2018-05-17
成日覺得觀塘嗰啲工廈西餐好多打手都唔係好敢試,今晚咁岩同男人喺觀塘買完野又好耐冇撐枱腳,睇左一輪食評之後再揀左呢間餐廳試下初頭都冇乜期望,但食落有驚喜喎!呢間餐廳裝修都幾靚,完全唔似工廈入面咁,叫左幾款小食、兩個主菜,再加錢轉做set,都幾flexible 唔會限死一定要食set dinner#甘荀薑藍青口湯 😋:8/10我個人好怪,湯同糖水都係偏愛中式既,西湯我就好一般既,其實覺得似罐頭湯,但我超欣賞呢個湯,佢似係用blend左甘荀同薑去整既每啖都飲到粒粒既甘荀蓉同薑蓉,飲完個身暖暖地好舒服,真係唔錯#西京燒銀鱈魚配紅菜頭乳酪汁 $168 😋: 9/10有睇開既朋友都知道我係魚怪,去到邊都要食魚😂其實我都係睇到呢個main先喺云云工廈西餐揀到呢間首先佢個presentation真係好靚!成幅藝術品咁!未食已經加左好多分!個乳酪汁其實得好少,上面舖左啲蔬果令到個擺盤好靚,不過真係要讚既係塊銀鱈魚既調味岩岩好,完全唔使再點汁熟度掌控得岩岩好,魚皮脆身,入面唔會岩岩好8成熟,肉質好嫩滑,好食到dor淨係切左手指尾咁大舊俾男人,成條自己食哂😂#蒲燒鰻魚海膽忌廉汁意粉 $148 😋:7/10睇
#甘荀薑藍青口湯 😋:8/10
#西京燒銀鱈魚配紅菜頭乳酪汁 $168 😋: 9/10
#蒲燒鰻魚海膽忌廉汁意粉 $148 😋:7/10
睇食評好多人讚呢度既豬鞍好好食,其實set dinner都有既配燒汁,不過好想試下跟蘋果蓉食都係散叫啦。個豬鞍真係grill得好靚 賣相好吸引
肉質粉嫩而且好滑又juicy 配蘋果蓉又清新,值得一提佢個薯仔同grill vegetables都幾好食
#燒龍葵菇 $24 😋:7/10
燒大啡菇只係$24,就咁落鹽調味已經好好食!啖啖juicy! 食完甜品我地都仲encore左碟😂
#玄米茶焦糖燉蛋 $68 😋:6/10
店員推介既甜品,menu仲未有架,初頭諗住叫兩個,但原來係咁大份,足夠3-4人share 好彩叫左一份咋
普通creme brulee食得多,玄米茶比較少見,啖啖既茶香冇平時既燉蛋咁膩,亦唔會濃得滯蓋過燉蛋既味道,質地creamy, 我覺得可以再滑啲就更好喇