味中和了忌廉的油膩。這份甜品令人很滿足

2021-07-28 66 浏览
今晚同老公慶祝周年紀念 揀左間環境靚 好評又多既餐廳 上到去見到好大幅壁畫 感覺好stylish & modern. 之前book左檯 好快就有個窗邊位俾左我地 個窗有好多紙鴆砌左心心出黎 d waiter & waitress 服務周到 不停幫我地斟水 同埋值得一讚既係上菜既速度好好 唔會好趕時間 同埋每上一道菜會預告下咁 我地叫左Pan-fried Crab cakes with lime pearl caviar 有少少喜出望外 熱辣辣既crab cake 入面全部都係好新鮮既蟹肉 無加其他野 呢個前菜我地好鍾意第二樣係鮮蠔濃湯 好少地方有蠔湯飲 鍾意生蠔既人會好喜歡呢個湯 好值得一試 第3道菜係Grilled Aus M5 rib eye 10oz medium本身好鍾意Aus牛 佢呢個熟成肉眼扒香嫩 油脂分布好平均 而且難得我食到medium唔太多血既感覺 其實你鍾意食乜 waiter都俾到意見 最後係油封鴨髀肉燴意大利飯 我地叫佢煮耐少少 飯質唔好太硬身 啖啖肉 不過食到呢度 已經飽飽地 我地無再叫甜品了 太飽 有少少可惜 但overall 我最鍾意佢既牛 同埋waiter

我地無再叫甜品了 太飽 有少少可惜 但overall 我最鍾意佢既牛 同埋waiters既服務 好既服務會令你食得開心
2021-07-26 105 浏览
其實都等左好耐,都未黎到這間餐廳進餐,一直都好期待。因為可以係旺角,如此繁忙的都市,係一個高過其他高樓既角度,好好睇一睇,可以話係繁忙都市下既寧靜,亦令人十分enjoy。而今日我亦訂了一個好好既時間,就係6點15分。現時,7點開始天黑,應該日落會伴我成個晚餐,亦可以睇到太陽落山既景緻。晚餐方面,今晚叫了一個set dinner, 炭燒熟成美國肉眼牛扒。一個set其實有餐前小食,今日係芝士沙律,仲有一份吞拿魚他他配香檳唶喱仲有餐包。吞拿魚他他配香檳唶喱好fresh, 當出面咁熱既時候,就好想食顃似閎黑醋沙律加吞拿魚他他,十分開胃。餐湯係蕃茄湯,今日食蕃茄湯真係好岩,因為出面實在太熱了。炭燒熟成美國肉眼牛扒乾式熟成是一種肉類熟成方法,令肉質更幼,肉味更加濃。而且熟成不能急,需要既係時間,目的就是要令肉更好食。所以價錢當然係比一般既牛排來得貴,畢竟需要時間等。平日都比較少食,但當然係一個咁好既環境,就當然要食番D好野。牛肉真係好好味,本身打算叫7成,但當店員介紹一番後,就決定要5成,保持番肉既鮮味,仲有肉汁,同嫩既口感。果然係真係唔錯,肉汁,肉既嫩都完全保留了。當我走既時候,已經係夜晚,現在

