2018-05-25 116 浏览
在觀塘返工, 雖然觀塘好多野食, 但Bella Shine係值得不斷返炒的餐廳, 是我午餐的最愛之選。每個星期都有不同的午餐餐單。雖然忘記影下餐單了, 但今天點的午餐性價比實在太高, 不得不寫出來, 推介給大家。埋單九折後, $74的午餐。1. 餐前沙律一客 (一點都不頹)2. 餐湯 (本身只有沙律或湯, 但老闆見我們左右不同, 選擇困難症, 竟然兩樣都俾我地!)3. 蒜蓉包4. 野菌帶子忌廉意粉 (其實我忘了靚D個名XD)5. 餐後甜品 - 朱古力曲奇雪糕 + 櫻花和菓子 (送的! 天啊, 不時會送客人甜品, 而且每次的甜品不同!)6. 凍檸茶別以為只是以多取勝, 味道也很有質素! 1. 餐前沙律一客, 一點都不頹, 2. 餐湯, 有西蘭花味, 而忌廉又不膩, 很好。3. 蒜蓉包4. 野菌帶子忌廉意粉 (其實我忘了靚D個名XD)大大粒原隻帶子, 兩粒, 好多野菌, 好足料! 忌廉一點都不漏, 意粉有咬口。味道配合得剛剛好。5. 餐後甜品 - 朱古力曲奇雪糕 + 櫻花和菓子櫻花和菓子很清新特別! 以送的甜品來說, 冇得輸。題外話: 食過咁多次, 最愛的是人多時送的甜品, 還有薑汁咖啡!

埋單九折後, $74的午餐。
1. 餐前沙律一客 (一點都不頹)
3. 蒜蓉包
4. 野菌帶子忌廉意粉 (其實我忘了靚D個名XD)
6. 凍檸茶

別以為只是以多取勝, 味道也很有質素!
餐前沙律
1. 餐前沙律一客, 一點都不頹,
餐前白湯

2. 餐湯, 有西蘭花味, 而忌廉又不膩, 很好。
蒜蓉包
3. 蒜蓉包

帶子白汁意粉
4. 野菌帶子忌廉意粉 (其實我忘了靚D個名XD)
餐後甜品 - 送
5. 餐後甜品 - 朱古力曲奇雪糕 + 櫻花和菓子
櫻花和菓子很清新特別! 以送的甜品來說, 冇得輸。

題外話:
食過咁多次, 最愛的是人多時送的甜品, 還有薑汁咖啡!
4人以上, 就有機會送這個窩夫, 開心到一個點!
這個薑汁咖啡是我個人最愛。那天自己來吃時, 老闆推介的。真的很好飲, 薑味濃而香, 一試難忘!
2018-05-25
餐前沙律
餐前白湯
蒜蓉包
帶子白汁意粉
餐後甜品 - 送
  • 薑汁咖啡
座落工廈入面嘅西日 fusion cafe, 好闊落,平日去好少人坐得好舒服。服務員亦很主動不斷幫忙添水 🙄 成間餐廳充滿脫離煩囂小空間嘅格調前菜 ❤️清酒日本生蠔,西班牙風乾火腿伴煙燻溏心蛋前菜擺佈得好有心思~😄 友人 A 表示生蠔算新鮮。我覺得塞咗落玻璃杯仔好似胚胎 🤤😅 溏心蛋配微鹹嘅風乾火腿都好夾。火腿通常都配蜜瓜一齊食,溏心蛋嘅創意變換亦反映到餐廳行西日 fusion 風格嘅特色餐湯 ❤️紫薯餐湯 // 甘笋薑藍青口濃湯額外送咗紫薯餐湯俾我有得一次過試晒兩款湯 😋 後者色澤金黃措似南瓜湯,但係其實係因為甘笋。落咗薑有陣辣味吊住嚮底好暖胃。對比之下紫薯餐湯就甜得多😁 似糖水,而且奶味濃郁。主菜 ❤️扒美國極黑豬鞍配青胡椒燒汁經常都話豬肉唔好生食,豬鞍亦不例外,燒至全熟。👌切開成兩塊幾厚身。其實係控制火候方面,我覺得處理豬肉係難過牛肉(?) 雖然唔算話整得非常軟熟但還好啦~肉同薯蓉就不嬲係絕配。配菜亦有心思咁集合咗唔同顏色嘅蔬菜有粟米荀菠蘿翠玉瓜同甘筍一條甜品 ❤️流心綠茶多士配雪糕 ($88)Bella Shine 嘅甜品全部賣相都好似藝術品咁😄 呢個流心多士見到好多人都慕名嚟食😋 流

