2019-05-02 303 浏览
最近工作都好Chur,想搵間坐舒服啲,食又好啲嘅餐廳。上網見呢間有唔少好評,就來試吓。呢度都幾濶落,而且燈光柔和,有種可以放輕鬆嘅感覺。Lunch Set 都有好多選擇,算係多國菜,而且會附送湯或沙律,仲會配埋嘢飲,價錢都唔算太貴~🧐南瓜忌廉湯 |南瓜湯質感幼滑,撈埋啲忌廉幾香幾好飲,而且仲會送埋蒜蓉包,每片都烘到脆脆地,蒜蓉汁都搽滿咗成塊包,好香🤤脆焗德國咸豬手配蜜糖黑椒燒汁 $128 |豬手炸得非常香脆,我最後食唔曬但都要淨係切塊皮嚟食😂。肉質唔會太乾,算係偏滑,而且夠鹹香,份量都好大,配菜又有薯條,絕對值呢個價錢!星加坡喇沙配泰式魚餅拼鳳尾蝦 $85 |喇沙一上枱就能聞到香味🍜喇沙湯的椰奶味好香喔,喜歡濃椰奶味的一定要試試👍🏻特別一讚豆卜,它不是那種剛剛放上面的,而是泡在喇沙湯有一段時間,吸滿了湯底的精華🤤

南瓜忌廉湯 |
南瓜忌廉湯

脆焗德國咸豬手配蜜糖黑椒燒汁 $128 |

星加坡喇沙配泰式魚餅拼鳳尾蝦 $85 |
南瓜忌廉湯
  • 蒜蓉多士
2019-05-02 5330 浏览
Bella Shine has a comprehensive set lunch menu, from laksa to pasta, all the way to burger and steak. You could definitely find something you like on it, at a really affordable price.The set began with fresh hot homemade garlic toast. It smelt and tasted so good! Rich garlic flavor yet not overly salty. Also, it’s very crunchy which made the toast really enjoyable.Daily soup was corn soup. It was very creamy but quite sweet. I couldn’t finish all of it.I set my eyes on this French Duck Foie Gras

Garlic Toast

Corn Soup

I set my eyes on this French Duck Foie Gras & Homemade Beef Burger with Cheese once I finished reading the menu. For HKD$132 you could enjoy a cheese burger with foie gras, I didn’t see why not XD

And it did not disappoint! Bun was fluffy with a crispy top. And the burger itself was amazing! Beef patty was delicious with the cheese. Foie gras was fantastic! It’s not overly greasy at all and went so well with the whole burger! Nom Nom!
Cheesecake & Cream Puff

The set ended with daily dessert and a black coffee. I forgot to take a picture of the black coffee but it was indeed quite good in terms of house coffee. Aromatic with nice coffee taste. Best of all, the milk is steamed with foam, not just any ordinary cold milk! And the milk made a good white coffee.

Daily dessert was cheesecake and cream puff. Both were good. I like the cream puff more though.

Another nice restaurant spotted. Wouldn’t mind visiting again with friends for some affordable quality food.
2019-05-01
Garlic Toast
Cheesecake & Cream Puff
2019-04-29 172 浏览
久聞其名,Bella shine book 左好多次因事來唔到,但都決心要食下。原來係主打西式加日式fusion 菜!紅菜頭鵝肝沙律🥗紅菜頭份量很少,但很多青瓜。醬汁還可以,唔算太酸。兩塊鵝肝比較乾身同硬。真係麻麻地!照燒鰻魚海膽忌廉汁意粉鰻魚好大條,味道也有日式風味。不過比個名fake 左,係冇海膽架!只係個汁,「海膽忌廉汁」雖然如此,整體還不錯,個汁確實有海膽味,忌廉十分creamy! 最後來一客什錦天婦羅🍤有蝦,日本細紫薯,南瓜同秋葵。份量太多,兩個人食唔晒,太熱氣,炸漿唔厚!