其實都等左好耐,都未黎到這間餐廳進餐,

晚餐方面,
今晚叫了一個set dinner,
仲有一份吞拿魚他他配香檳唶喱
仲有餐包。

十分開胃。

餐湯係蕃茄湯,
今日食蕃茄湯真係好岩,因為出面實在太熱了。
蕃茄湯

炭燒熟成美國肉眼牛扒

當我走既時候,已經係夜晚,現在既景色已經唔同曬,由日頭既熱,變成燈火到處既旺角鬧市,但仍然係最愛既香港。
蕃茄湯
2021-07-26 84 浏览
Set lunch有數款選擇,前菜有三個唔同組合, 可因應需要自行選擇,我點左個餐湯同凱撒沙律,沙律幾爽脆,配埋細細粒嘅麵包糠、煎香過煙肉好香口又開胃。餐包上枱時暖笠笠的,入口鬆軟可口。是日餐湯係蘭度豆湯,d豆煮溶晒,個湯好綿又有少少咬口,感覺又幾淸新。主菜點左個煎龍脷魚,個魚外層稍為煎香,而裏面嘅魚肉依然嫩滑,同保留住魚油香。薯蓉亦好幼滑,感覺啱啱好!甜品係士多啤梨慕絲蛋糕,蛋糕食落去甜度啱啱好,幾清新,配合埋啲士多啤梨醬好香甜。總括嚟講呢度環境舒適,無諗過喺旺角嘅鬧市都搵到個咁寧靜寫意嘅地方,而且景觀一流。係同朋友相聚慢慢傾、慢慢食嘅好地方!

餐包上枱時暖笠笠的,入口鬆軟可口。

之前朋友話譽發廣場有間好正嘅空中西餐廳—Bellevue Bar and Grill,享受美食嘅同時可以飽覽成個九龍市區嘅景色,冇理由唔去會一會佢😍Minestrone ($108)- 呢個意大利雜菜湯飲好飲,濃郁嘅湯混合各種蔬菜,有爽口嘅洋蔥粒同紅蘿蔔,配搭埋洋蔥包,啖啖都好有餘韻😙Parma Ham with Melon ($138)- 呢個starter好refreshing,清甜爽脆嘅蜜瓜配鮮美鹹香嘅巴馬火腿,味道超有層次,而且巴馬火腿香味突出,肉質柔軟,好有記憶點😋Prime Angus Rib Eye ($358)- 呢個肉眼扒好高質素,表皮煎得微微焦身,切落去已經聞到陣陣肉嘅香氣,未食就已經流晒口水- 叫咗七成熟啱啱好,肉質保持都好柔嫩,濃郁嘅牛味完美鎖緊,所以食落啖啖都滋味無窮🤤Zucchini Linguini ($168)- Zucchini口感超正,爽脆清甜,煎香咗仲好味,鹹香味突出,配搭忌廉意大利扁麵,creamy濃稠嘅醬汁完美融合軟硬適中嘅意粉好正啊😆Sunshine Surprise ($68)- 呢杯mocktail真係冇改錯名,好似sunshine咁以黃

Minestrone ($108)
Minestrone

Parma Ham with Melon ($138)
Parma Ham with Melon

Prime Angus Rib Eye ($358)

Prime Angus Rib Eye

Zucchini Linguini ($168)
Zucchini Linguini

Sunshine Surprise ($68)
- 呢杯mocktail真係冇改錯名,好似sunshine咁以黃色為主,酸甜嘅味道好突出,好鍾意佢有加益力多,乳酸嘅味道中和咗檸檬汁同橙汁嘅酸調😍
Sunshine Surprise

Bitter ($58)
- 呢杯mocktail好清新,Grapefruit 嘅清香份外突出,有埋fresh lime同檸檬汁嘅加持,甜度合適,仲有兩大片grapefruit,清新感大爆發🤗
Bitter

Apple Crumble Tart ($78)
- Apple Crumble Tart超級足料,有勁多蘋果餡,撻皮香酥脆身,而且上檯個陣仲熱辣辣,配搭埋cream同其他生果,啖啖都滋味炸裂,好滿足啊🤩
Apple Crumble Tart

餐廳美食好有水準,食得好滋味,而且望出去個view真係冇得彈,成個用餐經濟簡直係💯分
2021-07-25
Minestrone
Sunshine Surprise
Apple Crumble Tart
2021-07-26 104 浏览
1.餐包出乎意料的軟綿  上台仲系熱辣辣tim2.慢煮雞胸沙律配黑醋汁黑醋的酸度剛剛好,不會過咸3. 蕃茄湯睇落似南瓜湯但其實有偏向d羅宋湯味道,超岩我呢d中意紅湯口味ge人,入面仲有點綴蒜茸包粒,口感鮮明4. 主菜香煎NZ藍鱈魚意料之中的味道,不過不失5. 甜品系strawberry mousse,希望有多d選擇而家Main course有7折,不過冇都值得一試
1.餐包