前菜 ❤️

主菜 ❤️
扒美國極黑豬鞍配青胡椒燒汁

扒美國極黑豬鞍配青胡椒燒汁

甜品 ❤️
流心綠茶多士配雪糕 ($88)
Bella Shine 嘅甜品全部賣相都好似藝術品咁😄 呢個流心多士見到好多人都慕名嚟食😋 流心效果雖然唔算話多震撼,但多士烤得香脆都依然唔錯。呢個多士嘅竹炭味好清,應該好多人都會接受到。🙄 球雪糕同流心餡嘅綠茶味好似有些少唔同

流心綠茶多士配雪糕

心動一刻 (套餐 + $78)
心動一刻......淨係睇個名嘅話真係估唔到係咩嚟。嚟到只見一個半圓形好似冰屋咁嘅物體😃 個樣簡單得嚟好新奇。原來係玩 gimmick 嘢要用朱古力醬倒落去整溶個朱古力球面先食得。入面嘅甜點就走簡單路線,有心型嘅紅莓 moose cake 同曲奇雪糕。酸味嘅 moose 襯托甜白朱古力岩岩好

• 餐湯
2018-05-17 5190 浏览
成日覺得觀塘嗰啲工廈西餐好多打手都唔係好敢試,今晚咁岩同男人喺觀塘買完野又好耐冇撐枱腳,睇左一輪食評之後再揀左呢間餐廳試下初頭都冇乜期望,但食落有驚喜喎!呢間餐廳裝修都幾靚,完全唔似工廈入面咁,叫左幾款小食、兩個主菜,再加錢轉做set,都幾flexible 唔會限死一定要食set dinner#甘荀薑藍青口湯 😋:8/10我個人好怪,湯同糖水都係偏愛中式既,西湯我就好一般既,其實覺得似罐頭湯,但我超欣賞呢個湯,佢似係用blend左甘荀同薑去整既每啖都飲到粒粒既甘荀蓉同薑蓉,飲完個身暖暖地好舒服,真係唔錯#西京燒銀鱈魚配紅菜頭乳酪汁 $168 😋: 9/10有睇開既朋友都知道我係魚怪,去到邊都要食魚😂其實我都係睇到呢個main先喺云云工廈西餐揀到呢間首先佢個presentation真係好靚!成幅藝術品咁!未食已經加左好多分!個乳酪汁其實得好少,上面舖左啲蔬果令到個擺盤好靚,不過真係要讚既係塊銀鱈魚既調味岩岩好,完全唔使再點汁熟度掌控得岩岩好,魚皮脆身,入面唔會岩岩好8成熟,肉質好嫩滑,好食到dor淨係切左手指尾咁大舊俾男人,成條自己食哂😂#蒲燒鰻魚海膽忌廉汁意粉 $148 😋:7/10睇