原來係主打西式加日式fusion 菜

紅菜頭鵝肝沙律🥗

照燒鰻魚海膽忌廉汁意粉

鰻魚好大條,味道也有日式風味。

最後來一客什錦天婦羅🍤

2019-04-24 150 浏览
一班人食飯 是旦簡咗附近一間 之前都聽聞 係有讚有彈嘅 本住一試無妨嘅心 睇下咩料首先係 蠔 10蚊隻 嗯 新鮮但腥 係唔錯嘅 但我Pass跟住 沙律 No comment 冇特別跟住 串燒 冇乜味 正常 除咗有一串 真心好奇怪 係腩肉片包椰果 一大粒椰果 個味真係唔係人人接受到 個個都擰晒頭跟住 肉眼 Round位有筋🤔 唔係邊位有筋 係中間圓形個眼位有筋 食到一頭問號😂跟住 羊架 膻到不得了 個Fat Cap脂肪位好膻 無人頂到😑最後 雜菌意 好似炒牛河咁嘅樣 但味道還好最後 甜品 窩夫 全餐最好食 唯一對得住價錢嘅總結 還好 一般 可試 唔會回頭不過

首先係 蠔 10蚊隻 嗯 新鮮但腥 係唔錯嘅 但我Pass
跟住 沙律 No comment 冇特別
最後 雜菌意 好似炒牛河咁嘅樣 但味道還好
最後 甜品 窩夫 全餐最好食 唯一對得住價錢嘅

總結 還好 一般 可試 唔會回頭不過
2019-04-22 180 浏览
觀塘工廈西餐多,今日特意過來試。 餐廳裝修走工業風,環境型格。每款午餐可選擇湯或沙律。是日餐湯是忌廉西蘭花湯,餐湯用料足,西蘭花味豐富,質感幼滑組緻。小餐包也夠鬆脆香口。沙律菜新鮮爽甜,有很多蟹籽,配搭黑醋汁,味道清新。泰式海鮮冬陰公大蝦配飯,蝦膏的精華都滲入冬陰公湯中,鮮味十足。芝士焗意式番茄醬雞扒拌蘭度豆, 雞扒很大塊, 煎得外脆內軟。蔬菜有烤焗過,起來特別香甜。是甜品是窩夫配搭紅豆糕,窩夫外脆內軟,紅豆大粒有口感。
沙律菜新鮮爽甜,有很多蟹籽,配搭黑醋汁,味道清新。
甜品是窩夫配搭紅豆糕,窩夫外脆內軟,紅豆大粒有口感。
2019-03-01
2019-04-22 266 浏览
好一段日子没有在觀塘廠區揾食,偶然從網發現 Bella Shine,食物同環境都不錯,便約朋友一試。餐廳門口位置放了兩副歐洲中世紀盔甲,室內以深木及青蘋果緑為主色,配合柔和燈光,氣氛寧靜舒服。餐廳提供多款主菜,可加錢轉 set dinner,組合具彈性,豐儉由人。研究了好一陣餐牌,發覺好多款都好吸引,好想試,最終由朋友決定Order兩份餐share 前菜:  法式野菜凍肶.蟹肉沙沙.火炙海膽醬赤蝦沙律 其實我冇細閱餐牌,冇為意前菜包括甚麼,所以當碟前菜出現眼前時,真係幾有驚喜,賣相好,仲係三款添。最鍾意火炙海膽醬赤蝦沙律 ~ 大大隻赤蝦刺身再火炙,咬落似半生熟,好滑,好彈牙,配沙律真係好夾。對整個前菜都好滿意。日式南瓜忌廉湯 附送蒜蓉包一向鍾情西式南瓜湯,連同忌廉一齊煮,又甜又滑,蒜蓉包軟硬適中, 外脆內軟松葉蟹膏意大利飯(單點$128)轉為晩餐另加$88傳統意大利飯硬中帶點煙韌,混入濃濃蟹膏汁同煮,可邊嚼邊亨受那啖啖蟹膏鮮味法式紅酒燴羊膝(晚餐 $258)重羊味,肉質嫩滑軟腍!底層附有烤紅蘿蔔、薯仔、秋葵、及蒜頭,蒜頭粒經烤焗後辛辣程度降低,容易入口。是日甜品曲奇雪糕、蕃薯豆沙麻糬、