出乎意料的軟綿  上台仲系熱辣辣tim

2.慢煮雞胸沙律配黑醋汁

黑醋的酸度剛剛好,不會過咸

3. 蕃茄湯

4. 主菜香煎NZ藍鱈魚
意料之中的味道,不過不失

而家Main course有7折,不過冇都值得一試

餐包
慢煮雞胸沙律
餐包
慢煮雞胸沙律
2021-07-26 65 浏览
今日想同大家推介一間非常啲浪漫嘅餐廳❗️好啱大家同男/女朋友拍拖/慶祝生日/週年紀念💕佢入面嘅環境非常之寬躺,裝修係行fine dining 路線😍落地玻璃可以睇曬成個旺角油麻地鬧市嘅景🖼相信夜晚嚟嘅話會更加浪漫!🔻🥣餐湯-周打魚湯 呢個湯好鮮甜,魚味好重,但係又唔會覺得太腥😗配合埋佢個香草餐包,好夾呀🤓🤓🥗雞胸肉沙律 + 三文魚沙律沙律菜好新鮮好fresh🤗完全無苦澀味❗️仲配搭埋有洋蔥同果仁,dressing酸酸甜甜好開胃🤩🔻🍔安格斯牛肉漢堡 Angus beef 嘅肉質非常之鮮甜,唔會覺得太韌,而且好多汁,幾重牛味🐮另外個人覺得佢唔會加得太多醬汁幾好❗️因為過多醬汁會掩蓋咗牛嘅鮮味。另外佢有幾塊薯角,炸得外脆內軟好食🤩🤩🍝煙三文魚忌廉扁意粉 扁意粉口感煙韌,忌廉汁亦都唔會過於creamy ,食完唔會覺得好溜🤓d煙三文魚都幾好食😉🔻🍫🥧朱古力tart 甜品係朱古力tart, 呢個真係好好食❗️因為佢d 朱古力好rich, 唔會過甜👍🏻👍🏻同埋個撻皮夠脆,食完真係好滿足😚
🥣餐湯-周打魚湯
🥗雞胸肉沙律 + 三文魚沙律
🍔安格斯牛肉漢堡
🍝煙三文魚忌廉扁意粉
🍫🥧朱古力tart
“牛油果田園沙律”($158)“鮮蠔濃湯”($128)“烤澳洲羊扒(3支骨)”($288)“烤虎蝦伴香草蕃茄醬意粉”($198)“椰子意式奶凍”($78)“Berrylicious”($68)“Sweet”($58)原來旺角有間咁靚咁有feel嘅餐廳🥰雖然只係23樓,但已經有種居高臨下嘅感覺睇到海景又睇到山景,黃昏時間嚟睇住日落真係超正🌅而且食物性價比幾高,慶祝週年紀念日就岩哂☺餐廳晚市有做dinner set但因為想試多啲款式所以散叫咗🥰入座後會送上餐包,分別係粟米包🌽同黑橄欖包🫒之後嚟嘅係牛油果田園沙律🥑🥗除咗牛油果,配料仲有青蘋果🍏,橙🍊,蘿蔔片🥕等等配上黑醋汁調味真係好開胃☺食完沙律後店員就送上鮮蠔濃湯🦪餐湯飲落順滑香濃,而且蠔味真係十分鮮甜🥰主食我地叫咗2款首先係烤澳洲羊扒🐏一碟有3支骨☺生熟度選擇咗medium,食落肉質軟腍🥰羊肉味超香而且唔會太羶🤤伴碟仲有啲薯蓉同豆角另一款主食係烤虎蝦伴香草蕃茄醬意粉🦐🍝虎蝦大大隻,肉質彈牙😚蕃茄醬夠哂濃郁,酸酸甜甜超好食😍意粉份量都幾多,食哂都幾飽肚🤤最後點少得甜品🤩要咗份椰子意式奶凍🥥🥛椰子味夠哂香甜,質地仲超滑😇仲配上生果粒粒,好似
“牛油果田園沙律”($158)
“鮮蠔濃湯”($128)
“烤澳洲羊扒(3支骨)”($288)
“烤虎蝦伴香草蕃茄醬意粉”($198)
“椰子意式奶凍”($78)
“Berrylicious”($68)
“Sweet”($58)