#甘荀薑藍青口湯 😋:8/10

#西京燒銀鱈魚配紅菜頭乳酪汁 $168 😋: 9/10

#蒲燒鰻魚海膽忌廉汁意粉 $148 😋:7/10

睇食評好多人讚呢度既豬鞍好好食,其實set dinner都有既配燒汁,不過好想試下跟蘋果蓉食都係散叫啦。個豬鞍真係grill得好靚 賣相好吸引

肉質粉嫩而且好滑又juicy 配蘋果蓉又清新,值得一提佢個薯仔同grill vegetables都幾好食

#燒龍葵菇 $24 😋:7/10

燒大啡菇只係$24,就咁落鹽調味已經好好食!啖啖juicy! 食完甜品我地都仲encore左碟😂

#玄米茶焦糖燉蛋 $68 😋:6/10

店員推介既甜品,menu仲未有架,初頭諗住叫兩個,但原來係咁大份,足夠3-4人share 好彩叫左一份咋

普通creme brulee食得多,玄米茶比較少見,啖啖既茶香冇平時既燉蛋咁膩,亦唔會濃得滯蓋過燉蛋既味道,質地creamy, 我覺得可以再滑啲就更好喇

• 西京燒銀鱈魚
2018-05-16 103 浏览
呢排會多咗去觀塘工作,發現到工廈上面原來都會有好嘢食!喺巧明街呢幢大廈2樓,我就搵到一間有好環境嘅Cafe!呢間Cafe大致上都係用木材設計,用嘅主色都係深啡色。我同朋友太肚餓二話不說叫午餐,價錢亦都適中,都係喺$80至$100左右,兩個人都叫了一塊牛扒,澳洲黑安格斯肉眼牛扒配牛肝菌燒汁。由於係午餐時間,佢係套餐都會送湯沙律或者餐包。牛扒還沒有來的時候,我們還有蒜蓉包和餐湯呢。蒜蓉包比較硬身,但有很香濃的蒜蓉及牛油味道細細塊,幾的骰。而餐湯就很有口感,白色的忌簾汁配上薯蓉,感覺清新爽利。塊牛扒我哋叫咗八成熟,嚟嘅時候都有七成熟,硬度還可接受。我比較喜歡肉眼扒近根部的位置,那裏比較香口,而且有香煎的口感,肉質甜美。另外在目碟上亦擺滿沙律菜及薯仔粒粒偶爾食一口牛扒再加薯塊,新鮮感不斷。每人$100左右,好吃之餘又可以坐很久,性價比非常高。

沙律
或者餐包。

每人$100左右,好吃之餘又可以坐很久,性價比非常高。

2018-05-15
2018-05-14 107 浏览
觀塘食嘢嘅選擇其實好多 今日嚟到呢一家係apm商場一出就到嘅西日式餐廳首先會有一人一塊蒜香牛油包 蒜香味好出 唔會太干身♥️之後叫左兩杯特飲 柚子薑汁梳打好特別估唔到柚子同薑汁都可以咁夾至於柚子乳酸多多 亦都幾好味而且佢哋啲冰好大粒 如果小d冰就更夠飲喇😝😝我哋叫咗兩個粉仔一個risotto 首先要講下佢哋既粉仔 軟硬度煮得非常之好 唔會太林太硬 而且佢地既醬汁味道濃郁所以食起上嚟口感好rich 😛海膽汁鰻魚意粉 真係有塊鰻魚喺個海膽汁意粉上面 而且海膽味十足 而個鹹蛋黃炸軟殼蟹意粉 有人share先好叫🤣佢哋會煮到d醬汁起曬沙 口感唔係好creamy果隻 但係鹹蛋黃味十足 口感好特別而且佢哋個軟殼蟹亦唔會好厚粉醬 最後叫咗呢一個煎帶子risotto我好鍾意佢哋個帶子煎得啱啱好 外脆內軟 亦都係好creamy好香♥️呢個有得玩又有得玩既甜品 真係好得意呀叫做dancing heart 一個罩之後會有另一個朱古力漿畀你淋落去 到咁上下嘅時候 佢個白朱古力就會溶化跟住就會見到一個心形嘅蛋糕同埋一個綠茶雪糕呢個真係好特別😃😃我哋最鍾意佢呢個麵包配抹茶醬同抹茶雪糕佢哋個麵包唔係一般普通方包應該係黑