前菜:  法式野菜凍肶.蟹肉沙沙.火炙海膽醬赤蝦沙律

前菜:法式野菜凍批、蟹肉沙沙、火炙海膽醬赤蝦沙律

日式南瓜忌廉湯 附送蒜蓉包
日式南瓜忌廉湯

松葉蟹膏意大利飯(單點$128)轉為晩餐另加$88
松葉蟹膏意大利飯

法式紅酒燴羊膝(晚餐 $258)
重羊味,肉質嫩滑軟腍!

法式紅酒燴羊膝

是日甜品
曲奇雪糕、蕃薯豆沙麻糬、迷你果撻,擺位相當可愛
,像一隻兔仔頭 ,味道亦不錯

餐飲 : 薑餅咖啡 (原價$26) 跟餐另加$12
見到咁得意嘅薑餅人圖案
,當然要畀相機飲先;薑味需然濃,但同咖啡居然又幾match

甜品:曲奇雪糕、蕃薯豆沙麻糬、迷你果撻 餐飲:薑餅咖啡

仲有好多野未試 ,希望好快可以再光臨
2019-04-17
前菜:法式野菜凍批、蟹肉沙沙、火炙海膽醬赤蝦沙律
日式南瓜忌廉湯
松葉蟹膏意大利飯
法式紅酒燴羊膝
甜品:曲奇雪糕、蕃薯豆沙麻糬、迷你果撻 餐飲:薑餅咖啡
  • 甜品:曲奇雪糕、蕃薯豆沙麻糬、迷你果撻餐飲:薑餅咖啡(跟餐零加$12)
2019-04-20 171 浏览
近年,觀塘的發展,由一個工廠區,演變成工商業區,大營商場的進駐,熱鬧起來,放工後都會在附近的商場逛逛或晚餐後才回家休息。為了迎合市場的需要,有部分的廠廈,都有不少的餐飲業者在廠廈,開設了各類型的餐廳,吸引了外來人來找食及購物,是一個集娛樂、飲食的小社區。朋友的好介紹,帶我去找食,想不到,在廠廈內都有間美食餐廳,真是沒介紹錯!別緻的人手寫餐牌,鈎起了讀書時代,想到時間真是過得好快,像觀塘的變遷一樣。在餐廳門口已聞得陣陣的香濃咖啡味。因我地只得兩個人,各人各自點了一個餐,隨後就送上了即烘的勁香牛油蒜溶包,脆卜卜,又美味。燒鰻魚海膽忌廉汁扁意粉,鰻魚燒得好香,有點焦香,嫩滑、鬆化,份量都即溶化,海膽黏滿了每條意粉,加上香濃忌廉夠嫩滑,意粉的嫩硬度剛好,配合得好完美,口感一流,多重味道!安格斯肉眼露筍野菌意大利飯,上檯時已嗅到香濃的野菌及忌廉味,已垂涎三尺,肉眼扒肉質好稔滑,米飯粒粒都掛滿了忌廉及芝士,美味可口!友人是愛喝咖啡,入門已被香濃咖啡味都吸引了,一家要試試,點了一杯iced caffe mocha,可能是被那朱古力蓋過了咖啡味,喝不出香濃的咖啡味道,有點失望。意想不到,有花茶的,那我