原來旺角有間咁靚咁有feel嘅餐廳🥰
雖然只係23樓,但已經有種居高臨下嘅感覺
睇到海景又睇到山景,黃昏時間嚟睇住日落真係超正🌅
而且食物性價比幾高,慶祝週年紀念日就岩哂☺

餐廳晚市有做dinner set
但因為想試多啲款式所以散叫咗🥰
入座後會送上餐包,分別係粟米包🌽同黑橄欖包🫒

之後嚟嘅係牛油果田園沙律🥑🥗
除咗牛油果,配料仲有青蘋果🍏,橙🍊,蘿蔔片🥕等等
配上黑醋汁調味真係好開胃☺

食完沙律後店員就送上鮮蠔濃湯🦪
餐湯飲落順滑香濃,而且蠔味真係十分鮮甜🥰

主食我地叫咗2款
首先係烤澳洲羊扒🐏一碟有3支骨☺
生熟度選擇咗medium,食落肉質軟腍🥰
羊肉味超香而且唔會太羶🤤
伴碟仲有啲薯蓉同豆角

另一款主食係烤虎蝦伴香草蕃茄醬意粉🦐🍝
虎蝦大大隻,肉質彈牙😚
蕃茄醬夠哂濃郁,酸酸甜甜超好食😍
意粉份量都幾多,食哂都幾飽肚🤤

最後點少得甜品🤩要咗份椰子意式奶凍🥥🥛
椰子味夠哂香甜,質地仲超滑😇
仲配上生果粒粒,好似士多啤梨🍓,橙🍊,藍莓🫐

飲品方面呢道選擇超多😆
Cocktail,mocktail🍹🍸,各款餐酒都有提供🍷🥂
我地叫咗2杯mocktail,分別係Berrylicious同Sweet
Berrylicious用上紅桑子,士多啤梨🍓,檸檬汁🍋,冰茶
呢杯茶味幾突出😝
Sweet就用上荔枝,菠蘿汁🍍,藍橙糖漿,梳打水
飲落酸酸甜甜幾清爽🥰顏色仲好靚💙💛
2021-07-23 82 浏览
上星期試咗呢間旺角高空西餐廳,23樓景觀開揚,我book咗早少少食,好好彩有窗口位,望住出面天色由黃昏變成燭光晚餐。 (枱面真係有蠟燭嫁~) 呢晚有少少微雨,不過無損心情,難得俯瞰旺角夜景,加上成晚播住鋼琴純音樂,飲住Rose/White Wine都有氣氛嘅~ 望住下面繁華嘅彌敦道,個腦不停loop 「街邊太多人與車 繁華鬧市人醉夜」🤣美國特級安格斯西冷牛扒西冷牛扒嘅格紋燒得好靚!要咗Medium rare,切開比預期熟少少,食落似五成,不過都唔會韌,放心。大家睇吓張圖,切開依然見到漂亮嘅顏色~焗素菜千層麵因為嗌咗牛扒,於是另外就嗌咗個蔬菜嘅主食,好似健康啲咁 (自我感覺良好) 熱辣辣上枱,點綴嘅炸芝士條脆脆哋,好香口,為成道菜加分。 不過呢個千層麵唔係好多層,細細一份,如果份量多啲就好喇。另外重食咗脆炸香草田螺釀白菌、意式雜菜麵包濃湯同熱情果mousse cake,建議甜品嗌其他。整體我鍾意主菜多啲。最後想讚吓短髮女服務員好nice,服務好好!