首先會有一人一塊蒜香牛油包 蒜香味好出 唔會太干身♥️

我哋最鍾意佢呢個麵包配抹茶醬同抹茶雪糕
佢哋個麵包唔係一般普通方包
應該係黑碳既朋友🤣🤣
而且外脆內軟 入面裝住嘅抹茶醬亦都唔會浸淋啲麵包
凍冰冰嘅綠茶雪糕 配上香濃幼滑嘅抹茶醬加埋一個脆卜卜嘅麵包真係好好味😋😋
2018-05-14 78 浏览
工廈餐廳愈黎愈多,要發掘都好食又高性價比既餐廳真係要俾啲心機黎到觀塘Bella shine , 環境都幾舒適。先黎個頭盤,有生蠔,温泉蛋同Parma ham!! 都幾豐富~ 而家做緊優惠,每隻生蠔都係$10!! 呢款生蠔海水味較重,口感比較爽口。但都幾抵食蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉 ($108)真係食得岀海膽味既意粉!雖然冇實體海膽,但都算濃既海膽味。蒲燒鰻魚肉質幾嫩滑,味道都鮮甜,發覺鰻魚同海膽都係一個不錯既組合記得趁熱食!因為凍咗就可能會帶點腥味冇咁好食~鹽麴法國黃春雞 ($178)唔好睇佢好似細細隻,其實佢只係去咗骨!肉質好嫩滑,食落口一啲都唔乾。講明係鹽麴,雞肉好夠味,唔會淨係得個皮咸然後肉淡,成隻雞既味道都好平均。加埋下面既薯蓉都好好味,整體都不錯。到甜品,其實已經食到太飽,所以冇再加錢換其他甜品~ 跟餐有抹茶奶凍,曲奇雪糕。奶凍好滑好重抹茶味,飽到盡都要食埋佢,因為呢個奶凍係真係好好味!環境食物都不錯,適合慶祝節日,紀念日既地方。

黎到觀塘Bella shine , 環境都幾舒適。

蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉 ($108)
真係食得岀海膽味既意粉!
記得趁熱食!因為凍咗就可能會帶點腥味冇咁好食~

鹽麴法國黃春雞 ($178)
唔好睇佢好似細細隻,其實佢只係去咗骨!

環境食物都不錯,適合慶祝節日,紀念日既地方。

2018-05-13 259 浏览
以前曾光顧他們的舊舖,感覺水準不俗。眼見母親節臨近,扶老攜幼,著實想坐得舒舒服服、安靜一點、又不需要滾水淥腳食完即刻還枱,順道試試他們新店水準如何。7位成人,1個2歲好動bb,1個未滿1歲的bb,店家很細心地預備了bb凳和兒童餐具。環觀全店都有很多家庭光顧,店員頗歡迎小朋友,不會顯示不耐煩的樣子,值得一讚。前菜先來1客松葉蟹肉沙律配胡麻汁$88和西班牙風乾火腿36個月配哈蜜瓜$128。前者舖滿蟹肉,蟹味不算出眾,但配合胡麻汁好開胃醒神;後者略嫌哈蜜瓜切得太大件,不過風乾火腿咸香十足,配搭得宜。再來幾款燒物,燒秋葵$28、燒有機茄子$36以及鹿兒島一口豚肉$68。蔬菜類皆能保持原有新鮮、濕潤;一口豚肉更是juicy,調味不多,保留了肉的原味,2歲bb吃過不停,不斷續碗。餵完小朋友,終於輪到大朋友,一系列主菜如下:Magidon秘制啤酒燒雞$328:超大隻!可能我家bb比較小隻,驟眼一看燒雞比2歲bb還要大!皮脆肉嫩滑,side dish的蔬菜都好好味。脆焗德國咸豬手$198:同樣皮脆,肉質不會太乾身、充滿咸香,水準以上。日本圓趾蟹味噌粥$108:有齊蟹鉗蟹蓋,但蟹味不太突出。軟殼蟹天婦羅

餵完小朋友,終於輪到大朋友,一系列主菜如下:

日本圓趾蟹味噌粥$108:有齊蟹鉗蟹蓋,但蟹味不太突出。

軟殼蟹天婦羅咸蛋黃扁意粉$118:軟殼蟹香脆可口,咸蛋黃配扁意粉意想不到的匹配,但吃太多會有點飽膩。

西班牙風乾火腿波蛋野菌闊條麵$118:正常水準,沒什麼特別。

輕煎日本帶子黑松露意大利飯$128:帶子大大粒厚肉,意大利飯滿滿黑松露,香到不得了,不過煮得太濕、失去嚼勁。

埋單每位約$230,坐了接近3小時,期間小朋友在卡位碌來碌去,表現得很開心。Overall,性價比好好,店員不算非常主動,但友善有禮。如斯水準,值得重來,在急速變遷、充斥打手的工廈食肆生態中,Bella Shine絕對是沙漠綠洲啊!
松葉蟹肉沙律配胡麻汁
燒有機茄子
脆焗德國咸豬手
Magidon秘制啤酒燒雞
2018-05-10 100 浏览
媽媽說今晚不煮飯了,路過看到易拉架的廣告都挺吸引的,加上肚子也餓了,就不再挑了。Bella Shine裡面的環境不錯,餐廳還伴著輕鬆的音樂,除了大廳還隔了一個房間,方便一群朋友開party,這樣就不會騷擾到其他食客,十分貼心,服務態度也非常好,還會跟食客聊天,推薦食物,當然不是推薦最貴的,而是最人氣的。燒雞軟骨串,不會有燒焦的味道,也不會很多油,吃了也不怕胖,滴上檸檬汁,味道很清新,而軟骨很脆。至於燒日式有機茄子,一樣不會燒焦的味道,加上魷魚絲,一個全新的搭配,以為會有些咸,其實很清淡,不過喜歡它的清淡。龍葵菇野菌汁闊條麵味道很濃香,闊條麵有咬口,而野菌很厚肉。輕煎日本帶子黑松露意大利飯,想不到每一粒帶子都有湯匙那麼大,而且還很厚,帶子吃起來很鮮甜,口感也很嫩滑。

燒雞軟骨串,不會有燒焦的味道,也不會很多油,吃了也不怕胖
,滴上檸檬汁,味道很清新,而軟骨很脆。
燒雞軟骨串

燒日式有機茄子

龍葵菇野菌汁闊條麵味道很濃香,闊條麵有咬口,而野菌很厚肉

龍葵菇野菌汁闊條麵

輕煎日本帶子黑松露意大利飯,想不到每一粒帶子都有湯匙那麼大
,而且還很厚,帶子吃起來很鮮甜,口感也很嫩滑。
燒雞軟骨串
龍葵菇野菌汁闊條麵
2018-05-01 128 浏览
琴日lunch,一班飯腳8人即興走上Bella Shine舊址,原來搬了舖!新舖同以往一樣好多人捧場,因為無book枱,要等位。好好彩很快就安排到座位!今次試下個薄荷酸忌廉汁烤雞配烤包,烤雞鮮嫩,多汁,第一次試嘅薄荷酸忌廉汁很清新!配合雞同烤包一齊食,不覺油膩,味道好夾!同事試了厚切豬扒,同樣好評!厚切但一點都不韌,很鬆軟!配上蜜桃汁,非常一流!最後還有機會試到甜品,窩芙上除了生果,還有自家製雪芭!清清口!完美午餐!多謝老闆誠意招待和美味食物!
多謝老闆誠意招待和美味食物!
2018-04-30
2018-05-01 96 浏览
好開心同同事無意間係公司附近發現一所樓上cafe, 有別於其他觀塘的cafe, 大家都知觀塘越來越多不同的西餐廰,雖然競爭大,但仍索價甚高,質素成疑,對於上班一族來説,可以遇到一間價格合理而且美味不錯的確屬難得!Bella shine lunch set 價格介乎六十多至八十多港元, 已經包括了餐湯、主菜和餐飲,午餐時段即使一點後也仍座無虛席,幸好老闆吖迪細心的安排,等了一會我們一行八人已經可以入座今次我地點了厚煎豬扒配蜜糖汁,個汁好香,件扒好厚,起初我們也擔心豬扒肉身偏硬,但出乎預料之外,扒身香軟可口,鮮味十足,主菜已值回票價其後多得老闆丫迪的分享,我們不但得到額外的廚藝知識,也有幸可以嘗試到新鮮的士多啤梨窩夫!大滿足呢