在餐廳門口已聞得陣陣的香濃咖啡味。

意想不到,有花茶的,那我就點了桂圓紅棗茶,保健養生茶,味香甜又清熱、安神、明目,是一種可舒緩情緒的良方飲品。
2019-04-19 190 浏览
我同朋友一行三人透過OpenRice 訂位,滿心期待呢間好評如潮既餐廳。假期前夕店內幾乎坐滿人,心諗應該好味。餐牌上種類幾多,大部分單叫食物都可以加$88錢轉套餐。套餐包前菜、飲品同甜品。我地叫半隻乳豬、卡邦尼闊條面、意大利粉,三款轉成套餐再加串燒。結果,又一個伏字。而餐廳服務員態度好,因為我唔食生,餐廳幫我將前菜既半生熟蝦改為熟蝦俾我,可惜朋友食既半生熟蝦發現不新鮮有嗅味,所以咬一口已經吐出黎。而我既熟蝦係霉既,同樣咬一口已經不吃了。串燒同意大利飯味道算ok。乳豬脆得黎又硬,唔多好食。卡邦尼闊條面既面好硬,唔夠熟透。埋單每人$415。呢個價錢食呢個質素我就覺得唔抵食。
串燒同意大利飯味道算ok。
乳豬脆得黎又硬,唔多好食。
卡邦尼闊條面既面好硬,唔夠熟透。
埋單每人$415。呢個價錢食呢個質素我就覺得唔抵食。

2019-04-18
2019-04-16 127 浏览
用左優惠價去食lunch可以因爲優惠既關係 將貨就假叫左碟沙律 條條都又黃又黑一定擺左超過3-4日以上既賣剩菜仲落左超級多沙律醬搏睇唔到連伴碟啲菜都新鮮過我碟沙律啲炸雞粉厚過腳皮 啖啖都係粉黑松露意大利飯完全冇黑松露味舊帶子仲要好中式咁有蠔油定鼓油味串燒都強差人意 同喺超級市場賣急凍果啲完全冇分別牛舌刀工太差 切得太厚 見到都唔開胃以後免費請我都唔會去食Thank you for the worse experience!!!真係好想叫回水 早知食返老麥好過
用左優惠價去食lunch
牛舌刀工太差 切得太厚 見到都唔開胃
以後免費請我都唔會去食
真係好想叫回水 早知食返老麥好過
2019-04-16 124 浏览
觀塘區美食眾多,通常林立於商業大廈內🏢呢間Bella Shine位於巧明街,鄰近地鐵站十分方便!中午12點Lunch Time 到達餐廳🕛店員好快安排入坐及幫忙點餐,點了Set A 同 E 。是日餐湯-青豆湯好濃青豆味,口感唔似水咁稀,拌勻湯面的忌廉,份量合宜,喝起來更香滑!沙律🥙菜同青瓜粒很新鮮和爽脆,加上黑醋汁及橄欖油,健康👍🏼蒜蓉包上面抹上厚厚嘅蒜蓉醬,焗到好香脆😋正宗印度咖喱羊肩配彼得包🌮彼得包熱辣辣而且柔軟,因為中空可以夾餡食,配菜青豆及蕃茄煎香有牛油味,咖哩內加有多種香料,帶有微辣,配上膻味唔重而且肉質豐富既羊肩,肉數量有5-6件,十分飽腹燒日本南瓜忌廉菠菜汁扁意粉🍝每條意粉都沾有香濃菠菜汁,creamy加上煮得剛好的意粉,口感煙韌,挺有嚼勁!南瓜亦燒得恰到好處,非常好吃。甜品🍮有百香果軟芝士蛋糕,百香果甜而且加入啫喱!泡芙內有濃濃既忌廉,特別放在經以雪凍的碟上😊餐廳有40-50個座位, 周圍裝修佈置有格調,燈光柔和。店員十分有禮及勤力,一直幫忙斟水及收拾碗碟