美國特級安格斯西冷牛扒

焗素菜千層麵

1K
自從同M佬一齊住之後,對方已經清楚知道自己最真實最赤裸嘅一面,有時落街,隨意到連頭髮都唔梳,妝都唔化。久而久之,好想重拾拍拖嘅感覺,所以決定book間靚靚餐廳,為對方悉心打扮一吓!今日嚟到位於油麻地嘅Bellevue Bar and Grill,餐廳位於高層,可以飽覽油尖旺,遠至大角咀一帶嘅海景景色,靚景配美食,有得打卡之餘,仲啱晒大家嚟呢度慶祝周年紀念啦!麵包落完order就送上餐前麵包,麵包焗到好香脆,特別鍾意粟米包,入邊真係有粒粒粟米,麵包充滿住粟米嘅香甜味。香煎蟹餅伴青檸珍珠蟹餅煎到非常脆口,香口嘅外皮入面就有絲絲嘅蟹肉,滿足感爆分!蟹餅厚實,肉質鮮甜,配上青檸珍珠,令蟹餅更清新。旁邊仲有黑醋汁沙律,絕對係一個唔錯嘅開胃菜。香煎北海道帶子半什菌忌廉汁兩大粒帶子,煎到半生熟,外表微燶脆口,而入邊軟腍,口感一流。我就鍾意成粒擺入口,感受滿滿嘅幸福感;而M佬就鍾意切開嚟食,將美味時間現場。龍蝦濃湯伴海鮮雲吞食完前菜,就上濃湯喇!海鮮雲呑同湯分開上,咁樣可以保存湯料嘅口感。龍蝦湯超濃郁,入口柔滑舞渣。至於炸過嘅海鮮雲吞脆卜卜,餡料勁多蝦肉,好彈牙。鮮蠔濃湯請問用咗幾多隻蠔去打呢個濃湯?

麵包

香煎蟹餅伴青檸珍珠

香煎北海道帶子半什菌忌廉汁

龍蝦濃湯伴海鮮雲吞

鮮蠔濃湯
請問用咗幾多隻蠔去打呢個濃湯?湯底蠔味濃郁,非常鮮甜,原隻嘅鮮蠔飽滿,夠晒滿足。

烤銀鱈魚扒
鱈魚扒厚身,魚肉嫩滑,油脂豐富,口感豐腴!魚皮超脆口,烤嘅時間啱啱好!我哋就略嫌醬汁較淡,適合淡口味朋友。伴碟有薯蓉同蔬菜,特別一讚個薯蓉超creamy!

燒美國安格斯熟成西冷扒
我哋比較少食熟成牛扒,所以今次某程度都係為咗熟成牛扒而嚟!餐廳自設乾式熟成牛扒櫃,所以非常衛生,牛扒質素更有保證,食得更放心!店員建議熟成牛扒最好嘅烹調時間係三成熟,因為經過乾式熟成嘅牛扒,食嘅時候唔會好似平時啲牛扒血淋淋,而且亦係最軟腍嘅肉質。我哋就揀咗肉味較濃嘅西冷,牛扒網紋煎得幾靚,油香十足,仲帶有焦香味道。整體嚟講,肉質幼嫩,肉味濃郁,好juicy!

焗菠菜忌廉千層薯
薯仔切到薄片,再一層一層疊起烤焗,所以呢個千層薯真係好考廚師功夫。至於食嘅時候,口感真係好有層次感。至於味道除咗菠菜味,仲有豐富嘅芝士忌廉味,芝士焗到焦香,整體嚟講好creamy呀!

烤緬因州龍蝦尾拌龍蝦汁扁意粉
每條意粉都掛滿龍蝦汁,份量十足,好惹味濃郁。但重點當然係大大隻嘅龍蝦尾啦,廚師預先起殼,食得夠晒方便,肉質爽口彈牙。

Mango Paradise、Berrylicious
一杯就以鮮芒果、芒果汁、檸檬汁、橙汁同菠蘿汁合製而成嘅Mango Paradise,夠晒鮮甜;至於另一杯就以多種梅製成,酸酸微微,夠晒開胃!但重點係兩杯都夠晒解喝,夏天飲一流呀!

2021-07-07