2018-04-28
2018-05-01 68 浏览
與同事們昨日第一次去食 lunch。 雖然冇book 到位, 但都好快安排到坐位, 而且服務態度好好。 食物配搭幾新鮮, 叫咗印度風雞扒pita bread配薄荷酸忌兼汁, 好fresh。 同事叫厚切豬扒薯容配蜜桃芥末汁, 豬扒厚得黎唔硬。 甜品都ok,唔太甜, 士多啤利好大粒。 老闆仲同我地分享煮法,十分大方。

老闆仲同我地分享煮法,十分大方。

2018-04-30
2018-04-24 171 浏览
間唔中就中意黎下BELLA SHINE食下飯,佢既菜式好多都好有特色,加上環境乾淨舒服,真係好適合朋友情侶食返餐好。頭盤----甘荀薑藍青口濃湯甘荀蓉打碎後甘甘甜甜,加上藍青口增加鮮味,清清地又開胃配上脆卜卜既蒜蓉多士,配湯食好夾!本來想試下個$10一隻生蠔,點知手快有手慢無,又食唔到摸門釘 唉食左幾次BELLA SHINE都未試過佢D意粉,今日就叫左兩個意粉試試質素如何。蒲燒鰻魚海膽汁忌廉意粉鰻魚大大舊,勁足料!海膽汁配意粉第一次試,出奇地呢個組合又好好味意粉軟熟度剛好,好有口感軟殼蟹天婦羅咸蛋黃意粉原隻軟殼蟹炸到非常香脆,意粉用咸蛋黃炒香,邪惡到一個極點!暫時未見過有餐廳有咁樣既做法!呢個意粉好味度100分注意既係多食壞肚皮,呢個意粉最好同人share會係最好芝麻雞翼芝麻雞翼不過不失,不過炸得幾脆,調味都唔錯尚算幾惹味

頭盤----甘荀薑藍青口濃湯
甘荀蓉打碎後甘甘甜甜,加上藍青口增加鮮味,清清地又開胃

甘荀薑藍青口濃湯

配上脆卜卜既蒜蓉多士,配湯食好夾!
蒜蓉多士

蒲燒鰻魚海膽汁忌廉意粉

蒲燒鰻魚海膽忌廉汁意粉
意粉軟熟度剛好,好有口感

軟殼蟹天婦羅咸蛋黃意粉

原隻軟殼蟹炸到非常香脆,意粉用咸蛋黃炒香,邪惡到一個極點!
暫時未見過有餐廳有咁樣既做法!呢個意粉好味度100分
注意既係多食壞肚皮,呢個意粉最好同人share會係最好

芝麻雞翼

芝麻雞翼不過不失,不過炸得幾脆,調味都唔錯尚算幾惹味

2018-04-15
蒜蓉多士
蒲燒鰻魚海膽忌廉汁意粉
2018-04-23 66 浏览
扒美國黑豚肉蜜糖芥末汁 ($96)是高質的豬扒黎唔會好乾肉質幾好有蜜糖芥末醬食落甜甜地澳洲黑安格斯肉眼牛扒配牛肝菌燒汁 ($128)幾易林幾易咬但就好似醃得唔太入味好在佢會跟個牛扒汁仲會跟薯蓉同薯條夠哂飽set lunch會跟湯同蒜蓉包加$12仲可以配埋是日甜品🎏岩鹽焦糖厚焗鬆餅($58)即叫即整 要等成45分鐘最好一去就叫定喇鬆餅好厚🥞有少少蛋味,好厚實但如果可以鬆軟多少少就好了仲有雪糕同水果係上面但唔知點解我地食係西瓜感覺有少少奇怪🤔會另上個焦糖醬俾你鍾意食幾甜自己話事🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏Bella Shine (觀塘)觀塘巧明街114號迅達工業大廈2樓B室
扒美國黑豚肉蜜糖芥末汁 ($96)