沙律🥙
菜同青瓜粒很新鮮和爽脆,加上黑醋汁及橄欖油,健康👍🏼

蒜蓉包
上面抹上厚厚嘅蒜蓉醬,焗到好香脆😋

正宗印度咖喱羊肩配彼得包🌮

2019-04-15
正宗印度咖喱羊肩配彼得包
燒日本南瓜忌廉菠菜汁扁意粉
2019-04-10 150 浏览
難得大家姐約我出來吃喝談心事, 一於去佢屋企附近嘅東九龍, 她説現時時興工廠大廈上面一些餐廳既經濟又好味, 傾密計仲更加舒服, 一於找間特別的來談個夠這家餐廳令我想起以往尖沙咀的武士吧, 一入門口也是放了兩個武士裝置, 餐廳內很舒服, 是把酒談歡的好去處金黃色蟹肉南瓜湯,南瓜茸香甜而蟹肉足料,好鮮味! 配上牛油蒜蓉法包, 外脆內軟熱辣辣的包, 開胃無比😋😋😋三文魚子配蕃茄加上大蝦 刺身沙律菜, 新鮮爽甜的沙律菜配上我最喜愛的青檸汁令人胃口大開; 清爽惹味, 入口鬆化的自家製栗子,配上新鮮自製獨特醬汁, 食慾大增😋 鮮甜大蝦厚肉地👍這裏有時興的十蚊一隻蠔, 我們也叫了二隻來滿足大家, 又想不到日本生蠔鮮甜带有海水味, 配上少許檸檬汁已經很鮮甜, 十蚊真係超值!一蚊小食五選一, 大家姐揀咗, 串燒帆立貝菠蘿, 選了很甜的菠蘿, 燒至皮香漏汁, 帆立貝香甜軟滑, 好多汁👍酥皮焗牛柳伴老虎蝦配黑松露燒汁值得推介,因為大家姐同我非常鍾情於做牛魔王, 熱辣辣的香酥皮內包住鮮甜無比大約五成熟, 肉軟腍之餘煎至皮脆焦香入味,內𥚃油脂平均分佈,肉汁豐盈, 入口嫩滑, 配上他們特製的黑松露燒汁, 十分匹配

[IM5:4]

酥皮焗牛柳伴老虎蝦配黑松露燒汁
值得推介,因為大家姐同我非常鍾情於做牛魔王, 熱辣辣的香酥皮內包住鮮甜無比大約五成熟, 肉軟腍之餘煎至皮脆焦香入味,內𥚃油脂平均分佈,肉汁豐盈, 入口嫩滑, 配上他們特製的黑松露燒汁, 十分匹配, 老虎蝦更是我的至愛, 燒至皮香肉滑, 陣陣滲出蝦頭香味, 我忍不住把蝦頭也吃掉了三分之一

[IM1210]

甜品是我家姐的恩物, 她好像有另一個胃,無論吃得多飽也能吃甜品

2019-04-08 219 浏览
夜晚上課前,先去食飯;在觀塘工廠區的Bella Shine用膳。晚市時段,既有套餐,亦可單點。先來喝餐湯,是紫薯湯,第一次嚐到紫薯湯的味道,甜甜的,也幾杰身,感覺好特別,而且也幾飽肚。接著吃的是蒜蓉包,香脆可口,蒜蓉味好香,是符合個人口味之選。主食是軟殼蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉(HKD128) ,最搶眼的當然是大大隻軟殼蟹,又是另一個香脆之選。鹹蛋黃混合在扁意粉之中,香而不膩。扁意粉彈牙,食過返尋味。甜品是迷你三件裝,泡芙配合內裏的忌廉,外脆內軟;bite size的蛋糕,香甜滋味。

晚市時段,既有套餐,亦可單點。

2019-04-04 3978 浏览
觀塘的舊區,快要清拆,約同好友到觀塘區拍攝,留個紀綠。拍至晚上,走到觀塘工業區找晚飯,觀塘區另一個著名的就是工廈中的美食。好友在觀塘區工作,知道巧明街工廈中有著不錯的餐廳。這餐廳環境燈光較暗,在門前放著兩套大大的盔甲在裝飾,很有中世紀的味道,還是首次近距離看到這些盔甲,非常特別。牆的另一邊,擺放著其他小擺設,也各有特色風格,店主的心思很特。看看餐牌,有晚餐,也可以獨位再升級為套餐,最後我和好友各選一款,也升級為套餐,不用多久,店員已經先送上餐湯及前菜沙律。忌廉南瓜湯,入口香香的南瓜味,卻又不會濃得很重,忌廉香托出南瓜味,非常吸引,有點增加食慾的感覺。蒜蓉多士,蒜味香濃,多士微溫帶著香脆,很久沒吃過蒜香而又脆的多士。前菜大蝦沙律,蝦的份量非常吸引,鮮香的味道配合清新的沙律,令人提起精神,一片蕃茄配合吞拿魚醬,又另一清新配搭,整份沙律起來非常豐富。安格斯肉眼露荀野菌意大利飯,深褐色的安格斯肉眼,襯黃色的意大利飯,色彩上已經很耀眼。意大利飯軟綿綿,香蛋味及忌廉味很香,露荀清新,已經非常誘惑,安格斯肉眼濃香,兩者對比下,立體感非常強。汁燒牛小排,上碟已經很吸引,牛小排肉質柔軟,肉質嫩滑,軟綿綿
觀塘的舊區,快要清拆,約同好友到觀塘區拍攝,留個紀綠。

好友在觀塘區工作,知道巧明街工廈中有著不錯的餐廳。

忌廉南瓜湯

蒜蓉多士

安格斯肉眼露荀野菌意大利飯

汁燒牛小排,上碟已經很吸引,牛小排肉質柔軟,肉質嫩滑,軟綿綿的口感,完全不似是肉類的感覺,燒汁帶點甜,反而更突出肉香,吃點沙律令口感清新,更想吃牛小排。

汁燒牛小排

晚餐後,當然是咖啡及甜品。咖啡是一般的即磨咖啡,香而滑,已經很不錯,甜品卻是非常精緻。西式的糕點配士多啤梨,加上曲奇味雪糕。曲奇味香濃,雪糕滑滑,很快開始熔,是自家制沒添加奶固劑的雪糕,帶著點點紅豆甜味的西式糕點,配著士多啤梨的清新,兩者非常配合。

甜品

觀塘工廈中的餐廳,果然是不可少看,價錢比一般連鎖式略高,不是酒店級的價錢,卻有著酒店級的美味,完全不容忽略,可稱得上工廈中的寶藏。
忌廉南瓜湯
蒜蓉多士
2019-03-26 297 浏览
食物:其實係幾個月之前同朋友係聖誕節既時候食。佢當時有一個聖誕節既SET DINNER,我地就叫左一個黎試下。真心又幾好食。個前菜幾REFRESHING,好開胃。個主菜係豬排,勁JUICY,唔會乾,都重有好多肉汁。重點係旁邊個粒蒜頭,烤得好香,食落口又會融(好想佢比多幾粒我,但係又唔係幾好意思。。。)個甜品我覺得一般,其實係普通既BROWNIE。但我朋友勁鐘意,各花入各眼喇。環境:幾靚,有一種想行HIGH END路線既FEEL,幾合我口味。
食物:

環境:
2018-12-28
庆祝纪念
圣诞节
2019-03-25 213 浏览
今日同同事一齊喺觀塘做嘢,觀塘選擇真係好多好彩佢先間餐廳同去攞位。一上到去已經見到好多人,但坐位來講唔算好迫。但同事話佢12點半上到去唔需要排隊。餐牌上面全部野都好似好吸引。有選擇困難症嘅我哋諗左好耐最後同事揀咗牛扒而我揀咗鰻魚茶漬飯。我個鰻魚飯簡直一是難忘。有茶漬配鰻魚食落去冇咁滯。味道適合。現在諗返起都想明天再食同事都話佢嘅牛扒煮得啱啱好好! 大家食得飽飽因為甜品掛住食唔記得左影相明天又去觀塘做嘢會同同事再去食

餐牌上面全部野都好似好吸引。有選擇困難症嘅我哋諗左好耐

最後同事揀咗牛扒而我揀咗鰻魚茶漬飯。

現在諗返起都想明天再食

同事都話佢嘅牛扒煮得啱啱好好! 大家食得飽飽