是高質的豬扒黎
唔會好乾
肉質幾好
有蜜糖芥末醬食落甜甜地

澳洲黑安格斯肉眼牛扒配牛肝菌燒汁 ($128)

幾易林幾易咬
但就好似醃得唔太入味
好在佢會跟個牛扒汁
仲會跟薯蓉同薯條夠哂飽

set lunch會跟湯同蒜蓉包
加$12仲可以配埋是日甜品

🎏岩鹽焦糖厚焗鬆餅($58)

即叫即整 要等成45分鐘
感覺有少少奇怪🤔
會另上個焦糖醬俾你
鍾意食幾甜自己話事
🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏🎏
Bella Shine (觀塘)
觀塘巧明街114號迅達工業大廈2樓B室
2018-04-23 71 浏览
今天剛好在觀塘的辦公室上班,到中午的時候同事介紹了這家餐廳,我便去了試一試。剛走進這家餐廳的時候,感覺他們很用心去佈置這個餐廳。看了看餐牌價錢也不昂貴,點了個燒春雞的套餐侍應們按着上菜的次序上菜,很細心的照顧客人的需要。每逢我喝了水後不夠10秒,便會有侍應來把水添滿。餐湯沙律和餐包一同送上。雖然我只是一個客人,而且在這繁忙的中午時段餐廳也很用心的把餐湯畫上花紋,其後的食物的碗碟或花紋也很有心思。餐湯是黃金番薯湯,番薯被淆得很泥狀,喝下去味道很好。沙律有切粒的番茄和開半的小蕃茄,加上沙律菜和淡淡的黑醋,令人十分開胃也特別期待主菜的來到。主菜是燒春雞配上露絲瑪莉醬汁,半邊的春雞烤得剛剛好,把肉汁鎖住了香草和醬汁的份量也剛剛好,吃下來醬汁不會搶走了雞肉的味道,雞肉和骨亦剛剛好分離,熟的程度也掌握得很好。吃了主菜後,點了個布蘭尼配Oreo雪糕。煲爛尾烤得十分好,外脆內軟。總括來說,除了食物質素好,價錢不貴。值得一提的是,這家餐廳的員工十分細心,把客人照料得十分好。

剛走進這家餐廳的時候,感覺他們很用心去佈置這個餐廳。

看了看餐牌價錢也不昂貴,點了個燒春雞的套餐

餐湯是黃金番薯湯,番薯被淆得很泥狀,喝下去味道很好。

2018-04-23 122 浏览
又來到觀塘的bella shine門口最吸晴的盔甲武士仍健在雖然其他菜式都很出色,但今次跟上次不一樣,一心想試試它的意粉質素如何。頭盤先來一個甘荀薑藍青口濃湯及餐包清甜甘荀配上少許薑,為西式濃湯添上一點中國風,成功為我開了胃口。pasta點了一個蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉,賣相一如既往的漂亮吸引,鰻魚大得遮擋著下面的意粉。配上海膽忌廉汁,口感新㯋且很合拍!不錯!另一個軟殼蟹天婦羅咸蛋黃扁意粉,軟殼蟹用天婦羅方式炸起,配上均勻用咸蛋黃炒的意粉,中式菜式配意粉,整件事好fusion溫馨提示沾上咸蛋黃的意粉有點肥膩,宜同人share,獨食有點滯小食芝麻雞翼都很不錯,雞翼炸得非常香脆,而且不會太乾身,$48價錢合理
又來到觀塘的bella shine

門口最吸晴的盔甲武士仍健在

頭盤先來一個甘荀薑藍青口濃湯及餐包
甘荀薑藍青口濃湯

配上海膽忌廉汁,口感新㯋且很合拍!

不錯!
蒲燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